0

اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

 
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

تغییرات کیفی چربی ماهی سفید دریای خزر

تغییرات کیفی چربی ماهی سفید دریای خزر -utiluls frisii kutum از خانواده CYPrinidae :
 
مقدمه :
ماهی سفید Rutilus frisii kutumاز خانواده CYPrinidae ، از گونه های با ارزش ماهیا ن دریای مازندران بوده که در ابهاب شمال ایران به میزان 5180 تن در سال صید شده و عمد تا به وسیله یخ نگهداری و عرضه می شود .
استفاده از یخ اسان ترین و ارزانترین روش کار امد کاهش درجه حرارت ماهی بوده و شیوه مناسبی در حمل و نگهداری موقت ماهی است . در طی نگهداری ماهی در یخ ، رشد  میکروارگانیسم ها ی فاسد کنده ماهی و نیز سرعت فعالیت های انزیمی و شیمیا یی کاهش م یا بد اما فرایند های اکسیداسیونی و هیدرولیز ی چربی ماهیان متوقف نشده بلکه به ارامی پیش  می روند ، این فرایند ها منجر به بروز تغییرات ناخواسته ای در زمان نگهداری و در نتیجه  کاهش کیفیت محصول می شوند . در صورت گسترش فساد چربی در ماهیان ضمن ایجاد بوی  نامطبوع ، تغییراتی نامطلوب در طعم، بافت ، رنگ ، وﻴﮊ گیهای ظاهری و ارزش غذایی  ایجاد می گردد .
نظر گرفته می شود . به و ﻴﮊه انکه تولیدات اولیه اکسداسیون چربی به وسیله ارزیابی های  حسی قابل تشخیص نبوده و برای سلامت نیز مضر هستند .
روشهای بسیاری جهت اندازه گیری اکسیداسیون چربی غذا بکار گرفته شده اند که از ان  جمله می توان به اندازه گیری مقدار چربی و اسید های چرب ازاد FFA شاخص پراکسید PV ، تیو بار بیتوریک اسید TBA و پر اکسیدانها یی نظیر اهن هم اشاره نمود . اما ناپایداری  ترکیبات اکسیداسیونی و تمایل انها به واکنش با مواد امینی بیوﮊ ن نظیر پروتئینها ، اسید های  امینه ازاد و فسفو لیپید ها ، باعث بروز مشکلا تی در روشهای تعیین کیفیت می گردند که استفاده از روشهای ارزیابی حسی همزمان با اندازه گیری شاخصهای شیمیا یی تا حد زیادی  از مشکلا ت فوق کاسته و بعنوان روشی مکمل برای تعیین فساد در طی دوره نگهداری در  نظر گرفته می شود .
نظر به ارزش اقتصادی و غذایی ماهی سفید دریای خزر و همچنین درصد بالای صید ان ، در  این تحقیق تغییراتی که به واسطه قرار گیری این ماهی در یخ به وﻴﮊه تغییراتی که در چربی بروز می کند ، بررسی حداکثر زمان مجاز نگهداری ان در یخ مطالعه شد . تا علاوه بر اطلاعات پایه ای و ارزشمند اطمینان و اعتماد لازم از حیث مصرف و جلوگیری از اثرات  سوء ناشی از شرایط نا مناسب نگهداری فراهم شود .
مواد وروشها :
ماهیان سفید دریای خزر از محل صید گاه پره سواحل شهرستان محمود اباد ، به صورت زنده در ابان سال 1382 تهیه گردیدند . انتخاب ماهیان به صورت تصادفی و از بین ماهان سالم و هم اندازه و به تعداد 25 با میانگین وزن و طول به ترتیب 25 ± 500 گرم و 2 ± 40 سانتی متر صورت پذیرفت . انگاه ماهیان در داخل جعبه یونولیت به صورت یک در میان در لایه ها یی از یخ خرد شده به ضخمات تقریبی 5 سانتی متر قرار گرفته و به ازمایشگاه منتقل شد . در طی مدت ازمایش ، تقریبا هر روز مقداری یخ تازه به منظور جبران یخ های ذوب شده همچنین ثابت نگهداشته دمای داخلی جعبه ( 3 _ 1 درجه سانتی گراد ) به ان اضافه می شد . برای اندازه گیری شاخص های شیمیا یی فساد چربی در هر نوبت ازمایش ( روز های 1 ، 4 ، 7 ، 10 ، 13 ، 20 نگهداری در یخ ) از سه عدد ماهی سفید در یای خزر استفا ده گردید . برای این منظور ابتدا ماهی تخلیه شکمی شده و پس از فلس گیری و قطع باله ها شستشو داده شده . انگاه گوشت ماهی چرخ و همگن شد( بدون استخوان ستون فقرات ) و شاخص های رطوبت به روش AOAC ، چربی کل به روش Bligh و Dyer ، مقادیر پر اکسیدان به روش Egan و همکاران ، مقادیر تیو بار بیتوریک اسید به روش Namulema و همکاران، اسید های چرب ازاد به روش Egan و همکاران و اهن هم به روش Clark و همکاران محاسبه و تعین شدند . برای اندازه گیری شاخصهای ارزیابی حسی در هر نوبت ازمایش ، 5 عدد ماهی انتخاب و شاخصهای ارزیابی حسی طبق روش lin و Morriissey و توسط پنج نفر ارزیاب امزش دیده اندازه گیری شد .
تجزیه و تحلیل اماری داده ها با نرم افزار spss انجام پذیرفت که جهت بررسی نرمال بودن داده ها از ازمون کولمو گراف _ اسمیر نوف و جهت بررسی همگنی واریا نسهای از ازمون Levene استفاده گردید . جهت بررسی وجود یا عدم وجود اختلا ف دار روش تجزیه واریانس یک طرفه و ازمون تفاوت حداقل معنی دار Lsd در سطح 5 درصد بین مقادیر حاصل از هر شاخص در زمانهای 1 ، 4 ، 7 ، 10 ، 13 ، 20 روز استفاده شد . برای بیان ارتباطات موجود بین صفات نیز از ازمون همبستگی دوگانه استفاده گردید . برای پیدا نمودن اختلا ف معنی دار در بین نتایج حاصل از ازریابی حسی ماهیان مورد ازمایش از ازمون (( کورو سکال _ والیس )) و تست من ویتنی استفاده شد .
نتایج :
مقادیر اندازه گیری شده شاخصهای شیمیا یی فساد چربی و شاخص های ارزیا بیهای حسی ماهی سفید دریای خزر به هنگام نگهداری در یخ به ترتیب در جدول 2 و 3 نشان داده شده است . تغییرات میزان رطوبت در ماهی سفید دریای خزر در طی مدت نگهداری در یخ دامنه ای بین 05 / 74 تا 76 / 76 درصد داشته است . هر چند که دامنه تغییرات رطوبت کم و حدود 17 / 2 درصد بود ، اما در اغلب موارد معنی دار بود . مقدار رطوبت در ماهی سفید دریای خزر طی مدت نگهداری در یخ در روز هفتم اندگی فزایش یافته و پس از ان کاهش یافت .
تغیییرات میزان چربی کل در ماهی سفید دریای خزر در طی مدت نگهداری در یخ دامنهای بین 02/ 5 و 69 / 6 درصد داشته است . در طی دوره نگهداری مقدار چربی کل در نمونه های مورد ازمایش اندکی کاهش یافت و ازمون های اماری نیز کاه معنی داری را در سطح احتمال 5 درصد به نمایش گذاشتند .
فساد اکسیداسیونی چربی یعنی pv و tba در ماهیان سفید دریای خزر در طی نگهداری در یخ مشاهده گردید . بالا ترین مقدار پراکسید ، بعنوان مرحله اولیه اکیسداسیون چربی ،مربوط به روز دهم نگهداری در یخ بوده و پس از ان مقدار پراکسید کاهش یافت . نتایج حاصل از این ازمون Lsd حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین مقادیر پراکسید در ماهی شفید دریای خزر و در اغلب روز های نگهداری بوده است . بالا ترین مقدار tba ، بعنوان مرحله ثانویه اکسیداسیون چربی ، در روز بیستم مشاهده گردید . اگر چه در روز های اخر نگهداری مقادیر tba اختلا ف معنی داری را نشان نداد ولیکن این اختلاف در روز های اول اندازه گیری معنی دار بود . همبستگی دو pv و tba بعنوان محصولات اولیه و ثانویه اکسیداسیون چربی به هنگام نگهداری ماهی در یخ بالا و معنی دار بوده است که این مقدار 815/ 0 = r بود . همچنین بررسی ضرایب همبستگی ترکیبات دو گانه pv و tba در نمونه ها ی مورد ا زمایش با سایر شاخصها ی فساد چربی از جمله اسید های چرب ازاد بیانگر وجود ارتباط مثبت بالا معنی دارو با اهن هم بیانگر ارتباط منفی بالا و معنادار می باشد .
فساد هیدرولیکی چربی در نمونه ماهیان سفید دریای خزر نگهداری شده در یخ مشاهده گردید . نتایج حاصل از ازمایشات شیمیا یی نشان داد که تشکیل FFA در روز های اولیه نگهداری سریع تر بوده اما با افزایش زمان نگهداری ، به تدریج از سرعت تشکیل ان کاسته شد . بالا ترین مقدار FFA در روز بیستم نگهداری در یخ محاسبه شد . همچنین نتایج حا صل از تجزیه و تحلیل داده ها با ازمون Lsd بیانگر وجود تفاوت معنی دار میان FFA در تمام روز های نگهداری بوده است . ضرایب همبستگی ترکیبات دو گانه FFA با سایر شاخصهای فساد چربی از جمله pv ،tba بیانگر ارتباط مثبت بالا و معنی دار و با چربی کل و اهن هم دارای ارتباط منفی بالا و معنی دار می باشد . در هنگام نگهداری ماهیان سفید دریای خزر در یخ میزان اهن هم در نمونه ها کاهش معنی دار داشت که دامنه تغییرات ان بین 07/8 تا 85 / 4 (میلیگرم در 1000 گرم گوشت ) بود . ضرایب همبستگی ترکیبات دو گا نه نیز حاکی از وجود ارتباط منفی بالا معنی دار اهن ه با پراکسید ، شاخص tba و اسید های چرب ازاد و ارتباط مثبت بالا و معنی دار با چربی کل می باشد .
دامنه تغییرات خواص ارگانو لیپتیک ماهیان سفید دریای خزر در هنگام در یخ متفاوت بوده که روند تغییرات بصورت بوی ابشش> بافت > ظاهر ابشش > چشم > ظاهر عمومی بوده است . نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها با ازمون (( کوروکسکال _ والیس )) و (( تست من ویتنی)) نیز بیان گر وجود اختلا ف معنی دار در اغلب روز های ازمایش و در همه شاخص ها بود . نتا یج ازمون همبستگی ترکیبات دوگانه در ماهی سفید دریای خزر نشان داد که همبستگی معنی دار مثبت و بالا یی بین شاخصهای مختلف ارزیابی حسی ان وجود دارد و این میزان برای شاخصهای ظاهر عمومی و ظاهر ابشش بیشتر از سایر صفات بود . نتایج حاصل از ازریابی حسی در ماهی سفید نشان داد که عمر نگهداری این ماهی در یخ حداکثر 10 روز می باشد .
بحث و نتیجه گیری :
مطالعا ت قبلی نشان داد که کیفیت ماهی در طول مدت سرد سازی کاهش می یابد و تغییرات چربی نقشی مهم در کیفیت ان بر عهده دارد . نتایج بدست امده در این تحقیق ، با تاکید بر میزان کیفیت را با روش سرد سازی ( نگهداری ماهی در یخ ) مرتبط می داند و اندازه گیری شاخصهای شیمیا یی فساد چربی و ارزیابی های حسی نیز تاثیر روشنی از روش نگهداری بر کیفیت ماهیان به ن.مایش گذاشت .
کاهش نها یی رطوبت نمونه ماهیان سفید دریای خزر نگهداری شده در خ بخاطر تاثیر انزیمهای پروتئو لیتیک بر پروتئین و تبدیل انها به اسید های امینه ازاد و در نتیجه کاهش توانای انها در حفظ رطوبت مربوط می باشد . کاهش رطوبت نمونه ها در طی دوره نگهداری ، علاوه بر کاهش وزن ، باعث افزایش تغییرات اکسیداسیونی و در نتیجه افت کیفیت محصول می گردد . نتایج مشابهی نیز در خصوص کاهش چربی در ماهیان مورد مطالعه از جمله کیلکای انچوی و کفال خاکستری بدست امده . کاهش نها یی مقادیر چربی کل در نمونه های اندازه گیری شده احتمالا به خاطر تاثیر انزیم های در فساد هیدرولیتیک چربی و تبدیل ان به اسید های ازاد بوده است .
اندازه گیری پراکسید جهت تعین محصولات اولیه اکسیداسیون چربی ( هیدرو پراکسید ها ) به کار می رود و تولید ان تغییری در و ﻴﮋگیهای حسی ماهی ایجاد نمی کند اما ممکن است منجر به ایجاد مخاطراتی برای مصرف کننده گردد . افزایش مقا دیر پراکسید در نمونه های نگهداری شده در یخ نسبت به نمونه های تازه ( روز اول ) حاکی از توسعه تندی و فساد در هنگام نگهداری ماهیان در یخ بوده و کاهش ان در انتهای دوره نگهداری احتمالا بدلیل پیروی از مکانیسم مونومو لکولار و بی مو لکو لار و تبدیل پر اکسید به ترکیبات ثانویه اکسیداسیونی ( کربونیل است
اندازه گیری tba شاخص مناسبی برای تعیین پیشرفت اکسیداسیون چربی و تولید ترکیبات کربونیل است . وجود چنین ترکیباتی در گوشت ماهی سبب تغییراتی در وﻴﮋگیهای حسی ان از جمله طعم و بو می گردد . در مطالعه حاضر مقادیر tba اندازه گیری شده در ماهی سفید دریای خزر تا 13 روز نگهداری در یخ روند صعودی را به نمایش گذاشت اما میزان ان در ادامه نگهداری تفاوت معنی داری را نشان نداد . چنین الگویی در نتایج سایر محققین از ماهیانی نظیر ماکرل حاصل گشت . محققان این کاهش را به واکنش احتمالی مالون دری الئید با انواع ترکیبات با اجزاء موجود در عضلات از جمله پروتئینها واسید های امینه ازاد نسبت داده اند که در این حالت علی رغم افزایش فساد ماهی مقادیر tba دچار کاهش شده است . برخی از محققین نیز دلایل کاهش tba را پس از مدت زمان مشخص به واسطه واکنش مالون دی الدئید با اسید های امینه ماهی ، تشکیل ترکیبات اضافی کربونیل و یا واکنش مالون دی الد ئید با میوزین بیان نمودند .
انزیمهای هیدرولیز کننده چربی با تاثیر بر چربی ، تغییرات عمده ای را پس از مرگ ماهیان رقم زده و میزان اسید های چرب ازاد را در انها افزایش می دهند . بنابراین اندازه گیری FFA شاخص خوبی برای بیان تاثیر انزیم های لیپولیتیک بر چربی است . هر چند گزارشهای موجود FFA بعنوان عامل مستقیم افت کیفیت بیان ننمودند ، لیکن افزایش مقادیر ان باعث افزایش اکسیداسیون چربی ، توسعه طعم نامطلوب ،ایجاد تغییرات بافتی به واسطه دناتوره شدن پروتئین و در نهایت کاهش کیفیت محصول می گردد . در این مطالعه نیز اثرات معنی دار افزایش FFA بر مقدار اکسیداسیون وکاهش کیفیت محصول کاملا مشهود بود . غلظت تقریبا ثابت مقادیر اسید های چرب اندازه گیری شده در مراحل اخر نگهداری در یخ ، احتمالا به دلیل کاهش مواد اولیه و یا افزایش اکسیداسیون اسید های چرب ازاد بود . چنین الگویی در مطالعاتی که بر روری ماهیان نگهداری شده در شرایط انجماد نظیر سوف نیل و ارین انجام یافته بود ، نیز مشاهده گردید . در مطالعه حاضر اگر چه یخ نتوانست فساد هیدرو لیتیکی ( انزیمی ) چربی را در ماهیان مذکور متو قف کند اما کم بودن مقاد یر FFA انازه گیری شده بیانگر اثر حفاظتی یخ در تولید FFA و کاهش فعالیته ای انزیمی در ماهیان مذکور بوده است . اندازه گیری اهن هم بعنوان یک شاخص افت کیفیت می تواند مورد استفاده قرار گیرد . زیرا در طی دوره نگهداری کمپلکس هم تخریب شده و یون اهن ازاد می گردد. این یونها ی فلزی می توانند بعنوان عامل پر اکسیدان نقش مهمی را در اکسیداسیون چربی بر عهده گیرند . بنابراین کاهش مقادیر اهن هم می تواند به صورت غیر مستقیم بیانگر افزایش اکسیداسیون چربی باشد . ارزیابی حسی به عنوان یکی از شاخصهای سنجش کیفیت ماهیان در طی دوره نگهداری در مطالعات بسیاری از محققین از جمله 2002 ،. al et Aubourg و 1999 Namulema . al et و 1999 Mathen and Thomas امده و از ان به عنوان روشی مناسب جهت بر اورد عمر ماندگاری ماهی در طی دوره نگهداری نام برده شد . در مطالعه حاضر بافت ماهی سفید دریای خزر ثبات و پایداری کمی را در طی دوره نگهداری به نمایش گذاشت . به نظر می رسد تخریب پروتیئنهای بافت مخصوصا پروتئین های میو فیبریل که نقش بسزایی در استحکام بافت دارند ، در ماهی سفید از سرعت بالای بر خوردار است . بطور کلی بوی نامطلوب ماهیان در اثر فساد اکسیداتیو چربی و تشکیل ترکیباتی با وزن مولوکولی پایین ، تخریب پروتئین ها و نیز تغییر در ترکیب تری متیل امین اکسید ایجاد می گردد. در این تحقیق بوی فساد در ابشش ماهی سفید دریای خزر از شدت بالا یی برخودار بود . به نظر می رسد که احتمالا مجموعه ای از عوامل فوق در بروز چنین امری دخیل بوده اند . تغییرات چشم نیز در نمونه ماهیان نگهداری شده در یخ قابل ملاحظه بود . این عوامل بارنگ ابشش به عنوان شاخصی مطلوب جهت ارزابی حسی در ماهی oregonensis ptychocheilus ، alalunga Thunns و novezelandiae Trachurus گزارش گردیده است .
نتایج این تحقیق نشان می دهد که عمر ماندگاری ماهی سفید دریای خزر در یخ حدود 10 روز می باشد. بنابراین یخ علیرغم همه مزایا و وﻴﮋگیهای که دارد برای نگهداری طولانی ماهی سفید دریای خزر مناسب نبوده و و باعث بروز تغییرات کیفی و کاهش ارزش غذایی ان می گردد.
جداول
جدول شماره 1
معیار برای اندازه گیری فاکتورع ای حسی مورد ازمون ( 1994 ، lin and morriisseylin and morriissey )
بافت ظاهر عمومی
بافت سفت و قابلیت ارتجاعی ظاهر عمومی خوب بوده دارد . فرورفتگی ناشی از فشار و پوست درخشنده و شفاف دست به سرعت بر طرف می گردد. است .
بافت سفت و تا حدی قابلیت ظاهر عمومی خوب بوده ارتجاعی خود را از دست و پوست تا حدودی درخشندگی
داد . فرورفتگی ناشی از خود را از دست داده است . فشار دست به اهستگی برطرف می شود .بافت سفتی کمی دارد . درخشندگی ماهی ورنگ فرورفتگی ناشی فشار و پوست ان کم شده است.دست ممکن است در بافت باقی بماند .
بافت کاملا نرم شده است. پوست ماهی فاقد درخشندگی بوده و رنگ ان محو گشته است .
حالت ابشش در چهار حالت بالا به ترتیب بوی ابشش ظاهر ابشش
ابشش ماهی بوی تازگی ابشش به رنگ قرمزو خاص گونه را دارد بوده و اندکی موکوس دارد.
بوی خاص ماهی از بین ابشش به رنگ قرمز رفته و ابشش فاقد بوده و مقدار موکوس دارد.بو می گردد.
بوی ابشش تندی کم تا رنگ ابشش قرمز صورتی متوسطی دارد . تا قهو های بوده و دارای مقداری موکوس دارد .
بوی ابشش خیلی تند رنگ ابشش قهو های بوده و تعفن اور است . ممکن است دارای موکوس زیادی باشد .
حالت چشم در چهار حالت بالا
چشم
چشم در حالت اول شفاف و روشن بوده و حلات محدب دارد.
چشم در حالت دوم چشم اندکی کدر گشته تا حدی تحدب ان کم شده است .
چشم در حالت سوم تحدب چشم از بین رفته است
چشم متمایل به شیری رنگ شده است .
چشم در حالت چهارم چشم بدون تحدب فرو رفته و شیری رنگ است .

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:50 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

خانواده ماهی های طلایی

خانواده ماهی های طلایی
خانواده ماهی طلایی شامل گلدفیش کالیکو، بلک مور، لاین هد، دم چادری، چشم آسمانی، چشم بادبادکی ( بابل آیز ) و انواع دیگر می باشد.
خانواده ماهی طلایی بسیار متنوع و از انواع زیادی تشیکل شده است و بیشترین طرفداران این ماهیها در ژاپن و چین هستند. تکثیر انواع ماهیهای طلایی بسیار آُسان انجام می گیرد و تخمها از مقاومت بالایی برخوردار هستند. سرسختی و مقاومت و زیبایی این ماهی ها باعث شده است روز به روز طرفداران بیشتری پیدا کنند و هر روز کارشناسان پرورش ماهی با استفاده از علم ژنتیک و وراثت، نژادها و گونه های جدیدی را تولید می کنند. تا کنون حدود 100 نوع ماهی طلایی بوجود آمده است. که فقط چند گونه از آنها به ایران آورده شده اند که تمام آنها با موفقیت تکثیر و پرورش یافته اند، برای تکثیر ماهیهای طلایی روشهای متعددی وجود دارد که عبارتند از :
۱- روش مصنوعی
۲- روش نیمه مصنوعی
۳- روش طبیعی
مقاومت ماهیها طلایی در مقابل درجه حرارت آب زیاد است بطوریکه در زمستان در زیر لایه های یخ زمستانی در کف استخرها براحتی درجه حرارت پایین آب را تحمل می کنند. ماهیها خونسرد هستند و همین امر باعث می شود در هر درجه حرارتی فعالیت متناسب با آن داشته باشند در واقع در تابستان که درجه حرارت آب استخر حدود 30 درجه سانتی گراد است ماهی های طلایی بیشترین فعالیت خود را دارند و به غذا و اکسیژن خیلی زیادی احتیاج دارند و به سرعت هم رشد می کنند و از اواخر پاییز که درجه حرارت پایین می آید فعالیت آنها خیلی کم می شود و مصرف غذا و اکسیژن هم به حداقل می رسد و در زمستان به پایین ترین حد ممکن می رسد. معمولاً در زمستان از ذخیره غذایی بدنشان مصرف می کنند که همین موضوع باعث کم شدن وزن آنها می شود. بطوریکه اگر یک ماهی 200 گرم در اوایل پاییز وزن داشته باشد در آخر زمستان حدود 160 گرم وزن خواهد داشت و حدود 40 گرم از وزن آن کاسته می شود. در آکواریم، ماهی های طلایی خیلی زود با هر شرایطی تطبیق می کنند و هر نوع غذایی را بخوبی می خورند. حتی غذاهای پس مانده بقیه ماهیها را در کف از لابه لای ماسه ها می مکند و ذرات ریز غذا را می خورند.
تحرک و جنب و جوش این ماهیها زیاد است و در مقابل بیماریها و امراض پوستی مقاوم و خیلی بندرت بیمار می شود. از طرفی چون پرخور و پرتحرک هستند، بعضی اوقات آب آکواریم را کدر  آلوده می سازند که در اینصورت هر هفته بهتر است مقداری از آب آنها را تعویض کنید. اکسیژن مصرفی گلدفیشها خیلی زیاد است و باید همیشه اکسیژن آب ماهیهای طلایی تأمین باشد.
روشهای تکثیر و پرورش ماهیهای طلایی
1- روش مصنوعی
در ایران برای اولین بار از روش مصنوعی در کارگاه پرورش ماهی در رشت توسط محمدرضا شیخیان با موفقیت انجام شده است. در روش مصنوعی باید حوضچه های مخصوصی برای مولدین آماده ساخت که دارای سیستم فیلتر و اکسیژن دهی و ورودی و خروجی آب مرتب باشد و بخوبی قابل کنترل  و از قبل آماده و مجهز باشد.
در حوضچه های مخصوص ماهیهای نر از ماهی های ماده بطور جداگانه نگهداری می شوند. از قبل کلیه وسایل و آکواریم ها و ابزار کار آماده و مهیا می شود. در روش مصنوعی طریقه تخمگیری کاملاً بصورت مصنوعی انجام می شود. یعنی ماهی ها هرگز همدیگر را نمی بینند و یا تماسی با هم ندارند. ابتدا ماهیهای مولد باید وزن شوند و به ازای وزن هر ماهیها مقدار هورمون هیپوفیز یا هورمون HCG طبق دستور بصورت محلول درآید و با سرنگ مقدار لازم به هر ماهی تزریق شود. برای ماهی های ماده 24 ساعت قبل از تخم گیری فقط در یک نوبت میزان هورمون تزریق می شود ولی برای ماهی های نر بهتر است مقدار محاسبه شده هورمون در دو نوبت و بفاصله 12 ساعت تزریق شود. بعد از 24 ساعت ماهی های مولد آماده هستند ابتدا ماهی ماده را آزمایش می کنیم، اگر تخمها رسیدگی کامل پیدا کرده باشند برای تخمگیری با احتیاط و به آرامی از دو طرف پهلوی ماده با فشار ملایم تخمها به بیرون هدایت می شوند و داخل یک ظرف قرار می گیرند. سپس از دو عدد ماهی نر استفاده می کنیم و اسپرم گیری می شود. این عمل را گشن گیری یا تخمگیری به روش مصنوعی هم می گویند. حالا با ملایمت تخمها را با اسپرمها مخلوط می کنیم که بهتر است از یک پر استفاده شود تا تخمها صدمه نبینند. سپس تخمهای داخل ظرف را با محلول آب نمک 7/0 % شستشو می دهیم که معمولاً حدود پنج دقیقه باید شستشو را انجام دهیم و همانطور با ملایمت تخمها را با اسپرم نرها مخلوط می کنیم. تا تمام تخمها بخوبی بارور شوند. بعد از آن چون تخمها چسبندگی دارند و تا زمانیکه با آب نمک شستشو می دهیم این خاصیت چسبندگی کم است. حالا باید تخمهای بارور شده را به آکواریم هایی که از قبل آماده ساخته ایم منتقل سازیم. در هر آکواریم تعداد مشخصی بطور تقریبی تخم رها می سازیم، بعد داخل هر آکواریم یک شعله اکسیژن قرار داده می شود و مقداری داروی متیلن بلو با غلظت 1/0 % اضافه می شود تا از خرابی تخمها و شیوع و حمله قارچها جلوگیری بعمل آید. ماهیهای مولد بعد از پایان کار به حوضچه ها بر می گردند و برای نوبت بعدی بخوبی تغذیه و نگهداری می شوند.
تخمها درداخل آکواریم بعد از 48 ساعت باز می شوند و بتدریج لاروها به دیواره آکواریم می چسبند. لاروها همراه خودشان کیسه زرده دارند که تا سه روز از آن تغذیه می کنند و در این مدت به هیچ غذایی احتیاج ندارند. معمولاً از صبح روز چهارم لاروها اشتهای زیادی برای خوردن غذا دارند. نوزادان میگوی نمکی بهترین غذا برای آنها بحساب می آیند. لاروها هر چه بزرگتر می شوند باید مقدار غذا و محل نگهداری متناسب با آنها باشد و تمیزی آب لاروها و رقم بندی بچه های ماهی طلایی در هر 15 روز یک نوبت باید انجام شود. در روش مصنوعی نکات بسیار مهمی وجود دارد که حتماً باید مورد توجه قرار گیرد.
1-محل تزریق هورمون باید بین برانشی و باله پشتی و در وسط بدن ماهی بصورت عضلانی زده شود و حداکثر نیم سانتی متر سوزن سرنگ بداخل بدن ماهی وارد شود.
2- فاصله زمانی تزریق برای ماده ها نرها رعایت شود.
3- مقدار محلول هورمون باید دقیق محاسبه شود و برای هر ماهی به اندازه تعیین شده تزریق شود.
4-کلیه لوازم باید کاملاً تمیز، استریل و ضد عفونی باشند.
5-قبل از انجام تخمگیری ( گرفتن تخم و اسپرم ) حتماً از باروری و رسیدگی کامل تخمها و اسپرمها باید باید مطمئن بود.
6- اشخاص مبتدی از این روش استفاده نکنند.
7-حتماً از افراد آگاه، متخصص و کارشناس پرورش ماهی کمک بگیرید. بدلیل حساسیت و دقت لازم در موقع انجام و تشخیص باروری تخمها و اسپرم به تنهایی عملیات را انجام ندهید.
 
2- روش نیمه مصنوعی :
در این روش مانند روش مصنوعی تمام کارهای مربوط به تزریق هورمون هیپوفیز یا HCG به مولدین انجام می شود. به جای اینکه با روش مصنوعی تخمها و اسپرم گرفته شود. از اینجا به بعد را بصورت طبیعی ماهیها در کنار یکدیگر قرار می گیرند و بصورت طبیعی با تعقیب و گریز همدیگر و با فشارهایی که ماهیهای نر از دو طرف به پهلوی ماهی ماده وارد می آورند باعث می شوند ماهی ماده تخمهایش را رها سازد و همزمان نرها هم بصورت طبیعی و با میل خودشان اسپرمها را رها می سازند و در چندین نوبت تعقیب و گریز هر نوبت تعداد زیادی تخم رها می شود. معمولاً چند ساعت طول می کشد تا تخمگیری انجام شود. در این روش بهتر است ماهی های ماده و نر بصورت گروهی و به نسبت 5 به 7 در کنار هم قرار بگیرند چون نتیجه تخمگیری بهتر خواهد شد.
چنانچه در آکواریم تخمگیری صورت می گیرد بهتر است تعداد ماده یک عدد و تعداد نرها 2 عدد باشند. در روش نیمه مصنوعی چون نیمی از کار توسط ماهی ها باید انجام شود و چون ماهی ها هم علاقه شدیدی به خوردن تخمهایشان دارند بنابراین باید چاره کاری اندیشید تا تخمها از دسترس مولدین دور یا پنهان شوند. می توان ماهیها ی مولد را داخل قفس توری قرار داد و یا با انبوه گیاهان طبیعی یا مصنوعی آکواریم را پوشانید که تخمها در لابلای گیاهان استتار شوند و یا از چشمه های تور عبور کنند.
بعد از پایان تخم ریزی که معمولاً ماهیها دیگر میلی به تعقیب همدیگر نشان نمی دهند از آکواریم خارج شوند و به محل نگهداری انتقال داده شوند. در این روش معمولاً هر 15 روز یکبار می توانید از ماهی های تخمگیری کنید. در مدت 15 روز بهتر است ماهیهای ماده از نر جداگانه نگهداری شوند و با بهترین روش ممکن آنها را تغذیه نمایید.
3- روش طبیعی در آکواریم یا حوضچه
الف- روش قفس توری
ب- روش استتار
راحت ترین و ساده ترین طریقه تکثیر و پرورش ماهیهای طلایی روش طبیعی است. همانطور که گفته شد، بهتر است مولدین ماده و نر از همدیگر جدا نگهداری شوند و به بهترین شکل ممکن تغذیه شوند. آب سالم و اکسیژن کافی داشته باشند. ماهی های طلایی در آکواریم یا حوضچه می توانند تخمگیری نمایند. محل تخمگیری باید از قبل کاملاً آماده و مهیا باشد و درجه سختی آب هم بین 10 تا 15 درجه باشد. تعداد ماهی های مولد باید متناسب با آن باشد. مثلاً اگر در یک آکواریم 40 * 35 *70  سانتی متر قرار است تخمگیری انجام شود بهتر است از یک ماهی ماده و دو عدد ماهی نر استفاده شود. چنانچه در حوضچه 1*1*4 متر قرار است تخمگیری شود بهتر است از 10 عدد ماهی ماده و 14 عدد ماهی نر انتخاب و مورد استفاده قرار بگیرد. در محل تخمگیری هرگز  به ماهیها غذا داده نمی شود چون غذا دادن علاوه بر اینکه آب را آلوده می سازد باعث فساد و خرابی تخمها نیز می شود و رشد قارچها را همراه خواهد داشت که خود قارچها هم باعث از بین رفتن بقیه تخمهای باقیمانده خواهند شد و در نتیجه غذا دادن در مکان تخمگیری مولدین باعث از بین رفتن تمام تخمها خواهد شد.
الف- روش قفس توری
در این روش قفس توری داخل مکان تخمگیری آکواریم یا حوضچه قرار می گیرد. ( معمولاً قفس متناسب با مکان تخمگیری ساخته می شود ) چشمه های تور باید آنقدر درشت باشند که تخمها براحتی از آن عبور کنند. بطوریکه ماهیهای مولد از آن چشمها نتوانند به بیرون از قفس توری بیایند. بهتر است ماهیهای ماده را در ساعت 12 ظهر داخل قفس قرار دهید تا فرصت داشته باشند با محیط انس بگیرند و در آنجا با آرامش احساس امنیت کنند و در واقع محل را انتخاب و مورد پسند قرار بدهند. بعد از 3 الی 4 ساعت نرها به داخل قفس گذاشته می شوند. بهتر است چند شاخه گیاه طبیعی یا مصنوعی داخل قفس قرار بگیرد تا برای ماهیها محیط طبیعی تر جلوه کند و به امنیت و آرامش ماهیها بیشتر کمک کند. ضمناً گیاهان می توانند محرک و راه انداز خوبی برای تخم ریزی باشند. یادآوری می شود در مکان تخم گیری هرگز غذا داده نشود. محل تخم گیری آکواریم یا حوضچه باید دارای آب با سختی مناسب بین 10 تا 15 درجه DH از قبل آماده شده باشد و در همان بعدازظهر نرها را در قفس قرار دهید. ماهیهای نر خودشان را به ماده ها معرفی می کنند و با حرکت نزدیک و چسبیده و آنها تمایل به تخمگیری یا بی میلی خودشان را ابراز می کنند و بهتر است بصورت طبیعی نور کم و به تاریکی شب ختم شود و هرگز آنشب روشنایی را نباید روشن کنید تا ماهیها بتوانند شب را در آرامش استراحت کنند تا فردا در سپیده دم صبح ابتدای روشن شدن هوا، ماهیهای نر با تعقیب  ماهیهای ماده به تخمریزی بپردازند. هر ماهی ماده که اعلام آمادگی کند با دو عدد ماهی نر و گاهی هم بیشتر عمل تخمریزی را شروع می کنند.
ماده ها و نرهای دیگر یکی بعد از دیگری به جمع آنها می پیوندند و طولی نمی کشد که تمام ماهیها تعقیب و گریز را شروع می کنند و تخمها بصورت انبوه پاشیده می شوند و به آرامی به کف و دیواره ها می چسبند.
بعضی ماهیها تخم خوره های حرفه ایی هستند که بر می گردند و تعدادی تخم را قبل از اینکه توری عبور کنند می خورند. که این مسئله اصلاً مهم نیست. چون آنقدر تخم زیاد می ریزند که خوردن تعدادی از آنها هیچ اثری نخواهد داشت. بلکه باعث تشویق و علاقه مندی آنها خواهد شد که در نوبت بعدی بخوبی تخمگیری با تمایل شدیدتری انجام می دهند. چون بصورت غریزی متوجه می شوند سهمی از آن تخمها نصیب خودشان خواهد شد. در هر صورت هیچ گونه مزاحمتی یا ممانعتی از ادامه تخم ریزی نباید صورت بگیرد. معمولاً تخم ریزی حدود 5 ساعت ادامه خواهد داشت و در پایان سطح آب کف می زند و آب کدر و شیری رنگ می شود. دیده شده است، بعضی از ماهیهای ضعیف تر بر اثر فشار زیاد تلف شده اند و گاهی آنقدر صدمه می بینند که بیمار می شوند و هرگز در آینده برای تکثیر مناسب نخواهند بود که در این صورت بهتر از اینگونه ماهیها را از دور خارج کنید.
با مشاهده تخمها و با ساکت و آرام شدن ماهیها باید با حوصله آنها را از آنجا خارج کنید و با حوصله و آرامش کارهای لازم را در کمال خونسردی و با دقت تمام انجام دهید.
1-ماهی های ماده را از ماهیهای نر جدا کنید و هر گروه را به محل خودشان انتقال دهید و مکان نگهداری مولدین باید از قبل آماده شده باشد.
2- در صورتیکه آب خیلی شیری و ابری رنگ شده است بهتر است مقداری از آب را با آب مناسب که همان شرایط را دارد تعویض کنید. می توانید از یک فیلتر برقی کمک بگیرید و چند ساعت فیلتر داخل آب کار کند تا آب را شفاف و زلال کند.
3-مقداری داروی متیلن بلو به آکواریم تخمها اضافه کنید. معمولاً ( 1/0 % ) رنگ آب باید آبی آسمانی شود بنابراین بهتر است دارو را قطره قطره اضافه کنید و رنگ آب زیاد آبی پررنگ نشود دارو باعث جلوگیری از رشد و حمله قارچها به تخمها خواهد شد.
4- اکسیژن آب تخمها باید کافی باشد. معمولاً دو روز طول خواهد کشید تخمها باز شوند و روز سم لاروها به دیواره و وسایل داخل آب می چسبند. در این مرحله بهتر است قفس توری از آنجا خارج شود. مواظب باشید لاروها چسبیده به قفس تور با تکانهای آرام رها شوند معمولاً تا روز ششم ( یعنی سه روز بعد از چسبیده شدن ) لاروها هیچگونه غذایی نمی خواهند. در این سه روز لاروها زیر شکمشان کیسه زرده ایی دارند که از آن تغذیه می کنند و احتیاج به هیچ غذایی نخواهند داشت.
صبح روز چهارم ( سعی صبح روز هفتم از زمان تخم ریزی) که لاروها چهار روز عمر دارند کاملاً شنای آزاد پیدا کرده اند و کیسه زرده آنها هم کامل جذب بدنشان شده است. از اینجا به بعد لاروها احتیاج به غذا دارند که اهمیت بسیار زیادی دارد. باید روزانه چهار نوبت به لاروها غذا داد. بهترین غذای زنده در این مرحله نوزادان میگوی نمکی هستند که از قبل باید تدارک دیده باشید. لاروها خیلی پرخور و با اشتها هستند و خیلی سریع رشد می کنند بطوریکه رشد روزانه آنها را با چشم می توان مشاهده کرد بعد از چند روز لاروها باید به مکان جدید و بزرگتر که از قبل آماده شده است انتقال داده شوند. بطور متوسط برای هر متر مربع سطح آب باید 500 عدد لارو ماهی در نظر گرفت. ارتفاع آب باید 30 سانتیمتر باشد ولی چنانچه در حوضچه پرورش ماهی رها شده اند در مدت یکماه ارتفاع بتدریج بالاتر می آید و در آخر یکماه به یک متر خواهد رسید. اکسیژن، فیلتر، نور و تغذیه مناسب همواره باید مورد توجه باشد. بسیار دیده شده است بر اثر آلودگی آب، کمبود اکسیژن محلول در آب تعداد زیادی از لاروها در روزهای اول تلف شده اند.
در پروش ماهی طلایی یک مشکل بزرگ که تعداد بچه ماهی ها را کم می کند، هم جنس خواری بچه گلدفیش های بزرگتر است. بین آنها خیلی زود اختلاف اندازه بوجود می آید و آنهایی که بزرگترند بچه ماهیهای کوچکتر را خیلی راحت می خورند. بهمین منظور بهتر است هر 15 روز یک نوبت بچه ماهی ها را رقم بندی کنیم و آنهایی که هم اندازه هستند یعنی بزرگترها با همدیگر و کوچکترها هم با همدیگر نگه داری کنیم.
بعضی اوقات 500 عدد لارو ماهی طلایی در مدت 15 روز آنچنان تفاوت اندازه پیدا می کنند که به 3 اندازه رشد می کنند. یعنی حدوداً  هر 170 عدد به یک اندازه رشد می کنند. که معمولاً بزرگ متوسط و ریز هستند. آنها که بزرگ و درشت تر شده اند ( به آنها شاه تخم یا شاه ماهی می گویند) در صورتیکه مخلوط با بقیه باشند و رقم بندی نشوند شروع به خوردن کوچکترها و ریزها خواهند کرد و همین رویه ادامه پیدا می کند تا اینکه حداکثر 100 عدد خیلی بزرگترها باقی خواهند ماند و معمولاً سه ماه که بگذرد دیگر اندازه ها بزرگ شده و همدیگر را کاری نخواهند داشت. عمل رقم بندی و اندازه کردن بچه ماهی های طلایی معمولاً باید تا شش ماهگی ادامه پیدا کند. در موقع رقم بندی اکثر پرورش دهندگان، ماهیها را از نظر رنگ، نژاد، گونه از نظر باله ها و چشم طبقه بندی و جدا می کنند. مثلاً بچه ماهیهایی که دارای دم خراب و فقط یک دم دارند و اصطلاحاً به آنها تک دم گفته می شوند در همان ابتدای کار از ردیف پرورش خارج می کنند چون ارزش اقتصادی ندارند و بعد از چند ماه زحمت، بچه ماهیهای زشت و بی قواره ایی پرورش یافته است. اغلب کارگاه های پرورش ماهی دقت لازم را در مورد این مسائل دارند.
ب- روش استتار گیاهی
در روش استتار گیاهی محلی که قرار است در آنجا تخمگیری صورت گیرد. داخل آکواریم یا حوضچه را با انبوه گیاهان طبیعی و مصنوعی کف و بالا را بطور کامل پوشش می دهند. تا تخمها در لابه لای آن استار شود. در مدتی که مولدین سرگرم تخمریزی هستند تعداد کمی از تخم ها خورده می شود. پس از اتمام کار تخمریزی مولدین شروع به خوردن تخمها می نمایند. بنابراین باید مراقبت لازم انجام شود تا در پایان تخم ریزی مولدین از آنجا خارج شوند و همانند روش قبل بقیه مسائل را انجام داد. روش سنتی که در ایران رایج است و بیشتر برای ماهی قرمز هفت سین شب عید انجام می دادند بدین صورت است. در استخرهای پرورش ماهی قرمز ابتدا کف استخر را با انواع جاروهای کوهی و یا خارهای کوهی بصورت بسته بندی درست می کنند و در سرتاسر کف استخر چیده می شود و برای هر استخر 10 عدد ماهی ماده و 14 عدد ماهی نر قرار می دهند و معمولاً در اوایل بهار اینکار انجام می شود و در طی سال فقط روزانه مقداری نان خشک روی سطح آب می اندازند تا ماهیها را به سطح آب بیاورد و نور آفتاب آنها را قرمز کند و در پایان سال اوایل اسفند تمام استخر را خالی می کنند، ماهیهای تولید شده را بفروش می رسانند و تعداد ماهی مادر را دوباره به استخر رها می کنند و مجدداً برای سال بعد بهمین روش کار را ادامه می دهند که در این روش نتیجه تکثیر و پرورش در پایین ترین حد ممکن خواهد بود. البته روش سنتی اصلاً قابل قبول نیست و هیچکدام از اصول تکثیر و پرورش در آن رعایت نمی شود و به نسبت تخم ریزی که انجام می شود، تعداد لاروها در پایان سال بسیار پایین است. در واقع در پایین ترین حد ممکن تولید خواهد شد. چنانچه از روش قفس توری استفاده شود درصد بیشتری تولید خواهد شد.
روش تشخیص جنسیت ماهی های طلایی
ماهیهای طلایی معمولاً بعد از یکسال به سن بلوغ می رسند و در آن موقع قابل تشخیص جنسیت هستند. ماهی نر معمولاً زودتر بالغ می شود. سن بلوغ در ماهی های طلایی برای ماده ها یکسال است و برای نرها معمولاً بعد از نه ماهگی بالغ خواهند شد. ماهیها ی بالغ براحتی قابل تشخیص جنسیت هستند.
ماهی نر :
1-  لبه باله های آبششی جلو در ماهی های نر :
اولاً : ضخیم تر است.
دوماً : بصورت دندانه دندانه است.
سوماً: بر روی هر برآمدگی که بصورت دانه دانه و زبر است، یک نقطه سفید رنگ برآمده وجود دارد.
2- بر روی سطح آبشش یا برانشی ماهی نر همان نقاط سفید برآمده وجود دارد.
3- معمولاً گلدفیشهای ماده دارای شکم های بزرگتر و گنده ایی هستند در حالیکه نرها دارای شکل ظاهری دراز و کشیده و لاغرتر هستند.
4-   درماهی نر زیر شکم قسمت خروجی لوله بیضه های نر در انتهای متصل به بدن شکل آن زوکی شبیه به نوک قلم نی سر شده است.
 
ماهی ماده :
1- ماهیهای ماده دارای باله های نازک و ظریفتر و لبه باله های آبششی خیلی نازک و ظریف است و هیچگونه برآمدگی و نقطه سفید بر روی آن وجود ندارد.
2- روی سطح برانشی هم هیچگونه برآمدگی و نقطه سفید وجود ندارد.
3-  تمام گلدفیشهای ماده دارای شکمی چاق، گنده و بزرگ هستند و از روی شکل ظاهری آنها با نگاه آول قابل تشخیص هستند.
4-در زیر شکم قسمت خروجی لوله تخمدان در انتهایی که متصل به بدن می شود شکل آن گرد و شبیه به تخم که از آن خارج می شود است.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:51 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

توسعه آبزی پروری و حفاظت از محیط زیست

 توسعه آبزي پروري و حفاظت از محيط زيست



اشاره : حفظ محيط زيست از نظر قانوني و اخلاقي و اجتماعي يك ضرورت اجتناب ناپذير است ، كم توجهي به اين نكته در واقع كم توجهي به اصل زندگي بر روي زمين است .


از طرف ديگر توسعه آبزي پروري در كشور ما يك ضرورت اقتصادي است زيرا ذخاير طبيعي آبزيان ما چه در آبهاي داخلي و چه در آبهاي سرزميني در شمال و جنوب ، نه امروز و نه در آينده بهيچ وجه جوابگوي تقاضا نخواهند بود همچنين در شرايط كنوني كه موضوع اشتغال در جامعه ما بسيار پراهميت است ، چون آبزي پروري مي تواند زاينده فرصت هاي شغلي مولد و ارزش افزوده


باشد ، بنابراين توسعه آبزي پروري هم غيرقابل اجتناب مي شود .


اكنون مدتهاست كه اين پرسش مطرح است كه آيا توسعه آبزي پروري با حفاظت از محيط زيست در تضاد و تناقض است ؟ آيا اگر تداخلي بين اين دو وجود دارد مي توان يكي را بر ديگري ارجح دانست ؟ آيا توسعه آبزي پروري در جهت توسعه پايدار انجام مي شود ؟ يا برخلاف آن ؟ نگارنده كه تحصيلاتي در زيست شناسي جانوري و دريايي و تجاربي در زمينه آبزي پروري دارد اعتقاد دارد كه آبزي پروري اگر با اصول و مباني حفظ محيط زيست همراه شود نه تنها تضادي با محيط زيست ندارد بلكه مي تواند كمك به حفظ محيط زيست و در جهت توسعه پايدار هم باشد .


در اين نوشته بدواً اثرات متقابل پرورش آبزيان بر محيط زيست و بلعكس مرور شده و سپس پيامدهاي زيست محيطي سامانه هاي مختلف پرورش آبزيان توضيح داده مي شوند و در نهايت


گزينه هاي برتر با هدف حفظ محيط زيست مورد تأكيد قرار گرفته اند .



الف : دوستي آبزي پروري و محيط زيست


شك نيست كه هر فعاليتي در طبيعت مي تواند تأثيراتي بر محيط زيست داشته باشد اما ما بايد بدانيم كه آبزي پروري مي تواند حامي و دوست محيط زيست هم باشد ! ! درك اين پديده چندان پيچيده نمي باشد اما بناچار ذيلاً به مواردي اشاره مي شود .



1- جلوگيري از انقراض نسل گونه هاي تجاري


شك نيست كه يكي از راه هاي كمك به توسعه پايدار كمك به حفظ گونه ها و تنوع آنها در طبيعت است .


نسل گونه هاي تجاري آبزيان بعلت صيد بي رويه بيش از ساير گونه ها در معرض خطر قرار گرفته است . از اينرو توسعه آبزي پروري مي تواند به چند طريق به حفظ و بقاء نسل اين گونه ها كمك كند .


• پرورش آبزيان بمنظور بازسازي ذخاير از دست رفته طبيعي كمك مؤثري به حفظ و بقاء نسل


گونه هايي است كه بهر دليل در معرض خطر قرار دارند . اتفاقاً شروع آبزي پروري در كشور نيز ابتدا با همين هدف بوده است . امروزه چندين گونه مهم در كشور بطور مصنوعي تكثير و پس از پرورش اوليه در طبيعت رهاسازي مي شوند . شايد اگر اين كارها صورت نمي گرفت نسل برخي از اين گونه ها تاكنون منقرض شده بود .


• آبزي پروري همچنين مي تواند فشار صيد بي رويه را از روي ذخاير طبيعي آبزيان كاهش دهد و از اين طريق به حفظ محيط زيست كمك كند . وجود گونه هاي پرورش در بازار بعلت دسترسي آسان و در همه فصول و هر جا ، تازگي محصول ، قيمت نسبتاً پائين و امكان توليد براساس ذائقه مصرف كنندگان و تقاضا در مجموع مي توانند به حفظ گونه هاي تجاري در طبيعت كمك مؤثري بنمايند . آمارها نشان


مي دهند كه اكنون درصد بسيار بالايي از نياز مصرف كنندگان ماهي در كشور ما از طريق آبزيان پرورشي تأمين مي شود . حجم توليدات آبزيان پرورشي در سال 86 به تنهايي بيش از سه برابر حجم ماهيان صيد شده از درياي خزر بوده است كه اگر اين مقدار ماهي را از بازار حذف كنيم بدون ترديد بعلت تقاضاي بازار صيد بي رويه شدت گرفته و يا تلاش صيادي بيشتر مي شود و در نتيجه گونه هايي بسرعت بيشتري از آبهاي طبيعي حذف مي شوند و اين ضرر سنگين به محيط زيست آبي خواهد بود .


• يكي ديگر از اهداف توسعه آبزي پروري بكارگيري صيادان غيرمجاز در اين حرفه است كه از اين طريق هم مي توان به حفظ نسل گونه هاي تجاري كمك كرد .


از نظر بيولوژيك حذف هرگونه از آبزيان مي تواند منجر به حذف گونه هايي كه از آن تغذيه


مي كرده اند و در واقع به گسسته شدن قسمتهايي از زنجيره غذايي در آب گردد .



2- مزارع آبزي پروري كمك به بقاء پرندگان


پرندگان آبزي و يا كنار آبزي بعضي مهاجر و بعضي ساكن هستند . اين پرندگان معمولاً


بركه هاي كم عمق را بعنوان محل هايي براي چراي خود انتخاب مي كنند . وجود استخرهاي بزرگ پرورش ماهيان گرمابي و ميگو كه بصورت درياچه اي پرورش داده مي شوند بستر مناسبي براي


تغذيه و زمستانگذراني اين گروه از پرندگان است . البته آبزي پروران با پرندگان ماهيخوار معمولاً مبارزه مي كنند ولي خيلي از پرندگان آبزي و كنار آبزي اصلاً ماهيخوار نيستند . تعداد زيادي از پرندگان قدرت غواصي ندارند و معمولاً از گونه هاي ديگر آبزي در سطح يا كنار آب تغذيه مي كنند . وجود استخرهاي پرورش ماهي بعلت بستري كه براي توليد انواع نرم تنان – سخت پوستان و دوزيستان و كرم ها فراهم مي كند در هر صورت موجب جلب انبوه پرندگان مي گردد . معمولاً در شروع بهار كه استخرهاي پرورشي ماهيان گرمابي آبگيري مي شوند انبوه نوزادان قورباغه و انواع ديگري از جانوران ريز در آب توليد مي گردند كه غذاي مناسبي براي پرندگان محسوب مي شوند .






تنها پرنده اي كه خوش آيند آبزي پروران نيست و با آن بشدت مبارزه مي شود « قره غاز » يا ( Cormorant ) است . معمولاً آبزي پروران با وجود اين نوع پرنده بشدت مبارزه مي كنند ولي با بقيه پرندگان چندان كاري ندارند . تجارب موجود نشان مي دهند با همه مبارزه اي كه با اين پرنده مي شود همه ساله تعداد زيادي از بچه ماهيان مزارع بوسيله اين پرنده صيد مي شوند .


برخي پرندگان در نيزارهاي حاشيه مزارع پرورش ماهي تخمگذاري مي كنند و برخي ديگر حتي در روي آب و حاشيه استخر لانه ساخته و تخم هاي خود را بصورت نيمه شناور قرار مي دهند .


امروزه اجراي پروژه هاي توسعه منابع آب نظير سدسازي و شبكه هاي آبياري سطوح وسيعي از بركه ها و تالاب هاي طبيعي را خشكانده و اراضي آنها را تبديل كشتزار شده اند و طبيعتاً استخرهاي پرورش ماهي جايگزيني مناسب براي آنها بعنوان اراضي تغذيه اي ( Feeding ground ) و جوجه پروري ( Nursery grund ) پرندگان مي توانند باشند .



3- مزارع پرورش ماهي و گسترش فضاي سبز


پرورش ماهي بدليل اينكه آب را به خاك نزديك مي سازد خودبخود مي تواند باعث گسترش فضاي سبز گردد . فضاي سبز ايجاد شده ممكن است بصورت درختان سايه دار يا حتي گسترش نيزارها و چمنزارها باشد كه همگي از نظر بوم شناسي و زيست محيطي داراي اهميت هستند .






4- مزارع پرورش آبزيان و كمك به تنوع زيستي


با گسترش فضاهاي آبزي پروري روي زمين هاي لم يزرع و ديم و يا شوره زار كه معمولاً اينگونه اراضي را به پرورش ماهي اختصاص مي دهند ، اكوسيستم هاي جديدي شكل مي گيرند كه


مي توانند محيط هاي امن براي رشد و توسعه انواعي از خزندگان – دوزيستان – پروندگان و پستانداران آبزي گردند . زيرا وجود اب خود زادگاهي براي توليدات غذايي از پلانكتون ها و حشرات و سخت پوستان گرفته تا نرم تنان و كرم ها و ديگر جانداراني كه بعنوان غذا بمصرف مهره داران


مي رسند مي باشد . تجارب ما در توسعه پرورش ماهيان گرمابي در مناطقي از دشت خوزستان نشان مي دهد با بوجود آمدن استخرهاي پرورش ماهيان گرمابي تنوع زيستي در منطقه گسترش پيدا كرده و اين موضوع با چشم انسان معمولي هم قابل رؤيت مي باشد . مثلاً اولين گروه مهره داراني كه سر و كله آنها پيدا مي شود دوزيستان هستند . دوزيستان در زماني كه از آب بيرون مي آيند جثه بسيار ريزي دارند و غذاي خيلي خوبي براي پرندگان و مارها پيدا هستند و سپس موش – موش خرما و سمور آبي هم شروع به رشد و نمو مي كنند و يك محيط اكولوژيكي كاملي شكل مي گيرد .



ب : تهديدهاي بالقوه آبزي پروري بر محيط زيست


در مقابل مزايايي كه گفته شد خطراتي نيز وجود دارند كه معمولاً نمي توان آنها را ناديده گرفت . در مورد پيامدهاي منفي زيست محيطي پرورش آبزيان معمولاً آدم هاي غيرمتخصص يا غيرمسئول بصورت اغراق آميزي صحبت مي كنند بطوريكه اين خطر احساس مي شود كه با شمشير حفظ محيط زيست جلوي توسعه پرورش آبزيان گرفته شود . اين پيامدهاي منفي را ميتوان به دو گروه تقسيم كرد .


1- گروه اول پيامدهاي منفي زيست محيطي ناشي از توسعه پرورش آبزيان را مي توان به توسعه غيرمسئولانه پرورش ماهي نسبت داد . يعني توسعه اي كه فقط منافع افراد سودجو را درپي دارد و بهيچ وجه مورد تأئيد انسان هاي طرفدار توسعه پايدار نمي باشد بطور مثال مي توان به احداث مزارع پرورش ماهي در جنگل ها كه معمولاً با قطع درختان جنگلي همراه است اشاره نمود . همچنين پرورش ماهيان علفخوار در مجاورت تالابهايي كه وجود نيزار در آنها حيات گروه هائي از جانداران را تضمين مي كند .


زيرا با فرار ماهيان علفخوار به اينگونه محيط ها خطر بومي شدن آنها وجود دارد و در نتيجه نيزارها ممكن است نابود شده و زندگي در آنجا به خطر مي افتد . همچنين پرورش ماهيان گوشتخوار در كنار منابع آبهاي طبيعي هم مي تواند خطر آفرين باشد . در هر صورت ظهور گونه هاي ناخواسته ماهي در منابع آبهاي طبيعي ممكن است مشكلاتي را براي اكوسيستم بوجود آورد . از اينرو مسئولين ذيربط بايد دقت لازم را بعمل آورند . بديهي است اين نوع خطرات را نمي توان به حساب خطرات زيست محيطي پرورش آبزيان در همه جا منظور نمود بلكه اينها مشكلات مسئوليت پذيري و مديريتي اشخاص هستند .


2- گروه دوم تضادهاي بالقوه ذاتي توسعه آبزي پروري با حفظ محيط زيست هستند كه وظيفه ما انسانها آنست كه تا جائيكه ممكن است از آنها جلوگيري كنيم . شايد مهمترين مشكلي كه در اين رابطه خودنمايي مي كند موضوع پساب مزارع پرورش ماهي و ورود آن به منابع پذيرنده باشد .


بحث پساب مزارع ماهي در همه جاي دنيا مطرح است و در كشورهاي پيشرفته نيز با آن دست به گريبان هستند . از همين رو امروزه در كشورهايي كه طرفداران حفظ محيط زيست در قدرت قرار دارند مزارع پرورش ماهي را در نقاطي كه حساس بوده الزام به ايجاد تأسيسات تصفيه پساب كرده اند و اكنون اين نوع تأسيسات در كشورهايي مثل آلمان در برخي مزارع ماهي وجود دارند كه با وجود آنها پرورش ماهي هيچ گونه مشكل زيست محيطي ندارد . بنابراين اين مشكل هم قابل حل است و راه حل دارد و لذا نبايستي نگران آن بود .


پساب مزارع پرورش ماهي معمولاً حاوي مقاديري مواد آلي است كه مربوط به فعاليتهاي حياتي ماهي و ساير گياهان و جانوران آبزي هستند . همچنين آزمايشات نشان مي دهد ميزان فسفات ها و نيترات هاي معدني و مواد معلق هم در پساب ها بصورت بالقوه ممكن است وجود داشته باشند .


در اين ميان اگر منبع پذيرنده آب برگشتي از مزارع آبزي پروري ظرفيت كافي نداشته باشد


مي بايستي چاره اي انديشيده شود .


مواد معلق يكي از معضلات پساب هاي پرورش آبزيان هستند اين گونه مواد بعلت قطر ذرات و ماهيت ها معمولاً قابل ته نشيني هستند . بنابراين وجود حوضچه اي ته نشين كننده باوسعت كافي كه زمان ماند آب را در حديكه مواد معلق آن ته نشين شوند تضمين نمايد مي تواند برطرف كننده مشكل مواد معلق باشد .


