فرشيد ابراهيمي در كتاب تازه خود «پدر خواندهاي براي تاريخ» به نقد و بررسي آن بخش از تاريخ هرودوت ميپردازد كه درباره ايرانيان است. او پژوهش خود را فراخواني براي بازنگري تاريخ هخامنشيان «از آلايشهاي يكسونگرانه و پيرايش آن از بغضها و كينههايي» ميداند كه از كتاب هرودوت سرچشمه ميگيرد. اين اشاره و فراخوان از آن روست كه بسياري از محققان، روايت هرودوت درباره ايرانيان را آلوده به غرضورزي و ناراستي ميدانند.
«پدر خواندهاي براي تاريخ» داراي يك پيشگفتار و هشت بخش است. نويسنده در پيشگفتار كتاب، از اوهام و افسانههايي ياد ميكند كه تاريخ هخامنشيان را فرا گرفته است. لزوم پيرايش آن خيالپردازيها از تاريخ باستاني ايران، نگرش شيفتهوار اروپاييان به هرودوت و ديدگاه برخي از پژوهندگان ايراني كه همانند غربيها يكسره ستايشگر هرودوت هستند، از ديگر موضوعاتي است كه با خواننده در ميان گذاشته ميشود.
بخش نخست كتاب، «تاريخنويسي در يونان باستان» نام دارد. ابراهيمي به كندوكاو درباره شيوه رويدادنگاري يونانيان ميپردازد و از «انگيزههاي رواني و آرمان برتريجويي» سخن ميگويد كه انديشه يوناني را فراگرفته بود. او به پارهاي از مقالاتي توجه ميكند كه در «مجموعه تاريخ هخامنشي دانشگاه كرونيگن» منتشر شده است و نتيجه كوشش چندين ساله هخامنشيشناسان دنياست.
آنها، در مجموع، تكيه بيش از حد به روايت يونانيان براي شناخت امپراتوري هخامنشي را نادرست ميدانند و از داستانهاي ساختگي و عدم دسترسي يونانيان به منابع ايراني، ياد ميكنند. پيداست كه اين مساله سبب نادرست فهميده شدن تاريخ هخامنشيان شده است.
.
فراخوانی بر بازنویسی تاریخ هخامنشی
نویسنده: فرشید ابراهیمی
منبع : www.irtanin.com
پسورد : www.irtanin.com