0

ساختار تبریز در دورة مغول

 
amuzesh2005
amuzesh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1387 
تعداد پست ها : 6524
محل سکونت : آذربایجانشرقی

ساختار تبریز در دورة مغول

شکل گیری تبریز به عنوان شهری مهم اهمیت علمی فروانی دارد. آنچنان که پیداست منظره‎ی بیرونی و کارهای ساختمانی شهرهای آن دوره، کاملاً ماهیت اقتصادی- اجتماعی شهر را نمایان می‎سازد. در تبریز نیز مانند دیگر شهرهای شرقی، کشیده شدن حصار و استحکام قلعه، در جهت منافع طبقه‎ی اعیان و با دو هدف انجام می‎شد:

الف) ساخت حصار، استحکام شهر و ساخت صندوقهایی پر از آب بر دور آن برای دفاع از شهر در برابر دشمنان بود.

ب) در داخل شهر تبریز دژ مستحکمی در جهت مقاصد دفاعی ساخته می‎شد.

اعیان با زندگی در همین دژها خود را از عصیان و یورش دشمنان خارجی محافظت می‎کردند. معمولاً زندان نیز در دژ وجود داشت. زمینداران در اینجا مخالفان و دشمنان خود را زندانی می‎کردند.

همچنان که پیشتر گفته شد تبریز در سده‎ی هشتم پیش از میلاد، دارای دیواری ضخیم و خندقی پر آب بود. در همان زمان نیز دژی در شهر وجود داشت. در نیمه‎ی اول سده‎ی 9 م بار دیگر وجود دژی را در شهر مشاهده می‎شود. در سال278ق/ 892 م بار دیگر بر دور شهر حصاری کشیده شده و استحکامی یافته است. در اثر زلزله‎ی433ق/ 1042م یعنی از همین دیوار فرو ریخته و فوراً دوباره ساخته شد. در اوائل سده‎ی 13م تبریز دارای دیواری از سنگ آهک و آجر بوده است.

در اواسط سده‎ی 13م رفته رفته حصار ویران شده و در بیرون از آن بناهای زیادی ساخته شد. چون غازان خان به فرمانروایی رسید (1304- 1295م)، دستور داد تا دیواری تازه بر گرد شهر کشیده شود. این حصار محلات چرنداب، سرخاب، بیلانکوه و تمام باغهای اطراف شهر را در بر می‎گرفت. اندازه‎ی دیوار با عرض 10 گز، طول 54 هزار خیتوه (گام) یا 5/4 فرسنگ در نظر گرفته شده بود. رشید الدین می‎نویسد: «دو سال است که کار کشیدن حصار در آنجا آغاز شده است. اکنون هنوز پی آن گذاشته شده است.» بنا به اطلاعات حمدالله قزوینی، کار حصار با مرگ غازان نیمه تمام ماند.

در اواسط سده‎ی 14م در نتیجه‎ی جنگهای بی امان خانخانی، حصار ویران می‎شود. ولی در سال 808 ق(6-1405م) به دستور ابوبکرمیرزا فرزند میرانشاه، حصار تبریز دوباره برپا می‎شود بعدها در اثر عدم رسیدگی، حصار از فایده افتاد. کنتارینی که در سال878ق/ 1474م تا882ق/ 1478م در تبریز بوده، وجود دیواری از خشت خام را تأیید می‎کند. در اوائل سده‎ی 16 م تبریز دیگر دیواری نداشت.

کهندژ تبریز در سده‎ی 19م موجود بود. طغرل سلجوقی چندی در دژ تبریز به سر برده بود. همچنان که در بالا گفته شد، خانها از کهندژ به عنوان زندان استفاده می‎کردند. مثلاً زندانی بودن ملک شمس الدین در کهندژ تبریز به سال 664 ق (6-1265م) معلوم است. در اواخر سده‎ی 13م و دوره‎ی فرمانروایی گیخاتو کسانی چون ائلدار، قینیخبال، تولادای، توکال و ائلچی دای در دژ تبریز زندانی بودند. این دژ در محله‎ی بیلانکوه جای داشت. اهالی محلی به آن دژ اخی سعدالدین می‎گفتند. در 25 شوال 841 ق/ 23 آوریل 1438م اسکندر قره قویونلو به دستور پسرش قباد در این دژ زندانی شد.

در تبریز نیز مانند شهرهای مهم آن دوره، چندین دروازه وجود داشت. خانها برای محافظت شهر علاوه بر حصار و دژ، دروازه‎هایی نیز می‎ساختند. این دروازه‎ها اهمیت استراتژیک فراوانی برای دفاع از شهر داشتند. از سوی دیگر خانها از این دروازه‎ها درآمد بسیار کسب می‎کردند. دروازه‎ها شهر را به جهان خارج ارتباط داده و به راههای گوناگون پیوند می‎داد. مثلاً در دوره‎ی غازان خان، دو دروازه‎ی بزرگ وجود داشت. یکی از آنان در طرف راه آسیای کوچک و معروف به «دروازه‎ی روم» و دیگری «دروازه‎ی عراق» به طرف اصفهان بود. دروازه‎ی عراق در نزدیکی محله‎ی سرخاب و پایان شهر قرار داشت.

کاروانهای خارجی تنها از طریق همین دروازه‎ها داخل و خارج می‎شدند. حتی اموال تجاری که در شهر فروخته نمی‎شد، هنگام عبور از شهر باید مالیات راهداری می‎پرداختند. از اموالی که برای فروش به شهر آورده می‎شد، مالیات تمغا اخذ می‎گردید. از این رو دروازه‎ها اهمیت اقتصادی فراوانی برای دولت داشتند. نیز این دروازه‎ها منبع درآمد به شمار می‎آمدند. دروازه‎ها و حصار، ورود و خروج کالای بدون گمرک را به شهر محدود می‎کردند. در کنار هر دروازه یک چهار بازار، حمام و کاروانسرا موجود بود. پس از آنکه اموال کاروانها بررسی و مالیات تمغا از آنها گرفته شد، اجازه می‎یافتند وارد شهر شوند.

غازان خان تعداد دروازه‎ها را به نسبت گذشته کم کرده بود. تا زمانی که به فرمان غازان خان بر دور شهر دیواری کشیده نشده بود، تبریز دارای 10 دروازه (ری، قلعه، سنجران، طاق، درب جو، سرد، دستشاه، نارمیان، نوبر و موکلیه) بود.

به دستور غازان بر دیوار شش گوشه‎ی شهر 6 دروازه (اوجان، اهر، شیروان، سردرود، شام و سراورود) ساخته شد. این دروازه‎ها شهر را به جهان خارج ارتباط داده و شریان ورودی و خروجی بودند. این مسئله از نام دروازه‎ها نیز پیداست. مثلاً دروازه‎ای که بر سر راه شیروان بود، دروازه‎ی شیروان نامیده شده و دروازه‎ی شام بر راه سوریه، دروازه‎ی اوجان بر راه سلطانیه از طریق اوجان، دروازه‎ی اهر بر راه اهر- برزند- باجروان ... قرار داشت.

به نظر حمدالله قزوینی محیط تبریز به نسبت سده‎ی سیزدهم 25 هزار گام یعنی 4 برابر و به گفته‎ی وصّاف 54 هزار گام یعنی 9 برابر اضافه شده بود. اگر چه انبوهی و فشردگی جمعیت در شهر برای امور دفاعی خوب بود ولی موجب شیوع بیماریهایی از جمله وبا می‎شد. به همین رو نیز حصار شهر به طرف باغهای اطراف گسترش یافت. علاوه بر این رشیدالدین در شمال شرقی تبریز، در داخل حصار غازان خان شهرکی ساخته بود. این شهرک عبارت از دو قسمت بود: «ربع رشیدی» و «شارستان رشیدی». اداره، مؤسسات و کارگاهها در ربع رشیدی قرار داشت. افراد مجرد در اینجا و افراد متأهل در ربع رشیدی می‎زیستند. در شارستان رشیدی محلات زیادی وجود داشت. یکی از آنها محله‎ی صالحیه بود. در ربع رشیدی 30 هزار خانه، 24 کاروانسرا، 1500 مغازه و چند کارگاه‎ وجود داشت. علاوه بر این در هر دو قسمت شهرک، کاروانسراها سه مرتبه، مسجد، بازار، حمام، ضراب خانه و دانشگاهی با 7 هزار دانشجو و 450 استاد موجود بود.

