فيلم هاي پر سر و صداي جشنواره فجر چه فصلي اكران مي شوند؟<~
تنور جشنواره فیلم فجر را مجموعهای از آثار مستقل سینمای ایران گرم کرد و حالا سالنهای سینما در انتظار آغار نمایش این فیلمها هستند تا یخ یکسال و نیمه سینماها بشکند.
سینمای ایران در یکسال و نیم اخیر روزهای کم فروغی را در حوزه نمایش پشت سر گذاشته است. تعداد بسیار پایین فیلمهای نسبتاً پرفروش بیش از پیش رکود گیشه سینما را به رخ کشید؛ رکودی که دلایل آن را کارشناسان در موارد مختلف جستجو کردهاند، اما هیچکدام بیانگر حقیقت پشت خالی شدن سالنهای سینما نیست.
یکی از دلایلی که در این مدت به عنوان علت کمتعداد بودن تماشاگران فیلمها ذکر شده، کیفیت نامناسب فیلمهاست. این مسئله به طور کلی در اکران نوروز 1389 از بین میرود. در این فصل مجموعهای فیلمهایی که تصور میشود بازار اکران را داغ کنند به نمایش در میآیند.
تجربه نشان داده نوروزهای گرم و پرشور سینما میتواند عادت سینما رفتن را در مخاطبان زنده کند و در تمام طول سال وضعیت اکران نسبتاً قابل قبول شد. شاید به همین دلیل است که چهار فیلمی که انتظار فروش بالا از آنان میرود در کنار هم و نوروز اکران میشوند.
اما فیلمهای مطرح جشنواره فجر گذشته به همین آثار محدود نمیشود و فیلمهای دیگری نیز در بازار سینمای ایران وجود دارد که تماشاگران را در طول سال همراهی کند.
جدایی نادر از سیمین (اصغر فرهادی)
داستان فیلم و بازیگران : داستان فیلم مربوط به اتفاقاتی است که برای دو زوج رخ میدهد و زندگی آنها را به هم گره میزند.
پیمان معادی، شهاب حسینی، ساره بیات، لیلا حاتمی، مریلا زارعی، سارینا فرهادی، بابک کریمی و علیاصغر شهبازی بازیگران فیلم هستند.
زمان احتمالی اکران : نوروز 1390
جوایز داخلی و خارجی : پنج جایزه از جشنواره فیلم فجر به همراه سه خرس از جشنواره برلین و جایزه حمایتی فیلمنامه مراسم آسیاپاسیفیک مجموعه جوایز کنونی این فیلم سینماییاند.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه مردمی، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه، بهترین فیلمبرداری، بهترین صدابرداری و دیپلمهای افتخار بازیگر مکمل زن و مرد جوایز این فیلم از جشنواره فجر و خرس طلای بهترین فیلم و دو خرس نقرهای بهترین بازیگری زن و مرد جوایز آن از جشنواره برلین است.
حواشی فیلم : غافلگیریهای موجود در داستان آثار فرهادی همواره لزوم پنهان ماندن داستان آن را ایجاد کرده و کارگردان در جریان ساخت فیلمهایش حتی در ارائه خلاصه داستان به گونهای عمل نمیکند که خط چندانی از داستان در اختیار تماشاگر باشد. لزوم حفظ اوج و فرود داستان موجب میشود فیلم فرهادی در فاصله کوتاهی از جشنواره فجر و همزمان با نوروز روی پرده برود.
"چهارشنبه سوری" نیز دیگر ساخته این کارگردان از نیمه اسفند سال 1384 اکران شد و نمایش آن تا نوروز 1385 ادامه داشت و "درباره الی" هم قرار بود نوروز 1388 اکران شود که با حواشی بسیار فرصت این اکران از اثر فرهادی دریغ شد تا "درباره الی" آنچنان که دلخواه دوستدارانش بود در اکران فرصت جذب تماشاگر به دست نیارود. حالا "جدایی نادر از سیمین" راهی اکران نوروز شده تا منتخب مردمی بیست و نهمین جشنواره فجر بازار سینمای ایران را داغ کند.
جرم (مسعود کیمیایی)
داستان فيلم و بازيگران : حکایت تازهای از رفاقتهای زخم خورده به روایت کیمیایی این بار سیاه و سفید تعریف میشود.
پولاد کیمیایی، حامد بهداد، داریوش ارجمند، مسعود رایگان، نیکی کریمی، بهاره رهنما و جمشید مشایخی بازیگران فیلم هستند.
زمان احتمالي اكران : نوروز 1390
جوايز داخلي و خارجي : سیامین فیلم سینمایی مسعود کیمیایی در 12 رشته نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد و در رشتههای بهترین فیلم، بازیگری مکمل مرد، موسیقی، صداگذاری و طراحی صحنه و لباس جایزه دریافت کرد.
حواشي فيلم : این نخستین بار است جشنواره فیلم فجر جایزهای به مسعود کیمیایی میدهد و شاید همین نشانگر تفاوت موجود میان تازهترین فیلم کیمیایی با ساختههای اخیرش باشد. آنانی که فیلم تازه کیمیایی را دیدهاند از انسجام و روایت یک خطی داستان در آن تقدیر میکنند. فیلم کیمیایی قرار بود به صورت دوبله پخش شود، اما نسخه اکران شده کار در جشنواره دوبله نبود و مشخص نیست در اکران عمومی کدام نسخه به نمایش درخواهد آمد.
ورود آقایان ممنوع (رامبد جوان)
داستان فيلم و بازيگران : ورود یک معلم مرد به مدرسه غیرانتفاعی دخترانه اتفاقات طنزی را سبب میشود.
ویشکا آسایش، رضا عطاران، پگاه آهنگرانی، بهاره رهنما و ستاره پسیانی بازیگران فیلم جدید جوان هستند.
زمان احتمالي اكران : نوروز 1390
جوايز داخلي و خارجي : سیمرغ بلورین بهترین بازیگری به ویشکا آرایش برای بازی در این فیلم تعلق گرفت.
حواشي فيلم : تعداد نقشآفرینیهای ویشکا آسایش در سینمای ایران چندان زیاد نیست، اما حضور متفاوت او در فیلم جوان موجب جلب نظر داوران شد و سیمرغ بلورین را برای او به همراه آورد. فیلم "ورود آقایان ممنوع" با توجه به فضای کمدی موجود در آن و کیفیت طنز کار یکی از شانسهای فیلمهای پرفروش سال 1390 محسوب میشود؛ فیلمی که براساس فیلمنامه پیمان قاسمخانی ساخته شده و کمدیهای این نویسنده نیز همواره محبوب تماشاگران ایرانی بوده است.
اخراجیها3 (مسعود دهنمکی)
داستان فيلم و بازيگران : اخراجیها به مرحله انتخابات رسیدهاند و حالا دوستان روزها جنگ رقیب انتخاباتی شدهاند.
اکبر عبدی، امین حیایی، محمدرضا شریفینیا، بهنوش بختیاری و رضا رویگری از جمله بازیگران این فیلم هستند.
زمان اكران احتمالي : نوروز 1390
جوايز داخلي و خارجي : این فیلم در روز پایانی داوری جشنواره فیلم فجر هم به دست هیئت داوران نرسید و به این ترتیب از داوری شدن در جشنواره فجر بازماند هرچند دهنمکی با دو "اخراجیها" هیچگاه تجربه خوبی از حضور در جشنواره فجر نداشته است.
حواشي فيلم : مسعود دهنمکی به اعتماد به نفس حاصل از فروش میلیاردی "اخراجیها" و "اخراجیها 2" اکران نوروزی را پیش رو دارد. قطعاً یکی از دغدغههای این روزهای دهنمکی پشت سر گذاشتن فروش هشت میلیادری "اخراجیها 2" است؛ اما شرایط متفاوت این روزها با نوروز 1388 که "اخراجیها 2" روی پرده رفت اطمینان کامل از فروش رکوردشکن فیلم جدید دهنمکی به وجود نمیآورد.
برخی روایتها حاکی است فیلم دهنمکی حوادث انتخابات اخیر را مورد توجه قرار داده و با آن شوخی کرده و به روایتی دیگر این فیلم در زمانی نامشخص میگذرد و فقط شوخیهایی با اهالی سیاست در آن به چشم میخورد.
آقا یوسف (دکتر علی رفیعی)
داستان فيلم و بازيگران : تنهایی یک پدر را فقط دختر او پرمیکند، اما وقتی امیدها از این دختر نیز ناامید میشود پدر افقی پیش رو ندارد.
مهدی هاشمی، هانیه توسلی، شاهرخ فروتنیان، سهیلا رضوی، لادن مستوفی و پگاه آهنگرانی بازیگران فیلم دکتر رفیعی هستند.
زمان احتمالي اكران : اکران دوم یا سوم سال 1390
جوايز داخلي و خارجي : فیلم در جشنواره فیلم فجر به شکلی دور از انتظار مورد توجه قرار نگرفت، اما دیگر چشمپوشی از بازی هاشمی امکانپذیر نبود و به این ترتیب سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد به هاشمی برای بازی در این فیلم و "آلزایمر" به طور مشترک اهدا شد.
حواشي فيلم : دکتر رفیعی بعد از ساخت "ماهیها عاشق میشوند" با دقت نظر بالایی برای ساخت فیلم دوم خود قدم برداشت و در این مدت تئاتر "شکار روباه" را هم روی صحنه برد تا اینکه به "آقا یوسف" رسید. نگاه انسانی و سرشار از رنگ رفیعی در فیلم دو او نیز به چشم میخورد.
خیابانهای آرام (کمال تبریزی)
داستان فيلم و بازيگران : حضور یک خبرنگار در شهری و همراهی او با اتفاقات خبرساز میشود.
نیکی کریمی، محمدرضا فروتن، لعیا زنگنه و حسن معجونی از جمله بازیگران این فیلم هستند.
زمان اكران احتمالي : نامشخص
جوايز داخلي و خارجي : داوران فیلم تبریزی را تقریباً نادیده گرفتند و آن را فقط در دو رشته جلوههای ویژه میدانی و رایانهای نامزد دریافت جایزه کردند.
حواشي فيلم : دوستداران آثار تبریزی دیگر به مجموعهای حوادث که در حواشی کارهای او به وجود میآید عادت کردهاند. فیلمهای تبریزی از "مارمولک" که در نیمه راه از پرده پایین کشیده شد تا "پاداش" که به آرشیوها سپرده شده کارهای خبرسازی بودند و حالا "خیابانهای آرام" سروصدا به پا کرده است. فیلم از ابتدای مرحله تولید با موانعی روبرو شد تا اینکه با پیوستن نیکی کریمی به جمع بازیگران فیلمبرداری آغاز شد. اما با وجود نمایش جشنوارهای این فیلم تکلیف اکران عمومی آن روشن نیست.
یه حبه قند(رضا میرکریمی)
داستان فيلم و بازيگران : مراسم ازدواج پسندیده کوچکترین دختر خانه بهانهای برای جمع شدن همه در کنار هم است.
سعید پورصمیمی، رضا کیانیان، نگار جواهریان، فرهاد اصلانی، هدایت هاشمی، ریما رامینفر، گلچهره سجادیه از بازیگران این فیلم پربازیگر هستند.
زمان احتمالي اكران : اکران سوم 1390
جوايز داخلي و خارجي : داوران جشنواره فیلم فجر مدعی شدند بنا به خواسته رضا میرکریمی فیلم او را داوری نکردهاند.
حواشي فيلم : تولید "یه حبه قند" به لحاظ تکنیک بالایی که برای فیلمبرداری آن به کار گرفته شده بود و سبک متفاوت کارگردانی آن کنجکاوی زیادی برای دیدن فیلم میرکریمی به وجود آورد. نمایش جشنوارهای فیلم تحت تاثیر سخنان رضا میرکریمی با واکنشهای بسیاری روبرو شد. بسیاری فیلم تازه این کارگردان را اثری همسو با رویکرد زنده کردن فرهنگ ایرانی در آثار سینمایی دانستند.
سعادت آباد(مازیار میری)
داستان فيلم و بازيگران : سه خانواده شبی پر حادثه را در کنار هم میگذرانند.
لیلا حاتمی، حامد بهداد، مهناز افشار، امیر آقایی، هنگامه قاضیانی و حسین یاری.
زمان احتمالي اكران : اکران تابستان
جوايز داخلي و خارجي : سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن برای مهناز افشار.
حواشي فيلم : "سعادت آباد" روایتی از درگیریها و ناصادقیهای زندگی شهری است. فیلم میری موافقان بسیاری در جشنواره فجر داشت، اما آنچنان که تصور میشد در جشنواره فجر مورد توجه قرار نگرفت و به گفته یکی از اعضای هیئت داوران، گروه داوری آن را واجد ویژگیهای هنری ندانستند. هرچند رای یکی دو داور همسو با این فیلم بود.