0

اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

 
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

ماهیان اب های عمق دریا

 



مقدمه:
همانطور که می دانیم اقیانوس ها تقریبا 71 درصد از سطح زمین را پوشش داده و از نظر عمقی به چند منطقه تقسیم می شوند. در آنها 2 منطقه اصلی وجود دارد 1) منطقه پلاژیک 2)منطقه بنتیک(کفی)
در منطقه پلاژیک ارگانیسم ها آزادانه روی سطح آب شناور می شوند و اما در منطقه بنتیک، ارگانیسم ها با کف ارتباط دارند. منطقه پلاژیک: شامل1) منطقه نریتیک است که تا عمق 200 متری آب را (روی فلات قاره) پوشش می دهد و 2)منطقه اقیانوسی که در زیر فلات قاره تا کف اقیانوس را در بر می گیردیعنی بیشتر از 200 متر را از نظر عمقی در بر می گیرد.
منطقه اقیانوسی خود به چند بخش نیز تقسیم می شود: 1)اپی پلاژیک: از سطح تا عمق 200 متری در دریا همراه با نور و اکسیژن غنی در سطح آب 2) مزوپلاژیک از عمق 200 تا 1000 متری آب را در بر می گیرد در جائی که نور بتدریج کم می شود و دما بین 4 تا 8 درجه سانتی گراد است. با افزایش دما، مقدار غذای در دسترس و اکسیژن حل شده نیز در حال کاهش است. 3) منطقه ژرفی(bathypelagic) زیر 1000 متری آب تا عمق 4000 متری را شامل می شود و 4) منطقه مغاکی(Abyssopelagic)که زیستگاه عمیق دریا از 4000 تا 6000 متریست و یک فضای آبی پهن است که شامل انواع ماهیان عجیب و ویژه می باشد. این ماهیان برای زندگی در این آبهای عمیق است بصورت ویژه ای سازگار شده اند و اشکال گوناگونی در شکل بدن و فیزیولوژی آنها دیده شده که با خصوصیات فیزیکی منطقه عمیق دریا ارتباط دارد و در این مقاله سعی بر آن است که خلاصه ای از خصوصیات این منطقه و ماهیان موجود در آن شرح داده شود.

شرایط فیزیکی منطقه عمیق دریا
1) امواج آبی: آب در این منطقه آرام و فاقد هر گونه جریان آبی است.
2) فشار آب: فشار در اعماق آب بالا است و خصوصیات ماهیان آبهای عمیق، پاسخگوی این میزان بالای فشار آب است، بطوری که به ازای هر 10 متر عمق که به پائین می رویم 1 اتمسفر به فشار اضافه می گردد.
3) نور: نور در اعماق آب وجود ندارد و این کمبود نور نقش مهمی را در شکل دادن به فرم زیستگاه ماهی بازی می کند.
4) اکسیژن حل شده: محتوای اکسیژنی اعماق آب زیاد است. ماهیان منطقه مزوپلاژیک که دائما در حال مهاجرت های عمودی هستند می توانند کیسه شنای خود را ضمن مهاجرت به بالا و پائین پر و خالی سازند اما بسیاری از ماهیان آبهای عمقی دریا، فاقد کیسه شنا می باشند.
5) درجه حرارت: دمای آب بتدریج با افزایش عمق آب کاهش می یابد بنابراین در عمق 200 متری آب درجه حرارت20 تا 25 درجه سانتی گراد و در عمق 1000 متری دما5 /0 درجه سانتی گراد و در حد فاصل منطقه پلاژیک و بنتیک دما از 5 درجه به 1 درجه سانتی گراد می رسد و در منطقه مغاکی(عمیق) آب هم دما به میزان زیادی کاهش می یابد.
6) دسترسی به غذا: در منطقه بنتیک(کفی) اقیانوسی کمبود غذا وجود دارد زیرا فعالیت فتوسنتزی وجود ندارد. بنابراین اشکال ساکن در مناطق عمیق می بایست به ذرات باقیمانده غذائی از سطح آب و از منطقه نوری بسنده کنند.
7) شوری: شوری یک فاکتور شیمیائی است که توزیع ماهی ها را تحت تاثیر قرار می دهد اما شوری با عمق تغییر نمی کند.
8) فاکتورهای زیستی: پارامترهای زیستی مهم شامل ماهیخواری، رقابت و کمبود غذا است. غذا شامل ذراتی است که از بالا به پائین می افتند و همواره کمبود غذائی وجود دارد. رقابت برای غذا فاکتور مهمی است که جامعه عمقی آب را تحت تاثیر قرار می دهد . همه ماهیان آبهای عمیق گوشتخوارند و از راههای مختلفی برای دسترسی به غذا استفاده می کنند ، همچنین جانوران مرده در آبهای عمقی تجزیه نمی شوند.

تغییرات ماهیان آبهای عمیق

- سازگاری های معمول در ماهیان آبهای عمیق:
1) اندازه و وزن: اندازه و وزن ماهیان آبهای عمیق با افزایش عمق کاهش می یابد. این مساله بدلیل جبران فشار بالای ستون آب، دسترسی به مواد غذائی کم و مساله ته نشینی می باشد. این ماهیان فعالیت کمی دارند پس عضلات قرمز که در فعالیت ماهیان موثر است کمتر و همچنین اسکلت محوری آنها کوچکتر است.
2) فراوانی: تعداد و تنوع ماهیان آبهای عمیق با افزایش عمق کاهش می یابد همچنان که مقدار غذا هم بتدریج با افزایش عمق کاهش می یابد.
3) تنظیم شناوری: ماهیان آبهای عمیق به اشکال مهاجر و غیر مهاجر طبقه بندی می شوند. اشکال مهاجر به سطح آب در جستجوی غذا مهاجرت می کنند و تفاوت فشار آب اعماق مختلف را در حین مهاجرت تحمل می کنند. اما اشکال غیر مهاجر که مهاجرتی ندارند و در همان منطقه محدود به خود شنا می کنند. تنظیم شناوری و حرکت به اعماق مختلف آب نیاز به میزان بالای انرژی دارد که ماهیان آبهای عمیق فاقد آن هستند اما تنظیم را با یک یا بیش از یکی از راههای زیر انجام می دهند:

الف) با کاهش اندازه بدن
ب) افزایش محتوای آبی بدن که چگالی آنها را به آب اطراف نزدیکتر کرده و میزان فرونشست را کاهش می دهد.
ج) برخی از ماهیان با ذخیره مایعاتی با چگالی پائین به شناوری متعادلی می رسند و تری گلیسیریدهای معمول را در بخش های مختلف بدن ذخیره می سازند.
د) بسیاری از ماهیان استخوانی مزوپلاژیک، استرهای مومی را برای رسیدن به شناوری متعادل استفاده می کنند.
ه) و با پر و خالی کردن کیسه شنا (معمولا در انواع ماهیان عمقی مهاجر)

4) خاصیت نورتابی: این خاصیت در ماهیان آبهای عمیق وجود دارد و بدین منظور از اندام های نورزا استفاده می کنند. این مساله یک سازگاری به کمبود نور است. اندام های نورتاب ممکن است روی تمام سطح بدن وجود داشته باشند و یا ممکن است در محدوده های متفاوتی متمرکز شوند مثلا در طرفین شکم و یا در سر و ... .
ماهی کورIphops یک جفت اندام نور زای بزرگ در زیر استخوان های پشت جمجمه دارد. کوسه های Squalidaeدارای نور بسیار کمی هستند و اندام های تولید نور آنها در تمام سطح بدن پراکنده اند. ماهیPhotoblepharon در زیر چشم ها دارای اندام نوری می باشد. نور تولید شده توسط ماهیها، رنگ های متنوعی را دارد که بمنظور اهداف متفاوتی استفاده می گردد. ماهیMalacoteus و ماهی Pachystomiasنور قرمز تولید می کنند.

نور تابی به 2 منظور استفاده می گردد:
• برای جذب طعمه مثلا در ماهیAngler fish
• برای شناسائی جنس مخاف و شناسائی دیگر افراد گونه خود

5) چشم ها: در برخی از ماهیان آبهای عمیق، چشم ها بسیار بزرگ اند. چشم این ماهیان تا حد ممکن بسیاری از اشعه های نوری را تجمع می دهد. چشم های تلسکوپی می تواند در بالا مثل ماهیGigantara و یا در پائین مثل ماهیArgyropelecus وجود داشته باشد. در ماهیان مزوپلاژیک چشم ها معمولا بزرگتر است که بمنظور دیدن در نور کم سازگار شده است. این چشم ها مردمک های بزرگی را بمنظور جذب میزان بالای نور دارد و شبکیه تراکم بالائی از رنگدانه های بینائی را دارد که سبب جذب 95 درصدی از نور می گردد.
برخی از این ماهیان هم چشم هائی مشابه آئینه مقعر دارند که بمنظور به حداکثر رساندن مقدار نور بکار می رود. ماهیان منطقه مغاکی در تاریکی مطلق دریا زندگی می کنند و چشم های کوچکی دارند و بمنظور شناخت جفت خود دارای خاصیت نورتابی هستند.
بسیاری از ماهیان آبهای عمیق کاملا کور هستند اما آنها برای جبران کمی دید ، یک سیستم پیشرفته از کانال های موجود در خط جانبی و یا زوائد خارج شده از بدن را بمنظور اطلاع از محیط اطراف استفاده می کنند.
6) غذا و عادات غذائی: در آبهای عمیق، مواد غذائی مشتمل بر جانوران و گیاهان مرده مانند باران از بالا به پائین سقوط می کنند اما مقدار غذا به تدریج با افزایش عمق بدلیل وجود تغذیه کنندگان از ستون آب محدود می گردد. ماهیان آبهای عمیق شکارچی اند . کمبود غذائی، آنها را به سمت رژیم گوشتخواری سوق داده و مصرف انرژی با افزایش عمق اقیانوسی افزایش می یابد.
در منطقه مزوپلاژیک ماهیانی (مانندMyctophids و Stomiatoids ) برای تغذیه از زئوپلانکتون ها مهاجرت عمودی به سطح دارند. مطابق نظرMarshall در سال 1979 مهاجرت تغذیه ای در ماهیان این منطقه امری معمول است. برخی از ماهیان شکارچی، آرواره ای بزرگ همراه با دندان های قوی و کانال گوارشی بلند بمنظور خوردن طعمه بزرگتر از اندازه خود دارند(مانندAlepisauroids وChiasmodontoids ). ماهیان آبهای عمیق، آرواره های پیشرفته، دهان پهن، دندان های قوی، خارهای آبششی توسعه یافته و معده بلندی را دارا هستند مانند ماهیSaccopharynx . ماهی Chiasmodus melanoceatasمی تواند طعمه ای را با اندازه 2 تا 3 برابر اندازه بدن خود استفاده کنند. بلع در این ماهیان مانند مارها تحت تاثیر آرواره ها قرار می گیرد و از عمل ماهیچه های حلقی استفاده نمی شود. ماهیان Benthopelagic (حد فاصل منطقه سطحی و کفی) بمیزان زیادی به زئوپلانکتون های وابسته هستند. بسیاری از اینها روی مواد پوسیده تغذیه می کنند و قدرت جویدن ندارند.
7) اندام های حسی دیگر در ماهیان آبهای عمیق دریا: تعدادی از ماهیان آبهای عمیق قدرت دیدن ندارند اما دارای شاخک های بلند بسیار توسعه یافته ای هستند که بوسیله آن می توانند از محیط اطراف خود اطلاع پیدا کنند. در ماهیBathypterois یکی از شعاع های باله بلندتر از بدن است که بعنوان شاخک عمل می کند. ماهیStylophorus paradoxus هم یک رشته طولانی دارد که از باله دمی بالا می آید و بعنوان آنتن عمل می کند. شاخک های بلند ماهیان آبهای عمیق می تواند حرکت جزئی آب اطراف را حس کند و بدین وسیله هم از وجود دشمن باخبر شده و از آن دوری می کنند.
8) سیستم بویائی: در این ماهیان، اندام های بویائی در یک پوشش در کنار پوزه قرار دارد. هر اندام مشتمل بر تیغه های بویائی است که بصورت گل نواری یا موازی هم قرار گرفته است. این سلول های حساس پس ار دریافت اطلاعات از محیط اطراف این پیام را به پیاز بویائی در مغز جلوئی انتقال می دهند. در ماهیان آبهای عمیق اندام های بویائی بصورت متفاوتی توسعه یافته است بطوری که در یک طرف، این اندام ها بزرگ اند مانند کوسه ها و مار ماهیان ساکن در کف و یا در بعضی دیگر در یک طرف این اندام ها کوچک اند مانند ماهیAngler fish ماده.
9) رنگ ماهیان آبهای عمیق: این ماهیان معمولا دارای رنگ تیره می باشند. بسیاری از این ماهیان به رنگ سیاه یا نقره ای تیره بمنظور حفاظت از دید شکارچیان می باشند.
10) روش تولید مثلی: این ماهیان دارای سازگاری های تولید مثلی هستند و بدلیل عدم وجود نور با مشکل پیدا کردن جفت مواجهه اند. خاصیت نورتابی ویژه و وجود فرمون های جنسی در جنس ماده، توسط اندام های بویائی در جنس نر تشخیص داده می شود. برخی از ماهیان کفزی آبهای عمقی مساله یافتن جفت خود را با تولید صدا توسط کیسه شنایشان حل می کنند(مثلا در ماهیMacrouridae وOphididae ). همچنین فتوفورها(اندام های نوری) بمنظور جذب جنس مخالف بکار می رود. روش دیگر تولید مثلی در این ماهیان، هرمافرودیت شدن است (مثلا در ماهیLancet fish و ماهیBaracudin ). اما در برخی از گونه های ماهیان آبهای عمقی جنس نر بعد از پیدا کردن جنس ماده بصورت انگل به آن می چسبد. در چنین گونه هائی گنادهای هر دو جنس تا زمانی که ماده توسط نر بصورت میزبان انگلی در آمده به بلوغ جنسی نمی رسد.

برای دیدن خصوصیات عجیب ماهیان آبهای عمقی دریا به پیوست مراجعه کنید.

11) چرخه زندگی در ماهیان آبهای عمیق:
الف) تخم ها: ماهیان آبهای عمقی دریا در محل زندگی خود در عمق تخمریزی می کنند اما همواره تخم های آنها بصورت شناور به سطح آب می آید. این تخم ها به میزان زیادی تولید می شوند و این شانس بقا را افزایش می دهد. تعداد تخم های اپی پلاژیک جنس ماده ماهیAngler fish ممکن است به بالای 5 میلیون عدد تخم هم برسد.
ب) لاروها: لاروها در سطح آب هچ می شوند در جائی که برای لارو، غذای کافی در دسترس بوده و شرایط لازم بمنظور تکامل تخم ها، مساعد می باشد و در آنجا مانند دیگر لاروها هچ می شوند. لارو تازه هچ شده کروی است و این لاروها در آب های بالائی تغذیه کرده و رشد می کنند.
این لاروها معمولا بمنظور فرار از دشمنانشان بدنی شفاف دارند. بعد از دگردیسی، افراد جوان به محل زیست والدین شان در عمق بر می گردند و پوست آنها بمنظور کاستن چگالی و کاستن سرعت ته نشینی بمانند بالون باد می کند.


  

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:34 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

کوسه ماهی دم دراز

 



رده: Lamniformes
خانواده: Alopiidae
جنس: Alopias
گونه: vulpinus

طبقه بندی:

کوسه ماهی دم دراز سواحل امریکا در ابتدا توسط Bonnaterre در سال 1788 با نام Squalus vulpinis شرح داده شد و بعداً به اسم صحیحتر Alopias vulpinus توسط Bonaterre در سال 1788 تغییر کرد که اشتقاق یافته از vulpes ( روباه صفت ) بود که معنی روباه را در لاتین می داد. اسم های مشابه این کوسه ماهی شامل:
توزیع جغرافیایی:

کوسه ماهی های دم دراز اقانوسی و گونه های ساحلی در مناطق گرمسیری و آب های سرد ملایم در سرار جهان ساکن شده اند ولی‌ بیشتر در آب های ملایم رایج و معمول اند. این کوسه ماهی در اقیانوس اطلس از جزیره نیوفاولند تا کابا، در جنوب برزیل تا آرژانتین، از نروژ و جزیره بریتانیا تا قانا و ساحل Lvory که شامل دریای مدیترانه است وجود دارد. اگرچه در میان سواحل بکر و دست نخورده اتلانتیک US نیز یافت می شوند.وجود این کوسه ماهی در جنوب انگلستان بسیار نادر است. همچنین این کوسه ماهی در مناطق Indo-pacific ، در جنوب آفریقا، تانزانیا، سومالی، Maldives ، مجمع الجزایر Chagos ، خلیج آدن، پاکستان، هند، سرلانکا، ساماترا، ژاپن، جمهوری کره،استرالیا، نیوزلند و New Caledonia یافت می شوند.
این ماهی دارای چشم تخم مرغی شکل عمودی بزرگ است همراه با یک نوک V شکل در سر، یک پوزه دراز و تعداد دندان های معدود. همچنین یک انتهای آزاد تیز در باله ی پشتی وجود دارد که این باله قبل از منشا باله ی لگنی واقع شده است. کوسه ماهی دم دراز به کوسه ماهیان درنده شباهت دارد با این تفاوت که کوسه ماهی دم دراز سر باریکتر و پوزه ی کشیده تر دارد و باله ی سینه ای تقریباً مستقیم با انتهای پهن دارد.

رنگ کوسه ماهی دم دراز:

کوسه ماهیان دم دراز اغلب قهوه ای تیره و خاکستری مایل به سفید هسنتد ولی غالباً کاملاً سیاه هستند. این کوسه ماهیان در سطح پایینی بدنشان سفید هستند، ولی لکه هایی نزدیک به باله ی پشتی و قسمت اصلی دم دارند که این رنگ سفید به سمت باله ی سینه ای و سر نیز توسعه یافته است.

ساختمان د ندان ها:

کوسه ماهیان دم دراز دندان های کوچک شمشیری شکل با لبه های صاف شده دارند.حدود 20 دندان روی هر یک از آرواره های بالایی و 21 دندان روی آرواره های پایینی وجود دارند. دندان های هر دو آرواره مشابه اند و این دندان ها بصورت فزاینده ای مورب و با حاشیه ی بیرونی مقعر هستند.

دندان های کوچک:

دندان های پوستی (Dermal ) اشتراک زیادی با هم دارند و خیلی کوچک هستند ( 2/0*21/.mm) این دندان ها بصورت تیغه های افقی پهن و کوچک اند که یک ساقه ی مناسب و بلندی دارد.

سایز، سن و رشد:

نرهای این کوسه ماهی 5/10 فوت(cm 330) و ماده ها حدود 8/14-8/5 فوت (m450-260) بالغ می شوند. آنها هنگام تولد حدود 5 فوت (cm 150) طول دارند. این کوسه ماهیان جوان در هر سال حدود 3/0 فوت (cm 10) در سال رشد می کنند.
این کوسه ماهی در جوامع جزیره ای مثل جزیره Fannig و جزیره هاوایی نیز وجود دارد. در اقیانوس آرام شرقی این کوسه ماهی در خارج از بریتانیای کلمبیا به سمت baja مرکزی و جنوب یپاناما به سمت chile یافت می شوند.

محل سکونت:

کوسه ماهی دم دراز یک گونه آبزی ساکن شده در آب های ساحلی و اقیانوسی است. این ماهی بطور طبیعی دور از ساحل مشاهده می شود اگرچه گاهی اوقات برای پیدا کردن غذا به سمت ساحل منحرف می شود. کوسه ماهی بالغ اغلب در بخش بالایی فلات قاره ای ساکن اند در صورتی که در نوجوانی در ساحل خلیج های کوچک و نزدیک آب های ساحلی دریا زندگی می کنند. این کوسه ماهی بیشتر روی سطح آب دیده می شود ولی در آب هایی با عمق حدود 1800 فوت (m 550) نیز دیده شده اند.گاهاً مشاهده شده است که این کوسه ماهی ها بیرون از آب می پرند. کوسه ماهیان دم دراز بعنوان گونه هایی با مهاجرت بالا در US مطرح شده اند.



بیولوژی (زیست شناسی):

خصوصیات بارز:
کوسه ماهیان دم دراز براحتی توسط Lobe بالایی دراز خود در باله ی دمی خود مشخص کننده هویت خود هستند. Lobe بالایی می تواند به بلندی بدن باشد و بصورت باریک و بلند و تازیانه وار ظاهر شود ، چشم این کوسه ماهی نیز دارای سایز مناسبی است و باله ی پشتی اولی دارای انتهای تیز است و در جلو باله ی مخرجی قرار دارد. باله ی سینه ای این ماهی داسی شکل است و با انتهای باریک است. قسمت های بالایی باله ی سینه ای توسط یک تکه وصله سفید که از منطقه ی شکمی به سمت جلو توسعه یافته است مشخص شده است.

بالاترین اندازه طول این کوسه ماهی حدود 9/24 فوت (cm 760) و بالاترین وزن ثبت شده حدودًاً بالغ برlbs 750 (kg 340) گزارش شده است.

عادات غذایی:
ماهیان استخوانی حدود 97% از رژیم غذایی کوسه ماهیان دم دراز را تشکیل می دهند. آنها اغلب با ماهیان schooling (دسته ماهیان) مثل menhaden ، شاه ماهی، ماهی باریک اندام دراز منقار اقانوس اطلس، Sand Lance ، ماهی خال مخالی (استومری)، Blue Fish و
Butter Fish تغذیه می کنند و غذای معمول و رایج آنهاست. آنها همچنین از ماهیان استخانی و انواع سرپاوران تغذیه می کنند. این کوسه ماهیان با احاطه کردن دسته های ماهیان آنها را با حرکت تازیانه مانند دم هایشان حیرت زده می کنند این عمل اغلب در گروه ها یا زوج ها مشاهده می شود.

تکثیر:
کوسه ماهی دم دراز یک گونه ی تخم گذار زنده زا ست. به این معنی که بدون جفت ایجاد می شود. جنین ها توسط گروه کثیری از تخم ها در رحم تغذیه می کنند. تقریباً 2 تا 4 بچه در هر بارداری پرورش می یابند. سایز آنها غالباً در زمان تولد بین 5-7/3 فوت (cm 160-114) و
Lbs 13-11 (kg 5-6) است که مستقیماً متناظر با سایز مادر است.
باله ی دمی در رویان درست متناسب با باله ی دمی در بزرگسالان است. آنها هر سال یکبار تولید مثل می کنند و آنها سعی در این دارند که در سراسر rang گونه ای خود تکثیر داشته باشند.

انگل ها:
9 گونه از Copepods ها از جنس Nemesis ها انگل های کوسه ماهیان دم دراز هستند. این انگل ها خود را به رشته های آبششی می چسبانند و می توانند باعث آسیب بافتی شوند. این آسیب به رشته های آبششی می تواند باعث تنفس سخت در قسمت های مختلف آبشش شود.

تقاضای انسانی:
گوشت و باله های کوسه ماهی دم دراز ارزش تجاری خوبی‌ دارند. از اندام های داخلی این ماهی برای تهیه ی چرم، روغن جگر و ویتامین استفاده می شود.
کوسه ماهی دم دراز صید نامحدودی در قسمت هایی از سواحل تایوان،‌ برزیل، Uruguay ، USA و بقیه کشور ها دارد که غالباً توسط longline ها و با قالب گیرهای USSR صید می شوند. از دیگر مناطق مهم صید این ماهی قسمت های شمال غرب اقیانوس هند و شرق اقیانوس آرام است.
در جنوب کالیفرنیا برای صید از تور بالاکش استفاده می شود و ذخائر آنها سریعاً رو به اتمام است. این کوسه ماهیان اغلب توسط باله ی دمی خود به دام می افتند که وقتی این اتفاق رخ می دهد کوسه ماهی سراسیمه سعی می کند که خود را از قلاب ماهیگیری برهاند که در طی‌ این حرکت کوسه ماهی یک مقاومت پر تکاپو را متحمل می شود که غالباً هم در رها سازی خود از تورهای ماهیگیری موفق است.


خطرهای انسانی:
کوسه ماهیان دم دراز بعنوان کوسه ماهیان بی خطر مطرح شده اند. زیرا این گونه از کوسه ماهی بسیار ترسو بوده و نزدیک شدن برای او سخت است و مشاهده شده که این کوسه های آرام هیچ گونه عمل پرخاشگری را انجام نمی دهند. اگرچه باید احتیاط لازم را در برخورد با آنها کرد زیرا آنها قبلاً به چند قایق حمله کرده اند.

نگهداری و حفظ منابع طبیعی:

کوسه ماهیان دم دراز بهنوان کوسه ماهیانی‌ که مقدار آنها رو به کاهش است مطرح شده اند. این کوسه ماهیان در سراسر جهان توسط اتحادیه ی IUCN حفاظت می شوند و در واحد های طبقه بندی جانوری بعنوان "داده های‌ دارای کمبود" تشخیص داده شده اند و این تشخیص انقراض بر پایه ی توزیع آنها و وضعیت آنهاست. این گونه ها در راه بازیافت و بهبود آب های خارج از محدوده ی ساحلی کالیفرنیاست.
عوارض سنگینی برای مدیریت برآورد شده و الان با نام گونه ی‌ "تقریباً تهدید کننده" در این مناطق مطرح شده اند. IUCN یک نمایندگی اتحادیه ی جهانی سیاستمدار حکومتی است و جریمه ای که برای صید آنها در نظر گرفته می شود برای نگهداری گونه ها مصرف می شود.
کوسه ماهی دم دراز یک گونه ی جهانی و توزیع شده با تعداد کم است که متمرکز کردن آنها یک امر آسیب پذیر است زیرا باعث صید پی در پی در دوره ی زمانی کوتاه می شود که
نتیجه ی آن کمبود سریع داده هاست.


   

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:35 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

پنگوسی

 


پنگوسی – Pangusi :

پنگوسی ها جزو ماهی های پر تحرک و درشت آکواریوم به حساب میان . این ماهی ها جزو خانواده Pangassidae هستن . این ماهی ها بومی شرق و جنوب شرقی آسیا هستن و جزو ماهی های خوراکی محسوب میشن . در آکواریوم تا 45 سانتیمتر و در طبیعیت گاه تا 2 متر هم رشد میکنن . پنگوسی ها دارای دو گونه متفاوت هستن که یک گونه اونها گوشتخوار و شدیدن مهاجم هست و گونه دیگه گیاهخوار و صلح طلب . علامت مشخصه این دو گونه به این صورت هست که پنگوسی های گوشتخوار سیاه رنگ هستن و باله پشتی تیز و شبیه کوسه هست و از بینایی نسبتن بیشتری از گونه گیاهخوار برخوردارن .

ولی نوع گیاهخوار زمینه بدن نقره ای فام با خطوط طوسی رنگ افقی هست که از دم تا ناحیه سر کشیده شده و دو جفت سبیل باریک در در دو طرف دهان قرار گرفته . به رنگ سفید و زال هم دیده میشه . این ماهی ها دارای فلس نیستن و پوستی لیز و براق دارن . گونه گیاهخوار این ماهی دارای بینایی بسیار ضعیفی هست و بیشتر از طریق بویایی و گیرنده های حسی واقع در ناحیه سبیل ها غذا رو پیدا میکنه به همین دلیل هم ماهی ای شدیدن ترسویی هست و چندان مناسب آکواریوم نیست . با کوچکترین ضربه ای که به شیشه آکواریوم وارد بیاد این ماهی ها دچار ترس و استرس میشن و گاه از آب به بیرون میجهن . حتا خاموش و روشن کردن پمپ هوا یا فیلتر و یا چراغ بالای آکواریوم و رد شدن از جلوی آکواریوم هم باعث وحشت این ماهی ها میشه که گاه به خودشون آسیب وارد میارن و دچار استرس ماهی های دیگه میشن . همین مساله باعث شده تا مناسب نگهداری در آکواریوم نباشن و در واقع این ماهی ها رو در استخرهای سیمانی و طبیعت نگهداری میکنن و پرورش میدن . نوع گیاهخوار این ماهی باید حتمن بصورت گروهی نگهداری بشه و اگر بصورت تک باشه غذا نمیخوره و اعتصاب میکنه و میمیره . از نکات مهم دیگه در نگهداری این ماهی ها این هست که آکواریوم اونها باید دارای نور متوسط و یا ضعیفی باشه و اگر نور شدید باشه این ماهی ها در نقطه ای که نور ضعیف تر باشه جمع میشن و دائم در اون منطقه بالا و پایین میرن . حتا نور شدید باعث استرس بیشتر اونها میشه !

فقط گونه گوشت خوار این ماهی هست که بعلت بینایی قوی تر و آروم تر بودن از جهت استرس , مناسب نگهداری با گونه های گوشتخوار هست . در ضمن ارزش نوع گوشتخوار این ماهی به باله های بلند اون هست و هر چقدر باله هاش بلند تر باشه ارزش بیشتری داره . نوع گوشتخوار از ماهی های ریز زنده و غذاهای گوشتی مثل دل چرخ شده با میگو بخوبی تغذیه میکنه .

این ماهی همه چیز خوار هست و در حوضچه های سیمانی اونها رو با موز و سبزیجات و برنج و قطعات ماهی و مرغ و گوشت و کاهو و ژلاتین تغذیه میکنن . نیاز به مکانی وسیع برای شنا کردن دارن و بهتره کمتر از 3 عدد نگهداری نشن و بهترین حالت 4 تا 6 عدد هست . دمای 26 تا 28 درجه و آبی با درجه کمی اسیدی رو میپسندن . مشکلی که در موقع حمل و نقل این ماهی ها بوجود میاد اینه که گاهی دچار استرس میشن و وقتی به آکواریوم انداخته میشن تا مدتی وارونه و بی حرکت در آب غوطه ور میمونن که باعث وحشت آکواریومیست های کم تجربه میشه ! اما بعد از مدت کوتاهی کم کم ماهی به حالت عادی بر میگرده و شروع به شنا کردن میکنه . این حالت اغلب برای ماهی های درشت تر اتفاق میافته . درب آکواریوم رو برای این ماهی حتمن باید ببندین چون این ماهی از آب به بیرون میجهه . این ماهی بطور خاصی علاقه زیادی به خوردن نخود فرنگی پخته که پوستش رو کنده باشن و کمی له شده باشه داره . جزو ماهی های با دوام هست و میشه با تمام انواع شارک ها در یکجا نگهداریش کرد . این ماهی ها همچنین در جنوب شرقی آسیا طرفداران زیادی دارن در ورزش ماهیگیری .تولید مثل پنگوسی ها در شرایط خاصی انجام میشه و نیاز به هورمون داره

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:36 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

معرفی میگو ماهی

از آمیزش میگوی سفید هندی با ماهی ازون برون بوجود میاد و طول بدن تا ۲ متر هم میرسه !


جدی نگیرین، شوخی کردم..... تا حالا علم نتونسته همچین کاری انجام بده،... ولی هیچ بعید نیست یه روزی توی استخرهامون "بزغاله ماهی پرنده" رو هم پرورش بدیم !!؟


بریم سر اصل مطلب.... شکل ظاهری جالب این ماهی باعث شد که من اونو براتون معرفی کنم. بدن شیشه ای مانند میگو ماهی و شنا کردن اون بطور عمودی، در دسته های بزرگ، بسیار جالب توجه هست. این ماهی از خانواده Centriscidae بوده و یک گونه از اون رو در آبهای جنوب خودمون داریم :


اسامی :


نام علمی : Centriscus scuttatus


نام انگلیسی : Shrimpfish


نام فارسی : میگو ماهی


اندازه : حداکثر طول به 15 سانتیمتر می رسد.



مشخصات :


بدن کشیده و دراز و به شدت فشرده، دارای یک پوزه طویل با یک دهان کوچک و بدون دندان در انتهای آن، بدن پوشیده از صفحات استخوانی نازک و شفاف، بدون فلس و خط جانبی می باشد. باله پشتی اول دارای ۳ شعاع سخت، باله پشتی دوم دارای ۱۰ تا ۱۲ شعاع نرم، باله های شکمی کوچک و باله دمی بطرف سطح شکمی منحرف گردیده و بلافاصله پشت مخرج قرار دارد، انتهای عقبی بدن بطوری به طرف شکم پیچیده شده که باله پشتی در موقعیت طبیعی باله دمی واقع شده و باله دمی به سمت شکم تغییر مکان داده است. رنگ بدن نقره ای بوده و دارای یک نوار طولی تیره در پهلو می باشد.



زیست شناسی :


در آبهای ساحلی دریایی تا عمق ۸۰ متری زیست میکنند، بیشتر تمایل به مناطق صخره ای، سنگی و مرجانی دارد. در اکثر موارد در دسته های بزرگ دیده میشوند.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:37 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

معرفی ماهی قزل الا

ماهی قزل آلا تقریبا مشهورترین و محبوب ترین ماهی آب شیرین هست . علاوه بر خود ماهی قزل آلا، انواع قزل آلاهای دیگری هم وجود دارن مثل قزل آلای رنگین کمان، قزل آلای دریاچه خزر و قزل آلای خال قرمز . در اینجا میخوام قزل آلای رنگین کمان رو معرفی کنم چون تکثیر و پرورش اون در دنیا بسیار رایج هست :

مشخصات :
این ماهی دارای یک نوار پهن یه صورت رنگین کمان در هر طرف بدن می‌باشد. بر روی سر، بدن، پشت، باله چربی و باله دمی این ماهی لکه‌های تیره رنگ دیده می‌شوند. حداکثر طول آنها به ۷۰ سانتی‌متر و وزن بدن آنها به ۷ کیلوگرم میرسد.
زیست شناسی :
مشاهداتی که در مورد خصوصیات قزل‌آلای رنگین کمان و قزل‌آلای خال قرمز انجام گرفته است بیانگر این نکته میباشد که قزل‌آلای رنگین کمان، قزل آلای خال قرمز را از محل خویش دور میکند. به طور کلی میتوان چنین اظهار داشت که هرگونه، مناطق خاصی از رودخانه را انتخاب و تحت تسلط دارد. باید به این نکته نیز توجه داشت که قزل آلای رنگین کمان بر خلاف قزل آلای خال قرمز در مقابل تغییرات درجه حرارت آب و اکسیژن محلول در آب زیاد حساس نیست و نسبت به نوسانات مواد غذایی حساسیت نشان نمیدهد. دوره تخمریزی از ماه های آخر زمستان تا اواخر بهار و تعداد تخم ها بین ۵ - ۱ هزار عدد است. بچه این ماهیان تقریبا هنگامی که ۱۵ سانتی‌متر طول دارند دارای ۱۲ - ۱۱ عدد لکه های تیره رنگ بر روی بدن می باشند که یکی از مشخصات آنها است.

ارزش اقتصادی :
امروزه ماهی قزل آلای رنگین کمان به صورت ماهی شماره یک اکثر کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی در بیشتر نقاط جهان در آمده است. از خصوصیاتی که این ماهی را مورد توجه قرار داده ، سازش خوب آن با شرایط پرورش متراکم است. از طرف دیگر این ماهی در انتخاب غذا زیاد سخت گیر نیست و از سرعت رشد خوبی نیز برخوردار می باشد.
قزل آلای رنگین کمان جهت ماهیدار کردن آبهای داخلی که واجد شرایط لازم بوم شناختی (اکولوژی) آن هستند بسیار مناسب میباشد. با توجه به این مطالب ماهی قزل آلای رنگین کمان دارای ارزش اقتصادی فراوانی است.
راستی، اگه جایی دیدین یه نفر اشتباهی به ماهی قزل آلا گفت ماهی آزاد، زیاد سخت نگیرین چون تشخیص این دو تا از هم واقعا مشکله.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:38 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

رنگ بدن ماهی ها

یشتر ماهیان بخصوص ماهیان سطحزی دارای رنگ نقره ای می باشند که این رنگ به علت برخورد نور با کریستال های بسیار ریز و بی رنگی است که درون سلول های مخصوصی به نام سلول های درخشنده یا جلادار ( Iridocyten) که در ناحیه زیرین پوست قرار دارند، بوجود می آید. این سلول ها دارای ماده ای به نام گوانین میباشند که به صورت لایه ای ضخیم در فلس ها قرار دارند. سلول های درخشنده را در تصویر زیر با علامت I مشاهده می کنید .



رنگ بدن ماهیان مربوط به سلولهای رنگی کروماتوفورهاست ( Chromatophores ) که بیشتر آنها در درمیس و بندرت در اپی درمیس قرار دارند. این سلول ها دارای رنگدانه های مختلف سیاه، زرد، نارنجی و قرمز می باشند. رنگهای دیگری که در بدن ماهیان مشاهده میشوند از ترکیب رنگهای فوق بوجود می آیند.


سلولهای رنگی دارای انواع مختلفی به شرح زیرند :


۱ - ملانوفورن Melanophoren : ملانوفورها دارای سلولهای ستاره ای شکل، همراه با ضمائم مختلفی هستند که در قسمتهای مختلف بدن پراکنده اند. این سلولها دارای دانه های رنگی، قهوه ای، سیاه یا سیاه متمایل به آبی هستند. ( بخش M در شکل بالا )


۲ - اگزانتوفورن Xanthophoren : این دسته از سلولهای رنگی نیز ساختمانی مانند ملانوفورها دارند و مواد رنگی آنها زرد روشن تا نانجی تیره است.


۳ - اریتروفورن Erythrophoren : این سلولها حاوی مواد قرمز رنگند و بیشتر در ماهیان مناطق گرمسیری دیده می شوند.


۴ - لوکوسیتن، تریدوسیتن و گوانوسیتن Leukocyten, Tridocyten and Guanocyetn : این سلولها ساختمانی غیر از ملانوفورها دارند. آنها فاقد ضمائم بوده و به شکل بیضی هستند. علاوه بر آن دارای دانه‌های گوانین می باشند که ماده ای درخشنده و نقره فام است. گوانین به صورت کریستال در فلس ماهیان دیده میشود که برای ساخت مروارید مصنوعی کاربرد دارد.



بدن ماهیان کور که در غارها و قناتها زندگی میکنند فاقد مواد رنگی است ولی ماهیان آبهای گرم دارای رنگهای زیبا و متنوع میباشند.


ماهیان قادرند رنگ بدن خود را تغییر داده، همرنگ محیط یا به رنگ شنهای کف رودخانه یا دریا در آیند. این عمل به واسطه جمع کردن یا پراکنده کردن دانه های رنگی موجود در پوست صورت میگیرد. پراکندگی یا جمع کردن دانه های رنگی، عملی انعکاسی است که توسط دستگاه عصبی و اعصاب سطحی پوست و اندام بینایی ناشی از عمل دیدن در ماهیان صورت میگیرد. افزایش درجه حرارت آب و کمبود اکسیژن جزء عوامل بوم شناختی هستند که موجبات تغییر رنگ ماهیان را فراهم می‌آورند.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:39 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

نژاد های مختلف ماهی انجل و مشخصات

 


Gold pearl_1


گونه Pterophyllum Scalare: اندازه cm12، تغذيه: همه چيز خوار، سرشت: صلح جو


آنجل Gold Pearl نيازمند مخزن به خوبی با گياه پوشيده شده با حداقل 30 گالن آب می باشند كه آب آن سبك و اندكي اسيدی باشد. سنگ و چوبهای در آب مانده می تواند به آب آكواريوم اضافه گردد. اما جايی را براي شنای آزاد آنها در نظر بگيريد.




_2 آنجلآبشيري water)


گونه p. salare ، اندازه cm 13، تغذيه: گوشتخوار، سرشت صلح جو



اين گونه به آسانی تخم ريزی می كند و مراقبت والدينی از فرزندان را بسيار عالی نمايش می دهد. مخزن عميقی برای آنها نيازمند است تا كاملا بزرگ شوند.



زيستگاه: رودخانه آمازون و رودخانه های افريقا




3ـ آنجل Altum


گونه P. altum ، تغذيه: گوشتخوار، سرشت: صلح جو


تركيب مشخص كننده اين گونه، شكاف در شكل پيشانی در بالاي پوزه است.


باله های پشتی و مخرجی بلندند و بالغين دارای فيلامنت های بلندی می باشند. شكل اين گونه آن را قادر می سازد در لابه لای ساقه های نی به خوبی شنا كند درحالی كه رنگش آنرا در ميان گياهان و درزمان استراحت به خوبی پنهان می كند. اين آنجل به ندرت وارد كشور ها می گردد و توسط استخرهای پرورشی توليد نمی شود.


زيستگاه: بسترهای حاوی نی سيستم رودخانه Orinoco ، ونزوئلا




4ـ آنجل سياه (black angel fish)


گونه p. scalare ، انداره: cm 10 ، تغذيه: همه چيزخوار، سرشت: صلح جو


اين آنجل يك رگه آنجل است كه دارای طرج مرمری سياه، سفيد و زرد می باشد.


باله ها نازك و بلند همواره با يك بافت ظريف و به طور طبيعی به سمت عقب بدن گسترش می يابد.


اين ماهيها آبی به خوبی با گياه پوشيده شده و سبك و كمی اسيدی را دوست دارند كه با سنگ و چوبهای مانده در آب پوشيده شده باشد. بهتراست كه جفت گيری در تانكهای گروهي انجام گيرد.




5ـ آنجل مخطط ( مرمرنما) (Marbled)


گونه p. scalare ، اندازه cm 11، تغذيه: همه چيزخوار سرشت: صلح جو


توضيحات بسيار شبيه آنجل سياه است.




6ـ آنجل روح صورتي (Pink ghost)


گونه p. scalare، اندازه cm 11، تغذيه: همه چيزخوار سرشت: صلح جو


توضيحات شبيه Gold pearl است.




7ـ آنجل پلاتيني (Platinum)


گونه p. scalare، اندازه:cm 10 ، تغذيه: همه چيز خوار، سرشت: صلح جو



نوشته شده توسط افشین در چهارشنبه 4 اردیبهشت1387 ساعت 19:25 | لینک ثابت | 3 نظر



مشخصات آنجل ماهي Pterophyllum scalare






P. scalare كه نام عمومی آن «آنجل» است، يكی از اولين و مشهورترين اعضای دنيای جديد خانواده سيلكيده ها است كه به امريكا وارد شدند، درحقيقت 2 گونه از آنجلها وجود دارد p. scalare & p.altuma


آنجلها نسبتا تخت بوده و يا ماهيان از پهلو فشرده شده ای هستند كه اندازه بدن آنها تقريبا به 7سانتیمتر می رسد. آنها دارای باله های پشتی و مخرجی فوق العاده بلندی می باشند.


يك ماهی آنجل كه به خوبی رشد كرده باشد می تواند به طول13 سانتیمتر و ارتفاع 25 سانتیمتر برسد. جهشی به نام veiltail وجود دارد كه 8تا10 سانتیمتر به طول و عرض ها اضافه می كند. ماهی آنجل اصلی نقره ای همراه با خطهای مشكی است.




• زيستگاه :


ماهیهای نسبتا زيادی در امتداد و طول رودخانه آمازون وجود دارند كه مورد علاقه دوستداران ماهيان مناطق گرمسيری بوده است.


آنان به ندرت صادر می شود به اين علت كه در آنجا گونه هايی وجود دارند كه ارزش معقولی را دارا هستند.




• مراقبت:


محيط طبيعی آنها آبهای سبك و اسيدی رودخانه آمازون است. آنها می توانند در PH بين 2/7 ـ 5/6 زندگی نمايند اما جهت تكثير آنها به آب باPH 6/8ـ 5/6 (كمی اسيدی) نيازمندند. دمای مورد علاقه شان F 85 ـ 70 و بهترين دماي ممكن F80 ـ 76 است.




• تغذيه :


آنجلها تقريبا نسبت به هر غذايي علاقه نشان مي دهد. اگر در فكر تكثير آنها هستيد يك رژيم متنوع و غذاي زنده و غذاهای منجمد شده را استفاده كنيد. آرتيما، كرمهای سفيد، كرمهای سياه، توبی فكس، دافنی، بچه گوپی و ... از غذاهای ديگر مورد علاقه شان است. نوزادان به آسانی می توانند آرتميای تازه هيچ شده را ببلعند و يا هر غذای به خوبی خرد شده می تواند بادهان آنها متناسب باشد.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:40 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

معرفی فرشته ماهی

این ماهی جزء ماهیان زیبا و زینتی خلیج فارس هست. البته شایان ذکر هست که دیدن این ماهی در برنامه های تلویزیونی یا توی اینترنت، فقط میتونه گوشه ای از زیبایی این موجود رو به نمایش بذاره. جالب اینکه این ماهی در دریا به ۲ رنگ مختلف دیده میشه چون رنگ بالغین با افراد جوان فرق میکنه که در پایین توضیح میدم. پیشنهاد میکنم اگه فرصتی پیش اومد که این ماهی رو از نزدیک، مثلا توی آکواریوم آب شور ببینید، این فرصت رو از دست ندید. اون موقع شما هم به این نتیجه میرسید که این ماهی واقعا لیاقت همچین اسمی رو داره.

اسامی :
نام علمی : Pomacanthus maculosus
نام انگلیسی : Yellow-blotch angelfish
نام فارسی : فرشته ماهی (هاماد)
اندازه : حداکثر طول بدن به ۴۰ سانتیمتر می رسد.
مشخصات :
بدن پهن و فشرده، لوزی شکل، دهان انتهایی، کمی کوچک و قابل انبساط، پیش سرپوش آبششی دارای یک خار قوی در جهت عقب، خط جانبی کامل، باله پشتی دارای ۱۲ شعاع سخت و ۲۱ تا ۲۳ شعاع نرم با یک زائده بلند، باله مخرجی دارای ۳ شعاع سخت و ۲۱ شعاع نرم و زائده نوکدار میباشد و باله سینه ای ۱۸ تا ۲۰ شعاع نرم دارد. رنگ بدن در افراد جوان قهوه ای تیره با نوارهای آبی کمرنگ یا سفید، بالغین مایل به قهوه ای با یک لکه زرد طویل روی هر طرف بدن هستند.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:41 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

معرفی ماهی تیر انداز

شاید این ماهی رو توی بعضی برنامه های تلویزیونی دیده باشین. این ماهی جزء ماهی های مورد علاقه من هست چون طرز شکارش با تمام ماهیای دیگه فرق میکنه :


اسامی :


نام علمی : Toxotes jaculatrix


نام انگلیسی : Archer fish


نام فارسی : ماهی تیرانداز


اندازه : حداکثر طول استاندارد ۲۰ سانتیمتر می باشد.



زیست شناسی :


ماهی تیرانداز میتواند طعمه خود را که در خارج از آب است به راحتی شکار کند. برای این منظورِ، ماهی تیر انداز در زیر سطح آب در کمین حشره ای میماند که روی برگ یا چیز دیگری در بالای آن قرار میگیرد. ماهی بلافاصله با تصحیح شکست نور هدف گیری میکند و منتظر پرواز آن میماند. پس از آن قطرات آب را به گونه ای زیبا به طرف آن پرتاب میکند.



حشره پس از برخورد با آب به طور مستقیم راهی دهان ماهی میگردد. ماهی تیرانداز قادر است آبی را که در دهان خود نگه داشته است، با بستن سریع سرپوشهای آبششی به خارج پرتاب نماید. نشانه گیری آن همیشه سریع و با دقت صورت میگیرد ولی در مواردی هم که تیر آن به خطا رود با تکرار تیراندازی شانس فرار را از طعمه میگیرد و در نهایت آن را به چنگ می آورد. گاهی هم ممکن است رگباری از ۵ تا ۶ گلوله آبی شلیک گردد.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:42 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

 

معرفی عروس دریایی

عمومی‌ترین صفات جانوران که طی مراحل رشد نیز قبل از همه ظاهر می‌شود، تراز ساختمانی آنهاست. همه جانوران زندگی را از یک سلول آغاز می‌کنند و برخی از تراز بافت بالاتر نمی‌روند، اما بقیه آنها از این تراز می‌گذرند و بدن پیچیده‌تری می‌یابند. بدین ترتیب جانوران (متازوآ) را صاحب دو شعبه رده بندی در نظر می‌گیرند. در شعبه پارازوآ ، بالاترین تراز ساختمانی را بافت تشکیل می‌دهد. این شعبه فقط شاخه اسفنجها را شامل می‌شود. همه جانوران دیگر که به شعبه یومتازوآ تعلق دارند، با داشتن اندام و دستگاه مشخص می‌شوند.

دومین صفت عمومی که بعد از تراز ساختمانی در حین رشد جانوران ظاهر می‌شود، نوع تقارن آنهاست. در ابتدا جنین همه جانوران دارای تقارن شعاعی یعنی به صورت کره‌ای توپر و یا توخالی و متشکل از تعدادی سلول است. بعضی از گروههای جانوری مانند عروس دریایی این تقارن شعاعی را تا مرحله بلوغ حفظ می‌کنند، اما در بقیه پس از مدتی جنین تقارن شعاعی ثانویه (مانند ستاره دریایی) و یا تقارن دو طرفی می‌یابد و لارو و جانور بالغ حاصل از آنها نیز معمولا همین نوع تقارن را نگه می‌دارند. بر همین اساس شعبه یومتازوآ را می‌توان به دو دسته دارای تقارن شعاعی (Radiata) و دارای تقارن دو طرفی (‌Bilateria) تقسیم بندی می‌کنند.
وضعیت سلوم یا حفره عمومی بدن در عروس دریایی
هر گونه فضا یا حفره عمومی که کاملا توسط بافتهای مزودرمی و بویژه توسط پرده‌های صفاقی احاطه شده باشد، سلوم (Coelom) نام دارد. بنابراین جانوران دارای سلوم را متعلق به گروه سلوماتها ، می‌دانند. معنای اصطلاحات آسلومات و پزدوسلومات نیز به همین ترتیب روشن می‌شود. آسلوماتها جانوران فاقد سلوم و در واقع فاقد هر گونه حفره عمومی هستند. پزدوسلوماتها دارای پزدوسل یا سلوم کاذب یعنی حفره عمومی هستند که پوشش آن را مستقیما اکتودرم و آندودرم تشکیل می‌دهند نه صفاق. چنین حفره‌ای در ظاهر به سلوم واقعی می‌ماند. عروس دریایی جز آسلوماتها می‌باشد.
عروس دریایی دارای تقارن شعاعی
جانوران دارای تقارن شعاعی را از روی تقارن آنها که در تمام عمر آنها باقی می‌ماند و همچنین از اینکه بالاترین تراز ساختمانی آنها را اندام تشکیل می‌دهد، شناسایی می‌کنیم. این دسته شامل دو شاخه کیندارین‌ها و شانه داران است. کیسه تنان بیشتر دریازی هستند، بعضی در آب شیرین به سر می‌برند. بازوهایی به صورت شعاعی به اطراف می‌فرستند که کیندوبلاستهای محتوی نماتوسیست دارند. بدن کیسه مانند است و این کیسه با مجرایی به خارج باز می‌شود که هم به منزله دهان و هم مخرج است. چند شکلی دارند و شامل مدوز (متحرک) یا پولیپ (ساکن) می‌شوند. ده هزار گونه دارند.
شاخه کینداریا یا کیسه تنان
این شاخه ، به سه رده تقسیم بندی می‌شود:

• رده هیدروزوآ که شامل هیدر ، اوبلیا و فیزالیا می‌باشد.
• رده سیفوزوآ که شامل عروس دریایی است.
• رده آنتوزوآ که شامل شقایق‌های دریایی و مرجانها است.
علت نامگذاری این شاخه به کینداریا
نام شاخه از نام سلولهای گزنده یا کیندوسیتهایی که در روی بازوها ، در اطراف دهان یا در نقاط دیگر بدن این جانوران گوشتخوار قرار دارند، گرفته شده است. هر سلول گزنده محتوی یک نماتوسیست شاخی ، یک کپسول محتوی رشته‌ای فنر مانند و توخالی در درون است. محرکهای مناسب ، سبب پرتاب شدن ناگهانی نماتوسیست می‌شوند. در این فرایند ، رشته از درون به سمت خارج می‌آید و به دور طعمه می‌پیچد. بعضی از اقسام نماتوسیستها نوعی زهر فلج کننده هم از خود ترشح می‌کنند.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:43 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

تکثیر و پرورش ماهی قزل الا

تکثیر و پرورش ماهی قزل الا



امر تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا، رایج ترین و غالبا سودمند ترین نوع پرورش آبزیان در سطح جهان هست و هر ساله مقالات فراوانی راجع به جنبه های مختلف تکثیر و پرورش قزل آلا در دنیا منتشر میشه. بعلاوه، این ماهی از ارزشمند ترین و لذیذ ترین ماهیان دنیا هست که بی شک میتوان قزل آلا رو یک حریف بی رقیب در زمینه ضاعقه جهانی برشمرد. بنابراین آشنایی با سیستم های تکثیر و پرورش قزل آلا، یک شریان حیاتی در زمینه آبزی پروری محسوب میشه و به نظر لازم میرسه که در وبلاگ ، توضیحاتی هرچند اجمالی رو برای عزیزان شیلاتی و علاقمندان به این ماهی بیان کنم :



استخرهای پرورش آزادماهیان ( Salmonidae ) بطور کلی دو نوع هست :


1) ـ حوضچه های گرد 2) ـ کانال های دراز


1) ـ حوضچه های گرد : آب در این حوضچه ها جریان ملایم جریان داره و بنابر این ماهی نیروی کمتری رو صرف مقابله با جریان آب میکنه که در نتیجه این، ضریب تبدیل غذایی بالاتر میره (غذای بیشتری به گوشت تبدیل میشه). علاوه بر این، حوضچه های گرد نسبت به کانال های پرورشی ، به آب کمتری نیاز دارن و چون مجرای خروجی آب در وسط حوضچه گرد قرار داره ، یک جریان دایره مانند در حوضچه بوجود میاد که خاصیت خودپالایی داره.



