طالقان زیبا، سرسبز و خوش آب هوا به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری ایران در نزدیکی تهران قرار دارد و از نظر کارشناسان گردشگری، یک فرصت کم نظیر گشت و گذار برای اهالی کلان شهر پایتخت به شمار می رود.
این منطقه در حال حاضر یکی از قطب های پرورش زنبور عسل هم به شمار می رود و سفر به آن در فصل برداشت عسل، جذابیتی دو چندان به این سفر می بخشد.
اگرچه امروز طالقان پر از کندوست اما سابقه زنبورداری تجاری در آنجا مثل بقیه ایران بیشتر از 60 سال نیست. قدیمیترین سند مرتبط با زنبور در ایران تصویر این حشره بر شانهای مفرغی است که در لرستان به دست آمده و نشان میدهد که 800سال قبل از میلاد، مردم ایران با زنبورداری آشنا بودهاند اما با وجود این، زنبورداری در ایران بیشتر یک فعالیت کشاورزی خانگی بوده، تا یک تجارت و صنعت.
شاید به خاطر خاصیت اکسیر جوانی عسل است که آقای «سیدمحمد امینزاده»- صاحب زنبورستانی در میناوند طالقان- خیلی کمتر از سنش به نظر میرسد. 75 سالش است و از نخستین زنبورداران طالقان است. حتی آنهایی که مثل آقای امینزاده روزهای عمرشان را در زنبورستان شب کردهاند هم، بدون کلاه توری نزدیک کندوها نمیشوند.
قبل از آنکه زنبوری بتواند درون کلاه برود، بایدکش بالای آن را از داخل دور سر انداخت و کش پایین را هم روی گردن یا شانه نگه داشت. دستکشهای پلاستیکی را هم که بپوشم، پوشش رزم کامل است. هوا گرمتر شده و زنبورها آرامتر به نظر میرسند.
آقای امینزاده- معلم و مدیر مدرسه قدیمی طالقان- با اینکه سالهاست بازنشسته شده، هنوز هم معلم است و همه چیز را آرام و شمرده توضیح میدهد: «در طالقان زودتر از ده صبح نباید سراغ زنبورها رفت. هوا که سرد باشد، عصبانیند اما کمکم که هوا گرم شود اخلاقشان هم خوب میشود. به همین خاطر ما از صبح زود نمیتوانیم کار را شروع کنیم.»
عسل مدفوع زنبور نیست. این واضحترین نکته برای یک زنبوردار، دقیقا همان تصور اشتباهی است که بیشتر مردم درباره عسل دارند. آنها از پنج ماه قبل کار سخت زنبورداری را شروع کرده است؛ از فروردین ماه که گلهای منطقه شکوفه بدهند و به قول آقای امینزاده زمین نفس بکشد. زنبورداران شمال ایران هم با شکوفه کردن گلها در اسفند و آنها که ساکن مناطق سرد آذربایجان هستند، در نیمه فروردین کار سخت را شروع میکنند. زنبوردارها باید به تک تک کندوها سر بزنند. آیا کندو سالم است یا بیماری میان زنبورها افتاده؟ حرکت کارگرها چطور است؟ میزان تخمگذاری و کارایی ملکه چقدر است؟ و اگر کندو ضعیف یا بیمار بود، باید با شربت عسل و دارو تقویتش کنند. شاید زنبورداری از معدود شاخههای کشاورزی باشد که داشتن سواد از ملزومات آن است، چون زنبورداران وضعیت هر کندو را در دفترچهای یادداشت میکنند و بعد سراغ وارسی کندوی بعدی میروند...
![طالقان](http://img.tebyan.net/big/1389/06/20100919145226906_western-money-bee-34108.jpg)
ملکه اولین سال بعد از تولد بالاترین کارایی را دارد. در یک روز بین سه تا چهار هزار تخم میریزد و در سالهای بعد، میزان تخمریزی کمتر میشود. زمانی که ملکه به پایینترین حد کاراییاش برسد، با نیش زنبورهای دیگر کشته میشود و ملکه تازه جایگزین میشود.
برداشت شیرین
گرمای عجیب و غریب امسال گریبان زنبوردارهای طالقانی را هم گرفت؛ طوری که آقای امینزاده میگوید در 75 سال عمرش، چنین گرمایی را به یاد ندارد که در عرض چند روز تمام گلهای آویشن دشتهای طالقان را بسوزاند؛ ماجرایی که برای دیگر زنبوردارهای ایرانی هم پیش آمد و همین باعث شده که امسال عسل واقعی کمتر باشد. با این حال مثل سالهای قبل، این وقت مرداد، زنبورستانهای طالقان شلوغ است و باید آنچه در این پنج ماه کاشتهاند را درو کرد.
با خنده میگوید:« این چند روز فقط در کندوها را برداشتیم و گذاشتیم. با زنبورها صحبت کردیم که تورو خدا، اگر 100 گرم دیگر هم داری رو کن. در سالهای پرعسل هر کندو تا 30 کیلو هم عسل میدهد اما امسال هر کندو یک کیلو هم عسل نداشت. البته قضیه آن زنبورستانهایی که جلوی زنبورها شربت شکر میگذارند فرق دارد و آنها همیشه عسل دارند.»