گروه فرهنگي / حوزه ايثار و شهادت
89/11/23 - 10:16
شماره:8911230237
سردار رشيد از كمتوجهي مسئولان وقت سخن گفت؛
هميشه حضور يكي از وزراي دولت وقت را در جنگ آرزو ميكرديم
خبرگزاري فارس:جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح با بيان اينكه امام خميني(ره) هميشه ميگفت:«در جنگ به خداوند توكل كنيد نه به مسولين»، خاطرنشان كرد: در «عمليات خيبر» وزير نفت عراق با حضور 3ماهه خود خدمات زيادي را به فرمانده لشكر عراقيها انجام داده بود؛ اما ما آرزو داشتيم يك شب يكي از وزراي دولت وقت در قرارگاههاي ما حضور يابند ولي متاسفانه محقق نشد.
به گزارش خبرنگار ايثار و شهادت باشگاه خبري فارس«توانا» همايش بررسي «عمليات والفجر 8 » با حضور سردار غلامعلي رشيد جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح، سردار سرتيپ پاسدار حسين نجات، سردار سرتيپ پاسدار يعقوب زهدي، سردار سرتيپ پاسدار مرتضي قرباني، امير سرتيپ خلبان موسوي ، امير سرتيپ خلبان انصاري و جمعي از رزمندگان و ايثارگران اين عمليات در سالن همايشهاي مركز اسناد دفاع مقدس برگزار شد.
*«عمليات والفجر 8 » با فريبب دشمن به اجرا درآمد
سردار غلامعلي رشيد جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح طي سخناني در اين همايش يك روزه اظهار داشت: در اجراي «عمليات والفجر 8 »تصميم گرفتيم تا دشمن را فريب دهيم تا ازنيروهايش نتواند به راحتي استفاده كند و متوجه شديم كه بايد علاوه بر فريب دشمن، خوديها را هم بايد فريب داد و جلسات فوق سري را طوري برگزار كرديم كه استراتژيك نظامي ما معلوم نشود.
وي در ادامه افزود: در جلسات سري خود 4منطقه عملياتي را به بحث ميگذاشتيم تا دشمن از اطلاعات به دست آمده خود نتواند به نتيجه درست برسد و او را در فاو توانستيم غافلگير كنيم.
*«جنگ، جنگ تا رفع فتنه» سخن امام خميني در جنگ تحميلي بود
سردار رشيد با اشاره به اينكه يك اشكال اساسي در جنگ ما وجود داشت گفت: اشكال جنگ ما به پشتيباني جنگ بر ميگشت؛ و به ما نظاميها مربوط نميشد،چرا كه سياسيون بك استراتژي جنگ محدود در ذهنشان بود كه در حقيقت به پيروزي كامل فكر نميكردند اما امام خميني(ره) باتامل فراوان تاكيد داشت كه ورود به خاك عراق يك جنگ اساسي به شمار ميآيد و بايد تا آخر آن كه سقوط صدام است پيش برود.
جانشين ستاد كل نيروهاي مسلح،با بيان اينكه سياسيون ميخواستند فقط يك عمليات بزرگ و موفق داشته باشيم وجنگ را تمام كنند تشريح كرد: امام خميني(ره) در پاسخ به اين صحبت برخي كه ميگفتند با يك پيروزي ميشود جنگ را تمام كرد ميگفت: «جنگ، جنگ تا رفع فتنه» و يا « جنگ جنگ تا پيروزي ».
وي يادآورشد: برخي مسولين سياسي كشور در عمليات خيبر و فاو به ما ميگفتند: با انجام همين عمليات ميتوانيد به خانه خود بر گرديد اما اين امر هم بعد از فتح فاو محقق نشد.
*فتح فاو «شكست سياسي» دولت وقت را در برداشت
وي با اشاره به اينكه بياعتنايي دشمن در فتح فاو شكست استراتژيك سياسيون را در برداشت خاطرنشان كرد: سياسيون ما قوتها و ضعف نيروهاي خودي را نميدانستند، دولت وقت حاكم به سخنان ما در جلسات گوش نمي داد و به مسائل موجود نگاه سياسي ميكردند و نميخواستند قوتها و ضعفهاي دشمن را دانسته و آن را در ابعاد مختلف تشريح كنند.
*حضور يك شب دولتمردان در جنگ را هميشه آرزو ميكرديم
رشيد با بيان اينكه حضور وزراي مسكن، بهداشت، مخابرات در جنگ لازم بود خاطرنشان كرد: در «عمليات خيبر» وزير نفت عراق با حضور 3ماهه خود خدمات زيادي را به فرمانده لشكر عراقيها انجام داده بود و در گزارش به صدام، خدمات و امكانات انجام گرفته اين وزارت خانه را كه در حاشيه دجله صورت گرفته بود به صدام ارائه داد، اما ما آرزو داشتيم يك شب يكي از وزراي دولت وقت در قرارگاههاي ما حضور يابند ولي متاسفانه محقق نشد.
اين فرمانده دفاع مقدس يادآور شد: در سفري كه به همراه سردار شمخاني به تهران داشتم گزارش از فعاليتهاي جنگ را تشريح ميكردم و معاون لجستيك وقت « بهزاد نبوي» و معاون تبليغات « محمدخاتمي» اين مطالب را سريع مينوشتند وقتي دليل اين امر را ميپرسيدم گفتند: «ما همانند عوام جامعه هستيم و اين مطالب كه شما بيان ميكنيد براي ما ناشناخته است و تا كنون نشنيدهايم.»
*امام خميني(ره) هميشه ميگفت:« در جنگ به خداوند توكل كنيد نه به مسولين»
رشيد يادآور شد: امام خميني(ره) هميشه به ما ميفرمودند: «به خداوند توكل كنيد نه به مسولين » و بيان اين جمله حاكي از آن داشت كه امام نگاهي استراتژيك و نظارت كافي به جنگ دارد و اين نگاه ايشان بعد از فتح خرمشهر، اميد پيروزي را براي ما فراهم ميساخت.
جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح با بيان اينكه مسوولين قدرت تصميم گيري و اعتقاد بلندي به جنگ نداشتند خاطرنشان كرد: بعداز اتمام جنگ آقاي هاشمي رفسنجاني يك اتهامي به نظاميان زد و گغت:« اينها نتوانستند؛ استراتژي سياسي ما حرف نداشت.» و اگر دليل اين ناتواني را تا پايان سال 66 تجزيه كنيم ميبينيم كه هيچگونه هواپيما و يا تانكي براي ماه خريداري نشد، ميدانستيم كه تحريم هستيم اما به صداقت مسوولين اعتماد داشتيم چرا كه اگر اين امكان وجود داشت آنها هزينه ميكردند اما ما دعوايمان سر امكانات درون كشور بود.
وي در ادامه افزود: قدرت طرح ريزي در ستاد جنگ، داشتن فرماندهان فهيم، با تجربه و شجاع كه با اجراي عملياتهاي «طربقالقدس و فتحالمبين» اين را اثبات كرده بودند، داشتن مهارت و تخصص از سوي افسران در جهت بكارگيري ابزار هواپيما، تانك و نفر بر،ايمان و اراده ما را در اين جنگ نشان داده بود.
*شهيد بابايي با 1800 ساعت پرواز شجاعت فرواني از خود در والفجر 8 نشان داد
اين فرمانده دفاع مقدس با پرداختن خاطرهاي از شهيد بابايي يادآور شد: زماني كه يك خلبان 21 ساله عراقي را اسير كرديم و مدت پرواز او را پرسيديم گفت تا كنون 128 ساعت پرواز داشته است و اين در حالي بود كه خلبان شهيد بابايي با همان ظاهر بسيجي خود گفت من 1800 ساعت پرواز كردم و اين نشان از فوقالعاده بودن خلبانان ما داشت و كاملا ميدانستيم كه با سقوط يك هواپيما يا بالگرد ديگر جايگزيني براي آن نيست و ما نسبت به نداشتن تجهيزات صحبتي نداشتيم چرا كه ميدانستيم در تحريم قرار گرفتهايم و اين نشان از زبان و فهم مشترك با مسولين داشت.
اين فرمانده دفاعمقدس تصريح كرد: در پايان سال جنگ تصميم گرفته شد 2ميليارد دلار براي بنيه دفاعي ما پرداخت شود كه به يك ميليارد كاهش يافت و بعد نيمميليون دلار پرداخت شد هر چند اكنون در دولت جاري اين رقم رشد يافته است ولي بهتر است مولفههاي قدرت در خدمت نظامي به كار گرفته شود.
