روایت بازیهای رایانهای؛ از آتاری تا كنسول (22)
در سال های آغازین هزاره سوم میلادی بسیاری از شركت های سازنده بازی امكانات جانبی متعددی را برای كنترل بازی های رایانهای طراحی كرده و به كنسول های ساخت خود افزودند.
اگر چه این سیستم ها چندان جدید نبودند، اما با توجه به پیشرفت فناوری اضافه كردن آنها به كنسول ها مورد توجه قرار گرفت. به عنوان مثال بسیاری از طراحان بازی برای رایانه های شخصی كاری كردند كه تولیداتشان با استفاده از جوی استیك و دیگر ابزار كنترل حاشیه ای هم قابل اجرا باشد تا كاربران مجبور به استفاده از دكمه های رایانه و موشواره نباشند.
همین مساله به گونه ای مشابه در مورد كنسول های ساخت شركت های مختلف هم تكرار شد.
البته برخی شركتها هم تلاش كردند در این زمینه خلاقیتهائی به خرج دهند. به عنوان مثال شركت كونامی یك ابزار اختصاصی برای كنترل بازی ها با استفاده از پای انسان طراحی كرد كه استفاده از آن باعث می شد اجرای برخی بازی ها توسط كاربران با ورزش كردن همراه شود. شركت نینتندو هم بعد از مدتی یك ابزار كنترل جدید به نام bongo معرفی كرد كه البته با چند بازی خاص مانند Donkey Kong سازگار بود و به همین علت چندان مورد توجه قرار نگرفت.
از سوی دیگر برخی شركت های سازنده بازی هم تلاش كردند بازی هایی را روانه بازار كنند كه نحوه اجرا و كنترل آنها به كلی متفاوت باشد، به عنوان مثال شركت RedOctane ناشر بازی Guitar Hero یك دستگاه كنترل خاص برای این بازی هم همراه با آن عرضه كرد كه شبیه به گیتار بود. این بازی به طور اختصاصی برای كنسول بازی PlayStation 2 طراحی شده بود و بسیار مورد توجه قرار گرفت.
** بلوغ بازی های آنلاین
با افزایش سرعت دسترسی به اینترنت در بسیاری از نقاط جهان و كاهش قابل توجه هزینه های اتصال به دنیای مجازی، بسیاری از ناشران تلاش كردند تا محصولاتی را هم برای دنیای مجازی طراحی و عرضه كرده و با خلاقیت در این عرصه هم درآمدی برای خود كسب كنند.
نتیجه این تحول از راه رسیدن دهها عنوان بازی نقش آفرینی آنلاین بود كه دهها كاربر می توانستند با اتصال به اینترنت آنها را اجرا كرده و از این بازی ها لذت ببرند.
با توجه به اینكه در ابتدا رایج ترین وسیله برای اتصال به اینترنت، رایانه های شخصی بود این بازی ها هم قبل از هر چیز با رایانه های شخصی سازگار بودند. از جمله این بازی های آنلاین كه شهرت و اعتبار خود را كماكان حفظ كرده اند می توان به World of Warcraft و Ultima Online اشاره كرد.
بدیهی است كه با تغییر شرایط و با عرضه كنسول های بازی قابل اتصال به اینترنت بازی های نقش آفرینی تازه ای عرضه شدند كه برای این سیستم ها هم قابل اجرا بودند. از جمله مشكلات اساسی در جهت تامین هزینه ساخت این بازی ها در مراحل اولیه محدود بودن تعداد كاربران آنها بود كه باعث می شد هزینه دریافتی برای اشتراك بازی ها از كاربران پاسخگوی هزینه های طراحی آنها نباشد. اما به مرور زمان با افزایش كاربران بازی های آنلاین و عرضه كنسول های قابل اتصال به اینترنت مشكل مذكور هم برطرف شد.
یكی از اولین بازی های آنلاین مهم طراحی شده برای كنسول ها Phantasy Star Online بود كه با كنسول Dreamcast شركت سگا سازگار بود. این كنسول به طور پیش فرض مجهز به مودم و آداپتور برای شبكه های Ethernet بود.
دومین بازی مهم آنلاین كه برای كنسول PlayStation 2 عرضه شده بود، Final Fantasy XI نام داشت كه با استقبال خوبی مواجه شد. شركت های سازنده كنسول بازی در ادامه به سرعت به اهمیت ارائه سرویس های بازی آنلاین پی بردند و از 5 سال پیش بدین سو هر كنسولی كه به بازار آمده حتما از قابلیت اتصال به اینترنت برخوردار بوده و امكان افزودن برخی بازی های آنلاین به آن نیز وجود داشته است.
شركت مایكروسافت نیز كه قصد نداشت از قافله عقب بماند، دست به اقدامی اساسی زد و یك سرویس آنلاین دسترسی به بازی های ویدیویی وسرویس های تفریحی مرتبط را موسوم به Xbox Live راه اندازی كرد. Xbox Live موفقیت بزرگی را برای مایكروسافت به ارمغان آورد و در موفقیت بازی هایی مانند Halo 2 نقش داشت.
سه شنبه 18 اسفند 1388 4:47 PM
تشکرات از این پست