0

در مورد سکسکه بیشتر بدانید

 
pasargad54
pasargad54
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 2135
محل سکونت : اصفهان

در مورد سکسکه بیشتر بدانید

تعريف

سکسکه فشرده شدن ناگهاني و غيرارادي ديافراگم است. ديافراگم عضله اصلي تنفس است که در زير ريه ها قرار گرفته است. اين عمل فشرده شدن، هوا را به سرعت به درون ريه ها مي کشد و دريچه واقع شده در بالاي حنجره (glottis) با صدا بسته مي شود. اين بسته شدن سبب ايجاد صداي سکسکه مي شود.

سکسکه به طور ناگهاني آغاز شده و معمولاً تنها چند دقيقه طول مي کشد. شما ممکن است هر جايي به سکسکه مبتلا شويد و بين 4 تا 60 بار در دقيقه سکسکه کنيد. سکسکه معمولاً خود به خود برطرف مي شود.

سکسکه يک اثر واکنشي است، به اين معنا که شما هيچ کنترلي بر روي آن نداريد. به نظر نميرسد که سکسکه هيچ تاثير سودمندي داشته باشد و بروز آن در بعد از ظهرها شايعتر است.

مردان و زنان به طور مساوي به سکسکه مبتلا مي شوند. البته سکسکه طولاني که بيش از 48 ساعت طول مي کشد در مردان شايعتر است. سکسکه مزمن مي تواند بسيار خسته کننده و ناراحت کننده باشد. اين نوع سکسکه خوردن و آشاميدن را مشکل مي کند. هرچند اين سکسکه ها نادر هستند و گاهي اوقات با يک مشکل زمينه ايجاد مي شوند.

علل

سکسکه با فشرده شدن غيرارادي ديافراگم ايجاد مي شود. علت محرک اين حالت ممکن است شناخته نشود اما گاهي اوقات مي توان علت را کشف کرد، به عنوان مثال:

* کشيده شدن بدن پس از غذا خوردن و نوشيدن سريع مايعات، يا بلع هوا يا نوشيدني هاي گازدار

* سوء هاضمه معمولاً به واسطه خوردن غذاهاي داغ و پر ادويه

* هيجانات احساسي، ناراحتي يا تعجب ناگهاني مانند خنديدن

* تغيير ناگهاني دماي هوا به عنوان مثال گرفتن دوش آب سرد

* خوردن غذاها يا آشاميدني هاي خيلي داغ يا سرد

* نوشيدن الکل يا سيگار کشيدن مفرط

سکسکه در بيشتر افراد مدت زمان کوتاهي طول مي کشد. سرفه هاي مزمن که بيش از 48 ساعت طول مي کشند ممکن است بدون هيچ علت مشخصي بروز کنند اما معمولاً همراه با سوزش سردل يا رفلاکس اسيد رخ مي دهند.

در مواقع بسيار نادري علت زمينه سکسکه مي تواند ناشي از يک بيماري جدي باشد، مانند:

* تحريک ديافراگم در اثر عفونت، گسترش سرطان به اعضاء ديگر يا فتق هياتوس (هنگامي که بخشي از شکم به طرف ديافراگم رانده مي شود)

* تحريک عصب فرنيک (عصب کنترل کننده ديافراگم) در اثر سرطان يا جراحي سينه

* عفونت يا تومور مغزي

* نارسايي شديد کبدي

* فعاليت بيش از حد غده تيروئيد

* پنوموني (التهاب ريه ها)

* عفونت هاي عمومي شديد مانند مالاريا

* بيماري هاي سيستم اعصاب مرکزي مانند مولتيپل اسکلروزيس (يا ام اس)

* سکسکه ناشي از مصرف بي هوش کننده ها به عنوان مثال در طي جراحي شکمي يا پس از آن

* مشکلات مربوط به متابوليسم بدن مانند هايپرگلايسمي (بالا بودن قند خون)

* عوارض جانبي برخي داروها به عنوان مثال بنزوديازپين ها که آرام بخش و خواب آور هستند.

تشخيص

در صورت ابتلا به سکسکه مزمن (بيش از 48 ساعت) با پزشک مشورت کنيد و به او بگوييد که چه مدت است و هر چند وقت يک بار است که سکسکه مي کنيد. پزشک شما را معاينه خواهد کرد و به منظور مشخص کردن علت سکسکه مزمن ممکن است نمونه هاي خوني و ادراري بگيرد و درخواست انجام CT اسکن و MRI کند.

بسته به علايم شما، پزشک ممکن است الکتروکارديوگرام يا انجام آزمونهاي عملکرد کبدي را لازم بداند.

ممکن است از شما خواسته شود که فلوروسکوپي انجام دهيد. اين روش يک نوع اشعه X زنده است که تصوير متحرک از ديافراگم فراهم مي کند در حالي که اشعه X معمول تصوير بي حرکت نشان مي دهد.

درمان

به طور معمول سکسکه به هيچ درمان پزشکي نياز ندارد و خود به خود برطرف مي شود. البته ممکن است درمانهاي خانگي زير کمک کننده باشند:

* نوشيدن جرعه جرعه آب سرد يا جويدن يخ

* غرغره کردن دهان با آب يا محلول شستشوي دهان

* نفس کشيدن داخل يک کيسه کاغذي (هرگز کيسه را روي سر خود قرار ندهيد)

* حبس کردن نفس براي يک مدت کوتاه نفس

* گاز زدن ليمو يا خوردن يک تکه زنجبيل تازه

* بالا کشيدن زانوها به درون سينه

* از کسي بخواهيد که شما را غافل گير کند تا از نظر ذهني حواستان پرت شود.

برخي افراد از درمان هاي مکمل مانند هيپنوتيزم و طب سوزني براي کمک به درمان سکسکه استفاده مي کنند، اما در حال حاضر هيچ شواهد قطعي در حمايت از کاربرد آن ها وجود ندارد.

درمان پزشکي تنها براي سکسکه مزمن لازم است. در برخي موارد، علت زمينه تشخيص داده و درمان مي شود تا از بازگشت سکسکه پيشگيري شود. در يک بررسي بر روي 72 بيمار مبتلا به سکسکه مزمن مشخص شد که 55 نفر از آنان مشکل روده فوقاني از قبيل رفلاکس اسيد داشتند که پس از درمان آن سکسکه برطرف شد.

اگر هيچ علت زمينه اي شناسايي نشود، پزشک مي تواند برايتان دارو تجويز کند. آرام بخش ها مانند کلرپرومازين و متوکلوپراميد با شل کردن عضله ديافراگم و اعصاب اطراف آن عمل مي کنند. داروهاي به اصطلاح ضد تشنج ها مانند فني توئين و والي پروئيک اسيد نيز مي توانند به توقف فعاليت غير ارادي ديافراگم کمک کنند

سه شنبه 10 آذر 1388  12:18 PM
تشکرات از این پست
pasargad54
pasargad54
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 2135
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:در مورد سکسکه بیشتر بدانید

*  تعريف : سکسکه شامل انقباض مکرروريتميک ديافراگم و عضلات بين دنده اي قفسه سينه است که اغلب موقتي است ولي گاهي مي تواند تهديد کننده حيات باشد . سکسکه ممکن است تا ۴۸ ساعت و حتي گاهي تا يکماه ادامه يابد .

* اهميت : سکسکه در دو جنس مرد و زن ديده مي شود ولي در مردان مي تواند بصورت مداوم و غيرقابل درمان در مردان ديده شود .

* علل و عوامل مؤثر :

  • يکسري عوامل فيزيولوژيک مي تواند ايجاد کننده سکسکه باشد . از اين دسته ، بلع هوا هنگام غذاخوردن و يا خوردن غذاي زياد و يا خوردن نوشابه هاي گازدار مي باشد . تغيير در دماي معده بدنبال خوردن نوشابه ها و مواد غذايي سرد و يا گرم مي تواند عامل تحريک باشد .

  • بيماريهاي عصبي و رواني نيز مي تواند شروع کننده سکسکه باشد که از جمله مي توان به استرس و بيماريهاي شخصيتي ، اشاره کرد .

  • بيماريهاي جسمي نيز مي تواند علت ايجاد کننده سکسکه باشد که از جمله مي توان به بيماريهاي دستگاه مغز و اعصاب مثل صدمات ، عفونتها و ضايعات مغزي اشاره کرد . تحريک اعصاب محيطي مغزي نيز از علل مهم سکسکه است . همچنين  مي توان وجود جسم خارجي در گوش يا عفونت گلو ، گواتر ، زخمهاي معده ، عفونتهاي داخل شکم ، عفونتهاي ريوي را ذکر کرد که محرک سکسکه مي باشد . سکته هاي قلبي نيز گاهي عامل سکسکه هستند .

  • مصرف بعضي از داروها بخصوص داروهاي مصرفي در بيماريهاي عصبي رواني از علل سکسکه هستند .

* نشانه ها : چون سکسکه مي تواند يک علامت از بيماريهاي مختلف باشد بايد تمام بيماريهاي جسمي و متابوليک را در اين خصوص بررسي کرد .

* عوارض : عوارض سکسکه مداوم شامل تغيير در نظم ضربان قلب ( آريتمي ) و برگشت اسيد معده ( ريفلاکس ) و اختلال در خواب مي باشد .

* کارهاي تشخيصي :

  • استفاده از آزمايش خون جهت بررسي وضعيت الکتروليتها و عملکرد کليه و کبد

  • در عکسبرداري سينه مي توان عفونت يا ضايعات ريوي را تشخيص داد .

  • در صورت شک به ضايعات مغزي از سي تي اسکن و ام آر آي مي توان استفاده کرد .

  • نوار قلب براي تشخيص بيماريهاي قلبي عامل ايجاد کننده سکسکه استفاده مي شود .

  • در صورت نياز مي توان اندوسکوپي ، فلورسکوپي نيز استفاده کرد .

*‌ درمان :

در روشهاي غيرداروئي جهت درمان از فاکتورهايي مي توان استفاده کرد از جمله تحريک حلق از طريق خوردن شکر جامد ، کشيدن زبان به جلو ، غرغره کردن آب .  برداشتن محتويات معده از طريق استفراغ يا تخليه مواد معدي با لوله مي تواند در درمان کمک کنندهباشد . همچنين تحريک حلق با يک چوب حلقي معاينه و نيز بيني با يک لوله نيز مي تواند کمک کننده باشد .

تحريک عصب واگ مي تواند به رفع سکسکه کمک کند ولي فقط از يکي از روشهاي فوق بايد استفاده کرد .  شستشوي معده با آب سرد ، ماساژ سينوس کاروتيد ، فشار ملايم روي کره چشم ، نگه داشتن تنفس و تنفس در يک کيسه پلاستيکي مي تواند کمک کننده باشد .

از داروهاي مختلف نيز براي رفع اين مشکل مي توان استفاده کرد که بعهده پزشک مي باشد .

سه شنبه 17 آذر 1388  10:45 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها