موزه مردمشناسی نراق شاید متفاوت ترین موزه ای باشد که بتوانید در کل کشور پیدا کنید. موزه ای که در آن خبری از ویترین های رسمی نیست و می توانید آثار قدیمی خانههای شهر را از نزدیک ببینید و بشناسید.
تمام اشیای موزه مردم شناسی نراق به شکل داوطلبانه به موزه اهدا شده است. این موزه دو بخش دارد، قسمت اول، محوطه روبازی است که در آن ابزار و ادوات کشاورزی و فعالیتهای سنتی مردم این شهر به نمایش گذاشته میشود و قسمت دوم که در نوع خود کمنظیر است، آبانبار قدیمی این شهر است که مخزن آن تبدیل به موزه مردمشناسی شده و بازدید از آن برای عموم رایگان است.
این موزه اینکه فضایی برای معرفی تجهیزات زندگی، اشیاء، اسناد، مدارک، تصاویر و آئینها و صنایع دستی نراق است و در این راستا شهرداری نراق حجره ها و غرفه های آن را به خانواده های نراقی واگذار کرده تا آنها، خود در تزئین، طراحی و تکمیل وسایل موزه اقدام کنند. در واقع هر خانواده نراقی در موزه مردم شناسی نراق برای خود غرفهای مجزا خواهد داشت و اسناد، مدارک و اشیاء ارزشمند تاریخی خود را در معرض دید عموم قرار می دهند.
یکی از آثار دیدنی که در این موزه نگهداری میشود، 2 نخل معروف این شهر است که هر سال در 4 مناسبت از جمله عاشورای حسینی، توسط مردم از موزه خارج میشود و بر دوش آنها در بافت قدیمی شهر به حرکت درمیآید.
نراق از جمله شهرهای قدیمی و دارای ریشه تاریخی ایران است که در استان مرکزی و در 15 کیلومتری دلیجان و در مسیر جاده مشهد اردهال قرار دارد. این شهر کوچک اما پر جاذبه، با قدمت 2000 ساله دارای آثار و بناهای قدیمی فراوانی است که قابلیت جذب گردشگر از اقصی نقاط ایران و حتی گردشگران خارجی را دارد.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد این موزه راه اندازی بخش مخصوص به شهدا در کنار موزه مردم شناسی است و با توجه به اینکه شهر نراق بیش از 70 شهید در دوران دفاع مقدس داشته و اکثر خانواده های نراقی خانواده شهید به حساب می آیند، هم جواری این دو موزه فرصت خوبی را فراهم می کند تا اهالی این شهر آثار و تصاویر و وصیت نامه شهدایشان را ببینند.