0

زندگی نامه علما

 
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

آيت الله محمد محمدى گيلانى « دام ظله »


mgilani.ir

ولادت و تحصيلات

حضرت آيت ‌الله‌ محمد محمدى‌ دعوي‌سرايى‌ مشهور به‌ گيلانى‌ در سال‌ 1307 در روستاي‌ دعوى‌ سرا از توابع‌ شهرستان‌ رودسر در استان‌ گيلان‌ در ميان‌ خانواده‌اى‌ متدين‌ و دوستدار خاندان‌ پاك‌ پيامبر(ص) به‌ دنيا آمد. پدر او محمدجعفر نام‌ داشت‌ و در همان‌ روستا زندگى‌ مي‌كرد و از راه‌ كشاورزى‌ روزگار مي‌گذرانيد.وى در شش‌ سالگى‌ به‌ مكتب‌ خانه‌ رفت‌ و قرآن‌ مجيد و كتابهاى‌ معمول‌ در ادبيات‌ فارسى‌ را فرا گرفت‌. سپس‌ با تأسيس‌ نخستين‌ دبستان‌ دولتى‌ در نزديكى‌ روستاى‌ دعوى سرا در سال‌ 1315 به‌ دبستان‌ رفت‌ و در كلاس‌ سوم‌ دبستان‌ پذيرفته‌ شد. با به‌ پايان‌ بردن‌ دوره‌ دبستان‌ و شروع‌ جنگ‌ جهانى‌ دوم‌ در سال‌ 1320 مجبور به‌ ترك‌ مدرسه‌ شده‌، به‌ خدمت‌ پدر رفت‌ و چند سال‌ به‌ كشاورزى‌ مشغول‌ شد.
 

اساتيد

در سال‌ 1323 همزمان‌ با تأسيس‌ حوزه‌ علميه‌ رودسر توسط‌ مرحوم‌ حجه‌ الاسلام‌ والمسلمين‌ آقاى‌ حاج‌ سيد محمد هادى‌ روحانى‌ به‌ حوزه‌ علميه‌ رودسر رفت‌ و جامع‌ المقدمات‌ را فرا گرفت‌. آنگاه‌ در سال‌ 1325 به‌ حوزه‌ علميه‌ قم‌ مشرف‌ شد و به‌ تكميل‌ دروس‌ ادبيات‌ و فراگيرى‌ دروس‌ دوره‌ سطح‌ پرداخت‌.
با پايان‌ يافتن‌ دوره‌ سطح‌، به‌ درس‌ خارج‌ آية‌الله‌ العظمى‌ بروجردي‌(ره‌) راه‌ يافت‌ و در مدت‌ دوازده‌ سال‌ كتاب‌ صلوة‌ را در محضر ايشان‌ به‌ اتمام‌ رساند. به‌ موازات‌ آن‌ در درس‌ اصول‌ فقه‌ امام‌ خميني‌(ره‌) نيز حضور پيدا كرد و از آن‌ بهره‌هاي‌ بسيار برد. در طول‌ اين‌ مدت‌ در درس‌ اسفار و شفاى‌ علامه‌ سيد محمدحسين‌ طباطبايى‌ نيز به‌ مدت‌ هفت‌ سال‌ شركت‌ نموده‌ است‌. او در سالهاى‌ تحصيل‌ خود با استادان‌ و فضلاى‌ بسيارى‌ رابطة‌ دوستى‌ داشته‌ كه‌ برخى‌ از اعضاى‌ جامعه‌ مدرسين‌ از آن‌ جمله‌اند.
 

فعاليت‌هاى‌ سياسى‌

آية‌الله‌ محمدى‌ گيلانى‌ از فعالان‌ سياسى‌ در پيش‌ از انقلاب‌ و پس‌ از آن‌ بوده‌ است‌. او با حضور در جلسات‌ جامعه‌ مدرسين‌ و امضاى‌ اعلاميه‌ها و نامه‌هاى‌ آن‌ و نيز سخنرانيها و افشاگريها سهم‌ بسزايى‌ در پيروزى‌ انقلاب‌ داشته‌ است‌. پس‌ از انقلاب‌ نيز به‌ دستور امام‌ تشكيل‌ دادگاه‌ انقلاب‌ را بر عهده‌ گرفت‌ و پس‌ از تشكيل‌ شوراى‌ عالى‌ قضايى‌ به‌ عضويت‌ اين‌ شوراى‌ در آمد.
برخي‌ از مسئوليتهاى‌ وى‌ پس‌ از انقلاب‌ اسلامى‌ به‌ شرح‌ زير است‌:
ـ حاكم‌ شرع‌ و رياست‌ دادگاههاى‌ انقلاب‌ اسلامى‌ به‌ امر رهبر كبير انقلاب‌ اسلامي‌.
ـ عضو فقها و دبير شوراى‌ نگهبان‌.
ـ نماينده‌ حضرت‌ امام‌ (ره‌) و رياست‌ شوراى‌ مركزى‌ نمايندگان‌ حضرت‌ امام‌(ره‌) در دانشگاه‌ها
ـ رئيس‌ هيأت‌ عفو حضرت‌ امام‌(ره‌).
ـ عضو مجمع‌ تشخيص‌ مصلحت‌ نظام‌.
ـ عضو شوراى‌ بازنگرى‌ قانون‌ اساسي‌.
ـ نماينده‌ مردم‌ تهران‌ در سه‌ دوره‌ مجلس‌ خبرگان‌ رهبري‌.
 

فعاليتهاى‌ علمى‌ و فرهنگى‌

آية‌الله‌ محمدى‌ گيلانى‌ در سالهاى‌ عمر خود تا به‌ امروز خدمات‌ فرهنگى‌ بسيارى‌ را به‌ انجام‌ رسانده‌ است‌. او بسيارى‌ از كتب‌ دوره‌ سطح‌ در فقه‌ و اصول‌ و حكمت‌ و تفسير را بارها تدريس‌ كرده‌ است‌. از اين‌ رهگذر شاگردان‌ بسيارى‌ تربيت‌ و به‌ عالم‌ اسلام‌ تقديم‌ شده‌اند.
 

تأليفات

آية‌الله‌ محمدى‌ گيلانى‌ تا به‌ امروز كتابهاى‌ بسيارى‌ تأليف‌ كرده‌ كه‌ برخى‌ به‌ شرح‌ زير است‌:
1 ـ قضا و قضاوت‌ در اسلام‌
2 ـ حقوق‌ كيفرى‌ در اسلام‌
3 ـ شرح‌ زيارت‌ اربعين‌
4 ـ شرح‌ مناجات‌ شعبانيه‌
5 ـ المعاد فى‌ الكتاب‌ و السنه
6 ـ الامامه‌ و الخلافه‌ فى‌ الكتاب‌ و السنه‌
7 ـ شرح‌ زيارت‌ امين‌ الله‌
8 ـ تكملة‌ شوارق‌ الالهام
9 ـ حديث‌ الطلب‌ و الارادة‌
10 ـ قرآن‌ و سنن‌ الهى‌ در اجتماع‌ بشر
11 ـ درسهاى‌ اخلاق‌ اسلامى‌
12 ـ امام‌ راحل‌ و فقه‌ سنتى‌
13 ـ خلق‌ جديد پايان‌ناپذير (ترجمه‌ رساله‌ «قوه‌ و فعل‌» علامه‌ طباطبائي‌)
14 ـ ترجمه‌ كتاب‌ شفاء
15 ـ اسم‌ مستأثر در وصيت‌ امام‌ و زعيم‌ اكبر
16 ـ سروش‌ قلم‌ (مجموعه‌ مقالات‌)
17 ـ شرح‌ زيارت‌ وارث‌
18 ـ در سايه‌ حكمت‌ (ترجمه‌ و شرح‌ گزيده‌اى‌ از سخنان‌ حكمت‌آميز امير مؤمنان‌ علي‌ عليه‌ السلام‌).
همچنين‌ از وى‌ مقالات‌ بسيارى‌ با عناوينى‌ چون‌ وجوه‌ شرعى‌ در نظام‌ اسلامى‌، بيمه‌ و موسيقى‌ در مجله‌ فقه‌ اهل‌ بيت‌ به‌ چاپ‌ رسيده‌ است‌.
آيت ‌الله‌ محمدى‌ گيلانى‌ هم‌ اكنون‌ در تهران‌ به‌ تدريس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌ اشتغال‌ دارد.

جمعه 1 مهر 1390  11:54 AM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

آيت الله ابوالقاسم‌ خزعلى‌ « دام ظله »

ولادت و تحصيلات‌

آية‌ الله ابوالقاسم‌ خزعلى‌، در سال‌ 1304 هجرى‌ شمسى‌ در بروجرد، از توابع‌ استان‌ لرستان‌ چشم‌ به‌ جهان‌ گشود. پدرش‌ مرحوم‌ غلامرضا، به‌ شغل‌ ندافى‌ روزگار مي‌گذراند و بسيار شيفته‌ خاندان‌ پيامبر (ص‌) بود؛ به‌ گونه‌اى‌ كه‌ شبها فرزند خود را به‌ روضه‌هاى‌ مخفي‌ و منبرهاى‌ استادان‌ با سواد آن‌ روزگار مي‌برد تا بذر عشق‌ و محبت‌ به‌ قرآن‌ و اهل‌ بيت‌ (ع) در دل‌ و جان‌ فرزندش‌ شكوفه‌ بزند.
اوضاع‌ اقتصادى‌ خانوادة‌ آية‌ الله خزعلى‌ نابسامان‌ بود تا آنجا كه‌ مادرش‌، مرحوم‌ ربابه‌، مجبور بود محصولات‌ غذايى‌ خانگى‌، از قبيل‌ ترشى‌ تهيه‌ كند و آن‌ را بفروشد تا كمكى‌ براي‌ مخارج‌ خانواده‌ باشد. آقاى‌ خزعلى‌ ده‌ ساله‌ بود كه‌ به‌ همراه‌ خانواده‌ و برخى‌ از بستگان‌ به‌ مشهد مقدس‌ مهاجرت‌ كرد و در آنجا روزگار گذرانيد. وى در 6 يا 7 سالگى‌ به‌ مكتب‌ خانه‌ محلة‌ «سرسوزني‌» در بروجرد رفت‌. معلّم‌ او فردى‌ بود به‌ نام‌ «سيد جعفر شيرازي‌» كه‌ در مسجد محلّه‌ درس‌ مي‌گفت‌. با هجرت‌ به‌ مشهد به‌ دبستان‌ رفت‌ و پس‌ از قبولى‌ در امتحان‌، در كلاس‌ چهارم‌ ابتدايي‌ مشغول‌ به‌ تحصيل‌ شد و همواره‌ از شاگردان‌ نمونة‌ كلاس‌ بود. پس‌ از پايان‌ رساندن‌ كلاس‌ ششم‌ ابتدايى‌، به‌ دبيرستان‌ رفت‌. در آن‌ زمان‌ در مدارس‌، زبان‌ فرانسوى‌ تدريس‌ مي‌شد، وى‌ نيز به‌ فراگيرى‌ زبان‌ فرانسه‌ مشغول‌ بود كه‌ بعدها آن‌ را رها كرد. در سن‌ 17 سالگى‌ هم‌ زمان‌ با سقوط‌ حكومت‌ رضاشاه‌ و اشغال‌ ايران‌ از سوى‌ متفقين‌ به‌ كار نوشتن‌ دخل‌ و خرج‌ مغازه‌اى‌ و توزيع‌ جنسها بين‌ كسبه‌ سرگرم‌ بود تا از اين‌ راه‌، به‌ امرار معاش‌ خانواده‌ كمك‌ كند كه‌ ناگهان‌، بارقه‌هاى‌ اشتياق‌ به‌ علوم‌ حوزوي‌ و تحصيل‌ حوزة‌ علمية‌ مشهد دل‌ و جانش‌ را شعله‌ ور ساخت‌؛ به‌ گونه‌اي‌ كه‌ كار و كسب‌ را وانهاد، به‌ تحصيل‌ علوم‌ دينى‌ روي‌ آورد. مقدمات‌ را در حوزه‌ مشهد فرا گرفت‌ و براى‌ تحصيل‌ سطوح‌ به‌ سراغ‌ استادان‌ ممتاز آن‌ ديار رفت‌. دو سال‌ قبل‌ از ازدواج‌ راهي‌ قم‌ شد تا از محضر بزرگان‌ آن‌ شهر مقدس‌ نيز بهره‌ گيرد و براي‌ نخستين‌ بار در درس‌ خارج‌ فقه‌ آية‌الله بروجردى‌ (ره‌) و خارج‌ اصول‌ امام‌ خميني‌(ره‌) حاضر شد كه‌ اين‌ مسأله‌ تا سالها ادامه‌ داشت‌. همچنين‌ وى‌ در زمينه‌ فلسفه‌ و تفسير نيز از استادان‌ بسيارى‌ در حوزه‌ علميه‌ قم‌ بهره‌ برد.
 

اساتيد‌

آية‌ الله خزعلى‌ در طول‌ دوران‌ تحصيل‌ خود از محضر استادان‌ ممتاز و وارستة‌ بسيارى‌ بهره‌ برده‌ است‌. نخستين‌ استاد وى‌، مرحوم‌ سيد جعفر شيرازى‌ بود كه‌ در مكتب‌ خانه‌ به‌ ايشان‌ قرآن‌ و مسائل‌ مذهبى‌ را آموخت‌. وى‌ از اينكه‌ نخستين‌ استادش‌ يكى‌ از فرزندان‌ پاك‌ حضرت‌ زهرا (س) بوده‌ اظهار خرسندي‌ مي‌كند و آن‌ را به‌ فال‌ نيك‌ مي‌گيرد.
با شروع‌ به‌ تحصيل‌ در حوزة‌ مشهد، صرف‌ و نحو را نزد شيخ‌ علي‌ اكبر دامغانى‌ فرا گرفت‌ و كتاب‌ مغنى‌ اللبيب‌ را نزد محقق‌ قوچانى‌ خواند. معالم‌ و لمعه‌ و قوانين‌ را نزد سيد احمد يزدي‌ آموخت‌. رسائل‌، مكاسب‌ و كفايه‌ را نزد مرحوم‌ شيخ‌ هاشم‌ قزويني‌ و بخشى‌ از كفايه‌ را نزد شيخ‌ مجتبى‌ قزويني‌ فراگرفت‌. اين‌ دو از استادان‌ ممتاز حوزه‌ علميه‌ مشهد در علم‌ و عمل‌ بودند كه‌ آثار علمى‌ و معنوى‌ ايشان‌، هنوز در ميان‌ شاگردانشان‌ و در رشد و تعالى‌ حوزه‌ علميه‌ مشهد باقى‌ است‌.
آية‌ الله خزعلى‌ در قم‌، در درس‌ خارج‌ فقه‌ آية‌ الله بروجردى‌ (ره‌) و درس‌ خارج‌ فقه‌ حضرت‌ امام‌ خمينى‌ (ره‌) شركت‌ كرد. وي‌ همچنين‌ مدتى‌ در درس‌ آية‌ الله بهجت‌ حاضر شد و از محضر اين‌ مرد بزرگ‌ نيز كسب‌ فيض‌ كرد. در بخش‌ فلسفه‌، اشارات‌ را نزد مرحوم‌ حاج‌ شيخ‌ جواد خندق‌آبادى‌ تهرانى‌ خواند و در درس‌ منظومه‌ و اسفار علامه‌ طباطبايى‌ حاضر شد.
 

فعاليتهاى‌ علمى‌ و فرهنگى‌

آية‌ الله خزعلى‌ در سالهاى‌ تحصيل‌ و مبارزه‌ خدمات‌ فرهنگي‌ و علمى‌ شايانى‌ به‌ جامعه‌ اسلامى‌ ارزانى‌ داشته‌ است‌. مهم‌ترين‌ خدمت‌ فرهنگى‌ ايشان‌ در دوره‌ طاغوت‌، تنوير افكار عمومى‌ و آگاه‌ كردن‌ جوانان‌ مستعدّ و انقلابى‌ از خطرهاي‌ موجود، همچون‌ جريانهاى‌ التقاطى‌ و تز اسلام‌ منهاي‌ روحانيت‌ و مبارزه‌ با جريان‌ روشنفكرى‌ غير متعهّد بود. وى‌ در سخنرانيهاى‌ خود همواره‌ بر اسلام‌ ناب‌ و اصيل‌ پاى‌ مي‌فشرد و جوانان‌ را به‌ اُنس‌ با علما روحانيت‌ شيعه‌ و پرهيز از فراگيرى‌ اسلام‌ از دست‌ ديگران‌ دعوت‌ مي‌كرد. در زمينه‌ فعاليتهاى‌ علمى‌، تنها اثرى‌ كه‌ از وى‌ به‌ چاپ‌ رسيده‌، تفسير سوره‌ فاتحة‌ الكتاب‌ است‌. همچنين‌ او بر شعرهاى‌ عينيه‌ ابن‌ ابى‌ الحديد درباره اميرمؤمنان‌ (ع) شرحى‌ نگاشته‌ است‌ و در زمينه‌هاى‌ قرآنى‌ نيز تلاشهايى‌ انجام‌ داده‌ است‌. بيشتر مطالعات‌ و فعاليتهاي‌ ايشان‌ درباره قرآن‌ و نهج‌ البلاغه‌ است‌.
 

فعاليتهاى‌ سياسى‌

بخش‌ زيادى‌ از زندگى‌ آية‌ الله خزعلى‌ به‌ مبارزه‌ با رژيم‌ طاغوت‌ مصروف‌ شده‌ است‌. او در فاجعه‌ مسجد گوهرشاد مشهد، نوجواني‌ ده‌ ساله‌ بود كه‌ فرداى‌ حادثه‌ با پدرش‌ در محل‌ حاضر شده بود و خود مي‌گويد فجايع‌ رژيم‌ پهلوى‌ چنان‌ بود كه‌ بر من‌ تأثير گذاشت‌ و آن‌ شب‌، تب‌ كردم‌! از آغازين‌ حركتهاى‌ ايشان‌ در مبارزه‌ بر ضد رژيم‌ شاه‌، تبليغ‌ در رفسنجان‌ و افشاى‌ ماهيت‌ شاه‌ بر سر منبر بود كه‌ به‌ دست‌گيرى‌ ايشان‌ و تبعيد به‌ گناباد انجاميد. در ماجراى‌ انجمنهاى‌ ايالتى‌ و ولايتى‌، آية‌ الله خزعلى‌ همواره‌ در كنار امام‌ (ره‌) بود و از جمله‌ حامل‌ پيام‌ ايشان‌ براى‌ علماى‌ نجف‌ آباد شد. همچنين‌ وى‌ در هيجدهم‌ فروردين‌ ماه‌ 1343 به‌ ديدار امام‌ رفت‌. امام‌ (ره‌) به‌ تازگى‌ آزاد شده‌ بود و روزنامه‌ اطلاعات‌ در آن‌ زمان‌ مطلبى‌ نوشته‌ بود مبنى‌ بر اينكه‌ امام‌ با دستگاه‌ شاه‌ كنار آمده‌ و آزاد شد. اين‌ مطلب‌ باعث‌ تأثر امام‌ شده‌ بود در جلسه‌اى‌ كه‌ چند روز بعد در فيضيه‌ تشكيل‌ شده‌ بود، آية‌ الله خزعلى‌ به‌ دستور امام‌ بر سر منبر رفت‌ و ماهيت‌ كذب‌ مطلب‌ روزنامه‌ اطلاعات‌ را افشا كرد. اين‌ سخنرانى‌، در آن‌ روزگار، به‌ دليل‌ حماسى‌ و مستحكم‌ بودن‌، مشهور شد.
آية‌ الله خزعلى‌ در طول‌ دوران‌ رژيم‌ شاه‌، يك‌ بار در زندان‌ قزل‌ قلعه‌ زندانى‌ شد و سه‌ بار تبعيد شد. تبعيد نخست‌ ايشان‌ به‌ گناوه‌ و دامغان‌ بود كه‌ سه‌ سال‌ به‌ طول‌ انجاميد. تبعيد دوم‌ به‌ زابل‌ بود و در تبعيد سوم‌ پنهان‌ شد و روى‌ نشان‌ نداد. در اين‌ زمان‌ بود كه‌ حضرت‌ آيت‌ الله‌ خامنه‌اى‌ در مخفيگاه‌ به‌ ديدار ايشان‌ رفته‌ و با هم‌ از نزديك‌ آشنا شدند.
آية‌ الله خزعلى‌ در گزارشهاى‌ ساواك‌، روحانى‌ افراطى‌، اخلال‌ گر طرفدار خمينى‌ ناميده‌ شده‌ بود. در تبعيد سوم‌ وي‌ پنهان‌ شده‌ بود تا ساواك‌ نتواند او را دستگير كند. در اين‌ هنگام‌ خبر شهادت‌ فرزندش‌ در قم‌ به‌ دست‌ او مي‌رسد. آية‌ الله خزعلي‌ در تشييع‌ جنازة‌ فرزندش‌ شركت‌ مي‌كند. او هرگز اشك‌ نريخت‌ و خدا را در آن‌ مصيبت‌ سپاس‌ مي‌گفت‌.
از ديگر فعاليتهاى‌ او در پيش‌ از انقلاب‌ اسلامى‌، حمل‌ پيامهاي‌ امام‌ (ره‌) به‌ آية‌ الله سيد كاظم‌ شريعتمدارى‌ و همچنين‌ دريافت‌ پاسخ‌ آية‌ الله شريعتمدارى‌ به‌ امام‌(ره‌) بوده‌ است‌.
حضرت‌ آية‌ الله خزعلى‌ پس‌ از پيروزى‌ انقلاب‌ اسلامى‌ نيز فعاليتهاى‌ گسترده‌اى‌ براى‌ پيشبرد انقلاب‌ انجام‌ داده‌ است‌. وى‌ در اين‌ سالها، همواره‌ يار صديق‌ امام‌ خمينى‌ (ره‌) و رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامى‌، حضرت‌ آية‌ الله خامنه‌اى‌ بوده‌ و همواره‌ مردم‌ را به‌ پيروى‌ از ولايت‌ مطلقة‌ فقيه‌، و شناخت‌ هوشمندانة‌ توطئه‌هاى‌ دشمن‌ و نيز مبارزه‌ با خط‌ نفاق‌ تشويق‌ مي‌كرده‌ است‌. در طول‌ دوران‌ جنگ‌ تحميلي‌ بارها در جبهه‌ها حضور يافت‌ و همواره‌ مايه‌ دلگرمى‌ رزمندگان‌ اسلام‌ بوده‌ است‌.
برخي‌ از مسؤوليتهاى‌ ايشان‌ پس‌ از انقلاب‌ اسلامى‌ به‌ شرح‌ زير است‌:
1- عضويت‌ در مجلس‌ خبرگان‌ قانون‌ اساسي‌؛
2- عضويت‌ در مجلس‌ خبرگان‌ رهبرى‌ در سه‌ دوره‌ متوالى‌ به‌ نمايندگي‌ از مردم‌ استان‌ خراسان‌
3- عضويت‌ در شوراى‌ نگهبان‌ قانون‌ اساسى‌

جمعه 1 مهر 1390  11:54 AM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

آيت الله حسين راستى‌ كاشانى « دام ظله »

ولادت و تحصيلات

آية‌ الله حاج‌ شيخ‌ حسين‌ راستى‌ كاشانى‌ در سال‌ 1306 در شهرستان‌ كاشان‌ در محلّه‌ سلطان‌ امير احمد (از فرزندان‌ موسى‌ بن‌ جعفر (ع‌) ) به‌ دنيا آمد. مادرش‌، ربابه‌ بود و پدر وى‌، على‌ نام‌ داشت‌ كه‌ از راه‌ ابريشم‌ بافى‌، روزگار مي‌گذرانيد و مدتى‌ نيز كارمند دولت‌ بود.
زندگي‌ آية‌ الله راستى‌ كاشانى‌ در خانواده‌اى‌ ساده‌، امّا متديّن‌ و دوستدار خاندان‌ پيامبر (ص‌) آغاز شد؛ شيفتگى‌ پدر او به‌ روحانيّت‌ به‌ حدّى‌ بود كه‌ اگر در كوچه‌ خيابان‌، فرد معمّمى‌ را از دور مي‌ديد، صلوات‌ مي‌فرستاد و در پيشگاهش‌ اداي‌ احترام‌ مي‌كرد.
آية‌ الله راستى‌ كاشانى‌، تحصيلات‌ ابتدايى‌ را تا پايه‌ ششم‌ در شهر كاشان‌ به‌ پايان‌ رسانيد. پس‌ از آن‌، به‌ دليل‌ نارضايتى‌ پدر از وضعيت‌ دبيرستانهاى‌ آن‌ روزگار، به‌ دبيرستان‌ نرفت‌ و در بعضى‌ از تجارت‌ خانه‌ها و مغازه‌ها به‌ كار مشغول‌ شد. پس‌ از مدتى‌ به‌ سراغ‌ نقاشى‌ طرحها و نقشه‌هاى‌ قالى‌ رفت‌ و آن‌ حرفه‌ را نزد استادان‌ معروف‌ و مجرّب‌ فرا گرفت‌؛ امّا به‌ سبب‌ شوق‌ فراوان‌ به‌ كسب‌ معارف‌ اسلامى‌ و علوم‌ دينى‌، راهى‌ حوزه‌ علميه‌ كاشان‌ شد. دروس‌ دوره‌ ادبيات‌ و بخشي‌ از دروس‌ سطح‌ را نزد استادان‌ مشهور آن‌ ديار آموخت‌ و سپس‌، عازم‌ حوزه‌ علميه‌ قم‌ شد.
در قم‌، نيز رسائل‌، مكاسب‌ و كفايه‌ را به‌ پايان‌ رساند و در كنار آن‌ به‌ تحصيل‌ فلسفه‌، كلام‌ و تفسير مشغول‌ بود. پس‌ از آن‌، عازم‌ نجف‌ اشرف‌ شد تا ضمن‌ باريابى‌ به‌ درگاه‌ مولاى‌ متقيان‌، على‌ (ع‌) از محضر استادان‌ آن‌ ديار نيز بهره‌ ببرد كه‌ اين‌ سفر بيش‌ از بيست‌ و پنج‌ سال‌ به‌ طول‌ انجاميد. علت‌ مهاجرت‌ ايشان‌ به‌ نجف‌ اشرف‌، علاقه‌ فراوان‌ ايشان‌ به‌ تفسير قرآن‌ كريم‌ واطلاع‌ از جلسات‌ درس‌ تفسير حضرت‌ آيت‌الله‌ العظمى‌ آقاى‌ خويى‌ بود.
آية‌ الله راستى‌ كاشانى‌، در طى‌ اين‌ سالها، به‌ تدريس‌ درسهاى‌ آموخته‌ نيز مي‌پرداخت‌ و شاگردان‌ بسيارى‌ را تربيت‌ مي‌نمود؛ امّا با شرفيابى‌ حضرت‌ امام‌(ره‌) به‌ شهر اميرمؤمنان‌ على‌ (ع‌) ، آية‌ الله راستى‌ درس‌ خود را كه‌ طلاب‌ بسيارى‌ در آن‌ شركت‌ مي‌جستند، تعطيل‌ كرد و همراه‌ با شاگردان‌، در درس‌ امام‌ خميني‌(ره‌) شركت‌ كرد.
 

