0

نگاهي به سريال پرستاران

 
hamidrezaghaedamini
hamidrezaghaedamini
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 278
محل سکونت : اصفهان

نگاهي به سريال پرستاران

سريال «پرستاران» سال‌هاست از شبكه يك سيما در حال پخش است. اين سريال كه سه‌شنبه شب‌ها به روي آنتن مي‌رود در اوايلي كه پخش آن آغاز شد بشدت مورد استقبال مخاطبان ايراني قرار گرفت و حتي برخي از نويسندگان و كارگردانان ايراني را تشويق كرد كه آثاري با محوريت بيمارستان و پزشكان و پرستاران مقابل دوربين ببرند كه از ميان آنها مي‌توان به آثاري مانند «سايه تنهايي» اشاره كرد كه با موضوع پزشكان يك بيمارستان ساخته شد. اما واقعيت اين است هيچ‌كدام از اين آثار نتوانست موفقيت سريال پرستاران را تكرار كند. مخاطبان سريال پرستاران اما به مرور زمان كاهش يافت. اين كاهش به دليل افت كيفي سريال يا كم‌ شدن جذابيت‌هاي آن نبود، بلكه مهم‌ترين دليل تغيير پخش سريال‌ها از هفتگي به شبانه بود كه بشدت در ميزان مخاطبان سريال‌هاي هفتگي تاثير گذاشت.

 

تاكنون 313 قسمت از سريال 494 قسمتي پرستاران از شبكه يك سيما پخش شده است. بنابراين تا پايان راه اين سريال راه درازي در پيش است. به همين دليل بازخواني چگونگي توليد سريال پرستاران خالي از لطف نيست.

در تاريخ رسانه تلويزيون به ندرت اتفاق افتاده كه يك مجموعه درام بتواند به موفقيت عظيمي دست پيدا كند و پخش عمومي آن به فصل دوازدهم برسد. اما اين اتفاقي است كه براي مجموعه «پرستاران» افتاده و اين در حالي است كه حال و هواي كلي آن اكشن و ماجراجويانه يا حتي علمي ـ تخيلي هم نيست. اين اولين نكته‌اي است كه عموم منتقدان تلويزيوني هنگام بحث درباره اين مجموعه پربيننده مطرح مي‌كنند. حتي مجموعه‌هاي كلاسيك و موفقي مثل «ماموريت غيرممكن» و «سفرهاي ستاره‌اي» (كه در ايران با نام «بالاتر از خطر» و «پيشتازان فضا» پخش شدند)‌ هم نتوانستند با جذب انبوه تماشاگران تا چند سال متوالي به پخش خود ادامه دهند. زماني كه اولين اپيزود مجموعه در سال 1998 به روي آنتن رفت، حتي سازندگان آن هم تصورش را نمي‌كردند پخش آن تا سال 2009 ادامه پيدا كند و 494 قسمت آن نمايش موفقيت‌آميز تلويزيوني داشته باشد. منتقدان درباره دليل اصلي موفقيت مجموعه در بين عموم تماشاگران صحبت مي‌كنند و مي‌پرسند چه چيزي باعث چنين استقبال بالايي از آن شد؟ قصه مجموعه شبيه قصه هر مجموعه درام پزشكي ديگري بسيار ساده و سرراست است. پس از آن كه يك مركز پزشكي با ختم فعاليت‌هاي خود تعطيل مي‌شود، تمام كادر اين بخش پراكنده شده و مجبور به ادامه فعاليت در ديگر واحدهاي درماني و پزشكي مي‌شوند. آنها مجبور به همراهي با يكسري تغييرات بزرگ هستند، تغييراتي كه تاثيراتي قاطع و آينده‌ساز بر روي تمام آنها مي‌گذارد. گروهي از اين پزشكان و پرستاران راهي كار در واحد فعاليت‌هاي ويژه و بخش اورژانس مي‌شوند، جايي كه مدير آن دكتر فرانك كامپيون مقررات خاص خود را اعمال كرده است.

جوديت مك‌گرا، جورجي پاركر و جان هاوارد بازيگران اصلي «پرستاران» هستند و قصه آن در يك بيمارستان خيالي و فانتزي در كشور استراليا رخ مي‌دهد. جوديت مك‌گرا تنها بازيگر مجموعه است كه در تمام اپيزودهاي آن حضور دارد و هيچ قسمتي از اين مجموعه، بدون حضور او فيلمبرداري نشد. بخش زيادي از موفقيت مجموعه بجز فيلمنامه و كارگرداني خوب آن، مربوط به حضور او در نقش ايون رايان است. بيمارستان وسترن جنرال كه قصه مجموعه در آنجا اتفاق مي‌‌افتد،‌ خيلي زود به صورت يكي از شخصيت‌هاي اصلي درآمد و هويت‌بخش قصه و ماجراجويي‌هاي آن شد. فيلمنامه پرتحرك «پرستاران» توانست به عمق روح و وجود شخصيت‌هاي مركزي خود نزديك شود و تصوير دقيقي از آنها، زندگي‌شان و شرايط كاري كه در آن به سر مي‌برند، به دست بدهد. به گفته سازندگان مجموعه، براي آنها اهميت زيادي داشت كه به روانكاوي شخصيت‌هاي مختلف قصه بپردازند و از ارائه آدم‌هايي تك‌بعدي و بي‌هويت اجتناب ورزند. جو پورتر، تهيه‌كننده اصلي مجموعه در اين رابطه مي‌گويد: «به همين دليل است كه تماشاچي در قسمت‌هاي مختلف مجموعه اين آدم‌ها را در حال و هوا و حالات بسيار متفاوتي مي‌بيند، يك روز آنها سرحال، خوش برخورد و معقول هستند و يك روز ناگهان آنها را خشمگين، آزرده‌خاطر و ناراحت مي‌بينيد. آنها شبيه همان آدم‌هاي معمولي هستند كه در زندگي روزمره مي‌‌بينيم و واكنش‌هايشان تفاوتي با بقيه مردم ندارد. آنها هم مي‌توانند ناراحت و عصباني شوند و اين روحيه را در معرض ديد و قضاوت ديگران قرار دهند.»

پنج شنبه 15 اردیبهشت 1390  10:22 PM
تشکرات از این پست
hamidrezaghaedamini
hamidrezaghaedamini
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 278
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:نگاهي به سريال پرستاران

 

تجربه زندگي واقعي مقابل دوربين

 

جوديت مك‌گرا هم همين منطقي و واقع‌گرا بودن شخصيت خود در «پرستاران» مي‌داند كه او را جذب همكاري با پروژه كرد و اضافه مي‌كند: «آدم‌هاي قصه اميدها و نگراني‌هايشان را با يكديگر تقسيم مي‌كنند و در غم و خوشي در كنار هم هستند. اين وضعيت باعث خلق فضايي مي‌شود كه مي‌‌توان در آن زندگي روزمره و رواني آن را مشاهده كرد. شخصيت من در قصه مجموعه نه يك آدم خشك و كليشه‌‌اي كه يك موجود زنده با تمام احساسات موجود در روابط انساني و اجتماعي است. او هم مي‌تواند مثل بقيه از شنيدن يك حرف تلخ برنجد و در گوشه‌‌اي بنشيند و گريه كند. اين همان زندگي واقعي است كه همه ما مجبوريم هر روز خودمان را براي كنار آمدن با آن آماده كنيم.» به گفته منتقدان تلويزيوني لحن واقع‌گرايانه «پرستاران» يكي از عوامل اصلي جذب مخاطب استراليايي بوده و به كمك آن توانسته لقب يكي از طولاني‌‌ترين درام‌هاي تلويزيوني اين كشور را بگيرد. اين مجموعه پخش بين‌المللي بسيار موفقي هم داشته و به جز ايران در كشورهاي انگلستان، ايرلند و بلژيك هم پرمخاطب بوده است. جو پورتر در كنار دي‌درو و ماري آن كارول خالقين اصلي مجموعه بوده‌‌اند. سازندگان مجموعه ايفاي نقش‌هاي اصلي آن را به دست تعدادي از بازيگران مشهور و سرشناس سينما و تلويزيون كشور سپردند. مجموعه در دوران پخش خود 3 بار لوكيشن داخلي خود را تغيير داد و به واحدهاي جديد نقل مكان كرد. شهر سيدني لوكيشن پرستاران بوده است. با خروج اريك تامپسون، بازيگر نقش دكتر استيوز ‌از‌مجموعه، تهيه‌كنندگان آن شاهد كاهش چشمگير تماشاگران شدند و به فكر راه چاره افتادند. آنها در اولين قدم تصميم گرفتند تغييراتي در لوكيشن و فضاي مجموعه ايجاد كنند. اين تغييرات در سال 2004 صورت گرفت و به نوعي در خدمت احياي دوباره پروژه قرار گرفت. تغيير لوكيشن به سازندگان مجموعه كمك كرد تا خط قصه‌گويي خود را عوض كنند و آدم‌ها و ماجراجويي‌هاي تازه‌اي را به قصه اضافه كنند. در اين حالت، توجه قصه و فيلمنامه از سمت پرستاران به سراغ دكترها هم رفت و آنها نقش مهم‌تري از ماجراها به عهده گرفتند. اين تغييرات باعث افزايش موفقيت مجموعه شد و تماشاگران را دوباره مشتاق پيگيري ماجراهاي آن كرد. در دل همين تغييرات بود كه شخصيت دكتر فرانك كامپيون (با بازي جان هاوارد)‌ معرفي و خلق شد. مشابه چنين تغييري يك بار ديگر در سال 2009 رخ داد. اين بار يك هليكوپتر و يك ماشين ويژه به جمع عوامل بيمارستان اضافه شد. اين دو وسيله نقليه مي‌توانستند خود را به مناطقي برسانند كه آمبولانس‌ها امكان حضور در آن مناطق را نداشتند. پرستاران در تمام سال‌هايي كه روي آنتن بود، بارها و بارها نامزد دريافت جوايز اصلي مراسم‌هاي مختلف تلويزيوني شد و تعدادي از آنها را دريافت كرد. مجموعه به دليل طولاني شدن زمان پخش مجبور به بهره‌گيري از تعداد زيادي فيلمساز براي كارگرداني اپيزودهاي مختلف آن شد. پيتر فيسك با ساخت 44 اپيزود پرستاران بيشترين همكاري را با اين پروژه داشته است. او كارگردان چند اپيزود اول مجموعه بود و تا سال 2008 به صورت پراكنده همكاري‌اش را با اين درام موفق پزشكي ادامه داد.

پنج شنبه 15 اردیبهشت 1390  10:23 PM
تشکرات از این پست
hamidrezaghaedamini
hamidrezaghaedamini
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 278
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:نگاهي به سريال پرستاران

 

شكستن ركورد تماشاگران

 

تا به امروز پرستاران آخرين كار تلويزيوني پيتر فيسك بوده است و او در تمام اين سال‌ها در كنار عوامل توليد آن بوده و به اشكال مختلف با آن همكاري داشته است. اين فيلمساز قديمي كه از سال 1983 با صنعت بومي تلويزيون استراليا همكاري دارد، خاطرات خوش خود از روزهاي فيلمبرداري پرستاران را به ياد مي‌آورد و مي‌گويد: «در تاريخ مجموعه‌سازي تلويزيوني هر كشوري فقط يك بار اين اتفاق رخ مي‌دهد كه مجموعه‌اي بتواند عموم مخاطبان را جذب خود كرده و تبديل به موفق‌ترين كار تلويزيوني شود. پرستاران توانست ركورد تعداد تماشاچي و سال توليد را بشكند.

اين در حالي است كه هيچ يك از عوامل توليد تصور چنين موفقيتي را براي آن نمي‌كردند. البته همه ما بر اين باور بوديم كه تماشاگران از آن استقبال خواهند كرد، اما نه در اين حد و ميزان. زماني كه ما مشغول توليد مجموعه بوديم، برخي از منتقدان تلويزيوني زودتر از موعد مقرر چنين اظهارنظر كردند كه در حال حاضر كسي مشتاق تماشاي مجموعه در ارتباط با دنياي پزشكي و پرستاران نيست. آنها قبل از پخش مجموعه مرگ آن را اعلام كردند. پس از شروع پخش مجموعه غلط بودن اين تحليل به همگان ثابت شد. برخي از برنامه‌سازان تلويزيوني هم تلاش كردند به مدد موفقيت پرستاران، مجموعه‌هاي مشابهي را توليد كنند و به روي آنتن بفرستند، اما اين كارها هم نتوانست مخاطبان را جذب كند. اقدام اين دسته از برنامه‌سازان كاملا اشتباه بوده زيرا تماشاگران هميشه فقط از نسخه اصلي يك كار استقبال مي‌كنند و نه از نمونه‌هاي مشابه و تكراري آن. هميشه و در هر كاري، اين اولين برنامه است كه مي‌تواند حرف اول و اصلي را بزند، نه بقيه كارهايي كه در دنباله موفقيت آن تهيه و توليد مي‌شوند.

پنج شنبه 15 اردیبهشت 1390  10:23 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها