گروه فرهنگي / حوزه ايثار و شهادت
89/11/20 - 13:45
شماره:8911200976
به مناسبت سالروز آغاز عمليات والفجر 8؛
سردار اديبي: حماسه والفجر 8 خاطره انقلاب غرورآفرين ملت ايران را اذهان زنده كرد
خبرگزاري فارس: مدير كل اداره حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس استان البرز گفت: رزمندگان اسلام در عمليات والفجر 8 توانستند با نفوذ در جزيره فاو و تقديم شهداي بسيار، حماسه فوقالعادهاي همچون حماسه پيروزي انقلاب اسلامي را به ثبت برسانند.
به گزارش خبرنگار ايثار و شهادت باشگاه خبري فارس «توانا»، پس از فتح خرمشهر، دشمن در صحنه رويارويي با رزمندگان اسلام به لاك دفاعي فرو رفت. پيروزيهايي كه پس از آن به دست آمد، برتري قدرت ايران را در جبهههاي جنوب آشكار كرد و اين روند تا سال 1364 يعني شروع حمله ايران به شبه جزيره «فاو» ادامه داشت.
عمليات در اروند رود، پس از بررسيهاي لازم و استفاده از تجربيات و به كارگيري تدابير مهم نظامي و اطلاعاتي انجام شد؛ اين تدابير در سه بخش تعيينكننده يعني آموزش، شناسايي و تدارك متمركز ميشد.
آموزش نيروهاي ايراني در يگانهاي مختلف با روحيههاي بالا ادامه پيدا كرد و تعدادي از گردانها آموزشهاي تخصصي و ويژه ديدند؛ همچنين در جنوب فاو، خورعبدالله، خليج فارس و در جنوب غربي بندر امالقصر تلاشهايي صورت گرفت.
در اين عمليات سعي بر آن بود كه دشمن به هيچ وجه متوجه حركات در منطقه نشود، چرا كه منطقهفاو براي عراق اهميت ويژهاي داشت.
«فاو» زميني است محصور در ميان رودخانه اروند، خليج فارس و خورعبدالله كه از سمت خشكي به بصره منتهي ميشود.
در شمال اين منطقه رودخانه اروند و جزيره آبادان واقع شده و در فاصله 90 كيلومتري شمال غربي آن، شهر صنعتي بصره قرار دارد.
نكته ديگر در شناساييهايي كه قواي ايران بايد بر آن اشراف و آگاهي كامل مييافت، وجود عوارض طبيعي بود كه از مهمترين آنها ميتوان به رودخانه خروشان اروند اشاره كرد.
رودخانهاي كه با اتصال به آبهاي آزاد، شرايطي استثنايي دارد و به لحاظ عمق و عرض نيز با رودخانههاي ديگر متفاوت است و شايد يكي از دلايل غافلگيري دشمن همين بود كه عراق تصور نميكرد يگانهاي رزمي ايران قادر به عبور از اروند باشند.
يگانهاي مهندسي و تداركاتي، ماهها مشغول آمادهسازي منطقه و تأمين نيروها بودند كه از جمله ميتوان به احداث چند جاده در ميان نخلستانها و تدارك چندين اسكله اشاره كرد.
سرانجام عمليات والفجر 8 در ساعت22 و10 دقيقه روز بيستم بهمن ماه 1364 آغاز شد. نيروهايي كه منتظر چنين شبي بودند، با شنيدن رمز عمليات يا «فاطمه الزهرا (س)» هجوم گسترده خود را آغاز كردند.
روز نخست عمليات در شرايطي سپري شد كه دشمن به دليل غافلگيري طولاني، نا آگاهي نسبت به اوضاع و ابري بودن آسمان، براي هرگونه عكسالعمل زميني و هوايي مهلتي نيافت، حتي از سرمايهگذاري جدي در خصوص نيروهاي پياده موجود و تجهيزات عاجز ماند.
رزمندگان ايراني پس از تصرف كامل فاو در محورهاي بصره، امالقصر و «البحار» به پيشروي ادامه دادند تا ارتش عراق را هر چه بيشتر از شهر فاو دور نگهدارند.
طراحي اين عمليات ابتدا در سال1361 از سوي سردار شهيد حسن باقري پس از شناسايي منطقه اروند و فاو آغاز و در دهه مبارك فجر سال 64 تكميل و اجرا شد.
*عملياتهايي كه در «دهه فجر» اجرا ميشد، داراي روحيه حماسي و انقلابي خاصي بود
سردار نادر اديبي، مدير كل اداره حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس استان البرز از نيروهاي «اطلاعات ـ عمليات لشكر 10 سيدالشهدا (ع) » در عمليات والفجر 8 بوده است.
اديبي در خصوص عملياتهايي كه در دهه مبارك فجر انجام شده است، در گفتوگو با خبرنگار ايثار و شهادت باشگاه خبري فارس «توانا» اظهار داشت: عملياتهايي كه در دهه فجر برگزار ميشد، داري روحيه حماسهاي خاصي بود، چرا كه به پيروزي انقلاب و نقش حضرت امام خميني (ره) در سقوط رژيم طاغوت نگاه ديگري داشتيم و چنان انرژي مضاعف و مؤثري به ما دست ميداد كه باعث تقويت نيروها ميشد.
*در آستانه عمليات والفجر 8 امام خميني (ره) فرمودند «من با شما در كربلا نماز خواهم خواند»
وي با اشاره به نقش «لشكر10 سيدالشهدا(ع)» در عمليات والفجر 8 گفت: قبل از عمليات والفجر 8 لشكر 10 سيدالشهدا (ع) در جاده سوسنگرد - اهواز مستقر شده بود؛ پيام امام خميني (ره) كه فرمودند «من با شما رزمندگان در كربلا نماز خواهم خواند» قبل از اجراي عمليات در اردوگاه سيدالشهدا (ع) منتشر شده بود باعث افزايش روحيه رزمندگان و ولايت پذيري آنها شده بود.
مدير كل اداره حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس استان البرز يادآورشد: رزمندگان براي نشان دادن تبعيت از ولايت فقيه، چنان نيرويي در اجراي عمليات والفجر 8 از خود نشان دادند كه مثال زدني بود.
اديبي با بيان اينكه در طول دفاع مقدس از مناسبتهاي ملي و مذهبي به عنوان عنصري كار آمد در رسيدن به اهداف جنگي استفاده ميشد، تصريح كرد: عملياتهاي كربلاي 5، والفجر مقدماتي و والفجر 8 از جمله عملياتهايي است كه با تأسي از روحيه مبارزه با رژيم طاغوت در ايام دهه فجر اجرا شد و رزمندگان با داشتن روحيهاي مضاعف، موفق شدند به اهداف در نظر گرفته شده در اين عمليات دست پيدا كنند.
*در عمليات والفجر 8 خسارت و تلفات زيادي به دشمن وارد كرديم
وي «عمليات والفجر 8» را يكي از عملياتهاي بزرگ دفاع مقدس دانست و افزود: اين عمليات منجر به گرفتن امتيازهاي ويژهاي از دشمن شد كه با پيشرفتهايي كه در فاو انجام گرفت، توانستيم از رودخانه بزرگ اروند عبور كرده و تلفات سنگيني را به دشمن وارد كنيم.
*تيپ سيدالشهدا (ع)، تيپ 18 الغدير و تيپ 21 امام رضا (ع) حماسهاي انقلابي آفريدند
نيروي اطلاعات عمليات لشكر 10 سيدالشهدا (ع) با اشاره به نقش تيپهاي سيدالشهدا(ع)، تيپ 18 الغدير و تيپ 21 امام رضا (ع) در اجراي عمليات والفجر 8 اشاره كرد و گفت: در اجراي عمليات والفجر 8 رزمندگان اسلام داراي 3 تك فرعي بودند و در جزيره «ام الرصاص» آن را انجام داديم «تيپ حضرت سيدالشهدا (ع)، تيپ 18 الغدير و تيپ 21 امام رضا (ع)» توانستند با نفوذ در اين جزيره و تقديم شهدا زيادي، حماسه فوقالعادهاي را در والفجر 8 و سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي ثبت كنند.
انتهاي پيام/