هدفمند کردن يارانه ها" در جهت "اصلاح الگوي مصرف" است
کارشناسان، صاحبنظران و نمايندگان مجلس ضمن استقبال از پيام نوروزي رهبر معظم انقلاب و نامگذاري سال جديد به "سال اصلاح الگوي مصرف" ، خاطرنشان کردند که لايحه هدفمند کردن يارانه ها که از طرف دولت به مجلس ارايه شده است در جهت اصلاح الگوي مصرف مي باشد.
|
|
حضرت آيت الله خامنهاي رهبر معظّم انقلاب اسلامي در پيامي به مناسبت آغاز سال نو، سال جديد را سالي مهم خواندند و با ابراز اميدواري درباره غلبه قدرت ايماني ملت ايران بر همه حوادث و تحولات اين سال، افزودند:با توجه به اهميت "حياتي و اساسيِ مصرف مدبرانه و عاقلانه منابع کشور"، سال جديد را در همه زمينه ها و امور، سال اصلاح الگوي مصرف ميدانم.
خبرنگاران ايرنا در گفت و گو با صاحبنظران ،فعالان سياسي، اجتماعي، اقتصادي ، فرهنگي و نمايندگان مجلس نظر آنها را در خصوص اين مقوله مهم جويا شدند.
** هدفمند کردن يارانه ها در جهت اصلاح الگوي مصرف
عضو کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي ، برنامه ريزي دقيق براي اصلاح الگوي مصرف را ضروري دانست و گفت: لايحه هدفمند کردن يارانه ها در جهت اصلاح الگوي مصرف بود.
فرهاد دلقپوش در گفت و گو با خبرنگار سياسي ايرنا با بيان اينکه با منابع موجود بايد اقتصاد کشور را از الگوي مصرفي فعلي نجات داد، افزود: ايران به عنوان يک کشور اسلامي از منابع معنوي و مادي بسياري برخوردار است اما شاخص هاي مصرفي بالايي در اين جامعه وجود دارد.
وي از ميزان مصرف بنزين و منابع انرژي به عنوان دو شاخص مهم مصرفي در ايران نام برد که در مقايسه با شاخص هاي جهاني از وضعيت مناسبي برخوردار نبوده و لازم است در اين زمينه تجديد نظر شود.
دلقپوش ادامه داد: لازم است با توجه به نياز امروز کشور دست به اصلاح ساختار اقتصادي و فرهنگ مصرف بزنيم و الگودهي و برنامه ريزي دقيق براي مصارف داشته باشيم.
عضو کميسيون اقتصادي از پيام رهبر معظم انقلاب در آغاز سال نو و ناميدن سال 88 به سال اصلاح الگوي مصرف با عنوان يک پيام ژرف و بهنگام نام برد.
دلقپوش خطاب پيام رهبر معظم انقلاب را مديران و نيز عموم مردم دانست و توضيح داد: خطاب رهبر معظم انقلاب به دولتمردان اين است که الگو دهي کنند و مردم نيز خود را با اين الگوها همراه کنند زيرا بدون الگوي مناسب، وضع تغيير نخواهد کرد و بدون اجرا از سوي مردم، الگوها بي فايده خواهند بود.
وي اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب ، دولتمردان را به اصلاح ساختار و مردم رابه عمل به تکليف موظف نمودند.
اين نماينده مجلس دراين خصوص که ارتباط پيام رهبري با لايحه هدفمند کردن يارانه ها چگونه مي تواند باشد گفت: آن لايحه يک نياز زمان بود و اين پيام نيز اشاره به همين نياز دارد.
وي افزود: هدف لايحه هدفمند کردن يارانه ها به نوعي هم در اصلاح اقتصادي و هم فراهم کردن يک فرهنگ مناسب براي مصرف است و پيام رهبر معظم انقلاب نيز به همين موضوع اشاره دارد.
دلقپوش اظهار داشت: لايحه هدفمند کردن يارانه ها البته نياز به اصلاح دارد و بايد قبل از اجرايي شدن بصورت نمونه در بخشي از جامعه پياده شود تا ايراد يابي شود.
وي اظهار داشت: اين لايحه پايه ريزي شده و در آينده، با لحاظ اصلاحات لازم، اجرايي مي شود.
** اصلاح الگوي مصرف نياز کشور در سال جاري
يک عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي گفت: هيچ برنامه و اصلاحي به اندازه اصلاح الگوي مصرف در سال 1388 مورد نياز کشور نبود که توسط رهبر معظم انقلاب مورد تاکيد قرار گرفت. اصلاح الگوي مصرف در سال 1388 نياز کشور و زيباترين نامگذاري است که توسط مقام معظم رهبري انجام شد.
