مرطوب کننده ها و سایرترکیباتی که حاوی مواد لایه بردار هستند با برداشتن لایه سلولهای مرده از سطح پوست ، ظاهر آن را بهبود می بخشند و رنگ ، شکل ودرخشش خاصی به آن می دهند. این مواد می توانند برخی از تغییررنگهایی که در اثرتابش آفتاب روی پوست به وجود آمده را هم کاهش دهند. لایه بردارها به ویژه در پوستهای خشن و کدر مثلا" درپوست افراد مسن نیز مفیدند زیرا پوست های پیر به اندازه پوست های جوان به خودی خود ، لایه سطحی را از دست نمی دهند.
دو لایه بردار یعنی " آلفاهیدروکسی اسید "1 و " بتاهیدروکسی اسید "2 نسبت به بسیاری از تونرها3، صابونها، ماسکها ، و اسکراب های4 لایه بردار، و پارچه های خشنی که گاه به این منظور استفاده می شود ، ارجحیت دارند زیرا برنحوه رشد سلولها هم اثر کرده و ممکن است به بازسازی کلاژن کمک کنند.
آلفاهیدروکسی اسیدها
این اسیدها از میوه های مختلفی مانند انگور ، مرکبات ، و سیب بدست می آیند. انواع مختلف آن شامل گلیکولیک اسید5 ، لاکتیک اسید6، مالیک اسید7، هیدروکسی کاپریلیک اسید8، آلفاهیدروکسی اکتانوئیک اسید9، اسید سه میوه، یا عصاره نیشکر است. این اسیدها از نظر " اف دی ای"10 ( سازمان غذا و داروی امریکا) دارو محسوب نمی شوند ولی این سازمان قواعدی برای استفاده صحیح و بدون عارضه از این مواد وضع کرده زیرا می توانند باعث التهاب پوست شده و حساسیت آن را درمقابل اشعه فرابنفش افزایش دهند.
آلفا هیدروکسی اسیدها به ویژه گلیکولیک اسید با غلظت 20 تا 30 درصد یا بیشتر در پیلینگ شیمیایی به کار می روند. شما می توانیدغلظت های کم ( معمولا" کمتر از 10 درصد ) آلفاهیدروکسی اسیدها را درمنزل استفاده کنید ولی غلظت های بیشتر باید زیر نظر پزشک استفاده شود.
بتاهیدروکسی اسیدها
نوع دیگری از لایه بردارها هستند که پوست را صاف می کنند ولی عوارض جانبی آلفاهیدروکسی اسیدها (تحریک پوست) را ندارند. رایج ترین این اسیدها ، سالیسیلیک اسید11 ( از خویشاوندان آسپیرین ) است. ضمناٌ سالیسیلیک اسید برای لایه برداری نواحی چرب پوست ، نسبت به آلفاهیدروکسی اسیدها ارجحیت دارد و به همین دلیل برای کسانی که پوست چرب داشته یا دچار آکنه دوران بلوغ هستند ، مفید است.
سالیسیلیک اسید و سایر بتاهیدروکسی اسیدها در ترکیب بسیاری از محصولات مربوط به آکنه موجودند ولی برای اینکه موثر واقع شوند باید غلظتی درحدود یک و نیم تا دو درصد داشته باشند. در اینجا باردیگر یادآوری می کنیم که در خرید محصولات مربوط به مراقبت از پوست بهتر است ابتدا با یک فردآگاه و بی طرف ( کسی که منافع اقتصادی خاصی در فروش برخی محصولات نداشته باشد ) مشورت کرده و سپس دست به خرید بزنید . درهنگام خرید هم حتی الامکان به ترکیبات و درصد مواد موجود در آن دقت نمایید. به تبلیغات دروغین و بی محتوای بسیاری از تلویزیون های ماهواره ای و نشریات زرد توجه نکنید و سلامتی و پول خود را به هدرندهید.
از سایر بتاهیدروکسی اسیدها می توان از بتاهیدروکسی بوتانوئیک اسید12، تروپیک اسید13، و ترتوکانیک اسید14نام برد.
سازمان غذا و داروی امریکا توصیه می کند که قبل از مصرف بتاهیدروکسی اسیدها ، مقدار اندکی از آن را برروی قسمت کوچکی از پوست خود ( مانند سطح داخلی آرنج ) تست کنید و اگر واکنش غیرعادی یا التهاب رخ نداد ، از آن استفاده نمایید. ضمنا" از آنجا که بتاهیدروکسی اسیدها هم حساسیت پوست را نسبت به نورآفتاب بالا می برند ، حتما" از ضدآفتاب مناسب نیز استفاده کنید.