غازان خان نیز در غرب تبریز در محلی بزرگتر از تبریز قدیم بر ساحل آجی چای شهری به نام «غازانیه» در محلی به نام شام یا شنب ساخت کاروانهای تجاری از طریق اروپا تنها می‎توانستند از طرف غازانیه وارد تبریز شوند. در اینجا مالیات تمغا از تاجر گرفته می‎شد. در غازانیه بازار بسیار و کاروانسرا و... وجود داشت.

خواجه شمس الدین محمد جوینی (صاحب دیوان) میدانی بزرگ در وسط تبریز ساخته بود. نام آن میدان »صاحب آباد» بود. اهالی شهر تبریز و اطراف در اینجا چادر زده و به فروش اموال خود می‎پرداختند. بعدها در آنجا مغازه‎هایی ساخته شد. در این میدان که 30 هزار تماشاچی ظرفیت داشت، نمایش حیوانات در برابر اوزون حسن آق قویونلو برگزار می‎شد. در این میدان مسابقات ورزشی چون کشتی نیز انجام می‎گردید.

سلطان اویس در همین میدان، ساختمانی به نام «دولتخانه» با 20 هزار اتاق ساخت. سرای هشت بهشت و مسجد اوزون حسن در کنار این میدان قرار داشت. از میدان صاحب آباد به محله‎ی دوه چیلر و سرخاب راه وجود داشت.

بازار «قیصریه» که اساساً توسط اوزون حسن بنا شده، در تمام شرق مشهور است. بازاری سرپوشیده و هشت گوشه است. روی آن را گنبد و طاقها پوشانده‎اند. در این بازار اشیای قیمتی و جواهرات فروخته می‎شد.

در تبریز باغهای بزرگ و پهناوری نیز وجود داشت. «باغ نصریه» توسط اوزون حسن و «باغ شمال» توسط سلطان یعقوب ساخته شده و پارکهایی بزرگ بودند. در «باغ شمال» در جنوب شرقی تبریز، درختان سرو، چنار و گلهای فروان کاشته شده بود. قاضی احمد قمی این باغ را به باغ جنت تشبیه کرده و آن را «عشرت آباد» نامیده است. فضلی اصفهانی گلهای سرخ آن را به چراغ جنت تشبیه کرده است.

باغها و بوستانهای تبریز را احاطه کرده بودند. تصادفی نیست که کاتب چلبی (سده‎ی 17) تبریز را «شهری درون باغچه‎ها» نامیده است. در منابع آن دوران خیلی کم به نام این باغها برخورد می‎کنیم. از نام آنها پیداست که این باغها به طبقات بالا و پایین مربوط بود. مثلاً پاپاق تیکنلر (باغ کلاهدوزان)، یهر قئیره‎ن پیرمحمدباغی (باغ پیرمحمد سرّاج)، بویوک باغ (باغ اسواران)، حکیم سعدالدین، شیخ خجند (احتمالاً باغ کمال الدین خجندی)، احمدآباد، خواجه مطهر، (دمشقیه، شاه حسین، بیگم، قاضی آباد، محمود آباد، تورک محمد، لیل آوا، نوخیز، کلخیز، برج، شیخ تاج الدین، خواجه یوسف، شمس آباد، خلفان و... را می‎توان نام برد.

در شهر چنان مزارع بزرگی بود که در آن گندم، جو و... کشت می‎شد. باربارو در این باره چنین می‎نویسد: «روز بعد به کشتزار بزرگی در داخل شهر رفتم. در آنجا گندم کاشته و به تازگی آن را درو کرده بودند.»

یک شنبه 19 اردیبهشت 1389  12:35 PM
تشکرات از این پست
mashhadizadeh
mashhadizadeh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1388 
تعداد پست ها : 25019
محل سکونت : بوشهر
دوشنبه 4 مرداد 1389  9:47 PM
تشکرات از این پست
mashhadizadeh
mashhadizadeh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1388 
تعداد پست ها : 25019
محل سکونت : بوشهر
دوشنبه 4 مرداد 1389  9:47 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها