● اپیدمیولوژی:
در کودکان بسیار شایع است و بیشترین وقوع آن از ۶ ماهگی تا ۳ سالگی می باشد.
اتیولوژی: ریسک فاکتورهایی که بروز اوتیت مدیا را افزایش می دهند عبارتند از: فصل ( در زمستان بیشتراست)، ناهنجاری مادرزادی، فاکتورهای محیطی، نژاد ( در سفید پوستان بیشتر است)، سن اولین ابتلا( هرچه سن ابتلای اولیه کمتر باشد، دوره های وقوع بیماری شدیدتر و مقاومتر بوده و احتمال عود آن بیشتر است ) و جنس ( در پسران بیشتر است ).
● میکروبیولوژی:
استرپتوکوکوس پنومونی(۳۵%)، پاتوژن باکتریایی غالب است که با اوتیت مدیا حاد در ارتباط است. پاتوژن های رده دوم و سوم به ترتیب عبارتند از هموفیلوس آنفولانزا(۲۵% ) و موراکسلا کاتارالیس(۱۵%). از دیگر باکتری های پاتوژن می توان از استافیلوکوک اورئوس، استرپتوکوک پیوژن، اشرشیاکولی نام برد.
● درمان :
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، اگر کودک شما عفونت گوش میانی دارد، مهم است کودک را برای تشخیص و درمان مناسب به نزد دکتر ببرید. متخصص اطفال تعیین خواهد کرد که ٱیا این عفونت باکتریایی است یا ویروسی.
اگر عفونت باکتریایی باشد، دکتر شما آنتیبیوتیک تجویز خواهد کرد. اگر عفونت ویروسی باشد، آنتی بیوتیک آن را درمان نخواهد کرد، بنابراین تجویز آنها نه تنها فایدهای ندارد، بلکه ممکن است عارضه ایجاد کند.
با توجه به این که عفونتهای ویروسی شایعتر هستند، پزشکان در بسیاری موارد در کودکانی که از جهات دیگر سالم باشند، آنتیبیوتیک تجویز نمیکنند و منتظر رفع خودبخودی عفونت باقی میمانند.
اما در هر حال موارد عفونت گوش میانی کودکان نیاز به ویزیت پزشک دارند
برای تسکین درد میتوانید به کودکتان مسکنهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن بدهید. به کودکتان آسپیرین ندهید، مگر اینکه دکترتان آن را تجویز کند. همچنین گذاشتن یک بالشتک گرمکننده روی گوش کودک بگذارید هم به تسکین او کمک میکند. دکتر ممکن است قطره گوش هم برای کودک تجویز کند.
در کودکانی که دچار عفونتهای مکرر گوش میشوند، ممکن است با جراحی لولههایی در گوش کار گذاشته شود تا به کاهش تجمع مایع در گوش میانی- که زمینهساز عفونت است- کمک کند.
۱- هدف:
کنترل درد، ریشه کنی عفونت، جلوگیری از عوارض و پیچیدگی، جلوگیری از بازگشت عفونت، جلوگیری از مصرف آنتی بیوتیکهای غیر ضروری و کاهش عوارض ناشی از درمان.
۲- آنتی بیوتیک درمانی:
انتخاب آنتی بیوتیک بر اساس حساسیت میکروبی، میزان نفوذ به مایع گوش میانی، اثر بخشی بالینی، میزان تحمل بیمار، سن بیمار و
قیمت دارو می باشد. استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان اولیه اوتیت مدیا ترشح دار توصیه نمی شود.
علیرغم آن که یک سوم انواع هموفیلوس آنفولانزا و حداقل سه چهارم انواع موراکسلا کاتارالیس بتالاکتاماز تولید می کنند، آموکسی سیلین هنوز اولین خط درمان است که علیه استرپتوکوک پنومونی اثر عالی و بر اکثر هموفیلوس آنفولانزاهای موجود در گوش میانی نیز موثر است. از داروهایی که بر مولدهای بتالاکتاماز موثرند می توان از کوآموکسی کلاو، کوتری موکسازول، اریترومایسین/سولفی سوکسازول، کلاریترومایسین، برخی سفالوسپورین های خوراکی نسل دوم و سفیکسیم نام برد.
جهت درمان پنوموکوک های مقاوم به پنی سیلین، که هم اکنون مشکل بزرگی شده است، استفاده از دوز بالای آموکسی سیلین ، اریترومایسین و یا کوتری موکسازول ممکن است موثر باشد.
● درمان داروئی :
داروی انتخابی برای این بیماری آموکسی سیلین می باشد که با دوز ۴۰mg/kg/day منقسم در ۳ دوز برای ده روز متوالی تجویز می شود . در اوتیت مدیای حاد عود کننده آموکسی سیلین ۲۰mg/kg/day برای ۶ ۳ ماه یا در طول تابستان تجویز می شود .
در موارد زیر می توان از داروهای آلترناتیو دیگر استفاده کرد :
۱) بیماران مبتلا به اوتیت مدیای حاد که به پنی سیلین آلرژی دارند .
۲) مشاهده علائم مقاومت به داروی آموکسی سیلین بعد از ۷۲ ۴۸ ساعت
۳) اگر اوتیت مدیای حاد با فاصله ۴ ۳ هفته از یک اوتیت مدیای حاد قبلی اتفاق افتد .
۴) اوتیت مدیا با گوش درد شدید
۵) اطفال کمتر از ۶ ماه با تب بالا
۶) بیماران با ضعف سیستم ایمنی
داروهای آلترناتیو که بر پاتوژنهای مقاوم به آموکسی سیلین موثر هستند شامل :
۱) کوآموکسی کلاو (آموکسی سیلین + کلاونیک اسید ) با دوز ۴۰mg/kg/day
۲) سفیکسیم (سوپراکس ) با دوز ۸mg/kg/day ، دو بار در روز
۳) کوتریموکسازول ( باکتریم ) با دوز ۴۰/۸ mg/kg/day ، دو بار در روز
۴) سفاکلور که از دیگر آلترناتیوها کمتر موثر می باشد .