مبانی درست نویسی : زبان فارسی معیار
ناصر نیکوبخت
انتشارات چشمه
کتاب در مورد اهمیت نگارش و ویرایش ، دستورهای مهم دستوری ویرایشی و نحوه املا فارسی است . راستش خیلی با شوق و ذوق سراغ این کتاب رفتم اما از همون اول که دیدم به جدا نویسی اهمیت نداده خودر تو ذوقم . بعد هم که تو قسمت املا دیدم در مورد انواع همزه و این که چه زمانی جدا بنویسیم چه زمانی سر هم توضیح داده که خوب دیگه اعتمادم را شدید به کتاب از دست دادم و فقط بهش نگاه سرسری انداختم . این جور مباحث را دوست دارم اما به شرطی که کتاب به روز باشه . واسه همینم این کتاب را اصلا نپسندیدم و به کسی هم توصیه نمی کنم . دقیقا خودش را درگیر انواع قواعد سخت کرده در صورتی که الان چندین سال هست که داریم شیوه راحت و یکسانی برای املا به کار می بریم . یک سری نکات جالبی هم داشت که به بعضی هاش اشاره می کنم :
- زبان محاروه با زبان عامیانه فرق داره . زبان محاوره زبان گفتار رسمی است اما زبان عامیانه زبان گفتار هست که شکستگی اون زیاده و از زبان مکتوب فاصله زیادی داره .
- در مورد فاعل ها یا نهادهای غیرجاندار اگه جمع باشند بهتره فعل مفرد به کار برد مگر این که فعالیتی انسانی به اون ها نسبت داده باشیم . مثلا همه اشعار سعدی لطیف است .
- بهتر است تا جایی که می شه از علامت جمع ون ین و همین طور جمع مکسر استفاده نکنیم و یادمون باشه کلماتی مانند احجام و اقشار و اعراب غلط هستند .
- در بعضی ترکیبات به غلط "و" نگذاریم مثلا خواربار – جربحث – سازکار – بگیر ببند
- بایست را با افعلا ماضی و باید را با افعال حال و آینده بهع کار ببریم .
- ترکیب لازم به ذکر است اشتباه می باشد و باید گفت لازم است ذکر شود
- انتظار می رود به معنای امیدوار بودن است و به مفهوم پیش بینی نباید استفاده شود .
- ی نکره بهتره به موصوف بچسبه نه صفت
- پسوند "گر" به معنای ساختن است و عبارت نمایان گر و نشان گر غلط می باشند چون نشان گر به مفهوم سازنده نشان است .
- از کلمات هم معنی در کنار هم استفاده نکنیم مثلا نگوییم سن 7 سالگی
- درب به معنای دروازه شهر است – کاندید به معنای ساده دل – نهار به معنای روز و معرف حضور به معنای معرفی کننده حاضرین پس از کلمات در – کاندیدا – ناهار و معروف حضور استفاده نماییم . هم چنین بورس به معنای کمک هزینه تحصیلی است و بورسیه به خود فرد اشاره دارد .
- کنکاش یه مفهوم مشورت و کند و کاو به مفهوم جست و جو است . تقدیر به معنای سنجیدن و قدردانی به معنای ستودن است .
- در کلمات فارسی از ت استفاده شود نه ط : امپراتور – اتو – تهران – بلیت – اتاق- توسی – باتری
- در کلمات فارسی از ز استفاده شود نه ذ : زغال – زکام – آزوقه
- طوفان به معنی طغیان آب و توفان به معنی باد سخت است .
منبع:http://bestbooks.blogfa.com