آیا شما هنوز از همان موس و صفحه کلیدی استفاده می کنید که همراه با کامپیوترتان خریده اید؟ یا مدام موس خود را برای بدست آوردن بهترین کیفیت عوض می کنید؟ حتی شاید دچار دردهای شدید دست به علت ارگونومیک نبودن موس و کیبورد شده باشید. اگر از سیم های در هم پیچیده آنها خسته شده اید. اگر موس تان تاخیر دارد و از شما عقب می افتد. پس باید به دنبال یک فرز و چالاک تر باشید. اگر کیبوردتان همیشه سه چهار حرف از شما عقب تر است. علاوه بر اینکه نشان می دهد، شما تایپیست ماهری هستید، به معنی این نیز هست که باید یک کیبورد جدید بخرید!
قصد داریم طی یک مقاله دو قسمتی نکات ضروری برای خرید موس و کیبرد را یادآوری کنیم، تا پس از یک هزینه نسبتا گزاف از خریدتان راضی باشید و به راحتی از آن استفاده کنید. بخش اول به موس ها اختصاص دارد.
در ادامه نکاتی نوشته شده که هنگام خرید موس، بهتر است به آنها توجه کنید.
موس
موس های ارزان و ساده دو دکمه ای فراوانی در بازار وجود دارند. اما شاید باور نکنید که یک موس خوب چقدر می تواند کار روزانه شما را راحت تر کند. بنابراین یه موس خوب ممکن است کمی گران تر از یک موس معمولی دو دکمه ای باشد، اما در عوض شما را از مچ دردهای گهگاهی رهایی می بخشد. در حقیقت ۸۰ هزار تومانی که من بابت موسم خرج کردم، یکی از مفیدترین پول هایی بوده که تاکنون پرداخته ام. پس توصیه می کنم همیشه از کیفیت خوب ابزارهایتان مطمئن باشید. با این خلاصه اگر آماده باشید برویم سراغ نکاتی که هنگام خرید یک موس باید به آنها توجه کنید.
اندازه و ارگونومی
بدون شک مهمترین فاکتور در انتخاب موس احساسی است که هنگام کار با آن به شما دست می دهد. اگرچه با رعایت نکات این مطلب شما از مشکلات بسیاری جلوگیری می کنید، اما یک موس خوب نیز می تواند نقش عظیمی در راحتی شما بازی کند. در این مورد دو نکته نسبت به سایر موارد اهمیت بیشتری دارند: اندازه و نحوه قرارگیری در دست (grip). اندازه مناسب موس از شخصی به شخص دیگر تفاوت می کند. این اندازه بستگی به این دارد که چقدر می خواهید موس تان قابل جابجایی (Portable) داشته باشد و چقدر فضا در کیف تان برای موس دارید و در نهایت اندازه دست تان هم مهم است. اما مسئله دوم و شاید مهم تر نحوه قرار گیری موس در دست است. نحوه قرارگیری در سه حالت بررسی می شود:
موس کف دستی
در این وضعیت، تمام دست از نوک انگشتان تا کف دست روی موس قرار می گیرد و از کف دست برای جابجایی موس استفاده می شود. سرعت حرکت موس در این حالت سریع تر از سایر موارد است، گرچه دقت آن کمتر است. بنابراین این موس برای بازیخورها (Gamers) که نیاز به دقت زیاد در حرکت موس هستند، مناسب نیست. اما در عوض این موس نسبت به دو نوع بعدی راحت تر است. بنابراین برای افرادی که دچار مچ درد هستند توصیه می شود. اما برای سایر کاربران چنین موسی پیشنهاد نمی شود. این موس ها معمولا پشت باریک و درازی دارند که تا انتهای کف دست می رسد. مثال برای این نوع موس Razer Lachesis و Microsoft IntelliMouse Explorer است.
موس های چنگکی
همان طور که در عکس می بینید، در این نوع، مانند قبلی کف دست در عقب روی موس می نشیند، اما انگشتان خم شده و مانند یک چنگک جلوی موس قرار می گیرند. در این حالت ممکن است از انگشتان شست، حلقه و کوچک برای کنترل بیشتر موس استفاده کنید. دقت این موس بیشتر از نوع کف دستی است، اما نسبت به نوع کف دستی، راحتی کمتری نیز برای دست فراهم می کند. این موس ها معمولا بزرگتر هستند، هنگام کار به لبه موس پد می رسند و مجبور می شوید آنها را بردارید و جابجا کنید. این موس در واقع چیزی بین موس کف دستی و نوک انگشتی است. به همین دلیل برای تمام کارها مناسب اند. در این گروه Razer DeathAdder و Logitech G9x موس های محبوب بازیخورها و Logitech Performance Mouse MX عالی برای کاربران عادی است.
موس های نوک انگشتی
این نوع موس در نقطه مقابل موس های کف دستی است. در این نوع کف دست شما به هیچ وجه در حال استراحت نیست و تمام کنترل موس با نوک انگشتان است. در این روش دقت در بالاترین حد خود می باشد، اما به بهای بیشترین ناراحتی برای دست. بسیاری از کاربران با این نوع موس ها مچ درد پیدا می کنند (و به همین دلیل اکثر کاربران از موس های کف دستی استفاده می کنند). بنابراین اگر شما سابقه مچ درد به علت کار زیاد با موس و کیبورد دارید، توصیه می کنم از این موس ها دوری کنید. این موس ها معمولا کوچک و جذاب هستند، مانندRazer Abyssus و Logitech Marathon Mouse M705 .
عکس های بالا از راهنمای ارگونومی رازر هستند. خواندن این مطلب را برای کسب اطلاعات بیشتر توصیه می کنیم. این مطلب در واقع برای بازیخورها (Gamer) نوشته شده است، اما قابل استفاده برای همگان می باشد.
در آخر توجه کنید که نکات بالا فقط راهنما هستند، زیرا دست هر کسی با دیگری متفاوت است. اندازه دست حتی ممکن است روی نحوه به دست گرفتن موس نیز تاثیر بگذارد.
اگر توجه کرده باشید این طیف از موس های راحت و بی دقت کف دستی شروع می شود و در آن سو به موس های ناراحت و با دقت نوک انگشتی ختم می شود. موس های چنگکی نیز در میانه طیف قرار دارند. اگر دست شما کوچک است ممکن است یک موس چنگکی برای دست های عادی، مانند یک موس کف دستی برای دست شما باشد. بهترین توصیه من این است که شخصا به خرید موس بروید و یکی یکی آنها را در دست بگیرید و امتحان کنید. خرید آنلاین، یا سپردن خرید به فرد دیگر، فرصت امتحان کردن را به شما نمی دهد.
سیم دار و بی سیم
یکی دیگر از فاکتورهای مهم برای یک موس خوب، داشتن یا نداشتن سیم است. به طور کلی وایرلس (بی سیم) راحت تر است. زیرا دیگر سیمی وجود ندارد که محیط کار را شلوغ کند یا جلوی حرکت موس را بگیرد. اما موس های وایرلس ممکن است باعث لگ (تاخیر) در حدود ۸ میلی ثانیه شوند، که شاید در اثنای یک بازی حساس همین هشت میلی ثانیه یک ساعت احساس شود. دیگر اینکه، موس های وایرلس ممکن است با سایر ابزارهای وایرلس خانه مانند روترهای تلفن های بیسیم تداخل کنند. موس های وایرلس نیازمند باتری هستند و اگر فراموش کنید آنها را شارژ کنید یا باتری ذخیره ای نداشته باشید که دیگر واویلا.
همچنین به خاطر داشته باشید، در میان وایرلس ها شما چند انتخاب دارید: موس بلوتوث و یا موس فرکانس رادیویی (RP). موس های فرکانس رادیویی سرعت بیشتر و تاخیر کمتری نسبت به بلوتوث دارند، اما آنها نیاز به یک گیرنده یو اس بی نیاز دارند و یکی از پورت های یو اس بی کامپیوترتان را اشغال می کنند. در ضمن موس های فرکانس رادیویی تداخل بیشتری با سایر ابزارهای وایرلس پیدا می کنند. موس های بلوتوث کمی کم یاب تر هستند و کامپیوتر نیز باید قابلیت بلوتوث داشته باشد. پیدا کردن یک موس بلوتوث خوب هم مشکل است. اما موس های فرکانس رادیویی بسیار در میان کاربران شایع شده اند و اگر تعداد پورت های یو اس بی کامپیوترتان کم نیست می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید. فقط توصیه می کنم زیاد راجع به انتخاب بین بلوتوث و فرکانس رادیویی وسواس به خرج ندهید و یکی را انتخاب کنید.
دکمه های اضافی
دکمه های اضافی دیگر فقط برای بازیخورها نیستند. شما در کارهای عادی نیز می توانید برای هر یک از دکمه ها یک وظیفه تعیین کنید. مثلا دکمه های back و forward در مرورگر یا هر کار دیگری. بعضی از موس های لاجیتک (Logitech) دکمه «اسکرول سریع» دارند. با زدن این دکمه سرعت اسکرول موس سریع می شود و این دکمه، هنگام کار با مطالب طولانی و بلند کمک خوبی است. البته هنگام خرید من تمام تصمیمم را بر پایه تعداد دکمه های اضافی موس نمی گیرم. اما بدانید داشتن چند دکمه اضافه برای انجام یکسری اعمال که زیاد استفاده می شوند، واقعا کمک کننده است. آیا در طول روز زیاد کپی و پیست (Paste) می کنید؟ خب می توانید این وظایف را به دکمه های کناری موس تان بسپارید. جابجا شدن بین پنجره های ویندوز چطور؟ موس های لاجیتک برای این کار دکمه های کناری عالیی دارند. شما کافی است فکر کنید که از چه میان بر (Shortcut) هایی در کیبورد استفاده می کنید و آیا آنها شما را اذیت می کنند. اگر چنین است می توانید یکی از دکمه های کناری موس تان را به آنها اختصاص بدهید و آنوقت است که تفاوت را احساس می کنید.
حساسیت
پیشتر کمی راجع به آن صحبت کردیم. اگر شما در حال کاری هستید که نیاز به دقت در حرکت موس دارد (مثلا هنگام بازی یا ویرایش یک عکس) باید از یک موس با حساسیت بالا استفاده کنید. هر چه حساسیت موس بالاتر باشد، شما با حرکت کمتری در موس نشانگر آن را روی مانیتور به حرکت در می آورید. شاید دقت کرده باشید که در بعضی موس ها، هنگام حرکت آرام دست، نشانگر در جای خود ثابت و بدون حرکت باقی می ماند و شما مجبور هستید با ضربه ناگهانی به موس نشانگر را به حرکت در آورید. موس های با حساسیت بالا این مشکل را ندارند. نشانگر (cursor) با حرکات آرام دست نیز به آرامی حرکت می کند.
واحد حساسیت نقطه در اینچ است (DPI = Dots per inch). میزان حساسیت متوسط تا بالا، معمولا بزرگتر مساوی ۱۲۰۰ DPI است. این مقدار برای کار شما بیش از حد کافی است. پس اگر دقت در کار برایتان اهمیت دارد از این بحث فقط این را به خاطر داشته باشید که نباید یک موس ارزان ۴۰۰ DPI بخرید. بعضی از موس ها دکمه ای برای تغییر میزان حساسیت دارند. در این صورت شما می توانید حساسیت بالا را برای ویرایش عکس یا بازی و حساسیت عادی را برای کار روزمره استفاده کنید.
آنچه ما استفاده می کنیم (لایف هکر)
حداقل چهار نفر ما از موس Logitech Performance Mouse MX که معمولا با نام MX Revolution شناخته می شود را استفاده می کنیم و عاشق آن هستیم. این موس به خوبی در دست جا می گیرد، چند دکمه کناری دارد که می توان برای هر کدام وظیفه ای تعیین کرد و حرکت اسکرول روان و عالی دارد. این موس طراحی کف دستی یا چنگکی دارد. در صورتی که دنبال یک موس وایرلس خوب هستید، این موس انتخاب کاملا عالی و مناسبی است. (البته این موس اندازه بزرگی دارد و در جابجایی آن کمی مشکل خواهید داشت.)
موس انتخابی یکی از بچه ها Microsoft Wireless Mouse 5000 است. یک موس ساده، ارزان، وایرلس و کوچک که جابجایی آن آسان است.
موس مخصوص بازی یکی از بچه ها Razer Naga است که بیشتر شبیه کابین خلبان ها است. شمردیم ۱۲ دکمه داشت. این موس برای بازی های مولتی پلیر اکشن مانند World of Warcraft طراحی شده است، اما می توان آن را برای هر بازی دیگری نیز به کار برد. هرچند اگر دنبال چیزهای جالب باشید می توانید در کارهای عادی نیز از آن استفاده کنید.
شما هم اکنون از چه موسی استفاده می کنید؟ موس ایده آل شما چه مشخصاتی دارد؟ موس بعدی که می خواهید بخرید کدام مارک و مدل است؟ موس رویایی تان چیست؟ ایده های خرید موس تان را با ما و دیگر نارنجی خوان ها به اشتراک بگذارید.
در قسمت بعد درباره کیبوردها خواهیم نوش