نمازت را به تعقیبات از ذکر و دعا ادامه بده و مبالغه کن در اخلاص و بریدن از مردم و به سوی خداوند توجه کردن و زاری به درگاه الهی برای آمرزش گناهان و پذیرش عملت و دریافت رحمت خداوندی؛ چرا که فضل او همه گیر و کرم او بسیار و رحمتش گسترده و بخشش فراوان و درگاهش محل پذیرش است.
حضرت امام صادق علیه السلام فرمودند: شرایط و آداب دعا را رعایت کن و بنگر که چه کسی را، چگونه و برای چه می خوانی و عظمت و کبریایی خداوند متعال را در نظر بگیر و با چشم دلت دانش او را به آنچه در درون داری آشکارا ببین و همچنین آگاهی خداوند را بر باطنت و آنچه از حق و باطل در سینه داری؛ به خاطر داشته باش و راه های نجات و هلاکت خود را به خوبی بشناس تا آن چنان نباشد که چیزی را از خداوند بخواهی که نابودی ات در آن باشد و گمان کنی که نجات تو در آن است.
خداوند می فرماید: «و انسان، بدی را همان گونه درخواست می کند که نیکی را، و انسان شتابگر است.» و بیندیش که چه چیز می خواهی و برای چه می خواهی و حقیقت دعا این است که تمامی وجودت برای حق تعالی پذیرش داشته باشد و آن که نفس را در طلب پروردگار ذوب کردن و آن که به تمامی اختیار خویش را ترک نمودن و همه امور را چه آشکار و چه نهان، تسلیم امر خداوند کردن است.
پس اگر به شرایط دعا عمل نکردی، منتظر اجابت نیز نباش؛ زیرا که او بر باطن و پوشیده ترین رازها آگاه است. شاید به ظاهر چیزی را بخواهی که خداوند می داند که باطنت خلاف آن را می خواهد. یکی از اصحاب به دیگری گفت: شما با دعایی که کرده اید، منتظر باران هستید در حالی که من منتظرم تا سنگ از آسمان ببارد.
بدان که اگر خداوند ما را به دعا کردن امر نمی فرمود ولی او را از روی اخلاص می خواندیم، هر آینه بر ما به پذیرش دعا تفضّل می نمود. پس چگونه اجابت نفرماید دعای کسی را که شرایط آن را به جای آورده در حالی که خداوند خودش اجابت دعا را ضمانت فرموده است؟
از رسول خدا صلی الله علیه و آله از اسم اعظم خداوند پرسیده شد، حضرت فرمودند: هر نامی از نام های الهی، اسم اعظم است. دلت را از آنچه جز اوست خالی کن و به هر نامی که خواستی خداوند را بخوان و در حقیقت برای خداوند نامی که پایین تر از اسم دیگری باشد، نیست. بلکه او خداوند یکتا و قهار است.
پیامبر فرمودند: همانا خداوند دعای آن کس را که دلش گرفتار لهو و لعب است مستجاب نمی گرداند. پس هنگامی که آنچه را از شرایط دعا که برایت گفتم به جای آوردی و باطنت را برای خاطر او خالص نمودی، پس تو را به یکی از سه چیز مژده باد.
یا آنچه خواسته ای هر چه زودتر به تو می رسد یا آن که بزرگ تر از آن برایت ذخیره می گردد و یا بلایی که اگر به تو می رسید نابودت می کرد، از تو رفع می شود.
پیامبر فرمودند: خداوند فرموده است: «هر آن کس که یاد من او را از خواستن از من باز دارد، او را برتر از آنچه به خواهندگان بخشیده ام، می بخشم.»
حضرت امام صادق علیه السلام فرمودند: یک بار خداوند را خواندم پس خداوند مرا جواب فرمود و من حاجت خویش را ـ از شدت شادی پذیرش الهی ـ فراموش کردم؛ زیرا جواب دادن خداوند با روی آوردن حضرتش به بنده به هنگامی که بنده او را می خواند، بزرگ تر و بلند مرتبه تر از آنچه که بنده می خواهد می باشد، اگر چه در درخواست بنده بهشت و نعمت های جاودانی آن باشد. امّا این نوع دعا کردن را تنها عمل کنندگان عاشق و عارف و رستگار و آنان که برگزیده و مخصوص گشته اند به کار می برند.
|