شباهتها و تفاوتهای اسامی دولت اسلامی در عصر انتظار و عصر حضور توسعه و مسائل مربوط به آن، از جمله مقولةیی است که مدتهاست مورد توجه و مرکز نقل اندیشمندان مسائل سیاسی _ اجتماعی در جهان میباشد.
در مفهوم شناسی توسعه یا شاخص آن، از دیدگاه اندیشمندان غربی تفاوتهایی دیده میشود: پیشرفت تاریخی،رسیدن به وضعیت خاصی (مثلا سطحی از رشد اقتصادی)، تغییر ساختار اقتصادی، رسیدن به مدرنیته با شاخصهایی چون: فردگرایی، دموکراسی، فرهنگ سکولار و …، یا از نظر مارکسیسم به معنای افزایش نیروهای تولید و … میباشد.
گویا در این دیدگاهها مسألهای کمرنگ شده است و آن، مطلوبیت ساختار و کار ویژههای خود دولت، در تأمین حفظ و گسترش ابعاد مختلف توسعه است.
در پژوهش حاضر با عنوان «الگویی از توسعه درمصلحت منتظر» ضمن، توجه به مفهوم انتظار و اینکه تصحیح و تکمیل آن در فرهنگ و شیوة زندگی و نگرشی به آیندة، فرد و جامعة منتظران، نقش مهمی دارد و تاکید بر جایگاه دولت منتظر در احیاء، ترویج و تعمیق فرهنگ انتظار و زمینهسازی ظهور؛ درصدد پاسخ به این سؤالیم که: آیا میتوان الگویی از توسعه نظام اسلامی در عصر غیبت ارائه داد و ایا دیدگاهها و نظرات مقام رهبری در ترسیم طرحی از توسعه میتواند راهگشا باشد یا خیر؟
و بر این فرض بودیم که: مقام رهبری هم از جنبه دینی بودن توسعه در نظام اسلامی و هم از لحاظ هوشیاری سیاسی توسعه نظام دینی، میتوانند آراء و تجربههای مفیدی را برای رجوع محققان و نظریه پردازان توسعه در عصر غیبت، ارائه دهند.
از نظر ایشان مهم است که توسعه بومی باشد و ضمن استفاده از تجربههای مفید غربیها از تقلید بی چون و چرا از آنها، بپرهیزیم.
ایشان فرایندی کلی را از توسعه ارائه میدهند: ۱ – انقلاب اسلامی ۲ – تأسیس نظام اسلامی ۳ – ایجاد دولت کریمه ۴ – ایجاد کشور اسلامی ۵ – دنیای اسلام در عصر حاضر ما در مرحله «ایجاد دولت کریمه» هستیم، دولت کریمه یا دولت منتظر دارای شاخصههایی است که لازم است به آن برسیم ما این شاخصههای توسعه در دولت کریمه را در بخشهای: ۱- رهبری ۲ – قوة مجریه ۳ – قوة مقننه ۴ – قوة قضاییه ۵ – نقش و جایگاه مردم، حول دو محور اساسی: الف: ساختار ب: کار ویژهها؛ از دیدگاه ایشان مورد بررسی قرار دادیم.
و از آنجا که مبانی نظام اسلامی به نوعی منشاء دولت کریمه و کار ویژهها و ساختار آن هستند، و اهداف نیز، سمت و سوی این نظام توسعه یافته میباشد، این دو صحبت یعنی اهداف و مبانی دولت کریمه از دیدگاه ایشان را هم، مد نظر قرار داده و در نهایت، طرحی از دولت کریمه یا نظام توسعه یافته در عصر غیبت را، از منظر مقام معظم رهبری، ترسیم نمودیم