آیا میدانید برای آنکه گوشی همراه کارآمد و بادوامی را استفاده کنید، آزمایشهای شگفتانگیزی روی آنها انجام میشود.
آیا تاکنون برایتان پیش آمده که گوشی همراه از دستتان بیفتد، یا روی آن نشسته باشید یا نوشیدنی روی آن ریخته باشید؟ احتمالا بیش از یک بار چنین حوادثی را تجربه کردهاید! ولی این روزها به لطف آزمایشهایی که پیش از ارائه یک دستگاه جدید به بازار مصرف روی آن انجام میشود، گوشیهای تلفن همراه محکمتر شدهاند.
نوکیا برای اولین بار درهای مرکز آزمایش گوشیهای همراه خود را بر روی دوربینهای تلویزیونی باز کرد تا نشان دهد که دستگاههای جدید چه مراحلی را طی میکنند. مهندسان این شرکت، بیش از ۲۰۰ آزمایش استقامت فیزیکی روی گوشیها انجام میدهند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
● آزمایش دوام و فرسودگی
هر یک از کلیدهای اصلی گوشیهای همراه در جریان این آزمایش، بیش از نیم میلیون بار فشرده میشوند تا تاثیر استهلاک را بر آنها بیازمایند.
هنگامی که نوکیا بازیهایی را بر روی بعضی از گوشیهایش معرفی کرد، دریافت که بعضی از کلیدهای این دستگاهها خیلی بیشتر و شدیدتر از دیگر کلیدها فشرده می شوند. در نتیجه، اکنون فشارهای متفاوتی بر کلیدها اعمال میشود و کلیدهای اصلی و شمارههایی که در جریان بازیها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند، باید یک میلیون بار فشرده شدن را تاب بیاورند.
آزمایش دیگری که روی گوشیها انجام میشود تا دوام و پایداری آنها را بیازماید، این است که چقدر میتوان آنها را در جیب شلوار گذاشت یا از آن بیرون آورد! در این آزمایش، از یک تکه پارچه شلوار استفاده میشود که ۷۵۰ هزار بار به گوشی سابیده میشود. این آزمایش چندین روز متمادی به طول میانجامد.
یک آزمایش تکرار دیگر، این است که ۶۰۰۰ بار، شارژر را دستی به گوشی وصل و از آن جدا میکنند. برای انجام این آزمایش چندین نفر استخدام شدهاند تا این کار را به صورت دستی انجام دهند، چون بر خلاف ماشینها، آدمها هر بار به گونه متفاوتی این کار را انجام میدهند.
مهندسان نوکیا، حتی خراشها و خطافتادگیهایی را که در داخل کیف دستی ممکن است از برخورد با کلید و یا چیزهای دیگر به گوشی وارد شود، شبیهسازی کردهاند. در این مرحله، گوشی به همراه چند ابزار تیز دیگر درون محفظهای گردان قرار میگیرد تا استحکام آن بررسی شود.
● مقاومت در شرایط مختلف جوی
هر گوشی درون یک دستگاه نور قرار میگیرد و برای آزمایش هر نوع تغییر رنگ در آن، در معرض چهار گونه مختلف از پرتوهای نور قرار میگیرد که شامل پرتوهای فرابنفش نیز میشود.
از سوی دیگر، گوشی را برای ۶ روز داخل فریزر و کوره قرار میدهند. هر گوشی باید بتواند در دماهای بین منفی ۲۰ و مثبت ۵۵ درجه کار کند.
پس از آن نوبت سونا میرسد. قرار گرفتن در معرض رطوبت ۹۵ درصد به این معنی است که گوشی خیس میشود و از آن آب میچکد، ولی باید دو ساعت در این شرایط کار کند.
البته بیشتر موبایلها برای این طراحی نشدهاند که ضد آب باشند؛ ولی اگر خواستید در زیر باران تماس تلفنی برقرار کنید، همه آنها باید بتوانند به خوبی کار کنند. کارشناسان توصیه میکنند اگر گوشی شما به نحوی خیس شد؛ آن را خاموش کنید، باطری را درآورید و دستگاه را روی یک رادیاتور خشک کنید.
مهندسان، این شرایط را با آزمودن نحوه عملکرد گوشی در حالی که آب به مدت سه دقیقه روی آن میچکد، آزمایش میکنند.
● آزمایش سقوط
معمولیترین راهی که خیلی از کاربران، گوشیهای خود را از دست میدهند، این است که از دستشان رها شود. دستکم این چیزی است که خیلی از کاربران در تویتر به آن اشاره کردهاند.
«گوشی همراهم در حیاط منزل از دستم افتاد و یک دقیقه بعد، پدرم با ماشین چمنزنی از روی آن رد شد». «هفته قبل، هنگامیکه گوشی جدیدم، اچتیسی تاچ، زنگ خورد؛ در اثر ویبره از روی قفسه آشپزخانه افتاد و به داخل سینک ظرفشویی پر از آب سقوط کرد». مواردی از این دست بسیارند.
نوکیا از فرایند علمیتری برای تخریب گوشیهای خود استفاده میکند، تنها با این تفاوت که آنها باید بتوانند این آزمایشها را تاب بیاورند و خراب نشوند. گوشی از هر طرف، هر گوشه و هر لبه خود، دو بار و از فاصله ۱.۵ متری بر زمین و روی یک سطح سخت سیمانی انداخته میشود. ممکن است قاب و باطری از جا در بیایند، ولی هنگامیکه دوباره سر جای خود قرار گرفتند، باید گوشی به خوبی روز اول کار کند.
● ساختار فیزیکی
هر یک از گوشیهای نمونه باید از ۱۲۰ بار غلت خوردن در یک قفس غلتان یک متری و ۱۸۰ بار در یک قفس کوچکتر، جان سالم به در ببرد. این غلت خوردن معادل انداختن گوشی بر روی میز است و تخمینی از کل طول عمر گوشی به دست میدهد. همچنین، یک آزمایش تاب خوردن نیز انجام میشود: گشتاوری به اندازه ۴۰ نیوتنمتر، گوشی را میچرخاند تا آنجا که قاب باطری در آستانه در آمدن قرار میگیرد.
مردی ۹۵ کیلویی را تصور کنید که معمولا گوشی همراهش را در جیب عقبی خود میگذارد. اگر وی بخواهد بنشیند، چه بر سر گوشیاش خواهد آمد؟ برای قبولی در این آزمون، گوشی باید بتواند در آزمون انعطافپذیری که شامل اعمال نیرویی ۱۳۰ نیوتنی با استفاده از یک صفحه آهنی است، سالم بماند.
اگر یک گوشی نتواند آزمایشها را با موفقیت طی کند، به آزمایشگاه فرستاده میشود تا پژوهشگران به دنبال دلایل شکست بگردند. لایههای مختلف هر قسمت، با اشعه ایکس بررسی میشوند تا شکافهای مویی را بیابند و از نور لیزر نیز برای بررسی وضعیت بیرونی گوشی استفاده میشود. در ضمن، وضعیت باطری نیز با استفاده از ابزاری که میتواند وضع شیمیایی گوشی را بررسی کند، مورد بررسی قرار میگیرد.