پژوهشگران دانشگاهي بررسي كردند:
«اثر متقابل آنتن ديپل بلند و خط هم صفحه در ميدان راه نزديک»
پژوهشگران دانشگاه علم و صنعت ايران اثر متقابل آنتن ديپل بلند و خط هم صفحه در ميدان راه نزديک را مورد بررسي قرار دادند.
به گزارش سرويس پژوهشي ايسنا، محسن ظهير جوزاني، دانشآموخته کارشناسي ارشد دانشکده مهندسي برق دانشگاه علم و صنعت ايران، اظهار كرد: در سالهاي اخير استفاده از خطوط مايکرواستريپ و همصفحه در مدارات مجتمع مايکرويو اهميت زيادي پيدا کرده است. يکي از موضوعات تحقيق در زمينه EMC ، تاثير امواج خارجي بر خطوط انتقال است. مثلا يک برد الکترونيکي را در نظر بگيريد که خطوط همصفحه روي آن قرار دارد. اين خطوط ممکن است در معرض تشعشعات ناخواسته از المانهاي ديگر مدار قرار بگيرند. سلف، پايههاي خازن و خطوط اطراف که در فاصله دور يا نزديک خط قرار دارند، ميتوانند منبع تشعشع باشند که ميتوان آنها را بصورت آنتنهاي کوتاه يا بلند مدل کرد.
وي افزود: اين پاياننامه به بررسي اثر متقابل يک آنتن ديپل بلند و خط همصفحه که در ميدان نزديک آنتن قرار گرفته، ميپردازد و شامل ترکيب يک روش تحليلي با يک روش عددي است. براي اين کار از روش عددي ممان استفاده شده که در کنار حل تحليلي جوابهاي سريعتري به ما ميدهد.
ظهيرجوزاني تصريح كرد: ابتدا ولتاژ و جريان القايي در طول خط همصفحه، ناشي از يک موج تخت يکنواخت محاسبه شد. در ادامه ميتوان نشان داد امواج ديپل کوتاه با استفاده از انتگرال Sommerfeld به مجموعي از بينهايت موج تخت غير يکنواخت بسط داده ميشود. با تعميم روش تحليل براي امواج تخت غيريکنواخت، پاسخ خط به هر يک از اين امواج قابل محاسبه است. از آنجا که دامنه اين امواج بصورت نمايي رو به کاهش است، با در نظر گرفتن تعداد محدودي از بينهايت موج و استفاده از جمع آثار، ميتوان اثر ديپل کوتاه را با دقت خوبي تخمين زد.
وي تصريح كرد: در ادامه، آنتن ديپل بلند با تعدادي ديپل الکتريکي کوتاه با مقادير مجهول، مدل شد و با در نظر گرفتن شرايط مرزي روي بدنه آنتن و شکافهاي خط همصفحه، مقادير ديپلها و ولتاژ و جريان در طول خط و پايانهها بدست آمد. در انتها نتايج روش ارائه شده با نرمافزار تمام موج HFSS مقايسه شد كه مطابقت خوبي دارند.
محسن ظهيرجوزاني دانشآموخته کارشناسي ارشد دانشکده مهندسي برق دانشگاه علم و صنعت ايران، پاياننامه خود را با عنوان «بررسي اثر متقابل آنتن ديپل بلند و خط هم صفحه در ميدان راه نزديک» به راهنمايي دکتر احمد چلداوي ارائه كرده است.