برای کشوری که در چند سال اخیر با به دست آوردن رتبه های بالا در علوم مختلف چشم ملت های گوناگون را به خود خیره کرده ، یک رتبه است که افتخار ندارد ! ” کسب رتبه بالا در سرانه مصرف نوشابه هاى گازدار “
بالاترین رتبه ها در سرانه مصرف نوشابه هاى گازدار و رتبه پایین در سرانه مصرف شیر و فرآورده هاى لبنى .
آمریکا و کشورهای اروپایی و حوزه خلیج فارس بیشترین مصرف کننده نوشابههای گازدار در دنیا معرفی شده اند و گرچه مصرف نوشابه های گازدار در دنیا و ایران این روزها ۳۵ درصد کاهش پیدا کرده است اما هنوز هم آمار سرانه مصرف اینگونه نوشابه در کشور خطرناک است .
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، هم اکنون در بسیاری از کشورها، میزان استاندارد برای قند نوشابه ها زیر ٨ درصد است، درحالی که احتمالا در ایران آن را ١٠ درصد عنوان کرده اند و متاسفانه ممکن است در حال حاضر میزان قند موجود در نوشابه ها ی ایرانی در بعضی موارد به ١٢ درصد هم برسد .
پژوهشگران می گویند على رغم نقش بسزایى که شیر در تأمین کالرى موردنیاز افراد جامعه براى برخوردارى از رشدجسمانى و روانى مطلوب دارد روزبه روز شاهد رکود و کاهش مصرف آن درمیان مصرف کنندگان ایرانى هستیم و در مقایسه با مصرف بالاى نوشابه در کشور ایران، مصرف سرانه شیر و فرآورده هاى لبنى بسیار پایین است .
مضرات نوشابه:
۱- پـوسیدگی دندانها:
تمام نوشابه های گازدار خاصیت اســیدی داشته و سبب فرسایش مینای دندانها میگردند.
همچنین میزان قند بالای این گـونه مـحــصولات پوسیدگیدندانها را تسریع میکنند.
۲- چاقی:
نوشابه های گازدار عمدتا از آب تصفیه شده، افزودنیهای مصنوعی و شکر تصفیه شده تهیه میگردند. بنابراین فاقد هرگونه ارزش تغذیه ای بوده و تنها به خاطر میزان قند بالایشان دارای کالری زیادی میباشند که سبب چاقی در فرد مصرف کننده میگردند. در نوشابه های رژیمی نیز جای شکر معمولی از آسپارتام استفاده میکنند که در ضمن آنکه یک ماده اشتها آور میباشد برای سلامتی نیز مضر بوده و مصـرف آن میگرن، سرگیجه و کاهش توان حافظه را بدنبال دارد.
۳- سوء تغذیه:
افرادی که به مصرف نوشابه های گازدار اعتیاد دارند و از طرفی که این محصولات موجب کاهش اشتها میگردند بنابراین فرد معتاد تنها به مصرف نوشابه های گازدار روی آورده و دچار سوء تغذیه میگردند.هنگامی که شما در بطری یک نوشابه گازدار را میگشایید بلافاصله حبابها و گازهای موجود در آن به بیرون جهیده وظاهر میگردند.گاز اینگونه محصولات بسبب وجود اسید فسفریک و دی اکسید کربن در ترکیباتشان میباشد که سبب اسیدی گشتن اینگونه محصولات نیز میگردند.
PH نوشابه های گازدار بین ۲٫۵ تا ۳٫۵ میباشد که موجب پدید آمدن محیطی اسیدی در معده میگردند. در کل مسیر سیستم گوارش تنها معده قادر به مقاومت در برابر چنین محیط اسیدی میباشد. اما در دیگر اعضای سیستم گوارش بدن مانند دهان، گلو و مری در پی مصرف نوشابه های گازدار محیط اسیدی ناهنجاری ایجاد میگردد.
چراکه مخاط دهان، گلو و مری بسیار در برابر اسید حساس و آسیب پذیر میباشند. اسید فسفریک موجود در این نوشابه ها نیز با رقابت با اسید هیدروکلریک معده عملکرد صحیح معده را تحت تاثیر قرار میدهد. هنگامی که معده ناکارآمد میگردد غذای مصرفی گوارش نیافته باقی مانده و سبب سوء هاضمه و نفخ میگردد. افرادی که از زخم معده و سوزش سر سینه رنج میبرند باید از مصرف نوشابه های گازدار جدا خودداری کنند.
۴- تاثیر بروی کلیه ها:
هنگامی که میزان اسید فسفریک خون افزایش می یابد کلیه ها قادر بدفع سریع آن نمیباشند بنابراین فشار مضاعفی بروی کلیه ها تحمیل میگردد. مصرف نوشابه های گازدار سبب میگردد تا کلسیم از استخوانها برداشته شده و درون خون جریان یابد این امر موجب رسوب کلسیم اضافی در کلیه ها گردیده که در نهایت منجر به سنگ کلیه میگردد.
۵- تاثیر بروی پوست:
خون اسیدی بروی عملکرد گلوتایتون تاثیر میگذراد. گلوتایتون یک آنزیم با خاصیت آنتی اکسیدانی میباشد. علاوه بر آن نوشابه های گازدار فاقد هرگونه مواد معدنی و ویتامین میباشند. افرادی که نوشابه مصرف میکنند معمولا مصرف آب میوه، شیر و حتی آب را کاهش میدهند و بدن خود را از ویتامینها و مواد معدنی که برای سلامتی پوست ضروری میباشند محروم میسازند. بنابراین پوستشان بیشتر دچار چین و چروک میگردد.
۶- تاثیر بروی استخوانها:
اسید فسفریک موجود در نوشابه های گازدار ماده ای بسیار سمی میباشد. در صنعت از اسید فسفریک بعنوان سختی گیر آب استفاده میگردد. به این طریق که اسید فسفریک سبب زدودن کلسیم و منیزیوم از آب سخت میگردد. اسید فسفریک در بدن نیز دارای عملکرد مشابهی میباشد. یعنی یون کلسیم را از استخوانها بر داشته و پوکی استخوانها را سبب میگردد.
۷- تاثیر کافئین:
به نوشابه های گازدار عمدا کافئین افزوده میگردد تا ایجاد اعتیاد و وابستگی در مصرف کنندگان خود کنند. کافئین موجود در نوشابه های گازدار با سرعت بیشتری نسبت به دیگر نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه و چای جذب بدن میگردد. کافئین سبب برهم خوردن نظم خواب گردیده، علایم پیش از قاعدگی را تشدید کرده و سبب کم آبی در بدن میگردد.
۸- ماده اصلى در تمام نوشابه هاى گازدار کوکاست و ماده مؤثر کوکا اسیدفسفریک با PHبا درجه غلظت ۲/۸ است. بد نیست بدانید اسید فسفریک ناخن را در مدت حدود ۴روز حل مى کند. همچنین کلسیم را از استخوانها مى زداید و عامل اصلى افزایش روزافزون پوکى استخوان است.
۹- نوشابه هاى گازدار حاوى کالرى زیاد بوده و در بروز چاقى بسیار مؤثر است.
۱۰- اسید فسفریک نوشابه، اسیدى بسیار قوى است که در اختلال دستگاه گوارش بسیار مؤثر است.
۱۱- گازهاى موجود در نوشابه معده را به شدت آزار مى دهد.
۱۲- نوشابه هیچ ماده مفید براى بدن ندارد.
۱۳- رنگهاى نوشابه مضر بوده و در کبد جمع مى شود و کبد براى سم زدایى از این رنگها وادار به فعالیت شدید مى شود.
۱۴- رنگهاى نوشابه در سلولهاى بدن قرار گرفته و در آنها ذخیره مى شود و براى بدن مفید نیست.
۱۵- مواد شیرین کننده موجود در نوشابه براى دندانها مضر است.
۱۶- مصرف نوشابه در کودکان سبب بى میلى آنها نسبت به استفاده از غذاهاى مقوى مى شود و در نتیجه مصرف نوشابه کودکان را دچار مشکلات عدیده جسمانى مى کند.
۱۷- ـ نوشابه براى بسیارى از بیماریها بخصوص زخم معده، زخم اثنى عشر و پوکى استخوان بسیار مضر است.
* اهمیت غذایى شیر و فواید آن :
۱ـ شیر داراى کلسیم فراوان براى قویترشدن استخوانها و همچنین دندانهاست.
۲ـ پروتئین موجود در شیر باعث قوى شدن ماهیچه ها و بافت هاى ماهیچه اى مى شود.
۳ـ ویتامین B12 موجود در شیر موجب ساخت گلبولهاى قرمز و انتقال اکسیژن ضرورى به ماهیچه ها در حین فعالیت مى شود.
۴ـ ویتامین B2 موجود در شیر براى تبدیل غذا و موادغذایى به انرژى مورد نیاز بدن بسیار مفید است.
۵ـ ویتامین A موجود در شیر براى قدرت بینایى و سلامت پوست بدن بسیار مفید است.
۶ـ فسفر موجود در شیر براى استخوانهاى ما و تولید انژرى لازم در سلولهاى بدن بسیار مفید است.
۷ـ پتاسیم موجود در شیر به توازن سیالیت در بدن ما کمک مى کند و باعث برقرارى فشارخون مناسب در بدن مى شود.
علاوه بر این شیر داراى صدها خاصیت غذایى دیگر براى بدن است. با این حال ما همچنان به مصرف بى رویه نوشابه ادامه مى دهیم.