استاد نصرا ... فلسفی در سال 1285 ه.ق در خانوادهای اهل علم و دانش بدنیا آمد. پدر وی میرزا نصرا... خان مستوفی سواد كوهی و پدر بزرگش حائری مدرس از حكمای معروف عهد ناصر الدین شاه قاجار بود.نصرا... تحصیلات ابتدائی خود را در مدرسه اقدسیه و دوران متوسطه را در دارالفنون سپری نمود و به خدمت وزارت پست و تلگراف درآمد. وی از بدو جوانی به ترجمه آثار ادبی فرانسوی پرداخت وطی سالهای 1305تا1310 چند كتاب و مقاله را از فرانسه به فارسی ترجمه كرد و برخی داستانهای كوتاه را نیزدر روزنامه مرد امروز منتشر كرد كه سبب شهرت وی در محافل علمی و مطبوعات تهرانشد.
فلسفی در اوایل روی كار آمدن رضا شاه به همكاری با روزنامه شفق سرخ به مدیریت علی دشتی پرداخت و همكاری خود را با اساتید معروف آن زمان سعید نفیسی و رشید یاسمی آغاز كرد و در بدو جوانی به عنوان یكی از بهترین مترجمان زبان فرانسه شناخته شد. از بهترین ترجمه های وی در این زمان سرگذشت ورتر اثر گوته شاعر ودانشمند آلمانی، تاریخ انقلاب روسیه و آخرین ملكه تزاری بود كه با استقبال خوانند گانمواجه شد. فلسفی در سال 1304 به مدیریت مجله پست و تلگراف برگزیده شد و در سال1307 به تقاضای داور به وزارت دادگستری انتقال یافت ولی پس از چندی به درخواستوزیر فرهنگ وقت به این وزارتخانه منتقل شد و به تدریس در مدرسه دارالفنون كه از مراكزعلمی و فرهنگی معتبر آن زمان بود پرداخت. فلسفی در طی این سالها كتاب(تاریخ تمدنقدیم) اثر فوستل دو كولانژ را با سرمایه دكتر محمد مصدق و از محل حقوق نمایندگی او به فارسی ترجمه كرد وبا حواشی و اضافاتی چاپ كرد. وی در سال 1313 اداره مجله تعلیم و تربیت را برای مدتی كوتاه بر عهده گرفت و در سال 1315 به دعوت دانشگاه تهران تدریس در كرسی تاریخ دانشكده ادبیات را آغاز نمود. این استاد سخت كوش درسال 1323 مدیریت روزنامه سیاسی هنری آمد را عهد دار شد و تا سال 1326 مدیر این روزنامه بود. نصرا... فلسفی در دهه سی چند سفر علمی به كشورهای اروپایی كرد و بسیاری از اسناد و مأخذ گرانبهای مربوط به فرامین و مكاتبات پادشاهان صفوی و تصاویر آنها ونسخه كتابهای خطی نادر را مطالعه كرد و با استفاده از مدارك جمع آوری شده یكی ازبهترین كتب تاریخی ایران در عهد صفویه بنام( تاریخ زندگانی شاه عباس اول) را در چهارمجلد تألیف كرد. وی علاوه بر نویسندگی طبع شاعری نیز داشت. فلسفی در سال 1344 درگذشت.
آثار: معروفترین آثار وی عبارت است از: جنگ چالدران (1332)، هشت مقاله تاریخی و ادبی (1330)، تاریخ روابطسیاسی ایران و اروپا در دوران صفوی (1316)، اصول تعلیم و تربیت (1314)، تاریخ عمومی در قرون هفدهم و هجدهم (1316)، تاریخ در پرورش افكار (1318)، جغرافیای اقتصادی كشورهای بزرگ جهان (1322)، تاریخ ایران از حمله عرب تا حمله مغول(1325)، تاریخ عالم در قرون نوزده و بیست (1309)، ترجمه منظومه بیچارگان اثرویكتور هوگو (1305)، ترجمه در وادی فراعنه اثر میریام هری (1303)، ترجمه داستانسرتنگ بلور اثر موریس اوبلان، ترجمه تاریخ سلطنت قباد و ظهور مزدك اثر آرتور كریستنسن (1320)، ترجمه منتخب اشعار ویكتور هوگو(1335)