1- تغذيه صحيح: مصرف گوشتهاي قرمز و
چربيها بويژه چربيهاي حيواني را كم كنيد. اين غذاها هم موجب چاقي ميشود و هم خطر
سرطانهايي مثل سرطان پستان، پروستات و روده بزرگ را زياد ميكند. اشخاصي كه به طور
مرتب از فرآوردههاي غذايي نمك سود يا دوده داده استفاده ميكنند، به سرطان معده
بيشتر مبتلا ميشوند. غذاهاي آبپز را جايگزين غذاهاي كباب شده و سرخ شده كنيد
زيرا حين سرخ كردن يا كباب كردن غذاها، مواد سرطانزا به وجود
ميآيد.
2- داشتن وزن مناسب: پرخوري و چاقي، يك عامل موثر
در بروز خيلي از سرطانها مثل سرطان دستگاه گوارش، پستان و رحم است. دانشمندان پس
از تحقيقات وسيع، به اين نتيجه رسيدهاند كه اضافه وزن باعث سرطانهايي چون سرطان
مري، معده، روده بزرگ، كبد، كيسه صفرا، لوزالمعده، پروستات، كليه، غدد لنفاوي و ...
ميشود.
3- خودداري از مصرف دخانيات: شايد در خصوص
سرطانزايي، هيچ عاملي به اندازه دخانيات اتفاق نظر وجود نداشته باشد. استفاده از
محصولات دخانيات، ميزان ابتلا به سرطانهايي چون ريه، مري، دهان، مثانه، كليه،
پانكراس و معده را بالا ميبرند. با استفاده از سيگار، بيش از 60 ماده را كه باعث
تزلزل تقسيمي سلولي ميشوند، تنفس ميكنيم و متأسفانه آنان كه خود سيگار نميكشند
ولي با افراد سيگاري سروكار دارند و دود سيگار آنها را بناچار استشمام ميكنند و به
خاطر تماس با اين مواد در صد ابتلا به سرطانشان بالا ميرود. چنانچه هر سال 3000
شخص غيرسيگاري از سرطان ريه، جان خود را از دست ميدهند.
4-
ورزش: به طور كلي ورزش بين 20 تا 30 دقيقه هر روز يا 4 تا 5 روز در هفته
ضروري است. اين ورزش ميتواند شامل حركات آساني چون تند راه رفتن يا دوچرخه سواري
باشد. پژوهشها نشان داده است 4 ساعت پيادهروي در هفته، خطر ابتلا به سرطان
لوزالمعده را به نصف كاهش ميدهد.
5- معاشرت و تفكر مثبت:
با دوستان و اقوام ارتباط بيشتري برقرار كنيد. شاد باشيد و تنش كمتري داشته باشيد.
پژوهشها نشان ميدهد كه در خون مردهايي كه تنش زيادي دارند و ارتباط رضايتبخش
چنداني با دوستان و اعضاي خانواده ندارند، مقدار بيشتري آنتي ژن مربوط به پروستات
وجود دارد كه نشانه بروز سرطان پروستات است. تنها با ايجاد چند تغيير ساده در زندگي
روزانه ميتوانيد خطر ابتلا به سرطان را به طور چشمگير كاهش
دهيد.
6- مصرف ميوه و سبزي: سبزيها و ميوهها به دليل
داشتن انواع ويتامينها، مواد معدني مفيد، مواد ضد سرطان و الياف هضم نشدني بسيار
مفيدند و از پيدايش خيلي از سرطانها جلوگيري ميكنند. خوردن فرآوردههاي گياهي
حاوي الياف سلولزي مثل گندم سبوسدار، حبوبات، ميوه و سبزي براي پيشگيري از ابتلا
به سرطان توصيه ميشود. سبزيجات سبز يا زرد تيره، حبوبات، فرآوردههاي سويا،
سبزيجاتي مانند كلم، كرفس و هويج احتمالاً به كاستن از خطر بروز سرطانهاي روده و
معده كمك ميكنند. راستي ميدانستيد كيوي سرشار از اكسيدانهاي ضدسرطاني است و
مانند نارنجك دستي، سلولهاي سرطاني را نابود ميكند؟
7- دوري از
مواد سرطانزا: برخي فرآوردههاي مورد مصرف در صنعت يا مواد شيميايي نيز
سرطانزا هستند. مثلا افرادي كه به طور دائمي با الياف پنبهنسوز سروكار دارند،
امكان ابتلا به سرطان ريه را دارند. تماس با مقادير زياد و مكرر مايعات تخميركننده
خانگي و نيز انواع تينرهاي رنگ احتمال ايجاد سرطان را در بردارد.