"حميد رضا حاجي بابايي" در گفت و گو با خبرنگار سياسي ايرنا افزود: زيباترين نامگذاري که بايد انجام مي پذيرفت و به شدت مورد نياز کشور بود ، نامگذاري سال 1388 به نام سال اصلاح الگوي مصرف است.
وي افزود: در واقع شايد هيچ اصلاحي و هيچ برنامه اي به اين اندازه در اين سال مورد نياز نبود و به همين دليل زيباترين گزينه توسط رهبر معظم انقلاب اعلام شد.
حاجي بابايي يکي از اقدامات مورد نياز در سال آتي در جهت اصلاح الگوي مصرف را اين موضوع دانست که مجلس تمام مصوبات و قوانين را در سال 1388 مطابق و براساس با اصلاح الگوي مصرف تنظيم کند.
اين عضو هيات رييسه مجلس يادآور شد که سال 1388 سالي است که برنامه پنج ساله پنجم توسعه مصوب خواهد شد و يکي از مهمترين اهداف اين برنامه بحث طرح تحول اقتصادي و هدفمند کردن يارانه ها است.
حاجي بابايي افزود: مهمترين موضوع براي مجلس در برنامه پنجم توسعه اصلاح الگوي مصرف خواهد بود.
وي همچنين اظهار داشت: دولت نيز در سال جاري بايد تمام برنامه هاي خود را در جهت اصلاح الگوي مصرف بکار گيرد.
حاجي بابايي ادامه داد: مهمترين برنامه در سال 1388 براي دولت ، مجلس و قوه قضاييه اصلاح الگوي مصرف خواهد بود و در واقع تمام برنامه هاي آنها در چارچوب اصلاح الگوي مصرف شکل خواهد گرفت.
وي همچنين بر ضرورت فرهنگ سازي براي اصلاح الگوي مصرف مردم تاکيد کرد و گفت: مسوولان و همه کساني که به نوعي در فرهنگ سازي جامعه موثر هستند بايد برنامه هاي خود را در اين راستا تنظيم کنند.
نماينده همدان در مجلس تصريح کرد: مردم براساس برنامه ها و مصوبات دولت و مجلس سعي مي کنند که الگوي مصرف را اصلاح کنند.
حاجي بابايي خاطرنشان کرد که ما راهي جز اصلاح الگوي مصرف نداريم و بايد تمام توان خود را براي اين مهم بکار گيريم .
** پيام نوروزي رهبر معظم انقلاب بسيار هوشمندانه بود
رييس کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي گفت: پيام نوروزي رهبر معظم انقلاب در خصوص اصلاح الگوي مصرف بسيار هوشمندانه بود.
"عزت الله اکبري" در گفت وگو با خبرنگار سياسي ايرنا افزود: "اصلاح" با "تغيير" بسيار تفاوت دارد و در اصل اصلاح به معناي صرفه جويي در تمام زمينه ها از جمله اقتصادي و اجتماعي است و انتخاب اين عبارت نشانه هوشمندي و فرزانگي رهبر معظم انقلاب است.
وي با اشاره اينکه در ابتداي هر سال رهبر معظم انقلاب، ضرورت هاي آن سال را اعلام مي کنند، اظهار داشت: تاکيد رهبر معظم انقلاب بر اصلاح الگوي مصرف در شرايط امروز جامعه بسيار حساس و علمي است.
اکبري با تاکيد بر اينکه الگوي مصرف جامعه بايد به شکل اصلي اصلاح شود، افزود: دولت و مردم بايد فرمايشات رهبر معظم انقلاب را سرلوحه رفتار خود در سال جديد قرار دهند.
وي گفت: اصلاح الگوي مصرف در جامعه نبايد در حد شعار باقي بماند، بلکه بايد در تمام امور مورد توجه قرار گيرد و در تمام زواياي زندگي مردم و مسئولين دخالت کند و همه به آن عمل کنند.
اين نماينده مردم قائم شهر و سواد کوه در مجلس شوراي اسلامي، پژوهش و مطالعه براي اجرايي کردن رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب را به شکل صحيح در جامعه لازم دانست و اظهار داشت: مردم نيز بايد در تغيير اصلاح الگوي مصرف با دولت همکاري و همراهي مناسبي داشته باشند.
** اصلاح رفتار اسراف در جامعه لازمه تحقق بخشيدن به اصلاح الگوي مصرف
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي و عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي گفت : مسئولين و مردم بايد رفتار اسرافي را در ابعاد مختلف جامعه اصلاح کنند تا به اهداف بلند چشم انداز 20 ساله دست يابند.
اسماعيل کوثري در گفت و گو با ايرنا در خصوص نامگذاري سال 88 به عنوان سال اصلاح الگوي مصرف از سوي رهبر معظم انقلاب گفت : بيانات ايشان برداشت از کلام قرآن است که مردم و دولتمردان سه قوه بايد به اين موضوع حساس باشند و رفتار اسراف کارانه خود در تمامي امور را اصلاح کنند.
وي افزود : طرح اين موضوع از طرف مقام معظم رهبري در اوضاع کنوني اقتصاد جهاني بسيار لازم و به موقع بود که بکار بستن اين قاعده در امور جاري و ساري کشور مي تواند در پيشرفت جامعه تاثير زيادي داشته باشد و ما را به اهداف بلند چشم انداز 20 ساله نزديک کند.
کوثري گفت : اين بيانات بايد در تمامي کارها مورد توجه قرار گيرد در اموري مثل مصرف انرژي ، آب و حتي نان مصرفي و يا برگزاري همايش ها بي اهمت تلقي نشود.
وي گفت : مهمترين چيزي که در جامعه بيش از ساير امور در آن اسراف کاري مي شود تلف کردن وقت است و بايد به گونه اي اين رفتار اصلاح شود که جامعه را به سوي پيشرفت سوق دهد.
کوثري تصريح کرد : با اطلاع رساني و آگاهي دادن به مردم مي توان فضاي جديدي را براي اجرايي کردن اين بيانات مهم ايجاد کرد.
وي در خصوص استفاده از اين بيانات در تصميم گيريهاي مهم در کشور گفت : مسئولين با تعامل و هماهنگي بيشتر و به دور از هر گونه اتلاف وقت لوايح و طرحها را به دفت مورد بررسي قرار دهند و اين بيانات را در آن لحاظ نمايند.
نماينده مردم تهران افزود : با رعايت اين الگو در عمل مي توان تا پايان سال شاهد بود که چه ميزان صرفه جويي در سرمايه هاي کشور شده است .
** الگوي مصرف را با فرهنگ سازي اصلاح کنيم
نماينده مردم ورامين در مجلس شوراي اسلامي گفت : با فرهنگ سازي مي توان الگوي مصرف را تغيير داد و اصلاح کرد.
سيد حسين نقوي حسيني در گفت وگو با خبرنگار ايرنا در خصوص بيانات مقام معظم رهبري و نامگذاري سال 88 به عنوان سال اصلاح الگوي مصرف گفت : از آنجا که زندگي مردم ما بر اساس يکسري سنتها و آداب و رسوم پايه ريزي شده است لذا در بخشهايي از زندگي با مصرف انبوه روبه رو هستيم که بايد اين روش مصرف با آموزش صحيح اصلاح شود.
وي افزود : در کشور ما براي خدمات عمومي و اجتماعي يارانه هاي سنگيني از سوي دولت پرداخت مي شود و اگر الگوي مصرف به درستي اعمال نشود سرمايه هايي نظير انرژي که متعلق به نسل آينده نيز هست کم کم از بين خواهد رفت و شاهد بحران براي آيندگان خواهيم بود.
اين نماينده مجلس تصريح کرد : در سالهاي اخير که جهان با بحران اقتصادي روبه رو شده است اگر نتوانيم با فرمولهاي خاص منابعي که در اختيار داريم به صورت بهينه استفاده کنيم و از آثار سوء آن بر اقتصاد کشور جلوگيري نماييم دچار آشفتگي اقتصادي خواهيم شد.
وي گفت : با يک برنامه مدون و جامع طبق سند چشم انداز 20 ساله با رعايت الگوي مصرف مي توانيم به اهداف بلند خود در کشور دست پيدا کنيم .
وي وظيفه دولتمردان کشور را براي اجرايي کردن بيانات رهبر معظم انقلاب مهم توصيف کرد و افزود : دولت و مجلس بايد بتوانند در راه اصلاح گامهاي موثري بر دارند و نبايد فقط در حد شعار دادن به اين مهم پرداخت .
نقوي حسيني گفت : به عنوان نماينده از تمامي همکاران خود مي خواهم در ارائه طرحهاي قانوني و لوايح اين مهم را مد نظر داشته باشند .
وي افزود : در بسياري از زواياي زندگي سرمايه هاي راکد در کشور داريم که از چرخه توليد خارج هستند و اگر فرهنگ بکار گيري اين سرمايه ها را در ميان مردم رايج نکنيم اين الگو را رعايت نکرده و با مشکلات اقتصادي روبه رو خواهيم شد.
وي در خصوص کارهاي انجام گرفته توسط نمايندگان در حوزه انتخابي خود براي اجرايي کردن بيانات رهبر معظم انقلاب در خصوص اصلاح الگوي مصرف گفت : نمايندگان مي توانند در حوزه انتخابي خود با ائمه جماعات ، ارباب رسانه ها و مسئولين آموزش و پرورش هماهنگي هاي لازم را براي اجرايي کردن اين بيانات داشته باشند و در اين خصوص فرهنگ سازي نمايند.
نماينده مردم ورامين تصريح کرد : در سطح ملي نيز مجلس بايد رسانه هاي کلان را براي فرهنگ سازي فعال نمايد و در بحث قانونگذاري نيز در کوتاهترين زمان ممکن در تصويب لوايح و قوانين نهايت دقت به عمل آيد تا از هر گونه موازي کاري و دوباره کاري جلوگيري شود.
وي در پايان تصريح کرد : بايد بيان مقام معظم رهبري را در تمامي ابعاد زندگي مد نظر و سرلوحه قرار دهيم.
** دولت و مجلس قوانين اصلاح الگوي مصرف را تصويب کنند
نماينده مردم تهران در مجلس گفت: دولت و مجلس براي تسريع در اجرايي شدن پيام مقام معظم رهبري قوانين مشخصي را تصويب کنند.
لاله افتخاري در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: فرمايش حکيمانه رهبر معظم انقلاب ايده اي نوين براي مسئولين و مردم است که بايد به آن جامه عمل پوشانده شود.
وي افزود: اصلاح الگوي مصرف بايد به الگويي مطلوب براي همه سال ها تبديل شود و تنها منحصر به امسال نباشد. همه وظيفه دارند فرمايشات مقام معظم رهبري را پيگير باشند و مقطعي برخورد نکنند.
رئيس فراکسيون قرآن و عترت مجلس شوراي اسلامي با اشاره به بودجه سال 88 و عملکرد مجلس گفت: در تدوين بودجه سال 88 در بخشي از منابع صرفه جويي شد و اين مهم گامي موثر در جلوگيري از هزينه هاي بيهوده در چرخه کشور است.
افتخاري با تاکيد بر اهميت بازنگري در الگوي مصرف در کشور گفت: با برنامه ريزي صحيح مي توان در الگوهاي مصرف بازنگري کرد و در اين راستا بايد از برگزاري همايش ها و اقدامات و برنامه هايي که ضروري نيستند خودداري شود.
نماينده مردم تهران با تاکيد بر نقش رسانه ها در ترويج فرهنگ مصرف صحيح عنوان کرد: رسانه ها مي توانند با اطلاع رساني مناسب در تحقق بيانام مقام معظم رهبري گامي موثر بردارند. يکي از مواردي که در آن ترويج اسراف به وضوح ديده مي شود تبليغاتي است که در برخي رسانه هاي عمومي مانند صدا و سيما شاهد آن هستيم.
وي تاکيد کرد: با تغيير در اين نوع تبليغات مي توان روش صحيح مصرف در نيازهاي روزمره را به مردم يادآوري کرد و به سمت ارزشي بنام قناعت حرکت کرد.
افتخاري خاطر نشان کرد: مجلس و دولت نيز براي تحقق پيام مقام معظم رهبري بايد با تصويب قوانيني مشخص راه اصلاح الگوي مصرف را هموار کنند.
وي افزود: ديد ما براي اصلاح الگوي مصرف بايد نگاهي عميق باشد در اين راستا بايد برنامه ريزي طولاني مدت داشته باشيم و البته بصورت مقطعي و جرئي اين برنامه را اجرا کنيم.
** اصلاح الگوي مصرف، بهره گيري هوشمندانه از منابع توليد است
در حالي که کاهش مصرف در سطح ملي را مي توان يکي از دستاوردهاي پيام نوروزي مقام معظم رهبري در خصوص اصلاح الگوي مصرف دانست اما عميق ترين مفهوم اين پيام بهره گيري هوشمندانه ازمنابع مورد نياز توليد همچون نيروي انساني،منابع مالي ، مواد خام، ماشين آلات، فضا و مکان و زمان است.
اين سخنان بخشي از ديدگاه هاي معاون وزير بازرگاني در توسعه روابط اقتصادي درباره پيام
نوروزي مقام معظم رهبري در خصوص "اصلاح الگوي مصرف "در سال 88 است.
"مهدي غضنفري" در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادي ايرنا، تصريح کرد: براي بکارگيري مناسب از منابع توليدي اگر بتوانيم در حوزه توليد منابع کمتري را مصرف کنيم، توليد روند بهينه سازي خود را طي کرده و قدرت بيشتري براي فروش کالا و يا محصول خواهيم داشت.
رييس کل سازمان توسعه تجارت، تصريح کرد: توليد کالاي کيفي و ارزان تر امکان عرضه مناسب و بهتر آن را در حوزه صادرات فراهم مي کند.
وي افزود: هرچند "اگر در سطح ملي موفق به مصرف کمتر شويم زمينه صادرات مازاد توليد فراهم و اين اتفاق منجر به جهش صادراتي مي شود"، اما نبايد اصلاح ساختار مصرف را تنها به حوزه خانه و خانواده محدود ساخت.
اين مقام مسئول در سازمان توسعه تجارت، در تشريح برداشت خود از پيام نوروزي مقام معظم رهبري با بيان اينکه بايد از سطحي نگري خودداري کرد، به ذکر مثالي پرداخت و گفت:
اين بدان معنا نيست که به جاي سکونت در آپارتمان 140 متري، 74 متري را برگزينيم بلکه منظور آن است که در حوزه استفاده از منابع ساختمان سازي بايد تحولات عميقي رخ دهد به نحوي که عمرمفيد بناي مورد استفاده را به عنوان مثال از پنج به 15 سال افزايش داد.
** شعاري برخورد نکنيم
رييس کل سازمان توسعه تجارت ايران هرگونه برخورد شعاري با موضوع "اصلاح الگوي مصرف" و انتشار انواع بروشور و جزوه و غيره را يکي از بزرگترين نگراني هاي مورد تصور دراين خصوص مي داند و مي گويد: بايد با فهم عميق در (فضاي مصرف) توليد نشان دهيم که اصلاح
الگوي مصرف چه بهره وري عظيمي را ايجاد مي کند.
وي توليد ثروت، اشتغالزايي و توليد کيفي را از مهمترين نتايج اجرايي شدن پيام نوروزي رهبري عنوان کرد و يادآور شد: اصلاح الگوي مصرف نبايد به انتقادهاي سطحي گرانه تبديل شود و اينکه فقط به دنبال تفسير آن در مصارف خانواده، کارکنان دولت و غيره باشيم هرچند که جلوگيري از ريخت و پاش نيز بايد مورد توجه قرار گيرد.
معاون وزير بازرگاني، سپس با اشاره به شکايت واحدهاي توليدي مبني بر نبود سرمايه در گردش، گفت: اگر نگاه تخصصي به جريان پولي و مالي کارخانه ها بياندازيم، متوجه خواهيم
شد که در بسياري از واحدهاي توليدي منابع مالي به درستي استفاده نشده است.
به گفته غضنفري، در شرايطي که واحدها منابع مالي خود را براي خريد مواد خام و انبار کردن آنها هزينه کنند، طبيعي است که منابع مالي براي واحد توليدي بر جاي نمي ماند و در حقيقت آن را به طور غيرمفيدي به کار گرفته است.
معاون وزير بازرگاني با بيان اينکه بايد از توليد کالاي غيرکيفي و غيرپسند مشتري خودداري کرد، در توضيح مطلب خود مثالي آورد و گفت: اين اتفاق در بازار مبلمان کشورمان نسبت به ترکيه و چين رخ داده، با وجودي که فناوري اين کشورها در صنعت داخلي مورد استفاده قرار مي گيرد اما عدم دقت در کيفيت و سليقه مشتري در بسياري از اوقات سبب اسراف مواد اوليه مي شود.
وي گفت: شايد در نگاه اول انباشت مواد اوليه در انبارها درست به نظر برسد اما در اين مدت و به دليل عدم تابعيت از الگوي بهينه در مصرف مواد اوليه، هزينه هاي بسياري بر واحدهاي توليدي تحميل مي شود.
** ضرورت امکان سنجي
به گزارش ايرنا، کاهش واردات مواد اوليه سرمايه اي و مصرفي و ايجاد زمينه توليد آنها در داخل کشور يکي از راهکارهاي اجراي طرح هدفمند شدن يارانه ها عنوان شده، غضنفري در پاسخ به پرسش ايرنا درباره چگونگي کاربردي کردن اين برنامه، گفت: توليد نيازمند سنجش اقتصادي است و بنابراين شامل همه نوع کالاهاي سرمايه اي نمي شود.
وي گفت: در زمان حاضر برخي کارخانه ها کمتر از ظرفيت موجود خود توليد مي کنند و به دليل اين وضعيت، توليد آنها اقتصادي نبوده و کاهش قيمت فروش از دستاوردهاي اين نوع توليدات محسوب مي شود.
غضنفري با بيان اينکه توليد برخي کالاهاي سرمايه اي و مواد اوليه نيازمند مطالعه و ارايه طرح توجيه اقتصادي در داخل کشور است، افزود: در اين باره لازم است وزارتخانه هاي صنايع و معادن و جهاد کشاورزي مزيت هاي اين نوع توليدات را مورد بررسي قرار دهند و از تنوع محصولات توليدي بيش از شناخت مزيت ها اجتناب ورزند.
وي تصريح کرد: در صورت نبود مزيت اقتصادي و توليد با کيفيت پايين، زمينه واردات کالاي قاچاق فراهم مي شود که در آن صورت علاوه بر برهم زدن بازار عرضه و تقاضا، به کالاي داخلي نيز ضربه وارد مي شود.
غضنفري در پايان افزود: "نبايد با برخي توليدات بدون برنامه، زمينه ضربه فني شدن آن توسط رقبا را ايجاد کرد بلکه تنها با انجام مطالعات امکان سنجي مي توان از هدر رفتن سرمايه ها جلوگيري کرد".
** پيام نوروزي مقام معظم رهبري، هشدار جدي به اقتصاد ايران است
عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني و صنايع و معادن تهران مي گويد: پيام نوروزي مقام معظم رهبري و تاکيد ايشان در خصوص "اصلاح الگوي مصرف درسال 88" هشداري جدي براي اقتصاد ايران است.
"محسن بهرامي ارض اقدس" در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي ايرنا، تصريح کرد:
با اصلاح الگوي مصرف، معرفي مدل هاي جديد و هشدار جدي به مردم در زمينه هاي مختلف مي توان به تدبير و استراتژي بلند رسيد به نحوي که مردم بيش از توليد، مصرف نکنند.
وي تصريح کرد: در حالي که در جوامع توسعه يافته نرخ پس انداز و توليد بيشتر از مصرف است اما در جامعه ما مصرف از توليد پيشي مي گيرد.
عضو اتاق تهران در ادامه گفت: در زمان حاضر ميزان مصرف فرآورده هاي نفتي از توليد پيشي گرفته و کشور را مصرف گرا کرده است.
بهرامي مي گويد: ميزان مصرف آب و برق بيشتر از ميزان سرمايه گذاري دراين بخش است و اگر قرار است ميزان مصرف 10 درصد باشد بايد بيش از 12 درصد دراين بخش سرمايه گذاري (سدسازي و پروژه هاي نيروگاهي)صورت گيرد، در حالي که تاکنون اين اتفاق رخ نداده است.
وي تصريح کرد: اگر اين روند تداوم يابد در آينده ي نزديک توازن بين توليد و مصرف به هم مي خورد.
به گفته وي، در بسياري از زمينه ها به ويژه حوزه مصرف حامل هاي انرژي به دليل فرهنگ مصرفي و قيمت پايين حامل ها روز بروز ميزان مصرف از توليد پيشي گرفته به نحوي که متوسط مصرف ايران سه برابر جهان شده است.
اين فعال بخش خصوصي، به مصرف بالاي سيمان و رشد سه برابري آن نسبت به توليد اشاره کرد و گفت: اين موضوع در خصوص مصرف حامل هاي انرژي در خودروهاي مورد مصرف مردم نيز صدق مي کند.
عضو هيات نمايندگان اتاق ايران با بيان اينکه بايد اولويت اصلاح الگوي مصرف در سياست گذاري هاي جديد مورد توجه قرار گيرد، افزود: حتي نرخ گذاري آب در بخش کشاورزي نيز بايد براساس جايگاه اقتصاد آب در کشاورزي مورد تجديد نظر قرار گيرد.
وي در عين حال تاکيد کرد: پيگيري موضوع برنامه ريزي براي چگونگي اصلاح الگوي مصرف متوجه مسئولان نظام است و آنها بايد با ارايه راهکارهاي مناسب از هدر رفتن منابع جلوگيري کنند.
وي با اشاره به اينکه بايد الگوي مصرف در کشور نهادينه شود، گفت: با وجودي که در دولت هاي گذشته تکاليف متعددي در مصوبات مجلس براي دولت به منظور هدفمند کردن يارانه ها درنظر گرفته شده بود، اما تاکنون الگوي مصرف در کشور اصلاح نشده است.
بهرامي يکي از مشکلات کنوني کشور را کم توجهي به مسائل مهمي نظير ساماندهي الگوي مصرف دانست و تاکيد کرد: مديران اجرايي بايد قبل از رهنمودهاي مقام معظم رهبري ، تدابير لازم را در اين خصوص اتخاذ مي کردند.
وي ارايه برنامه هاي ميان و بلندمدت براي اجرايي شدن پيام نوروزي مقام معظم رهبري را ضروري دانست و گفت: در آن صورت مي توان به نتيجه اي مطلوب دست يافت.
اين فعال بخش خصوصي معتقد است: بخش عمده اجرايي شدن اين هدف برعهده مديران ارشد نظام است زيرا که الگوسازي از طريق آنها محقق مي گردد.
بهرامي با اشاره به آموزه هاي ديني گفت: در حالي که براساس ارزشهاي اسلامي اسراف
و تبديز مورد نهي قرار گرفته اما در تبليغات متعدد رسانه هاي تصويري و شنيداري وحتي مکتوب شهري به طور مستقيم و غيرمستقيم مردم به مصرف گرايي تشويق مي شوند.
وي تاکيد کرد: بايد پيش از هر چيزي در خصوص طراحي اين گونه برنامه ها تجديدنظر کرد تا ضمن فرهنگ سازي مناسب زمينه اصلاح الگوي مصرف در کشور فراهم شود.
** 40 درصد آب توليدي کشور در شبکه هاي آبرساني به هدر مي رود
عضو کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس شوراي اسلامي گفت: 40 درصد آبي که دولت با هزينه هاي بالا تامين مي کند به علت پوسيده بودن شبکه هاي آبرساني به هدر مي رود.
"احمد نيک فر" در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، با اشاره به رهنمودهاي مقام معظم
رهبري در خصوص اصلاح الگوي مصرف، اظهار داشت: ايشان امسال را سال اصلاح الگوي مصرف نامگذاري کردند و خطاب به آحاد مردم و مسئولان تاکيد داشتند که از اسراف و هدر روي، منابع ملي جلوگيري شود.
نماينده مردم اقليد در مجلس گفت: درست مصرف کردن از ديگر محورهاي فرمايشات مقام معظم رهبري بود، هم اکنون 30 درصد نان در مصرف اسراف مي شود، در حالي که براي تامين اين نان دولت متحمل هزينه هاي گزافي مي شود.
نيک فر افزود: متاسفانه مردم از الگوي درست مصرف در بسياري از زمينه ها مانند مصرف آب، برق، گاز و مواد غذايي فاصله گرفته اند که اين امر منجر به از بين رفتن سرمايه هاي ملي شده است.
وي افزود: خطاب رهبري به اشخاص و مسئولان بود و اميدواريم امسال ادارات و ارگان هاي عمومي بيش از حد خرج تجهيز دفاتر و دکوراسيون نکنند.
نيک فر با اشاره به اينکه مقام معظم رهبري بر صيانت از ثروت ملي تاکيد داشتند، افزود: ايشان تاکيد کردند اگر دارايي هاي کشور مانند نفت و معادن را مي فروشيم نبايد آن را صرف هزينه هاي جاري کنيم بلکه درآمد ناشي از فروش اين منابع بايد صرف توليد ثروت و دارايي جديد و سرمايه گذاري در امور عمراني و زيربنايي شود.
اين نماينده مجلس اظهار داشت: درآمد حاصل از فروش نفت و ذخاير معدني بايد صرف سرمايه گذاري زيربنايي و خلق ثروت و دارايي براي آيندگان شود.
نيک فر افزود: در يک نظام اقتصادي سالم هزينه هاي جاري دولت از درآمدهاي مالياتي تامين مي شود.
** زبان سينما مي تواند براي تبيين اصلاح الگوي مصرف موثر باشد
"مسعود ده نمکي ،"کارگردان سينماي دفاع مقدس، با اشاره به فرمايشات رهبر معظم انقلاب اسلامي در پيام نوروزي سال 88، اظهارداشت: زبان سينما مي تواند براي تبيين "اصلاح الگوي مصرف" که سال جديد با آن مزين شده ، موثر باشد.
کارگردان اخراجي ها در گفت و گو با خبرنگار فرهنگي ايرنا، تاکيد کرد: سينما مي تواند با زبان و بياني مناسب، پيام رهبر معظم انقلاب براي اصلاح الگوي مصرف را در جامعه فرهنگسازي نمايد.
ده نمکي، افزود: در حقيقت سينما ابزاري است که سينماگران ما، با استفاده از آن مي توانند در اصلاح الگوي مصرف سهيم باشند.
وي، خاطر نشان کرد: در اين راستا، صدا و سيما مي تواند در تبيين اين موضوع و آرمانهاي انقلاب بسيار تأثيرگذار و آموزنده عمل کند.
ده نمکي، با بيان اينکه تلويزيون رسانه اي عمومي است، يادآور شد: اين رسانه با مخاطب عام در ارتباط است، از اين رو مي تواند در تبيين اين موضوع از تاثير گذاري بيشتري نسبت به ساير رسانه ها برخوردار باشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در پيام نوروزي سال 88 ، اين سال را سال "اصلاح الگوي مصرف" ناميدند.
ايشان، سال جديد را سالي مهم دانستند و با اشاره به دعاي حلول سال نو، فرمودند: تبديل احوال ملت ايران به نيکوترين احوال، نيازمند توجه و لطف پروردگار است اما بايد متوجه بود که جلب "لطف و رحمت الهي " به تلاش و همت آحاد مردم براي ايجاد تحول در زندگي شخصي و اجتماعي بستگي دارد.
معظم له ، در تشريح زمينه هايي که نيازمند تغيير و تحول جدي است به موضوع "اسرافهاي شخصي و عمومي " و مصرف بي رويه منابع مختلف کشور اشاره کردند و افزودند: اسلام عزيز و همه عقلاي عالم، بر اين نکته تأکيد مي کنند که مصرف بايد مدبرانه و عاقلانه مديريت شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در اين پيام تأکيد کردند: همه ما بخصوص مسئولان قواي سه گانه، شخصيتهاي اجتماعي و آحاد مردم بايد در سال جديد در مسير تحقق اين شعار "مهم، حياتي و اساسي " يعني "اصلاح الگوي مصرف در همه زمينهها "، برنامه ريزي و حرکت کنيم تا با استفاده صحيح و مدبرانه از منابع کشور، مصداق برجسته اي از تبديل احوال ملت به نيکوترين حالها، ظهور و بروز يابد.
** دري نجف آبادي:گسترش دولت الکترونيک مصرف منابع را اصلاح مي کند
دادستان کل کشور گفت: يکي از راهکارهاي عملي کردن اصلاح الگوي مصرف و مبارزه با اتلاف منابع ، گسترش دولت الکترونيک است
"قربانعلي دري نجف آبادي" اظهاراشت: با گسترش اين امر از تحميل هزينه هاي گزاف بر کشور کاسته مي شود و به حداقل مي رسد.
وي در گفت و گو با خبرنگار اجتماعي ايرنا با اشاره به اينکه قوه قضائيه در رواج اين امر گام هاي موثري برداشته است،افزود: همه بايد تلاش کنند تا کشور به سوي يک دولت مناسب الکترونيک و تعديل و مديريت مصرف پيش رود.
دري نجف آبادي ادامه داد: قوه قضائيه نيز بايد يک برنامه ريزي مناسب داشته باشد و تا جايي
که ممکن است از طولاني شدن رسيدگي به پرونده ها و رفت و آمد مردم به دادگاه ها و دادسرا ها بکاهد.
وي با تاکيد بر اينکه سياست هاي اصلاح الگوي مصرف بايد تنظيم شود، گفت: هفته آينده در جلسه مجمع تشخيص مصلحت نظام سياست هاي مربوط به مصرف را مطرح خواهيم کرد.
وي اضافه کرد: مساله اصلاح الگوي مصرف از گذشته يکي از مسايل جدي کشور ما بوده است که در سال جديد با تدبير مقام معظم رهبري، حضرت آيت الله العظمي خامنه اي (مد ظله تعالي) در دستور کار همه آحاد مردم و ادارت قرار گرفت.
دادستان کل کشور با اشاره به اينکه سرانه مصرف در کشور ما بالا است، گفت: اين در حالي است که نرخ بهره وري، سرمايه گذاري و اشنغال و بيکاري در کشور ما پايين است و جامعه و جوانان ما از اين مساله رنج مي برند.
نجف آبادي با بيان اينکه براي دسترسي به اهداف برنامه چشم انداز 20 ساله،سياست هاي برنامه پنجم توسعه و تحول در نظام اقتصادي کشور بايد منابع و مصرف مديريت شوند،خاطر نشان کرد: اصلاح الگوي مصرف بايد هم در مصارف عمومي و هم در مصارف خصوصي مردم و ادارات و شرکت هاي وابسته به دولت صورت گيرد.
وي با اشاره به اتلاف بيش ار حد منابع در بخش آب، گفت: در جهان بيش از 72 درصد بهره وري از آب در بخش کشاورزي وجود دارد اين در حالي است که اين رقم در ايران 35 درصد است.
وي در ادامه با اشاره به کاهش بارندگي در کشور ، گفت: اصلاح الگوي مصرف آب در سال جاري به خصوص در فصل تابستان يکي از ضروريات است.
سال 88 از سوي رهبر معظم انقلاب به عنوان سال "اصلاح الگوي مصرف" نامگذاري شده است.
انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 415137
جمعه 14 فروردین 1388 4:46 PM
تشکرات از این پست