0

عيد فطر چه روزي است؟ - نقش بينه در ثبوت هلال

 
omidayandh
omidayandh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 7483
محل سکونت : تهران

عيد فطر چه روزي است؟ - نقش بينه در ثبوت هلال

بينه يكي از راه هاي اثبات هلال است، يعني دو شاهد عادل بر رويت هلال گواهي دهند بينه در معناي متعارف شرع همان دو شاهد است گرچه بعضي به معناي حجت شرعي گرفته اند.
از جمله شرائط شهود، عدالت است كه در روايات فراواني به آن تصريح شده است. و عدالت را مكه اي گرفته اند كه ثابت و راسخ در نفس است و او را از ارتكاب كبائر و اصرار بر صفائر باز مي دارد.
در مورد گواهي گواهان اتفاق نظر وجود ندارد برخي بر يك گواه و بعضي بر دو گواه پاي فشرده اند و عده اي هم در صورت صاف بودن افق تعداد زيادتري را شرط مي دانند.
ضمنا مشخصاتي كه شهود در هنگام شهادت بيان مي كنند، بايد يكسان باشد و هر يك ديگري را نفي نكند.
سايت غذير دكتر مرتضي چيت سازيان

عيد فطر چه روزي است؟ - نقش اتحاد و اختلاف افق در ثبوت رويت هلال
بعضي از فقها، قائل به كفايت رويت يك منطقه براي تمامي جهان هستند به دليل آنكه گفتار پيامبر صلي الله عليه و آله ((صوموا لرويته و افطروا لرويته)) را عام گرفته اند و لذا اگر در يك شهر هلال ماه توسط دو نفر ثابت شود اول ماه براي همه مسلمين محقق شده است.
اين گروه عقيده دارند دعاي وارده در قنوت نماز عيد فطر هم اين نكته را تائيد مي نمايد.
((واسئلك بحق هذا اليوم الذي جعلة للمسلمين عيدا))
و ظاهر ((ليلة القدر)) حاكي از آن است كه اين شب معين و داراي احكام مشخص براي جميع مسلمين است.
اما دسته اي ديگر از فقها، قائل به اعتبار اتحاد افق مي باشند و اظهار مي دارند با توجه به كرويت زمين، هلال نمي تواند در يك زمان براي همه بلاد قابل رويت باشد و رويت موضوعي دارد و روايات ديدن ماه با چشم غير مسلح را به گونه اي كه همه بتوانند رويت كنند ملاك قرار داده است و همانطور كه هر منطقه اي از كره زمين براي خود مشرق و مغربي دارد و در يك شهر خورشيد طلوعي مي كند و در همان زمان براي شهر ديگر غروب مي نمايد، هلال ماه نيز چنين وضعيتي دارد.
قول به عدم اتحاد افق و يكسان بودن همه شهرها در اول ماه را برخي از مشاهير فقها مانند علامه در ((منتهي))، شهيد در ((دروس))، محدث كاشاني در ((وافي))، صاحب حدائق در ((حدائق)) و شيخ محمد حسن نجفي در ((جواهر)) (به عنوان احتمال) و نراقي در ((مستند)) و حكيم در ((مستمسك)) قائل شده اند و از علماي متاءخر و معاصر برخي به اين قول تمايل دارند.
اين اختلاف در ميان علما و عامه هم وجود دارد، حنفي ها و مالكي ها و حنبلي ها قائل به ثبوت رويت هلال براي همه نقاط عالم در صورت رويت در يك نقطه هستند و شافعيه معتقدند اگر افقها اختلاف داشته باشند رويت هر ناحيه براي همانجا معتبر است.
سايت غذير دكتر مرتضي چيت سازيان

برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوست‌اش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من می‌خواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
 

جمعه 6 اسفند 1389  12:54 AM
تشکرات از این پست
mehdi8888677
دسترسی سریع به انجمن ها