اساتيد

ايشان در طول‌ دوران‌ تحصيل‌ خود از محضر استادان‌ برجسته‌اى‌ بهره‌مند بود. وى‌ در كاشان‌، دروس‌ دوره‌ ادبيات‌ و بخشى‌ از دروس‌ دوره‌ سطح‌ را نزد استادانى‌ همچون‌ آية‌ الله العظمى‌ سيد محمد حسين‌ رضوى‌، آية‌ الله ميرزا حسين‌ فاضل‌ نراقى‌، آية‌ الله غروى‌ كاشانى‌، آية‌ الله شيخ‌ على‌ اكبر صمدى‌ و آية‌ الله حاج‌ شيخ‌ جعفر صبورى‌ قمى‌ فرا گرفت‌.
با ورود به‌ قم‌، رسائل‌ و مكاسب‌ و كفايه‌ را نزد آية‌الله العظمى‌ حاج‌ شيخ‌ مرتضي‌ حائرى‌ يزدى‌، آية‌ الله حاج‌ شيخ‌ عبدالجواد اصفهانى‌، آية‌الله العظمى‌ حاج‌ سيد شهاب‌ الدين‌ مرعشى‌ نجفى‌ و حضرت‌ آية‌ الله العظمى‌ حاج‌ سيد محمدباقر طباطبايي‌ بروجردى‌ (سلطاني‌) آموخت‌ و براى‌ آموختن‌ تفسير، هيئت‌، فلسفه‌ نزد مرحوم‌ علامه‌ طباطبايى‌ رفت‌.
در دوره‌ تحصيل‌ در نجف‌ نيز، به‌ درس‌ خارج‌ اصول‌ و فقه‌ و تفسير آية‌ الله العظمي‌ حاج‌ سيد ابوالقاسم‌ خويى‌ و آية‌ الله العظمى‌ ميرزا باقر زنجانى‌ رفت‌. همچنين‌ در درس‌ حضرات‌ آيات‌ حاج‌ سيد محسن‌ حكيم‌ و حاج‌ سيد محمود شاهرودى‌، حاج‌ سيد عبدالهادى‌ شيرازى‌، ميرزا حسن‌ يزدى‌، شيخ‌ حسن‌ حلّى‌، حاج‌ ميرزا حسن‌ بجنوردي‌ و حاج‌ سيد حسين‌ حمّامى‌ نيز به‌ تناوب‌ شركت‌ مي‌جست‌.
وي‌ براى‌ فراگيرى‌ علم‌ حديث‌ و درايه‌ و بخشى‌ از حكمت‌ و فلسفه‌ به‌ نزد آية‌ الله العظمى‌ حاج‌ سيد عبدالاعلى‌ سبزوارى‌ رفت‌.
از ديگر استادان‌ او در فلسفه‌ و كلام‌، آية‌ الله حاج‌ شيخ‌ صدرا مي‌باشد. همچنين‌ وى‌ تفسير را نزد عالم‌ ربانى‌، آية‌ الله شيخ‌ محمد على‌ سرابى‌ و آية‌الله‌ العظمى‌ آقاى‌ خويى‌ آموخت‌ در اين‌ مدت‌ ايشان‌ از جلسات‌ خصوصى‌ اخلاق‌ حضرت‌ آيت‌الله‌ العظمى‌ حاج‌ سيد جمال‌ گلپايگانى‌ بهره‌ برد.با حضور امام‌ (ره‌) در حوزه‌ علميه‌ نجف‌ اشرف‌، آية‌ الله راستى‌ به‌ درس‌ ايشان‌ شتافت‌ و از محضر وي‌ بهره‌هاى‌ بسيار برد. آية‌ الله راستى‌ مدتى‌ در جلسات‌ فقهى‌ شوراى‌ استفتاى‌ آية‌ الله خويى‌ شركت‌ داشت‌.
 

فعاليتهاى سياسى

اشتغال‌ به‌ درس‌ و علوم‌ دينى‌، آية‌ الله راستى‌ را از مبارزه‌ بر ضد طاغوت‌ بازنداشت‌. وى‌ از نخستين‌ روزهاى‌ نهضت‌، به‌ جمع‌ مبارزان‌ پيوست‌ و همواره‌ با اطاعت‌ از رهنمودهاى‌ امام‌ خمينى‌ (ره‌) به‌ افشاگرى‌ ماهيت‌ شوم‌ خاندان‌ پهلوى‌ و تلاش‌ براى‌ استقرار نظامى‌ اسلامى‌ با بهره‌گيرى‌ از معارف‌ اهل‌ بيت‌ (ع‌) مي‌پرداخت‌. ز جمله‌ فعاليتهاى‌ سياسى‌ وى‌ كه‌ پيش‌تر، ذكر آن‌ آمد، تعطيل‌ كردن‌ درس‌ خود در نجف‌ و حضور در درس‌ امام‌(ره‌) به‌ منظور مطرح‌ نمودن‌ و تقويت‌ نهضت‌ امام‌ خميني‌(ره‌) بود. ديگر اينكه‌ وى‌ در سال‌ 1343، مسأله‌ تقليد از امام‌ خميني‌(ره‌) را به‌ طور جدى‌ مطرح‌ كرد. ية‌ الله راستى‌، با عضويت‌ در جامعه‌ مدرسين‌ حوزه‌ علميه‌ قم‌، جزء فعالان‌ اين‌ مجموعه‌ شد و امضاى‌ او در زير بسيارى‌ از اعلاميه‌ها و بيانيه‌هايى‌ كه‌ بر ضد شاه‌ منتشر مي‌شد، به‌ چشم‌ مي‌خورد.
از ديگر فعاليتهاى‌ وى‌ در زمان‌ رژيم‌ شاه‌، سفر به‌ آبادان‌، به‌ نمايندگى‌ از طرف‌ امام‌ خمينى‌ (ره‌)، براى‌ حمايت‌ و پشتيبانى‌ از اعتصاب‌ كاركنان‌ صنعت‌ نفت‌ بود. وى‌ از كسانى‌ بود كه‌ در مسجد دانشگاه‌ تهران‌ متحصن‌ شد.
با پيروزى‌ انقلاب‌ اسلامى‌ ايران‌ در بهمن‌ 1357، فعاليتهاى‌ سياسى‌ معظم‌ له‌ پايان‌ نيافت‌. برخى‌ از مسؤوليت‌هاى‌ وى‌ پس‌ از انقلاب‌ به‌ شرح‌ زير است‌:
1ـ عضويت‌ در دفتر استفتائات‌ امام‌ خمينى‌ (ره‌)؛
2ـ عضويت‌ در شوراى‌ عالى‌ موقّت‌ اعزام‌ قضات‌؛
3ـ عضويت‌ در شوراى‌ تشخيص‌ صلاحيت‌ فقهى‌ و اجتهاد كانديداهاى‌ شوراى‌ عالى‌ قضايي‌؛
 4ـ نمايندگى‌ امام‌ (ره‌) در شوراى‌ عالى‌ مديريّت‌ حوزه‌ علميه‌ قم‌؛
5ـ رياست‌ شوراى‌ عالى‌ حوزه‌ علميه‌ قم‌؛
6ـ عضويت‌ در جامعه‌ مدرسين‌ حوزه‌ علميه‌ قم‌؛
7ـ نمايندگى‌ مجلس‌ خبرگان‌ رهبرى‌ در دوره‌هاى‌ اوّل‌ و دوم‌ از استان‌ تهران‌؛
8ـ نمايندگى‌ امام‌ (ره‌) براى‌ نظارت‌ بر سازمان‌ مجاهدين‌ انقلاب‌ اسلامى‌
 

فعاليتهاى علمى‌ و فرهنگى

آية‌ الله راستى‌ كاشانى‌ در طول‌ عمر خود، تا كنون‌ فعاليتهاى‌ علمى‌ و فرهنگى‌ بسياري‌ را به‌ انجام‌ رسانده‌ است‌ كه‌ ذكر همة‌ آنها در اين‌ مختصر نمي‌گنجد. وى‌ حدود پنجاه‌ سال‌ است‌ كه‌ به‌ تدريس‌ در حوزه‌هاى‌ علميه‌ كاشان‌، نجف‌ اشرف‌ و قم‌ مي‌پردازد و از اين‌ رهگذر، شاگردان‌ بسيارى‌ را پرورش‌ داده‌ است‌ كه‌ برخى‌ از آنان‌ خود، از استادان‌ و فضلايى‌ هستند كه‌ در حوزه‌هاى‌ علميه‌ ايران‌ و ديگر كشورها به‌ خدمت‌ به‌ جامعة‌ تشيع‌ مي‌پردازند. برخى‌ نيز در پستهاى‌ مهم‌ و حساس‌ نظام‌ اسلامى‌، خدمت‌ مي‌نمايند.
آية‌ الله راستى‌، در زمان‌ حيات‌ امام‌(ره‌) به‌ نمايندگى‌ ايشان‌ براى‌ ساماندهي‌ امور حوزه‌ و ايجاد تشكيلات‌ شوراى‌ مديريت‌ حوزة‌ علميه‌ قم‌ منصوب‌ شد و مُجاز به‌ تصرف‌ در امور شرعيه‌ شد. در اين‌ زمينه‌، وى‌ خدمات‌ شايانى‌ را به‌ سرانجام‌ رسانده‌ است‌ كه‌ آثار و بركات‌ آن‌ تا هم‌ اكنون‌ نيز بر جاى‌ مانده‌ است‌. آية‌ الله راستى‌ به‌ پژوهش‌ در زمينه‌هاى‌ گوناگون‌ دينى‌، پرداخته‌ كه‌ برخى‌ از آنان‌ در نشريات‌ كشور به‌ چاپ‌ رسيده‌ است‌.
وي‌ همچنين‌ تقريرات‌ دروس‌ برخى‌ از اساتيد خود را نگاشته‌ و حواشى‌ و دستنوشته‌هايي‌ در زمينه‌ فقه‌ و اصول‌ دارد.
آية‌ الله راستى‌ كاشانى‌ هم‌ اكنون‌ در قم‌ حضور دارد و به‌ تدريس طلاب‌ مستعدّ مى پردازند.

جمعه 1 مهر 1390  11:55 AM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

احمد بن محمد بن عيسى اشعرى

 

(قرن سوم-274 هـ.ق)

 

ولادت :

 

ابو جعفر، احمد بن محمد بن عيسى بن عبد الله اشعرى قمى از راويان بزرگ شيعه در قرن سوم هجرى و از ياران ائمه (عليهم السلام) مى باشد.
او در شهر قم به دنيا آمد، شهر علم وفقاهت وشهر راويان بزرگ شيعه وپناهگاه فقها ودانشمندان بزرگ وعلاقه مندان به محمد وآل محمد صلوات اللّه عليهم بوده است. او در خانوادهاى اهل علم ودانش وارادتمند به اهل بيت رسول خدا صلى الله عليهم اجمعين تربيت شد واز نوجوانى زير نظر پدر خود محمد بن عيسى اشعرى به فراگيرى علوم ومعارف اسلامى پرداخت.

 

تحصيلات :

 

احمد بن محمد بن عيسى از برجسته ترين شخصيت هاى علمى دوران خود بود. او رئيس وبزرگ شهر قم بود واز احترام خاصى در نزد مردم قم برخوردار بود.ابو جعفر نزد علما وفقهاى شيعه نيز از مقام ومنزلت خاصى برخوردار بود واز راويان بزرگ شيعه به شمار مى آيد. او خدمت امام رضا وامام جواد وامام هادى (عليهم السلام) نيز رسيده بود وروايات فراوانى از ائمه اطهار (عليهم السلام) نقل كرده است.
نام او در سندٍ 2290 روايت آمده است. شيخ طوسى و نجاشى و ابن داود و علامه حلى درباره او مى گويند: "او بزرگ اهل قم وچهره سرشناس وفقيه ودانشمند آنان ورئيس شهر قم بود وبه نمايندگى از مردم شهر در برابر سلطان و يا حكومتهاى دوران قرار مى گرفت."

 

اساتيد :

 

ابو جعفر اشعرى علاوه بر امام جواد و امام هادى (عليهماالسلام) از بسيارى از راويان بزرگ شيعه نيز روايت نقل مى كند مانند:
1ـ پدرش محمد بن عيسى اشعري
2ـ حسين بن سعيد
3ـ نضر بن سويد
4ـ على بن نعمان
5ـ صفوان بن يحيي
6ـ محمد بن ابى عمير
7ـ محمد بن اسماعيل
8ـ عثمان بن عيسي
9ـ حماد بن عثمان
10ـ قاسم بن محمد

 

تدريس و شاگردان :

 

چهره هاى بزرگى از راويان شيعه از او روايت نقل مى كنند، از جمله:
1ـ محمد بن حسن صفار
2ـ سعد بن عبد الله
3ـ على ابن ابراهيم
4ـ داود بن كورة
5ـ احمد بن ادريس
6ـ محمد بن حسن بن وليد
7ـ محمد بن على بن محبوب
8ـ سهل بن زياد

 

تأليفات :

 

احمد بن محمد قمى داراى تأليفات ارزشمندى است، از جمله تاليفات او كه بيشتر در زمينه روايات اهل بيت (عليهم السلام) هستند مى توان به كتب ذيل اشاره نمود :
1ـ النوادر
2ـ التوحيد
3ـ فضل النبى (صلى اللّه عليه و آله)
4ـ المتعة
5ـ الناسخ و المنسوخ
6ـ طب الكبير
7ـ طب الصغير
8ـ المكاسب
9ـ الأظلة

 

اخراج برقى از قم :

 

وى كه بزرگ شهر قم بود ابو عبد الله، احمد بن محمد بن خالد برقى را، كه يكى از روات بزرگ شيعه است به دليل نقل روايت از برخى افراد ضعيف و يا نقل روايات مرسله، از شهر قم اخراج كرد. ولى پس از چندى از اين عمل خود پشيمان شده و از او معذرت خواهى كرده و او را به شهر باز گرداند.
اشعرى براى جبران اشتباه خود بعد از وفات برقي، در تشييع جنازه اوبا سر و پاى برهنه شركت كرد.

 

وفات :

 

از تاريخ وفات وى دقيقا اطلاعى در دست نيست ليكن ايشان در سال 274 هـ.ق در قيد حيات بوده است.

جمعه 1 مهر 1390  11:58 AM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

احمد بن ابى عبد اللّه برقى

 

(اواخر قرن دوم – 280 هـ. ق )

 

ولادت :

 

وى در اواخر قرن دوم در يكى از روستاهاى شهر قم بنام ( برق رود ) و در يك خانواده معتبر و دوستدار اهل بيت به دنيا آمد .

 

تحصيلات :

 

احمد دوران جوانى را در محضر پدر بزرگوارش محمد بن خالد برقى ، كه خود از شخصيت هاى بزرگ شيعه و از مشايخ روايت و شخصيتى مورد اطمينان نزد امام موسى كاظم (ع) و امام رضا (ع) بود به كسب علم پرداخت و توشه فراوانى برگرفت.
در اين زمان بود كه تصميم گرفت همانند پدر، او نيز از راويان سخنان اهل بيت رسول خدا و خاندان عصمت و طهارت (ع) باشد و سخنانشان را به گوش جهانيان برساند.

 

اساتيد :

 

احمد به غير از پدر خود، در محضر برخى از روات و علماى بزرگ شيعه به كسب علم و فراگيرى دانش پرداخته است مانند :
1 ـ معاوية بن وهب.
2 ـ حماد بن عيسى.
3 ـ محمد بن ابى عمير.
4 ـ هارون بن جهم.
5 ـ محمد بن سنان.
6 ـ يونس بن عبد الرحمان.
7 ـ حسن بن محبوب.
8 ـ على بن حكم.
9 ـ حسين بن سعيد اهوازى.

 

شاگردان :

 

شخصيت هاى بزرگى در محضر درس وى به كسب علم پرداخته اند كه هر كدام ستاره اى درخشان در آسمان علم و فقاهت مى باشند، بزرگانى مانند :
1 ـ ابراهيم بن هاشم.
2 ـ على بن ابراهيم بن هاشم.
3 ـ محمد بن حسن صفار.
4 ـ محمد بن يحيى عطار.
5 ـ سعد بن عبد الله.
6 ـ محمد بن على بن محبوب.
7 ـ محمد بن حسن بن وليد.
8 ـ محمد بن احمد بن يحيى.
9 ـ عبد الله بن جعفر حميرى.
10 ـ سهل بن زياد.

 

تأليفات :

 

احمد بن محمد بن خالد برقى تأليفات فراوانى دارد از جمله :
1 ـ المحاسن.
2 ـ العويص.
3 ـ التبصرة.
4 ـ الرجال.
5 ـ البلدان.
6 ـ اختلاف الحديث.

 

خاندان :

 

شيخ ابو جعفر، احمد بن محمد بن خالد بن عبد الرحمن بن محمد بن على برقى، از راويان حديث و از فقهاى بزرگ شيعه و از ياران ائمه (ع) به شمار مى آيد.
او اصالتاً از كوفه است. جد بزرگ او محمد بن على از ياران زيد بن على بن الحسين (ع) بود كه در برابر حكومت ظلم و ستم بنى اميه قيام كرده و در زندان يوسف بن عمر به شهادت رسيد.
پدر بزرگوارش محمد بن خالد برقى، يكى از شخصيت هاى بزرگ شيعه و از مشايخ روايت و شخصيتى مورد اطمينان نزد امام موسى كاظم و امام رضا (ع) بود.

 

مقام علمي :

 

وى از شخصيت هاى بر جسته راويان شيعه در قرن سوم هجرى به شمار مى آيد و بسيارى از احاديث شيخ صدوق و شيخ كلينى به ايشان بر مى گردد.
همانگونه كه محدث نورى مى فرمايد : شيخ طوسى و نجاشى، احمد را توثيق كرده اند و او را مورد اطمينان دانسته اند. او از ارزشمندترين راويان شيعه به شمار مى آيد و بسيارى از علما و فقهاى بزرگ شيعه كه مجموعه هاى روايتى نگاشته‌اند از او روايت نقل كرده اند.
برخى از بزرگان عناوين كتاب هاى خود را نيز از او گرفته اند مانند : ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، علل الشرايع، قرائن و خصال.

 

دوران :

 

احمد بن محمد بن عيسى اشعرى، رئيس شهر قم و از راويان بزرگ شيعه، احمد بن محمد بن خالد برقى را از شهر قم بيرون كرد، زيرا او در بين روايات خود روايات مرسله و رواياتى كه راويان آن ضعيف بوده اند را نقل مى كرده است.
اما او پس از مدتى پشيمان شده و برقى را به شهر باز گردانده و از او معذرت خواهى كرد. بعد از وفات او نيز در تشييع جنازه اش با سر و پاى برهنه شركت كرد تا اهانتى را كه به او كرده جبران نمايد.

 

وفات :

 

احمد بن محمد برقى پس گذراندن عمرى پر بركت در سال 274 يا 280 هـ. ق چشم از جهان فرو بست و به سوى معبود و معشوق خويش پر كشيد.

جمعه 1 مهر 1390  11:58 AM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

ابراهيم بن هلال ثقفى

 

(اوايل قرن سوم - 283 هـ.ق)

 

ولادت :

 

ابو اسحاق، ابراهيم بن محمد بن سعيد بن هلال ثقفى اصفهانى از علماى بزرگ شيعه و از راويان حديث به شمار مى آيد. تاريخ دقيق ولادت وى در دست نيست اما روشن است كه او در اوايل قرن سوم هجرى و در شهر كوفه به دنيا آمده است. كوفه به شهر علاقهمندان خاندان حضرت على (عليه السلام) مشهور است. ابو اسحاق در اوايل عمر، زيدى مذهب بوده، سپس مذهب حق اماميه را برگزيده است.

 

سفر به اصفهان :

 

سبب انتقال وى از كوفه به اصفهان آن بوده كه وى كتابى به نام "المعرفة " در مناقب اهل بيت عصمت و طهارت (عليهم السلام) و مثالب دشمنان ايشان نوشت.
برخى از دانشمندان كوفه او را از نشر آن كتاب به جهت اشتمالش بر مثالب دشمنان اهل بيت رسول خدا (صلى اللّه عليه وآله وسلم) منع نمودند ليكن او نظر به اعتماد و اطمينانى كه به تأليف خود داشت از نشر آن خوددارى نكرد بلكه قدمى فراتر گذاشت و سوگند ياد نمود كه آن را در شهر اصفهان، كه آن زمان دورتر از عقايد وآراء شيعيان ومخالف تر با مذهب وآئين آنها بود، منتشر كند. به اين جهت به اصفهان كوچ كرده، در آنجا رحل اقامت انداخت و به نشر كتاب خود در آن شهر اقدام كرد.
گروهى از علماى بزرگ قم از جمله احمد بن ابى عبد الله برقى ، از اعاظم علماى شيعه ، از او درخواست نمودند به قم منتقل شود اما وى نپذيرفت و تا آخر عمر در اصفهان بسر برد و به نشر ذهب جعفرى در آن ديار پرداخت.
وحيد بهبهانى در تعليقات بر منهج المقال مى فرمايد: "دعوت علماى قم از ابراهيم بن محمد ثقفى و درخواست علماى كوفه و تأليفات فراوان و رحمت فرستادن شيخ و توثيق ابن طاووس همه دلالت بر كمال و منزلت او دارد."
محدث نورى مى فرمايد: "او از روات بزرگ شيعه و صاحب تأليفات فراوان است و شخصيت هاى بزرگى مانند: صفار و سعد بن عبد الله و احمد بن عبد الله از او روايت نقل مى كنند."

 

اساتيد :

 

ثقفى در شهر كوفه نزد علما و بزرگان و راويان بزرگ شيعه به فراگيرى علم پرداخت، ازجمله:
1ـ ابو نعيم فضل بن دكين
2ـ اسماعيل بن ابان
3ـ يونس بن عبيد
4ـ ابو الحسن مدائنى
5ـ ابن ابى سيف
6ـ ابراهيم بن عيون

 

تدريس و شاگردان :

 

1ـ حسن زعفرانى
2ـ احمد بن علويه اصفهانى
3ـ عباس بن سرمى
4ـ محمد بن زيد رطاب
5ـ عبد الرحمن بن ابراهيم مستملى
6ـ ابراهيم بن هاشم
7ـ محمد بن حسن صفار
8ـ سعد بن عبد الله
9ـ احمد بن ابى عبد الله برقى و…

 

تأليفات :

 

ابراهيم نزديك به پنجاه كتاب تأليف نموده كه متأسفانه دستبردهاى روزگار و پيش آمدهاى ناگوار همه آنها را - مانند بسيارى از آثار نفيس گذشتگان - از ميان برده و بنابر اطلاعاتى كه از تتبع فهرست هاى كتب موجود بر مى آيد فقط كتاب "الغارات" از خطر نابودى جان به در برده و اكنون به فضل خدا در دسترس مشتاقان قرار گرفته است و بدين وسيله نام مؤلف را زنده و روح وى را شاد مى گرداند. اما ديگر تأليفات وى مانند: المغازي، السقيفه، الردّة، مقتل عثمان، الشورى ، بيعة امير المؤمنين، قيام حسن بن على (عليه السلام)، مقتل الحسين (عليه السلام) و... تنها نامشان به دست ما رسيده است.

 

وفات :

 

ابو اسحاق در سال 283 هـ.ق در اصفهان بدرود حيات گفت.

جمعه 1 مهر 1390  11:59 AM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

محمد بن حسن بن فروخ صفار

 

(اوايل قرن سوم -290 هـ.ق)

 

ولادت :

 

وى از ياران امام حسن عسكرى (عليه السلام) مى باشد واز چهره هاى سرشناس ياران ائمه (عليهم السلام) وراويان حديث به شمار ميآيد. او را مى توان از بزرگان قرن سوم هجرى برشمرد.
صفار در دورانى زندگى مى كرد كه ظلم و جنايت و خفقان بنى عباس به نهايت خود رسيده بود. بسيارى از شيعيان و ياران ائمه (عليهم السلام) در زندان ها و شكنجه گاه ها به سر مى بردند وحتى امامان معصوم نيز در خانههاى خود تحت مراقبت ونظر به سر مى بردند. صفار يكى از چهره هاى درخشان آن روزگاراست كه با استفادههاى فراوان از شخصيتهاى علمى آن زمان و نوشتن نامههاى خصوصى ومخفيانه خدمت امام حسن عسكرى (عليه السلام) خود را به آن حضرت مرتبط مى كرد وشيعيان را از نور وجود ايشان بهره مند مى ساخت.

 

تحصيلات :

 

قم از دير باز پايگاه شيعيان محمد وآل محمد (صلوات الله وسلامه عليهم) بوده است وچهره هاى فراوانى در اين شهر درخشيدهاند كه حافظان وپاسداران معارف ائمه معصومين (عليهم السلام) بوده اند.
يكى از اين چهرهها محمد بن حسن صفار مى باشد. او را به عنوان يكى از چهرههاى سرشناس شيعه در شهر قم مى شناسند كه با حفظ و نقل روايات، خدمت بزرگى به جهان تشيع نموده و شخصيتهايى همچون كلينى با نقل روايات او تلاش او را به نتيجه رسانده است.
نجاشى درباره او مى فرمايد: "محمد بن حسن بن فروخ صفار يكى از چهره هاى درخشان شيعه در شهر قم بوده، وى شخصيتى مورد اطمينان و داراى ارزشى والا است. روايات او بر بسيارى از روايات ترجيح داده مى شود. او تأليفات فراوانى نيز دارد."
شيخ طوسى در كتاب فهرست مى فرمايد: "محمد بن حسن صفار اهل قم مى باشد. وى تأليفات فراوانى دارد و نامه هايى نيز به امام حسن عسكرى (عليه السلام) فرستاده است كه آن نامهها و جواب آنها موجودند و در اختيار مى باشند."
علامه حلى در كتاب خلاصه مى فرمايد: "محمد بن حسن بن فروخ از چهره هاى سرشناس شيعه در شهر قم و مورد اطمينان است و شخصيتى عظيم الشأن است كه روايات او برتر مى باشند."

 

اساتيد :

 

صفار از شخصيت هاى كم نظير راويان شيعه به شمار مى آيد و از محضر علماى فراوانى از ياران ائمه (عليهم السلام) بهره برده است كه اينك به برخى از آنها اشاره مى كنيم:
1ـ ابراهيم بن اسحاق
2ـ احمد بن ابى عبد الله برقى
3ـ احمد بن حسن بن على بن فضال
4ـ احمد بن محمد بن ابى نصر
5ـ احمد بن محمد بن مسلم
6ـ ايوب بن نوح
7ـ حسن بن على بن فضال
8ـ على بن ابراهيم و…

 

تدريس و شاگردان :

 

چهره هاى فراوانى نيز از محضر درس اين شخصيت بزرگ بهره برده اند مانند:
1ـ احمد بن ادريس
2ـ على بن حسين بابويه
3ـ احمد بن داود بن على
4ـ احمد بن محمد
5ـ سعد بن عبد الله
6ـ محمد بن جعفر مؤدب
7ـ محمد بن حسن بن وليد
8ـ محمد بن حسين
9ـ محمد بن يحيى عطار
10ـ محمد بن يعقوب كلينى و…

 

تأليفات :

 

صفار داراى تأليفات فراوانى است از جمله:
1ـ كتاب الصلوة
2ـ كتاب الوضوء
3ـ كتاب الجنائز
4ـ كتاب الصيام
5ـ كتاب الحج
6ـ كتاب النكاح
7ـ كتاب الطلاق
8ـ كتاب المزار
9ـ كتاب الرد على الغلاة
10ـ كتاب التقيه
11ـ كتاب المناقب
12ـ كتاب بصائر الدرجات
13ـ كتاب ما روى فى اولاد الائمة
14ـ كتاب الجهاد

 

وفات :

 

سرانجام پس از عمرى خدمت به علوم آل محمد (صلوات الله عليهم) در سال 290 هـ.ق و در شهر قم به ديار باقى شتافت

جمعه 1 مهر 1390  12:00 PM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

محمّد بن مسعود عياشى سمرقندى (ره)

(متوفى 320هـ ق)

ولادت

 

از تاريخ دقيق ولادت ايشان اطلاعاتى وجود ندارد .

تحصيلات

 

محمّد بن مسعود بيش‌تر تحصيلات خويش را در حوزه‌هاي كهن آن روز جهان اسلام، چون: كوفه، بغداد و قم گذرانيد. مراكز فرهنگي جهان اسلام در آن روزها، به اين حوزه‌ها و چند حوزه كوچك ديگر خلاصه مي‌شد و سمرقند نيز مركز حوزه‌هاى علميه اهل سنت بود.

او با ثقه الاسلام كلينى و محمد بن بابويه معاصر بود.

اساتيد

 

1. اسحاق بن محمد بصري، از شاگردان امام عسكرى ـ عليه السلام ـ .

2. ابراهيم بن محمد بن فارس، از شاگردان امام عسكرى ـ عليه السلام ـ .

3. احمد بن منصور خزاعي.

4. احمد بن عبدالله علوي.

5. ابوالعباس بن عبدالله بن سهل بغدادي.

6. ابو عبدالله شاذان قزويني.

7. ابوعلى محمّد بن احمد بن حماد مرورودي.

8. حسين بن عبدالله قمي.

9. حموديه بن نصر.

10. حسين بن اشكيب سمرقندي، فقيه امامي مذهب در بلخ و سمرقند.

11. جعفر بن ايوب سمرقندي، معروف به ابن تاجر.

12. جبرئيل بن احمد فاريابي.

13. على بن فضّال.

14. عبدالله بن محمّد بن خالد طيالسي.

15. على بن عبدالله بن مروان.

16. على بن محمّد بن نصير كشى از سمرقند است.

17. على بن محمّد بن فروزان قمي.

18. على بن على خزاعي.

19. على بن قيس قومسى (سمناني)

20. عبدالله بن خَلَفْ.

21. على بن محمّد بن عيسي.

22. عبدالله بن ميمون.

23. على بن حسين.

24. عبدالله بن حمدويه بيهقى (سبزواري)، ازشاگردان امام عسكرى ـ عليه السلام ـ .

25. فضل بن شاذان نيشابوري.

26. سليمان بن جعفر.

27. محمّد بن يزدان رازى (اهل ري)

28. قاسم بن هشام لؤلؤ، از شاگردان امام حسن عسكرى ـ عليه السلام ـ .

29. محمّد بن احمد نهدي.

30. محمّد بن عيسى بن عبيد يقطيني.

31. محمّد بن احمد بن نُعيم، معروف به ابوعبدالله شاذاني.

32. محمّد بن ابراهيم بن محمد بن فارس.

33. نصر بن صباح ابوالقاسم بلخي.

34. يوسف بن سخت بصري، از ياران امام حسن عسكري (ره).

تأسيس دار العلوم

 

محمّد بن مسعود عياشى سمرقندى پس از رسيدن به قلّه‌هاى دانش و بازگشت از حوزه‌هاى دين پژوهى مهم جهان اسلام، منزل مسكونى كه از پدر به او ارث رسيده بود، را به دار العلوم و يا دار الحديث تبديل نمود.

تدريس

 

او توانست فقه پويا و سيال اهل بيت عصمت ـ عليهم السّلام ـ را بازگو نمايد و ستارگانى را حول محور خويش گرد آورد. او از نخستين دانشورانى است كه فرهنگ علوى را در آن نواحي به عنوان يك مذهب و تفكر عميق علمى مطرح نمود.

شاگردان

 

1. ابوعمر محمد بن عمر بن عبدالعزيز كشّى (متوفا:‌340 هـ .ق)

2. ابونصر احمد بن يحيي.

3. ابو جعفر بن ابى عوف نجاري.

4. ابونصر بن يحيى فقيه.

5. ابو طالب مظفر بن جعفر بن محمّد علوي.

6. ابوالحسن قزويني.

7. ابوبكر قنّاتى (قنادي)

8. ابوعلى وارثي.

9. ابونصر خلقاني.

10. ابو عبدالله بقّال.

11. احمد بن عيسى بن جعفر علوي.

12. احمد بن يعقوب سنائي.

13. احمد بن صفّار.

14. ابراهيم حُبُوبي.

15. اسماعيل بن محمّد اسكافي.

16. احمد بن يحيي، معروف به ابانصر.

17. جعفر بن محمد بن مسعود عياشى سمرقندى (فرزند عياشي)

18. جعفر بن ابى جعفر سمرقندي.

19. جعفر بن ابوالقاسم.

20. جعفر بن محمّد شاشى (چاچي)

21. حيدر بن محمّد سمرقندى امامي.

22. حسين بن نعيم سمرقندي.

23. حسن غزال كنتجي.

24. حسين كرماني.

25. حمدويه بن نصر.

26. حيدر بن محمد بن نعيم سمرقندي.

27. زيد بن احمد خلقي.

28. سعد صفّار.

29. عبدالله بن صيدلاني.

30. على بن محمّد حسنويه كرماني.

31. عبدالله بن طاهر حلواني.

32. عمرو خياط.

33. على ابو اسماعيل، دهقان زاهد و فاضل.

34. ليث بن نصر.

35. قاسم بن محمّد رازي.

36. محمّد بن نعيم خياط.

37. محمد بن يحيى ضرير مؤدب.

38. محمد بن طاهر جمهور.

39. محمد بن شعيب ابوجاكني.

40. محمد بن بلال معلم.

41. محمد بن فتح معلم.

42. محمد بن يوسف بن يعقوب جعفري.

43. يزدكى

تاليفات

 

عياشى توانست در زمينه‌هاى فقه، حديث، قرآن، كلام، اديان، امامت، رجال، ادعيه، تقيه، اخلاق، جهاد، اعجاز، محبت، بهشت و جهنم، سيره، تاريخ، حقوق، آداب، پوشاك، هيئت، نجوم، طب، عروض و قافيه، زجر، استخاره، صنعت خواب و تفأل، 208 كتاب تأليف نمايد. متأسفانه از آنها، فقط كتاب تفسير او از گزند حوادث در امان و براى آيندگان به يادگار ماند.

وفات

 

سر انجام اين مفسر و فقيه در سال 320هـجرى به ديار باقى شتافت .

جمعه 1 مهر 1390  12:00 PM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

على بن بابويه قمى(ره)

(متوفی 329 هـ ق)

ابـوالـحـسـن على بن الحسين بن موسى بن بابويه ، يكى از فقهاى نامدار و يكى ازاصحاب فتوى و اجـتـهـاد، و در عصر خويش رئيس فقها و محدثين و پيشواى مردم قم بوده است شيعيان در امور دينى به او مراجعاتى داشته اند و فتوايش نزد همگان نافذ ومحترم بوده است .

در بـيـان عـظـمت علمى و منزلت قدس و تقواى او، همين بس است كه فقهاى مادر مواردى كه حـديـثى از اهل بيت عصمت و طهارت (ع ) نرسيده باشد، و از او فتوايى در آن زمينه وجود داشته بـاشـد، فـتاواى او را به علت نزديك بودن به عهد امامت وعصر معصوم (ع )، به منزله حديث تلقى مـى كـردنـد و فـتواى او را نشانى از وجودحديث در آن زمينه قلمداد مى نمودند چنانكه شهيد اول در كتاب ذكرى با اين تعبيربيان فرموده اند.

اصـحـاب مـا، دستورالعمل خود را از رساله على بن بابويه مى گرفتند، هنگامى كه دسترسى به نص روايت نداشتند، چون اعتماد و اطمينان كاملى به او داشتند .

مورد عنايت و توجه

 

او مورد عنايت خاصه حضرت امام زمان (عجل اللّه تعالى فرجه الشريف )واقع شده است و نامه اى از سـوى آن بـزرگوار توسط حسين بن روح نوبختى به اورسيده است كه متن آن در رجال نجاشى اين گونه آمده است: ابـوالحسن على بن الحسين بن موسى بن بابويه قمى ، شيخ بزرگ و پيشواى قمى ها در روزگار خـويـش ، فقيه و مورد وثوق آنان ، او به عراق آمد و با ابوالقاسم حسين بن روح (رحمه اللّه ) ملاقات نـمود و از او مسائلى را پرسيد سپس با او مكاتبه نمود و اين مكاتبات توسط على بن جعفر بن اسود انـجـام مـى پذيرفت در يكى از اين مكاتبات از او مى طلبد كه نامه اى را به محضر صاحب امر (عج ) بـرسـاند كه در آن نامه درخواست دعائى درباره فرزند صورت گرفته بود، پس در پاسخ او چنين آمـد كه ما ازخداوند متعال درخواست نموديم كه فرزندى به تو عنايت فرمايد و به زودى دوفرزند ذكور نيكوكار و خير نصيب تو خواهد شد .

پـس از آن مـكاتبه بود كه ابوجعفر و ابوعبداللّه از يك همسر ام ولدى متولدگرديدند از ابوعبداللّه حـسـين بن عبيداللّه آمده است كه مى گفت : از اباجعفر مى شنيدم كه بارها مى گفت : من با دعاى صاحب امر و امام زمان (عج ) به دنيا آمده ام و به اين عنايت افتخار مى نمود.

گفتاربزرگان

 

شیخ الطایفه محمد بـن حسـن طوسى متوفى به سال 460 هـ . ق، که با یک واسطه، شاگرد شیخ صـدوق بـود، از ایشان به ایـن گـونه یاد مى کند: ابو جعفر محمد بن على بن حسین بـن بابویه قمى، دانشمندى جلیل القدر، بزرگوار، حافظ احادیث بوده و در حفظ و کثرت علـم و حـدیث در میان علماى قـم همانندى براى او دیده نشـده است و قریب به سیصد جلد کتاب دارد.

نـابغه بزرگ و فقیه سنت شکـن، مشهور به محمـد بـن ادریـس حلـى متـوفـى به سـال 598 هـ . ق، در کتـاب گـرانقـدر «سـرایـر» مـى فرماید: «دانشمند مـوثق بزرگـوار، متخصص اخبار، ناقد آثار، عالم به رجال، حافظ بزرگ حدیث، استاد و پیشواى ما شیخ محمد بـن بابویه است.

ابـن شهر آشـوب او را مبـارز قمـى نـامیـده است.

علامه حلـى از وى مانند نجاشى یاد مـى کند که نجاشـى وى را وجه الطایفه نامیده است.

فخر المحققیـن فرزند برومند علامه حلـى از وى به شیخ امام نام مى برد.

در میـان فقهاى بزرگ به ذکـر گفتـار علامه بحـر العلـوم اکتفا مى کنیم که مى نویسد:

ابو جعفر محمـد بن علـى بن حسیـن بن مـوسـى بـن بابـویه قمـى پیشوایى از پیشـوایان شیعه و ستونـى از استـوانه هاى شریعت است. او رئیـس محدثین و در آنچه از ائمه صادقیـن نقل کرده راستگوست. وى با دعاى امام زمان علیه‌السلام متـولد شـد و از ایـن راه به فضیلت و افتخارى بزرگ نایل گشت».

گفتار ابن نديم

 

ابن نديم ، كتابشناس و مورخ معروف در فهرست خود مى نويسد:

ابـن بـابـويـه ، عـلى بن موسى قمى ، يكى از فقها و يكى از موثقين شيعه مى باشد باخط پسرش ابـوجـعـفر محمد بن على پشت كتابى خواندم كه به يكى اجازه داده بودكتابهاى پدرش را روايت كـنـد و تـعـداد آنها حدود 200 جلد مى باشد، ولى او تصريح نموده بود كه تاليفات خودم 18 كتاب مى باشد.

اساتید

 

1ـ شيخ ابراهيم بن عبدوس همداني .

2ـ حسن بن علي بن حسن علوي .

3ـ حبيب بن حسين كوفي تغلبي .

4ـ شيخ علي بن حسين سعد آبادي .

5ـ شيخ عبد له بن حسن مؤدب .

6ـ شيخ عبد له بن جعفر حميري .

7ـ شيخ احمد بن ادريس اشعري .

8ـ شيخ قاسم بن محمّد نهاوندي .

9ـ شيخ سعد بن عبد له اشعري .

10ـ حسن بن احمد قمّي اسكيف .

11ـ شيخ علي بن موسى كميداني .

12ـ شيخ حسن بن احمد مكي .

13ـ شيخ علي بن حسين كوفي .

14ـ شيخ حسن بن علي عاقولي .

15ـ شيخ احمد بن علي تفليسي .

16ـ شيخ علي بن ابراهيم قمّي .

شاگردان

 

1ـ پسرش ، شيخ حسين بن علي قمّي .

2ـ شيخ هارون بن موسى تلعكبري .

3ـ پسرش ، شيخ محمّد بن علي قمّي .

4ـ شيخ سلامة بن محمّد ارزني .

5ـ شيخ عباس بن عمر كلوذاني .

6ـ شيخ جعفر بن قولويه قمّي .

تالیفات

 

1ـ الإمامة والتبصرة من الحيرة .

 

2ـ نوادر كتاب المنطق .

 

3ـ رسالة الكرّ والفرّ .

 

4ـ كتاب المواريث .

 

5ـ النساء والولدان .

 

6ـ كتاب الشرائع .

 

7ـ كتاب الإخوان .

 

8ـ كتاب المعراج .

 

9ـ كتاب التوحيد .

 

10ـ كتاب الصلاة .

 

11ـ كتاب الجنائز .

 

12ـ كتاب الإملاء .

 

13ـ كتاب النكاح .

 

14ـ مناسك الحجّ .

 

15ـ قرب الإسناد .

 

16ـ كتاب التسليم .

 

17ـ كتاب تفسير .

 

18ـ كتاب الطبّ .

 

19ـ فقه الرضا .

 

وفات

 

عـلـى بـن بـابـويـه در سـال 329 هـ ق در همان سال رحلت ثقة الاسلام محمد بن يعقوب كلينى درگذشت ، و در قم ، نزديك صحن مطهر حضرت معصومه (ع) مدفون گرديد و هم اكنون مورد زيارت و عنايت مردم مى باشد.

جمعه 1 مهر 1390  12:02 PM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

محمد بن يعقوب كُلَينى (ره)

(متوفاى 329 ق)

ولادت

 

كودكى متولد شد كه تاريخ حيات او با «غيبت صغرى» عجين شد. محمّد نامى بود كه يعقوب‏بن اسحاق براى فرزند خويش برگزيد. كلينى نام‏آورترين شخصيت عصر خود بود. عصرى كه اوج تلاش محدثان و عالمان بزرگ و حتى عصر چهار نايب خاصّ امام زمان‏(عج) بوده است. در اين عصر به دليل محدوديتها و ممنوعيتهاى اجتماعى اين بزرگان، مسئوليت فرهنگى و علمى تشيع بر دوش كلينى بوده است.

تحصيلات

 

اوّلين كلاس درس او دامان پاك و پر مهر مادرى عطوف و عفيف بود. محمّد مراحل ابتدايى علوم اسلامى را نزد پدر و دايى بزرگوارش على بن محمد بن ابراهيم بن ابان كه از استادان علم حديث بود، گذراند.

 وى پس از گذراندن دوران آغازين تحصيل و آشنايى با منابع رجالى و حديثى، از كلين مهاجرت كرد و با كوله‏بارى از معرفت و شناخت مكتب اهل بيت براى شكوفايى خلاّقيتهاى درونى و سيراب شدن از درياى بى‏پايان علوم وحى و پيمودن كمالات اخلاقى و انسانى به «رى» وارد شد. اگرچه فاصله 38 كيلومترى كلين تا «رى» براى او كه با زادگاه خويش وداع هميشگى كرد مسافتى طولانى بود و غم غربت و دورى از خانواده آزارش مى‏داد، امّا براى كسى كه براى خدا گام برمى‏دارد و براى خدا زندگى مى‏كند اين همه آسان است.

اساتيد

 

1ـ شيخ احمد بن إدريس اشعري .

2ـ پدرش ، شيخ يعقوب بن إسحاق .

3ـ شيخ علي بن إبراهيم قمّي .

4ـ شيخ محمّد بن يحيى عطّار .

5ـ شيخ علي بن إبراهيم قمّي .

شاگردان

 

1 ـ شيخ مفيد

2 ـ محمد بن محمد بن نعمان

3 ـ حسين بن عبدالله

4 ـ هارون بن موسى تلعکبرى

5 ـ بـرادرش حسيـن بـن علـى بـن بـابـويه قمـى

6 ـ بـرادر زاده اش حسـن بـن حسيـن بـن بـابـويه قمـى

7 ـ حسـن بـن محمـد قمـى (مـؤلف تـاريخ قـم)

8 ـ علـى بـن احمـد بـن عبـاس نجـاشـى (پـدر نجـاشـى)

9 ـ علم الهدى (سيد مرتضى)

10 ـ سيـد ابـو البـرکـات علـى بـن حسيـن جـوزى

11 ـ ابوالقاسم على خزاز

12 ـ محمد بن سليمان حمرانى

تدريس‏

 

كلينى در مسير تحقيق و نگارش از تغذيه فكرى شاگردانى كه به اميد كسب علم از محضرش به بغداد سفر كردند لحظه‏اى غافل نبود. او در بارور كردن انديشه خدايى شاگردانش از جان مايه گذاشت. بسيارى از بزرگان از او روايت نقل كرده‏اند كه از آن ميان احمد بن ابراهيم معروف به ابن ابى رافع صيمرى، احمد بن احمد كاتب كوفى، احمد بن على بن سعد سعيد كوفى، ابوغالب احمد بن محمدرازى، عبدالكريم بن عبداللَّه بن نصر بزار تنيسى، على بن احمد بن موسى دقاق، محمد بن احمد سنانى زاهرى، ابوالفضل محمد بن عبداللَّه بن مطلب شيبانى، محمد بن على ماجيلويه، محمد بن عصام كلينى، جعفر بن محمد بن قولويه قمى مؤلف كتاب كامل‏الزيارات، هارون بن موسى تلعكبرى، محمد بن احمد صفوانى و محمد بن ابراهيم نعمانى‏مؤلف كتاب غيبت نعمانى را مى‏توان نام برد.

تاليفات

 

شيخ طـوسـى نـوشته است که شيخ صـدوق 300 جلـد کتاب تأليف کرده است، و در فهرست خـود 40 کتاب و شيخ نجاشى 189 کتاب از وى نام برده انـد.

بـراى نمـونه چنـد اثـر او را نام مـى بـريـم:

1 ـ من لا يحضره الفقيه

2 ـ کمال الدين و اتمام النعمه

3 ـ کتاب امالى

4 ـ کتاب صفات شيعه

5 ـ کتـاب عيـون الاخبـار امـام رضا عليه‌السلام

6 ـ کتاب مصادقه الاخوان

7 ـ کتاب خصال

8 ـ کتاب علل الشرايع

9 ـ کتاب توحيد

10 ـ کتاب اثبات ولايت على عليه‌السلام

11 ـ کتاب معرفت

12 ـ کتاب مدينه العلم

13 ـ کتاب مقنع در فقه

14 ـ کتاب معانى الاخبار

15 ـ کتاب مشيخته الفقيه

16 ـ کتاب عيون الاخبار

وفات

 

سرانجام در ماه شعبان سال 329 ق. عروج كرد و نه تنها شيعيان بلكه پيروان ديگر مذاهب اسلامى را سوگوار و بغداد را با رفتنش يكپارچه ماتم كرد. ابوقيراط محمد بن جعفر حسنى يكى از بزرگان بغداد بر پيكر مطهرش نماز خواند و شيعيان با دلى پراندوه پيكر مقدس او را در باب كوفه بغداد در بازار و در نزديكى پل به خاك سپردند.

جمعه 1 مهر 1390  12:03 PM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

محمد بن عمر كَشّى (ره)

(متوفی 350هـ ق)

ولادت

 

اسم و نسب‏ نام وى، محمّد فرزند عمر بن عبدالعزيز، كنيه‏اش ابوعَمرو و زادگاهش شهر كَشّ، از شهرهاى كشور ازبكستان است.

ولادت تاريخ دقيق ولادت شيخ محمّد كَشّى و به تبع آن، سنّ وى مشخص نيست؛ ولى با ملاحظه سال وفات معاصران، مشايخ و شاگردان او، مى‏توان به دورنمايى از اين واقعيت پى برد.

شيخ محمّد كَشّى، هم‏عصربا دانشمندان بزرگ، محمّد بن يعقوب كلينى (متوفّاى 329 ق.)، نويسنده كتاب كافى است. آن دو در بسيارى از مشايخ، مثل محمّد بن اسماعيل نيشابورى و شاگردان، مثل جعفر بن محمّد بن قولويه قمى، مشترك بوده‏اند؛ درنتيجه، مى‏توان محمّد كَشّى را همانند شيخ كلينى، از دانشمندان نيمه دوم قرن سوم و نيمه اول قرن چهارم هجرى به شمار آورد.

سال تقريبى ولادت وى را مى‏توان 240 ق. دانست؛ چه اين كه برخى از مشايخ كَشّى در دهه ششم و هفتم قرن سوم هجرى وفات يافته‏اند؛ مثل محمّد بن حسين بن ابى الخطاب همدانى (متوفّاى 262 ق.) و مسلّم است كه شيخ كَشّى بايد از نظر سنّى به آن حد رسيده باشد (20 يا 25 سالگى)؛ تا شرايط نقل روايت از آن بزرگان را در خود فراهم كرده باشد.

تحصيلات

 

چگونگى و مدت زمان تحصيلات محمّد كَشّى، همانند ساير جهات زندگى وى، نامعلوم است؛ ولى مى‏توان از قرينه‏ها و نشانه هايى به دست آورد كه او فراگيرى علوم دينى را نزد استادان بزرگ جهان اسلام، در سال‏هاى پايانى قرن سوم هجرى، در شهرهاى كش و سمرقند گذرانده و به درجه عالى فقاهت رسيده و در بين دانشمندان عصر خويش، از رتبه ممتازى برخوردار بوده است. مهم‏ترين وصفى كه تراجم نويسان، وى را به آن توصيف كرده‏اند، غلام و صحابه عيّاشى است؛ كه كمتر كسى از شاگردان عيّاشى، به اين وصف و لقب خوانده شده است!

غلام در اصطلاح علم درايت و حديث، به شاگرد بارز و ممتازى گفته مى‏شود كه متأدّب به همه آداب استاد و متعلّم به تمام تعليمات و آموزش‏هاى او بوده و هميشه با او باشد.

بنابراين، غلام عيّاشى بودن، نشان از ارتباط علمى نزديك كَشّى با استادش دارد؛ زيرا كَشّى بيش‏تر اوقات زندگى علمى خود را در خانه عيّاشى - كه به عنوان مركز فرهنگى مطرح بوده است - گذراند. از اين رو، مى‏توان كَشّى را در بيش‏تر دانش‏هاى اسلامى، همانند استادش، داراى تخصص دانست و او را اديب، مورّخ، فقيه، مفسّر، رجالى و... شمرد؛ اين مطلب در كلام دانشمندان علم رجال و تراجم، به وضوح آمده است.

اساتید

 

1. آدم بن محمّد قلانسى بلخى.

2. ابراهيم بن على كوفى

3. ابراهيم بن محمّد بن عبّاس.

4. ابراهيم بن مختار بن محمّد.

5. ابراهيم بن نصير.

6. ابراهيم ورّاق سمرقندى.

7. ابوالحسن بن ابى طاهر.

8. ابوسعيد بن سليمان.

9. ابوعمرو بن عبدالعزيز.

10. ابومحمّد شامى دمشقى

11. ابوبكر احمد بن ابراهيم لسنسنى.

12. ابوجعفر احمد بن ابراهيم قرشى.

13. احمد بن على قمى سلولى شقران.

14. احمد بن على بن كلثوم سرخسى.

15. ابوالحسن احمد بن محمّد خالدى.

16. احمد بن منصور خزاعى.

17. احمد بن يعقوب.

18. جبرييل بن احمد فارابى.

19. جعفر بن احمد بن ايّوب

20. جعفربن محمّد

21. جعفر بن محمّد بن معروف.

22. حسين بن الحسن بن بندار قمى.

23. حمدويه بن نصير.

24. حمدان بن احمد

25. خلف بن حمادكَشّى؛ مكنّى به‏ابوصالح.

26. خلف بن حسن بن طلحه مروزى.

27. خلف بن محمّد؛ ملقّب به منّار كَشّى.

28. عبد بن محمّد نخعى سمرقندى.

29. عبداللَّه بن محمّد بن خالد

30. عثمان بن حامد كَشّى.

31. على بن محمّد قتيبه نيشابورى

32. على بن يزداد صانع جرجانى.

33. عمربن على تفليسى؛ مكنّى به ابوالحسن.

