حضرت مهدی عليه السلام دادگر و دادگستر در تمام گيتي
قسمت دوم
اشاره
آنچه در شماره ي پيش خوانديد، مباحث مقدماتي کلمه ي (عدل) بود. در اين بخش ارتباط عدل که يکي از القاب حضرت بقيه الله الاعظم عليه السلام مي باشد با حضرتش بيان مي شود.
حضرت ولي عصر عليه السلام تجسم عدالت و عدالت خواهي است. او علي ديگر است و هم سان و همانند او رفتار کند. لباس خشن و ساده بر تن نمايد، بي آلايش و بي پيرايه زندگي کند، غذايش چونان اميرالمؤمنين عليه السلام نان جوين باشد و در تمام وجود آن والا مقام و والاتبار، عدالت و توازن، درخشندگي کند. (گويا يکي از دلايل طول عمر آن حضرت همين عدالت و توزان قواي دروني آن حضرت است.) در رستاخيز حضرت مهدي عليه السلام دادخواهي و دادگستري، اساس حکومت اوست و در دولتش کسي بر ديگري ستمي روا ندارد.(1)
مردمان روزگار ظهورش در اثر شکوفايي خردها، ميان خويشتن توازن و تعادلي بيابند و اين عدالت و امنيت ميان درندگان نيز جلوه گر باشد.(2) مهدي عليه السلام آن قدر ببخشد تا نيازمندي نماند و به همگان يک سان و برابر عطا کند، حتي ميان خوبان و بدان در بخشش اموال تفاوتي نگذارد.(3)
رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود:
«جانشينان و حجت هاي پس از من دوازده تن هستند، نخستين آنان برادرم و آخرينشان فرزندم است.» گفتند: «اي رسول خدا! برادرت کيست؟» فرمود: «علي بن ابي طالب.» پرسيدند: «فرزندت کيست؟» پاسخ داد: «مهدي، زمين را همان گونه که از ظلم و ستم پر شده، از قسط و داد آکنده سازد. روح خدا، عيسي، زاده ي مريم از آسمان فرود آيد و در نماز به او اقتدا نمايد و سلطنت و پادشاهي مهدي بر کران ها چيره شود.»(4)
امام رضا عليه السلام از پدران نيکش گزارش کند که:
امير المؤمنين عليه السلام به [فرزندش امام] حسين عليه السلام فرمود: «اي حسينم! نهمين فرزندت به حق به پا خيزد. آيين [توحيد] را آشکار [و حاکم ] سازد و عدالت را بگستراند. امام حسين عليه السلام پرسيد: «چنين چيزي واقع مي شود؟» فرمود: «سوگند به کسي که محمد صلي الله عليه و آله و سلم را به نبوت برانگخت، بلي.»(5)
رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود:
«شما را به مهدي عليه السلام نويدتان دهم که پس از آن که امتم در اختلاف و گمراهي گام زند، رستاخيز نمايد و زمين را که از بيداد و ستم پر شده، از داد و دادگري لبريز سازد. تمام اهل زمين و آسمان از او [و حکمراني اش] خشنود و خرسند باشند و اموال را به درستي ميان آدميان تقسيم کند.» در اين ميان کسي پرسيد: «مقصودت از تقسيم درست چيست؟» پاسخ فرمود: «يعني به طور برابر و يکسان ميان همه قسمت کند. [در اين روزگار] ايزد متعال قلب هاي امت محمد صلي الله عليه و آله و سلم را از غنا و بي نيازي لبالب گرداند و عدالت مهدي عليه السلام همه را فرا گيرد.»(6)
خرمي و آبادي کره ي خاکي به داد و داد ورزي است و ظلم و بيداد، آن را ويران کند. امام معصوم عليه السلام در تفسير و توضيح آيه ي شريف «يحي الارض بعد موتها...»(7) فرمود:
«مقصود اين نيست که زمين به واسطه ي باران زنده شود و جان گيرد، بلکه مقصود آيه اين است که خداوند مرداني را برانگيزد تا زمين را با داد و دادخواهي زنده کنند، پس زمين خاکي به عدالت روزي و اجراي آن زنده شود. برپايي حدود الهي از اين که آسمان چهل روز بر زمين ببارد، بهتر است.»(8)
در زيارت حضرت صاحب الامر عليه السلام با نام عدل و صفت دادخواه که خادمانش از القاب آن حضرت شمرده اند، (9) به حضورش درود مي فرستيم:
السلام علي القائم المنتظر، و العدل المشتهر؛ درود بر آن ايستاده اي که همه در انتظار اويند. درود بر دادگر و دادگستري که در آفرينش، نامدار است و شهرت دارد.(10)
بار الها ! به دست توانگر زاده ي امير المؤمنين عليه السلام کران ها را همان گونه که از ظلم و بيداد لبريز شده، از قسط و داد آکنده ساز، زيرا تو نيايش ها را مي شنوي و پاسخ مي دهي، آمين.(11)
پي نوشتها :
1- بحارالأنوار، ج52، ص 195، تاريخ الامام الثاني عشر، باب 25، باب علامات ظهوره من السفياني، ح 26.
2- همان، ص 280، باب 26، يوم خروجه و ما يحدث عنده، ح 6.
3- حر عاملي، وسائل الشيعه، ج 9، ص 282، کتاب الزکاه، ابواب المستحقين للزکاه، باب 36، جواز تولي المالک لإخراج الزکاه، ح 1، ش 12025.
4- بحار الأنوار، ج 51، ص 71، تاريخ الامام الثاني عشر، باب 1، ماورد من الاخبار بالقائم عليه السلام، ح 12.
5- همان، ص 110، باب 2 ماورد عن امير المومنين عليه السلام، ح 2.
6- همان، ج 92، ص 51، باب ما ورد من الاخبار بالقائم - عليه السلام -، الباب العاشر.
7-روم، آيه ي 50: «زمين را بعد از مردنش زنده مي کند.»
8-تهذيب الاحکام، ج 10، ص 146، باب 10، من الزيادات، ح 9، ش 578.
9- نجم ثاقب، باب 2، ص 81؛ العبقري الحسان، ج 1، باب بيان اسامي و القاب، ص 42.
10- مفاتيح الجنان، زيارت حضرت صاحب الزمان عليه السلام، ص 875.
11- همان، ص 871.
منبع: برگرفته از مجله ي خلق پيش شماره ي پنجم