يكي ديگر از مشكلات آب برگشتي مزارع ماهي مواد آلي هستند كه ناشي از تغذيه ماهي يا فعاليت هاي جانداران آبزي مي باشند مواد آلي در آب با هوادهي قابل اكسيده شدن هستند . همچنين اگر مسير كانال خروجي آب تا منبع پذيرنده طول كافي و شيب لازم را داشته باشد آب مي تواند بصورت خودبخودي اين مواد را در مسير خود مينراليزه ( Mineralize ) كند و آنها را تبديل به مواد مغذي


بي ضرر نمايد . همچنين در مسير خروجي در مزارع گرمابي معمولاً گياهان زيادي رشد مي كنند . وجود گياهان در مسير گذر آب مي تواند بمنزله پالايشگاه عظيمي باشد كه كليه مواد آلي و فلزات سنگين را


جذب نمايد . بنابراين در اين گونه موارد جاي نگراني نيست .


همچنين در پساب مزارع آبزي پرور ممكن است بو يا مزه آب تغير كرده باشد . اين تغيير بو و مزه ناشي از فعاليت هاي ميكروارگانيسم هاي آبزي و وجود آمونياك است كه با اندكي هوادهي قابل برطرف كردن هستند .


مواردي ديگري از قبيل افزايش شوري – تغير در دما و وجود خزه ها يا جلبك هاي ميكروسكپي و مواد ضدعفوني كننده هم در گزارشات پساب برخي مزارع پرورش آبزيان وجود دارند . مثلاً افزايش شوري آب در جائي اتفاق مي افتد كه خاك منطقه خيلي شور باشد و استخرهاي پرورش را بصورت خاكي بسارند . چنين اراضي فقط در دشتهاي جنوبي كشور غالب هستند در واقع شور شدن آب برگشتي از مزارع ماهي به خود ماهي مربوط نمي شود بلكه مشكل خاك هاي منطقه هستند در چنين جاهايي


مي بايستي تمهيداتي انديشيده شود كه كانال هاي خروجي آب سيماني ساخته شده و كف حوضچه هاي خاكي هم از كوبيدگي كافي برخوردار باشد تا از نفوذ آب به درون خاك جلوگيري شده و زه آب شور بوجود نيايد .


در انتخاب محل احداث مزرعه پرورش ماهي يكي از گزينه هاي برتر مي تواند جايي باشد كه آب برگشتي آنها به مزارع كشاورزي هدايت مي شود . اكثر مزارع پرورش ماهي كه در ايران ساخته مي شوند اين قابليت را دارند ولي در مورد مزارع پرورش ميگو احتمالاً اين امكان وجود ندارد و بنابراين آب برگشتي اين مزارع معمولاً به دريا هدايت مي شود البته در اين مزارع چون مسير عبوري آب برگشتي معمولاً باز است پساب معمولاً خودبخود فرصت ته نشيني و رويش گياهان و خود پالايي كافي را دارد .


بغير از موضوع پساب موضوع حضور ناخواسته برخي گونه هاي آبزيان در آبهاي طبيعي هم مطرح است كه قبلاً به آن اشاره شد . بهرحال جابجايي بچه ماهيان از منطقه اي به منطقه ديگر در پرورش ماهي اجتناب ناپذير است و در اين بين ممكن است گونه هاي ماهي وحشي از منطقه اي به منطقه ديگري جابجا شوند . شواهدي در اين مورد در دست است كه تأئيد مي كند در سال هاي گذشته در ايران اين جابجايي ها صورت گرفته كه البته بطور ناخواسته بوده اند . بديهي است عواقب اين احتمال ممكن است مفيد يا مضر باشند و لذا نمي توان در اين مورد نسخه اي واحد پيچاند . برخي گونه هاي جابجا شده نظير ماهي كاراس كه بومي آبهاي شمال ايران است و اكنون درجنوب ايران هم ديده ميشود زياني براي محيط زيست ندارند و برخي ديگر از ماهيان هم قدرت توليدمثل در آبهاي طبيعي ندارند . مثلاً ماهي قزل آلا به خيلي از آبها راه پيدا ميكند اما چون قدرت تكثير در اين آبها را ندارد و خطري محسوب نمي شود .


در سال هاي اخير كارشناسان بهداشت اشاره به وجود نوعي حلزون مضر را كرده اند كه در آبهاي غربي ايران مشاهده شده ولي قبلاً وجود نداشته است . اين گمان وجود دارد كه اين حلزون هم با تانكرهاي حمل بچه ماهي جابجا شده ولي مدرك مستندي در اين خصوص وجود ندارد . علاوه بر آن چون در آبهاي كشور ما در خصوص نرم تنان مطالعات تفصيلي صورت نگرفته نمي تواند تأئيد كرد كه اين نوع حلزون قبلاً در نقاطي وجود نداشته ضمنا آنكه گونه هايي مثل حلزون ها و سخت پوستان و حتي خود ماهي ها هم با پرندگان از نقطه اي به نقطه ديگر جابجا مي شوند و اين جابجايي ها ارتباطي با پرورش آبزيان ندارند .



ج : توسعه پرورش آبزيان و عدم تأثير بر محيط زيست


در مواردي توسعه توسعه آبزي پروري تأثيري بر محيط زيست ندارد . اصولاً ديدگاه آلايندگي محيط زيست در تمام موارد « بجز موضوع آب » پرورش آبزيان تغييري در محيط زيست ايجاد


نمي كند . بعنوان مثال در مراحل بهره برداري پروژه هاي پرورش آبزيان :


- پرورش آبزيان آلودگي صوتي ايجاد نمي كند .


- پرورش آبزيان آلودگي هوا ايجاد نمي كند بلكه بالعكس به تلطيف هوا هم كمك مي كند .


- پرورش آبزيان آلودگي خاك ندارد .


- پرورش آبزيان نازيبائي محيط زيست را بهمراه ندارد .


- پرورش آبزيان پسماندهاي جامد و يا غيرقابل برگشت بهمراه ندارد .


البته در مرحله ساخت و ساز ممكن است تأثيرات منفي ضعيفي بوجود آيند كه موقتي هستند .



نتيجه گيري :


توسعه پرورش آبزيان اگر مسئولانه و مديريت شده باشد نه تنها خطري براي محيط زيست ندارد بلكه كمك هاي زيادي به حفظ محيط زيست و تعادل اكوسيستم ها و تنوع زيستي هم مي نمايد و بنابراين بايد در انتخاب محل طرح هاي پرورش آبزيان و مديريت بهره برداري از مجتمع ها به نكات زيست محيطي توجه كافي مبذول شود .

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:52 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

وضعیت کنونی توسعه تکنولوژی کشت ماهی حلوا سفید

عنوان: وضعيت كنوني توسعه تكنولوژي كشت ماهي حلوا سفيد pampus argente
________________________________________
ماهی حلوا سفید با نام انگلیسی silver pomfret و نام علمی pampus argenteus كه در كویت زبیدی نامیده می شود ، دارای ارزش غذایی بالایی است كه در سراسر جهان مشتریان فراوانی دارد . این ماهی همچنین دارای پراكندگی وسیعی در مناطق مختلف جهان از دریای شرق چین در آسیای جنوب شرقی و اقیانوس هند تا خلیج فارس دارد . در سالهای اخیر به علت بهره برداری بیش از حد ذخایر این گونه در آبهای طبیعی ، كاهش شدیدی در ذخایر آن در كویت و سایر مناطق جهان ایجاد گردیده است . علیرغم كاهش ایجاد شده در ذخایر طبیعی این گونه و افزایش قیمت آن تحقیقات اندكی بر روی توسعه تكنولوژی هچری و پرورش این گونه در سالهای اخیر انجام گردیده است .
در ژوئن سال ۱۹۹۷ در یك تلاش مقدماتی برای توسعه هچری و تكنیكهای پرورش لارو بخش آبزی پروری شیلات و اقیانوس شناسی موسسه تحقیقات علمی كویت برای اولین بار در جهان در پرورش لارو و تولید بچه ماهی حلوا سفید در شرایط كشت در هچری به موفقیت هایی دست یافت كه با استفاده از تخم كشی از مولدین وحشی كه به وسیله تورهای گوشگیر سطحی صید گردیده بودند ، تعداد ۴۵ قطعه لارو بصورت موفقیت آمیزی تا مرحله بچه ماهی نورس پرورش داده شدند۰
متعاقب این موفقیت كسب شده در مورد پرورش لارو در سال ۱۹۹۷ ، یك پروژه تحقیقاتی ۵ ساله با بررسی امكانات فنی كشت ماهی حلوا سفید در كویت از آوریل ۱۹۹۸ آغاز گردید . ازآن پس تاكنون این پروژه توانست بطور موفقیت آمیزی چندین هزار بچه ماهی انگشت قد ماهی حلوا سفید را برای پرورش در نرسری و محیطهای پرورشی تولید نماید و تكنیك های پرورش لارو برای پرورش بازاری توسعه یافت۰ در حال حاضر تلاشهای مستمری برای توسعه مولدین پرورشی برای تكثیر در شرایط كنترل شده پرورشی نیز در دست اقدام می باشد.
‌عملكرد هچری :
منبع كنونی برای پرورش لارو استفاده از تخم های گرفته شده از مولدین وحشی است . نرها و ماده های كاملا رسیده در مدت ژوئن تا سپتامبر در آبهای ساحلی كویت در اعماق حدود ۵ تا ۲۰ متر یافت می شوند . آنها با تورهای گوشگیر سطح، در زمان جز ر و مدهای بلند هنگام ماه نو و كامل در ساعات روز صید می گردند . در مدت دوره تخمریزی ، دامنه دمای سطحی آب دریا بینC º ۳۳-۲۸ و شوری بین ۳۹-۳۵ قسمت درهزار می باشد .
پیك تخمریزی در ژوئن – جولای ، هنگامی كه دمای آب در حدودC º ۲۹-۲۸ است ، می باشد . ماده های كاملا رسیده با تخم های آزاد سیال و آبدار ، بین ساعت های ۱۵ تا ۱۸ در هنگام جزر یافت می شوند۰ در صید با تور گوشگیر ، نرهای كاملا رسیده از نظر تعداد نسبت به ماده ها، به نسبت ۵:۱ بیشتر می باشند۰ نرها با یك شاخص گنادوسوماتیك( GSI) خیلی كمتری كه نسبت به ماده ها دارند، زودتر به رسیدگی جنسی می رسند ۰ مطالعات هم آوری و بافت شناسی نشان می دهد كه مولدین با علائم نامشخصی كه دارند می توانند حداقل شش بار از ژوئن تا آگوست با یك هم آوری نسبی ۶/۱۷۰ عدد تخم به ازائ هر گرم وزن بدن در هر بار ، تخمریزی نمایند . هم آوری مطلق برای یك ماهی ماده ۵۰۰ گرمی حدود ۳۵۰۰۰۰ تخم می باشد . بطور متوسط از هر عدد مولد رسیده حدود ۴۰۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰ تخم سالم بر اساس اندازه و وضعیت تخمدان ها می توان گرفت . در صد تخم های سالم بر اساس فصل / ماه صید می باشد بنابراین بالاترین درصد تخم های سالم مربوط به تخم هایی است كه در ماه ژوئن گرفته شده اند . تخم های لقاح یافته ، كروی، شفاف و شناور و قطری حدود ۱/۱ میلی متر دارند . زمان تفریخ تخم ها ۱۵ ساعت در دمایC º۳۰-۲۹ می باشد و نسبت تفریخ بر اساس زمان و وضعیت جمع آوری تخم ها و معمولا بین ۵۰-۲۸ درصد می باشد . لاروهای تازه هچ شده دارای یك كیسه زرده بیضوی بزرگ و اندازه ای حدود ۴/۲ میلی متر دارند .
پرورش لارو :
بهترین درجه حرارت برای پرورش لاروهاC º ۲۹-۲۷ درجه سانتی گراد و
شوری PPT ۴۰-۳۹ می باشد . معمولا لاروهای تازه تفریخ شده را در تراكم ۱۲۰-۳۰ قطعه لارو در لیتر ذخیره سازی می كنند . با وجود این میزان ذخیره سازی ۴۰-۲۰ قطعه لارو در لیتر را بدون هیچ اختلاف معنی داری در بقائ لارو در این میزان ذخیره سازی استفاده می نمایند .
میزان بقا در ۱۲ روز بعد از تفریخ ، برای لاروهای تغذیه شده با تركیبی از مخلوط چندگونه از میكروآلگها شامل كلرلا ، ایزوكرسیس و نانوكلروپسیس با تراكم سلولی یك میلیون سلول در میلی متر در آب محیط پرورش لاروها، به همراه روتیفرهای غنی سازی شده با مواد مغذی ، در مقایسه با استفاده از فقط یك گونه از آلگ ها ، بطور فابل ملاحظه ای بالاتر بوده است .
ابتدا لاروها را با روتیفر با تراكم ۵ عدد روتیفر در میلی متر تا روز ششم بعد از تفریخ ، تغذیه می نمایند و سپس تراكم را به ۱۵-۱۰ عدد روتیفر در میلی لیتر ، تا زمان اوج رفتار تغذیه ای شكارگری لاروها در روز هشتم ، افزایش می یابد تا اینكه آنها را با ناپلی آرتمیای تازه هچ شده تغذیه نمایند .
لاروها بطور قابل ملاحظه ای بیشتر از روتیفرهایی كه محیط كشتشان با مخلوطی از چند گونه آلگ باشد در مقایسه با اینكه محیط كشت آنها فقط از یك آلگ باشد ، تغذیه می كنند . علاوه بر آن چربی های امگا سه اساسی كه دارای اسیدهای چرب غیر اشباع با زنجیره بلند هستند در روتیفرهایی كه با مخلوطی از چند گونه آلگ ، همراه با مكمل های تجاری مانند Selco Super و
protein selco DHA تغذیه شده اند بطور قابل ملاحظه ای بیشتر است .
درخلال یك هفته از تغذیه با ناپلی آرتمیا ، لاروها قادر به تغذیه با غذاهای فرموله خمیری می باشند . لاروها همچنین به راحتی جهت تغذیه با غذاهای خمیری در سینی های آویزان شده در ستون آب عادت می كنند .
در شرایط آزمایشی، بقاء تا مرحله بچه ماهی جوان ۲/۴% بوده است . پرورش لارو و تولید بچه ماهی با استفاده از تانك های فایبر گلاس گرد با ظرفیت یك تا چهار متر مكعب موجب بقائ بهتر لاروها در مقایسه با تانك های بزرگتر بوده است .
یكی از علل تلفات لاروها در هچری ناشی از رفتار لاروها در بلعیدن حباب های كوچك هوا در سطح آب است كه این ناشی از رفتار ذاتی لاروهای ماهی حلوا سفید مبنی بر مصرف مدوزها و ژله ماهی های كوچك است ، حبابهای كوچك كه در ظاهر به شكل ژله ماهی های غیر واقعی است توسط لاروها خورده شده و موجب شناور شدن و از دست دادن تعادل لاروها در ستون آب می گردد . این پدیده در مرحله دوم پرورش لارو از روز ۲۵ پرورش به بعد افزایش می یابد. تلفات لاروها بر اثر بلعیدن حباب های هوا را با جایگزین كردن تكنیك های هوادهی مستقیم در تانك های پرورش لارو می توان كاهش داد . تلفات لاروها بر اثر همجنس خواری در مقایسه با سایر گونه های ماهیان دریایی كمتر است . فقدان همجنس خواری و آمادگی پذیرش غذای فرموله ، تكنیك های هچری را توسعه می دهد و موجب امیدواری جهت تولید تجاری لارو می باشد . مطالعات تحقیقات آتی برای بهبود پرورش لارو ، بر روی تغذیه و تكنیك های مدیریت تانك برای افزایش تولید بچه ماهی خواهد بود .
كشت در محیط های پرورش :
تاریخ كشت ماهی حلوا سفید در محیط های پرورشی در خشكی به سیستم كشت با استفاده از تانك های گرد با ظرفیت های متفاوت حتی بیش از ۶۵ متر مكعب با جریان مداوم آب دریا بر می گردد .
تولید غذای تجاری مناسب برای استفاده در فاز پرورش نیز هنوز در دست اقدام می باشد . بطور هم زمان ، بر اساس نتایج بدست آمده از تجربیات گوناگون ، یك غذای نیمه مرطوب استفاده گردیده است ، غذا را در ظروف پلاستیكی كه در ستون آب آویزان است قرار می دهند .
در آزمایشات انجام گرفته بین سالهای ۲۰۰۳-۱۹۹۸ ، متوسط وزن حاصل شده برای ماهیان زیر ۵۰ گرم ، بیش از ۳۴/.۰ گرم در هر روز برای هر ماهی و ۲۳/۰ گرم در هر روز برای هر ماهی بالای ۵۰ گرم بوده است كه بدلیل بهبود غذاهای ساخته شده با افزودنی های غذایی در سال ۲۰۰۴ ، میزان رشد برای ماهیان زیر ۵۰ گرم ، به ۶۲/۰ گرم در هر روز برای هر ماهی و در سایزهای بالای ۵۰ گرم ، به ۳۲/۱ گرم در هر روز برای هر ماهی افزایش یافته است .
در طول این دوره نسبت رشد ویژه ( SGR ) برابر با ۹۶/۵% در هر روز برای هر ماهی در سایز زیر ۵۰ گرم و حدود ۱۳/۲% در هر روز برای هر ماهی بالای سایز ۵۰ گرم بوده است .
میزان رشد در طول زمستان از نوامبر تا مارس در كویت هنگامی كه دمای آب به زیر ۱۳ درجه سانتی گراد می رسد ، كاهش می یابد . عملكرد رشد در این ماهیان كه در تراكم های مختلف ۶۰ ، ۸۰ ، ۱۰۰ و ۱۲۰ قطعه در متر مكعب در روش كشت در تانك های با سیستم گردشی، ذخیره سازی شده اند نشان داد كه در تراكم ذخیره سازی ۶۰ قطعه در متر مكعب ، بقائ بهتری را می توان بدست آورد . عملكرد رشد ماهی حلوا سفید در استخرهای خاكی و قفس های دریایی تاكنون مورد بررسی قرار نگرفته است
توسعه مولدین پرورشی :
در طول مدت پرورش ماهیانی كه رشد سریع تری داشتند را در تانك های جداگانه ای به منظور توسعه مولدین پرورشی نگهداری كردند . مطالعات بافت شناسی نشان می دهد كه ماهی حلوا سفید از
گونه های Gonochroistic می باشد كه جنس های نر و ماده از هم جدا می باشند۰ مطالعات همچنین نشان می دهد كه پروسه تفریق جنسیت برای نرها و ماده ها به ترتیب در سن ۱۱۵ و ۱۳۵ روز بعد از تفریخ كامل می شود . در شرایط پرورش در تانك ، اندازه رشد كامل مولدین از ۱۲۴ تا ۸۳۲ گرم است۰ ماهیانی كه برای توسعه مولد سازی انتخاب شده بود ند رسیدگی گنادها در شرایط اسارت در آنها به سختی صورت می گرفت ، چنانچه اولین نشانه وجود نرهای كاملا رسیده برای تولید اسپرم در اندازه های ۱۳۴ گرم وزن بدن و ۱۷ سانتی متر طول چنگالی ( FL) مشاهده می گردید و ظهور ماده های رسیده در مولد سازی با مرحله ۲ گنادها در اندازه ۴/۲۲۲ گرم وزن بدن و ۵/۱۹ سانتی متر طول چنگالی( FL) بود .
در مدت جولای سال ۲۰۰۴ یك ماهی ماده ۴۰۸ گرمی با مرحله چهار رسیدگی تخمدان مشاهده گردید۰ سرانجام مولدین نگهداری شده در تانك ها به Criptocarion آلوده شده و روند تخمریزی مولدین را در سال ۲۰۰۴ مختل نمود . بررسی های آتی در خصوص توسعه مولدین پرورشی از ماهیان تولید شده در هچری خواهد بود . به منظور دستیابی به تخمریزی مولدین نگهداری شده در كارگاه ، تلاش هایی جهت تزریق ماهیان با هورمون HCG صورت گرفت كه بر اثر تلفات ماهیان هیچ نتیجه ای حاصل نگردید . پتانسیل مولدین پرورشی تحمل دستكاری و استرس تزریق را در مقایسه با مولدین وحشی ندارد و تكنیك های تخمریزی طبیعی مولدین در شرایط اسارت با استفاده از بهبود مدیریت تانك پرورش و تغذیه هنوز در حال توسعه می باشد .
چشم انداز آینده :
بطور معمول ، تكنولوژی های توسعه كشت تجاری گونه های ماهیان دریایی جهت تحقیقات و توسعه چندین سال وقت نیاز دارد . در مقایسه با برخی از گونه های تجاری مهم دریایی پرورشی ، تحقیقات بر روی ماهی حلوا سفید نسبتا در مراحل متاخرتری قرار دارد و در مراحل اولیه توسعه به نظر می رسد كه به هر حال پروسه های ارزشمندی به منظور كاربرد تجاری صورت گرفته است . براساس نتایجی كه اخیرا حاصل شده، به نظر می رسد كه ماهی حلوا سفید یك كاندید جالب برای آبزی پروری با پتانسیل خیلی بالایی از ارزش بازاری و تقاضا بخصوص در خاور میانه و آسیای جنوب شرقی باشد.
ترجمه : علی یوسفی كارشناس ارشد شیلات استان بوشهر
این مقاله از نشریات بخش آبزی پروری شیلات و اقیانوس شناسی موسسه تحقیقات علمی كویت به قلم دكتر سلیمان المطر و چارلز جیمز ترجمه شده است.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:53 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

پرورش ماهی در سیستم های باز

پرورش ماهی در سيستم های باز:
منظور از قفس يا كيج بخشي از آب دريا, سراب ,آب پشت سد و… است كه از اطراف و كف توسط ابزارهاي مختلفي مثل توري با چشمه هاي مختلف محصور گردد ودر آن محيط محصور ماهي پرورش داده شود.
اولين بار ماهيگران از قفس براي نگهداري موقت ماهي (تا زمان آماده شدن براي فروش) استفاده مي كردند.پرورش در قفس , پديده اي است نو كه در سالهاي اخير در نواحي ساحلي انجام مي شود.
تنوع زيادي در اندازه ها وطرح هاي قفس ديده مي شود. قفس ها با شرايط مختلف محيطي تطابق پذيري زيادي دارند واز آنها به طرق مختلف استفاده مي شود.
1-انواع قفس:
قفس ها در مقايسه با انواع اوليه آن توسعه زيادي يافته وامروزه انواع وطرح هاي متنوعي از آنها وجود دارد.
چهار نوع قفس وجود دارد: ثابت , شناور, قابل غوطه وري وغوطه ور واستفاده از 2 مدل ثابت وشناور رايج تر است.
-قفس هاي ثابت : از يك كيسه توري تشكيل شده اند كه بوسيله تيرك هايي در كف درياچه يا رودخانه در آب نگهداري مي شود. اين قفس ها نسبتاً ارزان وساختن آنها آسان است , ولي از لحاظ اندازه وشكل محدوديت دارند وفقط در محل هاي كم عمق با بستر مناسب مستقر مي شود.
-قفس هاي شناور: كيسه قفس هاي شناور توسط يك حلقه يا چارچوب شناور نگهداري مي شود. كاربرد اين قفس نسبت به ساير انواع قفس بيشتر است ومي توان آنها را در اشكال واندازه هاي مختلف طراحي كرد.
-قفس هاي قابل غوطه وري: كيسه توري يا شبكه هاي توري قفس قابل غوطه وري , متكي به يك چارچوب يا دكل است ومي تواند در عمق هاي مختلف آب قرار گيرد. اين مزيت باعث مي شود كه در شرايط آب وهوايي بد از صدمات در امان باشد. اين مدل قفس در زمان آرامش آب , در سطح آب نگهداشته مي شود وهنگام بدي آب وهوا درون آب غوطه ور مي گردد.
-قفس هاي غوطه ور: قفس هاي غوطه ور ساده , معمولاً, از تعدادي جعبه هاي چوبي ساخته مي شوند كه در ميان آنها شكاف هايي وجود دارد و آب از درون آنها عبور مي كند. اين قفس ها توسط سنگ يا پايك به بستر آب محكم مي شوند.
2- معيارهاي انتخاب محل استقرار قفس:
سه دسته معيار براي انتخاب محل قفس وجود دارد كه بايد رعايت شوند:
• بررسي مقدماتي شرايط فيزيكوشيميايي محيط كه تعيين مي كند آيا يك گونه مي تواند در آن محيط به لحاظ دما , شوري , اكسيژن , جريان ها و… پرورش يابد يا خير.
• عواملي هستند كه با موفقيت يك سيستم قفس ارتباط دارند (آب وهوا, محفوظ بودن , عمق وبستر
•بررسی مسائل مربوط به احداث وسوددهي مجتمع پرورشي همانند جنبه هاي حقوقي , دسترسي , تاسيسات محلي ,امنيت وبحث هاي اقتصادي _ اجتماعي.
 -كيفيت آب محل استقرار قفس :
دما , شوري , اكسيژن ,  , گل آلودگي و آلودگي آب پارامترهايي هستند كه قبل از نصب قفس در محل مورد نظر , بايد مورد توجه قرار گيرند.هر گونه ماهي در رنج معيني از دما, شوري , اكسيژن و  ...بهتر رشد مي كند.
ميزان گل آلودگي كمتر از 100 ميلي گرم در ليتر براي بيشتر گونه ها قابل تحمل است.البته , مدت در معرض قرار گرفتن نيز مهم است.پرورش دهندگان بايد از محل هايي كه ميزان گل آلودگي بالايي دارند پرهيز كنند.اصولاً رودخانه ها احتمال گل آلودگي بالايي دارند ومقدار مواد جامد معلق آن ها ممكن است به چندين هزار ميلي گرم در ليتر برسد.
از نقطه نظر پرورش ماهي در قفس ، يك آلوده كننده چيزي است كه به ساختمان قفس صدمه بزند, اثرات منفي روي ماهي هاي درون قفس يا غذاي مصرفي بگذارد يا در بدن ماهي به مقداري جمع شود كه ديگر قابل مصرف نباشد. در نتيجه محل استقرار قفس بايد تا حد امكان دور از صنايع ونقاط پر جمعيت باشد تا خطر اين آلودگي ها كاهش يابد.
3-شرايط محل استقرار قفس:
-عمق:
قفس هاي ثابت در مناطق كم عمق درياچه ها ومخازن يا رودخانه ها ودر عمق هاي كمتراز 8 متر مستقر مي شوند. زيرا پيدا كردن تيرك هاي بلندتر كه بتواند قدرت كافي براي نگهداشتن قفس ها را در عمق بيشتر را داشته باشد مشكل است.
عمق آب براي قفس هاي شناور چندان مهم نيست اما با افزايش عمق , هزينه ها ومشكلات مهار كردن بالا مي رود. براي اكثر انواع پرورش در قفس , قفس ها بايد در عمق كافي مستقر شوند تا تبادل آب حداثر باشد, ودر عين حال كف قفس به اندازه كافي با بستر فاصله داشته باشد.
در اثر رسوب مواد زايد در زير قفس وكيفيت آب اطراف قفس نامساعد مي شود, بنابراين بهتر است ماهي هاي درون قفس را 4 الي 5 متر بالاتر از رسوبات نگهداري كرد.
عمق مناسب را مي توان با ابزارهايي ساده مثل نخ وشاقول يا پيچيده مثل اكوساندردبه سرعت تعيين كرد.
قفس هاي شناور اين مزيت را دارند كه مي توان آنها را به آب هاي عميق تر منتقل كرد.
 -بستر:
وضعيت بستر, روي انتخاب طرح قفس تاثير مي گذارد. درآب هاي شيرين فرو كردن پايه هاي قفس ثابت مشكل است واز قفس هاي شناور استفاده مي شود.
اهميت دريا با بستر صخره اي وجود جريان لايروبي كننده مناسب وكمترين احتمال ايجاد مولد زائد مي باشد.
وليكن مهاركردن قفس در اين محل ها مشكل است.
 -جريان آب:
تبادل خوب آب هم از لحاظ تامين اكسيژن وهم از لحاظ برطرف كردن مواد زائد حاصل از سوخت و ساز, اهميت دارد.
سرعت آب بين 1/0 تا 5/0 متر در ثانيه مناسب است وسرعت هاي متوسط بين 2/0 تا 3/0 نيز نتايج رضايت بخشي نشان داده اند. با افزايش سرعت جريان آب هزينه هاي مهار وساختمان قفس افزايش مي يابد.
 4-مواد مناسب ساخت قفس:
مواد مناسب براي ساخت كيسه قفس بايد داراي شرايط ذيل باشند:
- قوي
- سبك
-مقاوم در برابر پوسيدگي , ساييدگي وهوازدگي
-مقاوم در برابر مواد چسبيده به تور
- راحتي كار وقابل تعمير بودن
-خاصيت كشيدگي زياد
- بافت صاف وغير خشن براي ماهي
- ارزان
يك ماده تمام كيفيت هاي ذكر شده را ندارد اما بي شك بعضي مواد براي برخي گونه ها محل ها و هدف ها مناسبترند. عموماً كيسه قفس را از توري هاي قابل انعطاف كتابي يا نايلوني مي دوزند بعلاوه از شبكه هاي توري غير قابل انعطاف , از مواد مختلف وبه اشكال مختلف براي مكان وهدف هاي مختلف استفاده مي شود.
تور مناسب قفس بايد مقداری سنگين تر از آب باشد تا به راحتي از حلقه شناور آويزان شود وبه قدركافي محكم باشد وتوانايي تحمل وزن مقداري ماهي را در هنگام بالا كشيدن تور در زمان صيد داشته باشد.
5-جنبه های پرورش در قفس:
از قفس مي توان در پرورش متراكم , نيمه متراكم وگسترده استفاده كرد. در پرورش گسترده , ماهي ها متكي به غذاهاي طبيعي و قابل دسترس آبي هستند ولي در روش هاي متراكم ونيمه متراكم غذاي دستي كاربرد دارد.
در پرورش گسترده ونيمه متراكم در قفس , از گونه ماهي هاي علفخوار و همه چيزخوار ودر پرورش متراكم از گونه هاي گوشتخوار استفاده مي شود. بيش از 130 گونه ماهي و12 گونه ميگو , خرچنگ دريايي وخرچنگ معمولي در قفس پرورش داده مي شوند.
گونه انتخابي پرورش تجاري در ايران ماهي قزل آلا رنگين كمان است.
ماهي قزل آلا براحتي به غذاي دستي عادت كرده وارزش اقتصادي بالايي دارد وهمچنين تهيه بچه ماهي به مقدار مورد نياز براحتي امكان پذير است.
-طول دوره پرورش:
در كشور ما با توجه به دماي آب , پرورش دهندگان ماهي در قفس بين 4-8 ماه فرصت دارند تا ماهيان مزارع خود را به وزن بازار برسانند.
-حمل ونقل ورهاسازي ماهي در قفس :
24-48 ساعت قبل از حمل ونقل بچه ماهي ها , غذادهي قطع مي شود وبوسيله مناسبي بچه ماهي ها به محل استقرار قفس منتقل مي شوند. پس از رسيدن وسيله حمل ونقل ماهي به منبع آبي , يا قفس را به كنار ساحل نزديك كرده وماهي ها را توسط لوله هاي پلاستيكي يا برزنتي به داخل قفس تخليه مي كنند يا اينكه ماهي ها را توسط قايق به محل مورد نظر مي برند.
پيش از رهاسازي بايد دماي آب ماهي با دماي محيط جديد تقريباً برابر باشد.بلافاصله پس از انتقال ماهي در قفس , نبايد به آن ها غذا داد.
بر مبناي توليد نهايي هر قفس ومحاسبه تعداد تلفات , ماهي ها را در قفس رهاسازي مي كنند.
-غذادهي در قفس:
از غذادهي در هنگام سرما يا گرماي شديد وهنگام طوفان خودداري شود, زیرا ماهي ها در اين مواقع اشتهاي مناسبي ندارند. ماهي هاي قفس را بايستي به زمان هاي مشخص غذادهي عادت داد. متوسط طولي ووزني هر ماهي غذا با سايزمشخصي استفاده مي شود. از دادن غذا در مواقع تاريكي يا كدورت آب بايد خوددداري شود.
-صيد ماهيان در قفس:
صيد ماهي هاي قفس, براساس چرخه توليد, يا به صورت يك جا يا به صورت مرحله اي انجام مي شود. اگر ماهي ها در زمان رهاسازي يك وزن باشند، يكجا برداشت وبه بازار ارسال مي شوند اما اگر ماهي ها درهنگام رهاسازي اختلاف وزن داشته باشند يا در دوره هاي مختلف رهاسازي شده باشند ودر دوره هاي مختلف به وزن بازاری برسند , مرحله اي صيد مي شوند.24 ساعت قبل از صيد غذادهي قطع مي شود.
براي صيد ماهي از قفس ، تور را بالا مي كشند، تا حدي كه ماهي ها در يك حجم كوچك از آب جمع شوند سپس با يك ساچوك ماهی ها را از داخل تور خارج مي كنند. در قفس هاي بزرگ ، از چرثقيل باي بالا كشيدن تور استفاده مي شود.
عمليات بعدي ، جايگزاري قطعات خرد شده يخ لابلاي ماهيها وفرستادن آنها به بازار مصرف است.
6-رعايت چند نكته مديريتي در طول دوره پرورش در قفس:
-بررسي كيفيت آب:
آگاهي از كيفيت آب در طول دوره پرورش بخصوص براي مزارع قفس كه به صورت متراكم در آن ماهي پرورش داده مي شود اهميت زياد دارد.
مهمترين پارامترهاي آب اكسيژن محلول ودماست . دما بايد به طور روزانه در اول صبح وسط روز واوايل شب , اندازه گيري ودر جدول مشخصي ثبت شود. اندازه گيري ساير پارامترها از قبيل عمق شفافيت , PH ,نيتروژن نيز الزامي است.
- بيومتري ماهي ها:
به منظور آگاهي از ميزان رشد ماهي هاي قفس , بايستي در فواصل منظم از ماهي ها نمونه گيري ووزن وطول آنها تعين شود.
- بهداشت ودرمان ماهي ها:
آگاهي از سلامتي ماهيان پرورشي در طول دوره قابل اهميت است. هر گونه تغيير در ظاهر , پوست , چشم , باله ها ودم مهم و مي تواند علامت بيماري باشد . جمع آوري ماهي هاي مرده در قفس مي تواند در جلويري از سرايت بيماري كمك كند.
جهت جلوگيري از شيوع بيماريهاي مسري پرورش دهندگان بايد نكات بهداشتي را رعايت نموده وباكارشناسان بهداشت مشاوره نمايند.
-تعمير ونگهداري قفس:
قفس در اثر طوفان ,جانوران شكارچي , اشياي شناور روي آب , كشتيراني ودزدان فرسوده وخراب شده وبراي استفاده مجدد در فصول بعدي پرورش نياز به تعمير دارد.
پارگي هاي كوچك توري قفس را مي توان با نخ هاي ابريشمي , در محل ترميم كرد, اما اگر صدمه ديدگي زياد باشد بايد كيسه تور تعويض شود يا در ساحل تعمير گردد.
براي جلوگيري از گرفتگي چشمه ها وتعويض سريعتر آب در قفس , بهتر است همراه با افزايش وزن ماهي ها , بويژه در محيط هاي دريايي كيسه هاي توري رابا توري چشمه بزرگتر تعويض كرد.
منبع: كشاورز تنها

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:54 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

اختلاط آب روان در استخرهای آبزی پروری

اختلاط آب در استخرهاي آبزي پروري (aquaculture pond mixing)   
________________________________________
در اکثر موارد، بسیاری از گونه های ماهی به سوی مناطقی ازآب استخر حرکت می کنند که درآن ناحیه، آب به لحاظ کیفیت در حد مطلوبی قرار دارد. اما در عین حال ممکن است در بین ستون های باریک آب اسیر(squeezed) شوند به عبارت دیگر تعداد زیادی ماهی در یک ستون باریک قرار گرفته و تنزل کیفیت حیاتی آب تشدید می شود که در نتیجه حیات ماهیان نیز به خطر افتاده و آنها را به آستانه بحران و مرگ نزدیک می کند. اختلاط مکانیکی (mechanically) آب استخر سبب ایجاد محیطی یکنواخت در تمام آب استخر شده و حجم آبی را که می تواند توسط ماهی ها (بدون به خطر افتادن حیاتشان) اشغال شود، افزایش می دهد. از آنجا که بسیاری از استخرهای خاکی پرورش آبزیان کم عمق می باشند، وزش بادهای سنگین در سطح آنها تا حدی موجب اختلاط آب می شود. اما، وجود باد، در اکثر مناطق مسئله ای غیرقابل پیش بینی بوده و برای اختلاط و تهویه آب استخرها چندان قابل اعتماد نیست. البته در این مورد استثنائاتی مانند وزش دوره ای باد در منطقه گواتر را می توان ذکر نمود که شرایط مناسبی را برای پرورش میگو در منطقه بدون استفاده از سامانه هوادهی (در شرایط تراکم معمول) رقم می زند.در فصل تابستان، هنگامی که میزان تنفس موجودات بالاست، ممکن است بادهای ملایمی بوزد و چون مصرف اکسیژن در بالاترین حدخود قرار دارد ، اختلاط آب بسیار مفید خواهد بود. در شب نیز هنگامی که غلظت اکسیژن محلول پائین است، وزش ملایم باد در سطح استخر موجب افزودن اکسیژن محلول آب می شود.اختلاط آب استخرها بطریق مکانیکی قابل اعتماد تر از مخلوط شدن آب با وزش بـــاد است، زیرا قابل تنظیم و قابل برنامه ریزی می باشد. امروزه ابزارهای هوادهی بطور وسیعی در واحدهای پرورش آبزیان، که میخواهند خود را به سطوح بالاتر اقتصادی ارتقاء دهند، مورد استفاده قرار می گیرد اما وسایـــل اختلاط آب بطور معمول در مزارع مورد بهره برداری واقع نمی شود.اختـــلاط آب استخـــر همچنیـــن بــا عناویــن آمیختـــگی آب (water blending) ، چــرخش آب (water circulation) ، چرخش مصنوعی و یا به هم زدن لایه بندی آب (destratification) نیز شناخته می شود.روش های مکانیکی متعددی برای کاهش دوام لایه بندی آب وجود دارد. که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهد شد.
لایه بندی آب در استخرهای پرورش آبزیان
لایه بندی آب به واسطه جذب انرژی نور خورشید توسط آب استخر بوجود می آید. شدت نورخورشید بصورت یک تابع نمایی با افزایش عمق آب کاهش می یابد آبهای سطحی، نور بیشتر و آبهای عمیق، نور کمتری را جذب می کنند. آب حدود ۳۰ درصد از انرژی نور خورشید را به صورت گرما جذب می کند. از آنجا که آب این انرژی را در خود ذخیره می کند، به تدریج گرمتر شده و غلظت آن نسبت به آبهای لایه های زیـــرین کمتر می شود. نتیجه این امر، گرم تر شدن و کاهش غلظت لایه هـــای آبی است که در بالای لایه زیرین، که سردتر و غلیظ تر است، قرار دارد.لایه بندی در هنگام افزایش کدورت آب محسوس تر است، زیرا کدورت نفوذ نور خورشید را به ستون های آب محدود می سازد.نخستین علت کدورت آب، وجود ذرات معلق شامل مواد آلی جامد مانند جلبکها و مواد غیر آلی جامد مثل ذرات گل رس، درستون آب می باشد.میزان لایه بندی آب در یک استخر را می توان ازطریق تفاوت بین دمای آبهای سطحی و عمقی و تقسیم نمودن آن در اعماق مختلف استخر محاسبه کرد. این مسئله، نسبت تغییرات دما با عمق را در واحد درجه سانتیگراد بر متر نشان می دهد. در فصل تابستان، گرمتر بودن آبهای سطحی استخر به میزان منهای ۶ تا منهای ۱۲ درجه سانتیگراد نسبت به آبهای تحتانی و نزدیک به کف استخر چندان غیر معمول نیست.حداکثر عمق استخرهای پرورشی بین ۱ تا ۵/۱ متر برای انواع خاکی آن و ۳ تا ۵/۴ متر برای آبگیرها یا آب بندان ها می باشد. طی فصل تابستان، این دو محیط در طـــول روز لایه بندی شده و در شب لایه بندی آنها از بین می رود.ازلحاظ زمانی،حداکثر لایه بندی آب معمــولا بین ساعـــت ۲ تا ۴ بعدازظهـــر در یک روز آرام رخ می دهد. ممکن است آب در استخرهای عمیق تر از ۲ تا ۳ متر، با این شیوه در شب ها به هم نخورد، و این مسئله موجب بوجود آمدن یک لایه پایا از آب فقیر از لحاظ شرایط حیاتی، می شود.که موقتا و تنها در اثر وقوع جریانات قوی آب و هوایی ( بادهای شدید)، بصورت معکوس درآمده و بهم می خورد. بدون وجود عوامل طبیعی و یا مکانیکی مؤثر بر اختلاط آب، حوضچــــه ها یا آبگیــرهای عمیــق تر می توانند دارای لایه ای از آب سردتر در قسمت عمیق باشند که حتی با وجود لایه بندی و بهم خوردگی روزانه لایه های فوقانی آب، در فصل تابستان، همچنان پایدار بمانند.لایه بندی معمولا به لایه های آب با دمای مختلف اشاره دارد، اما این اصطــلاح می تواند به لایه هایی با غلظت های شیمیایی یا فیزیکوشیمیایی مختلف بویژه غلظت اکسیژن محلول نیز اشاره داشته باشد. از آنجا که نور بیشتری در نزدیکی سطح آب وجود دارد، بیشترین فتوسنتز جلبک ها نیز درنزدیکی سطح آب رخ می دهد و این خود موجب تولید اکسیژن در طول روز می شود.اکسیژن اندکی نیز که در کف استخر تولید می شود، غالباً توسط تجزیه کنندگان مواد آلی مصرف می شود. لذا آبهای سطحی استخر نسبت به آبهای عمقی آن، اکسیژن محلول بیشتری دارند. در یک بعد از ظهر آفتابی و آرام فصل تابستان، غلظـــت اکسیـــژن محلول می تواند بین ۱۵ میلیگرم بر لیتر در آبهای سطـــحی و تا کمتر از ۴ میلیگرم بر لیتر در آبهای عمقی استخر تغییرکند. دمای آب، بسته به شدت لایه بندی ، از اختلاط اکسیژن محلول سطحی با آب های عمیق تر جلوگیری می کند.لایه بندی شیمیایی و فیزیکو شیمیایی بر دقت اندازه گیری غلظت اکسیژن محلــول نیز تاثیــــر می گذارد. در اندازه گیری هایی که نزدیک به سطح آب انجام می شود، نمی تواند نشاندهنده کیفیت آب قابل دسترسی برای گونه های مختلف باشد. مثل میگوی آب شیرین که در نزدیکی بستر استخر زندگی می کند. لایه بندی بر اساس اکسیژن محلول می تواند چنین گونه هایی را به قسمتهای کم عمق تر استخر هدایت کند که در نتیجه گرفتار همجنس خواری، پرندگان شکارچی شده و نیز تحت تاثیر آب گرم تر قرار می گیرند.
مزیت های بالقوه اختلاط آب
تصور می شود اختلاط آب مزیتی برای اکوسیستم استخر و رشد و بقای ماهیان باشد. اگرچه مزایای ذکر شده ذیل تماماً توسط تحقیقات علمی به دست نیا مده اند، اما نتایج پروژه های به سازی وضعیت دریاچه ها به این اشاره دارد که اختلاط آب می تواند موجب بهبود فعالیت های شیلاتی و شاید تولید ماهی در استخرهای پرورشی شود.
۱ - بهبود توزیع اکسیژن محلول در ستون آب
اختلاط مؤثر آب، محیطی همگنی را در ستون آب استخر به وجود می آورد. در استخرهایی که آب آنها مخلوط نشده و دارای شکوفایی جلبکی زیادی هستند، بدلیل جذب بیشتر نور در لایه های سطحی ، فرآیند فتوسنتز منحصر به لایه های فوقانی آب خواهد بود. در این استخرها بدلیل فتوسنتز در حد بسیار بالا در سطح آب، غلظت بالای اکسیژن محلول درنزدیکی سطح و غلظت بسیار پائین آن در کف استخر، مشاهده می شود.غلظت اکسیــژن محلول سطح آب عموماً موجب افزایش درجه اشباعیت آب استخر ( ظرفیت آب در نگهداری مقدار مشخصی اکسیژن در درجه حرارت ، فشار و شوری معین) می شود. در این موارد، اکسیژن محلولی که از آب به هوا منتشر می شود باعث تقلیل اکسیژن موجود در استخر می گردد. اختلاط آب استخر موجب نگهداری اکسیژن تولیدی حاصل از فتوسنتــز و توزیع آبهای ســــطحی فوق اشباع در سرتاسر ستون آبی استخر می شود. این مسئله موجب افزایش اکسیژن موجود در آب برای مصرف ماهی ها در شب خواهد شد. اختلاط آب در شب، هنگامی که غلظت اکسیژن محلول کمتر از حد اشباع باشد به انتشار اکسیژن از هوا به آب کمک می نماید.
۲ - به حداقل رساندن انباشت مواد آلی
توزیـــع مجدد آبهای سطحی در ستون آب، می تواند تاثیر مثبتی بر فرآیندهایی داشته باشد که در بستر رخ می دهند. جمعیت جلبک ها دائما در حال تغییر است، یعنی تعدادی از آنها هر روز از بین رفته و تعدادی دیگر جایگزین آنها می شوند. هنگامی که این جلبک ها در کف استخر رسوب می کنند، این مواد آلی به سرعت تجزیه شده و تقاضای زیادی برای مصرف اکسیژن بوجود می آورند. بدین ترتیب غلظت اکسیژن در آب نزدیک به کف استخر تقلیل می یابد. عدم وجود اکسیژن در کف استخر به فرآیند تجزیه و تولید ترکیبات مختلف شیمیایی ( اسیدهای چرب فرار و فرآورده های تخمیری) منتج می شود که بعضی از این ترکیبات برای ماهی ها سمی بوده و ممکن است موجب کاهش رشد آنها در بعضی استخرها شوند. بنابراین، اختلاط آب می تواند از انباشت ترکیبات شیمیایی سمی در کف استخر جلوگیری کند.
 
     

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:55 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

آسیب شناسی در صنعت میگوی ایران

آسیب شناسی در صنعت میگوی ایران


صنعت پرورش میگو درایران که عمری کمتر از 15 سال دارد مر حله معرفی و استقرار را خوب طی کرد و حتی سرعت آن بسیار تند و فریبنده بود و همین عامل باعث جذب عده زیادی از فعالان اقتصادی بسمت این صنعت پول ساز شد. این رویای شیرین سرمایه دار شدن سریع درسال 1381 با اولین تب بازار به پایان رسید . با حذف فاکتور های کاذب اقتصادی مثل کمبود موقتی تولید میگو در دنیا ، ارزانی انرژی و نیروی کارگری در ایران وهمچنین بحران اقتصاد جهانی پس از 11 سپتامبر ، تولید میگوی ایران را بسمت رقابتی پیش برد و تولید کنندگان آماتور ایران در مقابل تولید کنندگان حرفه ای جهان ( چین ، تایلند ، تایوان و ... ) محکوم به شکست شدند . تعدادی از مزرعه داران میگو در ایران بدون اطلاع از مدیریت بحران در تولید ، چند سالی بدون باز پرداخت سود و اصل سرمایه بانکی ، به صورت ضعیف به تولید ادامه دادند که حاصلی جز به حاشیه رفتن نداشت. عده ای دیگر دست به طرح های ابتکاری زدند تا شاید بتواتند از بحران تولید رهایی یابند و شیلات هرمزگان هم طرح های ترویجی کم هزینه ای را اجرا کرد که همه این طرح ها به علت پشتوانه کم علمی و مالی و علاقه شدید مجریان آنها به جواب دهی سریع ، مفید فایده نبودند .



دلایل بیست گانه ورشکستگی پرورش میگو



در حال حاضر این صنعت به دلایل فراوانی آسیب دیده که عبارتند از :



1- وابستگی پرورش میگو به بازار صادراتی


2- افزایش چشمگیر قیمت خوراک میگو از 2000 ریال به 12000 ریال


3-افزایش هزینه عمل آوری و بسته بندی


3- افزایش دستمزد کارگران مزرعه


5- مستهلک شدن ماشین آلات موجود در مزارع


6- سررسید شدن اقساط وامهای دریافتی و پایان یافتن همکاری بانکها


7- مکانیزه نبودن مزارع و وابستگی کامل مزرعه به نیروی کارگری


8 – الگوی تولید کنسر سیومی که یک الگوی یک طرفه بود


9- نیمه تمام بودن زیر ساخت اکثر سایت ها


10- کیفیت بسیار متغیر خوراک میگوی داخلی و خارجی


11 عدم ثبات بازار و ثابت ماندن قیمت میگوی پرورشی


12- نپذیرفتن ورشکستگی صنعت میگو توسط شیلات ایران از سال 1381 به بعد


13- شیوع بیماری وایت اسپات در مزارع میگوی خوزستان و بوشهر


14- تاثیر کم افزایش تولید در واحد سطح در سود خالص


15- دسترسی سخت مزرعه داران به نهاده های تولید


16- ذخیره سازی مزرارع با لاروهای تست نشده


17- رعایت نکردن اصول صحیح پرورش میگو بخاطر کمبودهای موجود


18- تشویق مزرعه دار به تولید بدون اطمینان از سود دهی پرورش میگو


19- سوء مدیریت در تولید خوراکهای دستی


20- افزایش ریسک تولید و کاهش سرمایه گذاری در صنعت میگو



از میان دلایل بیست گانه ورشکستگی صنعت میگو دلایل 1 تا 14 کشوری بوده و سایر دلایل بیشتر مربوط به هرمزگان است . یکی از مهمترین نتایج بد نپذیرفتن ورشکستگی صنعت میگو توسط شیلات ایران ، فراهم نشدن فرصت مطالعه رسمی درخصوص دلایل این ورشکستگی است . مزرعه داران بندر لنگه طی جلسات متعددی به این نتیجه رسیدند که تولید در شرایط موجود برابر است با :


1- از دست رفتن اندک سرمایه شخصی باقی مانده


2- از دست رفتن فرصت فعالیت اقتصادی جدید


3- افزایش بدهکاری به بانکها و افراد


4- استهلاک بیشتر ماشین آلات مزرعه


5- نابودی کامل انگیزه تولید کنندگان


6- عدم اعتماد کارگران به کار فرمایان به خاطر بی ثباطی کار در مزرعه


7- استثمار شدن مزرعه داران توسط وارد کنندگان خوراک میگوی خارجی


8 - نبود خرید تضمینی و تعهد نداشتن صادر کنندگان به خرید محصول



کافی است که به همین بند اخر توجه کنیم , جه کسی اقدام به تولید می کند بدون اینکه محلی برای فروش أن سراغ داشته باشد ? لذا ادامه فعالیت درصنعت پرورش میگو در هاله ای از ابهام فرو رفته بود . از سال 1381 به بعد فعالان صنعت پرورش میگو راهکارهای متعددی را برای برون رفت از این وضعیت بحرانی طرح و اجرا کردند که هیچکدام نتوانست خواسته برورش دهندکان را فراهم و سود آوری را به این صنعت برگرداند . باید توجه داشت که برای تمام بخشهای این صنعت یعنی کارخانه های تولید خوراک , تولید لارو و عمل اوری , سود قابل بیش بینی است الا برای مزرعه داران . آسیب دیدن مزرعه داران میگو به تمام حلقه های این زنجیره آسیب جدی رسانده است کارگاه های تکثیر و کارخانه های خوراک و حتی گارگاه های عمل آوری . همه این حلقه ها در صدد هستند به نوعی مشکل خود را حل کنند در حالیکه مشکل همه با حل شدن مشکل حلقه اصلی تولید یعنی مزرعه داران حل می شود .

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:56 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

کنترل تولید مثل در ماهیان استخوانی از طریق هورمون آزاد کننده گنادوتروبین gnrh

کنترل تولید مثل در ماهیان استخوانی از طریق هورمون آزاد کننده ی گنادوتروپین GnRH


مقدمه


به منظور توسعه ی آبزی پروری در آینده مدیریت تکثیر آبزیان ضروری است. پرورش بسیاری از ماهیان باله دار هنوز متکی بر صید تخم یا لارو آنها از محیط طبیعی می باشد. به منظور ادامه ی رشد بخش آبزی پروری ، مدیریت تولید سلول های جنسی در محیط پرورشی ضروری می باشد.


علاوه بر این، مزارع پرورشی برای تامین بچه ماهیان لازم برای پرورش در طول سال ، که به معنای ادامه ی تولید سلول های جنسی از مولدین می باشد، نیاز دارند. گام مهم بعدی برای تکثیر ماهی برای مطلوب کردن مدیریت و فن آوری پروش مولدین، همزمان سازی استحصال سلول های جنسی از جنس نر و ماده می باشد. این عمل باعث کاهش هزینه، ساده کردن جمع آوری سلول های جنسی و انکوباسیون تخم ها می گردد.


متاسفانه، حتی اگر بسیاری از گونه های ماهیان باله دار را بتوان اهلی نمود ولی چندین مشکل در زمینه ی تکثیر این ماهیان وجود دارد که نیاز به دخالت پرورش دهنده می باشد. در واقع، مولدین، مخصوصا، به شرایط پرورشی حساس بوده و در فرایند فیزیولوژیکی تولیدمثل آنها در سطوح مختلف نارسایی دیده می شود.


فقدان محرک های محیطی و وجود استرس های پرورشی اجتناب ناپذیر ، اغلب سبب عدم رسیدگی نهایی اووسیت(FOM) ، اوولاسیون و تخم ریزی طبیعی در ماهی ماده و کاهش حجم مایع منی و نزول کیفیت آن در ماهی نر می شود. کاهش مقدار کل اسپرم فاکتور محدود کننده در بسیاری از مراکز تکثیر می باشد.که در این زمینه جمع آوری و ذخیره ی اسپرم بدون دستکاری های بعدی و بدون وابستگی به فصل خاص می تواند در امر تکثیر و ایجاد ماهیان دورگه مؤثر باشد.


پرورش دهنده ها می توانند در چندین مرحله برای فائق آمدن بر مشکلات ناشی از نارسایی در تکثیر ماهیان باله دار دخالت نمایند و به اصلاح کیفیت و کمیت سلول های جنسی بپردازند:


تغییر شرایط محیطی قابل تغییر( مانند دمای آب ، شوری آب، دوره ی نوری و شدت نور) شیه به شرایط طبیعی،تغییر حجم و عمق حوضچه، قرار دادن گیاه در داخل حوضچه یا از طریق رژیم غذایی ، استفاده از علم ژنتیک و یا بکار بردن موادی که بر روی سیستم غدد درون ریز تاثیر بگذارد، از جمله ی این دخالت ها می باشد.استفاده از این مواد راه حل مناسبی برای چیره شدن بر موانع تکثیر گونه های پرورشی می باشد.


چرخه ی تولید مثلی در ماهیان باله دار


سیستم کنترل غدد درون ریز تولیدمثل در ماهیان باله دار بر اساس محور هیپوتالاموس – هیپوفیز- غدد جنسی، مشابه ی پستانداران، می باشد. هیپوتالاموس عامل آزاد کننده ی گنادوتروپین (GnRH) که بر هیپوفیز تاثیر می گذارد ،را تولید می نماید. این غده سنتز و رهاسازی هورمون های گنادوتروپین (GtHs) که نقش آن سوق دادن غدد جنسی(تخمدان و بیضه) به سمت تولید سلول های جنسی می باشد، را کنترل می کند.علاوه بر این هیپوتالاموس، دوپامین که نقش بازدارندگی در این فرآیند را داراست، نیز تولید می کند.


دو نوع GtH که دارای ساختار و نقش شیمیایی متفاوت می باشند در ماهیان استخوانی تشخیص داده شده است: GtH I (یا FSH)، در مراحل آغازین گامتوژنزیس(ویتلوژنزیس و اسپرماتوژنزیس) نقش دارد و GtH II (یا LH ) رسیدگی نهایی اووسیت(FOM)، اسپرمیوژنزیس و اسپرمیشن را تنظیم می نماید. GtH II پلاسما درست قبل از اسپرمیشن و رسیدگی نهایی اووسیت افزایش یافته و باعث تعویض تولیدات استروئیدوژنیک و آندروژنیک (تستوسترون،T ، و 11- کتو- تستوسترون ،11-KT ، در ماهیان نر و 17- بتا استرادیول و استرون در ماهیان ماده) با تولیدات پروژستونیک (مانند 17- آلفا- 20- بتا- دی هیدروکسی – 4 پروژن -3- وان و 17- هیدروکسی پروژسترون) به ترتیب در سلول های درون شبکه ای بیضه و سلول های لایه ی تک تخمدان می گردد. هورمون های پروژستونی سبب رسیدگی نهایی اووسیت در ماهی ماده و تنظیم اسپرمیشن در ماهی نر (تحریک تولید مایع منی و رسیدگی اسپرماتوزوآ) شده و بر روی رفتار جنسی تاثیر می گذارد.


بخش اعظم فرآیند جذب آب اسپرم وابسته به گنادوتروپین ها می باشد .این هورمون ها باعث اسپرمیشن شده و حجم اسپرم را افزایش می دهند. بسیاری از مشکلاتی که در زمینه ی تکثیر ماهیان باله دار مشاهده می شود(عدم انجام رسیدگی نهایی اووسیت، اوولاسیون، اسپرمیشن و یا رهاسازی خودانگیز سلول های جنسی) در نتیجه ی نقص در انتشار GtH II بوسیله ی هیپوفیز می باشد.


متاسفانه بسیاری از ماهیها در زمان پرورش در روند تولیدمثلی خود دچار نقصان می شوند. در مولدین ماده، تحت شرایط پرورشی، رسیدگی نهایی اووسیت(FOM) و به تبع آن تخمک گذاری(اوولاسیون) و تخم ریزی دیده نمی شود(Zohar, 1988, 1989a,b; Peter et al., 1993) در مولدین نر نیز تحت این شرایط حجم اسپرم (مایع منی و اسپرماتوزوآ) کاهش یافته و کیفیت نازلی پیدا می کند(Billard, 1986, 1989..). دستکاری عوامل محیطی مختلف از قبیل دما، دوره ی نوری، حوضچه ی پرورشی از لحاظ عمق و حجم، وجود مواد تحریک کننده مانند پوشش گیاهی و ... در بیشتر اوقات سبب بهبود و تسریع در تخم ریزی می گردد(Zohar, 1989a; Munro et al., 1990; Yaron, 1995..).


بهر حال، در برخی از مواقع تنها راه کنترل تولیدمثل در ماهیهای پرورشی استفاده از هورمون برای القاء تخم ریزی می باشد. روش های مختلفی برای استفاده ازهورمون در ماهیها تحت شرایط پرورشی مورد استفاده قرار گرفته است. نخستین روش بکار گرفته شده استفاده از هیپوفیز ماهی رسیده حاوی گنادوتروپین ، بود. امروزه از هورمون هایی که بطور مصنوعی تولید می گردند و توان بالایی در آزاد سازی هورمون آزادکننده ی گنادوتروپین(GnRH) دارند، استفاده می شود.


تیمار هورمونی مولدین


از دهه ی 1930 چندین منبع هورمونی برای القاء و تنظیم تولیدمثل ماهی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از عصاره ی هیپوفیز ماهی رسیده که غنی از GtH بود، استفاده شد .بهر حال، این تیمار هورمونی دارای چندین مشکل است:


هزینه و عدم دسترسی آسان به هیپوفیز، خطرپذیری بالا برای ماهی،‌ تغییرپذیری در کیفیت تولیدات، امکان تداخل هورمون بکار رفته شده با مسیر غدد درون ریز ماهی از جمله ی این مشکلات می باشد. علاوه بر این تنها بر ماهیانی مؤثر می باشد که قرابت فیلوژنیکی(تکاملی) با ماهی دهنده دارند. به این دلیل، GtH ها با گنادوتروپین جفت انسان(HCG) جایگزین گردید که در بازار در حد وسیع در دسترس قرار داشت و از لحاظ شیمیایی خالص تر بود و اثرگذاری بیشتری نیز داشت.


گام بعدی در تکثیر ماهی جایگزینی GtH یا HCG با هورمون آزاد کننده ی گنادوتروپین مشابه ی صناعی (GnRHa) بود. این هورمون موثرتر از فرم خالص شده ی طبیعی بود به این خاطر که نسبت به انزیم های تجزیه کننده مقاومت بیشتری نشان داده و پیوستگی بیشتری با گیرنده های غده ی هیپوفیز نشان می دهد.


استفاده از GnRHa باعث تحریک تولید و رهاسازی GtH از غده ی هیپوفیز می گردد. مزیت استفاده از GnRHa به جای HCG بخاطر اثرگذاری بیشتر این هورمون، حفاظت بیشتر از سلامتی ماهی(چون آنها در آزمایشگاه ساخته می شوند خطری از لحاظ انتقال عوامل بیماریزا احساس نمی شود) ، قیمت ارزان و دسترسی آسان می باشد.


از این گذشته چون این هورمون ها از پپتیدهای کوچک تشکیل می شوند تداخلی با سیستم ایمنی بدن ماهی ایجاد نکرده و باعث واکنش های آلرژیک یا مقاومت بعد از چند بار تکرار استفاده از هورمون نمی گردد. استفاده از GnRHa باعث چندین بار تخم ریزی در مولد ماده و طولانی شدن فصل تولیدمثل ماهی نر بدون کاهش کیفیت اسپرم می گردد.در حقیقت، GnRH احتمالا باعث تحریک هورمون های دیگر هیپوفیز که در چرخه ی تولیدمثلی دخیل اند مانند هورمون رشد(GH)، هورمون محرک تیروئید(TSH) و سوماتولاکتین می شود.


فعالیت GnRHa در بالاترین سطح مسیر غدد درون ریز سبب تحریک متعادلتر و یکپارچه تر پدیده های تولیدمثلی با سایر کارکردهای فیزیولوژیکی مرتبط با چرخه ی تولید مثلی می گردد. در برخی از ماهیان مانند کپور معمولی و گربه ماهی آمریکایی GnRHaبه همراه ضد دوپامین برای خنثی کردن اثر بازدارندگی دوپامین بر روی هیپوتالاموس استفاده می شود.


در طول ده سال گذشته ، سیستم های مختلف تزریق GnRHa در ماهیان باله دار پرورشی مورد استفاده قرار گرفت. اولین آزمایش ها همان تزریق GnRHa بود که هنوز نیز روش مرسوم القا نمودن تخم ریزی در بین ماهیان پرورشی است. اگرچه، بعد از یکبار تزریقGnRHa افزایش GtHII پلاسما محدود می باشد چون هورمون سریعا بوسیله ی آنزیم از بین رفته و از جریان خون بعد از 10- 23 دقیقه حذف می گردد. به این دلیل ، یک تزریق کافی نبوده و برای بدست آمدن نتیجه ی مطلوب دو یا چند بار تزریق نیاز می باشد. از این گذشته، تزریق باید در هنگام نزدیک شدن به رسیدگی جنسی انجام گیرد.


از این رو کنترل ماهی برای یافتن زمان دقیق تزریق ضروری است. در عوض در ماهیان نر ، یک تزریق GnRHa تنها برای چند روز نقش مثبتی در اسپرمیشن دارد. اگر مولدین ماده بطور همزمان به رسیدگی جنسی و تخم ریزی برسند( یا در یک زمان در فصل تولیدمثل) این تاثیر کوتاه مفید نخواهد بود. اگرچه، در مولدین ماده ای که سلول های جنسی شان چندین بار در سال به رسیدگی می رسد نیز به تولید اسپرم بیشتر و طولانی تری برای انجام عمل لقاح نیاز خواهد بود.


سیستم آزاد کننده ی GnRHa


پیشرفت های اخیر در فن اوری تولیدمثل موجب تولید سیستم آزاد کننده ی GnRHa گردید. این سیستم اجازه ی کنترل میزان هورمون وارد شده به داخل خون را در مدت چند روز تا چند هفته می دهد و همزمان می توان این مواد را برای چندین سال نگهداری نمود. از نقطه نظر شیمیایی، تولیدات جدید ترکیبی از GnRHaرقیق شده و یک جایگاهی که از لحاظ شیمیایی بی اثر است بوده و بعد از تزریق در بدن حل می شود، می باشد. ترکیباتی که به عنوان جایگاه می توان استفاده نمود عبارتند از :


کلسترول و سلولز، لاکتیک اسید و گلیکولیک اسید یا پلیمرهای دیمر اسیدهای چرب و سی بازیک اسید، یا اتیلن و وینیل استات (EVAc). میزان آزاد شدن GnRHa به آسانی بوسیله ی تغییر در وزن مولکولی پلیمر ها، درصد بار کردن جایگاه با هورمون، نوع(آب دوست یا آب گریز) و فرم (گوی شکل یا قرصی شکل) جایگاه قابل کنترل می باشد.


به نظر می رسد سیستم EVAc مناسب تر است چون به راحتی تهیه شده، اثرگذاری بیشتری داشته و قابل ذخیره کردن در دمای 20- درجه ی سانتیگراد می باشد. در این سیستم گوی های کوچک بصورت سوسپانسیون در مایع ،تزریق می گردد. تمام این سیستم های آزاد کننده بر محدودیت های تکنیکی و بیولوژیکی روش های قدیمی فائق می آید.


در ماهی نر کاشت GnRHa تولید مایع منی را افزایش داده و فصل تولیدمثلی را گسترش می دهد. هیچ کاهشی در تراکم، تحرک و میزان باروری سلول های جنسی نر بعد از تزریق مشاهده نشده، چون در این روش تنها باعث افزایش موقت GtHII ، که عهده دار افزایش مایع منی است، می شود. این پدیده را این گونه می توان تفسیر نمود که احتمالا GnRHa تزریق شده باعث جذب آب بیشتر لوله های اسپرمی میگردد. فشار هیدروستاتیکی زیاد درون بیضه ای باعث حرکت اسپرماتوزوآ از بیضه به لوله ی وابران شده و در نتیجه سبب افزایش مایع منی می گردد.


الیته در برخی از گونه ها مانند آزاد ماهی اقیانوس اطلس (Salmo salar) و باس دریایی اروپایی (Dicentrarchus labrax) مشاهده شده که افزایش حجم اسپرم در اثر افزایش تولید سلول های اسپرم بوده و تنها به خاطر فشار هیدروستاتیک نبوده است. قابلیت افزایش مایع منی در ارتباط با نوع سیستم آزاد کننده ی GnRHa استفاده شده می باشد.


در ماهیان ماده استفاده از GnRHa می تواند کیفیت و کمیت تولید تخم را بهبود بخشد. از این گذشته این هورمون در همزمان سازی رسیدگی مولدین ماده به منظور تخم کشی از تمام مولدین موثر است. بهر حال، اثرگذاری تزریق هورمون بر اساس نوع گونه ، نوع سیستم آزاد کننده ی بکار رفته شده، مرحله رسیدگی جنسی ماهی و شرایط محیطی متغیر می باشد.


سیستم آزاد کننده GnRHa بطور موفقیت آمیز برای تحریک رسیدگی جنسی و تخم ریزی حدود 40 گونه ی ماهیان باله دار ماده و حدود 20 گونه ی ماهی نر مورد استفاده قرار گرفته است. به عنوان مثال : باس راه راه (Morone saxatilis) ، باس سفید(M. chrysops)، باس دریایی اروپایی (Dicentrarchus labrax)، کپورماهیان(ماهی طلایی Carassius auratus ؛ کپور معمولی Cyprinus carpio ) ، آزاد ماهیان(ماهی اقیانوس اطلس Salmo salar ؛ قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss ؛ آزاد ماهی قرمز Oncorhynchus nerka ) و خانواده ی سیانیده ( خامه ماهیChanos chanos)

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:57 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

پرورش کپور ماهیان چینی در قفس و در آب شیرین

پرورش کپور ماهيان چيني در قفس و در آب شيرين 
________________________________________
بیش از دو دهه است که روشهای مدرن پرورش در قفس در چین معرفی شده است. این تکنولوژی در محدوده وسیعی از این کشور رایج و در رنجهای متفاوتی با شرایط محلی آن مناطق تنظیم شده است و در نهایت به یکی از از اصلی ترین سیستم های پرورش در این کشور تبدیل شده است. این فعالیت بطور بارز به بهبود وضعیت زندگی استاندارد، تأمین غذای ایمن، افزایش درآمد خانواده و ایجاد شغل کمک خواهد کرد. سستم پرورش در قفس بخصوص در نواحی که از نظر اجتماعی- اقتصادی ارزش خاصی ندارد، اهمیت پیدا می کنند.
پرورش در قفس برای محدوده وسیعی از آبهای شیرین آزاد بخصوص دریاچه های پشت سد مناسب است.این روش ممکن است بعضی خطرات از جمله تلفات ماهیان (فرار ماهیان، طوفان، سیل و ... ) را شامل شده و در پرورش متراکم نیاز به غذادهی با استفاده از غذاهای مصنوعی با کیفیت بالا دارد.
بعضی روشهای غیر فنی برای توسعه پرورش در قفس مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند. پرورش ماهی معمولا اصلی ترین یا ارجح ترین مصرف کننده آب نمی باشد. قفسهای پرورشی معمولا در امتداد آبهای آبیاری یا آبرسان و یا آبهای هدایت شده برای کنترل سیل قرار می گیرند. احداث قفسهای پرورش ماهی که با غذاهای مصنوعی غذادهی می شوند در دریاچه ها یا آبگیرها پشت سد که منبع تأمین آب نوشیدنی هستند، ممنوع می باشد. البته پرورش فیلترخواران (ریزه خواران) مثل کپور نقره ای و سرگنده مانعی نداشته و ترویج نیز می شود.
آبهای مناسب برای پرورش در قفس
برای نصب قفس جهت پرورش مهی باید کیفیت آب دارای استانداردهای ملی کیفیت آب برای آبزی پروری باشد. برای مثال سطح ph باید ۵/۸- ۷ بوده و میزان اکسیژن محلول در آب حداقل ۱۶ ساعت پی در پی از ۲۴ ساعت بالای ۵ میلی گرم در لیتر بوده و در زمان باقیمانده کمتر از ۳ میلیگرم در لیتر نباشد. مسائلی دیگر چون دبی آب و مکان مزرعه از نظر دسترس بودن نیز باید مرد توجه قرار گیرد. آبهای داخلی که برای کار پرورش در قس استفاده می شوند شامل دریاچه های پشت سدها، دریاچه ها، نهرها، کانالها و غیره می باشد.
تولیدات حاصل از قفس
۱) پرورش کپورهای انگشت قد درشت اندازه (یک ساله نیز نامیده می شوند) در قفس ها:
- از انگشت قدهای کوچک (تقریبا ۳ سانتی متر) تا انگشت قدهای درشت اندازه (۱۰۰- ۵۰ گرمی)
- اغلب در آبگیرهای پشت سد و دریاچه ها
- انگشت قدهای درشت برای ذخیره سازی در قفس برای سال آینده با توجه به نوع کار برای پرورش در دریاچه ها یا آبگیرهای پشت سدها استفاده می شود.
۲) پرورش ماهیان خوراکی در قفس ها:
- از انگشت قدهای خوراکی در قفس ها:
۳) پرورش ماهیان خوراکی و انگشت قدها بطور همزمان در قفس:
- انگشت قدها و یک ساله ها در یک زمان با هم در قفس ذخیره سازی می شوند. ماهیان سایز بازاری در پایان دوره پرورش برای فروش صید می شوند. یک ساله هایی که از رشد انگشت قدها در پایان دوره پرورش حاصل شده اند اکنون رشد خود را به همراه گروه جدیدی از انگشت قدها برای سال آینده ادامه می دهند.
گونه های اصلی کپور ماهیان برای پرورش در قفس در چین
▪ ریزه خواران
کپور نقره ای (Hypophthalnichthys molitrix) و کپور سرگنده (Aristichthys noloilis) شاخص ترین نوع ماهیان ریزه خوار هستند.
این دو گونه بطور عمده به ترتیب از فیتوپلانکتونها و زئوپلانکتونها تغذیه می کنند. این گونه ها برای پرورش در آبهای غنی از پلانکتون مناسب هستند و به دلیل اینکه رژیم غذایی متفاوتی دارند می توانند بطور همزمان در قفس ذخیره سازی شوند. غذادهی در قفس های این ماهیان کارایی نداشته و پرورش چند گونه های آنها (در صورتیکه آب غنی از پلانکتون باشد) می تواند بیش از kg/m۲ ۸ محصول تولید نماید. قیمت بازاری آنها نیز نسبتا پائین است.
▪ کپورهای گیاهخوار
▪ کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella) و سیم (Megalobrama amblyocephala) گونه های علوفه خوار هستند غذای طبیعی آنها گیاهان آبی است. اما از گیاهان خاکی، سبزیجات و پلتها غذایی نیز تغذیه می کنند.
کپور علفخوار به پرخور بودن معروف بوده و رشد سریعی نیز دارد. سیم با رشد ملایمتری رشد می کند و سایز بازاری آن (۵۰۰- ۳۰۰ گرم) از کپور علفخوار (بیش از ۵/۱ کیلوگرم) خیلی کوچکتر است. قیمت بازاری این دو گونه از دو گونه ریزه خوار بیشتر است.
▪ کپورهای همه چیز خوار
کپورهای همه چیز خوار شامل دو گونه کپور معمولی (cyprinus carpio) و کاراس (carassius auratus) می شوند. آنها از غذاهای پلت نیز تغذیه می کنند. کپور معمولی بخصوص در نواحی شمالی چین دارای قیمت نسبتا بالایی است. کاراس از جمله ماهیان استخوانی است که در بعضی استانهای چین مورد تقاضا و دلخواه می باشد.
▪ سایر کپورهای بومی منطقه
کپور لحجنی (Cirrhina molitrorella) که اصل آن به حنوب چین باز می گردد و ماهی پولک ریز (plagiogenathops micrrolepis) مربوط به مرکز و سواحل چین، در این کشور در قفس بعنوان گونه های حد واسط پرورش می یابند. این ماهیان عادات غذایی مشابه داشته و از برگهای گیاهی، آلگهای رنگی، اتوتیوسها، دیاتومدها، بعضی حشرات آبی و غیره تغذیه می نمایند.
انواع قفسهایی که برای پرورش کپور ماهیان استفاده می شوند
قفسهای مخصوص پرورش ماهیان آب شیرین بر اساس شرایط محل استقرار، مواد و ابزارهای محلی قابل دسترس طراحی و ساخته می شوند و استاندارد دقیقی برای قفس استفاده نمی شود. اندازه قفسها بین ۱ تا ۲۰۰ متر مربع است. البته بطور عمومی بین ۱ تا ۳۰ متر مربع می باشند. یک روال کلی استفاده از قفسهای کوچک بخاطر مدیریت و نگهداری آسان تر و تبادل بهتر آب است. قفسهای انفرادی در یک مسیر چیده می شوند تا بیشترین تبادل آبی صورت پذیرد. بطور کلی توصیه می شود که تبادل آب در هر قفس در فاصله بین ۵/۰ تا ۱ دقیقه تکمیل گردد. در آبهای کم عمق، برای پرورش ماهیان اصولا قفسهای غیر متحرک ساخته و استفاده می شوند. به عبارت دیگر قفسهای شناور در آبهای دریاچه های عمیق و آبگیرهای پشت سدها مستقر می شوند. عمق قفس در دریاچه ها معمولا ۵/۱ تا ۵/۲ متر و در آبگیرهای پشت سدها معمولا ۲ تا ۴ متر است. از میان مواد محلی قابل دسترس برای ساخت قفس معمولا بامبو و تورهای پلی اتیلن استفاده می شوند. بعضی قفسها می توانند برای مدت ۳ سال دوام آورده و باقی بمانند.
اندازه روزنه ها نیز با توجه به هدف پرورش متفاوت است.
پایگاه اطلاع رسانی شیلات ایران

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:58 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

تشخیص بیماری

  تشخیص بیماری

   نحوه تشخیص بیماری

باید بر اساس مشاهدات كاركنان مزرعه پرورش ماهی و قبل از كالبدگشائی و بررسی ‌های بعد از مرگ ، تاریخچه مناسب و كاملی از وضعیت ماهی تهیه كنیم .

تاریخچه

تعداد و وزن ماهی‌ها ـ آیا سرعت رشد ماهی كم است یا زیاد ؟
ـ آخرین باری كه ماهی‌ها وزن شده بودند چه موقع بود ؟
ماهی مریض یا در حال مرگ ـ آیا دیده شده و برای چه مدت
تعداد تلفات ـ در حال ازدیاد است یا كاهش و چند بار در روز جمع آوری می‌شوند؟
رفتار ماهی ـ آیا شنا ، پراكنش ، و رفتار ماهی طیعی است
آب ـ‌پارامترهای دما ، اكسیژن ، شوری وph را در ماه گذشته بررسی كنید
وضعیت هوا ـ سیلاب ، برف ، طوفان و …
دست‌كاری‌ ماهیها ـ زمان رقم بندی ویا استفاده از مواد ضدعفونی كننده
غذادهی ـ نوع و تاریخ تولید غذا ـ اندازه پلت و زمان تغییر اندازه پلت
ـ زمان‌های غذادهی ـ ضریب تبدیل غذائی چقدر است ؟
بیماری‌هائی كه دیده شده ـ تاریخچه
محل تهیه ماهی‌ها ـ‌از كدام مزرعه تهیه شده است ؟


بعد از تهیه تاریخچه باید با یك نگاه كلی تمام ماهیان بویژه ماهیان مرده در سطح آب و در كف استخر را تحت نظر گرفت ، جابجا شدن ماهی‌ها در استخر را باید مورد ملاحظه قرار داد ، پیدایش ماهیهائی به صورت تك تك نشانه یك حالت غیر عادی می‌باشد و اگر بالا آمدن و یا پائین رفتن ماهی در استخر به سختی صورت گیرد ممكن است نشانه یك بیماری باشد .
در حالت معمولی هنگامی‌كه فردی نزدیك استخر پرورش ماهی می ‌شود ، ماهیان موجود در آن به پیشواز آن فرد می ‌آیند . حال اگر ماهیها از نزدیك شدن فرد به استخر وحشت‌زده شوند و فرار كنند احتمال دارد كه ماهیها در دوره كمون یك بیماری باشند ویا اینكه بیش از حد تغذیه كرده باشند ویا اكسیژن محلول كم باشد .
در صورت كمبود اكسیژن ماهیها دراطراف مدخل آب به استخر جمع شده ، به سطح آب بالا آمده و روی پهلو افتاده و از هوا تنفس می‌كنند .
شنای غیر عادی ماهی حول محور فرضی ( طولی یا عرضی ) ، flashing و مالیدن بدن به دیواره می‌تواند نشانه بروز بیماری باشد .
در صورت وجود انگلهای خارجی به میزان زیاد و تحریك بدن ماهی توسط آنها و یا برهم خوردن تعادل شرایط محیطی حالت پرش با شدت زیاد مشاهده می ‌شود .
بطور معمول ماهیان بیمار تیره‌تر از حالت معمول به نظر می ‌رسند و ممكن است در مناطقی از استخر كه جریان آب كند می ‌باشد تجمع یابند .

مشاهده ماهیها در محل

آیا ماهیها خوب رشد كرده اند یا لاغرند ـ آیا در اندازه‌های مختلفی هستند ؟
ـ به اختلات متابولیكی ازقبیل بیماری و تغذیه غلط توجه كنید
تغییر رنگ ویا شكل
پخش شدن ماهیها در لایه‌های آب ـ ماهیها باید در ستون آب منتشر باشند .
ـ استرس‌ها باعث انتشار غیر طبیعی ماهی می‌شود .
ـ احتمال دارد ماهی از نقاط خاصی مانند سایه استفاده بیشتر كنند .
ـ با كمبود اكسیژن ماهی در اطراف ورودی تجمع می ‌یابند .
تغییرات پوست یا سطح بدن ـ خراش و زخم ، رشته رشته شدن و یا خوردگی باله‌ها
ـ آلودگی قارچی و یا انگلهای مشخص
حركت ناگهانی و سریع غذا خوردن ـ مدتی را صرف نگاه كردن به ماهیها كنید تا به این موضوع پی ‌ببرید .
ـ آیا همه ماهیها با اشتها غذا می خورند ؟
ـ آیا بیرون دادن غذا از دهان دیده می‌شود ؟
ـ آیا پخش غذا بطور صحیح صورت می ‌كیرد ؟
ـ ماهیانی كه در حال بلوغ جنسی هستند تمایل كمتری به غذا دارند

برای بررسی انفرادی ماهی و قبل از كالبد گشائی ، حجم شكم ، رنگ پوست ، مقدار لایه موكوسی و وجود یا عدم وجود ضایعات پوستی و سایر علائم غیر طبیعی را بررسی می ‌كنیم
حالت چشمها بخصوص باید از نظر بیرون زدگی یا وجود لكه بر روی قرنیه و شفاف یا كدر بودن عدسی مورد بررسی قرار گیرد . خونریزی در اتاقك قدامی چشم نشانگر یك مشكل عمومی و فراگیر در سطح بدن بوده و یا بعد از وارد شدن ضربه به بدن رخ می‌دهد . بیرون زدگی دو طرفه كره چشم در حالت وقوع تعداد زیادی از بیماریهای عفونی یا شرایط ایجاد كننده ناتوانی در بدن ماهی رخ می ‌دهد و بیرون زدگی یك طرفه كره چشم می ‌تواند ضایعه موضعی در بدن ماهی می ‌باشد . از عكس‌العمل چشمی می ‌توان ماهیان بیمار را بویژه هنگامی‌كه آثار بیماری ظاهر نشده باشد ، از ماهیان بیمار تشخیص داد . اگر ماهی را حول محور افقی به نحوی نگه داریم كه ناحیه پشتی آن در بالا قرار گیرد سپس آن را حول محور طولی به راست یا چپ بچرخانیم ، ماهی سالم كره چشم را در وضعیت طبیعیی عمودی قرار می ‌گیرد .
حالت باله‌های شنا و بخصوص باله دمی از نظر كامل یا ناقض بودن و ریش ریش شدن و همچنین وضعیت و رنگ آبششها مورد مطالعه قرار گیرد ، سرپوش آبششی ممكن است جمع شده و از طول آن كاسته شده باشد .
رنگ آبششها در حالت معمولی قرمز تند می ‌باشد ولی ممكن است به رنگ آبی، گلی كم‌رنگ و حتی سفید در یك حالت كم‌خونی دیده شود . وجود انگلهای ماكروسكوپی از قبیل زالو و همچنین دانه‌های ارزنی سفید یا سیاه و كركهای متشكل از رشته‌های قارچی بر روی پوست و آبشش و هرگونه ضایعه باید مورد توجه قرار گیرد . خونریزی‌های كانونی ( نقطه‌ای ) در آبششها ممكن است نشان‌دهنده آثار ناشی از تخریب و صدمات انگلی و یا عفونت خونی باشد ظاهر برآمده همراه با ترشحات مخاطی ممكن است ، بیماری در اثر عوامل محیطی باشد .
به منظور دیدن تك‌یاخته‌ها و رشته‌های قارچی می ‌توان لام مرطوب تهیه كرد ، این كار را می ‌توان در مورد پوست و آبشش انجام داد .

آزمایشاتی كه روی ماهی مرده و قبل از كالبد گشائی صورت می ‌گیرد

شكل بدن ـ آیا در ستون فقرات تغییر شكل و خمیدگی دیده می ‌شود ؟ در فكها چطور ؟
ـ اتساع شكم و یا بزرگ بودن سر نسبت به بدن ؟
باله‌ها آیا خوردگی باله و خراش در بدن وجود دارد ؟
آبشش‌ها ـ باید به رنگ قرمز تیره باشد
ـ وجود قارچ یا موكوس ضخیم احتمالاً نشانه وجود كیفیت بد آب است .
ـ خونریزی آبشش ممكن است بدلیل سپتی ‌سمی یا ضربات مكانیكی باشد .
پوست ـ به هرگونه زخم یا كنده شدن فلس توجه كنید
ـ تیرگی رنگ پوست ، ممكن است یك واكنش عمومی به استرس ، بیماری یا كور باشد .

كالبدگشائی :
برای تشریح كردن ماهی باید از مخرج در امتداد خط میانی شكم تا آبشش‌ها برش داد سپس سرپوش آبششی را تا آنجائی كه امكان دارد به طور كامل بر روی پهلوی چپ بریده و سرانجام برش را در امتداد خط جانبی و دیواره خلفی محوطه شكمی به سمت مخرج ادامه داد و دیواره سمت چپ حفره شكمی را كاملاً از هر طرف آزاد شده است بر داشت تا بدین ترتیب اندامهای مختلف موجود در حفره یاد شده آشكار شوند و حالت آنها مورد بررسی قرار گیرد . وجود هرگونه مایع و رنگ آن ، همچنین وجود انگلهای مختلف در محوطه شكمی و حالت و رنگ قلب ، كبد و كلیه‌ها و سر انجام وجود هرنوع تورم و ضایعات غیرعادی مانند خونریزی باید مورد توجه قرار گیرد .
لوله گوارش را از ابتدا و انتها قطع كرده و از بدن خارج نموده و در یك ظرف آن را باز كرده و نمونه‌های لازم را از آن می ‌گیریم .
وقتی صفرا متورم و تیره رنگ می ‌شود نشانه این است كه ما مشكل تغذیه‌ای داریم و باید ببینیم كه مشكل از كجاست .
خونریزی در كبد نیز به دو علت شایع مسمومیت غذائی و عوامل میكروبی بیشتر روی می ‌دهد . البته مسمومیت غذائی دو نشانه بارز دیگر شامل وجود محتویات خونی در روده و وجود مایع زرد خونی در محوطه شكمی می ‌باشد .
كبد سالم دارای قوام كافی ، رنگ تیره و براق و لبه‌های تیز می ‌باشد .
وجود غذا در معده ماهی بیمار نشان‌دهنده یك مشكل حاد است كه اگر مواد غذائی هضم شده فقط در نواحی انتهائی روده باشد از حاد بودن مسئله تا حدودی كاسته می ‌شود .
ph معده یك ماهی سالم اسیدی می‌باشد و در بیماریهای ویروسی معده پرخون می ‌شود و وجود سنگریزه در معده نشانه وجود بدی تغذیه و كمبود میكروالمانها می‌باشد .
تجمع مواد مخاطی سفید مایل به زرد در دستگاه گوارش را می ‌توان در بی اشتهائی طولانی مدت‌تر مشاهده نمود .
اغلب پرخونی مشخص در بخش انتهائی دستگاه گواش بعد از مرگ دیده می ‌شود و حالت طبیعی دارد .

بیماری‌های شایع ماهی قزل‌آلا

1 ـ مسمومیت با دی ‌اكسید كربن:
افزایش خیلی زیاد دی ‌اكسید كربن و كاهش میزان كربنات‌ها و و بی ‌كربنات‌ها سبب ایجاد مسمومیت با نشانه‌های ذیل می ‌شود :
 بی اشتهائی
 افزایش میزان دی ‌اكسید كربن به بیش از ppm 60
 اكسیژن محلول كمتر از ppm 6 ، بیشتر ماهیان به بیش از ppm 6 اكسیژن نیاز دارند .
 معمولاً ماهی به صورت بی ‌حركت به یك پهلو شناور می ‌ماند .
 ماهی به آرامی و كندتر از حالت طبیعی حركت می كند .
 ph آب بسوی اسیدی پیش می ‌رود .
 تنفس ماهی به كندی صورت می ‌گیرد .
 ماهی در كف حوضچه یا استخر در وضعیت مستقیم باقی می ‌ماند .

2 ـ كمبود اكسیژن :
كاهش اكسیژن محلول ، عامل بروز این عارضه است كه با درجه حرارت و تراكم مرتبط است و می ‌توان با افزایش میزان هوادهی ، كاهش میزان تراكم و در صورت امكان كاهش درجه حرارت این مشكل را رفع كرد و این كاهش اكسیژن دارای نشانه‌های ذیل است :
 ماهی در سطح آب می ماند و تنفس می ‌كند
 اكسیژن محلول كمتر از ppm 6 ، بیشتر ماهیان به بیش از ppm 6 اكسیژن نیاز دارند .
 ماهی برای مدت زیادی در سطح آب باقی می ‌ماند .
 ماهی سریع‌تر از حالت عادی تنفس می ‌كند .


3 ـ ضربه :
استرس حمل و نقل ، دستكاری ، برخورد ماهی در استخر یا مخزن به اشیاء ، تهاجم سایر ماهیان و … سبب بروز ضربه به ماهی می ‌شوند كه دارای چندین نشانه مشترك هستند .
 ماهی بی ‌اشتها ست و تمایلی به غذا ندارد .
 بافتهای بینابینی باله‌ها از بین می‌رود و حالت خوردگی پیدا می‌كند .
 تعداد سلول‌های قرمز خون از حالت عادی ( 9- 7 گرم در دسی لیتر ) بیشتر می ‌شود .
 باله‌ها از ماده خاكستری تیره‌ای پوشیده می ‌شوند .
 قرینه چشم نیز تیره رنگ و مات می شود .
 آثار مختلف خونریزی در پوست و در چشم دیده می‌شود .
 ماهی خود را پشت موانع داخل آب پنهان می‌كند .
 ماهی كندتر ازحالت عادی در آب حركت می‌كند و سعی می ‌كند در كف مخزن باقی بماند .
 فلس‌های قسمت‌های مختلف بدن می ‌ریزد و در قسمتهای مختلف بدن خونریزی‌های نقطه‌ای زیر جلدی دیده می ‌شود .
 افزایش سلول‌های سفید خون ( لكوسیتوزیس ) در آزمایش‌های هماتولوژی تائید می ‌شود .

4 ـ مسمومیت‌های غیر اختصاصی
هر عامل محیطی غیر عادی ممكن است سبب بروز مسمومیت شود و لازم است تمام پارامترهای آب كنترل شوند و در صورت بروز تنها راه درمان اصلاح كیفیت آب می‌باشد .
 ماهی حركت مختصری انجام می ‌دهد و سپس متوقف می شود و تعادل ندارد .
 مقادیر بالای ppm 02/0 آمونیاك و ppm 15/0 مس ، ppm 2 نیتریت و ppm 50 نیترات سبب ایجاد مسمومیت می‌شود .
 ماهی در سطح آب باقی می ‌ماند و هوا را می ‌بلعد .
 ماهی‌ها به صورت گروهی در وروی جمع می ‌شوند .
 انحنای قدامی ـ خلفی ( كیفوزیس ) در ستون مهره ایجاد می ‌شود .

5 ـ دژنرسانس چربی كبد :
بالا بودن میزان كربوهیدرات‌ها یا چربی جیره غذائی بخصوص در فصل سرد و در نتیجه عدم تعادل جیره عامل اصلی بروز این عارضه است همچنین كمبود رتینول ، كولین و بیوتین جیره ممكن است به این عارضه منتهی شود . با اصلاح جیره غذائی و افزودن ویتامین E می ‌توان این بیماری را درمان كرد .
نشانه‌های این بیماری شامل :
 تیرگی رنگ ، اگزوفتالمی یك و دو طرفه و ادم سراسری در بدن
 ماهی به طور دائم در سطح آب باقی می‌ماند .
 كبد حالت تورم داشته و رنگ پریدگی آن مشهود است .
 رنگ آبششها از قرمز پررنگ به كم‌رنگ تبدیل می ‌شود .

6 ـ هپاتوم یا تومور كبد :
وجود تومورهای بزرگ در كبد ، بویژه در كبد قزل‌آلای رنگین كمان معمولاً مشخص كننده مسمومیت با آفلاتوكسین است .چند ماه پس از اینكه ماهی قزل‌آلا با حتی مقدار بسیار كمی از دانه‌های روغنی كپك زده تغذیه شوند ، تومورهای كبد ظاهر می ‌شود . این تومورها سپس به سرعت در تمام بدن گسترش یافته و باعث تلفات سنگین می ‌شوند . در ضمن پنبه دانه نیز ممكن است به‌طور مستقیم به علت وجود رنگدانه‌های سمی سبب ایجاد بیماری و بی ‌اشتهائی و رسوب چربی در كبد و كلیه ماهیان شود .
نشانه‌های این بیماری :
 تورم شكم
 كم خونی ناشی از كاهش تعداد سلولهای قرمز خون یا مقدار هموگلوبین آنها یا هردو عامل است .
 مقادیر پروتئین‌های خون كمتر از حالت عادی است .
 كبد كمی حالت خونریزی نشان می ‌دهد .


7 ـ كمبود كولین :
 ماهی مبتلا رشد كمی دارد یا اصلا رشد نمی ‌كند و مانند ماهیان مبتلا به انگل تمایلی به غذا ندارد
 در كلیه ها خونریزی دیده می شود .
 كبد به رنگ سفید و یا زرد كم‌رنگ دیده می شود .
 ضریب تبدیل غذائی از حالت معمولی بالاتر است .
اگر گله در مدت زمان زیادی در معرض این كمبود باشد ، محصول خوبی عاید نمی‌شود ، به محض ظهور نشانه‌ها یا به عنوان پیشگیری ، همواره باید میزان مناسب این ماده به جیره اضافه شود .

8 ـ ایكتیو بودیازیس :
 تك یاخته كاستیانكاتریكس ( ایكتیوبودو ) با دو تاژك عامل این عارضه است ، این انگل به پوست و آبشش می‌چسبد . نشانه‌های این بیماری :
 ماهی شنا كوتاهی دارد و سپس متوقف می شود .
 ماهی تمایلی به غذا ندارد .
 باله‌های ماهی به صورت خوابیده دیده می‌شود .
 آبشش‌ها موكوس زیادی ترشح می‌كنند .
 خونریزی در نقاط مختلف پوست دیده می‌شود .
 ماهی خود را پشت موانع موجود در آب مخفی می كند .
 ماهی دائماَ خود را به اطراف می‌مالد .
استفاده از محلول اكریوفلاوین و فرمالین در درمان بیماری نتیجه خوبی دارد . تعویض قسمتی از آب پس از 8 ـ 6 ساعت مفید است .



9 ـ ایكتیوفتیریازیس ( بیماری لكه سفید ) :
تك یاخته ایكتیوفتیریوس مولتی‌فیلی‌ایس عامل ایجاد این بیماری است ، كه اگر درمان نشود كشنده است ولی روند عفونت اجازه بررسی ، تشخیص و آغاز درمان را می‌دهد .
 ماهی شنا كوتاهی دارد و سپس متوقف می شود .
 ماهی تمایلی به غذا ندارد .
 باله‌های ماهی به صورت خوابیده دیده می‌شود .
 آبشش‌ها موكوس زیادی ترشح می‌كنند .
 خونریزی در نقاط مختلف پوست دیده می‌شود .
 ماهی خود را پشت موانع موجود در آب مخفی می كند .
 ماهی دائماَ خود را به اطراف می‌مالد .
 ماهی در سطح آب می‌ماند و هوا را می‌بلعد .
 لكه سفید بر روی پوست و ابشش دیده می‌شود .
 افزایش درجه حرارت و نیترات به شیوع ایك كمك می كند .
برای درمان این بیماری می‌توان از سولفات مس در 4 یا 5 نوبت به فواصل 4 روزه استفاده كرد .
مالاشیت‌گرین نیز با موفقیت در درمان این بیماری بكار رفته است .

10 ـ داكتیلوژیروزیس :
عامل این بیماری یك ترماتود منوژن به نام داكتیلوژیروس است كه بیشتر بر روی آبشش و گاهی در پوست مشاهده می‌شود . ماهی مبتلا به این انگل :
 ماهی شنا كوتاهی دارد و سپس متوقف می شود .
 ماهی در سطح آب باقی می‌ماند و تنفس می‌كند یا هوا را می‌بلعد .
 ماهی حالت سرفه را نشان می‌دهد .
 موكوس زیاد و خونریزی د ر آبشش ها دیده می‌شود .
 قسمت‌هائی از آبشش به شكل غیر عادی برآمدگی دارد .
 عضلات ماهی تحلیل می‌رود .
 ماهی دائماَ خود را به اطراف می‌مالد .
با استفاده از پرازی كوانتل یا بكارگیری فرمالین به روش غوطه‌وری درمان انجام می‌شود . در این روش تخم انگلها از بین نمی‌رود بنابراین لازم است درمان به صورت یك هفته درمیان برای مدت 2تا 3 هفته ادامه یابد .

11 ـ ژیرو داكتیلوزیس :
عامل این بیماری یك ترماتود منوژن به نام ژیروداكتیلوس است كه انتشار جغرافیائی و دامنه میزبانی وسیعی دارند ، این انگلها كرم‌های پهن كوچكی با یك قلاب در انتهای بدن است و زنده‌زا هستند وبیشتر بر روی پوست دیده می‌شوند .
در صورت تشخیص و كنترل سریع می‌توان این بیماری را كنترل كرد و این انگل تا زمانی كه ماهی زنده است بر روی بدن می‌مانند . نشانه‌های این بیماری :
 ماهی در مقاطع كوتاه شنا می‌كند و سپس متوف می‌شود .
 باله‌ها تیره رنگ شده و زمینه خاكستری پیدا می‌كنند .
 ماهی حالت سرفه دارد و برای مدت زیادی روی آب می‌ماند و تنفس سریعی دارد .
 باله‌ها به حالت بسته باقی می‌مانند .
 درآبششها به حالت باز باقی می‌مانند .
 خونریزی و یك لایه نازك خاكستری روی بدن در پوست مشاهده می‌شود .
 مخاط و ترشحات جلدی بیشتر از حالت طبیعی است .
 انگل سبب ایجاد جراحت دایره‌ای شكل بر روی پوست می‌شود .
با استفاده از پرازی كوانتل یا به كارگیری تری‌كلروفن انجام می‌شود .معمولاَ یك مرحله درمان برای ریشه‌كنی انگل كافی است چون انگل زنده‌زا ست و انگل در همه مراحل با درمان از بین می‌رود و تخم یا عامل دیگری برای انتقال عفونت باقی نمی‌ماند .

12 ـ هگزامیتیازیس :
گونه‌های مختلفی از تاژكدار هگزامیتا ( با 8 تاژك ) عامل این عارضه هستند . این انگل در روده ماهی و همزیست با آن است . در این بیماری :
 شكم ماهی تحلیل رفته به نظر می‌رسد .
 سر ماهی به شكل غیر عادی تیره است .
 ماهی به طرف غذا می‌آید ولی اشتها به غذا ندارد .
 احتمالاَ در روده خونریزی مشاهده می‌شود و كیسه صفرا ضخیم‌تر بنظر می‌رسد .
استفاده از مترونیدازول در آب ، سریع‌ترین و موثرترین درمان است .

13 ـ پوسیدگی باله و دم :
عامل این بیماری عفونت باكتریائی ناشی از سدوموناس‌هاست كه شرایط بد محیطی ، جیره غذائی نامناسب و استرس‌ها زمینه ساز این بیماری هستند .
نشانه‌های این بیماری شامل :
 از بین رفتن شعاع بین باله‌ها و بافت بینابینی آنها و منظره سائیدگی پیدا می‌كند .
 باله ها كاملاَ از ماده خاكستری پوشیده می‌شوند و نقاط خونریزی نیز دارند .
 در قسمتهای مختلف پوست خونریزی مشاهده می‌شود .
 حالت پرخونی در پایه و قاعده باله‌ها ایجاد می‌شود .
 دم ماهی حالت خوردگی و پاره‌شدگی دارد .
حمام غوطه‌وری با فوراناس در درمان موثر است و افزودن ویتامین به غذای روزانه و افزایش كیفیت آب در ریشه‌كنی عارضه مفید است .

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  5:59 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

انتقال و کشت لارو میگو در استخر

: انتقال و كشت لارو ميگو در استخر   


________________________________________


شیوع بیماریها در میگوهای پرورشی در سالهای اخیر باعث شده كه آبزی پروران توجه زیادی به انتخاب لارو نمایند. پس از آماده سازی مناسب استخر و ایجاد شكوفایی، انتخاب لارو خوب و با كیفیت برای دستیابی به موفقیت در تولید نقش حیاتی دارد. بدین منظور آزمایشات استرس و بررسی میكروسكوپی لاروها از ارزش زیادی برخوردار است.


انتخاب پست لارو


بهترین سن برای ذخیره مستقیم لارو در استخرها مرحله PL -۱۴ تا –۱۸ PL برای میگوی ببری و PL – ۱۰تا PL - ۱۵برای میگوی سفید هندی است. در هچری، اختلاف سایز درمیگوی ببری از ۱۵- PL به بعد در تراكم بالا شروع می شود. اما لاروها در داخل استخرهایی كه بزرگترند پرورش می یابند و به صورت یكنواخت رشد می كنند. انتخاب لارو و میزان ذخیره بر اساس انجام آزمایشات استرس لاروها انجام می گیرد، سایر معیارهایی كه در نظر گرفته می شود شامل حمل و نقل و سازش. هاپا و تراكم ذخیره در استخرها و درجه بندی كیفی لارو‎ها می‎باشد.


آزمایشهای استرس لاروها


كاهش شوری و آزمایشات فرمالین دو آزمایش اصلی استرس هستند كه برای ارزیابی كیفیت لاروها استفاده می شوند. این آزمایشات در هچریهایی كه كیفیت آنها قبل از خریداری تعیین شده انجام می شود.


شوری: بررسی شوری مخزن هچری دارای پست لارو باید ابتدای برداشت انجام گیرد. اگر شوری


ppt ۳۲ باشد، این آب را با آب درون یك وان پلاستیكی ۲۰ لیتری كه دارای شوری ppt۱۲ است مخلوط می‎كنند. بوسیله اختلاط دو نوع آب شور و شیرین، شوری تعدیل می شود (تبدیل به شوری PPt ۲۰). سپس ۱۰۰ عدد لارو از هچری (با شوری ppt ۳۲ )بیرون آورده و به داخل وان پلاستیكی كه محتوی آب ppt۱۲ است معرفی می‎شود. تحت شرایط هوادهی بقا و رفتار را با آزمایش استرس ۲ ساعته مطالعه می كنند. اگر درصد بقا ۹۰ درصد و بیشتر باشد، كیفیت لارو خوب گزارش می شود. بقا ۷۰ تا ۸۹ درصد قابل قبول است.لاروهایی كه بقا آنها به زیر ۷۰ درصد می رسد ضعیف هستند.فرمالین: انجام آزمایش مشابه دریك مخزن پلاستیكی محتوی ۲۰ لیتر آب حاوی PPM ۲۰۰ فرمالین.تحت هوادهی، بررسی رفتار میگو در آزمایش استرس ۲ ساعته. كیفیت لارو در صورتیكه بقا ۹۵ درصد یا بیشتر بدست آید خوب است، د ر۸۰ تا ۸۹ درصد مناسب و زیر ۸۰ درصد ضعیف است (بعد از مدت زمان ۲ ساعت).


روشهای دیگر


۱- داخل روده پست لارو باید كاملاً پر باشد. وجود روده خالی یا روده ای كه كاملاً پر نشده است، بدین مفهوم است كه لارو خوب تغذیه نشده و آثار بیماری بزودی ظاهر می شود.


۲- در صورتی كه نسبت عضلات در وسط ششمین بند شكمی ۴:۱ باشد نشان دهنده این است كه لاروها رشد خوبی داشته و سالم هستند. بررسی این مورد با ذره بین دستی انجام می شود.


وقتی كه با ذره بین دستی یا میكروسكوپ بررسی شدند، لاروها باید شسته شوند و پوسته بدون هیچگونه آلودگی و هیچ آسیبی (نكروز ) درروی پوشش محافظ خارجی باشد.


۳- وقتی كه آب دراستخر با نیروی گریز از مركز می چرخد لاروهای خوب شنا خواهند كرد واز مركز دور می شوند. به هنگام فرونشست حركت، لاروهای خوب، به اطراف متمایل شده و به آنجا می چسبندو لاروهای ضعیف د رمركز روی هم انباشته می شوند.


به محض رها شدن به داخل استخرها، لارو های سالم به سمت كف استخر فروخواهند رفت و لاروهای ضعیف در سطح آب باقی خواهند ماند و با جریان آب حركت می كنند.


حمل و نقل و سازش با شرایط جدید


لاروها در جعبه های پلاستیكی دوجداره كه محتوی ۱ آب و ۲ اكسیژن است قرار می‎گیرند. تعداد لاروها د رجعبه بستگی به اندازه لارو، فاصله، درجه حرارت آب و غیره دارد.تراكم جعبه ها در حدود ۵۰۰ پست لارو در لیتر، در نظر گرفته شده اند كه برای زمان مشخصی از حمل و نقل مناسب است. استفاده از تریس (تریس – هایدروكسی متیل آمینو متان ) در PPm ۱۰۰ یا آمونیا ساپرسنت (مواد كاهنده آمونیاك)۲ یا كربن فعال از ۲/۰ تا ۴/۰ گرم در لیتر میزان بقا را در حمل و نقل بهبود می بخشد. به محض ورود پست لارو به محیط پرورشی، آب حامل پست لارو و آب استخر هایی كه در آنها ذخیره می شوند از لحاظpH ، شوری و درجه حرارت مورد بررسی قرار می‎گیرند در صورتیكه اختلاف شوری بین دو محیط (محیط حمل و نقل و محیط پرورشی) ppt۵، اختلاف pH ۵/۰ و تفاوت درجه حرارت ۲ درجه سانتی گراد باشد، حدوداً یك ساعت زمان نیاز است تا لاروها به وضعیت جدید عادت كنند. زمانیكه تفاوت زیادی در شوری بین هچری و بیرون محیط پرورشی كه لارو ها از آنجا تهیه می شوند(بیشتر از ppt۵ ) رخ دهد،پرورش دهنده به اپراتور هچری اطلاع می دهد تا از سه روز قبل به كاهش شوری درهچری بپردازد.زمان ایده آل برای ذخیره پست لارو بین ساعات ۴ تا ۸ صبح برای روزهای آفتابی و درهر زمانی از روز برای روزهای ابری است. در پرورش نیمه متراكم و متراكم، PL-۱۵ جهت ذخیره سازی بهتر است زیرا سایز لاروها یكنواخت خواهد بود و در نتیجه د راستخر ها رشد یكنواختی خواهند داشت. به محض ورود به محیط پرورشی، ابتدا جعبه‎های محتوی لاروها را به ۴ گروه تقسیم می كنندو سپس به ۴ قسمت استخر انتقال می‎دهند. آنگاه جعبه ها باز می شوند و مقداری از آب استخر به آب داخل جعبه های پلاستیكی اضافه می شود تا جاییكه آب داخل جعبه با آب استخر از لحاظ شوری،PH و درجه حرارت یكنواخت گردد. اكنون پست لاروها آماده معرفی به داخل استخرها هستند.


هاپا و ذخیره استخر


پس از اینكه پست لاروها به شرایط جدید عادت كردند، ۱۰۰ عدد از آنها شمرده می شوند و به داخل هاپا با اندازه ۲/۱×۱ متر كه از قبل داخل استخرها ساخته شده بودند آزاد می شوند. هاپا با مش ۲۴ ساخته شده است كه پست لاروها نتوانند فرار كنند. حداقل وجود ۲ هاپا در هر استخر ضروری است. پس از رها سازی ۱۰۰ لارو در هاپا، لارو ها‎ی هم وزن به داخل استخرها رها سازی می شوند. به محض رها سازی، پست لاروها باید به سمت كف استخر حركت كنند، كه این موضوع نشان می دهد كه كیفیت پست لاروها و كیفیت آب استخر مناسب است. پست لاروهای ضعیف درسطح شنا می كنند و گاهی نیز به اطراف رانده می‎شوند.میزان بقا در هاپا ۲۴ ساعت بعد از ذخیره سازی بررسی می شود و اگر میانگین بقا ۸۰ درصد یا بالاتر باشد، كیفیت لارو خوب در نظر گرفته می شود. بقا از ۶۰ تا ۷۹ درصد متوسط و كمتر از۶۰ درصد ضعیف می باشد. جایی كه بقا زیر ۶۰ درصد است بررسی مشكل است زیرایا كیفیت پست لاروها بد است و یا آب استخرها مناسب نیست .اگر لاروها در۳ یا ۴ استخر درهمان روز ذخیره شده باشند، بقا دراستخرهای دیگر به درك مساله كمك خواهد كرد. اگر بقا درهمه استخرهای ذخیره سازی به طور همزمان پایین باشد،كیفیت پست لاروها ضعیف می باشد. درمواردیكه بقا خوب در یك استخر وجود دارد كیفیت آب بقیه استخرها باید براساس شرایط آن استخر تنظیم شود تا از مرگ و میر بیشتر جلوگیری شود. به علاوه جایی كه بقا زیر۶۰ درصد یا حدود ۵۰ درصد است، لاروها از درون هچری‎‎ های دیگر نیز كه چنین وضعیتی دارند (۵۰ درصد ذخیره آغازین ) فوراً ذخیره می شوند اگر بقا زیر ۵۰ درصد باشد، آب استخر به طور كامل تخلیه می شود و دوباره ذخیره سازی انجام می گیرد.ذخیره سازی مستقیم لارو در صورتی برای استخرها‎ی نیمه متراكم و متراكم مناسب است كه از استرس ناشی از دستكاری زیاد لارو جلوگیری شود. جابجایی زیاد لاروهای بزرگ (۵۰-PL) از نوزادگاه (استخرهای نرسری)، باعث استرس شدید می شود.تولید لارواز تخم در محیط‎های پرورشی كوچك خوب است اما روش گرانی است. تولید لارو در محیط پرورشی به پرورش دهنده كمك می كند كه استخرهای پرواری بندی را بدون هیچگونه شتابی آماده سازی كند و بطور دقیق بقا را د راستخر های پروار بندی ارزیابی كند. این مساله پرورش‎دهنده را قادر می سازد تا مقدار جیره غذایی را در سطح درست تنظیم نماید واز افزایش یا كاهش بی رویه غذا كه هر دو موجب صدمه می گردد بپرهیزد.در یك استخر جدید حداقل ظرفیت، جهت ذخیره سازی در نظر گرفته می‎شود و اینچنین تا حدودی مشكلات محیط پرورشی حل می شود.


معمولاً ظرفیت ذخیره بستگی دارد به:


۱- طبیعت یا محیط طبیعی


۲- نقشه، ساختار و اندازه استخر


۳- وجود امكانات قابل دستر سی در محیط پرورشی (ماشین آلات مانند هواده ها)


۴- تعداد محیط پرورشی در آن ناحیه


۵- تغییرات فصلی در شوری، درجه حرارت و غیره


۶- سایز مورد انتظار برای رشد


۷- تجربه سرپرست


میزان كیفیت لاروها


به منظور انجام آزمایشات برای تعیین كیفیت لاروها، آنها را درسه گروه بسیار خوب، خوب و ضعیف طبقه بندی می‎كنند.به لاروهایی كه دراثر شرایط بد بیرون و آسیب بدنی كیفیت بدی دارند، امتیازی نمی دهیم، زیرا این لاروها باید به روش صحیحی دور ریخته شوند. یك پرورش دهنده می تواند كیفیت لاروها را از روی مقدار تعیین شده اش ارزیابی كند. لاروها تنها وقتی انتخاب می شوند كه میزان مرغوبیت آنها بالای ۷۰ باشد.در صورتیكه میزان مرغوبیت لارو ۸۰ درجه و بالاتر و بقا هاپا ۹۰ درصد وبالاتر باشد(بعد از ۲۴ ساعت)، یك پرورش دهنده می تواند به بقا ۷۰ درصد و بالاتر در پایان دوره پرورش برسد. بنابراین كیفیت آب استخر برای بدست آوردن میزان مناسب، بررسی می شود.


مترجم: لیلا صالحیان – كارشناس شیلات


پایگاه اطلاع رسانی شیلات ایران


 

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  6:00 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

بررسی مورفولوژی و اکولوژی ماهیان سمی بوشهر سیستان و بلوچستان

 

بررسی مورفولوژی و اکولوزی ماهيان سمي استانهای بوشهر وسیستان وبلوچستان


و عوارض پزشکی ناشی از سموم آنها برروی انسان



نرسی نصیرآبادی(بیولوژیست – محقق محیط زیست ایران)


دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز- دانشکده پزشکی – گروه میکروبشناسی



مقدمه:


ماهيان سمي به دو دسته از ماهيان سمي(Cryptotoxic) و زهري(Venomous or Phanerotoxic) تقسيم مي شوند. ماهيان سمي خود بر اساس محل توليد سم و طبيعت شيميايي آن به گروههاي مختلفي تقسيم مي گردند. ماهيان زهري نيز به آن دسته اطلاق مي شوند كه سم خود را از طريق اندام سوراخ كننده يا زخم زننده تزريق مي نمايند و زهر در غدد خاصي متمركز شده است ( مانند سفره ماهیان).از حدود 600 گونه ماهي موجود در خليج فارس در حدود 18% آنها يعني حدود 90 گونه سمي مي باشند كه حدود نيمي از آنها زهري هستند. بررسي نمونه هاي جمع آوري شده از بخش هايي از خليج فارس و درياي عمان در حد فاصل بندر گناوه تا بندر رستمی در استان بوشهر وحد فاصل بندر لنگه تا بندر جاسک در استان سیستان وبلوچستان درسال 1385 كه با بكارگيري تورترال و يا تورهاي لنج های محلی در مناطق بالای جزرومدی (Subtidall) انجام گرفت ، نشان داد كه مارهاي دريايي اين منطقه همگي متعلق به زيرتيره هيدروفينه بوده و شامل 4 جنس و 6 گونه با نامهاي علمي pelamis platurus و Lapemis curtus و Enhydra schistosa و spiralis Hydrophis و Hydrophis gracilis و Hydrophis cyanocinctus مي باشند. اين پژوهش نشان داد كه گزش مار دريايي هيدروفيس سبب بروز عوارض و علائمي از قبيل: اسپاسم و گرفتگي عضلات حنجره، هپاتيت و افزايش آنزيمهاي كبدي، بروز صداهاي غير طبيعي در ريه، ايست قلبي - تنفسي برگشت پذير، بروز خون در ادرار، خونريزي هاي گوارشي، افزايش پتاسيم، كراتينين، فسفر، اوره، تعداد گلولهاي سفيد خون و كاهش هموگلوبين و نيز كاهش تعداد پلاكت ها در مصدومين مي گردد.همچنین مهمترين راسته هاي این گونه ماهيان عبارتند از فوگل ماهي شكلان، سوف ماهي شكلان، شك ماهي شكلان و مهمترين گونه هاي زهري نيز شامل راسته هاي سوف ماهي شكلان، سپر ماهي شكلان، گربه ماهي شكلان ،وزغ ماهي شكلان ،عقرب ماهي شكلان مي باشند. شناخت و بررسی از خانواده هاي مختلف اينگونه از ماهيان و تاثیرات فيزيولوژيكي سموم آنها بر بدن انسان براي امور پزشكي و درماني بويژه در استانهاي ساحلي از اهم امور محسوب مي گردد.



روش کار:


نمونه ها با تورهای لنج های محلی از مناطق بالای جزرومدی(Subtidall) حدفاصل بنادر گناوه تا بندر هلیله در استان بوشهرو حد فاصل بندر لنگه تا بندر جاسک در استان سیستان وبلوچستان در تابستان 1385جمع آوري شده وسریعا"از نموهای ماهیهای غیر خوراکی وخوراکی جدا و درون کلمن با دمای 4+ نگهداری وسپس جهت شناسایی گونه ها به آزمایشگاه منتقل گردید.



بحث :


ماهيان سمي به دو دسته ماهيان سمي(Cryptotoxic) و ماهيان زهري(Venomous or Phanerotoxic) تقسيم مي شوند. ماهيان سمي خود بر اساس محل توليد سم و طبيعت شيميايي آن به گروههاي مختلفي تقسيم مي گردند. ماهيان زهري نيز به آن دسته اطلاق مي شوند كه سم خود را از طريق اندام سوراخ كننده يا زخم زننده تزريق مي نمايند و زهر در غدد خاصي متمركز شده است



( مانند کانوس ها).از حدود 600 گونه ماهي موجود در خليج فارس در حدود 18% آنها يعني حدود 90 گونه سمي مي باشند كه حدود نيمي از آنها زهري هستند. شناخت و بررسی از خانواده هاي مختلف اينگونه از ماهيان و تاثیرات فيزيولوژيكي سموم آنها بر بدن انسان براي امور پزشكي و درماني بويژه در استانهاي ساحلي از اهم امور محسوب مي گردد.


مهمترين راسته هاي ماهيان عبارتند از فوگل ماهي شكلان، سوف ماهي شكلان، شك ماهي شكلان و مهمترين گونه هاي زهري نيز شامل راسته هاي سوف ماهي شكلان، سپر ماهي شكلان و گربه ماهي شكلان و وزغ ماهي شكلان و عقرب ماهي شكلان مي باشند.



فوگول ماهیان :


از مهمترین گونه در خلیج فارس، از خانواده Diodntidae گونه خارپشت ماهی (Diodon hystrix) میتوان اشاره نمود. مشخصات مورفولوژی آن شامل بدن تقریباً کروی،قابل تورم و دارای خارهای توپور و نسبتا بلند است خارها بزرگ و متحرک رنگ بدن سفید با خالهای سیاه بر روی پشت و سطح شکمی آن کاملا سفید است. تغذیه آنها از نرمتنان می باشد.



سوف ماهیان :


از مهمترین گونه در خلیج فارس، از خانواده Peridae گونه سوف ماهی (Stizostedion Lucioperca) میتوان اشاره نمود. مشخصات مورفولوژي فرم و رنگ بدن دارای بدن کشيده دنوکی شکل است وسر نوک تيز است سطح پشتی بدن سياه متمايل به خاکستری که در کناره های بدن 12-8 نوار قهوه ای متمايل به سياه می با شد. باله ها دارای دو باله پشتی است در اولين باله پشتی 17 تا 13شعاع سخت ودومين باله پشتی يک 1 تا 3 شعاع سخت و 13 تا 15 شعاع نرم دارد. و باله مغربی 2 شعاع سخت و10 تا 7 شعاع نرم دارد.فلس نوع فلس کتوئيدی می باشد.تعدادفلس برروی خط جانبی 77 تا 57 فلس و تعداد فلس بالا خط جانبی 10-7 ودر پايين 18 تا 12 عدد می باشد. دندان شکاف دهان آن بزرگ ودارای دندانهای نا مرتبی است. که در آن دندانهای کوچکتری مشاهده می شوند. (دنداه های فکی وکامی می باشد) طول بيشينه طول 30- 20سانتیمترو وزن آنها207 گرم است. ساير مشخصات تعداد خارهای آبششی 20 تا 14 می باشد. مشخصات بيولوژي مکان زندگی ماهی سوف معمولا در درياچه های گرم و با اکسيژن فراوان دريا در رودخانه ها به بستری مطلوب زند گی ميکند دارای 2 فرم بومی آب شيرين و مهاجر بوده. تغذيه در دوره تاروی از زئوپلانگتون و بعد از آن از بسياری از ماهيها تغذيه می کند. پراکنش در گستره های آبی تالاب انزلی ودر رود خانه هاو ورودی و خروجی آنو در رودخانه سفيدرود از مصب سد سنگر مشاهده می گردد. توليد مثل تخم ريزی در هنگاميکه درجهحرارت آب15 تا 12 درجه سانتی گراد می باشدصورت می گيرد.که ايت دما آب با ماههای فروردين و ارديبهشت مطا بقت دارد. ميزان هم آوری مطلق 100 تا 400 هزار عدد می باشد. ساير مشخصات ماهی سوف در زمان تخم ريزی تغذيه نمی کند.ريزش تخم ها بطوردانه دانه منفرد صورت می گيرد. تخم ريزی در کناره ساحل و نقاط کم عمق وبروی اين منظور گودال هايی که ريشه درختان در آن قرار دارد حفره می کنند .



شك ماهيان :


از مهمترین گونه در خلیج فارس، از خانواده شوریده ماهیان (Sciaenidae) گونه شوریده (Nidea Maculatas)میتوان اشاره نمود. مشخصات مورفولوژی مشخصات بیولوزی بدن مستطیلی شکل که دارای بوزهای مشخص دهان زیرین بوده ودارای دندان های بزرگ ومتمایز است ولی دندان نیش ندارد.باله پشتی دوم دارای یک شعاع سخت 22تا26 شعاع نرم میباشد اولین باله پشتی 10خار دارد باله مخرجی با 2 خار و 7 شعاع نرم فلسها دایرهای و در خط طول بدن در حدود 15 فلس و خط جانبی دارای 50 فلس بالای خط جانبی دارای 8 فلس و لاتین ان 15تا 16 دارد.باله شکمی دارای یک خار و 5 شعاع نرم مممممیباشد.پنج نوار تیره و مورب به طوری عرضی روی بدن این ماهی قرار گرفته است.که از پشت تا پایین پهلوها امتداد دارند و یک لکه تیره روی ناحیه پشتی ساقه دمی قرار دارد.سر آن پوشیده از فلس و پردههای آبششی از هم جدا و بدون قطعه رابط میباشند.بیشینه درازی بدن 30 سانتی متر و طول استاندارد ان 20 سانتی متر میباشد.. روش صیدترال کف ،تور گوشگیر ،تور گردان قایقی می باشد.



سپر ماهيان :


از مهمترین گونه در خلیج فارس، از خانواده سپر ماهیان الکتریکی (Torpedinidae) گونه سپر ماهی برقی ایرانی (Torpedo sinuspersici ) میتوان اشاره نمود. مشخصات مورفولوژی بدن آنها بصورت صفحه ای مدور یا بیضی ،باله های سینه ای به دو طرف سر لحیم شده اند.دندانها کوچک نرم ویا نوک تیز می باشند و اسپیراکلها بزرگ ودارای پنج جفت شکاف آبششی در سطح تحتانی می باشند.دم کوتاه وکلفت وبدون خار دارند دارای باله پشتی کوچک برروی دم وباله دمی مشخص وبزرگ دارند باله های شکمی بزرگ وفاقد باله مخرجی می باشند ودارای اندام الکتریکی بزرگ در دو طرف سر وفاقد خار های سمی می باشندوپوست آنها صاف ورنگ بدن طوری است که از رنگ بستر دریا تشخیص داده نمی شود.رنگ بدن آنها قهوه ای ودارای لکه های غیر منظم قهوه ای تیره می باشدودر هر دونوع باله زوج وفرد خالدار هستند .اسیپراکل حاشیه دار ،وقاعده اولین باله پشتی در بالای نیمه دوم پایه های باله های شکمی واقع شده است وقسمت فوقانی بدن روشن وقهوه ای رنگ با لکه های قهوه ای تیره مقدر می باشد ارتفاع باله دمی خیلی کوتاه تر از فاصله بین مبدا بالایی باله دمی تا مبدا باله اول پشتی است.بیشینه عرض صفحه ای بدن 80 سانتیمترودرازی کلی ماهی 130 سانتیمترمی باشد. مشخصات بیولوژی سپر ماهیان تنبل با حبه نسبتا کوچک ،ساکن آبهای کم عمق تا عمیق وتشکیل دهنده جمعیت های پراکنده می دهند از لحاظ تغذیه به طور عمده از جانوران بیمهره مانند سخت پوستان تغذیه می کنند وزنده زای بدون جفت یا زنده تخمگذار می باشند ونمونه های جوان دارای رشته های آبششی می باشندوبه عنوان ماهی نتوپسی تمام آبهای گرم ومعتدله بشمار می آیند محل اصلی زندگی این ماهی در ناحیه محدودی از خلیج فارس وگواتر ودر سواحل هندوستان گزارش شده است وپراکنش آن در سراسر خلیج فارس ودریای عمان می باشد.



گربه ماهيان :


از مهمترین گونه در خلیج فارس، از خانواده گربه ماهیان دریایی گلوماهیان (ARllDAE) گونه گربه ماهی بزرگ (Arius thaLassinus) میتوان اشاره نمود. مشخصات مورفولوژی دارای بدن کشیده وسر فشرده ودربالا توسط سپرهای استخوانی دانه دار محکم شده، ورنگ بدن آن در سطح پشتی وطرفین سیاه متمایل به آبی ودر ناحیه شکمی سفید کهرو نوک باله ها سیاه رنگ می باشد .اولین باله پشتی وسینه ای هر کدام داراییک خار قوی می باشد باله دمی دو شاخه وباله مخرجی کوتاهی دارند،بالچه آن توسعه ورشد یافته وسوراخهای بینی نزدیک هم وتوسط یک دریچه از هم جدا می شون،دندانهای سقف هان در هر طرف سه گروه بوده ویک مثلثی تشکیل می دهندکه قاعده آن به طرف داخل می باشد دندانهای کامی مخلوطی شکل ،هم اندازه ودر هر طرف دردو تکه بیضوی کشیده ومجرا که یکی در زیر دیگری واقع شده قرار دارندکه تکه جلویی کوچک تر است .تعداد کل شعاعهای باله مخرجی 18-15 می باشد .بیشینه درازی ماهیان 185 سانتیمتر و طول استاندارد آن به30 سانتیمترمی رسد .دهانه ابششی کم وبیش محدود وپرده های آبششی به قطعه رابط متصل وپایه های آبششی به تعداد (5-9)می باشد .دهان در این ماهی بزرگ،انتهای عرضی یا هلالی و فک بالایی کم وبیش برجسته ودندانها درهر دو فک کرکی شکل ،مخرطی یاشنایایی (شبیه دندانهای بیش)می باشد سیبیلکهای زوج فک بالایی ،فک پایینی وچانه ای موجود می باشد سوراخهای بینی قدامی وخلفی نزدیک به هم خلفی با دریچه ولی بدون ولی بدون سیبیلک منحزی،بدن لخت و فاقد فلس ولی خط جانبی واضع بوده ومسیر نسبتا منحنی را می پیماید ،باله پشتی در مقابل فاصله بین باله سینه ای وشکمی قرار دارد.ودارای یک خاره گزنده در جلو وهفت شعاع نرم می باشد .باله ها وسینه ها طویل،پایینی با یک خارتیز ،باله های شکمی فاصله زیادی باباله های سینه ای داشته و دارای یک خار و پنج شعاع نرم دارای کیسه شنا می باشند .رنگ بدن در ماده ها بطور کلیه خاکستری یاتیره ودرنرها در قسمت پشت قهوه ای تیره تا خاکستری متمایل به آبی این ماهیان فاقد فلس هستند. سایر مشخصات مشخصات بیولوژی محل زندگی این ماهی در آبشور در سر تاسر ناحیه چه در سواحل وچه در دریای بازفوق العاده فراوان می باشد.محل اصلی زندگی این ماهی در اقیانوس هند،مجمع الجزایر مالاریاوپراکنش آن درسراسر سواحل شمالی دریای عمان وبخش شرقی خلیج فارستا بوشهر می باشد این ماهی اندازه متوسط داشته ودر آبهای نزدیک بستر سطح دریادارند،در دریاهای گرمسیر ونیمه گرمسیر تقریبا در تمام دنیا پراکنده می باشند .این ماهی از لحاظ تغذیه ماهی درنده وحریصی می باشد .یک ماهی تخمگذار میباشد تخمکهای آنها نسبتا بزرگ ودر دهان ماهیان نر تا خارخشدن نوزاد نگهداری میگردند.روش صید این ماهی به صورت ترال در عمقهای30-10 متریانجام می گیرد.



وزغ ماهیان :


از مهمترین گونه در خلیج فارس، از خانواده وزغ ماهیان (BATRACHO IDIDAC) گونه وزغ ماهی (Austrobatrahus dussumieri ) میتوان اشاره نمود. مشخصات مورفولوژی فرم و رنگ بدن بدن قوی در قسمت جلو فشرده با سر عریض و فشرده و سر دارای غدد موکوسی پیشرفته و همچنین غالبا با زوائد پوستی رنگ بدن سفید و قهوه ای خلخالی می باشد و بر روی بدن دارای 6-7 نوار قهوه ای عریض و همچنین بر روی باله ها می باشد سر با تموج شدید تر تقریبا قهوه ای و سیاه و پهلوها روشن باله ها اولین باله پشتی 3خار کوتاه که توسط پردهای به دومین باله پشتی متصل میشوند باله پشتی دوم دارای 20-18شعاع نرم میباشد باله مغربی قاعدهای کشیده ای دارند و دارای 17-15شعاع نرم میباشد.باله های سینه ای بزرگ وکناره های آن گردمیباشد و دارای18-21شعاع نرم میباشد.باله های شکمی دراز ودر منطقه حلقی قرار داشته و یگ خارو2 تا 3 شعاع دارند و باله دمی گرد میباشد. فلس فاقد فلس می باشند.اگر موجود باشد در داخل مو کوسی غلیظ مخفی شده اند. دندان دهان وسیع ،انتهایی با پیش فکها و فکیهای بالایی محدود شده است دندانها در فکها شانه ای شکل و به صورت دسته ای می باشند دهان بزرگ و باچندین دندان کوچک و نوک تیز طول طول استاندارد آن 12Cmو طول کل آن در حدود 27cm می باشد. سایر مشخصات دهانه های آبششی بر روی پهلوهای بدن واقع و پرده های آبششی به طوروسیع به هم متصل و به قطعه رابط می چسبند.ماهیان با حرکت آهسته بر روی بستر گلی آبهایی که از ساحل تا لبه فلات قاره امتداد دارند زندگی می کنند.این ماهیان کفزی بوده که بطور انفرادی زندگی کرده و معمولا در بسترهای نرم گلی یا شنی به حالت مدفون یافت می شوند .این ماهیان ازبی مهره گان دریایی کوچک تغذیه می کنند. پراکنش آنها درخلیج فارس،دریای عمان،آنگولا، آفریقا،آتلانتیک،شمال اقیانوس هند ومجمع لجزایر می باشند. سایر مشخصات در موقع عقب رفتن هنگام جزر غالبا˝در جای خود می ماند.



عقرب ماهیان :


از مهمترین گونه در خلیج فارس، از خانواده عقرب ماهی ( Scorpaenidae ) گونه عقرب ماهی (Scorpaenopsis diabolus ) میتوان اشاره نمود.مشخصات مورفولوژی آن بدن نسبتا فشرده و قوی است سر بزرگ و خار دار می باشد و بدن آن با یکسری از زوائد و رشته های خادار پوشیده شده است .رنگ بدن این ماهی تغییرپذیر و معمولا خاکستری تا قهوه ای است . این ماهی یک سوراخ تخمریزی به رنگ قهوه ای دارد که دارای اتصالهای زرد رنگ است. در قسمت پشت دارای رنگهای مختلفی زرد ،نارنجی و سفید می باشد.تغذیه آنها از غذاهای زنده از قبیل میگوها و سخت پوستان و حتی ماهیان کوچک تغذیه می نمایند .



مار ماهیان :


از مهمترین گونه در خلیج فارس، از خانواده ماهیان دریایی درنده (Muraene Socidae) گونه مارماهی اردکی شکل یا مار ماهی (Murane.sox Bagie) میتوان اشاره نمود. مشخصات مورفولوژی پوزه و بدن خیلی دراز ،دهان بزرگ فکها معمولی بوده و شکاف دهان تا پشت چشم ادامه می یابد .دندانهای نوک تیز بصورت ردیفی یا دسته های مختلف بر روی فکها و محور میانی دهان با دندانهای نیش یزرگ و وحشتناک ،سوراخهای بینی جانبی و دهانه های آبششی شکاف مانند دارای باله سینه ای ،باله پشتی ،دمی و مخرجی بزرگ و به هم متصل می باشد فاصله مخرج تا دهانه آبششی خیلی بزرگتر از طول سر،بدن فاقد فلس می باشد .مخرج در نیمه قدامی درازی بدن واقع شده،آبششهادر حلق بصورت شکافهای عریضی باز می شود.رنگ آن نقره ای مایل به خاکستری بوده و در ناحیه شکم سفید می شود.و باله های عمودی آن لبه های سیاه رنگی دارد.قسمت بالای بدن قهوه ای متمایل به خاکستری روشن .بیشینه درازی بدن در حدود 180سانتیمترو طول استاندارد ان 150سانتیمترمی باشد.تعداد شعاع نرم باله پشتی قبل از مخرج 59-47 عدد می باشد. مشخصات بیولوژی تعدادی از مار ماهیان بزرگ که در بیشتر دریاها،خلیجهای مصبی و حتی در آبهای شیرین انتشار دارند و دست زدن به آنها خطر ناک است محل اصلی زندگی این ماهی اقیانوس هند ،مجمع الجزایر مالایا ،فیلیپین ،چین،ژاپن در دریاها و آبهای نیمه شور و در ابهای شیرین یافت می شود .پراکنش آن در سراسر خلیج فارس و دریای عمان می باشد. ارزش اقتصادی ارزش اقتصادی چندانی ندارد ولی گوشت آن قابل خوردن است. از دیگر گونه های مارهاي دريايي اين مناطق همگي متعلق به زيرتيره هيدروفينه بوده و شامل 4 جنس و 6 گونه با نامهاي علمي pelamis platurus , Lapemis curtus , Enhydra schistosa , spiralis Hydrophis و Hydrophis gracilis , Hydrophis cyanocinctus مي باشند.



اثرات پزشکی سموم ماهیان برروی انسان:


. اين پژوهش نشان داد كه گزش مار دريايي هيدروفيس سبب بروز عوارض و علائمي از قبيل: اسپاسم و گرفتگي عضلات حنجره، هپاتيت و افزايش آنزيمهاي كبدي، بروز صداهاي غير طبيعي در ريه، ايست قلبي - تنفسي برگشت پذير، بروز خون در ادرار، خونريزي هاي گوارشي، افزايش پتاسيم، كراتينين، فسفر، اوره، تعداد گلولهاي سفيد خون و كاهش هموگلوبين و نيز كاهش تعداد پلاكت ها در مصدومين مي گردد.همچنین مهمترين راسته هاي این گونه ماهيان عبارتند از فوگل ماهي شكلان، سوف ماهي شكلان، شك ماهي شكلان و مهمترين گونه هاي زهري نيز شامل راسته هاي سوف ماهي شكلان، سپر ماهي شكلان، گربه ماهي شكلان ،وزغ ماهي شكلان ،عقرب ماهي شكلان مي باشند. شناخت و بررسی از خانواده هاي مختلف اينگونه از ماهيان و تاثیرات فيزيولوژيكي سموم آنها بر بدن انسان براي امور پزشكي و درماني بويژه در استانهاي ساحلي از اهم امور محسوب مي گردد.سموم ماهيان از نظر طبيعت شيميايي و نحوه اثر غالبا جز سموم عصبي (Neurotoxin) محسوب مي گردند و بايد بيان نمود كه عليرغم خطر جاني جهت انسانها مي توان از اين سموم داروهاي متنوعي را استخراج نمود.



منابع :


- بررسی ومطالعات در زمینه تنوع گونه ای ماهیان سمی خلیج فارس –نگارنده 1385


- اطلس شناسایی تنوع گونه ای ماهیان خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند – نگارنده


- مركز پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي بوشهر- نبي پور ايرج

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  6:01 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

Powered by Translate

بررسی جایگاه اکولوژیکی و فواید درمانی کوسه های خلیج فارس

________________________________________


بررسی جایگاه اکولوژیکی و فواید درمانی کوسه های خلیج فارس ودریای عمان



نویسنده: نرسی نصیرآبادی(بیولوژیست)


دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز- دانشکده پزشکی – گروه میکروبشناسی



مقدمه:


خليج فارس بزرگترين پناهگاه موجودات دريايی به ويژه آبزيان ظريف و كوچك از قبيل ماهی های تزئينی زيبا و رنگارنگ مرجان ها،ماهیان خوراکی وغیرخوراکی،کوسه ماهیان، صدف ها، حلزون ها، نرم تنان، شقايق ها، اسفنج ها، عروس های دريايی و غيره است.تعداد زيادی از اين آبزيان كه در نوع خود زيباترين موجودات دريايی هستند، به علت حوادث مختلف و مسايل زيستی به اين پناهگاه آرام وگرم پناه آورده اند و از هزاران سال پيش در آن به زندگی خويش ادامه می دهند. قباد( شاه ماهي)، را شكوه حلوا سفيد يا زبيده، شوريده، حلوا سياه، سرخو، شعري، سبيتي، خاور و دختر ناخدا از مهمترين ماهی های خــوراكی و اره ماهي، بمبك، ماهی لقمه،اسب ماهی از ماهی های غير خوراكی خليج فارس محسوب می شوند.علاوه بر اين خليج فارس دارای صدها گونه ماهی تزئينی است. كه برخی از نمونه های آن مانند(امپراتور) در جهان نادر است جراح دم زرد، آنتن دار، دلقك آبي، كاردينال، هامور، سقماهي، دم گاوي، نئون، آرايشگر، صندوق ماهي، شاخدار، خروس دريايي، پيكاسو، ملوان، چيتي، شقايق، ژله و پيكاسوی مشكی از ديگر ماهی های تزئينی آبهای پيرامون كيش هستند.کوسه های خلیج فارس دربین مردم جنوب خصوصا" جزایر وبنادر تنگه هرمز،به نام کولی مشهوراست. بزرگترین نوع کوسه درآبهای خلیج فارس کولی گومیباشد. کوسه های ایران از تیره Carchahinidae هستندکه مشهورترین آنها در خلیج فارس کوسه Carcharias menisorrah است. کوسه ها ،انواع ماهیان ،نرمتنان،ماهیان مرکب ومیگوها تغذیه میکنند. کوسه از آبزیان مرگ آفرین و رعب انگیز دریا ها و اقیانوس هاست . هر کجا کوسه یافت می شود ترس و دلهره و مرگ هم بدنیال آن خواهد آمد .این ایده در ذهن انسان همیشه ثبت شده است که اگر حیوانی خطر ناک و برای انسان دردسر آفرین باشد باید از بین برود .شاید کوسه هم جزیی از همین حیوانات باشد .کوسه ها در ظاهر برای انسان تولید خطر میکنند ولی به همان اندازه نیز برای انسانها و محیط زیست مفید هستند . پوست ؛ گوشت ؛ اندامهای داخلی ؛ باله ها و غيره موارد متعددي است که می تواند برای صنعت و تجارت استفاده شود. همچنین کوسه ماهیان درخلیج فارس باآن همه اهمیتی که دارد به فراموشی سپرده شده است.مقاله حاضر اهمیت جایگاه اکولوژیکی وفواید درمانی از اندامهای مختلف این ماهیان رادرخلیج فارس ودریای عمان مورد بررسی قرارمی دهد.



جایگاه اکولوژیکی و تنوع گونه ای کوسه ماهیان در آبهای خلیج فارس ودریای عمان :



کوسه ماهیان شاخه ای از ماهیان غضروفی هستند .درخلیج فارس ودریا ی عمان ازتنوع گونه ای قابل ملاحظه ای برخوردارند.کوسه ها حلال گوشتند.از 120گونه دردنیا ، 20گونه مهاجم هستند که فقط 4 گونه ازآنها به انسان حمله می کند.این گونه های مهاجم درخلیج فارس ودریای عمان وجودندارند. این ماهیان در راس هرم غذایی دریا و اقیانوس ها قرار دارندوبه همین دلیلاز تنوع غذایی بالایی برخوردارند.از مهمترین گونه های مهم آنها میتوان به چند گونه اشاره نمود که عبارتنداز:کوسه سفید، کوسه آبی ، کوسه ببری , کوسه پلنگی .... را می توان نام برد.همچنین کوسه هایی که صیادان جنوب درآبهای خلیج فارس صید میکنند عبارتنداز:



کولی بیلی،کولی سیاف،کولی گرگ،کولی گربه،کولی نمرانی،کولی سوار،کولی شیردندان، کولی کر،کولی سری،کولی لم لم،کولی ناوی،کولی مهره سرخ،کولی پنگ سر،کولی جنازه،کولی خشما,کولی جرجور،کولی کراسیاه،کولی سیاه،کولی هرار،کولی کراگری،کولی بلند،کولی گرسه، کولی چشم زیر وکولی نمپل ./



نوع دیگر کوسه ماهی درخلیج فارس ،کوسه ماهی بزرگ ازنوع Carcarias Sp. است.



ارزش غذایی کوسه ماهیان خلیج فارس ودریای عمان :


ارزش غذایی گوشت کوسه در مقایسه با ماهیان استخوانی باتوجه به ترکیب وتوزیع اسیدهای آمینه کمترمی باشد. ازآنجا که میزان اوره در بافت عضلانی کوسه ماهیان بالاست بنابراین به منظوراستفاده به عنوان یک منبع غذایی لازم است که میزان اوره کاهش یابد. علیرغم اوره زدایی، باز هم این گوشت برای افرادی که ناراحتیهای قلبی –عروقی، نقرس وفشارخون بالا دارند توصیه نمی شود. تحقیقات روی 30گونه کوسه نشان داده که میزان اوره بین 1600تا2300میلی گرم درصد گرم گوشت متغیراست. همچنین گوشت کوسه به علت بی استخوان بودن وقابلیت عمل آوری به شکل فیله واستیک وقطعات کبابی ازبازارپسندی مناسبی برخوردارست. میزان پروتئین گوشت کوسه ماهی بین3/16تا 7/21درصد اندازه گیری شده ودرصد موادمعدنی وچربی آن بترتیب درگونه های مختلف از6/0تا8/1درصدو0/3-0/1درصد می باشد.عمل آوری از گوشت تازه صید شده کوسه ماهیان باید بلافاصله انجام گیردزیراکه اگر در عمل آوری تاخیر صورت گیرد میزان اوره در گوشت کوسه بالارفته و همچنین رنگ گوشت کوسه صیدشده روبه قهوه ای تیره بابوی تند آمونیاک مشاهده می شود.



زهرابه آن موجب حساسیت وخارش کمی دراکثرمردم می شود. کوسه های بزرگتری که برای مصرف پوستشان صیدمی شوندنباید شکم آنهاخالی ویادریخ قرارگرفته ومنجمدشوند ولی کوسه های کوچکتر باید بلافاصله بعداز صیددریخ قرارگیرندوتازمان انجماد ویاعمل آوری باید همچنان دریخ مخلوط بمانند.



مصارف وفواید درمانی گونه های مختلف کوسه ماهیان:


کوسه ماهیان علاوه بر تعادل اکولوژیکی ددریاها، مصارف مختلفی درجهان دارند. پوست کوسه دربرخی کشورها به عنوان غذا خورده می شودامابیشتر پوست کوسه ماهی (دباغی نشده ) درتهیه چرم استفاده می شود .درگذشته از پوست کوسه برای تهیه سنباده وصیقل داد ن وسایل چوبی استفاده می شد. ازچرم کوسه ماهی ، درتهیه وسایل لوکس مانند کیف دستی، کفش ، چکمه، کیف زنانه ومردانه، بندساعت، کمربند، جاکلیدی، جلدهفت تیرودسته چاقو استفاده می شود .ازکبد این آبزی علاوه بر استخراج ویتامینA برای تهیه روغن استفاده می شود. تعدادی ازکوسه ها Ginglymostoma cirratum پوست باارزشی دارند، درحالیکه گوشت آنها بی ارزش است. از طرف دیگرگوشت کوسه باله کوتاه Isurus oxyrinchus ممکن است دربازار از ارزش زیادی برخوردار باشد.ازدندان کوسه استفاده تزئینی وازغضروف آن استفاده دارویی می شود.باله کوسه صادراتی بوده ودرژاپن ازآن سوپ تهیه می کنند. برخی کوسه ها که برای مصرف غذایی انسان مناسب نیستند و برای تهیه آردماهی جهت استفاده در خوراک دام مورد استفاده قرار می دهند. کوسه هایی که جهت استفاده از پوست آنها درنظرگرفته شده اند باید ازکوسه هایی که گو شت آنها به صورت سردشده ویامنجمد مصرف می شود جدانگهداری شوند. هرگونه آسیب فیزیکی وخشک شدن سطح پوست درکاهش کیفیت کوسه اثرداشته واحتمالا موجب اکسید شدن آن می شود. دربین گونه های کوسه که پوستشان برای تهیه چرم بهتراست، کوسه ببری، کوسه سرچکشی، وکوسه های lemon ,dusky ,nurse ,sandbar ,porbeagle ,short fin ,mako ,bull می باشند.هیچگونه آماری درتولیدجهانی وتجارت چرم کوسه نبوده وهنوز بازار این محصول به قدری که درگذشته بوده نیست. درگذشته تولیدکنندگان اصلی فراورده های پوست کوسه، امریکا، مکزیک ونزوئلا، آلمان، انگلیس وژاپن بود.باافزایش جمعیت کوسه ، گوشت آن بیش از پوست مورد توجه بوده است.لاشه کوسه به همراه پوست فروخته می شود ولازم است اقدامات لازم درزمینه استفاده از پوست باارزش کوسه صورت پذیرد. در کشور ما نیز مقدار درخورتوچهی ازاین ماهی هاضمن صیدهای سنتی وصنعتی همراه بادیگر ماهیها،حاصل می گردد که معمولا" مورد استفاده قرارنگرفته وحتی دورریخته می شوند.استفاده از این منابع عظیم دریایی ،ضمن انکه تعادل اکولوژیکی دریاها،بویژه در خلیج فارس راکه محدودنسبتا" بسته ای است،حفظ میکند،ماده اولیه مهمی برای تهیه پروتئینی حیوانی،چرم،روغن وغیره درجهت مصارف داخلی ویا صادرات راتشکیل می دهد.در استانهای ساحلی از قدیم الایام جگرکوسه برای روغن کاری بدنه لنج ها (سیفه ) کاربرد داشت علاوه برآن به عنوان یک داروی محلی ، سنتی برای درمان انواع دردهای مفصلی؛ استخوانی و عضلانی وهمچنین برای جلوگیری از ریزش مو استفاده می کردند .گوشت بعضی از گونه های آن مصرف خوراکی داشته و بنا به اظهار بعضی از صیادان خبره محلی نقش موثری در تحریک و افزایش قدرت جنسی (باروری ) در مردان دارد .همچنین استخراج موادچربی خاصی از یک نوع کوسه برای تهیه مواد آرایشی و یا تهیه نخ جراحی ازباله های کوسه از دیگر کاربرد آن در صنعت است .ارزش غذایی کوسه زمانی آشکار می شود که سوپ باله های کوسه از گران ترین غذای مردمان جنوب شرق آسیا است که این نوع غذا به عنوان غذای اختصاصی ملی آنها محسوب می شود.



با راه اندازی کارخانه های عمل آوری پیشرفته در حوزه خلیج فارس (کشور های عربی ) و قیمت بالای کوسه ازیک طرف و ارتباطاتی که صیادان ما با آن کشور ها برقرار کرده اند باعث شده است تا تلاش صیادی جنوب افزایش چشمگیری پیدا کند .


این تلاش زمانی بالا گرفت که صیادان ما جهت جبران هزینه ها به عنوان مثال : هزینه های سوخت ؛ هزینه تعمیر و نگهداری موتور ؛ عدم افت محصول عملا با تکنولوژی و تکنیک های متنوع و بعضا"ُمخرب (صیدبه روش گوشگیر کف ویا همان رکسی ) به صید آنها می پرداختند تا جایکه باله های کوسه خشک شده بین 25الی30 هزار تومان وباله تر آنها 5 الی 7 هزار تومان خرید و فروش می کردند. همانطور که قبلا گفته شد امروزه صیادان با استفاده از روشهای صید غیر مرسوم و با وارد کردن ادوات صید مخرب عملا به جنگ کوسه ها شتافته اند زیرا صیادان ما گرایشی عجیب و غریب به زیاد صید کردن آبزیان در هر شرایط و با هر وسیله- - ای می نمایند و با این کار خود تا حد انقراض یا نزدیک به انقراض گونه های آبزی دست میزنند همانطور که گونه هایی ذی قیمتی مثل ((حلوا سفید ؛راشگو ؛ذخایر میگو ....)) رو به نابودی است کوسه ها نیز از این قایده مستثنی نیستند.وماباید این موضوع را درک نماییم که یک موجود زنده یک منبع غیر قابل تجدید است که حامل اطلاعات با ارزش ژنتیکی بوده که طی هزاران سال یا ملیونها سال تکامل یافته است . هنگامی که این موجود منقرض شد ؛ این اطلاعات برای همیشه از بین می رود .



نتیجه گیری و پیشنهادات :


برای جلوگیری از کاهش کوسه ماهبان و انقراض آنها وهمچنین استفاده بهینه ازآنهاعلاوه برآنکه به عهده مسولیـــن میباشد خودمن نیز باید در حفظ ذخایر آبزی آبهای نیلگون خلیج فارس کوشا باشیم.جهت ادامه صید و صیادی و حفظ گونه های کوسه های خلیج فارس ودریای عمان باید نکات ذیل را نیز می توان ذکر نمد که عبارتنداز :


- کنترل ادوات صید کوسه


- جلوگیری از روش های صید غیر مرسوم و غیر استاندارد(روش گوشه گیر کفی)


- جلوگیری از صید در فصول ممنوعه


- ممانعت از صید قایق های صیادی در نوار ساحلی


- استفاده از صید لانگ لاین (رشته قلاب )


در پایان امید است با همکاری جامعه صیادی و مسولین وبا یک مدیریت صحیح و انجام پروژه های تحقیقاتی ؛ صنعتی که در کشورهای توسعه یافته از کوسه استفاده می کنند ما نیز بتوانیم ازمزایای آن برخوردار باشیم .


آموزش صیادان از همه میزان برداشت ذخایر می تواند جلوی انقراض این آبزی با ارزش اقتصادي را گرفته و این سرمایه ملی همواره برای نسل های آتی ماندگار بماند .



منابع:


- شناسایی تنوع گونه ای ماهیان خلیج فارس ودریای عمان(نگارنده- بیولوژیست)


- ماهیان خلیج فارس، دکتر بلگواد ،ترجمه دکتر بابا مخیر


- - Al- Daham, N.K. 1976. Fishes of Iraq and the Arab Gulf: Orders Squaliformes and Rajiformes. Bulletin of the Basrah Natural History Museum 3: 3–66.


- Garrick, J.A.F. 1982. Sharks of the genus Carcharhinus. National Oceanic and Atmospheric Administration Technical Report, National Marine Fisheries Service Circular 445: 1–194.


 

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  6:02 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

تغییرات کیفی چربی ماهی سفید دریای خزر

تغییرات کیفی چربی ماهی سفید دریای خزر -utiluls frisii kutum از خانواده CYPrinidae :
 
مقدمه :
ماهی سفید Rutilus frisii kutumاز خانواده CYPrinidae ، از گونه های با ارزش
ماهیا ن دریای مازندران بوده که در ابهاب شمال ایران به میزان 5180 تن در سال صید
شده و عمد تا به وسیله یخ نگهداری و عرضه می شود .
استفاده از یخ اسان ترین و ارزانترین روش کار امد کاهش درجه حرارت ماهی بوده و شیوه
مناسبی در حمل و نگهداری موقت ماهی است . در طی نگهداری ماهی در یخ ، رشد
میکروارگانیسم ها ی فاسد کنده ماهی و نیز سرعت فعالیت های انزیمی و شیمیا یی کاهش م یا
بد اما فرایند های اکسیداسیونی و هیدرولیز ی چربی ماهیان متوقف نشده بلکه به ارامی پیش
می روند ، این فرایند ها منجر به بروز تغییرات ناخواسته ای در زمان نگهداری و در نتیجه
کاهش کیفیت محصول می شوند . در صورت گسترش فساد چربی در ماهیان ضمن ایجاد بوی
نامطبوع ، تغییراتی نامطلوب در طعم، بافت ، رنگ ، وﻴﮊ گیهای ظاهری و ارزش غذایی
ایجاد می گردد .
نظر گرفته می شود . به و ﻴﮊه انکه تولیدات اولیه اکسداسیون چربی به وسیله ارزیابی های
حسی قابل تشخیص نبوده و برای سلامت نیز مضر هستند .
روشهای بسیاری جهت اندازه گیری اکسیداسیون چربی غذا بکار گرفته شده اند که از ان
جمله می توان به اندازه گیری مقدار چربی و اسید های چرب ازاد FFA شاخص پراکسید
PV ، تیو بار بیتوریک اسید TBA و پر اکسیدانها یی نظیر اهن هم اشاره نمود . اما ناپایداری
ترکیبات اکسیداسیونی و تمایل انها به واکنش با مواد امینی بیوﮊ ن نظیر پروتئینها ، اسید های
امینه ازاد و فسفو لیپید ها ، باعث بروز مشکلا تی در روشهای تعیین کیفیت می گردند که
استفاده از روشهای ارزیابی حسی همزمان با اندازه گیری شاخصهای شیمیا یی تا حد زیادی
از مشکلا ت فوق کاسته و بعنوان روشی مکمل برای تعیین فساد در طی دوره نگهداری در
نظر گرفته می شود .
نظر به ارزش اقتصادی و غذایی ماهی سفید دریای خزر و همچنین درصد بالای صید ان ، در
این تحقیق تغییراتی که به واسطه قرار گیری این ماهی در یخ به وﻴﮊه تغییراتی که در چربی
بروز می کند ، بررسی حداکثر زمان مجاز نگهداری ان در یخ مطالعه شد . تا علاوه بر
اطلاعات پایه ای و ارزشمند اطمینان و اعتماد لازم از حیث مصرف و جلوگیری از اثرات
سوء ناشی از شرایط نا مناسب نگهداری فراهم شود .
مواد وروشها :
ماهیان سفید دریای خزر از محل صید گاه پره سواحل شهرستان محمود اباد ، به صورت زنده در ابان سال 1382 تهیه گردیدند . انتخاب ماهیان به صورت تصادفی و از بین ماهان سالم و هم اندازه و به تعداد 25 با میانگین وزن و طول به ترتیب 25 ± 500 گرم و 2 ± 40 سانتی متر صورت پذیرفت . انگاه ماهیان در داخل جعبه یونولیت به صورت یک در میان در لایه ها یی از یخ خرد شده به ضخمات تقریبی 5 سانتی متر قرار گرفته و به ازمایشگاه منتقل شد . در طی مدت ازمایش ، تقریبا هر روز مقداری یخ تازه به منظور جبران یخ های ذوب شده همچنین ثابت نگهداشته دمای داخلی جعبه ( 3 _ 1 درجه سانتی گراد ) به ان اضافه می شد . برای اندازه گیری شاخص های شیمیا یی فساد چربی در هر نوبت ازمایش ( روز های 1 ، 4 ، 7 ، 10 ، 13 ، 20 نگهداری در یخ ) از سه عدد ماهی سفید در یای خزر استفا ده گردید . برای این منظور ابتدا ماهی تخلیه شکمی شده و پس از فلس گیری و قطع باله ها شستشو داده شده . انگاه گوشت ماهی چرخ و همگن شد( بدون استخوان ستون فقرات ) و شاخص های رطوبت به روش AOAC ، چربی کل به روش Bligh و Dyer ، مقادیر پر اکسیدان به روش Egan و همکاران ، مقادیر تیو بار بیتوریک اسید به روش Namulema و همکاران، اسید های چرب ازاد به روش Egan و همکاران و اهن هم به روش Clark و همکاران محاسبه و تعین شدند . برای اندازه گیری شاخصهای ارزیابی حسی در هر نوبت ازمایش ، 5 عدد ماهی انتخاب و شاخصهای ارزیابی حسی طبق روش lin و Morriissey و توسط پنج نفر ارزیاب امزش دیده اندازه گیری شد .
تجزیه و تحلیل اماری داده ها با نرم افزار spss انجام پذیرفت که جهت بررسی نرمال بودن داده ها از ازمون کولمو گراف _ اسمیر نوف و جهت بررسی همگنی واریا نسهای از ازمون Levene استفاده گردید . جهت بررسی وجود یا عدم وجود اختلا ف دار روش تجزیه واریانس یک طرفه و ازمون تفاوت حداقل معنی دار Lsd در سطح 5 درصد بین مقادیر حاصل از هر شاخص در زمانهای 1 ، 4 ، 7 ، 10 ، 13 ، 20 روز استفاده شد . برای بیان ارتباطات موجود بین صفات نیز از ازمون همبستگی دوگانه استفاده گردید . برای پیدا نمودن اختلا ف معنی دار در بین نتایج حاصل از ازریابی حسی ماهیان مورد ازمایش از ازمون (( کورو سکال _ والیس )) و تست من ویتنی استفاده شد .
نتایج :
مقادیر اندازه گیری شده شاخصهای شیمیا یی فساد چربی و شاخص های ارزیا بیهای حسی ماهی سفید دریای خزر به هنگام نگهداری در یخ به ترتیب در جدول 2 و 3 نشان داده شده است . تغییرات میزان رطوبت در ماهی سفید دریای خزر در طی مدت نگهداری در یخ دامنه ای بین 05 / 74 تا 76 / 76 درصد داشته است . هر چند که دامنه تغییرات رطوبت کم و حدود 17 / 2 درصد بود ، اما در اغلب موارد معنی دار بود . مقدار رطوبت در ماهی سفید دریای خزر طی مدت نگهداری در یخ در روز هفتم اندگی فزایش یافته و پس از ان کاهش یافت .
تغیییرات میزان چربی کل در ماهی سفید دریای خزر در طی مدت نگهداری در یخ دامنهای بین 02/ 5 و 69 / 6 درصد داشته است . در طی دوره نگهداری مقدار چربی کل در نمونه های مورد ازمایش اندکی کاهش یافت و ازمون های اماری نیز کاه معنی داری را در سطح احتمال 5 درصد به نمایش گذاشتند .
فساد اکسیداسیونی چربی یعنی pv و tba در ماهیان سفید دریای خزر در طی نگهداری در یخ مشاهده گردید . بالا ترین مقدار پراکسید ، بعنوان مرحله اولیه اکیسداسیون چربی ،مربوط به روز دهم نگهداری در یخ بوده و پس از ان مقدار پراکسید کاهش یافت . نتایج حاصل از این ازمون Lsd حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین مقادیر پراکسید در ماهی شفید دریای خزر و در اغلب روز های نگهداری بوده است . بالا ترین مقدار tba ، بعنوان مرحله ثانویه اکسیداسیون چربی ، در روز بیستم مشاهده گردید . اگر چه در روز های اخر نگهداری مقادیر tba اختلا ف معنی داری را نشان نداد ولیکن این اختلاف در روز های اول اندازه گیری معنی دار بود . همبستگی دو pv و tba بعنوان محصولات اولیه و ثانویه اکسیداسیون چربی به هنگام نگهداری ماهی در یخ بالا و معنی دار بوده است که این مقدار 815/ 0 = r بود . همچنین بررسی ضرایب همبستگی ترکیبات دو گانه pv و tba در نمونه ها ی مورد ا زمایش با سایر شاخصها ی فساد چربی از جمله اسید های چرب ازاد بیانگر وجود ارتباط مثبت بالا معنی دارو با اهن هم بیانگر ارتباط منفی بالا و معنادار می باشد .
فساد هیدرولیکی چربی در نمونه ماهیان سفید دریای خزر نگهداری شده در یخ مشاهده گردید . نتایج حاصل از ازمایشات شیمیا یی نشان داد که تشکیل FFA در روز های اولیه نگهداری سریع تر بوده اما با افزایش زمان نگهداری ، به تدریج از سرعت تشکیل ان کاسته شد . بالا ترین مقدار FFA در روز بیستم نگهداری در یخ محاسبه شد . همچنین نتایج حا صل از تجزیه و تحلیل داده ها با ازمون Lsd بیانگر وجود تفاوت معنی دار میان FFA در تمام روز های نگهداری بوده است . ضرایب همبستگی ترکیبات دو گانه FFA با سایر شاخصهای فساد چربی از جمله pv ،tba بیانگر ارتباط مثبت بالا و معنی دار و با چربی کل و اهن هم دارای ارتباط منفی بالا و معنی دار می باشد . در هنگام نگهداری ماهیان سفید دریای خزر در یخ میزان اهن هم در نمونه ها کاهش معنی دار داشت که دامنه تغییرات ان بین 07/8 تا 85 / 4 (میلیگرم در 1000 گرم گوشت ) بود . ضرایب همبستگی ترکیبات دو گا نه نیز حاکی از وجود ارتباط منفی بالا معنی دار اهن ه با پراکسید ، شاخص tba و اسید های چرب ازاد و ارتباط مثبت بالا و معنی دار با چربی کل می باشد .
دامنه تغییرات خواص ارگانو لیپتیک ماهیان سفید دریای خزر در هنگام در یخ متفاوت بوده که روند تغییرات بصورت بوی ابشش> بافت > ظاهر ابشش > چشم > ظاهر عمومی بوده است . نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها با ازمون (( کوروکسکال _ والیس )) و (( تست من ویتنی)) نیز بیان گر وجود اختلا ف معنی دار در اغلب روز های ازمایش و در همه شاخص ها بود . نتا یج ازمون همبستگی ترکیبات دوگانه در ماهی سفید دریای خزر نشان داد که همبستگی معنی دار مثبت و بالا یی بین شاخصهای مختلف ارزیابی حسی ان وجود دارد و این میزان برای شاخصهای ظاهر عمومی و ظاهر ابشش بیشتر از سایر صفات بود . نتایج حاصل از ازریابی حسی در ماهی سفید نشان داد که عمر نگهداری این ماهی در یخ حداکثر 10 روز می باشد .
بحث و نتیجه گیری :
مطالعا ت قبلی نشان داد که کیفیت ماهی در طول مدت سرد سازی کاهش می یابد و تغییرات چربی نقشی مهم در کیفیت ان بر عهده دارد . نتایج بدست امده در این تحقیق ، با تاکید بر میزان کیفیت را با روش سرد سازی ( نگهداری ماهی در یخ ) مرتبط می داند و اندازه گیری شاخصهای شیمیا یی فساد چربی و ارزیابی های حسی نیز تاثیر روشنی از روش نگهداری بر کیفیت ماهیان به ن.مایش گذاشت .
کاهش نها یی رطوبت نمونه ماهیان سفید دریای خزر نگهداری شده در خ بخاطر تاثیر انزیمهای پروتئو لیتیک بر پروتئین و تبدیل انها به اسید های امینه ازاد و در نتیجه کاهش توانای انها در حفظ رطوبت مربوط می باشد . کاهش رطوبت نمونه ها در طی دوره نگهداری ، علاوه بر کاهش وزن ، باعث افزایش تغییرات اکسیداسیونی و در نتیجه افت کیفیت محصول می گردد . نتایج مشابهی نیز در خصوص کاهش چربی در ماهیان مورد مطالعه از جمله کیلکای انچوی و کفال خاکستری بدست امده . کاهش نها یی مقادیر چربی کل در نمونه های اندازه گیری شده احتمالا به خاطر تاثیر انزیم های در فساد هیدرولیتیک چربی و تبدیل ان به اسید های ازاد بوده است .
اندازه گیری پراکسید جهت تعین محصولات اولیه اکسیداسیون چربی ( هیدرو پراکسید ها ) به کار می رود و تولید ان تغییری در و ﻴﮋگیهای حسی ماهی ایجاد نمی کند اما ممکن است منجر به ایجاد مخاطراتی برای مصرف کننده گردد . افزایش مقا دیر پراکسید در نمونه های نگهداری شده در یخ نسبت به نمونه های تازه ( روز اول ) حاکی از توسعه تندی و فساد در هنگام نگهداری ماهیان در یخ بوده و کاهش ان در انتهای دوره نگهداری احتمالا بدلیل پیروی از مکانیسم مونومو لکولار و بی مو لکو لار و تبدیل پر اکسید به ترکیبات ثانویه اکسیداسیونی ( کربونیل است ) .
اندازه گیری tba شاخص مناسبی برای تعیین پیشرفت اکسیداسیون چربی و تولید ترکیبات کربونیل است . وجود چنین ترکیباتی در گوشت ماهی سبب تغییراتی در وﻴﮋگیهای حسی ان از جمله طعم و بو می گردد . در مطالعه حاضر مقادیر tba اندازه گیری شده در ماهی سفید دریای خزر تا 13 روز نگهداری در یخ روند صعودی را به نمایش گذاشت اما میزان ان در ادامه نگهداری تفاوت معنی داری را نشان نداد . چنین الگویی در نتایج سایر محققین از ماهیانی نظیر ماکرل حاصل گشت . محققان این کاهش را به واکنش احتمالی مالون دری الئید با انواع ترکیبات با اجزاء موجود در عضلات از جمله پروتئینها واسید های امینه ازاد نسبت داده اند که در این حالت علی رغم افزایش فساد ماهی مقادیر tba دچار کاهش شده است . برخی از محققین نیز دلایل کاهش tba را پس از مدت زمان مشخص به واسطه واکنش مالون دی الدئید با اسید های امینه ماهی ، تشکیل ترکیبات اضافی کربونیل و یا واکنش مالون دی الد ئید با میوزین بیان نمودند .
انزیمهای هیدرولیز کننده چربی با تاثیر بر چربی ، تغییرات عمده ای را پس از مرگ ماهیان رقم زده و میزان اسید های چرب ازاد را در انها افزایش می دهند . بنابراین اندازه گیری FFA شاخص خوبی برای بیان تاثیر انزیم های لیپولیتیک بر چربی است . هر چند گزارشهای موجود FFA بعنوان عامل مستقیم افت کیفیت بیان ننمودند ، لیکن افزایش مقادیر ان باعث افزایش اکسیداسیون چربی ، توسعه طعم نامطلوب ،ایجاد تغییرات بافتی به واسطه دناتوره شدن پروتئین و در نهایت کاهش کیفیت محصول می گردد . در این مطالعه نیز اثرات معنی دار افزایش FFA بر مقدار اکسیداسیون وکاهش کیفیت محصول کاملا مشهود بود . غلظت تقریبا ثابت مقادیر اسید های چرب اندازه گیری شده در مراحل اخر نگهداری در یخ ، احتمالا به دلیل کاهش مواد اولیه و یا افزایش اکسیداسیون اسید های چرب ازاد بود . چنین الگویی در مطالعاتی که بر روری ماهیان نگهداری شده در شرایط انجماد نظیر سوف نیل و ارین انجام یافته بود ، نیز مشاهده گردید . در مطالعه حاضر اگر چه یخ نتوانست فساد هیدرو لیتیکی ( انزیمی ) چربی را در ماهیان مذکور متو قف کند اما کم بودن مقاد یر FFA انازه گیری شده بیانگر اثر حفاظتی یخ در تولید FFA و کاهش فعالیته ای انزیمی در ماهیان مذکور بوده است . اندازه گیری اهن هم بعنوان یک شاخص افت کیفیت می تواند مورد استفاده قرار گیرد . زیرا در طی دوره نگهداری کمپلکس هم تخریب شده و یون اهن ازاد می گردد. این یونها ی فلزی می توانند بعنوان عامل پر اکسیدان نقش مهمی را در اکسیداسیون چربی بر عهده گیرند . بنابراین کاهش مقادیر اهن هم می تواند به صورت غیر مستقیم بیانگر افزایش اکسیداسیون چربی باشد . ارزیابی حسی به عنوان یکی از شاخصهای سنجش کیفیت ماهیان در طی دوره نگهداری در مطالعات بسیاری از محققین از جمله 2002 ،. al et Aubourg و 1999 Namulema . al et و 1999 Mathen and Thomas امده و از ان به عنوان روشی مناسب جهت بر اورد عمر ماندگاری ماهی در طی دوره نگهداری نام برده شد . در مطالعه حاضر بافت ماهی سفید دریای خزر ثبات و پایداری کمی را در طی دوره نگهداری به نمایش گذاشت . به نظر می رسد تخریب پروتیئنهای بافت مخصوصا پروتئین های میو فیبریل که نقش بسزایی در استحکام بافت دارند ، در ماهی سفید از سرعت بالای بر خوردار است . بطور کلی بوی نامطلوب ماهیان در اثر فساد اکسیداتیو چربی و تشکیل ترکیباتی با وزن مولوکولی پایین ، تخریب پروتئین ها و نیز تغییر در ترکیب تری متیل امین اکسید ایجاد می گردد. در این تحقیق بوی فساد در ابشش ماهی سفید دریای خزر از شدت بالا یی برخودار بود . به نظر می رسد که احتمالا مجموعه ای از عوامل فوق در بروز چنین امری دخیل بوده اند . تغییرات چشم نیز در نمونه ماهیان نگهداری شده در یخ قابل ملاحظه بود . این عوامل بارنگ ابشش به عنوان شاخصی مطلوب جهت ارزابی حسی در ماهی oregonensis ptychocheilus ، alalunga Thunns و novezelandiae Trachurus گزارش گردیده است .
نتایج این تحقیق نشان می دهد که عمر ماندگاری ماهی سفید دریای خزر در یخ حدود 10 روز می باشد. بنابراین یخ علیرغم همه مزایا و وﻴﮋگیهای که دارد برای نگهداری طولانی ماهی سفید دریای خزر مناسب نبوده و و باعث بروز تغییرات کیفی و کاهش ارزش غذایی ان می گردد.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  6:03 PM
تشکرات از این پست
yaemamhasan2
yaemamhasan2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 11008
محل سکونت : تهران

پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان

پرورش بچه ماهی نورس در مرحله نوزادگاهی در چین

عنوان: پرورش بچه ماهي نورس درمرحله نوزادگاهي در چين   


________________________________________


نوزادگاهی مرحله ای بین تفریخ و پرواری است که نقش بسیار مهمی را در پرورش کپور ماهیان جوان تازه هچ شده برای سازگار کردن آنها با محیط پرواری بازی می کند. همانطور که در این فعالیت مطالعاتی نشان داده است، غذاهای طبیعی، در کنار سایر فاکتورها نقش بسیار مهمی را در نرخ ماندگاری بازی می کند.


رشد سالانه تولید محصولات آبزی پروری در جهان نشان دهنده افزایش مصرف ماهی است. در مقایسه با سایر بخشهای تولید مواد غذایی، نرخ رشد تولیدات آبزی پروری در دهه اخیر کم و بیش پایدار بوده است و حدود ۹% می باشد.در سمپوزیوم آبزی پروری که با نام سمپوزیوم هزاره سوم اخیراً برگزار شد، تاکید شد که آبزی پروری در طی ۲ دهه آینده بیشتر از میزان تقاضا، ماهی تولید خواهد کرد که این امر به تعدیل فقر و کاهش ناامنی غذایی کمک خواهد کرد.اخیراً تولید محصولات پرورشی مزارع روند صعودی داشته و گزارش شده است که بیشتر این محصول از مزارع کوچک یا گروههای آبزی پروری سنتی است. این موضوع موجب ضرورت توجه و تقویت عرضه پایدار ماهی و سخت پوستان خواهد شد.توسعه تکنولوژی تولید تخم به روش القایی ممکن است فاکتور اصلی در پیشرفت آبزی پروری تا سطح کنونی باشد. نیازی به گفتن ندارد، هنگامی که تامین تخم مورد نیاز و کافی مقدور نیست، پرورش بسیاری از گونه ها امکان پذیر نخواهد بود. نگهداری در مرحله نوزادگاهی بلافاصله پس از تولید تخم روشی است که تضمینی برای تولید بیشتر تخم جهت ذخیره سازی است.


پرورش کپور ماهیان در مرحله نوزادگاهی


کپور ماهیان از گونه های مهم آبزیان هستند که تاکنون بخوبی مطالعه شده و بطور کامل مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته اند. این ماهیان رایج ترین گونه پرورشی در بسیاری از نقاط دنیا هستند. تقریباً همه گونه های کپور که در حال حاضر مورد پرورش قرار گرفته اند، برای مصرف انسان استفاده می شوند. به جز چند گونه و در برخی کشورها، تخم سایر گونه های کپور در هچری تولید شده و برای ذخیره سازی در استخرها استفاده می شود. بنابراین یک زمینه مناسب علمی برای تولید کپور ماهیان در دسترس می باشد. در آسیا پرورش کپور یک پروسه دو مرحله ای است:


۱. نگهداری در استخرهای نوزادگاهی


۲. پرورش پرواری


مرحله نوزادگاهی مرحله ای بین هچری و پرواری است یعنی جائیکه ماهیان جوان برای تحمل تغییر شرایط در استخر در آن نگهداری می شوند.بلافاصله بعد از تکثیر، تخمهای چشم زده حساس و جوان نیاز به غذای چندانی ندارند زیرا دارای زرده ای می باشند که از تخم حاصل شده است. دلیل اصلی استفاده از کیسه زرده، رشد بسیاری از ارگانها از جمله دهان و روده ها بعد از هچ شدن است.به محض تمام شدن زرده، دهان باز شده ولاروها می توانند از خوراک مناسب و مطابق با سایز دهان و انرژی مورد نیازشان تغذیه کنند. کمبود غذای اولیه باعث مرگ لاروها خواهد شد زیرا پروسه رشد آنها نیازمند غذای مناسب می باشد، بنابراین تامین غذای مناسب ضروری است. بدیهی است که چنانچه لاروهای جوان بطور مستقیم در استخرهای پرواری ذخیره شوند به دلایل مختلفی از جمله عدم دسترسی به غذای مناسب خواهند مرد.


جنبه های مختلف پرورش بچه ماهیان نورس کپور عملاً در مرکز تحقیقات آبزی پروری ماهیان آب شیرین آکادمی علوم شیلاتی چین در طی می تا ژوئن سال ۲۰۰۲ با ذخیره سازی بچه ماهیان نورس کپور نقره ای در یک استخر خاکی مطالعه گردیده است.


مواد و روشها:


یک استخر خاکی به مساحت ۱۳۳۰متر مربع برای پرورش بچه ماهی های نورس کپور نقره ای استفاده شد. استخر توسط آهک زنده که به نسبت ۷۵ کیلوگرم درهر mu یا ۶۶۵ مترمربع در حفره های کم عمق بستر ریخته، حل شده و ضد عفونی گردید. آب آهک برای ضد عفونی بیشتر در تمام نقاط کف پخش شد و استخر ضد عفونی شده با آبی که بعد از آمدن از دریاچه فیلتر شده بود، پرگردید. بعد از پر شدن استخر، از روش نمونه گیری پلانکتون برای آنالیز زئوپلانکتونهای کوچک و درشت موجود در آب بارور نشده استفاده شد. بعد از انجام نمونه گیری ، استخر توسط کود خوکی (ضایعات حاصل از خوک ) به نسبت ۲۵۰ کیلوگرم درهر mu، کوددهی و بارور گردید. به این طریق امکان رشد و افزایش ارگانیسم های غذایی طبیعی در استخر قبل از ذخیره سازی مهیا شد. هفت روز بعد از کوددهی، مجدداً نمونه گیری پلانکتونی جهت اطمینان از حضور زئوپلانکتونهای کافی برای تغذیه بچه ماهیان نورس و جوان انجام گرفت.


نمونه گیری پلانکتونی:


نمونه آب گرفته شده از یک نقطه مشخص از استخر برای نمونه گیری پلانکتون جمع آوری شد. آب(۱۰ لیتر) از میان یک تور پلانکتون گیری باچشمه های ۲۵ میکرومتر برای گرفتن زئوپلانکتونهای بزرگ مانند کلادوسرها و کوپه پودها گذرانده شد. مواد حاصل از فیلتراسیون درون بطری نمونه گیری و برای آنالیز جمع آوری گردید.


عملیات مشابه بر روی آب نمونه گیری شده جهت آنالیز زئوپلانکتونهای ریز نیز انجام گرفت و از آن آب یک لیتر درون یک شیشه قائم در طی شب همراه با فرمالین ۴% نگهداری شد. نمونه های زئوپلانکتونهای بزرگ نیز توسط فرمالین ۴% تثبیت گردید. هر دو نمونه برای مشخص شدن تعداد ارگانیسم های موجود در یک لیتر آب استخر، در ظرف شمارش در زیر میکروسکوپ آنالیز شدند.


ذخیره سازی بچه ماهیان نورس:


بچه ماهیان کپور نقره ای ۴ روزه با طولی معادل ۱۰ میلی متر از هچری تولید گردیدند. آنها با نسبت ۱۵۰ قطعه در هر متر مکعب در استخرهای بارور شده ذخیره سازی شدند. قبل از ذخیره سازی، جهت آنالیز زئوپلانکتونهای موجود در آب بارور شده، از آب استخر نمونه گیری بعمل آمد. بعد از ذخیره سازی بچه ماهیان نورس توسط شیره سویا و سویای خرد وله شده ( به عنوان غذای مکمل) غذا دهی شدند. این استخر مانند استخرهای پرواری صید و نمونه گیری شده و درصد بقاء گزارش گردید.


نتایج:


نتایج حاصل از آنالیز زئوپلانکتونها قبل و بعد از بارور سازی در جداول مندرج در پیوست این مقاله آمده است. در برآوردی که انجام شد، درصد بقاء بچه ماهیان نورس ۸۶% ثبت گردید. طول متوسط بچه ماهیان انگشت قد ۸/۲۸ میلی متر با وزن متوسط ۲۱/۰ گرم بود. اطلاعات و مطالب راجع به برداشت و نیز جزئیات مربوط به استخر نوزادگاهی در جداول آمده است. بقاء و رشد ماهیان جوان نتیجه عملکرد خوب غذاهای طبیعی قابل دسترس در استخر در اولین زمانهای تغذیه می باشد. همچنین کیفیت غذا از کمیت آن خیلی مهم تر است و بقاء بچه ماهیان نورس بستگی به غذای مناسب و باکیفیت دارد. استخرهای نوزادگاهی قبل از بارورسازی خالی از هر گونه زئوپلانکتون درشت بوده اند (شاید یک عدد در هر لیتر) ، زئوپلانکتونهایی که درمراحل میانی پرورش بچه ماهیان نورس کپور نقره ای بسیار ضروری هستند اما بعد از کود دهی تعداد قابل ملاحظه ای از زئوپلانکتونهای درشت از جمله کلادوسراها و کپه پوداها ( که در اولین مراحل تغذیه رشد بچه ماهیان نورس را پشتیبانی می کنند ) در آب استخر بوجود می آید. مصرف دائم سویای خرد شده یا شیره سویا، تولید غذاهای طبیعی و نیز رشد بچه ماهیان را در استخرها تضمین می کند. آب کافی و غیر آلوده همراه با دمای مناسب و دلخواه از دیگر عوامل پشتیبان رشد بچه ماهیان است.بطور خلاصه می توان نتیجه گرفت که تولیدات زئوپلانکتون حاصل از کود دهی می تواند دلیل اصلی رشد و بقای بچه ماهیان جوان در استخر نوزادگاهی باشد. کیفیت خوب آب و مدیریت مناسب از دیگر فاکتورهایی هستند که به کسب موفقیت کمک می کنند.پرورش بچه ماهیان تحت شرایط آب مناسب و کود دهی خوب معمولاً موفقیت آمیز می باشد. اما برای حاصل شدن نرخ بقای مناسب و رشد مداوم، آماده سازی دوره ای بستر استخر بسیار مهم می باشد.


نتیجه گیری نهایی:تولید کپور در آسیا تحت سیطره کپور چینی است و درصد بازماندگی و رشد بالای بچه ماهیان نورس در استخرهای نوزادگاهی احتمالاً دلیل محکمی برای افزایش ذخیره سازی و افزایش تولید آبزی پروری است. تکنولوژی که در استخرهای نوزادگاهی بچه ماهیان نورس کپور دنبال شد یک تکنولوژی آزمایشی بود که بطور عملی دراین مطالعه بررسی گردید.باروری طبیعی همراه با استفاده از غذاهای مکمل می تواند فاکتور اصلی در ظهور موفقیت در پرورش بچه ماهیان نورس کپور باشد.

امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.

دوشنبه 22 فروردین 1390  6:04 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها