سرطان روده بزرگ، سومين سرطان شايع در دنيا
يک فوق تخصص گوارش گفت: سرطان روده بزرگ ياکولون، بعد از سرطان ريه و پستان سومين سرطان شايع در بين مردم جهان است.
دکتر رامين قديمي فوق تخصص بيماريهاي گوارش و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در گفتوگو با ايسنا، اظهار داشت: در اين بيماري، سلولهاي سرطاني در داخل بافت روده شروع به تکثير مي کنند، که اگر در مراحل اوليه تشخيص داده شود مي توان آنرا درمان کرد، اما متاسفانه اين بيماري در اين مراحل هيچگونه علامتي ندارد.
وي در ادامه افزود: سرطان روده بزرگ ممکن است در هر سني بروز يابد، اما ميزان بروز اين بيماري در افراد بالاي 50 سال بيشتر است. به همين علت سرطان کولون پس از سرطان ريه و پستان بيشترين مرگ و مير ناشي از سرطانها را به خود اختصاص داده است.
دکتر قديمي ادامه داد: علايم اين بيماري ممکن است شبيه به علايم ساير بيماري ها نظير عفونت ها و بيماريهاي التهابي روده باشد که افراد درصورت مشاهده هر کدام از علايم چون خونريزي از راست روده يا وجود خون در مدفوع، معده دردها، استفراغ، ضعف و خستگي، کاهش وزن بدون علت بايد به پزشک مراجعه کنند.
وي درخصوص راههاي تشخيص سرطان روده بزرگ گفت: استفاده از روشهاي غربالگري در بيماراني که دچار اين بيماري هستند يا اينکه علايم فوق را داشته باشند توصيه مي شود. ازجمله روشهاي تشخيص که براي غربالگري اين سرطان مورد استفاده قرار مي گيرد مي توان به آزمايشهاي معاينه راست روده، پروکتوسکوپي و کولونوسکوپي اشاره کرد.
اين فوق تخصص گوارش افزود: پيش آگهي و درمان سرطان روده بزرگ به مرحله بيماري در زمان تشخيص و شرايط روحي و جسماني فرد بيمار بستگي دارد.
وي در خصوص نحوه تشخيص عود اين سرطان گفت: بعد از درمان به منظور اندازه گيري نوعي آنتي ژن در خون آزمايش خون داده مي شود سپس عکسبرداري انجام مي شود تا مشخص کند که آيا سرطان کولون عود کرده است يا خير.
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران همچنين تصريح کرد: درصورت عود دوباره سرطان روده بزرگ، در روده بزرگ يا کبد و ريه بايد جراحي انجام شود و اگر انتشار سرطان به يبيش از يک ناحيه صورت گيرد از روشهايي نظير شيمي درماني يا راديوتراپي استفاده مي شود.
وي در خصوص علت بروز سرطان کولون گفت: غذا يک نوع آنتي ژن (ماده بيگانه براي بدن) است که وارد بدن مي شود. اگر افراد فيبر گياهي کم مصرف کنند و به غذاهاي پرچرب روي آورند، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزايش مي يابد. بعه علاوه فست فودها و غذاهاي آماده و صنعتي که حاوي مواد نگهدارنده هستند سلولهاي پوششي دستگاه گوارش را ازبين مي برند و احتمال ابتلا به سرطانهاي روده بزرگ را افزايش مي دهند.
وي در پايان توصيه کرد: با رعايت رژيم غذايي، عدم استفاده از فست فودها و غذاهاي صنعتي بخصوص سوسيس و کالباسها که سرطان زا هستند. استفاده از غذاهاي گياهي و فيبردار (حبوبات، غلات، سبزيجات و ميوه ها ) مي توان مانع از ابتلا به سرطان روده بزرگ يا کولون شد.