*هورالهويزه با داشتن 70 كيلومتر دروازهاي باز براير اجراي عمليات محسوب ميشد
وي در تشريح عمليات فاو گفت: ما بايد در منطقهاي عمليات ميكرديم كه دشمن نتواند از تجهيزات خود استفاده كند و هورالهويزه با داشتن 70 كيلومتر به عنوان دروازهاي باز براي ما محسوب ميشد و اين موج اول طرح ريزي عمليات بود و در مرحله دوم با تركيب نيروهاي ارتش و سپاهي تا آغاز سال 64 فعاليت كرديم و با تجديد نظر در سال 64 كه از عمليات بدر صورت ميگرفت برنامه خود را تدوين نموديم.
سردار رشيد با بيان خاطرهاي از 15 ارديبهشت 64 يادآور شد: «محسن رضايي» از من خواست تا با يك عده از فرماندههان نظامي لشكرها و قرارگاهها برنامهاي استراتژيك را به مدت دو هفته تدوين كنيم و من با حضور سرداران «خرازي، كاظمي، عزيز جعفري، مرتضيقرباني، علايي، غلامپور و محتاج» توانستيم يك طرحي را آماده و روي نقشهپياده كنيم كه شهرهاي «بصره،كركوك و بغداد» از جمله اهداف ما دراين طرح بودند.
*با داشتن 150 گردان 5 سال طول ميكشيد كه بصره را تصرف كنيم
وي در ادامه افزود: ما سپاه را به عنوان نيروي آفندي قرار داده و تشريح كرديم كه اگر با داشتن نيروهاي موجود يعني 150 گردان در عمليات بصره و 30 هزار نيروي كادري سپاه بايد 5 تا 7 عمليات صورت دهيم تا شهر بصره تصرف شود و اين مدت 5 سال طول ميكشيد كه هر 7 ماه يكبار بايد عمليات انجام ميداديم.
رشيد خاطرنشان كرد: با افزايش 500 گردان يعني 3برابر ظرفيت اول ميگفتيم ميتوان دشمن را غافلگير كرد مثلا 200 گردان در فاو 200 گردان در هورالهويزه و 100 گردان در بصره بايدقرار دهيم، تا دشمن راه را گم كرده و لشكرهاي خود را تجزيه كند.
*عراق با داشتن 60 لشكر بزرگترين ارتش خاورميانه را داشت
اين فرمانده دفاع مقدس در ادامه افزود:ما عدد 500 گردان را انتخاب كرديم چرا كه دشمن توانسته بود تا سال 65 رشد زيادي در لشكرهاي خود انجام دهد و آنها را از 20 لشكر به 50 لشكر ارتقا دهد و تا پايان جنگ نزديك به 60 لشكر داشت و اينگونه نيروي دفاعي بزرگي در خاورميانه وجود نداشت.
*عراق در جنگ با ايران داراي كلكسيون جنگي بود
رشيد با بيان اينكه نيروهاي ايراني در آغاز حمله با «زمين مسلح» ميجنگيدند افزود: روز نخست حمله ميبايست با تجهيزات و امكانات نظامي دشمن روبرو ميشديم و بعد با كاهش يافتن نيروها؛ با توپخانه فراوان دشمن مواجه ميشديم و توان مقابله با مكانيزه دشمن را نداشتيم چرا كه در سالهاي نخست جنگ آن را از دست داده بوديم با اين توصيف كشورهاي عربي حوزه خليج فارس به عنوان عقبه دشمن به عراق كمك ميكردند و اين كشور كلكسيوني از همه سلاحها را به همراه داشت.
وي يادآور شد: عراقيها در طول 24 ساعت 120 گلوله توپ به سمت ما شليك ميكردند و ما تنها قادر بوديم 12 قبضه گلوله توپ به سمت دشمن پرتاب كنيم چرا كه با كمبود تجهيزات مواجه بوديم.
جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح با بيان اينكه اعتماد به نفس بالا عامل پيروزي نيروهاي ايراني بود گفت: داشتن روحيه بالا، مهارت جنگ در شب، شناسايي دقيق، طرحريزي عالي عملياتها از سوي فرماندهان باعث برتري ما در برابر قدرت سخت افزاري دشمن شده بود و با وجود اينكه نيروي انساني دشمن بعثي زيادتر از ما بود ولي سربازان خود را تا پايان جنگ ترخيص نميكرد.
*دولتمردان زمان جنگ نگاهي سياسي به خواستههاي ما داشتند
اين فرمانده دفاع مقدس خاطرنشان كرد: در زمان جنگ ما 500 هزار سرباز فراري داشتيم و كشور براي اين افراد تصميم نميگرفت و ميگفتند جنگ داوطلبي است و حتي با خريد سربازي به مبلغ 200 هزار تومان در آن زمان مخالفت شد و زبان ما را نميفهميدند و هميشه نگاه سياسي به خواستههاي ما داشتند.
وي در ادامه افزود: ما هميشه با اين جمله روبرو ميشديم كه ميگفتند: «برويد با همين وضع موجود بجنگيد و اگر نميتوانيد به امام خميني اما بگوئيد نميتوانيم ادامه دهيم.» و با اين بيان ميخواستند از ما اعترافي بگيرند ولي ما در پاسخ به آنها ميگفتيم: «ما عاشورا به پا ميكنيم و تا آخرين نفس هم خواهيم جنگيد.»
رشيد درباره ديدارش با هاشمي رفسنجاني در اين باره گفت: در ديداري با آقاي هاشمي گفتم ما نيازمند 500 گردان، براي اجراي عمليات هستيم. اما ايشان در پاسخ به ما گفت: «ما بند پوتين نيروها را هم نداريم تامين كنيم.» تا اينكه در نيمه سال 64 امام خميني (ره) طبق قانون حكم سه نيرو را به سپاه دادند و اين به معناي آن بود كه استراتژي نظامي صورت گيرد.
وي تصريح كرد: تامين آتش توپخانه، استقلال فرماندهي ارتش و سپاه، ضرورت آمادگي براي دو نبرد بزرگ و همزمان، اجراي عمليات سومي براي سردرگمي دشمن از جمله اقداماتي بود كه براي تصرف جزيره فاو در عمليات والفجر 8 انجام داديم.
*دادن اطلاعات غلط در كنار دادن اطلاعات درست از شگردهاي عملياتي ما بود
اين فرمانده ارشد نظامي با اشاره به دادن اطلاعات درست و غلط به دشمن اظهار داشت: قرارگاه اطلاعاتي عملياتي ما در منطقه هور با حضور سردار شمخاني فعال شد و كار آنها دادن برخي اطلاعات درست و غلط به دشمن بود و اين در حالي بود كه سپاه در آبادان براي عزم جدي در فاو آماده ميشد، هرچند اخبار هورالهويزه و فاو به دست دشمن ميرسيد اما فرماندهان عراقي تصور حمله از اين نقطه را نداشتند.
*ساخت خاكريزهاي ام القصر براي فريب دشمن بود
وي با بيان خاطرهاي از «سنگرهاي تاجيلي» گفت: سنگرهاي خاكريزي شكل را با سرعت تمام در امالقصر ميساختيم و دشمن با تصور اينكه ما آماده حمله هستيم اين خاكريزها را با توپ تانك از بين ميبرد و دائما در هراس بود كه ما شايد از اين منطقه حمله كنيم و از آنجا كه خاكريزها را دوباره بازسازي ميكرديم نام خاكريز را « تاجيلي» ميناميد.
رشيد با اشاره به رشادتهاي خلبان شهيد بابايي و ستاري در اين عمليات گفت: ابتكار عمل تازهاي كه شهيد ستاري انجام داد توانستيم 45 هواپيما را ساقط كنيم و تلاشهاي صورت گرفته از نيروي هوايي كه در حمل نيروها، مجروحين، گرفتن عكس هوايي و حمل بار را كه انجام ميدادند قابل ستودني است.
* بمباران شيميايي دشمن در فاو براي عقب نشيني نيروهاي ايراني صورت ميگرفت
اين فرمانده ارشد نظامي به شيوههاي مقابله دشمن در عمليات والفجر 8 اشاره كرد و اظهار داشت: عراقيها با بمباران شيميايي خردل، اعصاب و تنفسي نيروهاي زيادي از ما را به شهادت رساندند و با اين كار ميخواست مرز ساحلي خود را كه 12 مايل بيشتر نبود حفظ كند.
وي به «شكست سياسي ايران» در تصرف جزيره فاو پرداخت و خاطرنشان كرد: بعد از بيتفاوتي دشمن در تصرف فاو استراتژيك سياسي ما شكست خورد و در 14 ماه بيش از 500 گردان داشتيم توانستيم « مهران، شلمچه و فاو » را تصرف كنيم و دشمن را به وحشت بيندازيم و با ادامه اين عمليات در كربلاي 5 اين را ثابت كرديم كه اگر به ايران فرصت بدهند شكست خواهند خورد.
جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح سال 65 را سال حملات ايران بر دشمن بعثي توصيف كرد و گفت: سال 65 دشمن زير حملات ما بود و عراق كشتيهاي ما را با هواپيماي فرانسوي مورد هدف قرار ميداد و براي اين كار از كشورهاي حوزه خليج فارس كمك ميگرفت.
وي با اشاره به اينكه با حضور ارتش در شلمچه ميتوانستيم 3 برابر فاو را تصرف كنيم اظهار داشت: دشمن بعد از 48 ساعت به فاو آمد چرا كه تصور فريب نظامي را در سر داشت و اگر ارتش به سمت شلمچه پيش ميرفت ما ميتوانستيم امالقصر را تصرف كرده و سه برابر جزيره فاو را به دست آوريم.
*قدرتهاي خارجي از عمليات ما در فاو متعجب شده بودند
اين فرمانده ارشد نظامي خاطرنشان كرد: عمليات والفجر 8 در فاو تعجب نيروهاي نظامي جهان را در برداشت و حافظ اسد رئيس جمهور سوريه ميگفت:«باورش براي ما سخت است كه توانستيد فاو را تصرف كنيد».
رشيد با بيان اينكه نيروهاي ايراني در آغاز حمله با «زمين مسلح» ميجنگيدند افزود: روز نخست حمله ميبايست با تجهيزات و امكانات نظامي دشمن روبرو ميشديم و بعد با كاهش يافتن نيروها؛ با توپخانه فراوان دشمن مواجه ميشديم و توان مقابله با مكانيزه دشمن را نداشتيم چرا كه در سالهاي نخست جنگ آن را از دست داده بوديم با اين توصيف كشورهاي عربي حوزه خليج فارس به عنوان عقبه دشمن به عراق كمك ميكردند و اين كشور كلكسيوني از همه سلاحها را به همراه داشت.
وي يادآور شد: عراقيها در طول 24 ساعت 120 گلوله توپ به سمت ما شليك ميكردند و ما تنها قادر بوديم 12 قبضه گلوله توپ به سمت دشمن پرتاب كنيم چرا كه با كمبود تجهيزات مواجه بوديم.
جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح با بيان اينكه اعتماد به نفس بالا عامل پيروزي نيروهاي ايراني بود گفت: داشتن روحيه بالا، مهارت جنگ در شب، شناسايي دقيق، طرحريزي عالي عملياتها از سوي فرماندهان باعث برتري ما در برابر قدرت سخت افزاري دشمن شده بود و با وجود اينكه نيروي انساني دشمن بعثي زيادتر از ما بود ولي سربازان خود را تا پايان جنگ ترخيص نميكرد.
اين فرمانده دفاع مقدس خاطرنشان كرد: در زمان جنگ ما 500 هزار سرباز فراري داشتيم و كشور براي اين افراد تصميم نميگرفت و ميگفتند جنگ داوطلبي است و حتي با خريد سربازي به مبلغ 200 هزار تومان در آن زمان مخالفت شد و زبان ما را نميفهميدند و هميشه نگاه سياسي به خواستههاي ما داشتند.
وي در ادامه افزود: ما هميشه با اين جمله روبرو ميشديم كه ميگفتند: «برويد با همين وضع موجود بجنگيد و اگر نميتوانيد به امام خميني اما بگوئيد نميتوانيم ادامه دهيم.» و با اين بيان ميخواستند از ما اعترافي بگيرند ولي ما در پاسخ به آنها ميگفتيم: «ما عاشورا به پا ميكنيم و تا آخرين نفس هم خواهيم جنگيد.»
رشيد درباره ديدارش با هاشمي رفسنجاني در اين باره گفت: در ديداري با آقاي هاشمي گفتم ما نيازمند 500 گردان، براي اجراي عمليات هستيم. اما ايشان در پاسخ به ما گفت: «ما بند پوتين نيروها را هم نداريم تامين كنيم.» تا اينكه در نيمه سال 64 امام خميني (ره) طبق قانون حكم سه نيرو را به سپاه دادند و اين به معناي آن بود كه استراتژي نظامي صورت گيرد.
وي تصريح كرد: تامين آتش توپخانه، استقلال فرماندهي ارتش و سپاه، ضرورت آمادگي براي دو نبرد بزرگ و همزمان، اجراي عمليات سومي براي سردرگمي دشمن از جمله اقداماتي بود كه براي تصرف جزيره فاو در عمليات والفجر 8 انجام داديم.
اين فرمانده ارشد نظامي با اشاره به دادن اطلاعات درست و غلط به دشمن اظهار داشت: قرارگاه اطلاعاتي عملياتي ما در منطقه هور با حضور سردار شمخاني فعال شد و كار آنها دادن برخي اطلاعات درست و غلط به دشمن بود و اين در حالي بود كه سپاه در آبادان براي عزم جدي در فاو آماده ميشد، هرچند اخبار هورالهويزه و فاو به دست دشمن ميرسيد اما فرماندهان عراقي تصور حمله از اين نقطه را نداشتند.
وي با بيان خاطرهاي از «سنگرهاي تاجيلي» گفت: سنگرهاي خاكريزي شكل را با سرعت تمام در امالقصر ميساختيم و دشمن با تصور اينكه ما آماده حمله هستيم اين خاكريزها را با توپ تانك از بين ميبرد و دائما در هراس بود كه ما شايد از اين منطقه حمله كنيم و از آنجا كه خاكريزها را دوباره بازسازي ميكرديم نام خاكريز را « تاجيلي» ميناميد.
رشيد با اشاره به رشادتهاي خلبان شهيد بابايي و ستاري در اين عمليات گفت: ابتكار عمل تازهاي كه شهيد ستاري انجام داد توانستيم 45 هواپيما را ساقط كنيم و تلاشهاي صورت گرفته از نيروي هوايي كه در حمل نيروها، مجروحين، گرفتن عكس هوايي و حمل بار را كه انجام ميدادند قابل ستودني است.
اين فرمانده ارشد نظامي به شيوههاي مقابله دشمن در عمليات والفجر 8 اشاره كرد و اظهار داشت: عراقيها با بمباران شيميايي خردل، اعصاب و تنفسي نيروهاي زيادي از ما را به شهادت رساندند و با اين كار ميخواست مرز ساحلي خود را كه 12 مايل بيشتر نبود حفظ كند.
*با اجراي عمليات والفجر 8 و كربلاي 5 دشمن به وحشت افتاده بود
وي به «شكست سياسي ايران» در تصرف جزيره فاو پرداخت و خاطرنشان كرد: بعد از بيتفاوتي دشمن در تصرف فاو استراتژيك سياسي ما شكست خورد و در 14 ماه بيش از 500 گردان داشتيم توانستيم « مهران، شلمچه و فاو » را تصرف كنيم و دشمن را به وحشت بيندازيم و با ادامه اين عمليات در كربلاي 5 اين را ثابت كرديم كه اگر به ايران فرصت بدهند شكست خواهند خورد.
جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح سال 65 را سال حملات ايران بر دشمن بعثي توصيف كرد و گفت: سال 65 دشمن زير حملات ما بود و عراق كشتيهاي ما را با هواپيماي فرانسوي مورد هدف قرار ميداد و براي اين كار از كشورهاي حوزه خليج فارس كمك ميگرفت.
وي با اشاره به اينكه با حضور ارتش در شلمچه ميتوانستيم 3 برابر فاو را تصرف كنيم اظهار داشت: دشمن بعد از 48 ساعت به فاو آمد چرا كه تصور فريب نظامي را در سر داشت و اگر ارتش به سمت شلمچه پيش ميرفت ما ميتوانستيم امالقصر را تصرف كرده و سه برابر جزيره فاو را به دست آوريم.
اين فرمانده ارشد نظامي در پايان خاطرنشان كرد: عمليات والفجر 8 در فاو تعجب نيروهاي نظامي جهان را در برداشت و حافظ اسد رئيس جمهور سوريه ميگفت:«باورش براي ما سخت است كه توانستيد فاو را تصرف كنيد»