معرفی رشته مهندسی پلیمر- صنایع رنگ
معرفی رشته مهندسی پلیمر- صنایع رنگ
اين رشته بيشتر شامل مطالبي در مورد بكارگيري علم شيمي در علوم رنگ است. با توجه به زمينه كاربردي رنگ و نقش آن در صنايع مختلف و وجود زمينههاي مساعد براي تامين مواد خام و مواد اوليه و واسطه جهت ساخت مواد رنگزا در ايران و سرمايهگذاريهايي در مورد آن، اهميت اين رشته به خوبي روشن ميشود.
مشاغل مربوط به تكنولوژي و علوم رنگ به دو بخش تقسيم ميشوند:يك بخش در مورد سنتز مواد رنگزا است كه كاربرد آن در صنعت نساجي، چاپ و چرمسازي ميباشد و بخش دوم پوششدهي است كه روي سطوح فلزي و يا غيرفلزي مانند پليمرها، چوب يا بتن استفاده ميگردد.
پوششهاي پليمري يكي از مهمترين ابزار انسان در پيشگيري از انهدام سرمايهها در اثر خوردگي هستند و خوردگي مخربترين پديدهاي است كه انسان تا كنون با آن مواجه بوده است. مواد رنگرزي (مواد رنگي مصرفي در رنگرزي منسوجات) نيز همواره بخشي جدانشدني از صنعت نساجي بودهاند و صنعت نساجي در حال حاضر يكي از بزرگترين صنايع كشور است. تامين مواد رنگرزي و نيز رنگدانههاي مصرفي در ساخت پوششهاي پليمري نيز بخشي مهم از صنايع شيميايي است كه درآمد قابل توجهي براي كشورهاي توليد كننده به همراه دارد. توانايي در همانندسازي رنگ محصولات توليدي و نيز آگاهي دقيق از عوامل موثر بر جلوه يكي شيء ، مبحثي است كه اهميت آن در نظام توليد و كنترل كيفي محصولات مختلف بر كسي پوشيده نيست. صنعت چاپ نيز بخش بااهميت ديگري از صنايع است كه جايگاه مناسبي براي فارغالتحصيلان اين رشته فراهم ميآورد.
توانایی فارغ التحصیلان:
فارغالتحصيلان رشته مهندسي پليمر از تواناييهاي زير در عرصه صنعت برخوردارند:
1- طراحي فرمولاسيون – انواع رنگها (پوششهاي پليمري) ، طراحي فرآيند توليد اين مواد، مهندسي توليد و نظارت بر كل فرآيند توليد رنگ و نيز كنترل كيفي محصولات توليدي در كارخانجات توليد پوششهاي پليمري، طراحي انواع پوششهاي پليمري مصنوعي در صنايع مختلف از جمله : صنايع برق و الكترونيك، صنايع غذايي و كاغذسازي و ... و نيز فرمولاسيون و ساخت انواع مركبهاي چاپ.
2- طراحي فرمولاسيون انواع رزينهاي صنعتي اعم از رزينهاي آلكيد، آمينو، فنوليك، اكريليك، اپوكسي و ... ، طراحي واحدها و فرآيندهاي ساخت رزينهاي صنعتي، مهندسي توليد و كنترل كيفي رزينهاي صنعتي.
3- كارشناسي تهيه پوششها ونظارت بر اجراي عمليات رنگآميزي، بازرسي پيمانكاريهاي رنگآميزي (عمليات آمادهسازي و اعمال مواد پوششي) در صنايع بزرگي همچون صنايع نفت و گاز، پتروشيمي، برق، آب ، سازههاي فلزي و بتوني، صنايع خودروسازي، لوازم خانگي و ... ، مهندسي فرآيند و كنترل كيفي و عمليات پوششدهي در اين صنايع .
4- طراحي فرمولاسيون انواع چسبها و درزگيرهاي صنعتي و خانگي، طراحي فرآيند توليد اين محصولات، مهندسي توليد و كنترل كيفي اين محصولات، طراحي فرآيندهاي آمادهسازي سطوح براي به كارگيري اين محصولات، نظارت بر فرآيندهاي آمادهسازي سطوح و به كارگيري چسبها و درزگيرها.
5- طراحي فرآيندهاي رنگرزي انواع منسوجات بافته و نبافته، چرم و ... ، نظارت بر عمليات رنگرزي و نيز كنترل كيفيت محصولات رنگرزي شده و ... .
6- طراحي واحدهاي ساخت مواد رنگرزي، طراحي فرآيندهاي ساخت مواد رنگرزي ، فرآيندهاي ساخت رنگدانههاي آلي و محصولات وابسته به آنها و نيز نظارت بر توليد و كنترل كيفي اين محصولات.
7- نظارت بر فرآيندهاي دوباره توليد تصاوير همچون: چاپ ، ليتوگرافي ، عكاسي رنگي ، ...
آينده شغلي ، بازار كار، درآمد:
گمنامي رشته مهندسي پليمر يكي از مشكلاتي است كه بيشتر دانشجويان و فارغالتحصيلان اين رشته از آن سخن ميگويند. آنها معتقدند كه بيشتر مديران صنايع و شركتهاي دولتي و خصوصي از كارآيي مهندسان پليمر اطلاعي ندارند.
در این رشته هدف تربيت كارشناساني است كه بتوانند امور فني و توليدي كارخانههاي سازنده مواد رنگزا يا مراكزي كه به نحوي استفاده كننده از اين مواد رنگزا و رنگ هستند را اداره كنند. فارغالتحصيلان اين دوره ميتوانند به عنوان مهندس اجرايي در كارخانههاي تهيه مواد رنگرزي و مواد رنگي، رنگكردن و چاپ و تكميل منسوجات ، جير ، چرم ، پوست، مواد غذايي، بهداشتي، پلاستيك، اليافمصنوعي، كاشي، سراميك، پوشش سطوح و نظاير آن مشغول به كار شوند.
وضعيت ادامه تحصيل در مقاطع بالاتر:
امكان ادامه تحصيل در اين رشته تا مقطع دكترا ميسر ميباشد.
تعداد واحدهاي درسي دوره كارشناسي ارشد 32 واحد است كه 9 واحد آن را پروژه يا پاياننامه تشكيل ميدهد و تعداد واحدهاي دوره دكتراي تخصصي 45 تا 48 واحد است كه 24 واحد آن را رساله تشكيل ميدهد.
اگر من و شما خودمان را اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود
جمعه 22 بهمن 1389 9:16 PM
تشکرات از این پست