کارشناس ارشد بیماریشناسی گیاهی پارک علم و فناوری گیلان گفت: بازیابی پسماندهای کشاورزی کارآمدترین روش پایدار در کشاورزی است.
به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، سیده بهاره احمدی در همایش پسماندهای کشاورزی و منابع طبیعی در پارک علم و فناوری گیلان با اشاره به میزان فعلی تولید محصولات کشاورزی در کشور اظهار داشت: ایران به عنوان کشور عمدتاً کشاورزی، با میزان فعلی تولید محصولات غذایی، سالانه حدود 2.1 میلیون تن بقایای کشاورزی تولید میکند که هماکنون حجم عظیمی محسوب میشود و در آینده نیز به لحاظ افزایش تولیدات غله کشور افزونتر میشود.
وی با بیان اینکه مقدار قابل توجهی از این بقایای کشاورزی به نحو مطلوبی بهرهبرداری نمیشوند، افزود: در حال حاضر پسماندهای کشاورزی در کشور یا به حال خود رها و پوسیده میشوند و یا اینکه سوزانده میشوند.
کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی، پرورش قارچ خوراکی را یکی از کارآمدترین روشها به منظور تولید محصولات غذایی با استفاده از چنین مواد به ظاهر دور ریختنی دانست و خاطرنشان کرد: تولید تجاری قارچهای خوراکی شیوهای منحصر بهفرد از کاربرد تکنیکهای میکروبیولوژی در تولید مواد غذایی از طریق فرآوری بقایای کشاورزی، صنعتی، منابع طبیعی و خانگی است.
وی با اشاره به تولید قارچ درفضای بسته و طبقات عمودی به عنوان بالاترین میزان تولید پروتئین در واحد حجم، اظهار داشت: این میزان تا 100 برابر تولیدات کشاورزی و دامداری متعارف است.
کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی، این فناوری پیشرفته در کشاورزی را نویدبخش دورنمایی از حل معضل کمبود غذا بدون تحمیل کردن بار غیر ضروری بر دوش زمین دانست و افزود: این اقدام همچنین به قصد تکمیل چرخه زیستی مواد باقیمانده از کشاورزی، طراحی و سمتگیری شده است یعنی برای تولید غذا (قارچ)، تغذیه (خوراک دام) سوخت زیستی (بیو گاز)، تقویت خاک (کود طبیعی ) و کاهش آلودگی محیط زیست است.
وی ادامه داد: تولید قارچ علاوه بر ایجاد اشتغال و توسعه روستایی به منظور زدودن فقر اقتصادی و از بین بردن سوء تغذیه روستاییان که غذای عمده شان غلات است تاثیر دارد.
استادیار گروه خاک شناسی دانشگاه گیلان نیز در این همایش به فرآوری پسماندهای کارخانههای چایسازی با استفاده از گیاه آقطی اشاره کرد و گفت: تولید و مصرف کمپوست در کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان یک ضرورت تلقی میشود که فرآوری و تبدیل آنها به کمپوست یکی از روشهای مدیریت پسماندهای کشاورزی و منابع طبیعی است.
رضا ابراهیمی با بیان اینکه بسیاری از این پسماندها، به دلیل ارزش غذایی پایین مانند نسبت کربن به ازت بالا، برای میکرو ارگانیسمهای تجزیه کننده موادآلی، مطلوب نیستند، اظهار داشت: از این رو سرعت تجزیه آنها و هم کیفیت کمپوست حاصله، پایین است و به همین دلیل نیاز به مکمل دارند.
وی افزود: گیاه آقطی در کنار جادهها، حاشیه جنگلها و مناطق مرطوب و سایهدار به طور خودرو و به وفور و با سرعت بالا رشد میکند بنابراین تهیه کردن آن آسان است.
استادیار گروه خاکشناسی دانشگاه گیلان با بیان اینکه اثر افزودن گیاه آقطی، با نسبت 5 درصد حجمی بر کمپوست شدن ضایعات کارخانههای چایسازی بررسی شده است، افزود: تمام کارخانههای چایسازی شمال کشور دارای ضایعات و پسماند هستند و تجمع و انباشته شدن این پسماندها در روی زمین در دراز مدت مشکلات زیست محیطی دارد.
وی خاطرنشان کرد: پسماندهای کارخانههای چایسازی به تنهایی در برابر تجزیه و پوسیدگی مقاوم است و حتی تا شش ماه تغییر چندانی نمیکند.