0

غذاهاي محلي گيلان

 
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

غذاهاي محلي گيلان

آش قليه

مواد لازم براي 4 تا 6 نفر:

گوشت چرخ‏ کرده                         200 گرم

پياز رنده شده                               1 عدد

لوبيا سفيد                                   130 گرم

نخود                                            100 گرم

هويج نگيني                                 3 عدد

کشمش پلويي                            150 گرم

قيصي                                          8 عدد

چغندر                                               1 عدد

سبزي *                                            500 گرم

آرد برنج                                             100 گرم

شکر                                                 3 قاشق‏ غذاخوري

سرکه                                               3 قاشق غذاخوري

آبغوره                                               يک دوم ليوان

نمک، فلفل                                       به ميزان لازم

نعنا داغ                                            به ميزان لازم

*خالولش، نعنا، تره، جعفري، گشنيز

 

طرز تهيه:

* نخود و لوبيا را که از شب قبل خيس کرده‏ ايد با 1 ليتر آب و کمي نمک روي حرارت قرار دهيد تا پخته شود.

* سپس آرد برنج را با 1 پيمانه آب مخلوط نموده و به لوبيا اضافه کنيد.

* هويج و چغندر را شسته، پوست گرفته، نگيني خرد کنيد و به آش اضافه نماييد.

* گوشت چرخ‏ کرده را با 1 عدد پياز رنده شده ورز دهيد و کمي فلفل و نمک افزوده با آن سر گنجشکي آماده کنيد و به همراه سبزي به آش بيفزاييد.

* قيصي و کشمش را نيم ساعت خيس کنيد. قيصي را خرد نموده با کشمش در روغن تفت دهيد و در آش بريزيد.

* سپس شکر، آبغوره و سرکه را مخلوط کنيد و به آش اضافه کنيد.

* در آخر نمک و فلفل را نيز اندازه نموده، آش را در ظرف بکشيد و مطابق تصوير روي آن را تزيين نماييد.

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:31 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

آش نذری (گیلان)

این آش از مغذی‏ ترین و خوش ‏مزه‏ ترین آش ‏های ایرانی است که یک ظرف از آن با یک تکه ‏نان می ‏تواند غذای کاملی از نظر تغذیه ‏ای باشد.

این آش بدین دلیل به آش نذری معروف است که معمولا سالی یک ‏بار درست می ‏شود و به مقدار زیاد و بین مستمندان و دوستان پخش می ‏شود.

مردم این منطقه معتقدند که این آش باید با حرارت بسیار ملایم 3 تا اذان روی آتش بماند یعنی از صبح تا شب.

 

نام دیگر این آش، آش حضرت زهرا (س) می‏ باشد.

 

مواد لازم برای 4 تا 6 نفر:

کشک                                                                                                      1 پیمانه

لوبیا سفید، لوبیا قرمز، لوبیا چشم ‏بلبلی                                                  150 گرم

نخود، لوبیا چیتی، عدس، ماش                                                                 200 گرم

گندم پوست کنده، برنج                                                                            200 گرم

گوشت با استخوان (دنده و سرسینه گوسفندی)                                       400 گرم

قیمه ساده                                                                                              1 پیمانه

پیاز                                                                                                          3 عدد

سبزی (تره، جعفری، گشنیز، شوید، ترخون، مرزه، برگ چغندر)                 500 گرم

روغن، نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه                                           به میزان لازم

نعنا داغ و سیر داغ                                                                                   به میزان لازم

 

طرز تهیه:

گوشت را همراه با 1 پیاز خام چهار قاچ شده، فلفل، زردچوبه و 1 لیتر آب روی حرارت می ‏پزیم.

بعد برنج و گندم را اضافه می ‏کنیم.

بعد از آن که گوشت پخته شد آن را خارج نموده، بی‏ استخوان می ‏کنیم و می ‏کوبیم و سپس همراه با آن، سبزی و 2 قاشق پیاز داغ را به آش اضافه می ‏نماییم. (شوید و تره 2 برابر جعفری و برگ چغندر 4 برابر ترخون ومرزه است.)