اما عیب این حوضچه ها در این هست که گندزدایی یا ضدعفونی کردن آب در اونها مشکل هست و علاوه بر این، نمیتونیم از خیلی از دستگاه های مکانیکی (مورد استفاده برای تغذیه و بارگیری ماهیان)، در حوضچه های گرد استفاده کرد. این حوضچه ها با قطر 420 سانتیمتر و عمق 75 سانتیمتر میتونن به خوبی 180 کیلوگرم ماهی قزل آلا رو در دمای ۵/۱۵ درجه نگهداری کنن به شرطی که میزان جریان آب، 190 لیتر در دقیقه باشه.


2) ـ کانال های دراز : این کانال ها به دو شکل طراحی میشن:


(1) کانال های کف سیمانی (2) کانال های کف خاکی


(۱) کانال های کف خاکی با طول 30 متر و عمق ۲/۱ متر با دیواره های شیب دار که باعث میشن عرض کانال از سطح به طرف عمق کم بشه، بطوری که پهنای کانال در سطح 9 متر و در کف 3 متر هست. این کانال ها رو به تعداد 4 تا 8 تایی توی یک ردیف قرار میدن. آب از انتهای یک کانال خارج میشه و وارد کانال بعدی میشه تا اینکه بالاخره از سیستم خارج میشه و یا اینکه تصفیه و هوادهی میشه و دوباره به سیستم بر میگرده.



این کانال ها به خاطر داشتن کف خاکی ، مثل نهرهای طبیعی بطور قابل توجهی قابلیت خودپالایی دارن و لازم نیست بطور مداوم اونها رو تمیز کنیم، چرا که انواع میکروارگانیسم ها مثل باکتری ها، قارچ ها، آلگ ها و انواع لارو حشرات در کف کانال زیست میکنن که تاثیر بسزایی در تبدیل مواد آلی سمی به مواد معدنی غیر سمی دارن. اما نقطه ضعف کانال های خاکی این هست که در کف کانال یا روی دیواره های کانال شاهد رویش گیاهان هستیم . همچنین تعمیر و مرمت این کانال ها هم بسیار خسته کننده و پر زحمت هست. در حال حاضر این کانال ها کلا بصورت سیمانی ساخته میشن که کانال کف سیمانی نام گرفته اند.


(۲) طول کانال کف سیمانی 30 متر، عرض اون 3 متر (چه در سطح و چه در کف) و عمق کانال 105 سانتیمتر هست که معمولا در ردیف های 6 تایی پشت سر هم قرار میگیرن. چون این کانال ها دیواره بدون شیب دارن، میتونیم از دستگاه های مکانیکی (برای غذادهی، بارگیری، رقم بندی و...) استفاده کنیم که این مسئله، یک مزیت ویژه محسوب میشه. در بیشتر نقاط دنیا برای پرورش قزل آلا از این نوع کانال ها استفاده میشه.


کانال های دراز به دلیل عمق کمی که دارن، به راحتی ضدعفونی میشن و مدیریت اونها نسبت به حوضچه های گرد آسون تر هست. اگه ما از 6 یا احیانا 10 کانال پشت سر هم استفاده کنیم، استفاده از هواده در میانه راه، یه امر ضروری هست. در ضمن، در انتهای هر کانال و روی دیواره اون، یک سری شیارهایی تعبیه شده که از این شیارها برای نصب انواع توری ها و صفحه ها برای کاربردهای متفاوت نصب میشه که انشاءالله بعدا راجع بهشون توضیح میدم.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:44 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

تاریخچه ای از پرورش میگوی دراز آب شیرین

تاریخچه ای از پرورش میگوی دراز آب شیرین (Macrobrachium rosenbergii) در ایران
حسن اکبری ، رئیس اداره تکثیر و پرورش شیلات استان مرکزی
عاطفه حیدری ، کارشناس شیلات استان مرکزی
پرورش میگوی دراز آب شیرین (M.rosenbergii) در ایران از سابقه چندانی برخوردار نمی باشد و این امر شاید بدلیل بومی نبودن این گونه ، عدم وجود بیوتکنیک مناسب جهت پرورش و عدم شناخت مصرف آن توسط مردم باشد . به هر حال در سال 1368 طی بازدیدی که توسط معاونت وقت آموزشی شیلات ایران از فعالیتهای آبزی پروری کشور بنگلادش صورت گرفت تصمیم گرفته شد تا سازمان تحقیقات و آموزش شیلات ایران گونه فوق را بررسی و تعدادی را به صورت زنده به ایران وارد نماید . شرایط و موقعیت پرورشی میگوی دراز آب شیرین (M.rosenbergii) ایجاب می کرد که پرورش آن در آب و هوای گرم بخصوص مناطق جنوب ایران صورت گیرد ، ولی به دلیل عدم امکانات پرورشی لازم در مراکز تحقیقات شیلات جنوب ایران در آن مقطع زمانی ، ناچاراً این امر مهم به علت سابقه طولانی در امر تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی و سردآبی در شمال کشور به مرکز تحقیقات شیلات گیلان واگذار گردید .
با این هدف در سال 1369 هیأتی متشکل از نمایندگان سازمان تحقیقات و آموزش شیلات ، معاونت آبزیان و شرکت بازرگانی ، شرکت سهامی شیلات ایران به بنگلادش اعزام شدند و تعداد 16 عدد میگوی مولد را در مسیر مل و نقل از بنگلادش به ایران تعداد 7 عدد ان تلف گردید وارد ایران نمودند که نهایتاً برنامه ریزی برای تکثیر بر روی این تعداد انجام و از آنها تنها 100 قطعه لارو میگوی اب شیرین استحصال گردید (گروهی ،1371) . از آن زمان به بعد با توجه به وضعیت آب و هوایی موجود در برخی از استانهای کشور و توسعه شیلات در مورد ذخیره سازی و پرورش این گونه اقدامات نسبتاً خوبی صورت گرفت ، بطوریکه در سال 1372 پرورش میگوی دراز آب شیرین (M.rosenbergii) برای اوّلین بار در مزارع برنج و در سطح یک هکتار از شالیزارهای شهرستان خرمشهر واقع در استان خوستان انجام و در طی یک دوره 3 ماهه نزدیک به 100 کیلوگرم میگوی دراز آب شیرین از این سطح بدون هیچگونه تأثیرات منفی بر برنج استحصال شد (خبرنامه شیلات ایران ، 1378) .
در حال حاضر استانهای خوزستان و کرمانشاه یکی از قطبهای مهم تکثیر و پرورش میگوی دراز آب شیرین در ایران می باشد که پست لارو مورد نیاز سایر استانها را نیز تأمین می نماید (جهانشاهی ، 1379). از آن سال به بعد در تعداد دیگری از استانهای کشور از قبیل استان مرکزی و سیستان و بلوچستان اقداماتی نیز در خصوص پرورش این گونه صورت گرفت .
در سال 1380 برای نخستین بار طرح پرورش توأم میگوی دراز آب شیرین و کپورماهیان به صورت آزمایشی و با همکاری شرکت تعاونی 60 خنداب در منطقه دیزآباد از توابع شهرستان اراک اجراء گردید . در این طرح ماهی کپور معمولی از ترکیب کپورماهیان حذف و میگوی دراز آب شیرین جایگزین آن گردید ، در این مرحله 10000 قطعه پست لارو میگوی دراز آب شیرین که از استان خوزستان تهیه شده بود و به همراه 2500 قطعه بچه ماهی فیتوفاگ ، بیگ هد و آمور ذخیره سازی شد . (خبرنامه شیلات ایران ، 1380) .
در همین سال در استان کرمانشاه و در شهرستان قصر شیرین نیز تعداد 95000 قطعه پست لارو و گونه فوق در یکی از مزارع گرمابی آن شهرستان رهاسازی گردید که در سال 1381 این میزان رهاسازی نسبت به سال 80 به 5/2 برابر افزایش یافت (خبرنامه شیلات ایران ، 1380) . از سال 1381 به بعد پرورش آن نیز توسعه یافته و آمار فراوانی از تولید آن در بعضی از استانها بدست آمده است که از آن می توان به تولید 20 ، 24 و 42 میگوی دراز آب شیرین در طی سالهای 82 تا 84 و تکثیر 8/3 میلیون قطعه بچه ماهی دراز آب شیرین و تولید 28 تن از این گونه در سال 1385 اشاره کرد (معاونت آبزی پروری شیلات ایران ، 1386) .
به هر حال با توجه به ارزش اقتصادی میگوی دراز آب شیرین و با توجه به وجود مزارع گرمابی فراوان و مناسب بودن شرایط آب و هوایی اغلب استانهای شمالی و جنوبی کشور برای پرورش این گونه می توان گفت تولید آن در مقایسه با کشورهای دیگر از جمله هند با صادرات 5894 ش در سال 2001 و یا سایر و یا سایر کشورهای دیگر مثل تایلند ، تایوان ، ویتنام ، بنگلادش و آمریکا که در سال 1990 تولید جهانی میگو را به 26700 تن رسانده اند (جهانشاهی ، 1379 ، یزدانی جهرمی ، 1381) ، فعالیت قابل توجهی در ایران صورت نگرفته که بایستی با حمایت مسئولین و شناساندن این گونه به عنوان یک گونه با ارزش اقتصادی به آبزی پروران اقدامات مفیدتری از طرف سازمان شیلات ایران صورت گیرد .
منابع :
- گروهی ، ن ، 1371 . گزارش نهایی تکثیر و پرورش میگوی آب شیرین ، انتشارات مؤسسه تحقیقات شیلات ایران ، 29 صفحه 2- خبرنامه شیلات ایران ، 1378 . انتشارات مدیریت روابط عمومی بین الملل شرکت سهامی شیلات ایران ، شماره های 16 و 17 . 3- خبرنامه شیلات ایران ، 1380 . انتشارات مدیریت روابط عمومی و بین الملل شرکت سهامی شیلات ایران ، شماره 36 و 20 صفحه . 4- معاونت آبزی پروری سازمان شیلات ایران ، 1385 . گزارش عملکرد سال 85 ، 207 صفحه . 6- جهانشاهی ، ع . ا ، 1379 . گزارش نهایی برروی فون انگلی و فلور باکتریایی میگوی دراز آب شیرین در استان خوزستان ، انتشارات مؤسسه تحقیقات شیلات ایران ، 47 صفحه . 5- یزدانی جهرمی ، ع . ح ، 1381 . نگاهی به آبزی پروری و مشکلات آن در هندوستان ، جمله آبزی پرور ، شماره 3 و 4 .
منبع تمام مطالب سایت ir-agri.com است.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:45 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

نقش ماهی در کاهش افسردگی

ابزیان

خواندنی های شیلاتی

نقش ماهی در كاهش افسردگی

روغن ماهی و بیماری افسردگی حاد

افسردگی حاد یك بیماری شناخته شده و وخیم روحی است كه مربوط به تكرار دفعات بروز افسردگی، جنون( تغییرات سریع رفتاری، تحرك بیش از حد و شادمانی فوق العاده) یا هر دو می باشد. برای این بیماری معمولاً داروهایی استفاده می شود كه متأسفانه چندان مؤثر نیستند و احتمال بروز مجدد بیماری بسیار زیاد است.

دانشمندان عموماً بر این باور هستند كه این مشكل ناشی از فعالیت بیش از اندازه، در مسیر عبور سیگنال های ( پیام های) عصبی می باشد. اسیدهای چرب امگا-3 موجود در روغن ماهی قادرند از این فعالیت فوق العاده بكاهند و ثابت كنند كه در درمان این اختلالات سودمند هستند.

مصرف ماهی و افسردگی

یكی از محققان در یكی از مقالات خود چنین اظهار می كند كه به ارتباط متقاعدكننده ای میان مصرف ماهی و بروز افسردگی حاد دست یافته است. وی بر روی بروز سالیانه افسردگی حاد در بین 100 نفر در 9 كشور و ارتباط آن با مصرف ماهی مطالعه كرد و طبق تحقیقات خود متوجه شد ، بروز افسردگی در كشورهایی كه میزان مصرف ماهی در آن ها كم است، بالا می باشد. در نیوزیلند با مصرف تنها 20 كیلوگرم ماهی در سال، میزان بروز افسردگی 8/5 درصد بود، در حالی كه این میزان در كشور كره با مصرف سالانه بیش از 50 كیلوگرم ماهی تنها 3/2 درصد بود و در نهایت ژاپن با مصرف سالانه تقریباً 75 كیلوگرم ماهی دارای پایین ترین میزان( 12/0 درصد) بروز افسردگی می باشد.

این محقق خاطرنشان كرد كه ممكن است عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دیگر عوامل بر نتایج به دست آمده از تحقیقات او تأثیرگذار بوده باشد، اما به این مطلب نیز اشاره كرد كه تراكم بالای اسید دكوزاهگزانوئیك ( یك اسید چرب مهم و اساسی موجود در ماهی) در پلاسمای خون، موجب افزایش سروتونین و در نهایت كاهش بروز افسردگی و خودكشی شده است.

روغن ماهی موجب تخفیف علایم بیماری شیزوفرنی می شود.

شیزوفرنی یك بیماری حاد روحی است كه علائم آن شامل هذیان گویی، نابهنجاری های روانی و روگردانی ازاجتماع می باشد. شواهد بسیار زیادی نشان می دهند كه غیرطبیعی بودن تركیبات اسید چرب درغشای سلولی با بروز این بیماری درارتباط است.

پژوهشگران در یكی از مطالعات خود به ارزیابی تأثیر مصرف روغن ماهی بر شدت یا كاهش علایم بیماری شیزوفرنی در یك گروه 24 نفره از بیماران شیزوفرنیك پرداختند. آن ها در یك دوره 6 ماهه، روزانه 10 گرم كنسانتره روغن ماهی برای این بیماران تجویز كردند كه به میزان زیادی از شدت علایم این بیماری در طول این دوره كاسته شد. نكته جالب توجه اینجاست كه هیچ یك از این بیماران در زمان قبل از این دوره درمان، دچار نقص در جذب اسیدهای چرب نبودند.

محققان به این نتیجه رسیده اند كه بیماری شیزوفرنی به طریقی با یك متابولیسم غیرطبیعی اسید چرب در ارتباط می باشد و همواره بر روی آزمایش های كلینیكی برای شناسایی فواید نهفته در تجویز اسید چرب امگا-3 به منظور درمان این ناهنجاری، تأكید فراوان دارند.

مغز انسان به اسید دكوزاهگزانوئیك (DHA) نیاز دارد.

DHA ( اسید دكوزاهگزانوئیك) یكی از اركان اساسی بافت مغزی انسان را تشكیل می دهد و به ویژه در قشر خاكستری مغز و شبكیه چشم به میزان زیاد یافت می شود. اخیراً دانشمندان به ارتباط كمبود این اسید چرب مهم با افسردگی، از دست دادن حافظه، جنون و مشكلات بینایی پی برده اند. این اسید چرب برای جنین و نوزاد انسان، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. محتوایDHA در مغز نوزاد انسان در طول سه ماهه اول زندگی سه برابر می شود. از این رو، دریافت آن به میزان كافی برای مادر در زمان بارداری وشیردهی الزامی است. متأسفانه، میانگین محتوایDHA در شیرمادران در كشور آمریكا دارای كمترین میزان در سراسر جهان می باشد. احتمالاً دلیل آن این است كه آمریكایی ها، ماهی كم مصرف می كنند.

برخی از پزشكان معتقد هستند كه بیماری هایی نظیر افسردگی پس از زایمان و ضریب هوشی پایین همه ناشی از جذب ناقص DHA است كه به وفور در كشورهای آمریكایی دیده می شود. این پزشكان همچنین اظهار می كنند كه مقادیر پایینDHA مربوط به میزان اندك سروتونین در مغز می باشد كه باز هم موجب افزایش گرایش به افسردگی، خودكشی و ستیزه جویی می شود.DHA به میزان زیاد در فیتوپلانكتون ها و ماهی های آب های سرد یافت می شود. كارشناسان تغذیه توصیه می كنند كه جهت تامینDHA كافی دو تا سه وعده در هفته ماهی مصرف شود و اگر هم امكان آن نباشد، حداقل روزانه 100 میلی گرمDHA مصرف كنند.

بسیار دیده شده است كه برای پایین آوردن كلسترول ، كاهش وزن بدن و نیز جهت جلوگیری از انواع حاد سرطان ، رژیم هایی با محتوای چربی بسیار پایین تجویز می شود ، اما اگرچه كاهش كلسترول، احتمال خطر مرگ از بیماری قلبی را كم می كند ، در مقابل ، می تواند موجب افزایش احتمال بروز مرگ و میرهای غیر طبیعی ، خودكشی و افسردگی شود.

همچنین دارو های كنترل چربی و كاهنده ی كلسترول ممكن است منجر به كاهش تراكم اسیدهای چرب غیر اشباع در بافت عصبی شوند. رژیم های مهار چربی عموماً منجر به افزایش جذب اسیدهای چرب غیر اشباع امگا-6 و كاهش جذب اسیدهای چرب امگا-3 می شود. اسیدهای چرب امگا-3 موجود در روغن ماهی برای فعالیت درست سیستم عصبی، مهم و حیاتی هستند و در رژیم هایی كه جهت كاهش كلسترول ، كاهش وزن و جلوگیری از سرطان تجویز می شوند، باید حتماً اهمیت جذب كافی اسیدهای چرب امگا-3 را در نظر باید گرفت.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  7:47 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها