کتاب های اخلاقی امروز مثل نقل و نبات در دست رس عموم قرار گرفته اند اما یک نکته در این میان کمتر مورد نظر است: این مفاهیم زیبا و آسمانی چه نسبتی با هم و با انسان دارند؟ خود من که طلبه هستم نسبت صبر با ایمان را نمیدانستم و از نقش نیت در سیر وسلوک بی خبر بودم و درک صحیحی از روایات این باب نداشتم.
![](../../_Websitedata/Library/Image/9bf08532-3d49-42fd-a2c2-172ac95f5e6e.jpg)
شاید همین آشفتگی از ذهن ما به مردم هم سرایت کرده و عموم مردم از اخلاق نقشه ای در ذهن خود ندارند. همین الان به ذهن خود رجوع کنید و این آشفتگی را به عینه ملاحظه کنید. چه نقشه ای در ذهن شما از اخلاق و مسایل آن و رابطه آنها با هم وجود دارد؟ همه به دنبال اخلاق اند اما نمیدانند حتی از کجا و به کجا حرکت کنند. آفت های راه چیست و کدام ذکر و کدام عبادت و کدام استاد و ...
دادن طرح کلی در زمینه اخلاق با رویکرد قرآنی ویژگی اصلی کتاب "انسان سازی در قرآن" اثر علامه مصباح یزدی است که خلاصه و ویرایش شده اثر سه جلدی "اخلاق در قرآن" ایشان می باشد.این کتاب یک کتاب درسی است و ما در مرکز تخصصی فلسفه یک ترم در محضرش بودیم. سیر منطقی مباحث و استفاده از قرآن در استنباط مسایل اخلاقی از ویژگی های اثر است.
مباحث استاد به صورت درسی در آمده و سر فصل های مشخص دارد و در پایان هر درس از بخش چکیده بهره برده است. نکات محوری هر درس به صورت پرسش های منظم از فراگیر خواسته شده تا او بر همان مباحث متمرکز باشد و گرفتار حاشیه نشود. شاید همین نکات ساده اما پر مغر کتاب را به یک نمونه بارز در علم اخلاق تبدیل کرده است.
"حسین عالمی"
علامه محمدتقی مصباح یزدی
موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
http://ketab-nama.blogfa.com/