۳ سایت فوقالعاده برای دریافت اطلاعات دارویی
یکی از مهمترین اطلاعاتی که هرکسی نیاز به دانستن دارد، اطلاعات مفید در مورد داروهایی است که مصرف میکنند. البته قبلآ هم گفتهام که “داروها اساسآ سمهایی هستند که گاهی اوقات ضررشان کمتر از منافعشان است”، لهذا دانستن اطلاعات در مورد داروهایی که مصرف میکنیم میتواند بسیار مفید باشد. در این زمینه کتابهای زیادی منتشر شدهاست که صحبت در مورد آنها در این مجال نمیگنجد. بحثی که میخواهم در اینجا بکنم، معرفی راههایی برای کسباطلاعات دارویی به صورت آنلاین است.
متاسافانه در فضای مجازی فارسی زبانان سایتی جامع و کامل که شامل فرهنگ کامل دارویی(حتی فقط ژنریک) باشد وجود ندارد( امیدوارم که بزودی چنین اتفاقی بیافتد) ، لذا به نظر برای کسب اطلاعات آنلاین دارویی باید کمی انگلیسی بلد باشیم!
در فضای مجازی فرنگی سایتهای زیادی وجود دارند که اطلاعات کامل تمام داروهای موجود را در تمام سطوح ارائه میکنند. راستش را بخواهید تا الان هر سایت بزرگ پزشکی-سلامتی را دیدهام این ویژگی در آن وجود داشت، منتها بعضی سایتها هستند که در این زمینه بسیار زیباتر و بهتر اقدام به این کار کردهاند. در زیر لیست ۳ سایتی را میبینید که در این زمینه اقدامات جالبی کردهاند:
۱-Drugs.com
(قبل از هرچیزی باید بگویم که واقعآ آدرس دامیناش معرکه است!) . برای کسب اطلاعات دارویی در این سایت ابتدا در منوی بالای سایت روی گزینهی Drugs A to Z کلیک کنید، تا لیست الفبایی داروها برسید، سپس روی نام هرکدام از داروهایی که مایل بودید کلیک کنید، تا اطلاعات دارویی کامل آن دارو را مشاهده کنید.
در بخش معرفی اطلاعات دارویی، ابتدا نام ژنریک؛ اشکال دارویی( اینکه قرص است، یا شربت یا هرچیز دیگری) و سپس نام تجاری آن دارو و همچنین دوزهای مختلف دارو را مشاهده میکنید. سپس توضیحاتی جامع و کلی در مورد داروی موردنظر را مشاهده میکنید که خواندن آن برای هرکسی واجب است!
مثلآ در مورد داروی “لورازپام” اینگوینه نوشته است:
لورازپام در گروه داروهایی تحت عنوان بنزودیازپبینها قرارگرفته است. این دارو مواد شیمیایی که در مغز باعث ایجاد عدم تعادل و بروز رفتارهای عصبی میشود را تحت تاثیر قرار میدهد که نتیجهی آن کاهش شدت عصبیت فرد است.
لورازپام در درمان بیماریهای با علایم عصبی بکارمیرود. لورازپام در درمان بیماریهای دیگری هم ممکن است بکار رود که در زیر بیان می شود… .
همانطور که متوجه شدید، لحن معرفی دارویی این سایت بسیار ساده و گیرا است و برای همهی افراد قابل استفاده است. در ادامه به معرفی بیشتر دارو در مورد نحوهی مصرف دارو و تداخلات مهم دارو میپردازد. در ادامههم به معرفی یک ویدئوی مرتبط با کاربرد دارو میپردازد.
بخش دیگری در مورد هر دارو وجود دارد( که در تصویر زیر مشاهده میکنید) که کاربران به کمک آن میتوانند تجربیات خود در مورد مصرف داروی موردنظرشان را بادیگران به اشتراک بگذارند.
به همین ترتیب شما میتوانید بر اساس حروف الفبا داروی مورد نظرتان را پیدا کنید و اطلاات مربوطه را در این زمینه پیدا کنید.
این سایت علاوه برموارد فوق بخشهای جالب دیگری هم دارد. از جمله بخش معرفی تداخل های دارویی.باور کنید وقتی که برای اولین بار این بخش را دیدم، از تعجب و هیجان داشتم از هیجان میترکیدم! براستی باید گفت که این بخش یکی از نایابترین و استثنائیترین موارد در اینترنت است.
شما باوارد شدن به بخش تداخلات دارویی، بعد از پذیرفتن توافقنامهی سایت، در کادری که ظاهر میشود، نام داروی مورد نظرتان را تایپ کنید( اگر دقیقآ املای داروی مورد نظر را نمیدانید، مهمنیست! چون خود سایت نامهای مختلف را به شما پیشنهاد میدهد) و روز دکمهی Add کلیک کنید، سپس نام دارو و یا داروهای دیگری که میخواهید تداخلاتشان را ببینید، به همین ترتیب وارد کنید، در نهایت روی دکمهی Check For intractionکلیک کنید تا جادوی این سایت را ببینید!
در صفحهی بعدی شما لیستی از تداخلات مهم داروهای موردنظرتان را میبینید! مثلآ من میخواهم تداخل داروی”سایمتدین” با “کلاریترومایسین” را مشاهده کنم. به ترتیب فوق عمل میکنم و نتیجه را مشاهده میکنم!:
تجویز همزمان دو داروی کوآموکسیکلاو و سایمتیدن، باعث افزایش غلظت پلاسمایی و نیمهعمر این دارو میشود. در کلیرانس دارو( دفع دارو از بدن) هیچ تغییر ایجاد نمیشود. و …. .
و این یعنی فوقالعاده بودن! از طرف دیگر لیست کاملی از داروها و غذاهایی که با این دو دارو تداخل دارند را نیز میتوانید در زیر آن پیدا کنید.
دربخش دیگری از این سایت میتوانید داروها را براساس طبقهبندی کلینیکال ببینید. به این ترتیب که براساس نوع کاربرد داروها میتوانید داروی موردنیازتان را پیدا کنید. مثلآ شما میخواهید دارویی را پیدا کنید که در بیماری “اسکیزوفرنی” کاربرد دارد. در لیست مورد نظر نام بیماری را پیدا میکنید و روی آن کلیک کنید. در صفحهی باز شده هم تعریفی از بیماری و هم لیست کامل داروهایی که برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار میگیرند را مشاهده میکنید.
همچنین شما میتوانید داروها را براساس طبقهبندی شکل دارویی پیدا کنید(زیاد توضیح نمی دهم!)
این سایت بخشهای متنوع دیگری هم دارد که بارفتن به داخل سایت مورد نظر میتوانید اطلاعات بیشتر را کسب کنید.
۲-RxList.com
این هم سایت فوقالعادهی دیگری برای کسب اطلاعات دارویی. این سایت هم مثل قبلی اطلاعات کامل تمام داروهای مورد تائید FDA را دارد، با این تفاوت که اطلاعات بسیار کاملتر و حرفهای تر است. به عبارت دیگر اطلاعات موجود در این سایت هم برای کاربران عادی و هم برای افرادی که در حال پژوهش هستند قابل استفاده است. اطلاعاتی که این سایت برای هر دارویی می دهد شامل:
- توضیح علمی نحوهی عمل دارو در بدن( اطلاعات فارماکودینامیکی دارو). که مثلآ این دارو فلان آنزیم در بدن را مهار و یا تحریک می کند و …. .
- ساختار شیمیایی دارو
- توضیح کامل کاربرد دارو برای هرشکل دارویی و نحوهی مصرف در هر مورد
- عوارض کامل دارویی
- منع مصرف هر دارو. مثلآ فلان دارو در خانمهای باردار منع مصرف دارد و …
- عوارض دارو در صورت بالابودن بیشاز حد دوز دارو
- و توضیحات دیگر..
نقطهی قوت این سایت اطلاعات بسیار کامل دارویی است که در دیتابیس آن قرار داده شدهاست. بخش دیگرسایت ، بخش تشخیص نام دارو براساس ظاهر دارو است که به نظر سایت قبلی بهتر عمل میکند، چون در این سایت تصویر داروی مورد نظر را نمیتوان مشاهده کرد.
بخش متفاوت و منحصر به فرد دیگری که در این سایت وجود دارد( و در قبلی وجود نداشت)، بخش اطلاعات مربوط به مکملهای غذایی است که در به طور کامل تمام ویژگیهای مورد نیاز مادهی مورد نظر را توضیح داده است. همچنین این سایت بخش مهم دیگری تحت عنوان فرهنگ اصطلاخات پزشکی دارد که در آن به معرفی و بررسی تمام اصلاحات رایج در علوم پزشکی پرداخته است! واقعآ امکانات این سایت خیره کننده است!
۳-PDR:
این سایت درواقع نسخهی آنلاین کتاب مشهور و معتبر Physician Desk Refrence است. کتاب مورد نظر یکی از معتبرترین کتابها برای پزشکان در زمینهی تجویز نسخه به بیماران است. در واقع بسیاری از کتابهای “نسخهنویسی” که در حال حاضر در بازار وجود دارند، کلهپاچههای این کتاب هستند! حال کمپانی ناشر این کتاب اقدام به انتشار آنلاین این کتاب کرده است. البته بعضی از بخشهای این کتاب پولی است ولی خوب اگر دانشجوی رشتههای علوم پزشکی درآمریکا باشید، برایتان رایگان خواهد بود! البته بسیاری از دانشگاهها با پرداخت مبالغی به این سایتها امکان ثبتنام رایگان برای دانشجویانشان را فراهم میکنند( نمی دانم دانشگاه ما این کار را کرده است یا نه؟!)
راستش را بخواهید این سایت یک کم تخصصی است و اطلاعاتی که در اختیار کاربرانش قرار میدهد تخصصی است و بیشتر به درد پزشکان، پرستاران، داروسازان و … میخورد.ولی خوب شاید عدهای علاقهمند باشند که در زمینهی پزشکی و سلامت اطلاعات دارویی بیشتر و کاملتری بدست آورند. این سایت میتواند برای این افراد بسیار مفید باشد.
|