دشتستان و مرکز آن برازجان شهر ارتباطی بوشهر با سایر شهرها و استان های مجاور و قطب محصولات کشاورزی استان و یادگار ایثار و مقاومت و ایستادگی خطه جنوب را در برابر تجاوز بیگانگان با مردمی نجیب و با فرهنگ و زحمت کش است. این خطه تاریخی، یک بار در سال 1273 هجری قمری و یک بار نیز در جریان جنگ اول بین الملل مرکز مبارزه و فعالیت های ضد انگلیسی و از مراکز نشر افکار آزادیخواهی و استقلال طلبی و بروز احساسات ناسیونالیستی و ضد اجنبی شده است. در کتاب تاریخ سیاسی خلیج فارس تالیف صادق نشات آمده: برازجان در جنگ جهانی اول کانون جنبش های ملی ایران بود.
رکن زاده آدمیت مولف کتاب فارسی و جنگ بین الملل نیز در جلد اول کتاب مزبوردر ترجمه احوال غضنفرالسلطنه چنین نگاشته است: برازجان و حوزه حکمرانی او مأمن نیکوکاران و ملجأ مجاهدین و مرکز اعمال وطن خواهان به شمار می رفت.
مردم این خطه زبان و لهجه ای دلکش دارند. دوستی دارم که خداوند حفظش کند، برادرش عبدالله را عبلا و یا عودلا و شاهزاده ابراهیم را شازده اوریم تلفظ می کرد، در زمان سربازی تنی چند از جوانان آن دوره با ما که پنج نفر بودیم ماموریت یافتیم که دوره سربازی خود را در شهر درگز استان خراسان بگذرانیم. زمان حرکت و مسافت بین راه و ماه های خدمت چه قدر در مصاحبت آنان خوش گذشت و دوری از شهر و دیار و خانواده را احساس نمی کردیم. برازجان برای بوشهر یاری جاودان و شهری آبادان است و بعد از بوشهر قدمت و دیرینه گی آن قابل توجه می باشد.
دیاری سبز با سبزه های با طراوت و خرمایی شیرین و خاکی پر قوت که پرورنده ی انواع رستین ها و نامی هاست. وقتی از سمت شهرستان بوشهر به طرف برازجان سفر می کنی و به آن نزدیک می شوی، جاده صفای دیگری به نظرگاه مسافر می دهد. درختان بابل و کهور در دو طرف جاده و زمین های پهناور جانبی آن به ویژه در فصل زمستان و روییدن سبزه ها و چشم انداز علفزارها، شکوهی بی نظیر و افقی دلفریب می یابند تا آن جا که تمایل پیدا می کنی خود را به میان سبزه ها و گل های وحشی که دست مشاطه گر طبیعت آن نقش بدیع را به وجود آورده بیفکنی و طاقباز آسمان آبی شفاف و یا لکه های ابری که هر کدام منظر ه ای خیال انگیز ورویائی به وجود آورده اند را تماشا کنی.
موقعیت ممتاز این شهر از دوران های گذشته مورد توجه اقوام مختلف بوده و این موقعیت را مدیون سرزمین حاصلخیز و داشتن رود معروف آردو یا آردی در جنوب شهرستان می باشد. از دیگر عوامل اصلی رشد و توسعه برازجان راه ارتباطی آن است که از زمان قاجاریه با ایجاد کاروانسرای سنگی مشیر الملک در این مسیر ارتباطی بر رونق آن افزوده و سنوات بعد همت مردمانش و علاقه آنان به این آب و خاک پر نعمت و پر رونق باعث بسط و گسترش و ایجاد راه های مواصلاتی و داد و ستد فزاینده گردید.
برازجان جاوید است و جاودان خواهد ماند تا وقتی که ایران زنده است.
برازجان شهر جاویدان بوشهر
برازجان شهر آبادان بوشهر
سوارانت به همراه دلیران
زاند بر خصم دون در راه بوشهر
غضنفر سلطنه فرزند پاکت
نهاده جان به کف در راه خاکت
جوانانت همه خوب و دلیرند
به سیماشان جوان، اندیشه پیرند
جوانانت دلیرند و کمانگیر
و دشمن در نبردشان زمین گیر
زمینت مشک بیز است و گهر خیز
زخرما و زسبزی و زهر چیز
فرج اله کمالی زاده توست
نکو مردی زمردان آزاده ی توست
تو و استان بوشهر دیر پائید
برازجان شهر جاوید