34. طاهر بن عيسى ورّاق.

35. محمّد بن ابراهيم؛ مكنى به ابوعبيداللَّه.

36 . محمّد بن احمد بن ابى عوف؛ اهل بخارا.

37محمّد بن احمد بن شاذان.

38. محمّد بن اسماعيل بندقى نيشابورى

39. محمّد بن بحر رهنى

40. محمّد بن بشر

41. محمّد بن براثى.

42. محمّد بن حسن بن بندار قمى.

43. محمّد بن حسن كَشّى.

44. محمّد بن حسين بن احمد فارسى.

45. محمّد بن حسين بن محمّد هروى.

46. ابوسعيد محمّد بن رشيد هروى.

47. محمّد بن حسين بن ابى الخطاب

48. محمّد بن سعيد كَشّى.

49. محمّد بن على بن قاسم بن ابى حمزه قمى.

50. محمّد بن قولويه قمى.

51. محمّد بن مسعود عيّاشى سمرقندى

52. محمّد بن نصير

53. محمّد بن يحيى فارسى.

54. نصر بن صباح:

55. يوسف بن سخت بصرى.

56. ابراهيم بن حسين حسينى عقيقى.

57. سعيد بن جناح كَشّى.

شاگردان

 

1. هارون بن موسى تلعكبرى

2. جعفربن محمّد بن قولويه قمى (متوفّاى 368ق.)

3.ابوالقاسم جعفر بن محمّد بن قولويه قمى

4. حيدر بن محمّد بن نعيم سمرقندى.

وفات

 

 وفات شيخ محمّد كَشّى را مى‏توان تقريباً در سال 330 ق. دانست؛ زيرا شاگرد برجسته وى، جعفر بن محمّد بن قولويه قمى متوفّاى 368 ق. و طبعاً شيخ كَشّى سال‏ها قبل از او وفات كرده است. و از طرفى شيخ‏كَشّى، زمان حيات شيخ مفيد (413 - 336 ق) را نيز درك نكرده است. شرح حال نويسان در خصوص محلّ دفن شيخ محمّد كَشّى سخنى نگفته‏اند؛ لذا احتمال دارد كه وى در محل تحصيلش (سمرقند) وفات يافته باشد.

جمعه 1 مهر 1390  12:04 PM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

ابو على اسكافى

 

 

(336-258 ه.ق)

 

ولادت

 

ابو على، محمد بن همام بن سهيل اسكافى، از چهره‏هاى درخشان و از بزرگان شيعه و از اصحاب سفراى ‏امام زمان عجل الله تعالى فرجه الشريف مى‏باشد‎.‎

 

اسكافى در سال 258 هجرى در اسكاف به دنيا آمد. اسكاف نام محلى است ميان بصره و كوفه. كوفه و ‏اطراف آن به عنوان سرزمين علاقه‏مندان به اهل بيت رسول خدا صلى الله عليهم اجمعين شناخته مى‏شد‎.‎

 

محمد در خانواده‏اى تازه مسلمان كه اسلام را از شيعيان و علاقه‏مندان به عترت پيامبر صلى‏الله‏عليهم ‏پذيرفته بودند، چشم گشود‎.‎

 

او از كودكى با عشق به خاندان رسول خدا صلى‏الله‏عليه‏وآله‏وسلم بزرگ شد و همان گونه كه خود بيان ‏مى‏كند: »قبل از آنكه من به دنيا بيايم پدرم نامه‏اى براى امام حسن عسكرى عليه‏السلام نوشت و از آن ‏حضرت خواست تا دعا بفرمايد كه خداوند فرزند صالحى را به ايشان عطا فرمايد. امام در ذيل نامه نوشتند: ‏قد فعل الله ذلك يعنى خداوند خواسته تو را برآورده فرمود.« و بدين سان اسكافى پا به‏جهان خاكى گذاشت‎.‎

 

‎  ‎سفر به بغداد

 

شهر بغداد در آن زمان مركز علم و دانش بود و بسيارى از علما و دانشمندان جهان براى فراگيرى علوم به ‏آن شهر مى‏رفتند‎.‎

 

محمد بن همام نيز عزم آن شهر كرد تا هم از علماى بزرگ آن زمان كه در بغداد بسر مى‏بردند استفاده نمايد ‏و هم بهتر بتواند با نايب خاص امام زمان عجل الله تعالى فرجه ارتباط برقرار كند و دستورات آن حضرت ‏را اجرا نمايد‎.‎

 

‎  ‎شخصيت

 

محمد بن همام يكى از شخصيت‏هاى بزرگ شيعه در آن دوران به شمار مى‏آمد و يكى از ياران نزديك نواب ‏خاص امام زمان بود. او گاهى نزد آنان مى‏رفت و آنان نيز سخنان امام زمان يا روايات ديگر ائمه را بر او ‏املا مى‏فرمودند. برخى از دستورات و توقيعات امام زمان از طريق اسكافى به دست ما رسيده است‎.‎

 

صاحب جامع الرواة مى‏گويد: »قبل از وفات محمد بن عثمان، برخى از بزرگان و چهره‏هاى سرشناس شيعه ‏مانند ابو على اسكافى نزد محمد بن عثمان عمرى رفتند تا جانشين خود را معرفى نمايد و او نيز حسين بن ‏روح را از طرف امام زمان به آنان معرفى نمود‎.«‎

 

‎  ‎كلمات بزرگان

 

شيخ طوسى درباره او مى‏گويد: »ابو على محمد بن همام اسكافى شخصيتى جليل القدر و مورد اطمينان است ‏و روايات فراوانى را روايت كرده‏است‎.«‎

 

نجاشى نيز چنين مى‏گويد: »محمد بن همام اسكافى شيخ اصحاب ما و از بزرگان قدماى شيعه مى‏باشد. او ‏داراى مقام و منزلتى بزرگ است و احاديث فراوانى را روايت كرده است‎.«‎

 

‎  ‎اساتيد

 

اسكافى علاوه بر محضر نواب خاص امام زمان مانند عثمان بن سعيد و محمد بن عثمان و حسين بن روح ‏از شخصيت‏هاى فراوان ديگرى نيز روايت نقل مى‏كند كه از آن جمله‏اند: پدرش همام بن سهيل، ابراهيم بن ‏هاشم، جعفر بن محمد حِميَرى، عبد الله بن جعفر حميرى، محمد بن عبد الله حميرى، على بن محمد بن رياح، ‏على بن محمد رازى و شخصيت‏هاى بزرگ ديگر‎.‎

 

‎  ‎شاگردان

 

شخصيت‏هاى فراوانى نيز از او روايت نقل مى‏كنند مانند: احمد بن محمد برقى، جعفر بن محمد بن قولويه، ‏على بن ابراهيم، هارون بن موسى تلعكبرى، ابراهيم بن محمد بن معروف، احمد بن ابراهيم و‎...‎

 

‎  ‎تأليفات

 

‏1‏‎ - ‎كتاب التمحيص كه جزء مصادر بحار الأنوار است و در اين برنامه موجود مى‏باشد‎.‎

 

‏2‏‎ - ‎الأنوار في تاريخ الأئمة عليهم‏السلام‎.‎

 

‎- ‎همچنين روايات فراوانى از او در كتاب‏هاى معتبر روايى نقل شده است‎.‎

 

‎  ‎وفات

 

اين عالم بزرگوار شيعه پس از يك عمر با بركت، در سنين نزديك به 80 سالگى و در سال 336 هجرى به ‏سوى معشوق خويش پر كشيد و به سراى باقى شتافت

جمعه 1 مهر 1390  12:04 PM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

على بن حسين مسعودى هُذَلى (ره)

(346 -260هـ ق)

ولادت

 

متكلم، مورخ و جغرافى‏دان بزرگ اسلامى ابوالحسن على بن‏حسين مسعودى درنيمه دوم قرن سوم هجرى حدود سال (260ه.ق.) در شهر بابل عراق به دنيا آمد و دورانِ كودكى خود را در آن جا سپرى كرد.

تحصيلات

 

وى براى يادگيرى علوم دينى در سال‏هاى نوجوانى راهى بغداد شده است. علت هجرت او نيز اين بوده كه بغداد در آن زمان مركز علم و فرهنگ به شمار مى‏رفت و عالمان و فقيهان بزرگى در آن شهر سكونت داشتند و مسعودى براى دستيابى به علم و كمال با اشتياق كامل به آن سامان شتافته است. هوش سرشار، روحيه جستجوگرى فراوان، انگيزه قوى براى يادگيرى و پشتكار از پشتوانه‏هاى تحصيلى اوست. وى دست‏كم دو دهه از عمر خود را در شهر بغداد در پى يادگيرى علوم مختلف اسلامى سپرى كرد و با جدّيت هر چه تمام‏تر به پژوهش و تعمق در رشته‏هاى مختلف؛ مثل ادبيات عرب، كلام، حديث، فقه، اصول، فلسفه و تاريخ پرداخت. وى بعد از سال‏ها تحصيل و تحقيق به درجات عالى علمى نايل آمد. او در شناخت اخبار و روايات داراى مهارتى بسزا شد و در فقه و اصول نيز به درجه اجتهاد نايل آمد. وى در كلام و فلسفه به ويژه تاريخ، به اطلاعات بسيار دست يافت به طورى كه اعجاب عالمان و انديشمندان عصر خود و آينده را برانگيخت.

مقام بلند علمى و جامعيت او در علوم مختلف اسلامى و ساير رشته‏هاى علمى رايج بشرى بر دانشمندان علم رجال و تراجم پوشيده نيست. وى در نظر دانشمندان داراى جايگاه ويژه‏اى است؛ از اين رو آن‏ها با اوصاف و عبارت‏هايى چون دانشمند كامل، پژوهشگر ماهر، فيلسوف، متكلم، فقيه، اصولى، محدث، رجالى، منجم، مورخ، جغرافى‏دان و... از مقام علمى او تجليل كرده‏اند.

اساتيد

 

1. عبداللَّه بن جعفر حميرى.

2. شيخ ابوجعفر محمد بن يعقوب كلينى نويسنده اصول كافى.

3. حسن بن محمد بن جمهور قمى.

4. محمد بن جعفر اسدى رازى

5. محمد بن عمرو كاتب.

6. عباس بن محمد بن حسين.

7. حمزة بن نصر.

8. محمد بن جرير طبرى، مورخ و مفسر.

9. حسن بن موسى نوبختى.

10. ابراهيم بن محمد نفطويه.

11. ابوبكر محمد بن خلف وكيع.

12. محمد بن يحيى صولى جليس.

13. ابوالحسن دمشقى.

14. ابوخليفه جمحى.

15. عبداللَّه بن احمد معروف به ابن زبرقاضى.

16. ابن دريد، نحوى و شاعر.

17. ابوبكر انبارى، محدث.

18.ابواسحاق زجاج، لغوى.

19. سنان بن ثابت بن قره، فيلسوف و متكلم.

20. محمد بن عبدالوهاب معروف به ابوعلى جبايى

21. عبداللَّه بن محمد معروف به ابوالعباس ناشى، متكلم معتزلى.

22. ابوالحسن بن ابى‏بشير اشعرى  مؤسس مكتب اشعرى.

23. محمد بن زكرياى رازى.

24. ابوالقاسم بلخى، متكلم معتزلى.

25. ابواسحاق جوهرى.

26. ابوالحسن مهرانى مصرى.

27. جعفر بن محمد بن الازهر.

28. طاهر بن يحيى.

29. ابومحمد عبداللَّه بن محمد خالدى.

30. علان كلابى.

شاگردان

 

1ـ شيخ محمّد بن عمر كشي .

2ـ پسرش ، شيخ جعفر عيّاشي .

تاليفات

 

1. اخبار الزمان و من اباده الحدثان من الامم الماضيه و الاجيال الخاليه و الممالك الداثره.

2. الكتاب الاوسط.

3. مروج الذهب و معادن الجواهر فى تحف الاشراف من الملوك و اهل الديارات.

4. ذخائرالعلوم و ما كان فى سالف الدهور.

5. الاستذكار لما جرى فى سالف الاعصار كه موضوع آن تاريخ گذشتگان است.

6. فنون المعارف و ما جرى فى الدهور السوالف.

7. التنبيه و الاشراف.

8. المقالات فى اصول الديانات.

9. القضايا و التجارب.

10. سرالحياة.

11. رسالة البيان فى اسماء الائمة القطيعة من الشيعة.

12. الزلف فى احوال النفس و قواها.

13. المبادى و التراكيب.

14. الانتصار

15. نظم الجواهر فى تدبير الممالك و العساكر.

16. طب النفوس.

17. نظم الادله فى اصول المله

18. الصفوة فى الامامة.

19. الاستبصار فى الامامه.

20. الدعوات الشنيعه .

21. حدائق الاذهان فى اخبار اهل بيت النبى(ع).

22. الواجب فى الفروض اللوازم.

23. وصل المجالس بجوامع الاخبار و مخلّط الآثار

24. مقاتل الفرسان العجم.

25. تقلب الدول و تغير الآراء و الملل.

26. المسائل و العلل فى المذاهب و الملل.

27. خزائن الدين و سر العالمين.

28. نظم الاعلام فى اصول الاحكام.

29. الابانه عن اصول الديانه .

30. النهى و الكمال.

31. الرؤس السبعيه.

32. الاسترجاء فى الكلام.

33. مظاهر الاخبار و طوائف الآثار فى اخبار آل النبى(ع).

34. الزاهى فى رد الخوارج.

35. راحت الارواح.

36. التواريخ فى اخبارالامم من العرب و العجم.

37. الاخبار المسعوديه.

38. الرسائل.

39. احوال الامامه.

40. الهدايه الى تحقيق الولايه.

41. اثبات الوصيه لعلى بن ابى‏طالب(ع).

وفات

 

سرانجام اين فيلسوف، فقيه و مورخ بزرگ اسلامى پس از سال‏ها تحمل رنج و مشقت در راه تحصيل، تحقيق و كشف حقايق دينى و علمى، در تاريخ (346 ه'.ق.) در شهر فُسطاط (قاهره قديم) مصر به آسمان پر كشيد و به ملكوت اعلى پيوست. پيكرش در قبرستان معروف آن شهر به خاك سپرده شد.

جمعه 1 مهر 1390  12:05 PM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

حـسـيـن ابـن ابـى عـقـيل عمانى(ره)

(متوفي 368هـ ق)

ولادت

 

ابـن ابـى عـقـيل عمانى ، گفته اند يمنى است ، عمان از سواحل درياى يمن است

آرا ايـن ابـى عـقـيـل در فـقـه زيـاد نـقـل مـى شـود او از چـهره هايى است كه مكرر به نام او در فقه برمى خوريم  .

حـسـيـن بـن ابـى عقيل ملقب به حذا معروف به عمانى و ابن عقيل ،كنيه اش ابـوعـلـى ، از فقهاى بزرگ و از بزرگان اماميه و از متكلمين وارسته اى است كه معاصر با ثقة الاسلام كلينى (متوفى 329) بوده ، و از اساتيد شيخ مفيد به شمار مى آيد.

شاگردان

 

1ـ شيخ حسين بن عبيد الله غضائري  

2ـ شيخ جعفر بن قولويه قمّي  

گفتار بزرگان

 

مرحوم مدرس صاحب ريحانة الادب

 

شـيـخ مـفيد به غايت او را ستوده است و او نخستين كسى است كه در اول غيبت كبرى ، فقه را مـهذب كرد و با قواعد اصوليه تطبيقش نمود، طريق اجتهاد و تطبيق احكام با ادله و اصول آنها را بـاز كـرد بـعد از او ابن جنيد اسكافى ، (كه شرح او خواهدآمد) هم همان طريق را پيمود بدين جـهـت اسـت كه در اصطلاح فقها، اين دو فقيه جليل القدر به قديمين (دو تن از قدما) تعبير آورده مى شود آرا اين عقيل محل توجه و اعتنا بيشتر محقق حلى و علا مه و متاخرين قرار گرفته اسـت و از فـتاواى نادره او عدم تنجس آب قليل به مجرد ملاقات با نجس ، وجوب اذان و اقامه در نمازصبح و شام و بطلان نماز در صورت ترك آنها (اذان و اقامه ) است.

صاحب رياض

 

مرحوم ميرزا عبداللّه افندى صاحب رياض العلما درباره او گويد:

فـقيه بزرگ ، متكلم اصيل ، شيخ بزرگوار، معروف به ابن ابى عقيل ، اقوال و آرااو در كتابهاى ما مـورد نقل قول قرار گرفته است ، با آنكه مردم سرزمين عمان همگى ازخوارج و ناصبيها هستند، ولى به نظر مى رسد كه آنان پس از سده سوم از ديار مغرب به آن منطقه آمده باشند.

او مـى افـزايـد: علا مه در كتاب خلاصة الاقوال توصيف و تجليل فراوانى از اوبه عمل آورده است .

گفتار نجاشى

 

نـجاشى ، صاحب كتاب رجال معروف ، پس از توصيف او به ثقه و فقيه و متكلم بودن ، و پس از ذكر كـتـابـهـاى او، از كـتاب المتمسك بحبل آل الرسول (ص ) نام مى بردو گويد: كتاب بسيار مـشـهورى در ميان شيعه مى باشد كمتر كسى پيدا مى شود كه واردخراسان گردد و از آن ، كتاب نـسخه يا نسخه هايى تهيه نكرده باشد از استادم اباعبداللّه شنيدم كه در حق اين مرد فراوان مدح و ثنا مى گفت 5 از ديگر آثار او، كتاب الكفروالفر در امامت و ولايت مى باشد.

گفتار شيخ طوسى

 

فقيه بزرگوار شيعه ، شيخ طوسى در كتاب الفهرست درباره او مى گويد:.

ابـن ابى عقيل عمانى ، داراى كتابهاى متعددى است او از زمره متكلمين شيعه بوده و كتابهايى در فقه دارد و كتاب الكر و الفر (در امامت )، و المتمسك بحبل آل الرسول (در فقه ) را ذكر كرده است 6 .

گفتار ابن شهر آشوب

 

ابـن شـهر آشوب در معالم العلما، ص 37، و مرحوم شيخ حر عاملى در امل الامل (2/61) عين مطالب گذشته را در حق او نقل نموده اند و او را با علم و فضيلت وفقاهت و كلامى بودن توصيف نموده اند.

گفتاراردبيلى

 

صـاحـب جـامع الرواة درباره او سخن نجاشى را نقل مى كند و مى گويد: حسن بن على بن ابى عـقيل ، حذا، فقيه وارسته و متكلم است و كتابهايى در زمينه فقه و كلام دارد از استادم ابو عبداللّه شنيدم كه فراوان در حق او ثنا و تعريف مى نمود.

گفتار آية اللّه سيد حسن صدر

 

آية اللّه سيد حسن صدر، مؤلف كتاب تاسيس الشيعه لعلوم الاسلام او را درگروه فقهاى بزرگ اماميه نام برده است و درباره او چنين مى نويسد:

او بزرگ شيعه و آبرو و اعتبار آنان ، متكلم ، فقيه ، ركن و مؤسس در فقه ومحقق در علوم شرعى و مدقق در علوم عقلى ، كتابهاى متعددى در فنون اسلامى دارد،ولى شهرت او در فقه و استنباط احكام شرعى است او معاصر كلينى و از علماى قرن سوم هجرى مى باشد.

گفتار آية اللّه العظمي (خويى)

 

صاحب معجم رجال الحديث ، پس از نقل اقوال و آرا نجاشى ، شيخ طوسى وعلا مه حلى مى فرمايد: شـهـرت و اعـتـبار او، عظمت علمى و عملى اين شخصيت ، دربين فقهاى اعلام ، ما را بى نياز از اطـالـه سخن و تعرض به اقاويل و كلمات آن بزرگان مى نمايد احتمال داده مى شود كه ابى عقيل كنيه عيسى بوده باشد.

تاليفات

 

1ـ المتمسّك بحبل آل الرسول

2ـ الكر والفر في الإمامة

وفات

 

بـا هـمـه تـلاشى كه در رابطه با شناخت تاريخ دقيق وفات او صورت گرفت و به صاحبان فن نيز مراجعه شد، ولى چيزى به دست نيامد، ولى با توجه به هم عصر بودن او با ثقة الاسلام كلينى و ابن بابويه (صدوق اول)، حدس زده مى شود كه وفات او نيزهمان نيمه اول قرن چهارم ، در حدود 330 تا 350 هجرى رخ داده باشد.

دوشنبه 4 مهر 1390  11:06 AM
تشکرات از این پست
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما

حـسـيـن ابـن ابـى عـقـيل عمانى(ره)

(متوفي 368هـ ق)

ولادت

 

ابـن ابـى عـقـيل عمانى ، گفته اند يمنى است ، عمان از سواحل درياى يمن است

آرا ايـن ابـى عـقـيـل در فـقـه زيـاد نـقـل مـى شـود او از چـهره هايى است كه مكرر به نام او در فقه برمى خوريم  .

حـسـيـن بـن ابـى عقيل ملقب به حذا معروف به عمانى و ابن عقيل ،كنيه اش ابـوعـلـى ، از فقهاى بزرگ و از بزرگان اماميه و از متكلمين وارسته اى است كه معاصر با ثقة الاسلام كلينى (متوفى 329) بوده ، و از اساتيد شيخ مفيد به شمار مى آيد.

شاگردان

 

1ـ شيخ حسين بن عبيد الله غضائري  

2ـ شيخ جعفر بن قولويه قمّي  

گفتار بزرگان

 

مرحوم مدرس صاحب ريحانة الادب

 

شـيـخ مـفيد به غايت او را ستوده است و او نخستين كسى است كه در اول غيبت كبرى ، فقه را مـهذب كرد و با قواعد اصوليه تطبيقش نمود، طريق اجتهاد و تطبيق احكام با ادله و اصول آنها را بـاز كـرد بـعد از او ابن جنيد اسكافى ، (كه شرح او خواهدآمد) هم همان طريق را پيمود بدين جـهـت اسـت كه در اصطلاح فقها، اين دو فقيه جليل القدر به قديمين (دو تن از قدما) تعبير آورده مى شود آرا اين عقيل محل توجه و اعتنا بيشتر محقق حلى و علا مه و متاخرين قرار گرفته اسـت و از فـتاواى نادره او عدم تنجس آب قليل به مجرد ملاقات با نجس ، وجوب اذان و اقامه در نمازصبح و شام و بطلان نماز در صورت ترك آنها (اذان و اقامه ) است.

صاحب رياض

 

مرحوم ميرزا عبداللّه افندى صاحب رياض العلما درباره او گويد:

فـقيه بزرگ ، متكلم اصيل ، شيخ بزرگوار، معروف به ابن ابى عقيل ، اقوال و آرااو در كتابهاى ما مـورد نقل قول قرار گرفته است ، با آنكه مردم سرزمين عمان همگى ازخوارج و ناصبيها هستند، ولى به نظر مى رسد كه آنان پس از سده سوم از ديار مغرب به آن منطقه آمده باشند.

او مـى افـزايـد: علا مه در كتاب خلاصة الاقوال توصيف و تجليل فراوانى از اوبه عمل آورده است .

گفتار نجاشى

 

نـجاشى ، صاحب كتاب رجال معروف ، پس از توصيف او به ثقه و فقيه و متكلم بودن ، و پس از ذكر كـتـابـهـاى او، از كـتاب المتمسك بحبل آل الرسول (ص ) نام مى بردو گويد: كتاب بسيار مـشـهورى در ميان شيعه مى باشد كمتر كسى پيدا مى شود كه واردخراسان گردد و از آن ، كتاب نـسخه يا نسخه هايى تهيه نكرده باشد از استادم اباعبداللّه شنيدم كه در حق اين مرد فراوان مدح و ثنا مى گفت 5 از ديگر آثار او، كتاب الكفروالفر در امامت و ولايت مى باشد.

گفتار شيخ طوسى

 

فقيه بزرگوار شيعه ، شيخ طوسى در كتاب الفهرست درباره او مى گويد:.

ابـن ابى عقيل عمانى ، داراى كتابهاى متعددى است او از زمره متكلمين شيعه بوده و كتابهايى در فقه دارد و كتاب الكر و الفر (در امامت )، و المتمسك بحبل آل الرسول (در فقه ) را ذكر كرده است 6 .

گفتار ابن شهر آشوب

 

ابـن شـهر آشوب در معالم العلما، ص 37، و مرحوم شيخ حر عاملى در امل الامل (2/61) عين مطالب گذشته را در حق او نقل نموده اند و او را با علم و فضيلت وفقاهت و كلامى بودن توصيف نموده اند.

گفتاراردبيلى

 

صـاحـب جـامع الرواة درباره او سخن نجاشى را نقل مى كند و مى گويد: حسن بن على بن ابى عـقيل ، حذا، فقيه وارسته و متكلم است و كتابهايى در زمينه فقه و كلام دارد از استادم ابو عبداللّه شنيدم كه فراوان در حق او ثنا و تعريف مى نمود.

گفتار آية اللّه سيد حسن صدر

 

آية اللّه سيد حسن صدر، مؤلف كتاب تاسيس الشيعه لعلوم الاسلام او را درگروه فقهاى بزرگ اماميه نام برده است و درباره او چنين مى نويسد:

او بزرگ شيعه و آبرو و اعتبار آنان ، متكلم ، فقيه ، ركن و مؤسس در فقه ومحقق در علوم شرعى و مدقق در علوم عقلى ، كتابهاى متعددى در فنون اسلامى دارد،ولى شهرت او در فقه و استنباط احكام شرعى است او معاصر كلينى و از علماى قرن سوم هجرى مى باشد.

گفتار آية اللّه العظمي (خويى)

 

صاحب معجم رجال الحديث ، پس از نقل اقوال و آرا نجاشى ، شيخ طوسى وعلا مه حلى مى فرمايد: شـهـرت و اعـتـبار او، عظمت علمى و عملى اين شخصيت ، دربين فقهاى اعلام ، ما را بى نياز از اطـالـه سخن و تعرض به اقاويل و كلمات آن بزرگان مى نمايد احتمال داده مى شود كه ابى عقيل كنيه عيسى بوده باشد.

تاليفات

 

1ـ المتمسّك بحبل آل الرسول

2ـ الكر والفر في الإمامة

وفات

 

بـا هـمـه تـلاشى كه در رابطه با شناخت تاريخ دقيق وفات او صورت گرفت و به صاحبان فن نيز مراجعه شد، ولى چيزى به دست نيامد، ولى با توجه به هم عصر بودن او با ثقة الاسلام كلينى و ابن بابويه (صدوق اول)، حدس زده مى شود كه وفات او نيزهمان نيمه اول قرن چهارم ، در حدود 330 تا 350 هجرى رخ داده باشد.

دوشنبه 4 مهر 1390  11:09 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها