بیش از۵۰ درصد جوانان ونوجوانان دراثرتبلیغ رسانهها به سیگارمعتاد میشوند
وزیر بهداشت بر ضرورت تشدید برنامههای مقابله با استعمال دخانیات در دانشگاهها و برنامهریزی خاص در محیطهای دانشگاهی تاکید کرد و گفت: تاکنون فعالیتهای مناسبی در ستاد مبارزه با دخانیات در اثر تعامل دستگاهها و ارگانهای مختلف انجام شده است که از مهمترین عوامل و مساله به دخانیات میتوان به مساله تبلیغات اشاره کرد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، دکتر مرضیه وحید دستجردی با بیان این که مردم با آموزش همگانی باید از بیماریها و مرگ ناشی از استعمال دخانیات آگاه شوند، اظهار کرد: طول عمر کسانی که سابقه مصرف سیگار و تنباکو را دارند، ۲۰ سال کمتر از دیگران است. وی با اشاره به این که ایرانیان سالیانه یکهزار و۷۵۰ میلیارد تومان مواد دخانی دود میکنند که دو برابر این میزان معادل دو هزار و ۵۴۰ میلیارد تومان صرف هزینههای درمانی عوارض و بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات میشود، گفت: سیگار، تنباکو، مواد دخانی از مهمترین علل مرگ ومیر در دنیا است و ۸۰ درصد سرطان ریه، ۳۰ درصد بیماریهای قلبی و ۵۰ درصد از بیماریهای تنفسی به علت استعمال دخانیات است.
وی با بیان این که در دنیا یک میلیارد نفر سیگار و تنباکو استفاده میکنند که ۲۰ درصد آنان زنان هستند، گفت: در سال ۸۸ ، ۲۱ درصد مردان ایرانی و یک درصد زنان ایرانی سیگار و تنباکو مصرف میکردند.
وزیر بهداشت، با بیان این که هم اکنون تعداد زنان مصرف کننده سیگار در کشور اندک است، گفت: اما این موضوع زنگ خطر بزرگی برای آینده است و باید ۲۱ درصد مردان ایرانی معتاد به استعمال دخانیات را با زمان بندی معین کاهش دهیم. وی با بیان این که شمار زنان مصرف کننده مواد دخانی در سال ۸۳ ، ۸/۰ درصد و هم اکنون یک درصد است، گفت: به این ترتیب و با این روند و قطعا در آینده شاهد افزایش تعداد زنان مصرف کننده مواد دخانی خواهیم بود.
دستجردی به تبدیل چهرههای مصرف دخانیات از سیگار به قلیان به عنوان عامل تفریحی اشاره کرد و افزود: این میزان از ۱/۱۲ درصد به ۱/۲۶ درصد رسیده است که بیشتر جوانان و نوجوانان کشور مصرف کننده آن هستند. وی گفت: اگر کسی یک بار قلیان مصرف کند، معادل ۴۰ تا ۸۰ نخ سیگار دود استنشاق کرده و این در حالیست که افراد در معرض دود قلیان هم معادل چهار تا هفت نخ سیگار دود وارد ریههایشان شده است.
وزیر بهداشت، عوارض قلیان را خطرناکتر از سیگار دانست و از آن به عنوان پدیده شومی یاد کرد و افزود: چطور میتوانیم از زنان مصرف کننده مواد دخانی انتظار داشته باشیم تا با استعمال دخانیات همسران و فرزندانشان مبارزه کنند. وی با تاکید بر توجه به جنبههای مختلف استعمال دخانیات، گفت: باید با مصرف دخانیات در دانشگاهها هم مبارزه شود که متاسفانه شاهد استعمال دخانیات در دانشجویان دختر هستیم.
وی از شرکتهای چند ملیتی تولید کننده سیگار به عنوان مافیای سیگار و دخانیات یاد کرد و افزود: در مقابل یکصد هزار میلیارد تومان هزینهای که بابت تولید سیگار صرف میکنند صدها هزار برابر سود عایدشان میشود.
وزیر بهداشت با اشاره به ممنوعیت تبلیغ سیگار در این کشورها و راهاندازی کارخانجات تولید سیگار در سایر کشورها و عدم اجازه فروش سیگار به نوجوانان زیر ۱۸ سال، گفت: به این ترتیب با وجود افزایش کمپانیهای چند ملیتی تولید مواد دخانی در دنیا شاهد کاهش مصرف مواد دخانی در این کشورها هستیم.
وی یکی از شیوههای تبلیغ مواد دخانی را رسانهها عنوان کرد و افزود: بررسیها نشان داده ۵۲ درصد جوانان و نوجوانان فقط در اثر تبلیغ رسانهها به سیگار معتاد میشوند. دستجردی با بیان این که فقط در ۹ کشور دنیا از همین روشهای مبارزه با استعمال دخانیات استفاده میشود، یادآور شد: اما در ۱۵۰ مرکز ترک دخانیات موجود در کشور ما از همه روشهای ترک دخانیات برای درمان استفاده میشود، اما پیشگیری حرف اول را میزند.
وی با بیان این که ۷۵ تا ۸۰ درصد معتادان به مواد دخانی حداقل سه بار تلاش کردهاند که سیگار خود را ترک کنند، خاطرنشان کرد: با استفاده از تجربه دنیا دیده شده است که تصاویر هشداردهنده نظیر ریههای مبتلا به سرطان و … بر روی پاکت سیگار عامل مهمی در ترک استعمال دخانیات دارد.
وزیر بهداشت، با بیان این که ۱۰ میلیون نفر در کشور روزانه چهار میلیارد تومان سیگار مصرف میکنند ، تصریح کرد: این افراد به طور متوسط در روز ۲۰ بار این تصاویر هشدار دهنده را مشاهده میکنند که بر اساس نتایج تحقیقات دنیا هشت تا ۱۰ درصد کاهش افراد معتاد به مواد دخانی موثر بوده است .
وی از عوامل دیگر برای کاهش مصرف مواد دخانی را افزایش قیمت سیگار عنوان کرد و افزود: دنیا نشان داده است که ۱۰ درصد افزایش قیمت و مواد دخانی شش تا هشت درصد در کاهش میزان مصرف کنندگان سیگار موثر است.
دستجردی ادامه داد: سال گذشته در مجلس شورای اسلامی، مالیات سیگارهای تولید داخل ۲۰ درصد و سیگارهای وارداتی ۴۰ درصد شد.