حكايت شده است كه روزي رسول خدا(ص) در ميان اصحابشان نشسته بودند، در اين هنگام عربي از قبيلة «بني سليم» در حالي كه سوسماري گرفته بود و در كيسهاش قرار داه بود تا به مأوي و منزلش ببرد، وارد شد و ديد جماعتي دور شخصي جمع شدهاند.عرب [از اطرافيان] سؤال كرد كه اينها دور چه كسي جمع شدهاند؟ گفتند: دور كسي كه ادّعاي پيامبري ميكند؟
مرد عرب خدمت پيامبر(ص) آمد و گفت: «هيچ زني حامله نشده است، به فرزندي دروغگوتر از تو، اگر اين گونه نبود كه عرب مرا عجول بنامد، هر آيينه تو را ميكشتم و همة مردم را به واسطة كشتن تو خوشحال ميكردم».
عُمر [كه در آنجا حاضر بود] گفت: «اي رسول خدا! اجازه بده او را بكشم».پيامبر(ص) فرمودند: «نه، آيا نميداني كه شخص حليم نزديك است كه پيغمبر شود [يعني در شخص حليم اين قابليت زياد است كه به پيامبري نائل آيد]».مرد عرب رو به پيامبر(ص) كرد و گفت: «قسم به لات و عزّي كه به تو ايمان نميآورم تا اينكه اين سوسمار به تو ايمان بياورد».
بعد سوسمار را از كيسهاش بيرون آورد و در مقابل حضرت قرار داد و گفت: «اگر اين ايمان آورد، من هم ايمان ميآورم».
پيامبر(ص) فرمودند: «اي سوسمار»، در اين لحظه سوسمار با زبان عربي فصيحي كه همه ميشنيدند جواب داد: «بله، اي رسول خداي عالميان!»
پيامبر فرمودند: «چه كسي را پرستش ميكني»؟
سوسمار گفت: «الّذي في السّماء عرشه و في الأرض سلطانه و في البحر سبيله و في الجنّة رحمته و في النّار عذابه؛ كسي را ميپرستم كه عرشش در آسمان است و سلطنت بر زمين دارد و در دريا راه اوست و رحمتش در بهشت است و عذابش در آتش است».پيامبر(ص) فرمودند: «اي سوسمار من كه هستم»؟
سوسمار گفت: «تو رسول خداي عالميان هستي و خاتم پيامبراني و رستگار ميشود كسي كه تو را تصديق كند و خوار ميشود كسي كه تو را تكذيب نمايد».در اين موقع مرد عرب گفت: «أشهد أن لا إله إلّا الله و أنّك رسول الله حقّا» من قبل از اينكه نزد تو بيايم مبغوضترين فرد نزد من تو بودي و كسي در روي زمين به اين اندازه نزد من مبغوض نبود و سوگند به خدا كه الآن تو را بيشتر از خودم و فرزندم دوست ميدارم.پس به تحقيق كه به تو با مويم و پوستم و درونم و بيرونم و باطنم و ظاهرم ايمان دارم.[اين روايت ادامه دارد و در آخر روايت آمده است كه بعداً هزار نفر به واسطة اين مرد عرب به پيامبر ايمان آوردند و تنها دستة هزار نفري كه در زمان حيات پيامبر به او ايمان آورده بودند، همين دسته بودند].
٭ برگرفته از: ملك احمدي، علي اصغر، معرفت حيوانات.
ماهنامه موعود شماره 98
سايت موعود