کاشان یکی از زیارتی ترین شهرهای استان اصفهان است که با وجود وسعت کمی که دارد، امامزاده ها، بقعه ها و زیارتگاه های متعددی را در گوشه و کنار خود جای داده است.
بعضی از این امام زاده ها در شهرهای کوچک اطراف کاشان قرار دارند که آب و هوای خوب این شهرها، آنها را تبدیل به یک مقصد گردشگری زیارتی و سیاحتی کرده است. اگر گذارتان به کاشان افتاد، فراموش نکنید که حتما سری هم به این امامزاده ها بزنید.
امامزاده شاهزاده محمد و آقاعلی عباس
این آرامگاه در نوشآباد بیدگل کاشان قرار دارد که ایشان را فرزند زید و نواده امام حسن مجتبى (ع) معرفی کرده اند. گنبد این امامزاده آن با کاشى های فیروزهاى به صورت مخروطى تزئین شده و روى دماغه در بزرگ ورودى بقعه، نام سازنده آن با این مضمون چنین نقل شده است: صفر على بیدگلى1270هـ.ق
امامزاده آقا علی عباس شناخته شده ترین زیارتگاه کاشان است که هر سال جمعیت زیادی از مردم کاشان به زیارت ایشان می روند. نسب این امامزاده به امام موسی بن جعفر(ع) می رسد و گفته می شود که ایشان همراه با شاهزاده محمد و جمعی از سادات، بعد از مهاجرت امام رضا (ع) از مدینه به طوس راهی طوس شدند اما در حوالی کویر مرکزی ایران کاروان متفرق شد و عده ای همراه با شاه چراغ به سمت شیراز حرکت کردند و جمعی به ری وحوالی آن و عده ای هم به منطقه کاشان روی آوردند.
این بزرگواران وقتی خبر شهادت امام رضا (ع) را شنیدند، قصد عزیمت به وطن کرده و چون شبانه حرکت کرده بودند مسیر را گم کردند. در هنگام صبح خود را پشت حصار قلعه باداخشان دیدند که پس از درگیری نابرابر با منافقان به شهادت رسیدند.
امامزاده شاهزاده عیسى و یحیى
بنای این امامزاده در نزدیکى مسجد ابیانه قرار دارد و براساس زیارتنامه آن، مدفن دو امامزاده یعنی شاهزاده عیسى و شاهزاده یحیى است. محققان معتقدند که به احتمال زیاد بناى این امامزاده متعلق به قرن ششم هجرى قمرى است و در اواخر دوران صفویه توسط بانویى خیرخواه تعمیر شده است.
مجموعه این امامزاده شامل صحن، دو ورودى، ایوان، حرم چهار ضلعى، صندوق آلتبندى، در دو لنگه با تاریخ ساخت1303هـ.ق، و گنبد دوپوش دوازده ترک با پوششى از کاشىهاى فیروزهاى رنگ است که سطوح آن با تکرار نام «علی» به خط کوفى معقلى تزئین شده است.
امامزاده شاهزاده هادى
شاهزاده هادى از اولاد امام زینالعابدین (ع) است و آرامگاه او را باید بین آران و بیدگل ببینید. بنایی که با گنبدى مرتفع و دو گلدسته کاشىکارى شده و رواق جالب توجهى که دارد خودنمایی می کند. بناهاى اولیه آن متعلق به دوره صوفیه است که هنگام تعمیرات و مرمتهاى مختلف، تغییراتى یافتهاند.
امامزاده شاهعباس
این آرامگاه در غرب دو گنبدان و در لیشتر واقع شده و بنایى چهارگوش با گنبدى بزرگ است. بر سطح دیوارهاى امامزاده آثارى از تزئینات زیباى گچکارى و مقرنسکارى دیده مىشود. با توجه به سبک بناى امامزاده، به نظر مىرسد که بنا از آثار دوره قبل از صفویه است.
امازاده شاهیلان
این آرامگاه در ابتداى بازار زرگرهاى کاشان واقع شده، و مدفن سلیمان بن موسى بن جعفر (ع) است. این بنا چهارتاقى و به سبک بناهاى سلجوقى است که در وسط آن، قبر برجسته امامزاده قرار دارد که قبلاً با کاشىهاى نفیس قدیمى پوشانده شده بود. این کاشىها به موزه آثار تاریخى کاشان منتقل شده است. بر دیوار سمت داخل بقعه نیز یک قطعه کاشى خشتى بزرگ نصب شده که روى آن، پس از آیهاى از قرآن، عبارت «عمل سید قطبالدین الحسین و 902» نوشته شده است. ضمناً بر همین لوحه منقور است که فرشهایى را «استاد محمود بن کمالالدین شیخ خباز» در تاریخ فوقالذکر، به آستانه حضرت سلطان یلمان (یلان) بن موسى (ع) وقف کرده است. صندوق روى قبر هم که مُسَدَّسکارى شده، داراى تاریخ 951 هـ.ق است.