پوست را ضد عفوني ميكنم.
ضماد من با عسل، زخم و جراحات سرطاني را باز ميكند.
طبق دستور مرا مصرف كنيد تا جواني از دست رفته را باز يابيد.
با روغن زيتون اگر مخلوط شوم موي سر را تقويت ميكنم.
و صدها خاصيت ديگر دارم كه كمتر كسي از آنها باخبر است..
با
اينكه من نخود هر آشي ميباشم، از دوستان قديمي شما ميباشم. اعراب به من
حمص و هوجيد گفتهاند و در فارسي به بو دادهي من نخودچي گويند - دانههاي
نارس مرا به عنوان نخود سبز ميفروشند و لپه سبز مرا لپه سبز ميگويند.
برگهاي تازه و خشك من علوفه خوبي براي حيوانات است - من مثل باقلا و لوبيا
از حبوبات غذايي هستم و داراي انواع و اقسام ميباشم. بهترين نوع من نوع
سفيد درشت و سبز است. نوع وحشي من كمي تلخ است و كمتر به آن توجه ميشود.
يك نوع سياه هم دارم كه به نخود سياه معروف شده، و چون كمياب است. وقتي
بخواهند كسي را مدتي سر در گم كنند، آن را به دنبال نخود سياه ميفرستند -
غلاف دانههاي من داراي ترشحي ترش است، كه معمولا اين ترشي شب به صورت
تبخير از آن خارج ميشود و چون پارچهاي روي آن بيندازند، و صبح آن را
بفشارند، آب ترشي از آن خارج ميشود و به همين جهت است كه آن را شبنم نخود
گويند - اين ترشي در يك نوع من كه اطراف يزد به عمل ميآيد زياد است و از
آن گرد ترشي به نام گرد نخود ميگيرند كه چاشني غذا ميباشد. اين گرد
داراي اسيدهاي مختلف مخصوصا اسيد اگزاليك است. لذا خوردن آن براي كساني كه
كليه خوب ندارند، و همچنين كساني كه مبتلا به سنگ ميباشند خوب نيست.
دانههاي
من زهكش جگر - سپرز و كليه است - ضد عفونيكننده پوستي و جهت جرب چركي و
جوشهاي پوستي مفيد است - ضماد آن اورام را نرم ميكند و براي فرو بردن ورم
بناگوش تجويز ميشود.
ضماد من با عسل جهت باز كردن زخم و جراحات سرطاني
توصيه شده است. خوردن نوع زودپز من ملين شكم است - حرارت بدن را زياد
ميكند خونساز بوده و قدرت غذايي آن بيشتر از حبوبات است. پخته آن در شير
تازه جهت باز شدن گرفتگي آواز مفيد است. مشروط بر آن كه همراه با تب نباشد
و چون با تب باشد، بهتر است آن را با آب پخته و ميل نمايند. چنانچه
دانههاي مرا يك شب در سركه خيس كرده و صبح ناشتا ميل نمايند، و در آن روز
غذاي ديگري نخورند، كرم معده را خواهد كشت - آب پخته من با كمي نمك ليزي
معده را از بين ميبرد. مدر است، خوردن دانههاي پخته من بين طعام بر هضم
آن كمك ميكند، و چون با من حليم بپزند و با سركه بخورند، و در آب
جوشانيده من بنشينند جهت درمان درد نشيمنگاه و پاك كردن رحم و اخراج كرم
شكم نافع است و چون مرا در آب خيسانده، و خام بخورند و آب خيسانده آنرا با
عسل شيرين كرده، بالاي آن بنوشند جهت برگشت جواني و شهوت مأيوسان بينظير
است، خوردن نخود گرم قبل از سرد شدن جهت بواسير خوني آزموده شده است.
مضمضه و نوشيدن آب خيسانده سبز تازه من، جهت از بين رفتن ورم لثه و درد
دندان نافع است و روغن نخود كه از جوشاندن من در روغن زيتون بدست ميآيد،
مقوي مو و شهوت ميباشد و جهت تسكين درد دندان و دردهاي سرد و جذام بسيار
مفيد است. خوردن دانهي من جهت امراض نامبرده و باز شدن رنگ رخسار و آواز
و ماليدن من جهت تقويت قوه باه مفيد ميباشد. ضماد من جهت پاك شدن خالهاي
سفيد و سياه و كك و مك و امثال آن مفيد است. اگر آب خيسانده مرا به صورت
بماليد رنگ رخسار را باز ميكند و شخص را خوش آب و رنگ مينمايد - جوشانده
نوع سياه من، براي زنان آبستن خوب نيست. زيرا مسقط جنين ميباشد. اين
جوشانده خردكننده سنگهاي كليه و مثانه است و نخود سياه در جميع احوال
قويتر از نوع سفيد است، مخصوصا پادزهر خوبي است. اين نخود جهت استسقاء
يرقان و كيسهي صفرا تجويز ميشود. بادشكن بوده، و براي مبتلايان به جذام
بسيار نافع است. ضماد اقسام من جهت برطرف كردن زردي چهره و كچلي فاووس
(نوع كچلي كه سر را طاس ميكند) و خارش پوست و امراض مفاصل و تقويت مو
نافع است. زيادهروي در خوردن من مضر رحم و مثانه است، تازهي من دير هضم
و نفاخ است، و براي رفع نفخ آن ميتوان از زيره استفاده كرد. خوردن آب بعد
از من مضر است، وقتي گوشت را با آب نخود ميپزيد به پختن گوشت كمك كرده، و
آنرا نرم ميكند. چون قسمتي از لباس خون آلود شود، شستشوي آن با نخود
لكههاي خون را پاك ميكند اگر 10 گرم مرا بكوبند و با گلاب داغ ضماد
نمايند، درد پشت را تسكين ميدهم. برگهاي نخود داراي اسيد اگزاليك و جوهر
ليمو است، و دم كردن آن پيشابآور است.
نخود سبز
تازه و سبز من
سرشار از ويتامين آ - ب و ث است و داراي سلولز زيادي است. و با آن رودهها
را جارو ميكند. اگر شما داراي معدهي ضعيف بوده، و نميتوانيد نخود تازه
را هضم كنيد، با غذاي خود كمي زيره ميل نماييد. وقتي سبز من خشك ميشود،
ويتامين «ث» خود را از دست ميدهد - اگر مرا لپه نكرده و نكوبيده ميل
نمايند، هضم نشده دفع ميشوم.
نخود فرنگي
من نوعي نخود سبز هستم كه در زمان ناصر الدين شاه به وسيله اتابك به ايران آمدم. ويتامينهاي من بيشتر از نخود معمولي است.
خلر يا جليان
اسم
من خلر است به من جليان - ململي - بسله و كلول نيز ميگويند. غلاف
دانههاي من شبيه باقلا است و پنج نوع است. آنچه غلاف آن از باقلا كوچكتر
و پوست آن ضخيمتر و عريضتر و دانهي آن سفيد بوده به اندازه نخود است،
آن را جليان سفيد گويند كه در رشت با آن باقلا قاتق ميسازند و آنچه
دانهي آن كوچك و پهن است، جليان سياه گويند. در شيراز به اين نوع جليان
مشو و در اردستان و نواحي كرمان آن را كونيا كرد خوانند خوردن پختهي آن
با عسل جهت سرفه و پاك كردن ريه و درد سينه و نرم كردن آنها و از بين
بردن اخلاط فاسد و خارج كردن فضولات كثيف از امعاء مفيد است. شير - ادرار
و حيض را زياد ميكند. ضماد انواع خلر جهت تقويت اعضاء و پاك كردن كك مك و
با عسل جهت از بين بردن اورام نافع است، بخور آن سبب جمع شدن مورچه
ميشود، و چون گاو آنرا بخورد، فربه خواهد شد و شير زيادي خواهد داد -
ادامه در خوراك آن باعث تشنگي، و خوردن تر و تازه و ناپختهي آن توليد
سرگيجه ميكند. مخصوصا نوعي از آن كه كمي پهن است - مقدار خوراك آن تا ده
گرم است. نوع وحشي خلر در زياد كردن شير تأثير بيشتري دارد.
لپه
لپه نوعي نخود ريز است كه مقدار زيادتري سلولز دارد، و مواد قندي آن نيز زيادتر است.
خواص درماني آن مانند نخود سبز ميباشد.