به گزارش ایرنا، ارتفاع لوبیایي شكل 'میمك' به علت نزدیكي با مرز ایران و عراق مشرف به شهر بغداد پایتخت این كشور در زمان دفاع مقدس برای صدام و حزب بعث از اهمیت نظامي و دفاعی فراوانی برخوردار بود به همین علت میمك درست یك ماه پیش از شروع رسمی جنگ و هجوم سراسری قوای بعثی به مرزهای جمهوری اسلامی ایران نخستین منطقه ای بود كه به اشغال دشمن درآمد.
همین موضوع خود گویای اهمیت این رشته ارتفاع مسلط بر زمین های پست مجاور و شهرهای واقع در آن برای دیكتاتور سابق عراق و نظامیان این كشور است زیرا 'میمك كلید فتح بغداد' بود.
این ارتفاعات از دید و تیررس خوبي برخوردار است و تسلط قابل توجهي بر بخش وسیعي از خاك عراق و مناطق مرزي دارد.
میمك كه از دیرباز منطقه قشلاق و اقامت دامداران و عشایر كوچرو ایل خزل و سایر ایلات ایلام بوده از مناطق گرمسیري استان است و چندان درختي در آنجا نميروید، پوشش گیاهي آن را علف، بوتههاي گون، درختچههایي با نام محلي 'خلف'، وایم، خوشك، شور و... تشكیل ميدهد.
میمك داراي شیارها و پستي و بلندهاي فراوانی است و خاك برخي مناطق آن رسي و یا رملي است. تنگه راهبردی 'بینا' در شمال غرب میمك و در بین ارتفاع بسیار مهم 'چكر' واقع شده است.
طول این تنگه بیش از پنج كیلومتر به موازات تنگه بینا و در غرب آن واقع شده است و جاده ارتباطی حلاله - گنجوان از این تنگه ميگذرد.
اوایل شهریورماه 1359 میمك شاهد تجمع انبوه نظامیان عراقی است، نوع آرایش و صف آرایي آنان در مقابل بخش شمالي و میاني ایلام، حكایت از هجوم گسترده آنها به این استان داشت.
12 روز قبل از آغاز رسمي جنگ تحمیلي، در تاریخ 19 شهریور 59 نیروهاي بعثي عراق وارد استان ایلام شدند و به منطقه میمك حمله كردند.
آنها ابتدا پاسگاه مرزي 'حلاله' و 'ني خزر' را كه از میمك محافظت ميكرد به اشغال درآوردند، اما براي تصرف ارتفاعات میمك با مقاومت نیروهاي ایراني مستقر در منطقه یك هفته معطل شدند.
پس از تصرف میمك و پاسگاههاي حومه مهران و دهلران وزیر دفاع صدام به طور رسمي اعلام كرد: 'نیروهاي مسلح عراق به مرزهاي بینالمللي رسیدهاند و اختلافات ارضي خود را با ایران در عمل حل كردند.'
با اشغال این منطقه معبر وصولي 'صالح آباد- سرني' به طرف خط مرزي مورد تهدید نیروهاي عراقي قرار گرفت و در نتیجه محور ایلام، صالح آباد و مهران به طور جدي ناامن شد.
هنگامي كه ارتش عراق با نیرویي به استعداد یك تیپ پیاده، به منطقه میمك حمله كرد، نیروهاي مدافع ایران را در آن ارتفاعات فقط یك گروهان مكانیزه و یك گروهان تانك تشكیل ميداد كه به صورت دسته و گروه، براي تقویت پاسگاه مرزي به كار گرفته شده بودند به عبارت دیگر استعداد رزمي نیروهاي خودي كمتر از یك گروهان رزمي بود به همین سبب، عراقيها موفق شدند ارتفاعات میمك را اشغال كنند و معابر وصولي به آن را كه از شمال به جنوب، شامل تنگه بیجار، بینا و معبر اصلي صالح آباد- سرني بود، سد كنند.
بلافاصله بعد از آگاهي از اشغال میمك به لشكر 81 زرهي كرمانشاه دستور داده شد به هر نحو مقدور، معابر وصولي از میمك به طرف داخل سرزمین ایران به ویژه سرني- صالحآباد را تامین كنند.
همچنین قواي انقلابي متشكل از نیروهاي عشایر منطقه ایلام، سپاه و بسیج به فرماندهي سپاه منطقه هفت و تیمهایي از هوانیروز ارتش كه در مناطق مختلفي از این جبهه مستقر شده بودند كوشیدند تا آرایش خطوط را كامل كنند و از ادامه پیشروي نیروهاي دشمن از دشت 'لیك' به طرف شرق جلوگیري شود.
اولین پاتك نیروهاي ایراني در ساعت پنج و 50 دقیقه دوم مهرماه سال 59 در منطقه میمك به اجرا درآمد. در آن شرایط عدم موفقیت این عملیات اجتناب ناپذیر بود. با این وجود نیروهاي ایراني توانستند 25 نفر از افراد دشمن را به اسارت بگیرند و تلفاتي نیز به آنان وارد سازند. مهمتر این كه حضور خود را در معابر نفوذي شرق میمك به دشمن نشان دهند و آمادگي خود را براي دفاع از این منطقه اعلام كنند.
بيتردید یكي از عواملي كه سبب شد پیشروي ارتش عراق در منطقه میمك متوقف شود تلاشهاي بيوقفه خلبانان هوانیروز بود.
آنها شجاعانه در میان ارتفاعات پرواز ميكردند و نفرات و تجهیزات بعثيها را یكي پس از دیگري به آتش ميكشیدند.
آنچه نام هوانیروز را براي همیشه با منطقه میمك همراه ساخت، شهادت سرلشكر خلبان 'احمد كشوري' بود. او كه پس از پیروزي انقلاب و در غائله كردستان، همراه با 'علياكبر شیرودي' حماسه آفرید و با آغاز جنگ تحمیلي نامي آشنا براي آسمانهاي مرزي كشور بود، سرانجام در تاریخ 15 آذر 59 از منطقه میمك به آسمان پرواز كرد.
جانشین سپاه پاسداران امیرالمومنین (ع) ایلام در این خصوص گفت: استان حماسهساز ایلام محل اجرای 15 عملیات بوده است.
'محمدتقی قاسمی' روز دوشنبه به ایرنا افزود: با توجه به اهمیت راهبردی ارتفاعات میمك چهار عملیات از مجموع آنها در این منطقه انجام شده است.
وی ادامه داد: 18 ماه قبل از شروع رسمی جنگ در نوار مرزی استان ایلام نبرد غیر رسمی بین عراق و مرزبانان ایران در میمك شروع شده بود.
قاسمی اضافه كرد: در میمك 172 عملیات زمینی كوچك 70 عملیات هوایی و 429 مورد تحرك زمینی در مرزهای این منطقه 112 نفر، شهید، 265 مجروح و 10 نفر از مرزنشینان و نیروهای نظامی و انتظامی ایران اسیر شدند.
جانشین سپاه پاسداران امیرالمومنین (ع) ایلام گفت: این ارتفاعات مهم و راهبردی كه عراقیها آن را 'سیف سعد' مینامیدند 12 روز قبل از آغاز رسمی جنگ مورد تجاوز و اشغال دشمن قرار گرفت.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت این منطقه عراق پیشدستی كرد و نخستین تك خود را در جبهه میانی و در ایلام روی ارتفاعات میمك انجام داد.
قاسمی اضافه كرد: ارتفاعات میمك بر جادههای مواصلاتی عراق از غرب تا جنوب اشراف كامل داشت و تامین كننده امنیت بغداد نیز بود.
این فرمانده سپاهی گفت: با تصرف ارتفاعات میمك وزیر دفاع وقت صدام اعلام كرد كه اختلافات ارضی خود را با كشور ایران پایان داده اند.
جانشین سپاه پاسداران امیرالمومنین (ع) استان ایلام گفت: غیور مردان ایلامی و ایرانی این تهاجم و تصرف را برنتافتند به طوری كه در 19 دی ماه سال 59 نیروهای عشایر ایل خزل به كمك دیگر طوایف استان و با همراهی ارتش و سپاه در عملیات ضربت ذوالفقار در میان حیرت كارشناسان نظامی میمك را از قوای بعثی بازپس گرفتند.
وی ادامه داد: پس از باز پس گیری میمك برای تثبیت مواضع 21 شبانهروز رزمندگان اسلام و عشایر منطقه جانانه با دشمن جنگیدند و سرانجام موفق به استقرار كامل در این ارتفاعات شدند.
قاسمی افزود: پس از شكست قوای بعثی بنا به اعتراف فرماندهان عراقی در آن دوره، 'میمك بزرگترین عملیاتی بود كه روحیه نیروهای عراقی را درهم شكست.'
وی اظهار كرد: میمك عملیاتی بود كه با وجود این كه عراق در كل جبههها در اوج قدرت بود، هیمنه دشمن در 19 دی 59 توسط نیروهای عشایر، سپاه و ارتش در هم شكسته شد.
جانشین سپاه پاسداران امیرالمومنین (ع) استان ایلام گفت: نخستین باری نیز كه عراق از گلوله شیمیایی استفاده كرد، در ارتفاعات میمك بود.
قاسمی افزود: 'رفیق سامرایی' بعدها اعتراف كرد كه نخستین اعدام فرماندهان عراق نیز پس از شكست میمك آغاز شد.