در ظرفی دیگر حبوباتی را که از قبل خیس نموده ‏ایم با 1 لیتر آب کاملاً می ‏پزیم و بعد با گوشت کوب برقی یا هر وسیله ی دیگری یک سوم آن را می ‏کوبیم (نه همه آش‏ را)، زیرا آش یک‏ دست می ‏شود.

تمام این مواد را به ظرف گوشت و سبزی اضافه نموده، نمک آن را اندازه می ‏کنید و اگر آش شل نبود، آماده می ‏باشد.

آن را در ظرف ریخته و با نعنا داغ، سیر داغ، کشک و قیمه ساده تزیین می ‏کنیم.

 

در روش سنتی پخت این آش:

همه حبوبات و گوشت را با هم در دیگ جاداری ریخته و آن قدر هم می ‏زنند تا دانه‏ های بنشن در آش حل شود و به قول مادر بزرگ ‏ها تا 3 اذان روی آتش می ‏ماند. ولی از لحاظ مزه و ظاهر آش هر دو روش شبیه هم می‏ باشد.

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:37 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

سیر قلیه گیلانی

مواد لازم:

برگ سیر تازه                     3 عدد

پیاز متوسط                        1 عدد

تخم مرغ                            3 عدد

لپه                                     1 فنجان

مرغ یا اردک                        نصف یا یک عدد کوچک

نمک و فلفل و زردچوبه        به مقدار لازم

 

طرز تهیه:

در ابتدا برگ سیرهای شسته شده را با چاقو به اندازه های نیم سانتی خرد می کنیم و با پیاز خلال شده تفت می دهیم.

زمانی که رنگ پیازها طلایی شد، به این مخلوط لپه، نمک و فلفل و زردچوبه اضافه می کنیم و کمی دیگر تفت می دهیم.

گوشت مرغ یا اردک را به اندازه های کوچک خرد کرده و استخوان های آن را خارج می کنیم. بعد در ماهی تابه ای جداگانه سرخ می نماییم و سپس مخلوط پیاز و سیر و لپه را به آن می افزاییم.

این مواد را داخل قابلمه قرار داده و می گذاریم با مقداری آب کاملا بپزد.

بعد از پخت کامل غذا تا حدی که آب مواد کاملا گرفته شده باشد، تخم مرغ ها را با چنگال به هم زده (تا حدی که سفیده و زرده مخلوط شود) و به این مواد اضافه می کنیم و روی حرارت ملایم می گذاریم.

بعد از پنج دقیقه غذا کاملا آماده است. این غذا طبخ ساده و سریعی دارد.

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:39 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

کوکوي اِشبل (غذاي گيلاني)

مواد لازم براي 6 نفر:

سبزي ( تره- جعفري- شويد- نعنا)         300 گرم

سيب‌زميني متوسط                                 3 عدد

پياز متوسط                                               1 عدد

تخم‌مرغ                                                    5 عدد

سير                                                         3 حبه

اِشبل*                                                     3 عدد

نمک و زردچوبه و فلفل                               به مقدار لازم

 

طرز تهيه:

اشبل

سبزي، پياز، سيب زميني و سير را چرخ مي کنيم.

سپس اشبل ماهي را داخل آن ريخته و له مي‌کنيم (مي‌توانيم با ميک‌سر همه را ميکس کنيم).

سپس نمک و زردچوبه و فلفل را به مواد اضافه کرده و تخم‌مرغ‌ها را در آن مي‌شکنيم و خوب هم مي‌زنيم.

داخل تابه کمي روغن مخصوص سرخ کردني مي‌ريزيم.

وقتي روغن داغ شد، مايه ي کوکو را داخل آن مي‌ريزيم و با حرارت ملايم مي‌گذاريم بپزد.

وقتي يک طرف کوکو پخت، آن را برش مي‌زنيم و برمي‌گردانيم تا روي ديگر آن هم بپزد.

زمان لازم براي پخت اين کوکو، نيم ساعت تا چهل دقيقه مي‌باشد.

 

* اشبل، همان تخم يا خاويار ماهي مي باشد

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:44 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

فسنجان گیلانى

فسنجان

 

مواد لازم برای 7 نفر:

مرغابى یا اردك یا مرغ درشت                یک عدد

مغز گردوی چرخ شده                          750 گرم

رب انار ترش                                         3 قاشق غذاخورى

نمك و فلفل                                          به اندازه كافى

 

 

طرز تهیه با مرغ:

گردوی چرخ شده را با 3 یا 4 لیوان آب و رب انار ترش مخلوط می کنیم و روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا 2 یا 3 ساعت آهسته بجوشد.

گاهى هم خورش را هم می زنیم تا ته نگیرد و بوى خامى گردو از بین برود.

سپس مرغ را درسته یا به چهار قطعه تقسیم كرده و همراه با نمك و فلفل و کمی آب می گذاریم تا كاملا بپزد.

بعد از اینکه مرغ پخت، آن را به خورش اضافه می کنیم.

سپس صبر می کنیم تا خورش به روغن بیفتد و آب آن کم شود و به اصطلاح جا بیفتد.

طرز تهیه با مرغابی یا اردک:

فسنجان

برای این کار مرغابى را کاملا پاك کرده و می شوییم.

گردوی چرخ شده، مرغابى، آب و کمی نمک و فلفل را با هم در قابلمه می ریزیم و می گذاریم بپزد.

وقتى مرغابى كمى پخت، رب انار را به آن اضافه می کنیم.

سپس صبر می کنیم تا خورش به روغن بیفتد و آب آن کم شود و به اصطلاح جا بیفتد.

گیلانی ها فسنجان را به چه شکلی می خورند؟

در گیلان، معمولا فسنجان را با مرغابى یا اردك تهیه می كنند.

گیلانى ها فسنجان را همیشه ترش می پسندند، اما در صورتی كه بخواهیم فسنجان را شیرین كنیم، دو قاشق شكر در آخر كار به خورش اضافه می کنیم.

همچنین در صورت تمایل دو یا سه عدد بادنجان را پوست كنده و سرخ می کنیم. وقتى كه فسنجان كاملا جا افتاد، بادنجان های سرخ شده را به آن اضافه می كنیم و بعداز یك جوش برمی داریم.

در گیلان، فسنجان ترش با كته و ماهى شور یا ماهى دودى خورده می شود. ترب سفید هم از مخلفات سر سفره در کنار این غذاست.

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:46 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

ترش کباب (غذای محلی)

ترش کباب

به این غذا که مخصوص نواحی شمال کشور است ، "کباب ترش" هم می‌گویند.

مواد لازم برای 2 یا 3 نفر:

گوشت راسته گوسفند یا گوساله  350 گرم

گردوی پودر شده  50 گرم

رب انار  1 تا 2 قاشق غذاخوری

نمک  به مقدار لازم

پیاز 1 عدد بزرگ

چوچاق و جعفری  2 قاشق غذاخوری سر خالی

طرز تهیه:

ابتدا گوشت را به قطعات متوسط (به صورت کبابی) خرد کنید.

پیاز را رنده کنید.

چوچاق و جعفری را کاملا خرد کنید.

پیاز ، گردوی چرخ شده، رب انار، چوچاق و جعفری خرد شده را با هم مخلوط کنید.

تکه های گوشت را به مخلوط بالا اضافه کنید، ولی نمک نزنید، چون نمک باعث سفت شدن کباب می شود. نمک را موقع کباب کردن گوشت ها روی آنها بریزید.

گوشت را به همراه مخلوط بالا در ظرفی بریزید و در ظرف را ببندید.

ظرف به مدت 12 تا 24 ساعت در یخچال بگذارید تا همه مواد خوب به خورد گوشت بروند.

بعد گوشت ها را بدون پیاز به سیخ بکشید.

گوشت ها را روی آتش منقل زغالی، كباب کنید. در صورتی كه منقل ندارید، می توانید از كباب پز گازی استفاده نمایید كه البته هیچ گاه خوشمزگی كباب زغالی را نخواهد داشت .

این کباب بسیار خوشمزه را با نان یا پلو می توانید میل کنید.

نکات لازم:

1- اگر رب انارتان سفت بود، 1 قاشق غذاخوری و اگر آبکی بود 2 قاشق غذاخوری لازم است.

2- چوچاق، سبزی محلی مخصوص شمال است. اگر به این سبزی دسترسی نداشتید، می توانید کباب را بدون آن تهیه کنید.

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:47 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

ترش تره؛غذایی شمالی

خورش ترش تره

برای آشنایی شما با یکی از غذاهای محلی کشورمان، طرز تهیه غذایی به نام "ترش تره" را که مربوط به بخش شمالی کشور است، به شما آموزش می دهیم.

مواد لازم:

سبزی (جعفری، گشنیز، اسفناج، تره، چغندر) یک کیلو

برنج نصف لیوان

آرد برنج 100 گرم

سیرخام  1 بوته

تخم مرغ 3 تا 4 عدد

ترشی (آب نارنج یا آب انار) به مقدار دلخواه

نمک و فلفل و زردچوبه   به مقدار کافی

طرز تهیه:

نصف لیوان برنج را از قبل خیس کنید.

ابتدا سبزی ها را ریز خرد کنید در قابلمه بریزید.

آب نارنج

سپس برنج خیس خورده و یک لیوان آب را به سبزی خرد شده اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت بگذارید تا سبزی و برنج کاملاً بپزند.

سیر را خرد کرده و با زردچوبه و روغن سرخ کنید و همراه با کمی نمک و فلفل، به مواد داخل قابلمه اضافه نمایید.

مقداری آرد برنج را در ترشی مورد علاقه خود (آب نارنج یا آب انار) حل کرده و به تدریج به خورش اضافه کنید. این کار باعث لعاب دار شدن خورشت می‌شود.

در پایان تخم‌مرغ ها را اضافه نمایید. 

غذا آماده ی سرو است.

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:50 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

میرزا قاسمی

 

 

میرزاقاسمی

 

مواد لازم:

 

بادمجان متوسط                10 عدد

تخم مرغ                           5 عدد

سیر                                 یک بوته

 گوجه فرنگی                    یک كیلو

كره یا روغن                      200 گرم 

 زردچوبه و نمك و فلفل    به مقدار دلخواه

 

 

 

طرز تهیه:

بادنجان ها را پس از شستن روی شعله پخش كن قرار می دهیم تا با شعله ی ملایم كباب شوند.

بعد آن ها را ساطوری كرده و سیر را هم خرد و یا رنده می كنیم و كمی در روغن تفت می دهیم.

بادنجان ها را هم تفت می دهیم تا به روغن بیفتند.

سپس نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه می كنیم.

گوجه فرنگی ها را پوست گرفته، خُرد می كنیم و به بادنجان ها اضافه می كنیم.

صبر می كنیم تا میرزا قاسمی به روغن بیفتد.

در این مرحله تخم مرغ ها را به آن اضافه كرده و می گذاریم تا تخم مرغ ها خود را بگیرند.

این غذای خوشمزه و لذیذ آماده خوردن است

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:54 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

میرزا قاسمی

 

 

میرزاقاسمی

 

مواد لازم:

 

بادمجان متوسط                10 عدد

تخم مرغ                           5 عدد

سیر                                 یک بوته

 گوجه فرنگی                    یک كیلو

كره یا روغن                      200 گرم 

 زردچوبه و نمك و فلفل    به مقدار دلخواه

 

 

 

طرز تهیه:

بادنجان ها را پس از شستن روی شعله پخش كن قرار می دهیم تا با شعله ی ملایم كباب شوند.

