0

خراسان شمالي زيستگاه 10 درصد يوزپلنگان‌ آسيايي

 
soghrashokoohi
soghrashokoohi
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : تیر 1388 
تعداد پست ها : 270
محل سکونت : تهران

خراسان شمالي زيستگاه 10 درصد يوزپلنگان‌ آسيايي

نسخه چاپي ارسال به دوستان
سرپرست حفاظت محيط زيست خراسان شمالي خبر داد:
خراسان شمالي زيستگاه 10 درصد يوزپلنگان‌ آسيايي

خبرگزاري فارس: سرپرست حفاظت محيط زيست خراسان شمالي گفت: حدود 10 درصد از يوزپلنگ‌هاي‌ آسيايي در اين استان زيست مي‌كنند.

محمد ممشتي امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در بجنورد با بيان اينكه يوزپلنگ آسيايي صرفاً در پنج نقطه كشور يافت مي‌شود، اظهار داشت: يوزپلنگ از گونه‌هاي كمياب و با ارزش بوده كه مورد توجه سازمان محيط زيست است.
وي تصريح كرد: بر اساس برآوردهاي علمي تا 10 قلاده از اين جانور در مناطق مختلف خراسان شمالي زيست مي‌كنند.
سرپرست حفاظت محيط زيست خراسان شمالي با اشاره به اينكه سايت تحقيقاتي و تكثير يوزپلنگ آسيايي در شرايط نيمه طبيعي در مساحت 250 هكتار در شمال شرق حيات وحش مياندشت در اين استان راه‌اندازي شده است، گفت: سايت 12 هكتاري يوز نر با يك قلاده يوز كه از سه سال قبل از پارك پرديسان تهران به اين منطقه انتقال داده شده در حال بهره‌برداري است.
وي اهداف اين طرح را انجام مطالعه علمي، تحقيقاتي، آموزشي و ازدياد و تكثير نژاد يوز آسيايي و نجات آن از خطر انقراض عنوان كرد.
ممشتي با بيان اينكه ارتفاع فنس سه متر و طول محيط آن 7 كيلومتر است، تصريح كرد: براي تأمين آب به وسيله يك دستگاه تلمبه بادي آب چاه استحصال و در منبع بتني 20 هزار ليتري مجاور ذخيره و به تمام نقاط سايت توسط لوله انتقال مي‌يابد.
وي با اشاره به اينكه در مجاورت سايت تحقيقاتي و تكثير يوزپلنگ آسيايي در شرايط نيمه طبيعي پاسگاه محيط باني احداث شده، گفت: اين سايت به گونه‌اي طراحي شده كه تقريباً تمام مشخصه‌هاي زيست طبيعي يوز را در مقايسه كوچك‌تر و به صورت طبيعي دارا است.
سرپرست حفاظت محيط زيست خراسان شمالي اظهار داشت: وجود تپه ماهورهاي نسبتاً پست و آب راه‌هايي با بستر ماسه‌اي و نرم و دشت كاملاً مسطح با درختچه‌هايي با ارتفاع 80 الي 100 سانتيمتر براي اختفاي يوز ايجاد شده است.
وي يوزپلنگ آسيايي را بر اساس معيارهاي جهاني، حفاظت، در معرض خطر انقراض EN دانست و افزود: فعاليت سايت تحقيقاتي و تكثير يوزپلنگ آسيايي در شرايط نيمه طبيعي يكي از مهم‌ترين اقدامات انجام شده در جهت حفظ يكي از نادرترين گربه‌سانان جهان در كشور به شمار مي‌رود.
ممشتي خاطرنشان كرد: امروز آخرين بازمانده يوزپلنگ آسيايي فقط در كشور ايران بين 80 تا 120 قلاده زيست مي‌كند.
وي با بيان اينكه خراسان شمالي به علت دارا بودن عوارض طبيعي، ارتفاعات، چشمه‌ها، غارها و رودخانه‌ها از تنوع بالاي آب و هوايي و اقليمي بسيار متنوعي برخوردار است، گفت: اين تنوع سبب شكل گيري چندين نوع اكوسيستم در استان شده به گونه‌اي كه با طي مسافت يك‌ساعته از جنگل‌هاي پهن برگ هيركاني به دشت‌هايي با گونه‌هاي شور پسند مي‌توان رسيد و در همين حين از گونه خرس، گوزن و مرال به گونه يوزپلنگ رسيد.
سرپرست حفاظت محيط زيست خراسان شمالي با اشاره به اينكه اين استان داراي دو پارك ملي و چهار منطقه حفاظت شده است، اظهار داشت: سه اثر طبيعي و ملي و پناهگاه حيات وحش مياندشت نيز در اين استان قرار دارد.
وي پارك ملي و منطقه حفاظت شده سالوك در اسفراين را يكي از غني‌ترين پارك‌هاي ملي در كشور عنوان كرد و گفت: اين پارك ملي داراي 8 هزار و 231 هكتار وسعت است كه 11 هزار و 677 هكتار از آن منطقه حفاظت شده مي‌باشد.
سرپرست حفاظت محيط زيست خراسان شمالي قوچ، ميش اوريال، كل و بز، پلنگ، گربه وحشي، آهو و ... را به عنوان حيات وحش شاخص اين پارك ملي عنوان كرد.
وي گفت: عقاب، كركس، بحري، شاهين، سارگپه، هما و ... از پرندگان شاخص اين پارك ملي حفاظت شده به شمار مي‌رود.
ممشتي اضافه كرد: غار پلنگ تخته ني، آبشار صعلوك، اثر تاريخي پيش قلعه صعلوك، آبشار و دره توي، قلعه سالوك، دره سياه خانه و ... از جاذبه‌هاي گردشگري و طبيعت گردي پارك ملي و منطقه حفاظت شده سالوك اسفراين است.
وي همچنين موقعيت پارك ملي و منطقه حفاظت شده ساريگل اسفراين را برشمرد و گفت: مساحت اين پارك 7 هزار و 37 هكتار بوده كه بيش از 21 هزار هكتار در اين منطقه به عنوان منطقه حفاظت شده در اختيار محيط زيست خراسان شمالي قرار دارد.
سرپرست حفاظت محيط زيست خراسان شمالي با بيان اينكه قوچ، ميش، پلنگ، گربه وحشي، آهو و ... حيات وحش شاخص اين پارك ملي را تشكيل مي‌دهد، افزود: اين پارك ملي از تنوع زيستي بالايي در كشور و استان برخوردار است.
وي مناطق حفاظت شده خراسان شمالي را نيز قرخود در مانه و سملقان، گلول و سرآني در شيروان، پناهگاه حيات وحش مياندشت در جاجرم، عنوان كرد.
ممشتي آثار طبيعي ملي خراسان شمالي را نيز ارس سرآني، صنوبر نظر علي و سروهاي قره باغ در شيروان را از جمله آثار طبيعي و ملي در اين استان برشمرد.
خراسان شمالي بيش از 28 هزار كيلومتر مربع وسعت دارد.
اين استان از حيث مساحت از 14 استان كشور وسيع‌تر بوده و اين عاملي براي تنوع آب و هوايي و زيست انواع گونه‌هاي جانوري در اين استان شده است.
انتهاي پيام/خ10

سه شنبه 11 مرداد 1390  3:53 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها