درحاليکه اندک اندک جنگ ميان اسلامگرايان سومالي و مسيحيان اتيوپي مي رود تا به نزاعي تبديل شود که
صفحه اول تمام روزنامه هاي دنيا را از آن خود کند، نيات قدرتهاي بزرگ و بازيگران سياسي - نظامي به تدريج اشکار مي شود.
آمريکا اويل اين ماه اعلام کرد که اتحاديه دادگاه هاي اسلامي سومالي از سوي القاعده اداره مي شود.
در حالي که قدرت هاي اصلي در سومالي مي گويند که اولويت در اين کشور حصول آتش بس و از سرگيري گفت و گوها بين طرف هاي درگير سوماليايي است، اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل بر سر خروج نيروهاي خارجي از سومالي به توافق نرسيدند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، شوراي امنيت سازمان ملل در جلسه فوق العاده خود که بيش از سه ساعت طول کشيد، پيش نويس يک بيانيه غير اجباري از سوي قطر که رياست دوره يي ماهانه شوراي امنيت را برعهده دارد، مورد بررسي قرار دادند.
قطر در بيانيه خود با ابراز نگراني شديد از تشديد اخير درگيري ها در سومالي اظهار داشت که اين مساله مي تواند عواقب جدي براي صلح و امنيت سومالي و منطقه در بر داشته باشد.
در بيانيه قطر هم چنين از دولت موقت سومالي که تحت حمايت اتيوپي است و شبه نظاميان اسلام گراي اين کشور خواسته شده تا هرچه سريع تر به درگيري هاي خود پايان دهند و بدون هيچ تاخيري گفت و گوهاي صلح بر سر توافقات حاصل شده اخير در خارطوم را از سر بگيرند.
اين در حاليست که به رغم چندين اصلاحيه، اين بيانيه مورد موافقت تمام اعضاي شورا واقع نشد. وجود يک بند در اين بيانيه مانع تصويب آن شد. اين بند از اين قرار بود که از تمام نيروهاي خارجي خواسته شده بود تا هر چه سريع تر خاک سومالي را ترک و عمليات هاي نظامي در سومالي را رها کنند.
نمايندگان کليدي در شوراي امنيت از جمله مقامات آمريکا و انگليس با مخالفت با اين بيانيه گفتند که طرف هاي درگير سوماليايي ابتدا بايد به دشمني ها خاتمه دهند و گفت و گوي متوقف شده صلح را از سر بگيرند.
پل جان استون، يکي از نمايندگان انگليس در سازمان ملل گفت: مساله حياتي ابتدا برقراري آتش بس و برگزاري يک گفت و گوي صلح است که به يک روند سياسي جامع بينجامد. بدين ترتيب سومالي روي پاي خود خواهد ايستاد و مي توان نيروهاي خارجي را از اين کشور خارج کرد.
وي افزود: با توجه به خلا» قدرت موجود، صرفا خروج نيروهاي خارجي از سومالي هيچ ثمري نخواهد داشت.
جان استون تصريح کرد: اعضاي شوراي امنيت چشم انتظار نشست احتمالي همسايگان سومالي، اتحاديه عرب و اتحاديه آفريقا در نايروبي، بر سر بحران سومالي هستند.
همچنين چند عضو شوراي امنيت خاطرنشان کردند که نظاميان اتيوپيايي به درخواست دولت ضعيف ولي مشروع سومالي در اين کشور حاضر هستند.
اعضاي شوراي امنيت توافق کردند تا بيانيه قطر را مجددا مورد بررسي قرار دهند.
هم چنين اوايل روز سه شنبه شوراي امنيت گزارش "فرانکو لونزلي فال"، فرستاده ويژه سازمان ملل به سومالي را مورد بررسي قرار داد.
لونزلي در گزارش خود هشدار داد، در صورتي که جنگ در سومالي متوقف نشود، عواقب وخيمي در انتظار کل منطقه شرق آفريقا است.
ژان مار دولاسابلير، سفير فرانسه در سازمان ملل نيز گفت، در حالي که از يک سو وي موافق خروج تمام نيروهاي خارجي از سومالي است، ولي در عين حال معتقد است آنچه که اکنون حائز اهميت است برقراري آتش بس، رسيدگي به وضعيت امداد و نجات و از سرگيري گفت و گوها است.
وي افزود: بحران سومالي از طريق نظامي حل نمي شود و تنها راه حل موجود، مذاکره است.
واشنگتن روز سه شنبه با دفاع از حمله اتيوپي به اسلام گرايان سوماليايي در عين حال از طرف هاي درگير خواست براي حفظ جان غير نظاميان تا آنجا که مي توانند خويشتن داري کنند.
اين در حالي است که کشور مسيحي اتيوپي با بيان اين که جنبش اسلام گرايان سومالي، اتيوپي را تهديد مي کند، مداخله خود در سومالي را توجيه کرده است. اما اين دخالت اتيوپي در درگيري هاي داخلي سومالي، نگراني ها مبني بر احتمال تشديد درگيري ها در منطقه شاخ آفريقا را افزايش داده است.
گونزو گالگوس، سخنگوي وزارت امور خارجه اتيوپي گفت: حمله اتيوپي با هدف متوقف کردن تهاجمات اتحاديه دادگاه هاي اسلامي سومالي (sicc) صورت گرفته است.
آمريکا اين ماه اعلام کرد که اتحاديه دادگاه هاي اسلامي سومالي از سوي القاعده اداره مي شود.
اما مليس زناوي، نخست وزير اتيوپي طي يک کنفرانس خبري در آديس آبابا گفت: ما گزارشاتي مبني بر انتقال بيش از 3000 زخمي به بيمارستان موگاديشو، دريافت کرده ايم.
همچنين در پي درگيري هاي سومالي از زمان حمله اتيوپي به اسلام گرايان بيش از 1000 تن کشته شده اند.
اين در حاليست که صليب سرخ آمار زخمي شدگان را 800 تن عنوان کرد.
زناوي با تاکيد بر اينکه نيروهاي کشورش اسلام گرايان را شکست داده اند، گفت که در پي حملات هوايي و زميني نيروهاي اتيوپي، اسلام گرايان مجبور به عقب نشيني شده اند.
هم چنين تازه ترين خبرها حاکي از اين است که شهر "جوهر" در 90 کيلومتري موگاديشو ( پايتخت سومالي) به دست نيروهاي اتيوپي افتاده است.
هم چنين خبرگزاري رويتر گزارش داد که سفير سومالي در آديس آبابا گفت که نظاميان اتيوپيايي به 70 کيلومتري پايتخت رسيده اند و احتمالا طي 24 الي 48 ساعت آينده موگاديشو را تصرف خواهند کرد.
اسلام گرايان سومالي گفتند که آماده يک جنگ طولاني مدت هستند و هر گونه تلاش براي سرنگوني آن ها عواقب فاجعه آميزي را براي دشمنانشان در بر خواهد داشت.
عبدي کافي، سخنگوي اتحاديه دادگاه هاي اسلامي سومالي گفت: هرگونه تلاش براي تصرف موگاديشو به معني نابودي دشمنان آن ها خواهد بود.
کافي با بيان اين که عقب نشيني اسلام گرايان يک تاکتيک بوده، تاکيد کرد: ما تا آخرين نفس خواهيم جنگيد تا مطمئن شويم هيچ سرباز اتيوپيايي در کشورمان حضور ندارد.
هم چنين نخست وزير اتيوپي اظهار داشت: ما تاکنون نيمي از ماموريت خود را انجام داده ايم و به محض پايان کار خود سومالي را ترک خواهيم کرد.
وي افزود: هر زمان که ماموريت ما براي خلاص شدن از سر تروريست ها به پايان برسد، ما حتي يک سرباز را در سومالي نگه نخواهيم داشت.
شبکه تلويزيوني الجزيره نيز اعلام کرد، جنگنده هاي آمريکايي در حمايت از نيروهاي اتيوپي از صبح امروز چندين پرواز جاسوسي را بر فراز مناطق مختلف سومالي و محل استقرار نيروهاي اتحاديه دادگاه هاي اسلامي انجام داده اند.