0

معرفی کامل رشته های دانشگاهی علوم انسانی

 
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

علوم اقتصادی

ديباچه: آيا خياباني را مي‌شناسيد که در آن نانوايي, خواروبار فروشي, ميوه‌فروشي يا آرايشگاه نباشد؟ بي‌شک در هر خياباني مراکز خدماتي ياد شده و دهها واحد خدماتي ديگر به چشم مي‌خورد. اما چرا در حالي که هيچ سازمان يا نهادي مسؤول ايجاد اين مراکز در خيابان‌هاي مختلف نيست ما در هر خياباني به واحدهاي فوق دسترسي داريم؟راستي چرا بسياري از واحدهاي خدماتي 50 سال پيش مثل لحاف‌ دوزي, چيني بندزني و حلبي‌سازي از بين رفته‌اند و در مقابل مغازه‌هاي تزئينات ساختماني و فروشگاه‌هاي لوازم صوتي و تصويري ايجاد شده است؟ علم اقتصاد به سؤال‌هاي فوق پاسخ مي‌دهدو اين که در يک جامعه چه عواملي باعث تخصيص منابع مي‌شود. به عبارت ديگر علم اقتصاد، علم تخصيص بهينه منابع است. منابعي که کم يا محدود هستند. اين علم در مراکز آموزش عالي تحت عنوان رشته علوم اقتصادي ارائه مي‌شود. رشته اقتصاد در مقطع کارشناسي داراي شش شاخه اقتصاد نظري, بازرگاني, کشاورزي, پول و بانکداري, صنعتي و حمل و نقل است و داوطلبان هر سه گروه آزمايشي علوم رياضي و فني, علوم تجربي و علوم انساني مي‌توانند اين رشته را انتخاب کنند. البته براي داوطلبان علوم انساني شاخه اقتصاد نظري ارائه نشده است. اما به گفته استادان اين رشته تفاوت شاخه‌هاي مختلف اقتصاد در مقطع کارشناسي کمتر از 30 واحد درسي است و چون دانشجويان مي‌توانند 9 واحد اختياري خود را از شاخه ديگر انتخاب کنند، تفاوت قابل توجهي بين شاخه‌هاي مختلف اين رشته وجود ندارد. بويژه اين که بين دروس تخصصي هر شاخه نيز تشابه‌هاي بسياري وجود دارد براي مثال از يازده درس اختصاصي شاخه اقتصاد پول و بانکداري , چهار درس آن با شاخه اقتصاد بازرگاني مشترک است. با اين همه ما براي آشنايي شما با شاخه‌هاي رشته اقتصاد, به معرفي اجمالي آن‌ها مي‌پردازيم.
شاخه اقتصاد نظري:
هسته اصلي تئوري‌هاي اقتصادي مثل اقتصاد رياضي و اقتصاد سنجي در شاخه اقتصاد نظري مطالعه مي‌شود؛ يعني اين شاخه بيشتر جنبه انتزاعي و تئوري دارد و تأکيد آن بر روي تئوري‌هاي رياضي است و دانشجوي اقتصاد نظري کمتر پديده‌هايي از قبيل تجارت را مطالعه مي‌کند.
دروس تخصصي اقتصاد نظري :
اقتصاد کشاورزي, اقتصاد مديريت, اقتصاد رياضي, اقتصاد سنجي, تاريخ عقايد اقتصادي, برنامه‌ريزي اقتصادي, اقتصاد منابع .
شاخه اقتصاد بازرگاني:
اقتصاد بازرگاني يکي از شاخه‌هاي کاربردي اقتصاد است که در آن دانشجو با جنبه‌هاي توصيفي و تحليلي مديريت توليد, مديريت بازاريابي و کاربردهاي آن، قوانين و مقررات ماليات در ايران, انواع حسابرسي و اصول حسابداري آشنا مي‌شود. همچنين با استفاده از يک سري مدل‌هاي تصميم‌گيري و متدهاي کمي, تعيين خط مشي مطلوب را در مسائلي که يک مدير با آن مواجه مي‌شود، فرا مي‌گيرد.
دروس تخصصي اقتصاد بازرگاني :
اقتصاد مديريت, روش‌هاي مقداري در بازرگاني, مديريت توليد, ارزيابي طرح‌هاي اقتصادي, حسابداري شرکت‌ها, حسابداري صنعتي, اصول بازاريابي, اصول بيمه, مديريت مالي.
شاخه اقتصاد صنعتي
در شاخه اقتصاد صنعتي دانشجويان طي چند واحد با ساختار بازار صنعت, بازرگاني بين‌المللي, منافع و مضرات انحصار, سياست رقابت, منافع مصرف‌کننده, هزينه‌ها و حقوق و مقررات کاري که تنظيم‌کننده روابط بين کارگران و کارفرمايان است, آشنا مي‌شوند.
دروس مشترک در همه شاخه‌هاي علوم‌اقتصادي :
زبان خارجه تخصصي, اصول سازماني و مديريت, حقوق تجارت, مباني جامعه‌شناسي, رياضيات, آمار, روش تحقيق, اصول حسابداري, جغرافياي اقتصادي ايران, اقتصاد خرد, اقتصاد کلان, پول و بانکداري, مباني فقهي اقتصاد صدر اسلام, نظام‌هاي اقتصادي, تجارت بين‌الملل, اقتصاد توسعه, اقتصاد ايران.
دروس تخصصي اقتصاد نظري :
اقتصاد صنعتي, حسابداري شرکت‌ها, حسابداري صنعتي, اقتصاد منابع, مديريت توليد, ارزيابي طرح‌هاي اقتصادي, اقتصاد سنجي, حقوق کار و روابط صنعتي, پژوهش عملياتي.شاخه اقتصاد پول و بانکداريدانشجويان اين شاخه با نحوه عملکرد بانک‌هاي داخلي و خارجي, اسناد اعتباري ارزي, سياست‌هاي پولي و مالي به عنوان مهم‌ترين سياست‌هاي تثبيت اقتصادي و چگونگي تجزيه و تحليل صورت حساب‌هاي مالي آشنا مي‌شوند.
دروس تخصصي اقتصاد پول و بانکداري :
عمليات بانکي داخلي, عمليات بانکي خارجي, سياست‌هاي پولي و مالي, بانکداري اسلامي, روش‌هاي مقداري در بازرگاني, سازمان‌هاي پولي و مالي بين‌المللي, حسابداري شرکت‌ها, تجزيه و تحليل صورت‌هاي مالي, ارزيابي طرح‌هاي اقتصادي, تأمين منابع مالي و بورس اوراق بهادار, مديريت مالي.
شاخه اقتصاد کشاورزي
دانشجويان اين شاخه, اقتصادي را که به محصولات کشاورزي و زمين و زراعت باز مي‌گردد, مطالعه مي‌کنند. زيرا بازار محصولات کشاورزي به دليل اين‌که در بسياري از موارد، پيوستگي توليد را ندارد همچنين متغيرهايي مثل آب و هوا و خاک در آن اثر عمده‌اي مي‌گذارد, به مطالعه تخصصي و ويژه‌اي نيازمند است؛ يعني کارشناس اقتصادي اين بخش بايد علاوه بر آشنايي با اصول و مباني علم اقتصاد, با مسائل کشاورزي از قبيل توليد کشاورزي و بازارهاي محصولات کشاورزي آشنايي داشته باشد.
دروس تخصصي اقتصاد کشاورزي :
اقتصاد کشاورزي, توسعه و سياست کشاورزي, اقتصاد منابع, اقتصاد سنجي, ارزيابي طرح‌هاي اقتصادي, بازاريابي محصولات کشاورزي, مديريت مزرعه, جامعه‌شناسي روستايي, پژوهش عملياتي.
توانايي‌هاي لازم :
در مقطع متوسطه, کتاب اقتصاد تنها براي دانش‌آموزان رشته علوم‌انساني ارائه شده است و چون مباحث اين کتاب جنبه حفظي دارد, بسياري از داوطلبان آزمون سراسري تصور مي‌کنند که براي موفقيت در رشته اقتصاد بايد حافظه قوي داشت تا بتوان مفاهيم و نظريه‌هاي متعدد را حفظ کرد. در حالي که به گفته استادان و دانشجويان اين رشته, دانشجوي اقتصاد بيش از هر چيز بايد در درس رياضي قوي باشد تا بتواند در اين رشته موفق گردد.همچنين دانشجوي اقتصاد لازم است که به مباحث اجتماعي علاقه‌مند بوده و الفباي جامعه‌شناسي, علوم سياسي و روانشناسي را بداند چون اقتصاد يک حلقه از علوم اجتماعي است و زنجيره علوم اجتماعي نيز به هم مرتبط است.
موقعيت شغلي در ايران :
دانشجويان دوره کارشناسي اقتصاد بيشتر اطلاعات اوليه و پايه را مطالعه مي‌کنند در نتيجه نبايد انتظار داشته باشند که پس از فارغ‌التحصيلي به طور تخصصي و کاربردي فعاليت نمايند مگر دانشجوياني که خودشان مطالعه و فعاليت بيشتري داشته و تئوري‌هايي را که مطالعه مي‌کنند, به کار نيز مي‌گيرند. يعني مي‌توانند مدلهاي اقتصادي نوشته, تجزيه و تحليل کرده و پيشنهادهاي تازه‌اي براي رفع مشکلات اقتصادي مؤسسه و سازمان‌هاي مختلف ارائه دهند.البته اين به آن معنا نيست که در حال حاضر فارغ‌التحصيلان اين رشته بازار کار ندارند بلکه مي‌توانند در بخش‌هاي مختلف وزارت اقتصاد مثل بخش ماليات, وزارت صنايع, سازمان برنامه و بودجه, بانک مرکزي و مرکز آمار فعاليت کنند و مهمتر از همه اينکه حتي اگر فارغ‌‌التحصيلان اقتصاد در رشته تخصصي خود فعاليت نکنند, به دليل داشتن ذهني باز و تحليل‌گر و آشنايي صحيح با مسائل و مباحث اقتصادي, نگاه کارشناسانه‌اي نسبت به جامعه و پيرامون خود دارند و مي‌توانند در هر شغلي موفق و کارآمد باشند.

 

منبع: کتاب آشنايي با رشته هاي دانشگاهي سازمان سنجش آموزش کشورتاليف خانم فيروزه سودايي ونرم افزار سامان رشته ي سازمان سنجش

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:50 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

علوم ارتباطات اجتماعی

ديباچه: انسان‌ قرن‌ بيست‌ و يکم‌ با بشر اوليه‌ تفاوت‌ بسياري‌ دارد و بايد براي‌ برقراري‌ ارتباط‌ با او، بخصوص‌ ارتباطي‌ با نفوذ و پايدار که‌ با حرف‌ها و تجربه‌هاي‌ تازه‌ و ناگفته‌ همراه‌ باشد، به‌ هنر و دانش‌ پيچيده‌ علوم‌ ارتباطات‌ اجتماعي‌ مجهز بود. اين‌ علم‌ امروزه‌ در دانشگاه‌ها و مؤسسات‌ آموزش‌ عالي‌ سراسر دنيا تدريس‌ مي‌شود و در کشور ما نيز با دو گرايش‌ روزنامه‌نگاري‌ و روابط‌ عمومي‌، يکي‌ از رشته‌هاي‌ گروه‌ آزمايشي‌ علوم‌ انساني‌ است‌. گرايش‌ روزنامه‌نگاري‌ گرايش‌ روزنامه‌نگاري‌ نهال‌ تنومندي‌ است‌ که‌ از چشمه‌هاي‌ هنر و ادبيات‌، فرهنگ‌ و فلسفه‌، سياست‌ و اقتصاد، صنعت‌ و تکنولوژي‌ سيراب‌ مي‌شود براي‌ همين‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ دروس‌ تئوري‌ و نظري‌ مانند مباني‌ جمعيت‌شناسي‌، مباني‌ روانشناسي‌، مباني‌ فلسفه‌، مباني‌ علم‌ اقتصاد، نظريه‌هاي‌ ارتباطات‌ اجتماعي‌ وانديشه‌هاي‌ سياسي‌ در قرن‌ بيستم‌ را مطالعه‌ مي‌کند همچنين‌ دروسي‌ را که‌ هم‌ جنبه‌ عملي‌ و هم‌ جنبه‌ تئوري‌ دارند مثل‌ اصول‌ و تکنيک‌هاي‌ تهيه‌ خبر، مصاحبه‌، گزارش‌، روش‌ تحقيق‌، عکاسي‌ خبري‌، صفحه‌آرايي‌ و ويراستاري‌ را آموزش‌ مي‌بيند.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ مشترک‌ در‌ گرايش‌هاي‌ مختلف علوم‌ ارتباطات‌:
مباني‌ جامعه‌شناسي‌، مباني‌ جمعيت‌ شناسي‌، مباني‌ روانشناسي‌، مباني‌ فلسفه‌، تاريخ‌ و تفکر اجتماعي‌ در اسلام‌، مباني‌ تاريخ‌ اجتماعي‌ ايران‌، آمار مقدماتي‌ ، آمار در علوم‌ اجتماعي‌ ، زبان‌ تخصصي‌ ، اصول‌ علم‌ اقتصاد، روانشناسي‌ اجتماعي‌، اصول‌ علم‌ سياست‌، کليات‌ حقوق‌ ، حقوق‌ اساسي‌، روش‌ تحقيق‌ نظري‌، روش‌ تحقيق‌ عملي‌، نظريه‌هاي‌ جامعه‌شناسي‌، اصول‌ سازمان‌ و مديريت‌، سمينار مسائل‌ سياسي‌ و استراتژي‌ معاصر، انديشه‌هاي‌ سياسي‌ در قرن‌ بيستم‌، مباني‌ ارتباطات‌ جمعي‌، ارتباطات‌ بين‌المللي‌، ارتباطات‌ سياسي‌، ارتباطات‌ انساني‌، روش‌هاي‌ بررسي‌ و تحليل‌ پيام‌هاي‌ ارتباطي‌، ارتباطات‌ تصويري‌، نظريه‌هاي‌ ارتباطات‌ اجتماعي‌، گرافيک‌ و صفحه‌آرايي‌ در مطبوعات‌، فتوژورناليسم‌ (عکاسي‌ خبري‌) ، تکنولوژي‌ چاپ‌ و نشر، تجزيه‌ و تحليل‌ برنامه‌هاي‌ راديو و تلويزيون‌، افکار عمومي‌ و وسايل‌ ارتباط‌ جمعي‌، ارتباطات‌ در جهان‌ سوم‌، حقوق‌ ارتباط‌ جمعي‌، شيوه‌ نگارش‌ فارسي‌ در مطبوعات‌.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ روزنامه‌نگاري‌:
اصول‌ روزنامه‌نگاري‌ ، روزنامه‌نگاري‌ عملي‌ ، ويراستاري‌ و مديريت‌ اخبار، روزنامه‌نگاري‌ تخصصي‌، تاريخ‌ روزنامه‌نگاري‌، نقد، تفسير و مقاله‌ در مطبوعات‌. گرايش‌ روابط‌ عمومي‌ کارشناس‌ خوب‌ روابط‌ عمومي‌ برخلاف‌ ذهنيت‌ عامه‌ مردم‌ سعي‌ در پنهان‌ ساختن‌ اخبار بد ندارد همچنين‌ وظيفه‌اش‌ در بسط‌ اطلاعاتي‌ که‌ مستقيماً از سطوح‌ بالاتر سازمان‌ مي‌گيرد، خلاصه‌ نمي‌شود. بلکه‌ کارشناس‌ روابط‌ عمومي‌ يک‌ مشاور است‌ که‌ جريان‌ دو طرفه‌ ارتباطي‌ را بين‌ سازماني که براي آن کار مي‌کند و مخاطبانش‌ ميسر مي‌سازد و بر اين‌ اعتقاد است‌ که‌ رمز موفقيت‌ يک‌ برنامه‌ مؤثر روابط‌ عمومي‌، قابليت‌ انتقال‌ پيام‌ صحيح‌ از راه‌ صحيح‌، در زمان‌ مطلوب‌ و به‌ فرد صحيح‌ است‌. در واقع‌ کارشناس‌ روابط‌ عمومي‌ از يک‌ سو وظيفه‌ آگاه‌ کردن‌، خبر دادن‌ و مطلع‌ کردن‌ مردم‌ از مقاصد مديريت‌ سازمان‌ را بر دوش‌ دارد و از سوي‌ ديگر مسؤوليت‌ ارائه‌ مشورت‌هاي‌ کارشناسانه‌ با مديريت‌ مؤسسه‌ در مورد طرز تفکر مردم‌ و گروه‌هاي‌ مورد توجه‌ آن‌ حوزه‌ و تجزيه‌ و تحليل‌ افکار عمومي‌ و بررسي‌ جامعه‌شناختي‌ گرايش‌ها و طرز تفکرهاي‌ مردم‌ بر عهده‌ او است.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ روابط‌ عمومي‌:
اصول‌ روابط‌ عمومي‌ ، مديريت‌ و روابط‌ عمومي‌، روابط‌ عمومي‌ عملي‌ ، تکنيک‌هاي‌ روابط‌ عمومي‌، اقناع‌ و تبليغ‌ ، ارتباط‌ با مطبوعات‌، ارتباطات‌ شفاهي‌.
توانايي‌هاي‌ لازم :
دانشجوي‌ روزنامه‌نگاري‌ بايد داراي‌ دوازده‌ خصيصه‌ باشد که‌ اين‌ خصايص‌ عبارتند از:
1ـ داشتن‌ ذوق‌ و استعداد نويسندگي‌ 2ـ کنجکاوي‌، تيزبيني‌ و نکته‌سنجي‌ 3ـ داشتن‌ ضريب‌ هوشي‌ بالاتر از متوسط‌ جامعه‌ 4ـ توانايي‌ جوشش‌ با طبقات‌ مختلف‌ مردم‌ 5ـ صبر و حوصله‌ زياد 6ـ داشتن‌ توانايي‌ جسمي‌ و رواني‌ براي‌ دوندگي‌هاي‌ اضطراري‌ 7ـ قدرت‌ تفکر سريع‌ 8ـ عشق‌ به‌ کار خبري‌ 9ـ مؤمن‌ به‌ رعايت‌ اصول‌ اخلاقي‌ و داشتن‌ تقوا 10ـ نداشتن‌ خودبيني‌، غرور و تکبر، انزواجويي‌، ساده‌لوحي‌، تعصب‌ فکري‌، فضل‌ فروشي‌، گزافه‌ گويي‌ و تندخويي‌ 11ـ داشتن‌ توانايي‌هاي‌ ارتباطي‌ 12ـ داشتن‌ حافظه‌اي‌ بيش‌ از حد‌ متوسط‌ جامعه. (براي‌ مصاحبه‌) البته‌ به‌ ندرت‌ ممکن‌ است‌ فردي‌ از تمامي‌ اين‌ خصايص‌ برخوردار باشد و هدف‌ از تجسم‌ فردي‌ با ويژگي‌هاي‌ دوازده‌گانه‌ فوق‌، صرفاً ترسيم‌ تصويري‌ ايده‌آل‌ از يک روزنامه‌نگار‌ است‌. ويژگي‌هايي که هر روزنامه‌نگار‌ بايد کوشش‌ کند تا در حد امکان‌ به‌ آن‌ها دست‌ يابد‌. دانشجوي‌ روابط‌ عمومي‌ نيز علاوه‌ بر ويژگي‌هاي‌ لازم‌ براي‌ يک‌ روزنامه‌نگار بايد از توان‌ تجزيه‌ و تحليل‌ بالا، قدرت‌ ريسک‌، توان‌ کارهاي‌ اجرايي‌ و قدرت‌ سخنوري‌ برخوردار باشد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
براساس‌ آمار ارائه‌ شده‌ در فصلنامه‌ "رسانه‌" از سال‌ 1351 تا 1373 حدود يک‌ هزار نفر دانشجوي علوم ارتباطات، فار‎‎غ‌التحصيل شده‌اند و از اين‌ تعداد تنها 60 نفر در مطبوعات‌ مشغول‌ به‌ کار هستند و 940 نفر بقيه‌ به‌ مشاغل‌ غيرمطبوعاتي‌ اشتغال‌ دارند. بدون‌ شک‌ عوامل‌ بسياري‌ در اين‌ مسأله‌ نقش‌ داشته‌اند اما يکي‌ از مهمترين‌ دلايل‌ اين‌ است‌ که‌ تعدادي‌ از دانشجويان‌ در طي‌ سال‌هاي‌ فوق‌، رشته‌ علوم‌ ارتباطات‌ را بدون‌ شناخت‌ لازم‌ و از سرناچاري‌ يا به‌ طوري‌ اتفاقي‌ انتخاب‌ کرده‌اند، در نتيجه‌ آمادگي‌ و توانايي‌ لازم‌ را براي‌ حضور در مطبوعات‌ نداشته‌اند از سوي‌ ديگر وابستگي‌ اکثر مطبوعات‌ آن‌ دوران‌ به‌ ارگان‌هاي‌ دولتي‌ و شرايط‌ دشوار استخدام‌، عامل‌ مهمي‌ در عدم‌ حضور فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ در شغل‌هاي‌ مربوط‌ بوده‌ است‌. البته‌ در حال‌ حاضر با توجه‌ به‌ تعدد و تنوع‌ مطبوعات‌ و خبرگزاري‌ها، اکثر فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ جذب‌ بازار کار مي‌شوند. فرصت‌هاي‌ شغلي‌ فارغ‌التحصيلان‌ روابط‌ عمومي‌ نيز در حال‌ حاضر بهتر شده‌ است‌ چون‌ زماني‌ کار روابط‌ عمومي‌ سازمان‌هاي‌ دولتي‌ مساوي‌ با شيريني‌ دادن‌ در جشن‌ها و پلاکارد زدن‌ و عرض‌ تسليت‌ دادن‌ در زمان‌ سوگواري‌ها بود اما امروزه‌ مردم‌ انتظارات‌ بسياري‌ از روابط‌ عمومي‌ سازمان‌ها دارند و مايلند آن‌ها را در جريان‌ آخرين‌ اطلاعات‌ و اخبار درون‌ سازماني‌ قرار دهند و نظرات‌ و ديدگاه‌هايشان‌ را به‌ گوش‌ مسؤولين‌ سازمان‌ها برسانند؛ کاري‌ تخصصي‌ که‌ از عهده‌ هر فردي‌ برنمي‌آيد و به‌ همين‌ دليل‌ سازمان‌ها ترجيح‌ مي‌دهند که‌ از فارغ‌التحصيلان‌ روابط‌ عمومي‌ براي‌ کار در اين‌ بخش‌ مهم‌ و حياتي‌ بهره‌ ببرند.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:50 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

علوم اجتماعی

ديباچه: سالانه بيش از 80 ميليون نفر به جمعيت جهان اضافه مي‌شود. به همين دليل سن نيمي از جمعيت جهان کمتر از 25 سال است و در اين ميان بيش از يک ميليارد جوان در سنين 15 تا 24 سال قرار دارند و اين بيانگر آن است که کشورهاي دنيا بخصوص کشورهاي در حال توسعه که بيشتر جمعيت جهان به آنها اختصاص دارد، در سال‌هاي آينده با معضلات اجتماعي بسياري در شهرها و روستاها رو به رو خواهند شد. به زبان ديگر تقاضاي اجتماعي براي آموزش، بهداشت، اشتغال، مسکن و در مجموع رفاه اجتماعي بيشتر مي‌شود و در نتيجه وجود مختصصاني که با پژوهش، مطالعه و برنامه‌ريزي, راه‌هاي رسيدن به رفاه اجتماعي را بيابند، بسيار ضروري است. هدف رشته علوم اجتماعي تربيت متخصصاني است که نياز جامعه را در زمينه‌هاي فوق برآورده سازند. اما چون عنوان علوم اجتماعي داراي مفهوم وسيعي است، رشته علوم اجتماعي به گرايش‌هاي متفاوتي تقسيم شده است. برهمين اساس علوم‌اجتماعي‌ داراي‌ چهار گرايش‌ پژوهشگري‌ اجتماعي‌، برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌ ، رفاه‌ و تعاون‌ اجتماعي‌ و مردم‌شناسي‌ است‌.
گرايش‌ پژوهشگري‌ اجتماعي:
هدف‌ پژوهشگري‌ اجتماعي‌ ساختن‌ انسان‌ جامعه‌شناس‌ است‌. انساني‌ که‌ بتواند با مطالعات‌ دقيق‌ نظري‌ و عملي‌ به‌ عنوان‌ يک‌ محقق‌، سطح‌ آگاهي‌هاي‌ اجتماعي‌ را بالا برده‌ و‌ پاسخگوي‌ نياز مراکز آموزشي‌، پژوهشي‌ و خدماتي‌ باشد؛ يعني‌ نتايج‌ تحقيقات‌ او به‌ ما بگويد که‌ چگونه‌ مي‌توان‌ از بحران‌هاي‌ اجتماعي‌ عبور کرد و به‌ آرامش‌ و رفاه‌ رسيد. درس‌هاي‌ پژوهشگري اجتماعي‌ داراي‌ سه‌ شاخه‌ است‌. در يک‌ شاخه‌ مهارت‌ در عمليات‌ تحقيقي‌ آموزش‌ داده‌ مي‌شود، شاخه‌ ديگر مباني‌ جامعه‌شناسي‌ است‌ که‌ پايه‌هاي‌ علم‌ جامعه‌شناسي‌ را از نظر مفهومي‌ معرفي‌ مي‌کند و شاخه‌ سوم‌ نيز مباحث‌ جمعيت‌شناسي‌ است‌ که‌ از درس‌ مباني‌ جمعيت‌شناسي‌ شروع‌ مي‌شود و به‌ تحليل‌ جمعيت‌، تحليل‌ حرکت‌هاي‌ جمعيتي‌ و کاربردهاي‌ جمعيت‌شناسي‌ در مباحث‌ اجتماعي‌ و اقتصادي‌ ختم‌ مي‌گردد.
توانايي‌هاي‌ لازم‌ :
دانشجوي‌ اين‌ گرايش‌ بايد به‌ تحقيق‌هاي‌ نظري‌ و عملي‌ علاقه‌مند باشد؛ يعني از يک سو نظريه‌هاي‌ اجتماعي‌ را مطالعه‌ کرده‌ و آنها را مورد نقد و تحليل‌ قرار دهد و از سوي‌ ديگر بين‌ مردم‌ جامعه‌ رفته‌ و به‌ تحقيق‌هاي‌ ميداني‌ علاقه‌مند باشد. دانش‌ و بينش‌ رياضي‌ در اين‌ گرايش‌ بسيار مهم‌ است‌؛ چون‌ دقيق‌ فکر کردن‌ و دقيق‌ انديشيدن‌ در پژوهشگري‌ اجتماعي‌ اهميت بسياري دارد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
در حال‌ حاضر پژوهش‌هاي‌ اجتماعي‌ رواج‌ و گسترش‌ پيدا کرده‌ است‌ و نه‌ تنها بخش‌هاي‌ دولتي‌ موظف‌ به‌ انجام‌ تحقيقات‌ اجتماعي‌ هستند بلکه‌ بخش‌هاي‌ خصوصي‌ نيز به‌ تحقيقات‌ اجتماعي‌ روي‌ آورده‌اند. به‌ همين‌ دليل‌ به‌ جرأت‌ مي‌توان‌ گفت‌ که‌ امروزه‌ يک‌ دانشجوي‌ باسواد اين‌ گرايش‌ که‌ داراي‌ مهارت‌ پژوهشي‌ باشد، هرگز مشکل‌ اشتغال‌ نخواهد داشت‌.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ مشترک‌ در گرايش‌هاي مختلف علوم اجتماعي:
نظريه‌هاي‌ جامعه‌شناسي‌، روش‌ تحقيق‌، جامعه‌شناسي‌ در ادبيات‌ فارسي‌، روش‌ تحقيق‌ علمي‌، جامعه‌شناسي‌ جنگ‌ و نيروهاي‌ نظامي‌، بررسي‌ مسائل‌ اجتماعي‌ ايران‌، جامعه‌شناسي‌ انقلاب‌ها، مباني‌ جامعه‌شناسي‌، مباني‌ جمعيت‌شناسي‌، مباني‌ روانشناسي‌، رياضيات‌ پايه‌، مباني‌ فلسفه‌، مباني‌ مردم‌شناسي‌، مباني‌ تاريخ‌ اجتماعي‌ ايران‌، اصول‌ علم‌ سياست‌، آمار مقدماتي‌، روش‌هاي‌ مقدماتي‌ تحليل‌ جمعيت‌، اصول‌ علم‌ اقتصاد، آمار در علوم‌اجتماعي‌، تاريخ‌ تفکر اجتماعي‌ در اسلام‌، روانشناسي‌ اجتماعي‌، زبان خارجه تخصصي‌، انسان‌ از ديدگاه‌ اسلام‌ و ساير مکاتب‌.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ پژوهشگري‌ اجتماعي‌:
جامعه‌شناسي‌ روستايي‌، جامعه‌شناسي‌ انحرافات‌ اجتماعي‌، جامعه‌شناسي‌ ايلات‌ و عشاير، جامعه‌شناسي‌ خانواده‌ ، جامعه‌شناسي‌ شهري‌، تکنيک‌هاي‌ خاص‌ تحقيق‌، جامعه‌شناسي‌ ارتباط‌ جمعي‌، جامعه‌شناسي‌ صنعتي‌، کاربرد کامپيوتر، جامعه‌شناسي‌ سازمان‌ها، جامعه‌شناسي‌ توسعه‌، کاربرد جمعيت‌شناسي‌.
گرايش‌ برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌:
گرايش‌ برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌ عمدتاً پيرامون‌ مسائل‌ اجتماعي‌ و برنامه‌ريزي‌ در خصوص‌ اجتماع‌ و انسان‌ است‌. براي‌ مثال‌ هنگام‌ ساخت‌ يک‌ مجتمع‌ آپارتماني‌، کارشناس‌ برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌ براي‌ مسائل‌ اجتماعي‌ آن‌ مجتمع‌ برنامه‌ريزي‌ مي‌کند تا حقوق‌ هريک‌ از افراد ساکن‌ در مجتمع‌ حفظ‌ و ساکنان‌ آن‌ با کمترين‌ مشکلات‌ و مسائل‌ اجتماعي‌ روبرو گردند. يا مثلاً برنامه‌ريزي‌ مي‌کند که‌ در يک‌ شهر مراکز اقتصادي‌ يا سايت‌هاي‌ صنعتي‌ در کجا بايد قرار بگيرد و توسعه‌ ساختماني‌ چگونه‌ انجام‌ شود که‌ مشکلي‌ براي‌ جامعه‌ به وجود نيايد.
توانايي‌هاي‌ لازم :
گرايش‌ برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌ با آمار و تحقيقات‌ ميداني‌ ارتباط‌ تنگاتنگي‌ دارد به‌ همين‌ دليل‌ دانشجوي‌ اين‌ گرايش‌ بايد از سلامت‌ جسماني‌ برخوردار باشد تا بتواند در انجام‌ تحقيقات‌ ميداني‌ موفق‌ گردد. کار دانشجو و بخصوص‌ فارغ‌التحصيل‌ برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌ يک‌ کار کتابخانه‌اي‌ نيست‌، بلکه‌ بايد در جامعه‌ حضوري‌ فعال‌ داشته‌ باشد. اطلاعات‌ علمي‌ لازم‌ براي‌ دانشجوي‌ اين‌ گرايش‌ دروس‌ رياضي‌، زبان‌ انگليسي‌، جغرافيا و جامعه‌شناسي‌ است‌.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
دانشجويان‌ اين‌ گرايش‌ ديدگاه‌هاي‌ خوبي‌ در زمينه‌ مسائل‌ شهري‌ و روستايي‌، حمل‌ و نقل‌، برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌ ـ اقتصادي‌ با بعد اجتماعي‌ پيدا مي‌کنند و مي‌توانند در سه‌ بخش‌ دولتي‌، عمومي‌ و خصوصي‌ فعاليت‌ نمايند. که‌ در بخش‌ دولتي‌ در سازمان‌هاي‌ برنامه‌ و بودجه‌، وزارت‌ کشور، فرمانداري‌ها و در اکثر اداره‌هاي‌ دولتي‌ مي‌توانند مشغول‌ به‌ کار شوند و در ساير بخش‌هاي‌ عمومي‌ شهرداري‌ها، مؤسسه‌هاي‌ مختلفي‌ از قبيل‌ بنياد شهيد، کميته‌ امداد امام‌ خميني‌"ره‌"، سازمان‌ بهزيستي‌ و مؤسسه‌هاي‌ رفاهي‌ مراکز مهمي‌ براي‌ اشتغال‌ هستند و در بخش‌ خصوصي‌ نيز مؤسسه‌هاي‌ خدماتي‌ و مشاوره‌اي‌ مکان‌هاي‌ مناسبي‌ براي‌ اشتغال‌ هستند. فارغ‌التحصيلان‌ مي‌توانند به‌ صورت‌ کارشناسان‌ مستقل‌ تحقيقات‌ شهري‌، روستايي‌ و منطقه‌اي‌ نيز فعاليت‌ کنند.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌:
اصول‌ توسعه‌ و عمران‌، تئوري‌هاي‌ برنامه‌ريزي‌، برنامه‌ريزي‌ شهري‌، تئوري‌هاي‌ برنامه‌ريزي‌ منطقه‌اي‌، برنامه‌ريزي‌ روستائي‌، تکنيک‌هاي‌ مقدماتي‌ برنامه‌ريزي‌، برنامه‌ريزي‌ منطقه‌اي‌ در ايران‌، ارزشيابي‌ طرح‌ها و برنامه‌ها، عوامل‌ سازمان‌دهي‌ مکان‌، برنامه‌ريزي‌ حمل‌ و نقل‌، برنامه‌ريزي‌ اجتماعي‌،اصول‌ علم‌ جغرافيا و نقشه‌خواني‌.
گرايش‌ تعاون‌ و رفاه‌ اجتماعي:
محتواي‌ دروس‌ اين‌ گرايش‌ را اقتصاد، جامعه‌شناسي‌، مردم‌شناسي‌، امور مالي‌، حسابداري‌، مديريت‌ و تعاون‌ و کارکرد تعاون‌ تشکيل‌ مي‌دهد و هدف‌ آن‌ تربيت‌ کارشناساني‌ است‌ که‌ بتوانند به‌ ياري‌ تشکل‌هاي‌ انساني‌ عامل‌ توزيع‌ عادلانه‌ ثروت‌ و قدرت‌ در جامعه‌ گردند. در گرايش‌ تعاون‌ و رفاه‌ اجتماعي‌ هرآنچه‌ مربوط‌ به‌ تعاوني‌ باشد مورد بحث‌ و بررسي‌ قرار مي‌گيرد که‌ از آن‌ جمله‌ مي‌توان‌ به‌ انواع‌ تعاوني‌ها، چگونگي‌ تأسيس‌ و مديريت‌ آنها و فوايدي‌ که‌ تعاوني‌ها براي‌ جامعه‌ دارند، اشاره‌ کرد.
توانايي‌هاي‌ لازم‌ :
گرايش‌ تعاون‌ و رفاه‌ اجتماعي‌ به‌ عنوان‌ يک‌ ميان‌ رشته‌ از واحدهاي‌ گوناگون‌ درسي‌ استفاده‌ مي‌کند که‌ مي‌توان‌ اين‌ دروس‌ متنوع‌ را در دو درس‌ پايه‌ و اصلي‌ اقتصاد و جامعه‌شناسي‌ خلاصه‌ کرد در نتيجه‌ دانشجويي‌ که‌ پايه‌ رياضي‌ قوي‌ داشته‌ باشد، مي‌تواند در تعدادي‌ از دروس‌ مهم‌ اين‌ رشته‌ مثل‌ امور مالي‌، اقتصاد و حسابداري‌ موفق‌ گردد و اگر به‌ علوم‌ اجتماعي‌ علاقه‌مند باشد مي‌تواند در دروسي‌ مثل‌ جامعه‌شناسي‌ يا مردم‌شناسي‌ توفيق‌ يابد. علاوه‌ بر آمادگي‌ در دروس‌ فوق‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ بايد به‌ تعاون‌ علاقه‌مند بوده‌ و روحيه‌ همکاري‌ و همياري‌ با ديگران‌ را داشته‌ باشد. چون‌ در اين‌ رشته‌ دانشجو بايد بتواند ارتباطي‌ نزديک‌ با ديگران‌ ايجاد کند.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران‌ :
فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ گرايش‌ مي‌توانند در شاخه‌ها و واحدهاي‌ مختلف‌ وزارتخانه‌ تعاون‌ کار کنند. همچنين‌ مي‌توانند در تعاوني‌هاي‌ شرکت‌ها و وزارتخانه‌هاي‌ مختلف‌ اعم‌ از تعاوني‌هاي‌ توليدي‌، مصرف‌ و مسکن‌ به‌ عنوان‌ مدير و برنامه‌ريز مشغول‌ به‌ کار شوند. با اين‌ که‌ فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ گرايش‌ مي‌توانند در بسياري‌ از وزارتخانه‌ها و شرکت‌هاي‌ خصوصي‌ و دولتي‌ مفيد باشند اما متأسفانه‌ بازار کار اين‌ گرايش‌ محدود است چون‌ در جامعه‌ ما به‌ مديريت‌ علمي‌ تعاوني‌ها اهميت‌ نداده‌ و در کل‌ تعاوني‌ها حضوري‌ فعال‌ در جامعه‌ ندارند.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ تعاون‌ و رفاه‌ اجتماعي‌:
اصول‌ و انديشه‌هاي‌ تعاوني‌، سير تحول‌ تعاوني‌ در ايران‌ و جهان‌، اصول‌ آموزش‌ و ترويج‌ تعاوني‌، انواع‌ و کارکرد تعاوني‌ها، سازماندهي‌ و مديريت‌ در تعاوني‌ها، زمينه‌ها و شيوه‌هاي‌ همياري‌ در جوامع‌ شهري‌ و روستائي‌، اقتصاد خرد و کلان‌، حقوق‌ تجارت‌، حقوق‌ تعاون‌ (تهيه‌ اساسنامه‌ و آئين‌نامه‌)، اصول‌ حسابداري‌، امور مالي‌ تعاوني‌ها، سمينار مسائل‌ تعاوني‌، تأمين‌ و رفاه‌ اجتماعي‌، کارورزي‌.
گرايش‌ مردم‌ شناسي:
کار اصلي‌ يک‌ مردم‌شناس‌ مطالعه‌ فرهنگ‌ جوامع‌ مختلف‌، در مکان‌ها و زمان‌هاي‌ متفاوت‌، از قديمي‌ترين‌ ايام‌ تا امروز است‌ و در اين‌ ميان‌ توجه‌ ويژه‌اي‌ به‌ سير تحول‌ فرهنگ‌، علل‌ تغييرات‌ فرهنگي‌ و کاربرد فرهنگ‌ در جوامع‌ مختلف‌ دارد. به‌ همين‌ دليل‌ علوم‌ اجتماعي‌ بدون‌ مردم‌شناسي‌ يا انسان‌شناسي‌ فرهنگي‌ با مشکلات‌ بسياري‌ روبرو خواهد شد چرا که‌ فرهنگ‌ در ساختارهاي‌ اجتماعي‌ نقش‌ بسيار مهم‌ و تعيين‌ کننده‌اي‌ دارد؛ يعني‌ لازمه‌ اصلي‌ مطالعات‌ اجتماعي‌، مطالعه‌ فرهنگي‌ است‌ و در حوزه‌ مطالعات‌ فرهنگي‌ نيز، مردم‌شناسان‌ نقش‌ بسيار مهمي‌ دارند.
توانايي‌هاي‌ لازم :
کنجکاوي‌، صبر و علاقه‌ به‌ کارهاي‌ ميداني‌ براي‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ ضروري‌ است‌. دانشجوي‌ مردم‌شناسي‌ بايد به‌ مردم‌ و مسائل‌ جامعه‌اش‌ علاقه‌مند بوده‌ و روابط‌ اجتماعي‌ خوبي‌ داشته‌ باشد تا بتواند با گروه‌هاي‌ مختلف‌ جامعه‌ ارتباط‌ نزديکي‌ برقرار کرده‌ و از فرهنگ‌ و هنجارهاي‌ آنها مطلع‌ شود.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران‌ :
مردم‌ شناسي‌ زيربناي‌ بسياري‌ از فعاليت‌هاي‌ اجتماعي‌ است‌ و اين‌ به‌ معناي‌ آن‌ است‌ که‌ بازار کار متنوعي‌ براي‌ فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ گرايش‌ وجود دارد و اکثر وزارتخانه‌ها به‌ فارغ‌التحصيلان‌ آن‌ نيازمندند. زيرا بايد بخش‌ تحقيقات‌ مردم‌شناسي‌ بسيار گسترده‌اي‌ داشته‌ باشند. البته‌ برخي‌ از وزارتخانه‌ها مثل‌ وزارت‌ فرهنگ‌ وارشاد اسلامي‌، آموزش‌ و پرورش‌، جهادکشاورزي‌، کشور، خارجه‌ و نيرو در حال‌ حاضر نيز داراي‌ چنين‌ بخشي‌ هستند و فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ را جذب‌ مي‌کنند. همچنين‌ فارغ‌التحصيل‌ اين‌ رشته‌ مي‌تواند به‌ مطالعه‌ و تحقيق‌ آزاد روي‌ آورده‌ و نتيجه‌ تحقيقات‌ خويش‌ را به‌ صورت‌ کتاب‌ منتشر سازد. چون‌ امروزه‌ کتبي‌ که‌ در زمينه‌ مردم‌شناسي‌ چاپ‌ مي‌شود، بازار بسيار خوبي‌ دارد.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ مردم‌شناسي‌:
جامعه‌شناسي‌ قشرها و نابرابري‌ها، جامعه‌شناسي‌ ايلات‌ و عشاير، مردم‌ شناسي‌ فرهنگي‌، محيط‌شناسي‌ انساني‌، جغرافياي‌ انساني‌ ايران‌، تنظيم‌ خانواده‌ و جمعيت‌، مباني‌ تعاون‌ ، زمينه‌ها و شيوه‌هاي‌ همياري‌ در شهر و روستا، فرهنگ‌ و توسعه‌، مردم‌ نگاري‌، مردم‌شناسي‌ ماقبل‌ تاريخ‌ و جوامع‌ ابتدايي‌، باستان‌شناسي‌ از ديدگاه‌ انسان‌شناسي‌، موزه‌داري‌ و تکنيک‌ ضبط‌ اسناد، مردم‌ شناسي‌ روستا، ايل‌شناسي‌، نظام‌هاي‌ خويشاوندي‌، مردم‌شناسي‌ اعتقادات‌ ديني‌، مردم‌شناسي‌ هنر، نماد و نشانه‌شناسي‌، انسان‌شناسي‌ و فرهنگ‌ منطقه‌اي‌ (آفريقا و ...)، مردم‌شناسي‌ شهري‌، نظريه‌هاي‌ مردم‌شناسي‌.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:51 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

زبان وادبیات کردی

ديباچه: زبان کردي در شاخه‎هاي خانواده زباني هندو ايراني است و با زبان فارسي قرابت بسيار دارد تا جايي که تاريخ‎شناسان پرآوازه بر اين باورند که کردهاي امروز، نوادگان مادهاي ديروزند. اين زبان که در طول تاريخ بالندگي‎اش، گنجينه‎اي ارزشمند از فرهنگ و ادب را در خود پرورانده است، به بخش‎هاي مختلفي تقسيم مي‎شود که هر يک از آنها با اندک تفاوتي در ساختار، واژگان و ويژگي‎هاي آواشناختي، ادبيات مخصوص خود را دارند که روي هم مجموعه اين ادبيات‎ها به نام زبان و ادبيات کردي شناخته شده است.هدف رشته زبان و ادبيات کردي، آشنايي با جنبه‎هاي ادبي، زيبا‎شناختي و پيشينه تاريخي اين زبان غني و کهن و بررسي تأثير ادبيات کردي و فارسي بر روي يکديگر است.گفتني است که چون زبان و ادبيات کردي ارتباطي نزديک با زبان و ادبيات فارسي دارد، اين رشته مانند زبان و ادبيات فارسي از بين داوطلبان گروه آزمايشي علوم انساني دانشجو مي‎پذيرد.
درس‎هاي اين رشته در طول تحصيل:

دروس پايه:
آئين نگارش و رسم الخط، دستور زبان، آواشناسي و واج‎شناسي، پيشينه زبان کردي و لهجه‎هاي آن، کليات زبان‎شناسي، روش تحقيق و مرجع‎شناسي، فرهنگ‎نگاري
دروس اصلي:
شعر و نثر سبک خراساني در ادب فارسي، شعر و نثر سبک عراقي در ادب فارسي، شعر و نثر سبک هندي و بازگشت در ادب فارسي، نثر معاصر فارسي، شعر معاصر فارسي، صرف درزبان عربي، نحو درزبان عربي،متون نظم و نثر کلاسيک در ادب عربي، نثر معاصر عربي، شعر معاصر عربي، زبان انگليسي اختصاصي، متون ادبي لري، متون نثر معاصر، متون شعر معاصر، تأثير قرآن و حديث در ادب کردي، ادب فولکلور، افسانه‎ها واسطوره‎ها، ادبيات تطبيقي، عروض وقافيه، شاهکارهاي ادب جهان به زبان کردي، روزنامه‎نگاري.
دروس تخصصي:
تاريخ ادبيات و ادب ‎گوراني، تاريخ ادبيات ( ادب کرمانج شمال)، تاريخ ادبيات (ادب‎ کرمانج جنوب)، تاريخ ادبيات (ادب معاصر)، بديع، معاني و بيان، مکاتب ادبي جهان، سبک‎هاي ادبي درادب‎کردي، کليات نقد ادبي، نقد در ادب داستاني، ادبيات داستاني در ادب کردي، اصول و روش ترجمه، ترجمه متون.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:52 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

زبان وادبیات فارسی

ديباچه: بعضي‌ها مي‌گويند بايد فراموش کرد و يا حداقل کمتر به آن پرداخت چرا که در عصر ماشين و قرن بيست و يکم سخن گفتن از آن نشانه عقب‌ماندگي و دوري از واقعيت‌هاست. مي‌گويند وقتي به ياري آن حتي نمي‌توان يک سنجاق قفلي را ساخت چرا بايد هم‌ّ و غم خويش را صرف آن کرد وخلاصه ادبيات مال دوران لب جوي و سايه درخت و آواز بلبل بوده است و حالا که اين دوران سر آمده است با ادبيات نيز بايد خداحافظي کرد.اين در حالي است که رشته زبان و ادبيات فارسي بهترين بستر براي ورود به شناخت فرهنگ و عرفان و حتي معارف ديني ما است. چون سرفصل‌ها و دروسي که در اين رشته تدريس مي‌شود هر کدام مسيري است که به دشت‌هاي وسيع معرفت منتهي مي‌گردد. مثلاً معاني و بيان و آرايه‌هاي ادبي موجب ارضاء حس زيباشناسي در حوزه ادبيات مي‌شود و از ديگر سو صنايع شعري و فنون بلاغي مانند تمليح، استعاره و مجاز کليدي براي پي بردن به نکات باريک و اشارات معنايي متون ادبي است. امروزه‌ دامنه‌ ادبيات‌ فارسي‌ بسيار گسترده‌ است‌ به‌ گونه‌اي‌ که‌ پيش‌بيني‌ مي‌شود بتوان‌ ده‌ گرايش‌ براي‌ آموزش‌ ادبيات‌ فارسي‌ تدوين‌ کرد؛ يعني‌ دانشجو طي‌ دو سال‌ دروس‌ عمومي‌ ادبيات‌ را بخواند و در دو سال‌ بعد يکي‌ از گرايش‌هاي‌ علوم‌ بلاغي‌، ادبيات‌ داستاني‌ و گرايش‌هاي‌ ديگري‌ که‌ مي‌توان‌ در اين‌ رشته‌ پيش‌ بيني‌ کرد، مطالعه‌ کند. اما آنچه‌ امروزه در دانشگاه‌ها به‌ عنوان‌ رشته ادبيات‌ فارسي‌ تدريس‌ مي‌شود،‌ داراي دو شاخه‌ اصلي‌ زبان‌ فارسي‌ و ادبيات‌ فارسي‌است. که‌ در بخش‌ زبان‌ فارسي‌ مسايل‌ مربوط‌ به‌ زبان‌ شناسي‌، دستور زبان‌، اصول‌ نگارش‌ و ويرايش‌ و در بخش‌ ادبيات‌؛ سبک‌شناسي‌، نقد ادبي‌، انواع‌ ادبي‌، تاريخ‌ ادبيات‌، صنايع‌ ادبي‌ شامل‌ بديع‌، معاني‌ و بيان‌ و عروض‌ همچنين‌ متون‌ نظم‌ و نثر کلاسيک‌ مورد بررسي‌ قرار مي‌گيرد.
توانايي‌هاي‌ لازم :
اگر يک‌ دانشجوي‌ ادبيات‌ از خواندن‌ يک‌ بيت‌ شعر حافظ‌ يا خواندن‌ داستان‌هاي‌ شاخص‌ و معروف‌ ادبيات‌ جهان‌ لذت‌ نبرد به‌ اشتباه‌ وارد اين‌ رشته‌ شده‌ است‌ چون‌ دانشجوي‌ زبان‌ و ادبيات‌ فارسي‌ بايد دروس‌ بسيار متنوع‌ و گسترده‌اي‌ را در وادي‌ ادبيات‌ فارسي‌ بخواند و اگر کسي‌ علاقه‌مند نباشد اين‌ رشته‌ برايش‌ ملال‌ آور مي‌شود.اين‌ رشته‌ قلم‌ درست‌ و بيان‌ خوب‌ مي‌خواهد تا بتوان‌ منظور خود را به‌ خوبي‌ تفهيم‌ کرد. همچنين‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ لازم‌ است‌ که‌ حافظه‌ نسبتاً قوي‌ داشته‌ باشد چون‌ بخش‌ عظيمي‌ از مقولات‌ ادبي‌ را بايد به‌ خاطر بسپارد تا در مواقع‌ لازم به‌ آنها دسترسي‌ داشته‌ باشد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
بعد از آموزش‌ و پرورش‌ ، مطبوعات‌ بهترين‌ بستر براي‌ فعاليت‌ فارغ‌التحصيلان‌ ادبيات‌ فارسي‌ است‌. همچنين‌ بهترين‌ نيرو براي‌ تنظيم‌ و ارائه‌ برنامه‌هاي‌ ادبي‌ راديو و تلويزيون‌ و حوزه‌هاي‌ فرهنگي‌ وزارتخانه‌هاي‌ مختلف‌ کشور، فارغ‌التحصيل‌ اين‌ رشته‌ است. و از اينها گذشته‌ يک‌ ليسانس‌ ادبيات‌ اگر پويا و فعال‌ باشد مي‌تواند يک‌ نويسنده‌، شاعر يا منتقد گردد و در مراکز چاپ‌ و نشر کتاب‌ به‌ عنوان‌ ويراستار و ناظر ادبي‌ در سير چاپ‌ کتاب‌ حضور داشته‌ باشد. در ضمن‌ تعدادي‌ از فارغ‌التحصيلان‌ نيز با توجه‌ به‌ ذوق‌ و سليقه‌ خود کارهاي‌ ويژه‌اي‌ انجام‌ مي‌دهند که‌ از آن‌ جمله‌ مي‌توان‌ به‌ شرکت‌ در تأليف‌ فرهنگ‌هاي‌ مختلف‌ به‌ عنوان‌ پژوهشگر ادبي‌ و "فيش‌نويس‌ علمي‌" و "انتخابي‌" دايره المعارف‌ها اشاره‌ کرد.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ پايه:
دستور زبان‌، تاريخ‌ زبان‌‌فارسي‌، مرجع‌شناسي‌ و روش‌ تحقيق‌ ، آيين‌نگارش‌ و ويرايش‌ ، بديع‌.
دروس‌ اصلي‌:
رودکي‌ و منوچهري‌، فرخي‌ و کسايي‌، رستم‌ و سهراب‌، رستم‌ و اسفنديار، قصيده‌هاي‌ ناصرخسرو، خاقاني‌، مسعود سعد، نظامي‌، مثنوي‌ معنوي‌، منطق‌الطير، حديقه‌سنايي‌، بوستان‌ سعدي‌، غزليات‌ و قصايد سعدي‌، حافظ‌، صائب‌، تاريخ‌ بيهقي‌، سياست‌نامه‌ و قابوسنامه‌، کشف‌ الاسرار، کليله‌ و دمنه‌، گلستان‌ سعدي‌، مرصادالعباد، قرائت‌ متون‌ عربي‌، قواعد عربي‌، زبان‌ خارجه‌ تخصصي‌، عروض‌ و قافيه‌، ادبيات‌ معاصر، متون‌ تفسيري‌، آشنايي‌ با علوم‌ قرآني‌، نقد ادبي‌.
دروس‌ تخصصي:
معاني‌ و بيان‌، مباني‌ عرفان‌ و تصوف‌، تأثير قرآن‌ و حديث‌ در ادب‌ فارسي‌، تاريخ‌ ادبيات‌، سبک‌شناسي‌.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:52 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

زبان وادبیات عربی

ديباچه: از همان زمان که ايرانيان دروازه‌هاي خود را بر روي سپاهيان عرب گشودند و با آغوش باز اسلام را پذيرفتند، بدون هيچ تعصبي و با شور و نشاط و علاقه‌اي فوق‌العاده به فراگيري، ضبط و تدوين زبان و ادبيات عرب پرداختند،‌زيرا ايرانيان مانند همه مسلمانان پاک نهاد ديگر، زبان عربي را زبان قوم عرب نمي‌دانستند بلکه به اين زبان به عنوان زبان قرآن و زبان بين‌المللي اسلام ارج مي‌نهادند تا جايي که به گفته بسياري از مورخان و اديبان، خدمات ايرانيان به زبان عربي بيش از خود اعراب به اين زبان بوده است. مردم کشور ما امروزه بيش از گذشته نياز به آشنايي با زبان و ادبيات عربي دارند چرا که عربي زبان اول جهان اسلام و زبان فرهنگ و تمدن بيشتر کشورهاي مسلمان است و ما براي اتحاد، همدلي و همزباني با جهان اسلام و بهره‌گيري از منابع اصلي اسلامي و تحقيقاتي که در اين زمينه انجام مي‌شود همچنين تسلط بر زبان و ادبيات فارسي که از زبان و ادبيات عربي بسيار تأثير پذيرفته است، بايد به زبان و ادبيات عرب مسلط باشيم. از همين رو در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالي کشورمان رشته زبان و ادبيات عربي ارائه مي‌شود.
دانشجوي‌ زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ با تاريخ‌ ادبيات‌ عرب‌، متون‌ مختلف‌ نظم‌ و نثر دوره‌هاي‌ مختلف‌، فن‌ ترجمه‌ از عربي‌ به‌ فارسي‌ و بالعکس‌، علوم‌ بلاغي‌ و عروض‌ و قافيه‌ درزبان‌ و ادبيات‌ عرب‌ آشنا مي‌شود. به همين دليل رشته‌ زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ در دانشگاه‌ها با کتاب‌ عربي‌ که‌ در آموزش‌ و پرورش‌ تدريس‌ مي‌شود تا حدودي‌ متفاوت‌ است‌ چون‌ در مدارس‌، عربي‌ بيشتر درس‌ قواعد و صرف‌ و نحو است‌ و تا حدودي‌ نيز دانش‌آموزان‌ علوم‌ انساني‌ بلاغت‌ زبان‌ عربي‌ را مطالعه‌ مي‌کنند اما در دانشگاه‌ به‌ زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ به‌ عنوان‌ يک‌ رشته‌ تخصصي‌ نگاه‌ مي‌شود و دانشجويان‌ با دروس‌ متفاوتي‌ از جمله‌:
تاريخ‌ ادبيات‌ عرب‌ در دوره‌هاي‌ مختلف‌ اعم‌ ازتاريخ‌ ادبيات‌ عصر جاهلي‌، عصر اموي‌، عصر عباسي‌، دوره‌ انحطاط‌ و دوره‌ معاصر، متون‌ نظم‌ ونثر در دوره‌هاي‌ مختلف‌ تاريخي‌، ادبيات‌ تطبيقي‌، نامه‌نگاري‌ و خلاصه‌نويسي‌، مکالمه‌، انشا و فن‌ ترجمه‌ آشنا مي‌شوند.
توانايي‌هاي‌ لازم :
علاقه‌ و انگيزه‌ در رشته‌ زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ مثل‌ ساير رشته‌ها حرف‌ اول‌ را مي‌زند. همچنين‌ دانشجوي‌ زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ بايد به‌ ادبيات‌ فارسي‌ و زبان‌ عربي‌ تسلط‌ نسبي‌ داشته‌ باشد و در کنار اين‌ توانمندي‌ها اگر به‌ زبان‌ عربي‌ به‌ عنوان‌ زبان‌ وحي‌ نگاه‌ کند، با عشق‌ و علاقه‌ بيشتري‌ رشته‌ تحصيلي‌ خود را ادامه‌ مي‌دهد. زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ تنها رشته‌ زبان‌هاي‌ خارجه‌ است‌ که‌ فقط‌ از داوطلبان‌ گروه‌ علوم‌ انساني‌ دانشجو مي‌پذيرد. زيرا زبان‌ و ادبيات‌ فارسي‌ و عربي‌ وامدار يکديگر هستند و اين‌ دو زبان‌ چنان‌ درهم آميخته‌اند که‌ بسياري‌ از استادان‌ و اديبان‌ ما معتقدند زبان‌ عربي‌ يک‌ زبان‌ بيگانه‌ نيست‌ و از همين‌ رو در اکثر دانشگاه‌ها رشته‌ زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ در کنار رشته‌ زبان‌ و ادبيات‌ فارسي‌ در دپارتمان‌ دانشکده‌ ادبيات‌ قرار دارد. البته‌ به‌ اعتقاد کارشناسان‌، زبان‌ عربي‌ بايد يک‌ آزمون‌ اختصاصي‌ داشته‌ و داوطلبان‌ تمامي‌ گروه‌هاي‌ آزمايشي‌ اجازه‌ شرکت‌ در اين‌ آزمون‌ را داشته‌ باشند، چون‌ گاهي‌ اوقات‌ يک‌ داوطلب‌ رياضي‌ و فني نيز به‌ رشته‌ زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ علاقه‌مند است‌ و مايل‌ است‌ در کنار رشته‌هاي‌ علوم پايه يا فني‌، اين‌ رشته‌ را نيز انتخاب‌ کند.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران‌ :
علاوه‌ بر تدريس‌ در آموزش‌ و پرورش‌ و مؤسسات‌ خصوصي‌ يک‌ فارغ‌التحصيل‌ توانمند رشته‌ عربي‌ مي‌تواند به‌ پژوهش‌ و تحقيق‌ در زمينه‌ زبان‌ و ادبيات‌ عربي‌ بپردازد. يکي‌ از مهمترين‌ و اساسي‌ترين‌ مراکز جذب‌ فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ نيز وزارت‌ آموزش‌ و پرورش‌ است‌. همچنين‌ فارغ‌التحصيلاني‌ که‌ زبان‌ عربي‌ را خوب‌ فرا گرفته‌اند، مي‌توانند در آزمون‌هاي‌ اداره‌ فني‌ قوه‌ قضائيه‌ شرکت‌ کرده‌، در صورت‌ موفقيت‌ به‌ عنوان‌ مترجم‌ رسمي‌ دادگستري‌ مجوز تأسيس‌ دارالترجمه‌ را بگيرند. البته‌ دايره‌ اين‌ کار بسيار محدود است‌ و هر ساله‌ قوه‌ قضائيه‌ به‌ تعداد محدودي‌ از متقاضيان‌ مجوز مي‌دهد. افرادي‌ نيز که‌ مايلند جذب‌ مشاغل‌ آزاد شوند ، مي‌توانند به‌ ترجمه‌ کتاب‌هاي‌ عربي‌ بپردازند. چون‌ بازار کتاب‌ ما نياز مبرمي‌ به‌ مترجماني‌ دارد که‌ به‌ زبان‌ عربي‌ و کار ترجمه‌ مسلط‌ باشند.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس تخصصي :
آزمايشگاه‌، صرف‌ ، نحو، ترجمه‌ و تجويد قرآن‌ کريم‌، روش‌ تحقيق‌ و مأخذشناسي‌، مکالمه‌ ، تمرين‌ صرف‌ و نحو، متون‌ حديث‌، ادب‌ متعهد اهل‌بيت‌، روزنامه‌ها و مجلات‌ عربي‌، ادب‌ سياسي‌ در دوره‌ اسلام‌، قرائت‌ متون‌ عرفاني‌ ، ادبيات‌ تطبيقي‌، فن‌ ترجمه‌، انشاء ، علوم‌ بلاغي‌ ، زبان‌ خارجي‌ تخصصي‌ ، متون‌ نهج‌البلاغه‌، ترجمه‌ از عربي‌ به‌ فارسي‌ و بالعکس‌، عروض‌ و قافيه‌، فقه‌اللغه‌، قرائت‌ متون‌ تفسيري‌ قرآن‌ کريم‌ ، نامه‌نگاري‌ و خلاصه‌نوسي‌، نقد ادبي‌، متون‌ نظم‌ و نثر از سقوط‌ بغداد تا عصر حاضر، تاريخ‌ ادبيات‌ از سقوط‌ بغداد تا عصر حاضر، متون‌ نظم‌ و نثر دوره‌ عباسي‌ اول‌ ، تاريخ‌ ادبيات‌ دوره‌ عباسي‌ اول‌ ، متون‌ نظر و نثر دوره عباسي‌ دوم‌ ، تاريخ‌ ادبيات‌ دوره‌ عباسي‌ دوم‌، متون‌ نظم‌ و نثر دوره‌ اندلس‌، متون‌ نظم‌ و نثر دوره‌ معاصر ، تاريخ‌ و ادبيات‌ دوره‌ معاصر ، متون‌ نظم‌ و نثر عربي‌ در ايران‌ از آغاز تا سقوط‌ بغداد، متون‌ نظم‌ و نثر عربي‌ در ايران‌ از سقوط‌ بغداد تا دوره‌ معاصر، تاريخ‌ ادبيات‌ از دوره‌ جاهلي‌ تا پايان‌ دوره‌ اموي‌ ، متون‌ نظم‌ و نثر از جاهلي‌ تا پايان‌ دوره‌ اموي‌.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:53 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

روانشناسی

ديباچه: تا 80 سال پيش روانشناسي را مطالعه روح و روان و روانشناس را فردي مي‌دانستند که رويداد‌هاي دروني،‌ ذهني و مغزي را مثل تصورات، خاطرات،‌ افکار و احساسات مطالعه مي‌کند.طبق اين تعريف، روانشناسي شاخه‌اي از ذهني‌ترين بخش دانش انسان؛ يعني فلسفه بود. اما از اوايل قرن بيستم و با پيشرفت سريع دو علم زيست‌شناسي و فيزيک،‌ روانشناسي نيز مطالعه ذهني (زندگي رواني) را کنار گذاشت و به مشاهده و مطالعه رفتار موجودات پرداخت. البته هنوز نيز روانشناسان فرآيندهاي ذهني را مطالعه مي‌کنند اما اين کار را نه به صورت ثبت شخصي ادراکات و احساسات بلکه به شيوه عيني و علمي انجام مي‌دهند.متأسفانه‌ هنوز در کشور ما بسياري‌ از مردم‌، روانشناسي‌ را با کف‌بيني‌ و احضار روح‌ يکي‌ مي‌دانند و ما مي‌بينيم‌ که‌ کتاب‌هايي‌ با موضوعات‌ فوق‌، به‌ عنوان‌ کتاب‌هاي‌ روانشناسي‌، فروش‌ فوق‌العاده‌اي‌ دارند. در حالي‌ که‌ روانشناسي‌ شاخه‌اي‌ از علوم‌ زيستي‌ است‌ که‌ هم‌ به‌ مطالعه‌ عيني‌ رفتار قابل‌ مشاهده‌ مي‌پردازد و هم‌ به‌ فهم‌ و درک‌ فرآيندهاي‌ ذهني‌ که‌ مستقيماً قابل‌ مشاهده‌ نبوده‌ و براساس‌ داده‌هاي‌ رفتاري‌ و عصب‌ زيست‌شناختي‌ قابل‌ استنباط‌ است‌، توجه‌ دارد. رشته‌ روانشناسي‌ در مقطع‌ کارشناسي‌ داراي‌ 4 گرايش‌ باليني‌، آموزش‌ کودکان‌ استثنايي‌، صنعتي‌ و سازماني‌ و عمومي‌ است‌. در اين ميان روانشناسي‌ باليني‌ خدمات‌ تشخيص‌ و درمان‌ (روان‌ درماني‌) را به‌ افرادي‌ که‌ دچار رفتارهاي‌ نابهنجاري‌ مثل‌ افسردگي‌، اضطراب‌، وسواس‌، و غيره‌ هستند، ارائه‌ مي‌دهد که‌ اين‌ خدمات‌ در سه‌ زمينه‌ تشخيص‌، درمان‌ و پيشنهادِ روش‌هايي‌ براي‌ پيشگيري‌ از معضلات‌ و ناهنجاري‌هاي‌ رفتاري‌ ارائه‌ مي‌شود. روانشناسي‌ صنعتي‌ و سازماني‌ نيز يافته‌هاي‌ روانشناسي‌ را در تمام‌ محيط‌هاي‌ کاري‌ به‌ کار مي‌برد؛ يعني‌ درباره‌ اين‌ که‌ محيط‌ کار بايد چگونه‌ باشد تا بهترين‌ بازدهي‌ را داشته‌ باشد يا چه‌ متغيرهايي‌ در ارتباط‌ بين‌ کارفرما و کارگر مؤثر است‌ و چه‌ عواملي‌ باعث‌ عدم‌ تفاهم‌ بين‌ کارفرما و کارگر مي‌شود، مطالعه‌ مي‌کند. روانشناسي‌ عمومي‌ نيز به‌ مطالعه‌ کليات‌ روانشناسي‌ مي‌پردازد و روانشناسي‌ و آموزش‌ کودکان‌ استثنايي‌ کاربرد يافته‌هاي‌ روانشناسي‌ در رابطه‌ با کودکان‌ استثنايي‌ (تيزهوشان‌ و معلولين‌ جسماني‌) است‌.
توانايي‌هاي‌ لازم :
زيست‌شناسي‌ و شيمي‌ در اين‌ رشته‌ اهميت‌ بسياري‌ دارد و بايد پايه‌ علوم‌زيستي‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ قوي‌ باشد. به‌ همين‌ دليل‌ امروزه‌ دانشجويان‌ اين‌ رشته‌ از بين‌ دو گروه‌ آزمايشي‌ علوم‌انساني‌ و علوم‌تجربي‌ پذيرفته‌ مي‌شوند. از سوي‌ ديگر آمار و رياضي‌ و زبان‌ انگليسي‌ در اين‌ رشته‌ کاربرد و اهميت‌ زيادي‌ دارد. دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ بايد نسبت‌ به‌ اطراف‌ و جامعه‌ خود ديد عميقي‌ داشته‌ باشد تا بتواند ظرافت‌هاي‌ رفتاري‌ افراد را درک‌ کند‌ و به‌ ويژگي‌هاي‌ رواني‌ افراد پي‌ ببرد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
امروزه‌ روانشناسي‌ با همه‌ جنبه‌هاي‌ زندگي‌ ما ارتباط‌ دارد و هر اندازه‌ که‌ جامعه‌ پيچيده‌تر شود، روانشناسي‌ نيز نقش‌ مهمتري‌ در حل‌ مسائل‌ آدمي‌ برعهده‌ مي‌گيرد. اين‌ به‌ معناي‌ فرصت‌هاي‌ شغلي‌ متنوع‌ و گسترده‌ براي‌ فارغ‌التحصيلان‌ رشته‌ روانشناسي‌ است‌. به‌ گفته‌ کارشناسان‌ اين‌ رشته‌، آينده‌ روانشناسي‌ در کشور ما روشن‌ و اميدبخش‌ است‌ و فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ بايد آينده‌ خود را در فردا ببينند. چون‌ کشور ما يکي‌ از کشورهاي‌ در حال‌ توسعه‌ است‌ و بدون‌ بهره‌گيري‌ از شاخه‌هاي‌ مختلف‌ روانشناسي‌ نمي‌تواند توسعه‌ همه‌جانبه‌ داشته‌ باشد. از سوي‌ ديگر کشور ما، کشور جواني‌ است‌ و امروزه‌ يکي‌ از دغدغه‌هاي‌ خانواده‌ها، حفظ‌ بهداشت‌ رواني‌ و بالا بردن‌ سطح‌ دانش‌ فرزندانشان‌ مي‌باشد که‌ اين‌ دو مهم‌ نيز به‌ ياري‌ شاخه‌هاي‌ مختلف‌ روانشناسي‌ از جمله‌ روانشناسي‌ رشد و روانشناسي‌ تربيتي‌ امکان‌پذير است‌. البته‌ در حال‌ حاضر فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ بيشتر‌ جذب‌ آموزش‌ و پرورش‌ مي‌شوند يا در شرکت‌ها و سازمان‌ها به‌ عنوان‌ کارشناس‌ روانشناسي‌ فعاليت‌ مي‌کنند و عده‌اي‌ نيز به‌ عنوان‌ دستيار متخصص‌ روانشناسي‌ باليني‌ يا روانپزشک‌ مشغول‌ به‌ کار هستند.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ مشترک‌ در‌ گرايش‌هاي مختلف روانشناسي :
روانشناسي‌ عمومي‌، علم‌النفس‌ از ديدگاه‌ دانشمندان‌ اسلامي‌، آمار توصيفي‌، فيزيولوژي‌ عمومي‌، کليات‌ فلسفه‌، مباني‌ جامعه‌شناسي‌، روانشناسي‌ احساس‌ و ادراک‌، متون‌ روانشناسي‌ به‌ زبان‌ خارجي‌، آمار استنباطي‌، روش‌ تحقيق‌ در روانشناسي‌، روانشناسي‌ فيزيولوژيک‌، روانشناسي‌ تجربي‌، روانشناسي‌ رشد، روانشناسي‌ يادگيري‌، روانشناسي‌ تربيتي‌، روانشناسي‌ اجتماعي‌، روانسنجي‌، انگيزش‌ و هيجان‌، شخصيت‌، آسيب‌شناسي‌ رواني‌، بهداشت‌ رواني‌، روانشناسي‌ مرضي‌ کودک‌، تاريخچه‌ و مکاتب‌ روانشناسي‌.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ روانشناسي‌ باليني‌:
کاربرد مقدماتي‌ روش‌هاي‌ تشخيص‌ باليني‌، کاربرد مقدماتي‌ روش‌هاي‌ درمان‌، مصاحبه‌، سمينار مسائل‌ روانشناسي‌ باليني‌ در جهان‌ و ايران‌، پژوهش‌هاي‌ عملي‌ در روانشناسي‌ باليني‌، روانشناسي‌ پويايي‌ گروه‌، کليات‌ روانپزشکي‌، بررسي‌ مقدماتي‌ نظريه‌هاي‌ روان‌ درماني‌، روانشناسي‌ مشاوره‌ و راهنمايي‌، روانشناسي‌ کودکان‌ استثنايي‌.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ روانشناسي‌ عمومي‌:
طرح‌ها و‌ پژوهش‌هاي‌ آزمايشگاهي‌، مقدمات‌ نورو بسيکولوژي‌، ارزشيابي‌ شخصيت‌، روانشناسي‌ مشاوره‌ و راهنمايي‌، روانشناسي‌ هوش‌ و سنجش‌ آن‌، تفکر و زبان‌، روانشناسي‌ پويايي‌ گروه‌، روانشناسي‌ کودکان‌ استثنايي‌، سمينار در مسائل‌ روانشناسي‌ عمومي‌، اختلالات‌ يادگيري‌، روانشناسي‌ جنايي‌، پژوهش‌هاي‌ عملي‌ در روانشناسي‌ عمومي‌.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ روانشناسي‌ استثنايي‌:
روانشناسي‌ مشاوره‌ و راهنمايي‌، نظريه‌ها و کاربرد آزمون‌هاي‌ شناختي‌، روانشناسي‌ کودکان‌ تيزهوش‌ و روش‌هاي‌ آموزش‌ آنها، روانشناسي‌ کودکان‌ عقب‌مانده‌ و روش‌هاي‌ آموزش‌ آنها، اختلالات‌ تکلم‌ و گفتار درماني‌، روانشناسي‌ تدريس‌ به‌ کودکان‌ ناشنوا، روانشناسي‌ تدريس‌ به‌ کودکان‌ نابينا، متون‌ روانشناسي‌ کودکان‌ استثنايي‌ به‌ زبان‌هاي‌ خارجي‌، بهداشت‌ رواني‌ کودکان‌ استثنايي‌ و خانواده‌، زمينه‌ پيشگيري‌ از تولد کودکان‌ عقب ‌افتاده‌، روانشناسي‌ کودکان‌ ناسازگار، روش‌هاي‌ تغيير و اصلاح‌ رفتار کودکان‌، سمينار مسائل‌ کودکان‌ استثنايي‌ در جهان‌ و ايران‌، پژوهش‌هاي‌ عملي‌ در روانشناسي‌ و آموزش‌ کودکان‌ استثنايي‌.


منبع: کتاب آشنايي با رشته هاي دانشگاهي سازمان سنجش آموزش کشورتاليف خانم فيروزه سودايي ونرم افزار سامان رشته ي سازمان سنجش

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:54 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

راهنمایی ومشاوره

ديباچه: يک زندگي آرام،‌ شيرين و بدون تنش‌هاي عصبي بزرگترين آرزوي هر فردي است. آرزويي که دست‌يابي به آن بسيار دشوار است. چرا که امروزه افزايش مشکلات و پيچيدگي و آميختگي آنها با يکديگر، انسان‌ها را بيش از زمان‌هاي گذشته در برابر شرايط دشوار،‌ نامساعد و پرفشار قرار مي‌دهد تا جايي که انواع فشارهاي رواني جزء لاينفک زندگي روزمره بسياري از ما شده است. و اين به معناي آن است که ايجاد روابط سالم و صميمانه با همنوعان، داشتن زندگي پرثمر و تحقق نيروهاي بالقوه‌اي که در وجود تک‌ تک انسان‌ها به وديعه گذاشته شده است،‌ به سختي امکان‌پذير مي‌باشد.حال چه بايد کرد؟‌ آيا مي‌توان منتظر ماند تا تمامي مشکلات حل گردد و سپس در مسير زندگي گام برداشت؟‌ يا بايد از دشواري‌ها و مشکلات زندگي نهراسيد و حتي از شکست پلي براي پيروزي ساخت؟بدون شک تمام افراد بايد راه دوم را انتخاب کنند و براي پيشگيري از فشارهاي رواني از راهنمايي کارشناسان مشاوره و راهنمايي بهره ببرند. چرا که اين افراد مي‌توانند مردم را براي رسيدن به يک بهداشت همگاني در مقابل بيماري‌هاي روحي و رواني واکسينه کنند.رشته راهنمايي و مشاوره يکي از رشته‌هاي گروه علوم انساني است که جنبه کاربردي دارد و دروس آن بيشتر در زمينه رشد، ابعاد مختلف شخصيت آدمي و پيشگيـري از مشکلات و اختلالات بخصـوص مشکلات دانش‌آموزان و نوجوانان است. مشاور‌ به‌ افراد آموزش‌ مي‌دهد که‌ چه‌ کنند تا دچار بحران‌هاي‌ روحي‌ نگردند و راه‌ پيشرفت‌ و تکامل‌ را راحت‌تر و سريع‌تر طي‌ نمايند. بخش‌ ديگري‌ از فعاليت مشاوره‌ نيز شامل‌ حال‌ افرادي‌ مي‌شود که‌ دچار بحران‌ شده‌اند و اکنون‌ نمي‌دانند که‌ چگونه‌ بايد از بحران‌ مورد نظر عبور کرده‌ يا با آن‌ کنار بيايند در اينجا مشاور به‌ فرد مراجعه‌ کننده‌ کمک‌ مي‌کند تا بتواند بر بحران‌ موجود غلبه‌ کند. مشاوره‌ بيشتر جنبه‌ کاربردي‌ دارد و از تحقيقات‌ و داده‌هاي‌ روانشناسي‌ براي‌ حل‌ مشکلات‌ مردم‌ ياري‌ مي‌گيرد؛ مردم‌ عادي‌ که‌ با بحران‌هاي‌ روحي‌ روبرو هستند.
توانايي‌هاي‌ لازم :
خوب‌ گوش‌ دادن‌ و خوب‌ سخن‌ گفتن‌ دو ويژگي‌ مهم‌ و ضروري‌ براي‌ دانشجوي‌ رشته‌ مشاوره‌ است‌. يک‌ مشاور بايد بتواند با صبر و بردباري‌ و آرامش‌ دروني‌ خود، فضاي‌ مناسبي‌ براي‌ مراجعه‌ کننده‌ ايجاد کند و به‌ او اجازه‌ دهد که‌ خود را تخليه‌ کرده‌ و دغدغه‌هاي‌ ذهني‌ خويش‌ را بيان‌ کند. يک‌ مشاور خوب‌ بايد از مسائل‌ اقتصادي‌، سياسي‌، اجتماعي‌ و مذهبي‌ جامعه‌ نيز اطلاع‌ داشته‌ باشد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
مشاوره‌ داراي‌ ابعاد مختلفي‌ است‌ و مي‌توان‌ براي‌ انتخاب‌ رشته‌ تحصيلي‌، ازدواج‌، شغل‌يابي‌، نحوه‌ ارتباط‌ در يک‌ محيط‌ صنعتي‌، نحوه‌ ارتباط‌ اعضاي‌ خانواده‌ يا نحوه‌ روبرو شدن‌ با بحران‌هاي‌ دوران‌ نوجواني‌ و جواني‌ از مشاور استفاده‌ کرد. امروزه‌ شغل‌ مشاوره‌ يکي‌ از شغل‌هاي‌ تعريف‌ شده‌ در آموزش‌ و پرورش‌ است‌. و هر مدرسه‌ در مقطع‌ متوسطه‌ يا پيش‌دانشگاهي‌ حداقل‌ نياز به‌ يک‌ مشاور دارد. به‌ همين‌ دليل‌ با کمبود کارشناس‌ در رشته‌ مشاوره‌ روبرو هستيم‌. در ضمن‌ يک‌ مشاور مي‌تواند به‌ غير از آموزش‌ و پرورش‌ در بهزيستي‌، کميته‌ امداد، فرهنگسراها، مراکز بازپروري‌ و زندان‌ها به‌ کار مشاوره‌ بپردازد.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ پايه‌ و اصلي‌ :
رياضيات‌ پايه‌، مباني‌ جامعه‌شناسي‌، انسان‌ از ديدگاه‌ اسلام‌، روان‌شناسي‌ عمومي‌، اصول‌ فلسفه‌ آموزش‌ و پرورش‌، آمار توصيفي‌، آموزش‌ و پرورش‌ ابتدايي‌، راهنمايي‌ و متوسطه‌، جامعه‌شناسي‌ آموزش‌ و پرورش‌، روان‌شناسي‌ از ديدگاه‌ دانشمندان‌ اسلامي‌، مباني‌ راهنمايي‌ و مشاوره‌، فيزيولوژي‌ انسان‌ (اعصاب‌ و غدد)، آمار استنباطي‌، روش‌ها و فنون‌ راهنمايي‌ و مشاوره‌، سنجش‌ و اندازه‌گيري‌ در علوم‌ تربيتي‌ ، روش‌ها و فنون‌ تدريس‌، نماد خانواده‌ در اسلام‌ و ايران‌، روان‌شناسي‌ رشد، روش‌ تحقيق‌ در علوم‌ تربيتي‌ و مشاوره‌، مقدمات‌ مديريت‌ آموزشي‌، روان‌شناسي‌ يادگيري‌، توليد و کاربرد مواد آموزشي‌، مباني‌ کامپيوتر، روان‌شناسي‌ شخصيت‌، روان‌شناسي‌ تربيتي‌، آسيب‌شناسي‌ رواني‌، مسائل‌ جوانان‌ و نوجوانان‌، روان‌شناسي‌ اجتماعي‌، روان‌شناسي‌ و آموزش‌ افراد استثنايي‌، بازي‌ درماني‌، اختلالات‌ يادگيري‌، آسيب‌شناسي‌ اجتماعي‌ ، بهداشت‌ رواني‌.
دروس‌ تخصصي :
راهنمايي‌ و مشاوره‌ تحصيلي‌، راهنمايي‌ و مشاوره‌ شغلي‌، کاربرد آزمون‌هاي‌ رواني‌ (هوش‌، استعداد، رغبت‌)، کاربرد آزمون‌هاي‌ تشخيصي‌ و شخصيت‌ در مشاوره‌، نظريه‌ مشاوره‌ و روان‌درماني‌، راهنمايي‌ و مشاوره‌ گروهي‌، مشاوره‌ خانواده‌، مددکاري‌ اجتماعي‌ در مشاوره‌، روش‌هاي‌ تغيير و اصلاح‌ رفتار، متون‌ تخصصي‌ زبان‌، پروژه‌ تحقيقاتي‌، تمرين‌ عملي‌ مشاوره‌ (فعاليت‌هاي‌ راهنمايي‌)، تمرين‌ عملي‌ مشاوره‌ (فعاليت‌هاي‌ مشاوره‌اي‌).

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:54 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

حسابداری

ديباچه: يک چرتکه، يکي دو دفتر و يک قلم، ابزار کار آن‌ها بوده است تا حساب دخل و خرج يک واحد اقتصادي را ثبت کنند و به وضعيت مالي آن سر و سامان ببخشند.اين افراد در قديم عنوانشان "ميرزا" بود. بعدها "دفتردار" نام گرفتند و امروزه به نام "حسابدار" فعاليت مي‌کنند. البته نسل جديد به جاي چرتکه از ماشين حساب يا ماشين‌هاي الکترونيکي استفاده مي‌کنند و سرو کارشان با کامپيوتر است اما اين پيشرفت، بيشتر شامل ابزار کار مي‌شود نه نوع کار، چون آن‌ها حسابداري را فني "تجربي" مي‌دانند که بايد به روش استاد و شاگردي فرا گرفت و نيازي به تحصيلات دانشگاهي ندارد.حال سؤال اينجاست که اگر حسابداري نياز به تحصيلات دانشگاهي ندارد، چرا از سال 1345 رشته حسابداري در آموزشگاه عالي حسابداري شرکت ملي نفت ايران و سپس در دانشگاه تهران داير گرديد و امروزه نيز در بسياري از دانشگاه‌هاي دولتي و غيردولتي تدريس مي‌شود؟ آيا مي‌توان گفت که حسابداري در مفهوم امروزين آن با دفترداري متفاوت است؟در پاسخ بايد گفت که حسابداري‌ يک‌ "سيستم" است‌ که‌ در آن‌ فرآيند جمع‌آوري‌، طبقه‌بندي‌، ثبت‌، خلاصه‌ کردن‌ اطلاعات‌ و تهيه‌ گزارش‌هاي‌ مالي‌ و صورت‌هاي‌ حسابداري‌ در شکل‌ها و مدل‌هاي‌ خاص‌ انجام‌ مي‌گيرد. تا افراد ذي‌نفع‌ درون‌ سازماني‌ مثل‌ مديران‌ سازمان‌ يا برون‌سازماني‌ مثل‌ بانک‌ها، مجمع‌ عمومي‌ سازمان‌ مورد نظر يا مقامات‌ مالياتي‌ بتوانند ازاين‌ اطلاعات‌ استفاده‌ کنند. به‌ همين‌ دليل‌ فردي‌ که‌ تحصيلات‌ دانشگاهي‌ ندارد، بيشتر دفتردار است‌ تا حسابدار. چرا که‌ گزارش‌هاي‌ اين‌ دسته‌ از افراد مطابق‌ استاندارد نيست‌ و پردازش‌ کافي‌ نمي‌شود و بيشتر تراز حساب‌ها مي‌باشد. براي‌ مثال‌ يک‌ حسابدار تجربي‌ نمي‌تواند به راحتي‌ بين‌ دارايي‌ کوتاه‌ مدت‌ و بلند مدت‌ تفاوت‌ قائل‌ شود يا نمي‌داند که‌ چگونه‌ بايد معاملات‌ ارزي‌ را در دفاتر ثبت‌ کند. از سوي‌ ديگر يک‌ حسابدار متخصص‌، در آينده‌ مي‌تواند مدير مالي‌ يک‌ سازمان‌ يا شرکت‌ گردد؛ يعني‌ مي‌تواند به‌ مديريت‌ يک‌ شرکت‌ ايده‌ بدهد که‌ منابع‌ موجودش‌ را در چه‌ راه‌هايي‌ سرمايه‌گذاري‌ نمايد تا استفاده‌ بهينه‌ کند يا اگر شرکت‌ به‌ منابع‌ مالي‌ جديد نياز داشت‌ يک‌ مدير مالي‌ براساس‌ دانش‌ آکادميک‌ خود مي‌تواند بگويد که‌ از چه‌ طريقي‌ بايد تأمين‌ مالي‌ کرد در حالي‌ که‌ مجموع‌ اين‌ فعاليت‌ها خارج‌ از توانايي‌ يک‌ حسابدار تجربي‌ است‌.
توانايي‌هاي‌ لازم‌ :
رشته‌ حسابداري‌ از جمله‌ رشته‌هايي‌ است‌ که‌ از داوطلبان‌ سه‌ گروه‌ آزمايشي‌ رياضي‌ و فني‌، علوم‌تجربي‌ و علوم‌انساني‌ دانشجو مي‌پذيرد و در آزمون‌ هر سه‌ گروه‌ نيز درس‌ رياضي‌ به‌ عنوان‌ مهمترين‌ درس‌ اين‌ رشته‌ مطرح‌ است‌. در واقع‌ داشتن‌ شم‌ رياضي‌ در رشته‌ حسابداري‌ از اهميت‌ بسياري‌ برخوردار است‌. همچنين‌ يک‌ حسابدار بايد بتواند به خوبي‌ گزارش‌ کارهاي‌ خود را ارائه‌ دهد. بنابراين‌ بايد به ادبيات‌ فارسي‌ مسلط‌ بوده‌ و نگارش‌ خوبي‌ داشته‌ باشد. همچنين‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ بايد تحمل‌ ساعت‌ها کار در پشت‌ يک‌ ميز و صندلي‌ و سروکار داشتن‌ با اعداد و ارقام‌ را داشته‌ و دقيق‌ و منظم‌ باشد تا در جمع‌‌بندي‌ اعداد و ارقام‌ دچار مشکل‌ نگردد و در نهايت اين که يک حسابدار براي موفقيت در اين دنياي پر از رقابت و تغيير و تحول بايد خلاق، مبتکر، صبور و منضبط باشد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران‌ :
فرصت‌هاي‌ شغلي‌ يک‌ حسابدار بسيار گسترده‌ است‌ و از پايين‌ترين‌ سطح‌ تا بالاترين‌ سطح‌ را در بر مي‌گيرد. به همين دليل با اين‌ که‌ در دانشگاه‌هاي‌ مختلف‌ کشور اعم‌ از دولتي‌، غيرانتفاعي‌ و آزاد، دانشجويان‌ بسياري‌ در رشته‌ حسابداري‌ تحصيل مي‌کنند اما تعداد فارغ‌التحصيلان‌ بيکار اين‌ رشته‌ از بيشتر رشته‌ها کمتر است‌. چون‌ از يک‌ مؤسسه‌ کوچک‌ گرفته‌ تا بزرگترين‌ کارخانه‌هاي‌ کشور حداقل‌ براي‌ تهيه‌ اظهارنامه‌ مالياتي‌ به‌ حسابدار نيازمند هستند.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل‌ :
دروس‌ پايه‌:
روانشناسي‌ عمومي‌، جامعه‌ شناسي‌، اصول‌ علم‌ اقتصاد، رياضيات‌ پايه‌، رياضيات‌ کاربردي‌، آمار کاربردي‌، مباني‌ کاربرد کامپيوتر، پژوهش‌ و عمليات‌، مديريت‌ توليد، حقوق‌ بازرگاني‌، پول‌ و ارز بانکداري‌ ، مباني‌ سازمان‌ مديريت‌، توسعه‌ اقتصادي‌، ماليه‌ عمومي‌، روش‌ تحقيق‌.
دروس‌ اصلي‌ و تخصصي‌:
اصول‌ حسابداري‌، حسابداري‌ ميانه‌، حسابداري‌ پيشرفته‌، حسابداري ‌صنعتي‌، حسابرسي‌، حسابداري‌ مالياتي‌، اصول‌ تنظيم‌ و کنترل‌ بودجه‌، مديريت‌ مالي‌، مباحث‌ جاري‌ حسابداري‌ ، متون‌ حسابداري‌.


منبع: کتاب آشنايي با رشته هاي دانشگاهي سازمان سنجش آموزش کشورتاليف خانم فيروزه سودايي ونرم افزار سامان رشته ي سازمان سنجش

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:55 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

جغرافیا

ديباچه: "جغرافيا؛ يعني کشور شناسي" اين، ديدگاهي است که در ذهن بسياري از دانش‌آموزان وجود دارد. زيرا دانش‌آموزان در کتاب جغرافياي خود،‌ بيش از هر چيز درباره وسعت،‌ محصولات و وضعيت آب و هواي کشورهاي مختلف مطالعه مي‌کنند. در حالي که در رشته جغرافيا فقط يک درس در شاخه جغرافياي طبيعي،‌ تحت عنوان "جغرافياي قاره‌ها" وجود دارد و تمام مباحث اين رشته کاربردي و فني است.در يک کلام مي‌توان گفت که موضوع جغرافيا "مکان" است و اين علم، مکان را تا جايي که به زندگي انسان مربوط مي‌شود، مطالعه مي‌کند و در اين مطالعه سعي دارد سطح زمين را از نظر تمام ويژگي‌هاي آن مانند سردي و گرمي،‌ حاصلخيزي، سستي و سختي، شوري و شيريني، خشکي و رطوبت و هزاران ويژگي‌ ديگر بشناسد. به همين دليل مشاهده مستقيم زمين، روش اصلي مطالعه جغرافيا است. جغرافيا در مقطع‌ کارشناسي‌ در پنج شاخه‌ اصلي‌ جغرافياي‌ طبيعي‌، جغرافياي‌ انساني‌ ، کارتوگرافي‌، جغرافيا و برنامه‌ريزي شهري و جغرافياي‌ سياسي‌ ـ نظامي‌ ارائه‌ مي‌شود و هر يک‌ از گرايش‌هاي‌ جغرافياي‌ طبيعي‌ و انساني‌ داراي‌ شاخه‌‌هاي‌ متعددي‌ است‌. البته‌ تفاوت‌ هر گرايش‌ با گرايش‌ ديگر تنها در 8 واحد تخصصي‌ است‌ و به‌ همين‌ دليل‌ بسياري‌ از دانشگاه‌ها در دفترچه‌ راهنماي‌ آزمون‌ سراسري‌، گرايش‌هاي‌ موجود در دانشگاه‌ خود را ذکر نکرده‌ و تنها به‌ شاخه‌هاي‌ اصلي‌ جغرافيا که‌ در آن‌ دانشگاه‌ تدريس‌ مي‌شود، اشاره‌ نموده‌اند.
شاخه‌ جغرافياي‌ طبيعي:
جغرافياي‌ طبيعي‌ علمي‌ است‌ که‌ محيط‌ طبيعي‌ و تأثير عوامل‌ و عناصر محيطي‌ بر زندگي‌ و فعاليت‌ انسان‌ را مطالعه‌ مي‌کند. اين‌ علم‌ در مقطع‌ کارشناسي‌ داراي‌ دو گرايش‌ ژئومورفولوژي‌ و آب‌ و هواشناسي‌ است‌.
گرايش‌ ژئومورفولوژي:
ژئومورفولوژي‌ بيشتر به‌ پديده‌هاي‌ سطح‌ زمين‌ توجه‌ دارد؛ يعني‌ ريخت‌ يا چهره‌ زمين‌ را مطالعه‌ مي‌کند. به‌ همين‌ دليل‌ اين‌ علم‌ ارتباط‌ بسياري با زمين‌شناسي‌ دارد و تحت‌ تأثير يافته‌هاي‌ علم‌ زمين‌شناسي‌ است‌. چرا که‌ ريخت‌ يا شکل‌ ظاهري‌ زمين‌، تبلور اتفاقات‌ درون‌ زمين‌ مي‌باشد. البته‌ زمين‌شناسي‌ بيشتر به‌ اعماق‌ و لايه‌هاي‌ دروني‌ زمين‌ مي‌پردازد اما ژئومورفولوژي‌ فرآيندهاي‌ بيروني‌ يا سطحي‌ زمين‌ را مطالعه‌ مي‌کند.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ ژئومورفولوژي‌:
ژئومورفولوژي‌ مناطق‌ شهري‌، نقشه‌ها و نمودارهاي‌ ژئومورفولوژي‌، هيدرولوژي‌ کاربردي‌، کاربرد ژئومورفولوژي‌ در برنامه‌ريزي‌ شهري‌ و منطقه‌اي‌، تفسير نقشه‌ (توپوگرافي‌ و زمين‌شناسي‌)، پايان‌نامه‌.
گرايش‌ آب‌ و هواشناسي‌ (اقليم‌):
رشته‌ آب‌ و هواشناسي‌ فرآيندهاي‌ حاکم‌ در داخل‌ جو از جمله‌ انرژي‌ و توزيع‌ آن‌ در سطح‌ سياره‌ زمين‌، حرکات‌ جو و قانونمندي‌هاي‌ حاکم‌ بر اين‌ حرکات‌ و تأثير اين‌ فعاليت‌ها را بر روي‌ زيست‌ و فعاليت‌ انسان‌ها، جانداران‌ و محيط‌ بي‌جان‌ سياره‌ زمين‌ مطالعه‌ مي‌کند. در اين‌ گرايش‌ بيشتر مسائل‌ آب‌ و هوا و تأثير عناصر و عوالم‌ اقليمي‌ در فعاليت‌ انسان‌ و مسائل‌ بهره‌برداري‌ از زمين‌ مثل‌ کشاورزي‌ مطرح‌ مي‌شود.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ مشترک‌ در‌ شاخه‌هاي‌ مختلف جغرافيا:
جغرافياي‌ آب‌ها، جغرافياي‌ خاک‌ها، جغرافياي‌ زيستي‌، آب‌ و هواي‌ ايران‌، ژئومورفولوژي‌ ايران‌، منابع‌ و مسائل‌ آب‌ ايران‌، اصول‌ و روش‌هاي‌ برنامه‌ريزي‌ ناحيه‌اي‌، مباني‌ جغرافياي‌ جمعيت‌، مباني‌ جغرافياي‌ روستائي‌، مباني‌ جغرافياي‌ اقتصادي‌ (کشاورزي‌) ، مباني‌ جغرافياي‌ اقتصادي‌ (صنعت‌) ، حمل‌ و نقل‌ و انرژي‌، جغرافياي‌ سياسي‌، مباني‌ جغرافياي‌ شهري‌، جغرافياي‌ کوچ‌نشيني‌، پژوهش‌ ميداني‌ در جغرافيا (روش‌ تحقيق‌ عملي‌)، زمين‌ در فضا، رياضيات‌ ، آمار و احتمالات‌ ، منابع‌ و مآخذ جغرافياي‌ ايران‌، فلسفه‌ جغرافيا و جغرافياي‌ کاربردي‌، تاريخ‌ علم‌ جغرافيا، کارتوگرافي‌ (نقشه‌کشي‌)، نقشه‌برداري‌ (نظري‌ و عملي‌)، نقشه‌خواني‌، روش‌ تحقيق‌ (نظري‌) ، اصول‌ سنجش‌ از دور، کاربرد عکس‌هاي‌ هوايي‌ و ماهواره‌اي‌ در جغرافيا، کامپيوتر در جغرافيا، مباني‌ علم‌ جغرافيا، زمين‌شناسي‌ براي‌ جغرافيا، مباني‌ اقليم‌شناسي‌، آب‌ و هواي‌ کره‌ زمين‌، مباني‌ ژئومورفولوژي‌.
دروس‌ اصلي‌ مشترک‌ در‌ گرايش‌هاي‌ جغرافياي‌ طبيعي‌:
جغرافياي‌ قاره‌ها، جغرافياي‌ کواترنر، زمين‌شناسي‌ ايران‌، مسائل‌ جغرافيائي‌ مناطق‌ خشک‌ ايران‌، حفاظت‌ خاک‌، جنگل‌ و مرتع‌ و مسائل‌ آن‌ در ايران‌، جغرافياي‌ ناحيه‌اي‌ ايران‌ ، متون‌ جغرافياي‌ طبيعي‌ به‌ زبان‌ خارجي‌ ، جغرافياي‌ انساني‌ ايران‌، نقشه‌برداري‌ تکميلي‌، مباني‌ محيط‌ زيست‌، ژئومورفولوژي‌ اقليمي‌، کاربرد جغرافياي‌ طبيعي‌ در برنامه‌ريزي‌ شهري‌ و منطقه‌اي‌ (با تأکيد بر ايران‌).
شاخه‌ کارتوگرافي:
کارتوگرافي‌ هنر، علم‌ و فن‌ تهيه‌ انواع‌ نقشه‌ براي‌ استفاده‌ در ساختار اقتصادي‌، فرهنگي‌، دفاع‌ ملي‌، روابط‌ بين‌الملل‌، تعليم‌ و تربيت‌، جهانگردي‌ و موارد متنوع‌ ديگر است‌. يعني‌ يک‌ جغرافيدان‌ به‌ ياري‌ نقشه‌، اطلاعات‌ دقيقي‌ درباره‌ موقعيت‌ها و پراکندگي‌ها به‌ دست‌ مي‌آورد. با توجه‌ به‌ اين‌ که‌ ما صدها نوع‌ نقشه‌ داريم‌، مشخص‌ است‌ که‌ تهيه‌ يک‌ نقشه‌ نياز به‌ مهارتي‌ خاص‌ دارد که‌ اين‌ مهارت‌ را دانشجوي‌ شاخه کارتوگرافي‌ به‌ دست‌ مي‌آورد.
دروس‌ پايه‌ و اصلي‌:
رياضيات‌ ، سنجش‌ از راه‌ دور، ژئومورفولوژي‌ ايران‌، جغرافياي‌ آب‌هاي‌ ايران‌، منابع‌ و مآخذ جغرافياي‌ ايران‌، متون‌ جغرافيايي‌ به‌ زبان‌ خارجي‌ ، جغرافياي‌ خاک‌ها، جغرافياي‌ نظامي‌ ايران‌، مباني‌ جغرافياي‌ سياسي‌، فلسفه‌ جغرافيا، زمين‌ در فضا، زمين‌شناسي‌ براي‌ جغرافيا، مباني‌ آب‌ و هواشناسي‌، جغرافياي‌ آب‌ها، ژئومورفولوژي‌ عمومي‌، جغرافياي‌ زيستي‌، کاربرد آمار در جغرافيا، جغرافياي‌ اقتصادي‌ عمومي‌، جغرافياي‌ جمعيت‌، جغرافياي‌ روستايي‌ (عمومي‌ و ايران‌)، جغرافياي‌ شهري‌ (عمومي‌ و ايران‌).
دروس‌ تخصصي‌:
آمار و احتمالات‌، کامپيوتر، فيزيک‌ نور، کليات‌ جغرافياي‌ جهان‌، تئوري‌ خطاها، فتوگرامتري‌، تفسير عکس‌، هيدروگرافي‌، نقشه‌برداري‌، کارتوگرافي‌ رياضي‌، کارتوگرافي‌ موضوعي‌، عکاسي‌ و فن‌ چاپ‌، گرافيک‌، نقشه‌برداري‌ هيدروگرافي‌، پروژه‌ کارتوگرافي‌، کارتوگرافي‌ کامپيوتري‌، جغرافياي‌ خليج‌فارس‌، ژئودزي‌ عمومي‌، نجوم‌ ژئودزي‌، کارتوگرافي‌، متون جغرافيايي به زبان خارجي، جغرافياي آب‌هاي ايران، جغرافياي نظامي در ايران.
شاخه‌ جغرافياي‌ انساني‌:
جغرافياي‌ انساني‌ به‌ عنوان‌ يکي‌ از شاخه‌هاي‌ مهم‌ علم‌ جغرافيا در دو گرايش‌ جغرافياي‌ شهري‌ و روستائي‌ در دانشگاه‌ها و مؤسسات‌ آموزش‌ عالي‌ کشورمان‌ ارائه‌ مي‌شود.
گرايش‌ جغرافياي‌ شهري:
جغرافياي‌ شهري‌ به‌ مطالعه‌ مسائل‌ مهمي‌ از جمله‌ گسترش‌ شهرها، مسائل‌ اقتصادي‌ و جمعيتي‌ شهرها و بحث‌ روز جغرافياي‌ شهري‌؛ يعني‌ توريسم‌ مي‌پردازد. بررسي‌ نحوه‌ اشغال‌ فضا، نوع‌، تمرکز و پراکندگي‌ مشاغل‌ در يک‌ شهر و چگونگي‌ جابه‌جايي‌ از محل‌ کار به‌ سکونت‌، ارتباط‌ شغل‌ و مسکن‌ و تأثيرات‌ متقابل‌ و چندجانبه‌اي‌ که‌ ميان‌ اين‌ متغيرها برقرار است‌، در جغرافياي‌ اجتماعي‌ شهرها بررسي‌ مي‌شود.
دروس‌ اصلي‌ مشترک‌ در‌ گرايش‌هاي‌ مختلف جغرافياي‌ انساني‌:
جغرافياي‌ جمعيت‌ ايران‌، جغرافياي‌ روستائي‌ ايران‌، جغرافياي‌ شهري‌ ايران‌، جغرافياي‌ اقتصادي‌ ايران‌، حمل‌ و نقل‌ انرژي‌، اصول‌ علم‌ اقتصاد، نظريه‌هاي‌ اقتصادي‌ و اقتصاد توسعه‌، متون‌ جغرافياي‌ انساني‌ به‌ زبان‌ خارجي‌ ، نقشه‌ها و نمودارهاي‌ موضوعي‌ در جغرافياي‌ انساني‌، ويژگي‌هاي‌ جغرافياي‌ انساني‌ مناطق‌ خشک‌ ايران‌، جغرافيا و صنعت‌ توريسم‌، ويژگي‌هاي‌ جغرافيائي‌ کشورهاي‌ توسعه‌ يافته‌، ويژگي‌هاي‌ جغرافيائي‌ کشورهاي‌ اسلامي‌، ويژگي‌هاي‌ جغرافيائي‌ آسياي‌ ميانه‌، کاربرد جغرافياي‌ طبيعي‌ در برنامه‌ريزي‌ شهري‌ و روستائي‌، جغرافياي‌ تاريخي‌ (با تأکيد بر ايران‌).
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ جغرافياي‌ شهري‌ :
اقتصاد شهري‌، شهرها و شهرک‌هاي‌ جديد، روابط‌ متقابل‌ شهر و روستا با تأکيد بر ايران‌، اصول‌ و روش‌هاي‌ برنامه‌ريزي‌ شهري‌، برنامه‌ريزي‌ شهري‌ در ايران‌، کارگاه‌ برنامه‌ريزي‌شهري‌ و منطقه‌اي(روش‌ تهيه‌ تفسير طرح‌هاي‌ شهري‌ و منطقه‌اي‌)،پايان‌ نامه‌.
گرايش‌ جغرافياي‌ روستايي‌:
اين‌ گرايش‌ به‌ بررسي‌ رابطه‌ شهر و روستا، برنامه‌ريزي‌ و توسعه‌ روستايي‌، نوسازي‌ و آينده‌ روستاها، روستاهاي‌ آينده‌،علل‌ و عوامل‌ مهاجرت‌ روستانشينان‌، بهداشت‌ و اوقات‌ فراغت‌ روستائيان‌، حفظ‌ محيط‌ زيست‌، نحوه‌ حمل‌ و نقل‌، کيفيت‌ زندگي‌ و وضعيت‌ اقتصادي‌ روستاها مي‌پردازد.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ جغرافياي‌ روستايي‌:
اصول‌ و روش‌هاي‌ برنامه‌ريزي‌ روستائي‌، اقتصاد روستائي‌، روابط‌ متقابل‌ شهر و روستا با تأکيد بر ايران‌، برنامه‌ريزي‌ روستائي‌ در ايران‌، کارگاه‌ برنامه‌ريزي‌ روستائي‌ (روش‌ تهيه‌ و تفسير طرح‌هاي‌ روستائي‌)، پايان‌ نامه‌.
شاخه جغرافيا و برنامه‌ريزي‌ شهري:
شاخه‌ جغرافيا و برنامه‌ريزي‌ شهري‌ تلاش‌ مي‌کند تا با توجه‌ به‌ عوامل‌ انساني‌ و طبيعي‌ موجود در هر شهر، براي‌ مسائل‌ جمعيتي‌، اقتصادي‌ و زيست‌ محيطي‌ آن،‌ برنامه‌اي‌ بينديشد تا مطابق‌ اين‌ برنامه‌ مهندسين‌ معمار، عمران‌، سازه‌ و تأسيسات‌، بخش‌هاي‌ مختلف‌ شهر را طراحي‌ کرده‌ و مشکلات‌ شهر را حل‌ نمايند.
شاخه‌ جغرافياي‌ سياسي‌ ـ نظامي:
اين‌ شاخه‌ از جغرافيا به‌ بررسي‌ نقش‌ عوامل‌ جغرافيايي‌ در سرنوشت‌ جنگ‌ها مي‌پردازد؛ عواملي‌ مثل‌ وضعيت‌ ارتفاعات‌، آب‌و هوا يا وضعيت‌ کشورهاي‌ همسايه‌ که‌ مي‌تواند نقش‌ بسزايي‌ در سرنوشت‌ يک‌ جنگ‌ و در نتيجه‌ در وضعيت‌ سياسي‌ يک‌ کشور داشته‌ باشد.
دروس‌ پايه‌ و اصلي‌:
تهيه‌ و تفسير نقشه‌هاي‌ هوا و اقليم‌، سازمان‌هاي‌ بين‌المللي‌، نظاميان‌ و سياست‌، مباني‌ و اصول‌ جغرافياي‌ نظامي‌، اصول‌ روابط‌ بين‌المللي‌، حقوق‌ اساسي‌ جمهوري‌ اسلامي‌ ايران‌، مقدمه‌اي‌ بر‌ روش‌ تحقيق‌ در جغرافيا، نقشه‌خواني‌، مباني‌ عکس‌هاي‌ هوايي‌، تفسير عکس‌هاي‌ هوايي‌، اصول‌ سنجش‌ از دور، آشنايي‌ با رسته‌هاي‌ نظامي‌، اطلاعات‌ و عمليات‌، طرح‌ و عمليات‌، اصول‌ آفند و پدافند.
دروس‌ تخصصي‌:
آب‌ و هواي‌ مناطق‌ نظامي‌ ايران‌، تهيه‌ و تفسير نقشه‌هاي‌ ژئومورفولوژي‌، ژئومورفولوژي‌ ايران‌، جغرافياي‌ نظامي‌ ايران‌ ، مسائل‌ سياسي‌ و نظامي‌ ايلات‌ و عشاير ايران‌، جغرافياي‌ نظامي‌ ترکيه‌ و عراق‌، جغرافياي‌ نظامي‌ کشورهاي‌ حاشيه‌ خليج‌فارس‌، جغرافياي‌ نظامي‌ افغانستان‌ و پاکستان‌، جغرافياي‌ نظامي‌ شوروي‌، مسائل‌ نظامي‌ و استراتژيک‌ معاصر، جغرافياي‌ سياسي‌ ايران‌، تاريخ‌ اجتماعي‌ و سياسي‌ ايران‌، جغرافياي‌ سياسي‌ خليج‌فارس‌، جغرافياي‌ اقتصادي‌ سياسي‌ جهان‌ سوم‌، جغرافياي‌ سياسي‌ جهان‌ اسلام‌، جنبش‌ها و نهضت‌هاي‌ سياسي‌ اسلام‌ در قرن‌ 20، هنر جنگ‌، سياست‌ خارجي‌ ايران‌، نقشه‌هاي‌ موضوعي‌، جغرافياي‌ آب‌هاي‌ ايران‌، متون‌ جغرافيا به‌ زبان‌ خارجي‌ .
توانايي‌هاي‌ لازم‌ :
آمار و مباني‌ رياضي‌ در رشته‌ جغرافيا اهميت‌ ويژه‌اي‌ دارد زيرا تهيه‌ مدل‌هاي‌ مختلف‌ و نمايش‌ آنها مانند محاسبه‌ سطح‌ جزر و مد دريا، محاسبه‌ بارش‌ باران‌ يا محاسبه‌ آب‌هاي‌ زيرزميني‌ از طريق‌ علم‌ آمار و احتمالات‌ و زبان‌ رياضي‌ ممکن‌ است. همچنين هندسه‌ و رياضي‌ دو پايه‌ مهم‌ گرايش‌ کارتوگرافي‌ است‌ و به‌ همين‌ دليل‌ به‌ اعتقاد بسياري‌ از استادان رشته‌ جغرافيا بهتر است‌ که‌ براي‌ اين‌ گرايش‌ از بين‌ داوطلبان‌ گروه‌ رياضي‌ فيزيک‌ دانشجو پذيرفته‌ شود. علاوه‌ بر هندسه‌ و رياضي‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ بخصوص‌ دانشجوي‌ جغرافياي‌ انساني‌ بايد به‌ علوم‌ اجتماعي‌ علاقه‌مند بوده‌ و درک‌ خوبي‌ از مسائل‌ اجتماعي‌ داشته‌ باشد تا بتواند مسائل‌ اجتماعي‌ و جمعيتي‌ شهر را بررسي‌ کرده‌ و راه‌ حل‌هاي‌ مناسبي‌ براي‌ مشکلات‌ موجود ارائه‌ دهد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
فارغ‌التحصيلان گرايش‌ آب‌ و هواشناسي‌ مي‌توانند در سازمان‌ هواشناسي‌، وزارت‌ نيرو، وزارت‌ جهاد کشاورزي‌، سازمان‌ حفاظت‌ از محيط‌ زيست‌، شهرداري‌ها، ستاد حوادث‌ غيرمترقبه‌ وزارت‌ کشور و مراکز نظامي‌ مشغول‌ به‌ کار شوند. دانشجويان‌ گرايش‌ ژئومورفولوژي‌ نيز مي‌توانند در وزارت‌ جهاد کشاورزي‌ مشغول‌ به‌ کار گردند. مؤسسه‌ تحقيقات‌ آبخيزداري‌ جهاد کشاورزي‌ نيز که‌ لايه‌هاي‌ سطحي‌ زمين‌ را براي‌ کنترل‌ فرسايش‌ مطالعه‌ مي‌کند، مرکز مناسبي‌ براي‌ جذب‌ فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ است‌ و در نهايت‌ بايد به‌ سازمان‌ زمين‌شناسي‌ به‌ عنوان‌ يکي‌ ديگر از مراکز اشتغال‌ فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ اشاره‌ نمود. فارغ‌التحصيلان‌ کارتوگرافي‌ نيز مي‌توانند در مراکز متعددي‌ مانند سازمان‌ نقشه‌برداري‌ کشور، سازمان‌ جغرافياي‌ نيروهاي‌ مسلح‌ و وزارتخانه‌هاي‌ نيرو و معادن‌ مشغول‌ به‌ کار شوند. فارغ‌التحصيلان‌ جغرافياي‌ انساني‌ مي‌توانند به‌ عنوان‌ محقق‌ در سازمان‌ برنامه‌ و بودجه‌، بنياد مسکن‌ انقلاب‌ اسلامي‌، بنياد مستضعفان‌ و جانبازان‌، سازمان‌ جغرافيايي‌ نيروهاي‌ مسلح‌، سازمان‌ محيط‌ زيست‌، شهرداري‌ها و وزارتخانه‌هاي‌ آموزش‌ و پرورش‌، مسکن‌ و شهرسازي‌، کشور، جهاد کشاورزي‌، معادن‌ و فلزات‌، دفاع‌ و نفت‌ مشغول‌ به‌ کار شوند و در بخش‌ بازاريابي‌ کارخانجات‌ کشور فعاليت‌ کنند. همچنين‌ در حال‌ حاضر در اکثر کشورهاي‌ جهان‌ ، افرادي‌ که‌ در صنعت‌ توريسم‌ کار مي‌کنند، فارغ‌التحصيل‌ جغرافياي‌ شهري‌ هستند. چون‌ بخش‌ مهمي‌ از دروس‌ جغرافياي‌ شهري‌ در زمينه‌ توريسم‌ است. استانداري‌ها و شهرداري‌ها نيز از مراکز اصلي‌ فعاليت‌ فارغ‌التحصيل‌ جغرافياي‌ شهري‌ مي‌باشد. جغرافياي‌ نظامي‌ نيز در مقطع‌ ليسانس‌ يک‌ رشته‌ کاربردي‌ است‌. به‌ همين‌ دليل‌ فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ به راحتي‌ جذب‌ سازمان‌هاي‌ نظامي‌، انتظامي‌ و سياسي‌ مي‌شوند‌ و در مراکزي‌ مانند ستادهاي‌ تخصصي‌ و عمومي‌ و مراکز مطالعات‌ جغرافيايي‌ نيروهاي‌ مسلح‌ و دفتر مطالعات‌ منطقه‌اي‌ وزارت‌ امور خارجه‌ فعاليت‌ مي‌کنند.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:56 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

باستان شناسی

ديباچه: باستان‌شناس فردي است که در محل‌هاي باستاني کاوش مي‌کند، يافته‌ها را مورد مطالعه قرار مي‌دهد و پس از تعيين ارزش مادي و معنوي و تخمين قدمت آثار، آنها را در بازارهاي عتيقه به فروش مي‌رساند.در گذشته‌اي نه چندان دور، جامعه ما چنين ديدگاهي نسبت به باستان‌شناس داشت. در واقع مردم باستان‌شناس را با "عتيقه جمع‌کن" يا "عتيقه‌فروش" يکي مي‌دانستند. کاري که بسياري از شاهزادگان و درباريان دوره قاجار و پهلوي به عنوان يک سرگرمي ساده، براي کسب درآمد بيشتر انجام مي‌دادند. اما در حقيقت باستان شناس يک تاجر يا عتيقه ‌جمع‌کن نيست. بلکه‌ يک‌ محقق‌ است‌؛ محققي‌ که‌ شواهد لازم‌ را براي‌ تحقيقات‌ خود از طريق‌ بررسي‌ ، پژوهش‌ و کاوش‌ در نقاط‌ مختلف‌ جهان‌ که‌ روزي‌ محل‌ تردد، سکونت‌ يا هر نوع‌ فعاليت‌ انساني‌ بوده‌ است‌، به‌ دست‌ مي‌آورد‌ و سعي‌ دارد تا گذشته‌ را براساس‌ يافته‌هاي‌ خود بازسازي‌ کند. باستان‌شناسي‌ از يک‌ سو مسير تاريخ‌ راتعيين‌ مي‌کند و از سوي‌ ديگر مادر تاريخ‌ است‌. در واقع‌ روشن‌کردن‌ گذشته‌ هر جامعه‌ از نظر‌ اقتصادي‌، فرهنگي‌، اجتماعي‌، سياسي‌ يا مذهبي‌ بدون‌ مراجعه‌ به‌ نظر باستان‌شناسان‌ دشوار يا حتي‌ غيرممکن‌ است‌.
توانايي‌هاي‌ لازم :
باستان‌شناس‌ بايد علاقه‌مند به‌ کار در طبيعت‌ باشد؛ يعني‌ اگر جواني‌ عاشق‌ کاوش‌ و جستجو و کشف‌ مجهولات‌ و نقاط‌ تاريک‌ تاريخ‌ گذشته‌ نباشد، نمي‌تواند در اين‌ رشته‌ موفق‌ گردد. داشتن‌ اطلاعاتي‌ مناسب‌ در زمينه‌ تاريخ‌ و جغرافياي‌ ايران‌ و کشورهاي‌ همسايه‌ همچنين‌ تسلط‌ به‌ زبان‌ انگليسي‌ براي‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ ضروري‌ است‌.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
در حالي‌ که‌ ما تعداد قابل‌ توجهي‌ فارغ‌التحصيل‌ باستان‌شناسي‌ بيکار داريم‌، بسياري‌ از آثار باستاني‌ کشور ما هنوز شناسايي‌ و ثبت‌ نشده‌ است‌ و حتي‌ آثار ثبت‌ شده‌ نيز ، به خوبي‌ حفظ‌ يا معرفي‌ نمي‌شوند. در حقيقت با وجود اين‌ که‌ در کشور ما زمينه‌هاي‌ ملي‌ رشته‌ باستان‌ شناسي‌ وجود دارد و بايد حداقل‌ در منطقه‌ خاورميانه‌، باستان‌شناسي‌ ما حرف‌ اول‌ را بزند اما متأسفانه‌ در زمينه‌ مطالعات‌ باستان‌شناسي‌ بسيار ضعيف‌ عمل‌ مي‌کنيم‌. به‌ همين‌ دليل‌ به‌ داوطلبان‌ آزمون‌ سراسري‌ توصيه‌ مي‌شود که‌ اگر مي‌خواهند وارد دانشگاه‌ شوند تا بعد از ليسانس‌ پول‌ يا کار راحتي‌ به‌ دست‌ بياورند، رشته‌ باستان‌شناسي‌ را انتخاب‌ نکنند؛ چون‌ حداقل‌ در سطح‌ ليسانس‌ موقعيت‌ کاري‌ اين‌ رشته‌ بسيار محدود است. اما اگر عاشق‌ و شيفته‌ تاريخ‌، تمدن‌ و فرهنگ‌ کشورشان‌ هستند، بدانند که‌ اين‌ رشته‌ آنها را راضي‌ خواهد کرد.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ پايه‌ :
تاريخچه‌ علم‌ باستان‌شناسي‌، بررسي‌ تمدن‌هاي‌ باستاني‌ از نظر قرآن‌ کريم‌، جغرافياي‌ تاريخي‌، اصول‌ و مباني‌ انسان‌شناسي‌، اسطوره‌شناسي‌، تاريخ‌ هنر از باستان‌ تا آغاز اسلام‌، حفظ‌ آثار باستاني‌، اصول‌ و مباني‌ باستان‌شناسي‌.
دروس‌ اصلي‌ و تخصصي :
استخوان‌شناسي‌، باستان‌شناسي‌ پيش‌ از تاريخ‌ ايران‌، ايران‌ در آغاز شهرنشيني‌، باستان‌شناسي‌ و هنر ايلام‌، باستان‌شناسي‌ ايران‌ در هزاره‌ اول‌ قبل‌ از ميلاد، باستان‌شناسي‌ و هنر ماد و هخامنشي‌، باستان‌شناسي‌ اشکاني‌، باستان‌شناسي‌ ساساني‌، باستان‌ شناسي‌ وهنر اسلامي‌، فلزکاري‌ دوره‌ اسلامي‌، باستان‌شناسي‌ پيش‌ از تاريخ‌ بين‌النهرين‌، هنر و معماري‌ بين‌النهرين‌ در دوران‌ تاريخي‌، باستان‌شناسي‌ مصر باستان‌، باستان‌شناسي‌ و هنر آسياي‌ صغير، سکه‌شناسي‌، شناخت‌ مهر و تابلت‌، تاريخ‌ هنر نقاشي‌ در ايران‌، هنر يونان‌ و روم‌ باستان‌، حفاظت‌ اشياء باستاني‌، باستان‌شناسي‌ و هنر سرزمين‌هاي‌ اسلامي‌، سير تحول‌ خطوط‌ و خواندن‌ کتيبه‌هاي‌ اسلامي‌، کتاب‌ آرايي‌، هنر خاور دور، هنر هند باستان‌، خواندن‌ خطوط‌ باستاني‌، تکنيک‌ و هنر سفالگري‌، طراحي‌ و ترسيم‌ مدارک‌ باستاني‌، روش‌ کاوش‌، موزه‌داري‌، کاوش‌ در محل‌، طبقه‌بندي‌ سفال‌، بررسي‌ آثار باستاني‌، خواندن‌ متون‌ باستان‌شناسي‌، باستان‌شناسي‌ و هنر قلمرو غربي‌ اسلامي‌.


پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:57 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

تاریخ

ديباچه: درس تاريخ در آموزش و پرورش تنها به بازخواني گذشته و هياهوي قدرتمندان و پادشاهان مي‌پردازد و بر همين اساس حتي بهترين دانش‌آموزان نيز تاريخ را مجموعه‌اي از حوادث مي‌دانند. اما آيا چنين ديدگاهي صحيح است؟ آيا علم تاريخ مثل يک داستان يا رمان، مجموعه‌اي از حوادث تلخ و شيرين را به حالت روايي و نقلي محض منتقل مي‌‌سازد و هدف آن افزايش معلومات دايره ‌المعارفي است؟
دايره ‌المعارف بريتانيکا در معرفي علم تاريخ مي‌گويد:
"تاريخ، قواعدي است که ثبت وقايع مؤثر بر مردم يک ملت را با حفظ تسلسل تاريخي و زماني آن مطالعه مي‌کند و مبني بر تحقيق منتقدانه منابع اطلاعاتي و توضيح دلايل آنها است."
اين دايره ‌المعارف درباره هدف تاريخدان نيز مي‌گويد:
"هدف تاريخدان اين است که فعاليت‌هاي ثبت شده انسان را مدل‌سازي کند. تا درک عميق‌تري از آن داشته باشد. اين درک از اعمال انسان، موضوعي کاملاً جديد است و به پيشرفت‌هاي علم تاريخ در اواخر قرن 18 و 19 برمي‌گردد که توسط تاريخدانان حرفه‌اي ايجاد گرديد."
شادروان دکتر عبدالحسين زرين‌کوب نيز در کتاب " تاريخ در ترازو" در معرفي علم تاريخ مي‌گويد:
"تاريخ تنها گردآوري روايات و مقايسه آنها و شناخت "واقعيت" حوادث گذشته نيست. وراي اين کار،‌نظر به توجيه و تفسير اين واقعيات دارد که بين جزئيات رابطه برقرار مي‌کند و آنها را به يکديگر پيوند مي‌دهد. اين کار در واقع عبارت از تجديد بناي گذشته است به کمک مصالح و موادي که اينجا و آنجا از بقاياي آوار حوادث باقي مانده است." در واقع علم‌ تاريخ‌ تحولات‌ گذشته‌ جامعه‌ انساني‌ را که‌ مي‌تواند زمينه‌ سياسي‌، اقتصادي‌، اجتماعي‌ يا فرهنگي‌ داشته‌ باشد، مورد مطالعه‌ قرار مي‌دهد. به‌ همين‌ دليل‌ رشته‌ بسيار گسترده‌اي‌ است‌ و اشتباه‌ است‌ که‌ آن‌ را صرفاً مطالعه‌ مواد خام‌ تاريخي‌ بدانيم‌ بلکه‌ دانشجو فرا مي‌گيرد که‌ چگونه‌ از تحليل‌ و تلفيق‌ مواد خام‌ تاريخي‌ به‌ نتايج‌ علمي‌ برسد. به‌ عبارت‌ ديگر آموختن‌ روش‌ تاريخي‌ به‌ مورخ‌ کمک‌ مي‌کند تا از ميان‌ انبوهي‌ از مواد خام‌، مواد خام‌ معتبر را جدا کند و براساس‌ روش‌ تاريخي‌ از بررسي‌ آنها به‌ نتيجه‌ علمي‌ برسد. در حالي‌ که‌ حتي‌ مطالعه‌کنندگان‌ جدي‌ تاريخ‌ که‌ غيرحرفه‌اي‌ هستند، هيچ‌ معياري‌ براي‌ تشخيص‌ و تعيين‌ صحت‌ و سقم‌ رويدادهاي‌ يک‌ کتاب‌ تاريخي‌ ندارند و گاه‌ از آثار غيرموثق‌ و غيرمعتبر استفاده‌ مي‌کنند.
توانايي‌هاي‌ لازم :
دانشجوي‌ تاريخ‌ بايد نظم‌ و دقت‌ فراوان‌ داشته و توان‌ به‌ تصوير کشيدن و نقد کردن وقايع‌ تاريخي‌ را داشته‌ باشد. پايه‌ علم‌ تاريخ‌، فلسفه‌، زمين‌ آن‌ جغرافيا و ديوارهاي‌ آن‌ جامعه‌شناسي‌، اقتصاد، سياست‌ و فرهنگ‌ است‌ و دانشجوي‌ تاريخ‌ بايد با اين‌ علوم‌ آشنا باشد و از نتايج‌ آنها بهره‌ ببرد. فردي‌ مي‌تواند در رشته‌ تاريخ‌ موفق‌ شود که‌ از پوسته‌ رويي‌ رويدادها عبور کرده‌ و مسائل‌ عميق‌تري‌ را درباره‌ آنها بفهمد و از ارتباط‌ بين‌ دو رويداد پي‌ به‌ رويداد سوم‌ ببرد و با ديدن‌ يک‌ رويداد به‌ علل‌ پنهان‌ و آشکار آن‌، اشاره‌ کند. همچنين‌ دانشجو بايد با ادبيات‌ فارسي‌ ، آمار و رياضي‌ آشنايي‌ داشته‌ باشد تا بتواند به‌ ياري‌ ادبيات‌ فارسي‌ هم‌ از منابع‌ گذشته‌ که‌ رنگ‌ ادبي‌ دارند، استفاده‌ کند و هم‌ مفاهيم‌ تاريخي‌ را به خوبي‌ بيان‌ نمايد و به‌ ياري‌ آمار و رياضي‌ نيز، هرچه‌ بيشتر زبان‌ دستاوردهاي‌ علم‌ تاريخ‌ را کمـّي‌ کند و داده‌هاي‌ تاريخ‌ را در قالب‌ اعداد بيان‌ نمايد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران‌ :
فارغ‌التحصيلان‌ دوره‌ کارشناسي‌ تاريخ‌ در وزارت‌ آموزش‌ و پرورش‌، وزارت‌ امور خارجه‌، وزارت‌ علوم‌، تحقيقات‌ و فناوري‌، وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامي‌، سازمان‌ موزه‌ها، مراکز اسناد ملي‌ و صداوسيما براي‌ بررسي‌ مسائل‌ تحقيقي‌ تاريخ‌ در حد تحقيقات‌ بين‌المللي‌ به‌ کار مشغول‌ مي‌شوند.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ پايه‌:
کليات‌ و مباني‌ علم‌ تاريخ‌، متون‌ تاريخي‌ به‌ زبان‌ فارسي‌، عربي‌ و خارجي‌، روش‌ تحقيق‌ ، تاريخ‌نگاري‌ و تحولات‌ آن‌ در ايران‌ و جهان‌، گاه‌شماري‌ و تقويم‌، مباني‌ تاريخ‌ اجتماعي‌ ايران‌، تاريخ‌ انديشه‌هاي‌ سياسي‌ در ايران‌ و اسلام‌، کليات‌ جغرافيا، مباني‌ جامعه‌شناسي‌، مباني‌ علم‌ سياست‌، فلسفه‌ تاريخ‌.
دروس‌ اصلي‌ و تخصصي‌:
تاريخ‌ ايران‌ از ايلامي‌ها و آريايي‌ها تا پايان‌ دوره‌ هخامنشي‌، دوره‌ سلوکي‌ و اشکاني‌، تاريخ‌ ايران‌ در دوره‌ ساسانيان‌، تاريخ‌ تحولات‌ سياسي‌، اجتماعي‌، اقتصادي‌ و فرهنگي‌ ايران‌ (از ورود اسلام‌ تا پايان‌ حکومت‌ علويان‌ طبرستان‌، دوره‌ سلجوقيان‌، دوره‌ سامانيان‌، ديلميان‌، غزنويان‌، دوره‌ غوريان‌ و خوارزمشاهيان‌، دوره‌ حمله‌ مغول‌ و ايلخانان‌، از زوال‌ ايلخانان‌ تا آغاز حکومت‌ صفويان‌، دوره‌ افشاريان‌ و زنديان‌، آغاز دوره‌ قاجار تا انقلاب‌ مشروطيت‌، انقلاب‌ مشروطيت‌ تا انقراض‌ حکومت‌ قاجاريه‌، از انقراض‌ قاجاريه‌ تا کودتاي‌ 28 مرداد 1332) ، انقلاب‌ اسلامي‌ و ريشه‌هاي‌ آن‌، تاريخ‌ تحولات‌ سياسي‌، اجتماعي‌، اقتصادي‌ و فرهنگي‌ جهان‌ اسلام‌ (از ميلاد پيامبر اکرم‌(ص‌) تا سال‌ 41 هجري‌، از سال‌ 40 هجري‌ تا 227 هـ . ق‌، از سال‌ 227 هـ . ق‌ تا سقوط‌ بغداد از قرن‌ هفتم‌ تا دهم‌ هجري‌)، تاريخ‌ تشيع‌، تاريخ‌ تحليلي‌ زندگاني‌ ائمه‌ معصومين‌(ع‌) ، تاريخ‌ عثماني‌ و خاورميانه‌، تاريخ‌ يونان‌ و رم‌، تاريخ‌ بيزانس‌، تاريخ‌ اروپا در قرون‌ وسطي‌، تاريخ‌ اروپا در قرون‌ جديد، تاريخ‌ اروپا از انقلاب‌ فرانسه‌ تا جنگ‌ جهاني‌ اول‌، تاريخ‌ اروپا از جنگ‌ جهاني‌ اول‌ تاکنون‌.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:58 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

امورگمرکی

ديباچه: نقش مهم و حساس گمرک در حمايت از صنايع و توليدات داخلي و اجراي مطلوب سياست‌هاي تجارت خارجي ايجاب مي‌کند که نيروي انساني سازمان گمرک جمهوري اسلامي ايران با گذراندن دوره‌هاي آموزشي عالي،‌ دانش و تجربه مورد نياز گمرک را براي توانايي انجام وظايف محوله و کارآيي مطلوب کسب نمايند. دوره کارداني امور گمرکي با برنامه‌اي که پاسخگوي نيازهاي روز جامعه گمرکي جمهوري اسلامي ايران است، مي‌تواند کادر کارآمد و ورزيده گمرکي را در بخش دولتي و بخش خصوصي تربيت کند. در واقع هدف اين دوره تربيت افرادي است که بتوانند قسمتي از نيروي انساني مورد نياز بخش دولتي را به ويژه در ارتباط با اجراي قانون امور گمرکي و آئين‌نامه اجرايي آن،‌مقررات صادرات و واردات و ديگر قوانين و مقررات مرتبط با گمرک تأمين‌کنند.
موقعيت شغلي در ايران:
فار‎غ‌التحصيلان دوره کارداني امور گمرکي قادر به انجام فعاليت‌هاي زير خواهند بود:
ارائه خدمت مفيد در مشاغل ارزياب گمرک، مدير امور گمرکي، کارشناسي امور گمرکي (در صورت کسب تجارب و احراز شرايط) و ساير امور فني و اجرائي مربوط، جهت اجراي وظايف اصلي گمرک ايران.
درس‌هاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه و اصلي:
اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، رياضيات پايه، کليات حقوق، حقوق و مقررات مدني ، حقوق تجارت، حقوق اساسي و آشنائي با تشکيلات جمهوري اسلامي ايران، مباني سازمان و مديريت، ماليه عمومي و خط‌مشي مالي دولت‌ها، مسائل بانکي و اعتبارت اسنادي، مکاتبات بازرگاني به زبان انگليسي، اصول بيمه.
دروس تخصصي:
قوانين و مقررات گمرکي، طبقه‌بندي کالا، شيمي کاني‌ها و فلزات، شناخت الياف‌سنجي و مصنوعات آنها، سازمان‌ها و کنوانسيون‌هاي بين‌المللي گمرکي، آشنايي با صنعت حمل و نقل، مقررات عمومي صادرات و واردات، زبان انگليسي متون تخصصي،‌ سازمان و وظايف گمرک.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:58 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

الهیات و معارف اسلامی

ديباچه: معرفت به معناي شناخت است. شناختي که اولين مرحله از آشنايي و قدم گذاشتن در مسير قرب‌الهي است و هرچه معرفت بيشتر و وسيع‌تر گردد؛ آشنايي و قرب کاملتر خواهد شد تا جايي که پيوسته قلب انسان وابسته به خداي متعال مي‌شود و در همه حال متوجه او خواهد بود و مي‌تواند راهنماي رحمت و نماينده مهرباني و بخشش الهي گردد. هدف از رشته الهيات و معارف اسلامي قدم گذاشتن در همين مسير است. قدم گذاشتن در مسيري که به ياري مطالعه، تحقيق،‌ پژوهش و تلاش و توکل مي‌توان به شناخت خود و خداوند دست يافت. اين رشته‌ داراي‌ شش‌ گرايش‌ علوم‌ قرآن‌ و حديث‌، فقه‌ و مباني‌ حقوق‌ اسلامي‌، فقه‌ شافعي‌، تاريخ‌ فرهنگ‌ و تمدن‌ ملل‌ اسلامي‌، فلسفه‌ و حکمت‌ اسلامي‌ و اديان‌ و عرفان‌ است‌.
گرايش‌ علوم‌ قرآن‌ و حديث:
‌در گرايش‌ علوم‌ قرآن‌ و حديث‌ دانشجويان‌ 12 واحد تفسير قرآن‌ کريم‌ مي‌گذرانند که‌ در اين‌ 12 واحد با شأن‌ نزول‌، مفهوم‌ آيات‌ و تفسيرهاي‌ مهم‌ قرآن‌ کريم‌ آشنا مي‌شوند. همچنين‌ دانشجويان‌ 12 واحد درسي‌ در زمينه‌ علوم‌ قرآني‌ مطالعه‌ مي‌کنند که‌ در اين‌ 12 واحد با علوم‌ خاصي‌ که‌ هر پژوهشگر قرآن‌ بايد با آنها آشنا باشد مثل‌ مبحث‌ مجمل‌ و مبين‌، منطوق‌ و مفهوم‌، آشنا مي‌شوند که‌ لازمه‌ فهم‌ و درک‌ قرآن‌ و تفسير و تبيين‌ آن‌ است. علاوه‌ بر مباحث‌ قرآني‌ دانشجويان‌ اين‌ گرايش‌ در بخش‌ حديث‌، با علم‌الحديث‌، درايـ¹‌الحديث‌، فقه‌الحديث‌، مجامع‌ حديثي‌ شيعه‌ و اهل‌ تسنن‌ و اصطلاحات‌ حديث‌ آشنا مي‌شوند؛ يعني‌ دانشجويان‌ به‌ طور اجمالي‌ تاريخ‌ تطور، تحول‌ و پيدايش‌ علم‌ حديث‌ از ديدگاه‌ اهل‌ تشيع‌ و تسنن‌، معنا و مفهوم‌ اصطلاحات‌ علم‌ حديث‌ و مفهوم‌ و محتواي‌ احاديث‌ را مطالعه‌ مي‌کنند.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
دروس‌ مشترک‌ در گرايش‌هاي‌ مختلف‌ الهيات‌ و معارف‌ اسلامي‌:
تاريخ‌ اسلام‌ ، منطق‌ ، صرف‌ و نحو عربي‌ کاربردي‌، اعراب‌ قرآن‌، ترجمه‌ عربي‌ به‌ فارسي‌ و فارسي‌ به‌ عربي‌ ، قرائت‌ و درک‌ مفاهيم‌ متون‌ فقهي‌ و تفسيري‌، قرائت‌ و درک‌ مفاهيم‌ متون‌ عرفاني‌، قرائت‌ و درک‌ مفاهيم‌ متون‌ معاصر، قرائت‌ مطبوعات‌ واستفاده‌ از راديو و تلويزيون‌، مکالمه‌ و محاضره ، علوم‌ بلاغي‌، تاريخ‌ زبان‌ وفرهنگ‌ عربي‌، روش‌ تحقيق‌ ، مباني‌ جامعه‌شناسي‌، زبان‌ تخصصي‌ ، مبادي‌ فقه‌، مبادي‌ اصول‌، آشنايي‌ با علوم‌ اسلامي‌ (عرفان‌ و فلسفه‌)، فقه‌ مقدماتي‌ ، آشنايي‌ با اديان‌ بزرگ‌، تفسير .
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ علوم‌ قرآن‌ و حديث‌ :
تاريخ‌ قرآن، تاريخ‌ تفسير قرآن‌ کريم‌ ، تاريخ‌ حديث‌ ، درايـ¹‌الحديث‌ ، فقه‌الحديث‌، علوم‌ قرآني‌ ، تفسير قرآن‌ کريم‌ ، تأثير قرآن‌ کريم‌ در پيدايش‌ علوم‌ ادبي‌، مروري‌ بر نهج‌البلاغه‌، علوم‌ بلاغت‌.
گرايش‌ فقه‌ و مباني‌ حقوق‌ اسلامي‌:
گرايش‌ فقه‌ و مباني‌ حقوق‌ اسلامي‌، وظايف‌ و حقوق‌ انسان‌ را از ديدگاه‌ تشريعات‌ الهي‌ بيان‌ مي‌کند، حقوقي‌ که‌ از روي‌ حکمت‌ و بر روي‌ محور مصالح‌ خردمندانه‌ است‌ و در زمينه‌ رابطه‌ ميان‌ انسان‌ و خدا، رابطه‌ انسان‌ها با يکديگر يا وظايف‌ انسان‌ نسبت‌ به‌ خود و طبيعت‌ مي‌باشد. از همين جا مي‌توان متوجه تفاوت ميان رشته فقه و مباني حقوق اسلامي و رشته حقوق در مفهوم عام آن شد. زيرا رشته حقوق، اصولي را بيان مي‌کند که از نظر عقل و عرف بشري، رعايت آنها در زندگي براي ايجاد نظم و امنيت لازم است. اصولي که امکان دارد طبق تشخيص عقل، مصلحت موقت اما فوري داشته باشد. اما فقه بيانگر مصالحي است که در تکامل انسان تأثير دارد. بنابراين از نظر حقوق اسلامي، اصول و قوانين نبايد تنها عامل نظم و امنيت باشد، بلکه بايد انسان را نيز به کمال برساند. از اين بابت احکام فقهي ممکن است که اعتبار جاودانه داشته باشند.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ فقه‌ و مباني‌ حقوق‌ اسلامي‌:
فقه‌ ، فقه‌ مقارن‌ ، اصول‌ فقه‌ ، آيات‌ الاحکام‌ ، تاريخ‌ فقه‌ و فقها ، احاديث‌ فقهي‌ ، حقوق‌ جزاي‌ خصوصي‌ اسلام‌، حقوق‌ بين‌الملل‌ اسلام‌، آيين‌ دادرسي‌ در اسلام‌ ، حقوق‌ جزاي‌ عمومي‌ اسلامي‌، قواعد فقه‌ مدني‌، حقوق‌ خانواده‌، کليات‌ حقوق، حقوق‌ تطبيقي‌ .
گرايش‌ فقه‌ شافعي‌:
بسياري‌ از دروس‌ اين گرايش با گرايش‌ فقه‌ و مباني‌ حقوق‌ اسلامي‌ يکسان‌ است. در گرايش‌ فقه‌ شافعي‌ احکام‌ عملي‌ اسلام‌ مانند عبادت‌، معاملات‌، مناکحات‌، جزا، قضا و شهادت‌ و همچنين‌ اصول‌ از ديدگاه‌ مذهب‌ شافعي‌ آموزش‌ داده‌ مي‌شود. گفتني‌ است‌ که‌ گرايش‌ فقه‌ شافعي‌ تنها از بين‌ داوطلبان‌ اهل‌ سنت‌، دانشجو مي‌پذيرد.
گرايش‌ تاريخ‌ فرهنگ‌ و تمدن‌ ملل‌ اسلامي‌:
گرايش‌ تاريخ‌ فرهنگ‌ و تمدن‌ ملل‌ اسلامي‌، دانشجويان‌ را با تاريخ‌ و جغرافياي‌ ممالک‌ اسلامي‌ آشنا مي‌کند؛ يعني‌ دانشجويان‌ با فرهنگ‌، عادات‌ و رسوم‌ مسلمان‌هاي‌ نقاط‌ مختلف‌ جهان‌ از جمله‌ مسلمان‌هاي‌ آسياي‌ جنوب‌ شرقي‌، شمال‌ آفريقا، اروپا و آمريکا آشنا مي‌شوند. همچنين‌ با تاريخ‌ اسلام‌ از زمان‌ ظهور پيامبر اکرم‌ تا زمان‌ حال‌، تاريخ‌ تشکيلات‌ اسلامي‌ (آشنايي‌ با نظام‌ و تشکيلات‌ دولت‌هاي‌ مسلمان‌ اعم‌ از نظام‌ مالي‌، نظام‌ اداري‌، تشکيلات‌ سياسي‌ و ...) تاريخ‌ علوم‌ (علوم‌ عقلي‌ و نقلي‌ که‌ از اسلام‌ زاده‌ شده‌ است‌) تاريخ‌ ناحيه‌اي‌، تاريخ‌ سال‌ شمار، مآخذ شناسي‌ تاريخي‌ (شناخت‌ منابع‌ و مآخذ تاريخي‌)، تاريخ‌ نگاري‌ (آشنايي‌ با شيوه‌هاي‌ تاريخ‌ نگاري‌ در اسلام‌ و انواع‌ تاريخ‌نگاري‌ اعم‌ از وقايع‌ نامه‌، معاجم‌ الرجال‌، طبقات‌، احوال‌ بلاد، احوال‌ امم‌ و ...) تاريخ‌ هنر معماري‌ اسلامي‌ و تاريخ‌ آموزش‌ و پرورش‌ اسلامي‌ آشنا مي‌گردند.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ تاريخ‌ فرهنگ‌ و تمدن‌ ملل‌ اسلامي‌:
وضع‌ کنوني‌ جهان‌ اسلام‌، تاريخ‌ نگاري‌ در اسلام‌‌، تاريخ‌ هنرهاي‌ اسلامي‌‌، تاريخ‌ اسلام‌ از آغاز خلافت‌ عباسي‌ تا پايان‌ آل‌ بويه‌، تاريخ‌ اسلام‌ از سلاجقه‌ تا سقوط‌ بغداد، تاريخ‌ اسلام‌ در مصر و شام‌ ، تاريخ‌ اسلام‌ در مغرب‌ و اندلس‌، کليات‌ فرهنگ‌ و تمدن‌ اسلامي‌، تاريخ‌ تشکيلات‌ اسلامي‌ ، متون‌ تاريخي‌ ، اسلام‌ در برخورد با غرب‌ و استعمار، اسلام‌شناسي‌ در غرب‌ ، متون‌ جغرافيائي‌، تاريخ‌ آموزش‌ و پرورش‌ در اسلام‌ ، جغرافياي‌ تاريخي‌ اسلام‌ ، تاريخ‌ علوم‌ در اسلام‌ ، تاريخ‌ تشيع‌ .
گرايش‌ فلسفه‌ و حکمت‌ اسلامي‌ :
در تاريخ‌ علم‌ و انديشه،‌ ما براي‌ رسيدن‌ به‌ حقيقت‌ و آگاهي‌ از راز هستي‌ و آفرينش‌ به‌ دو راه‌ اصلي‌ و اساسي‌ بر مي‌خوريم‌، راه‌ عقل‌ و راه‌ عشق‌. در تاريخ‌ فلسفه‌ و عرفان‌ اسلامي‌ نيز اين‌ دو راه‌ وجود دارد و براي‌ کشف‌ حقيقت‌، هر دو روش‌ کشف‌ و شهود و استدلال‌ و منطق‌ مورد توجه‌ بوده‌ است‌. در اين‌ ميان‌ طرفداران‌ اصالت‌ عقل‌ معتقدند که‌ مي‌توان‌ با استدلال‌ و برهان‌ به‌ معرفت‌ و شناخت‌ رسيد و از راز آفرينش‌ آگاهي‌ يافت‌. اعتقادي‌ که‌ در گرايش‌ فلسفه‌ و حکمت‌ اسلامي‌ نيز با آن‌ روبرو مي‌شويم‌ و در واقع‌ دانشجويان‌ اين‌ گرايش‌ به‌ مطالعه‌ و پژوهش‌ در اين‌ زمينه‌ مي‌پردازند و نظام‌ آموزشي‌ آنها برپايه‌ مطالعه‌ مکاتب‌ فلسفي‌ مثل‌ مشّاء، اشراق‌ يا ملاصدرا استوار است.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ فلسفه‌ و حکمت‌اسلامي:
فلسفه‌ اسلامي‌ ، کلام‌ ، حکمت‌ عملي‌ ، منطق‌ ، تاريخ‌ فلسفه‌ اسلامي‌ ، تاريخ‌ فلسفه‌ غرب‌ ، متون‌ فلسفي‌ به‌ زبان‌ خارجي‌ ، عرفان‌ .
گرايش‌ اديان‌ و عرفان‌:
در گرايش‌ اديان‌ و عرفان‌ دانشجويان‌ با تاريخ‌ ظهور و گسترش‌ اديان‌ زنده‌ (ادياني‌ که‌ هنوز پيروان‌ بسياري‌ دارند) آشنا مي‌شوند و سه‌ بخش‌ اساسي‌ احکام‌ و آداب‌، عقايد و اخلاق‌ را در هر ديني‌ مطالعه‌ مي‌کنند. البته‌ در اين‌ مطالعه‌ شخص‌ پژوهشگر در صدد اثبات‌ حقانيت‌ يا بطلان‌ دين‌ خاصي‌ نيست‌ بلکه‌ در صدد شناسايي‌ و درک‌ مواضع‌ مشترک‌ مي‌باشد. اديان‌ زنده‌اي‌ که‌ دانشجويان‌ مطالعه‌ مي‌کنند، براساس‌ خاستگاه‌ آنها به‌ سه‌ گروه‌ زير تقسيم‌ مي‌شود:
الف‌) اديان‌ خاورميانه‌ که‌ شامل‌ اديان‌ سامي‌؛ يعني‌ يهوديت‌، مسيحيت‌ و اسلام‌ مي‌شود که‌ پيامبران‌ آنها نسلشان‌ به‌ حضرت‌ ابراهيم‌ مي‌رسد و دين‌ زرتشت‌ که‌ خاستگاه‌ آن‌ ايران‌ است‌.
ب‌) اديان‌ خاور دور که‌ اديان‌ کشورهاي‌ چين‌ و ژاپن‌ است‌ و شامل‌ "کنفوسيوس‌"، "تائو" و "شين‌تو" مي‌گردد.
ج‌) اديان‌ شبه‌ جزيره‌ هند که‌ عبارتند از:
هندو، بودا و جين‌. همچنين‌ دانشجويان‌ اين‌ گرايش‌ عرفان‌ را به‌ عنوان‌ يکي‌ از مباحث‌ مقايسه‌اي‌ در اديان‌ مطالعه‌ مي‌کنند و با ادبيات‌ عرفاني‌ اسلام‌ آشنا مي‌شوند.
دروس‌ تخصصي‌ گرايش‌ اديان‌ و عرفان‌ :
معارف‌ شيعه‌، تاريخ‌ فرق‌ اسلامي‌، تاريخ‌ فلسفه‌ اسلامي‌، تاريخ‌ فلسفه‌ غرب‌، کليات‌ علم‌ کلام‌، تفسير عرفاني‌ قرآن‌، متون‌ عرفاني‌ فارسي‌، تاريخ‌ تصوف‌، متون‌ اديان‌ و عرفان‌ به‌ زبان‌ خارجي‌، اديان‌ ابتدايي‌ و قديم‌، اديان‌ ايران‌ قبل‌ از اسلام‌، دين‌ يهود و مسيحيت‌، اديان‌ هند، دين‌ بودا و خاور دور، روش‌شناسي‌ اديان‌ .
توانايي‌هاي‌ لازم :
هر دانشجوي‌ رشته‌ الهيات‌ و معارف‌ اسلامي‌ بايد به‌ زبان‌ و ادبيات‌ عرب‌ مسلط‌ بوده‌ و به‌ آن‌ علاقه‌مند باشد چرا که‌ براي‌ ورود به‌ وادي‌ قرآن‌ و حديث‌ و مطالعه‌ تاريخ‌ و تمدن‌ کشورهاي‌ مسلمان‌ و کتب‌ عرفاني‌ و فلسفي‌ اسلامي‌ يا تحقيق‌ و مطالعه‌ بر روي‌ فقه‌ و مباني‌ حقوق‌ اسلامي‌ آشنايي‌ با عربي‌ يک‌ ضرورت‌ اجتناب‌ناپذير است‌. همچنين‌ دانشجوي‌ اين‌ رشته‌ لازم‌ است‌ که‌ با زبان‌ انگليسي‌ آشنا باشد تا بتواند معارف‌ اسلامي‌ را بسط‌ و گسترش‌ دهد و در اين‌ زمينه‌ تبليغ‌ کند. اين‌ آشنايي‌ براي‌ دانشجويان‌ گرايش‌ اديان‌ و عرفان‌ ضروري‌تر است‌ چون‌ کتب‌ مذهبي‌ اديان‌ ديگر به‌ زبان‌ عربي‌ نوشته‌ نشده‌ است‌ و براي‌ مطالعه‌ اين‌ کتب‌ بايد حداقل‌ به‌ زبان‌ انگليسي‌ به‌ عنوان‌ زبان‌ بين‌المللي‌ مسلط‌ بود. در ضمن‌ دانشجوي اين رشته بايد مسائل‌ و مباحث‌ يا وقايع‌ تاريخي‌ را به‌ خوبي‌ تجزيه‌ و تحليل‌ کند نه‌ اينکه‌ تنها به‌ حجم‌ محفوظات‌ خود بيفزايد.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
فارغ‌التحصيل گرايش‌ علوم‌ قرآن‌ و حديث‌ مثل‌ فارغ‌التحصيلان‌ ساير رشته‌ها با مشکل‌ بازار کار روبرو است اما با اين‌ وجود يک‌ فارغ‌التحصيل‌ توانمند مي‌تواند در مراکز پژوهشي‌ مثل‌ دائر¸‌المعارف‌ها و پژوهشگاه‌ علوم‌ انساني‌ يا مراکز آموزشي‌ فعاليت‌ کند. فارغ‌التحصيل گرايش‌ فقه‌ و مباني‌ حقوق‌ اسلامي‌ موقعيت‌ کاري‌ بيشتري‌ دارد. چرا که‌ اين‌ گرايش‌ جنبه‌ کاربردي‌ دارد. براي‌ مثال‌ مي‌تواند به‌ عنوان‌ وکيل‌ دادگستري‌، مشاور حقوقي‌ و کارشناس‌ حقوقي‌ فعاليت‌ کند يا دفترخانه‌ اسناد رسمي‌ و دفتر ازدواج‌ و طلاق‌ داير نمايد. فارغ‌التحصيل‌ خوب‌ و توانمند گرايش‌ تاريخ‌ و تمدن‌ اسلامي‌ نيز مي‌تواند در وزارت‌ امور خارجه‌ و وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامي‌ مشغول‌ به‌ کار گردد و اگر اهل‌ قلم‌ باشد به‌ کارهاي‌ پژوهشي‌ و نوشتن‌ کتاب‌هاي‌ تاريخي‌ روي‌ آورد. با توجه‌ به‌ نوع‌ دروس‌ گرايش‌ اديان‌ و عرفان‌، فارغ‌التحصيل اين‌ گرايش‌ نيز بايد در وزارت‌ امور خارجه‌، وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامي‌، سازمان‌ تبليغات‌ اسلامي‌ و سازمان‌هاي‌ مشابه‌ فعاليت‌ کند اما متأسفانه‌ اکثر مسؤولان‌ با اين‌ رشته‌ و توانمندي‌ فارغ‌التحصيلان‌ آن‌ آشنا نيستند و تصور مي‌کنند که‌ نيازي‌ به‌ شناختن‌ اديان‌ ديگر و گفتگو با آنها نيست‌ و اگر هم‌ در بعضي‌ از مراکز در اين‌ زمينه‌ تلاش‌ مي‌شود، اين‌ گفتگوها عميق‌ و بنيادي‌ نيست‌ و در نتيجه‌ اثر بخش‌ نمي‌باشد. البته‌ در حال‌ حاضر بعضي‌ از مراکز پژوهشي‌ غيردولتي‌ مثل‌ "مؤسسه‌ گفتگوي‌ اديان‌" در اين‌ زمينه‌ فعاليت‌ مي‌کنند و تعدادي‌ از فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ گرايش‌ نيز جذب‌ مراکز فوق‌ شده‌اند، اما در بخش‌ دولتي‌ در اين‌ زمينه‌ کار چشمگيري‌ انجام‌ نشده‌ است‌.

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  12:59 AM
تشکرات از این پست
ahmadfeiz
ahmadfeiz
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 20214
محل سکونت : تهران

ادبیات داستانی

ديباچه: "يکي بود، يکي نبود، غير از خدا هيچ کس نبود. در روزگار قديم ..." اولين قصه‌اي که برايمان نقل کردند، به اين طريق آغاز شد. از همان دوران کودکي کشش و جذبه‌اش را بر ما اعمال کرد، خيال ما را برانگيخت و موجب انبساط خاطرمان شد. از اين نظر، قصه‌ها تأثير عظيمي در ساخت و روند زندگي ما داشته‌اند. از همان آغاز، عادت به داستان خواندن را در ما به وجود آوردند و تخيل ما را نيرو و گسترش دادند. بال‌هاي خيالمان را بر همه شهرها و کشورها دنيا گستردند. شهرها را به ما شناساندند. ما را با مردمانشان آشنا کردند. خوبي‌هايشان را براي ما گفتند و بدي‌هايشان را لعن کردند. به ما همدردي و برادري و انسان دوستي آموختند. از غم‌ها و رنج‌هايشان غمناک شديم، از شادي‌ها و کاميابي‌هايشان، شاد شديم. به ما مزه آرامش، شور و هيجان، صبر و شکيبايي و فراموشي را چشاندند. آموختيم که آدميزاد خطا پذير است، خطاها را بايد بخشيد، آموختيم لذت عفو بيشتر از انتقام است.قصه‌ها به تدريج با ما بزرگ شدند و به تناسب ذهني ما، پيچيدگي و گسترش و غناي بيشتري يافتند و داستان‌هاي امروزي را به وجود آوردند. مفاهيم ابدي قصه‌ها، در داستان‌ها تکرار شد، جويبار عظيم زندگي از قصه‌ها سر به داستان‌هاي کوتاه باز کرد و رمان‌ها همچون اقيانوس‌ها به وجود آمدند.از همين رو يکي از راه‌هاي آشنايي با فرهنگ انديشه و آداب و رسوم و تاريخ اجتماعي جامعه ايراني، آشنايي با متون داستاني و شناخت و کشف سنت‌هاي غني داستان‌نويسي است.رشته ادبيات داستاني بنا بر همين ضرورت ايجاد شده است، زيرا به ياري اين رشته مي‌توان با سير فرهنگ، انديشه و عواطف جامعه ايراني از رهگذر خواندن متون داستاني آشنا شد. و ارتباط ميان ادبيات داستاني جديد با سنت‌هاي داستان‌نويسي قديم فارسي و چند و چون اين ارتباط را کشف کرد و زمينه‌ساز شکوفايي استعدادهاي نسل جوان در زمينه خلق آثار هنري داستاني گرديد. نسل امروز را با ادبيّات داستاني کهن و معاصر آشنا ساخت.
توانايي‌هاي لازم :
داشتن ذوق و استعداد نويسندگي، قدرت تجزيه و تحليل، علاقه به ادبيات به ويژه ادبيات داستاني، تيزبيني و نکته‌سنجي و صبر و حوصله زياد لازمه‌ي فعاليت در حيطه ادبيات داستاني است به ويژه اين که ما در اين حيطه هنوز در ابتداي راهيم و بايد فردي عاشق و توانمند بود تا بتوان در اين وادي وارد شد و باعث شکوفايي ادبيات داستاني گرديد.
موقعيت شغلي در ايران :
فارغ‌التحصيلان اين رشته‌ مي‌توانند وظيفه آموزش مباحث نظري داستان‌نويسي و روش‌هاي نقد داستان را برعهده بگيرند و با تشکيل کارگاه‌هاي نقد، به آموزش روش‌هاي عملي نقد و تحليل داستان و رمان بپردازند.همچنين در نقش کارشناس ادبيات داستاني با فيلم‌نامه نويسان، نمايشنامه نويسان و منتقدان همکاري کنند و يا با بازنويسي و بازآفريني آثار داستاني قديم، آثاري نو و امروزي بيافرينند.
درس‌هاي اين رشته در طول تحصيلي :

دروس پايه :
زبان تخصصي، زبان عربي، کليات فلسفه غرب
دروس اصلي :
تاريخچه و نظريه اسطوره و حماسه، تاريخچه و نظريه حکايت، افسانه و رمانس، تاريخچه رمان و داستان کوتاه فارسي، نظريه داستان، بررسي عناصر داستان، سبک‌شناسي نثرهاي داستاني، متون داستاني کهن منظوم (حماسي، عاشقانه، عرفاني، اخلاقي و حکمي، نظيره‌ها) شعر روايي معاصر، متون داستاني کهن منثور (عرفاني، تاريخي، ديني، تمثيلي، رمزي ـ عرفاني، تعليمي)، متون داستاني عاميانه فارسي،‌ متون داستاني معاصر (سرچشمه‌ها، دوره اول، دوره دوم، دوره سوم، دوره چهارم، ادبيات عامه پسند، پاورقي‌ها)، داستان کودکان، جامعه شناسي رمان، ادبيات عاميانه، ادبيات داستاني غرب، کارگاه نقد داستان، بازنويسي و باز آفريني متون داستاني کهن.
دروس تخصصي :
کليات دستور زبان فارسي، مقدمات زبان شناسي، ويرايش، مهارت‌هاي نوشتاري، جريان‌هاي فکري در ايران، بلاغت ادبي، کليات سبک شناسي، مکتب‌هاي ادبي، نقد ادبي.

 

پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.

عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!

یک شنبه 23 مرداد 1390  1:00 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها