سرشار و جهاد اقتصادی در حوزه ادب
محمدرضا سرشار*: یکی از مصادیق جهاد اقتصادی دوری نویسندگان از حاشیههاست
محمدرضا سرشار در راستای انتخاب شعار «جهاد اقتصادی» از سوی مقام معظم رهبری در سال 1390 با تاکید بر این که نویسندگان کشورمان در عرصهی داستاننویسی بسیار کم کار هستند، دربارهی راهکارهای تحقق این شعار در زمینه فرهنگ و هنر سخن گفت.
این داستاننویس، منتقد ادبی و پژوهشگر با بیان این که نویسندگان ایرانی در مقایسه با نویسندگان کشورهای دیگر بسیار کم کار هستند، تصریح کرد: یکی از مصادیق جهاد اقتصادی این است که نویسندگانمان از اهتمام به کارهای حاشیهیی دوری کنند و هر کدامشان حداقل یک اثر در حد عالی در عرصه داستانی، به خصوص داستان بلند در طول عمرشان ارائه دهند.
در کشورمان اسراف بسیار بیشتر از کشورهای پیشرفته و غربی است، ما نیازمند این هستیم که با تلاش فرهنگی طولانی مدت، به خصوص از طریق آثار هنری مانند فیلم و موسیقی و کتاب و ... این اسراف را اصلاح کنیم.
باید در آثار هنری سبک زندگی در کشورمان را با کشورهای پیشرفته مقایسه کنند تا مردم ببینند در ایران چه هزینههایی بیهودهای صورت میگیرد.
اسراف در بخش نشر کتاب زیاد است و مهمترین بخش اسرافها در نشر کتاب، چاپ کتابهایی با مضامین یکسان در اسمها و طرحهای متفاوت است که در اغلب اوقات به نوعی فریب مخاطب را در پی دارد.
در زمینه شعر نیز اسرافهای زیادی در کشورمان صورت میگیرد و تصور میکنم کشورمان به این تعداد بالای شاعر نیاز ندارد.
در زمینه شعر نیز اسرافهای زیادی در کشورمان صورت میگیرد و تصور میکنم کشورمان به این تعداد بالای شاعر نیاز ندارد.
باید دقت کنیم کمبودهای ما در چه زمینههایی است. شاعران بسیاری در کشورها حضور دارند و اگر بخواهیم باز هم تشویق کنیم که مردم رو به شعر بیاورند، درست نیست.
در کتابهای برخی نوقلمان دیده میشود یک رباعی و یا دوبیتی در یک صفحه کتاب به چاپ میرسد، میشود حداقل شش تا دو بیتی یا رباعی در یک صفحه کتاب چاپ کرد و چاپ یک دو بیتی در یک صفحه به معنای این است که شش برابر اسراف کردهایم.
سمینارهایی که تحت عنوان پژوهش با هزینههای بسیار بالا برگزار میشود، اغلب بینتیجه و اسراف است.
این داستاننویس در پایان با این اعتقاد که «تعداد ناشران در کشور از کتاب فروشیها بیشتر است»، گفت: یک وجه صرفهجویی اقتصادی این است که به جای زیاد کردن ناشران، کتابفروشیها را زیاد کنیم.
* محمدرضا سرشار مشهور به رضا رهگذر، نویسنده و منتقد ادبی در سال 1332 در کازرون متولد شد. او پس از اخذ دیپلم و طی دوره سربازی در سال 1345، در رشته مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت مشغول به تحصیل شد؛ اما به خاطر علاقهای که به نویسندگی داشت موجب شد تا وارد عرصه هنر شود.
آثار سرشار تاکنون، دست کم 26 جایزه را در سطح کشور به خود اختصاص داده و برخی از آنها، در داخل و خارج کشور، به زبانهای انگلیسی و اردو، ترجمه شدهاست. نشریه بین المللی who is who، در سال 1373، نام وی را به عنوان یکی از مشاهیر فرهنگ ایران به ثبت رساند.