نتایج تحقیقات در ایتالیا نشان می دهد که "نور" و "اشعه" صفحه تلویزیون و کامیپوتر می تواند ترشح هورمون ملاتونین در کودکان را تغییر داده و از جمله باعث بلوغ زودرس در کودکانی شود که مدت زیادی تلویزیون می بینند.
رسانه ها از جمله تلویزیون نه تنها از طریق حس شنوایی و بینایی انسان، افکار و احساسات ما را تغییر داده و یا الگوهایی برای عملکرد و رفتار ما ارائه می کنند بلکه حتی انسان را تحریک می نمایند. رسانه هایی چون تلویزیون احتمالا به ویژه در سال های اول زندگی و در زمانیکه مغز انسان تحت تاثیر تجربیات است، با ماساژ مغز، آن را از نظر کمی و کیفی تغییر می دهند.
اما از آنجا که انسان بطور مستمر از طریق عوامل تحریک آمیز، ماساژ و تحریک می شود، بندرت می توان نوع رسانه و کیفیت تغییری را حدس زد که رسانه در مغز ما و آن هم در هر فردی بگونه ای متفاوت ایجاد می کند.
طبق تئوری پژوهشگران ایتالیایی، تابش اشعه الکترومغناطیسی صفحه تلویزیون و کامپیوتر، بر سیستم هورمون کودکان اثر می گذارد. هنگام دیدن صفحه تلویزیون و کامپیوتر، ملاتونین از سروتونین در چشم کودکان تولید می شود. ملاتونین از مدت های زیاد به عنوان یک ماده معجزه آمیز برای تاخیرانداختن روند پیری محسوب شده و گفته می شود که مصرف بالای آن، قوای جنسی را تقویت و از سرطان نیز پیشگیری می کند، اما این موضوع هنوز مورد مناقشه و بحث پژوهشگران است.
البته این امر قطعی است که ملاتونین در هدایت نظم روزانه خواب و بیداری و بدین ترتیب بیخوابی ها و ناراحتی های خواب یک نقش مهم ایفاء می کند که مجددا بر احوال انسان یا قدرت و توانایی اثر می گذارد. با تابش نور بر شبکیه، بدن ترشح ملاتونین را کاهش می دهد، این در حالیست که تاریکی، ترشح و آزاد شدن این هورمون را تحریک می کند.
پژوهشگران ایتالیایی در مطالعات بر روی کودکان به این نتیجه رسیدند که بدن آنها پس از یک هفته محرومیت دیدن تلویزیون و حتی صفحه کامپپوتر، بطور میانگین 30 درصد بیشتر ملاتونین ترشح کرد. افزایش ترشح ملاتونین به ویژه در آن دسته از کودکانی قابل مشاهده بود که بدن آنها در شب و تاریکی نیز مقدار بیشتری از این هورمون ترشح می کند.
"روبرتو سالتی" یکی از اعضاء این تیم پژوهشی می گوید، تابش نور و اشعه، شبیه آنچه از صفحه تلویزیون و کامپیوتر می تابد، می تواند بر ساخت و تولید ملاتونین اثر بگذارد. برخلاف قدیم، کودکان امروزه ساعات زیادی در برابر تلویزیون می نشینند و همین امر می تواند باعث پدیده بلوغ زودرس در آنها شود. امروزه برخی از دختران حتی با 7 سالگی بلوغ می شوند که در مقایسه با دهه 1950 میلادی چند سال کمتر است.
والدین کودکانی که مورد آزمایش قرار گرفتند، کتابخوانی، بازی های مشترک با کودکان، نمایش سوال و پاسخ شبیه آنچه در تلویزیون برگزار می شود را جایگزین تلویزیون و کامپیوتر کردند. بدین ترتیب کودکان احتمالا از این روش به اندازه ای راضی و همچنین خسته شده بودند که زودتر نیز به خواب رفتند و از این طریق میزان ملاتونین بدن آنها نیز افزایش یافت. طبیعی است که نمی توان از طریق آزمایش، یک رابطه مستقیم علت و معلولی بین دیدن تلویزیون و میزان ملاتونین ثابت کرد اما اینکه کودکان امروزه دیرتر به رختخواب می روند مطمئنا با رسانه هایی چون تلویزیون و همچنین اختراع برق اندکی در ارتباط است. دانشمندان نیز نتوانستند در آزمایشاتی بین نور مصنوعی یک لامپ و نور صفحه تلویزیون تفاوت قائل شوند.
منبع: سایت آلمانی اسلام
http://www.der-islam.com