بعد آن ها را ساطوری كرده و سیر را هم خرد و یا رنده می كنیم و كمی در روغن تفت می دهیم.

بادنجان ها را هم تفت می دهیم تا به روغن بیفتند.

سپس نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه می كنیم.

گوجه فرنگی ها را پوست گرفته، خُرد می كنیم و به بادنجان ها اضافه می كنیم.

صبر می كنیم تا میرزا قاسمی به روغن بیفتد.

در این مرحله تخم مرغ ها را به آن اضافه كرده و می گذاریم تا تخم مرغ ها خود را بگیرند.

این غذای خوشمزه و لذیذ آماده خوردن است

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:54 AM
تشکرات از این پست
barandarrasht
barandarrasht
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 4334
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

باقلا قاتق

مواد لازم

250 گرم

لوبیای مخصوص باقلاقاتق

200 گرم

كره

یك بوته

سیر

4-3 عدد

تخم مرغ

2/1 فنجان یا  شوید تازه : 100 گرم

شوید خشك

یك قاشق چایخوری

زرد چوبه

به مقدار لازم

نمك و فلفل

طرز تهیه :

لوبیای مخصوص باقلا قاتق را شسته و یك روز قبل آن را خیس می كنیم . سپس پوست آن را می گیریم . سیر را پوست گرفته و خرد می كنیم و با كره كمی تفت می دهیم . باقلای پوست گرفته را اضافه می كنیم و خوب تفت می دهیم . زرد چوبه و شوید را اضافه می كنیم و كمی تفت می دهیم . به باقلا آنقدر آب اضافه می كنیم تا یك بند انگشت روی آن را آب بگیرد . شعله را ملایم كرده و می گذاریم بپزد ، ولی له نشود . نمك و فلفل آن را میزان كرده و 3 عدد تخم مرغ را هم می زنیم و به خورشت اضافه  می كنیم و در ظرف را می گذاریم تا تخم مرغ ها كمی سفت شوند و سپس آن را در ظرف می كشیم . یكی از تخم مرغ ها را نیمرو كرده و در وسط ظرف خورشت قرار می دهیم .

یادآوری :

1-    اگر لوبیای باقلا قاتق را كمی سرخ كنیم ، هنگام پختن له نمی شود .

2-    این نوع خورش باید كمی آب داشته و جا افتاده باشد .

نكات تغذیه ای :

این غذا ، یكی از غذاهای محلی ، مخصوص نواحی شمال ایران است . بهتر است غیر از غذاهای روزمره و عادی در برنامه های غذایی امان ، با طرز پخت غذاهای محلی نواحی دیگر نیز آشنا شویم  .

این غذا ، یك غذای خوشمزه و لذیذ است . بهتر است شما هم آن را امتحان كنید .

در تهیه این غذا از گوشت استفاده نشده است ، ولی نگران نباشید زیرا تخم مرغ یك جانشین مناسب برای گوشت است . انرژی حاصل از یك عدد تخم مرغ 75 كالری است كه معادل انرژی یك واحد ( 30گرم) گوشت با چربی متوسط است .

لوبیای مخصوص باقلاقاتق نیز منبع پروتئین گیاهی خوبی است كه همراه با تخم مرغ ، باعث افزایش كیفیت پروتئین غذا در حد پروتئین گوشت می شود . این غذا را هم می توان با پلو و هم با نان میل كرد . انرژی این غذا در كل ، 2728 كالری است كه اگر توسط 5 نفر میل شود سهم هر فرد از انرژی 5/545 كالری خواهد بود .

چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  10:57 AM
تشکرات از این پست
pasargad54
pasargad54
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 2135
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:غذاهاي محلي گيلان

ایده جالبی بود . خیلی خوبه که از این به بعد دوستان از هر شهر و دیاری هستند غذاهای اون شهرو به بقیه آموزش بدن.
 
از شما هم ممنونم که این پست جالبو گذاشتین. منتظر پستهای دیگه شما هستیم.
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389  9:44 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها