سرانجام پردازندههای Lynnfield وارد بازار کشور شدند و اكنون میتوان با کمی جستوجو در بازار و پرداخت هزینه مناسب (در مقایسه با قیمت جهانی) آنها را تهیه كرد. با توجه به این موضوع، نمایندگان رسمی تولیدکنندگان مادربورد در ایران نیز به تدریج اقدام به عرضه تولیدات مبتنی بر این چیپست در بازار کردهاند تا سهمی از این پلتفرم جدید را به دست آورند (البته هنوز پیدا کردن برخی مارکها دشوار است).
اما در این میان، این سؤال مهم به وجود میآید كه آیا تفاوتی بین مادربوردهای پلتفرمی که کنترلر حافظه درون پردازنده بوده و مسیر PCI-Express آن نیز بهطور مستقیم با پردازنده مرکزی در ارتباط است، وجود دارند؟ برای پاسخ به این سؤال تصمیم گرفتیم در یك مقاله كامل به مقایسه دو مادربورد مجهز به چیپست P55 از شركتهای DFI و MSI که هر دو جزء تولیدکنندگان مطرح و حرفهای به شمار میآیند، بپردازیم.
DFI DK-P55 T3eH9
برخی موارد در تولید مادربوردهای DFI به تدریج به یک استاندارد تبدیل شدهاند که از آن جمله میتوان به نمایشگر وضعیت سیستم (تصویر 1)، دکمههای روشن و ریست کردن، خنککنندههای جالب و رنگبندی متفاوت اشاره کرد. شركت DFI در ساخت مادربورد DK-P55 T3eH9 از ترکیب دو رنگ مشکی و نارنجی استفاده کرده كه باعث افزایش جذابیت این مادربورد شده است.
علاوه بر این، یك خنککننده سه بخشی كه به ترتیب روی چیپست، وسط سوكت پردازنده و رابط PCI-E و رویMOSFETها را پوشانده، استفاده شده است. این صفحات انتقال حرارت به وسیله یک لوله انتقال حرارت به یکدیگر متصل شدهاند كه این موضوع باعث انتقال سریع حرارت به نقاط خنكتر میشود (تصویر 2).
اطراف سوکت پردازنده نسبتاً خلوت است و دو خنککننده تعبیه شده در اطراف آن نیز باعث بروز مشكل در نصب خنککنندههای پیشرفته نمیشود (تصویر 3). در کل نه فاز دیجیتال برای مدار رگولاتور پردازنده در نظر گرفته شده که طبق اطلاعات وبسایت DFI، دو عدد از آنها برای پردازندهگرافیکی در نظر گرفته شدهاند (بهطور قطع، منظور DFI از این عبارت، پردازندههای آینده اینتل است که قرار است در آنها یک پردازندهگرافیکی مجتمع وجود داشته باشد).
این بخش گرمای کمی تولید میکند، اما هنگامی که فشار کاری افزایش مییابد، دمای این بخش كمی بالا میرود. با وجود این، دمای مدار رگولاتور در هنگام فعالیت بسیار خوب است.
چهار اسلات برای نصب حداکثر شانزده گیگابایت حافظه DDR3 1800 در حالت اورکلاک با فاصلهای مناسب از سوکت پردازنده قرار دارند كه این موضوع كمك بسیاری در نصب حافظه جدید میكند. البته بر طبق اطلاعات ارائه شده، حداکثر فركانس تنها توسط برخی از مدلهای حافظه قابل دستیابی است و هر دو مدل حافظه DDR3 1600 که ما در اختیار داشتیم، تنها در حالت DDR3 1333 قابل استفاده بودند.
|
تصویر 4
|
مانند سایر مادربوردهای P55، در این مادربورد نیز دو رابط PCI-E x16 دیده میشود که از SLI و Crossfire پشتیبانی میکند (در حقیقت، رابط مشکی رنگ روی مادربورد با سرعت x4 فعالیت کرده و در کنار آن نیز دو رابط x1 دیده میشود) (تصویر 4).
پشت این رابطها، خنککننده بزرگ چیپست قرار دارد که به کمک یک لوله انتقال حرارت گرمای تولیدی را به خنککننده کوچک میانی و سپس به خنککننده مدار رگولاتور منتقل میكند.
به این ترتیب، گرما میان این سه خنککننده پخش شده و باعث میشود خنککننده چیپست گرمای چندانی نداشته باشد.
پشت خنککننده چیپست، شش رابط SATA نارنجی که توسط چیپست کنترل میشوند و دو رابط SATA مشکی رنگ که چیپست Jmicron JM322 آن را مدیریت میکند، دیده میشوند. پایین خنککننده نیز دکمههای روشن/خاموش و ریست سیستم، یک بلندگوی کوچک و یک جامپر برای پاک کردن بایوس دیده میشود (تصویر 5).
خروجیهای کارتصدا در پشت مادربورد شامل شش خروجی صدای 1/7 کاناله و خروجی صدای Coaxial و Optical است که به وسیله چیپست ALC885 مدیریت شده و دارای تأییدیه استفاده از فناوری X-Fi شرکت Creative است. در کنار این خروجیها، دو رابط PS/2، یک رابط eSATA، پورت شبکه گیگابیتی (چیپست Intel 82578DC)، دکمه ریست بایوس و پنج رابط USB دیده میشود.
همچنین قسمتی برای اتصال کابل mini-USB نیز وجود دارد که مربوط به یکی از ویژگیهای جالب این مادربورد به نام BIOSecure است. با وجود این ویژگی، در صورتی که بایوس مادربورد از کار افتاده باشد یا در اثر خرابی بایوس امکان روشن شدن سیستم وجود نداشته باشد، میتوان با اتصال مادربورد توسط این رابط به یک کامپیوتر دیگر (به وسیله یک کابل USB معمولی) و بدون نیاز به روشن بودن مادربورد، بایوس آن را بازیابی کرد (تصویر 6).
وسایل همراه مادربورد شامل چهار کابل SATA، دو مبدل برق IDE به SATA، پل SLI و Crossfire، یک کابل IDE، یک کابل USB و پایههایی برای نصب سادهتر کابلهای کیس روی مادربورد است. اگر هنوز از درایوهای فلاپی استفاده میکنید، باید بگویم که متأسفانه کابلی برای این درایوها در نظر گرفته نشده است (تصویر 7).
امکانات بایوس نیز نسبتاً کامل بوده و انواعی از تنظیمات موردنیاز دیده میشوند. همچنین میتوان از انواع تنظیمات، پروفایل تهیه کرد و به صورت فایل Text در ویندوز از آنها نسخه پشتیبان گرفت. در ضمن در هر بار بوت شدن موفقیتآمیز سیستم، یک نسخه پشتیبان از تنظیمات بایوس تهیه میشود تا در صورت بروز مشکل در آینده از آن استفاده شود. طبق معمول و سنت DFI، دفترچه مادربورد اطلاعاتی درباره تنظیمات بایوس در خود ندارد و این اطلاعات در خود بایوس برای هر گزینه آورده شده که برخی موارد ممکن است نامفهوم بوده یا اصلاً توضیحی وجود نداشته باشد.
MSI P55-GD65
MSI برای پلتفرم Lynnfield با دست پر آمده است و سعی کرده تا مجموعه متنوعی از امکانات را در هر یک از مادربوردهای این سری بگنجاند. مدل GD65 با آنکه در رده میانی از سری P55 این شرکت قرار میگیرد، اما باز هم با امکاناتی که دارد میتواند برای حرفهایها جذاب باشد.
ابتدا به سراغ لوازم جانبی همراه مادربورد میرویم که در نوع خود خلاقانه است. چهار کابل SATA، پلهای SLI و Crossfire، دو مبدل برق IDE به SATA، یک کابل IDE، یک کابل فلاپی (برای سنتیها)، یک براکت که دو اتصال USB روی آن قرار دارد، پایههای نصب آسان کابلهای کیس و مجموعهای از دفترچهها و جزوههای جالب درباره اورکلاک، امکانات ویژه مادربورد و یک برگه که نتایج ثبت شده توسط یک اورکلاکر در برنامههای مختلف و تنظیماتی که اعمال کرده است را در خود جای داده و میتواند تا مدتی شما را سرگرم کند (تصویر 8).
در کل، چیدمان قطعات روی مادربورد مناسب است. البته کاستیهایی نیز دیده میشود، از جمله باتری CMOS که با نصب کارتگرافیکی دوم از دسترس خارج شده و یک پورت SATA آبی رنگ که به صورت عمودی روی مادربورد نصب شده است (تصویر 9).
توان مصرفی پردازنده توسط یک مدار رگولاتور 1+6 فاز تأمین میشود (تصویر 10). وجود دو خنککننده روی MOSFETها که به وسیله یک لوله انتقال حرارت با ضخامت هشت میلیمتر به هم متصل شدهاند، باعث میشود تا گرمای قطعات (که چندان هم زیاد نیست) بهتر دفع شود. روی خنککنندهها علامت DrMOS حک شده که نشاندهنده نوع سیستم به کار رفته در مدار رگولاتور است.
طبق اطلاعات وبسایت این شرکت، کارایی هر فاز از این نوع مدار رگولاتور برابر با چهار فاز در مدار رگولاتور استاندارد است که این موضوع میزان بهرهوری را تا 96 درصد افزایش و دمای مدار رگولاتور را كمی كاهش داده و فرکانس سوییچ کردن آن را به هزار کیلوهرتز میرساند. همچنین مدار رگولاتور دارای قابلیتی به نام APS است كه در مواقع بیکاری، فازهای اضافی را غیرفعال کرده و تنها زمانی که سیستم با افزایش فشار کاری روبهرو میشود، آنها را فعال میكند.