0

بخش گیاهان

 
alimoradis
alimoradis
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : آذر 1389 
تعداد پست ها : 7040
محل سکونت : آذربايجان غربي

پاسخ به:بخش گیاهان

گیاهی که پس از 100 سال گل می دهد!!

گیاهی که پس از 100 سال گل می دهد!!
گیاه Queen of the Andes یا "ملکه آندس" گیاهی نایاب است که در طول زندگی خود هر 80 تا 100 سال یکبار گل می دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این گیاه عجیب تنها چند هفته قبل از مرگش گلدهی را آغاز می کند، اما تا قبل از گل دادن نیز حضوری با ابهت در میان طبیعت دارد زیرا این گیاه در زیستگاهی خشن و کوهستانی در پرو و بولیوی رشد کرده و گاه ارتفاع آن به 12 متر نیز می رسد.




اکنون "ملکه آندس" رو به انقراض گذاشته است و گروه خیریه ای در بولیوی در تلاش است آن را از انقراض نجات دهد. بر اساس گزارش اتحادیه بین المللی محافظت از محیط زیست دلایل انقراض این گیاه زیبا از بین رفتن زیستگاه و کاهش یافتن تنوع ژنتیکی در میان نسل این گیاه است.

برخی از مطالعات میدانی نشان داده اند این گیاه مواد غذایی مورد نیاز خود را از فضولات پرنده هایی تامین می کنند که برای تغذیه از گلها به آن نزدیک می شوند. اما گاه پرنده های گرسنه به شاخ و برگهای خاردار این گیاه گیر کرده و می چسبند، خارهایی که بیشتر به مجموعه ای از چنگالهای رو به جلو شباهت دارند تا خارهای معمولی یک گیاه.


به گفته "آنتونیو لامب" یکی از متخصصانی که در تلاش است این گونه گیاهی را از انقراض نجات دهد، در صورتی که دست فردی به خارهای این گیاه گیر کند، اگر با احتیاط دست خود را جدا نکند خارها به راحتی دست او را از هم دریده و جراحت عمیقی به وجود خواهند آورد. افراد محلی نیز از این گیاه دل چندان خوشی ندارند زیرا بارها شنیده اند که گوسفندان و دیگر دامهایشان به همین شکل به دام این گیاه عجیب افتاده اند.
 

تنها زیستگاه ملکه آندس در پرو و بولیوی و در ارتفاع سه تا چهار هزار و 800 متری است. از این رو گیاه برای رشد و نمو نیازمند زمانی است که بتواند در چنین زیستگاه خشنی به جمع آوری و ایجاد منابع غذایی بپردازد تا بتواند در نهایت تولید مثل کرده و گل بدهد از این رو روند گل دادن این گیاه بسیار کند بوده و می تواند 50 تا 100 سال به طول بیانجامد.

بر اساس گزارش نشنال جئوگرافی، اما یکبار گل دادن این گیاه بسیار پرحاصل خواهد بود زیرا در همان یک بار بیش از ده میلیون دانه تولید خواهد شد در حال حاضر در حدود 800 هزار نمونه از این گیاه در پرو و 35 هزار نمونه از آن در بولیوی وجود دارند اما این تعداد با سرعتی نگران کننده در حال کاهش است.
 
منبع:مهر
چهارشنبه 29 دی 1389  2:28 PM
تشکرات از این پست
Anabel
farshon
farshon
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 43957
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:بخش گیاهان

 

نفخ را با گیاه درمان کنید

اگر مدام دچار نفخ می شوید و نمی دانید چه چاره ای را باید بیندیشید این گیاه را امتحان کنید و ...

گیاه دارویی زوفا ضد نفخ است
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: گیاه دارویی زوفا ضد نفخ و ضد اسپاسم‌های گوارشی است.

فراز مجاب  افزود: زوفا یكی از مهمترین گیاهان دارویی به شمار می‌رود و از خانواه نعناع محسوب می‌شود.

وی گفت: از گیاه زوفا برای معطر كردن موادغذایی استفاده می‌شود و برای پیشگیری از بیماری‌های گوارشی، اسپاسم و نفخ مؤثر است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی افزود: از دم كرده این گیاه برای درمان بیماری‌های مربوط به دستگاه تنفس مانند سرفه، سیاه سرفه، برونشیت و آسم استفاده می‌شود.

منبع:آریاتپش

مدیرتالارلطیفه وطنزوحومه

پنج شنبه 14 بهمن 1389  12:33 PM
تشکرات از این پست
qandil
qandil
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 1

بنسای

 
 
 ريشه ها

ريشه هاي گياه بنساي شده، در عين استحكام، سلامت و گستردگي، بايد ظاهري كهن به درخت ببخشند. درروشهاي متقارن، نامتقارن و اريب، ريشه ها در تمام جهات گسترده شده اند. اما در روشهاي بادزده، صخره،رويشي و .... ريشه ها غالباً در جهت خلاف انحناي تنه گسترده شده اند. تا بدين ترتيب به گياه ظاهري متقارن ببخشند. تعدادي ازريشه ها روي خاك قرار داده ميشوند تا قدمت درخت را از نظر ظاهري افزايش دهند و تصور فرسايش خاك را در سالهاي گذشته در ذهن القا كنند. براي تحقق اين مهم، در زمان انتقال گياه به گلدان بزرگتر، تعدادي از ريشه ها را روي خاك قرار مي دهند و روي آنها را با خزه اسفاگنوم و مقدار كمي خاك مي پوشانند. در طي آبياري هاي مكرر، اين پوشش نازك، از بين ميرود و پوست ريشه در معرض نور خورشيد، سخت ميشود و بدين ترتيب هدف ما در القاي تصور كهن بودن گياه تحقق مي آيد.براي تشكيل ريشه هاي جديد در جهت مناسب، مي توان ريشه را تا لايه كامبيوم خراش داد و روي آن را با خاك و خزه پوشاند. بعد از چند هفته، در محل زخم ريشه هاي جديدي ايجاد ميشود.
 

 

 تنه

گرچه همه قسمت هاي گياه بن ساي شده مهم است ، اما تنه گياه اولين قسمتي است كه توجه ناظر را به خود جلب ميكند .تنه بن ساي بايد پوستي ضخيم ، يك پارچه و تودرتو داشته باشد . تنه بايد به گونه اي باشد كه هرچه به راس نزديك ميشود ضخامت آن كمتر شود . روي يك تنه خوب نبايد آثار زخم ناشي از سيم پيچي ديده شود .

شاخه ها

گياهان در طبيعت ممكن است شاخه هاي در هم پيچيده داشته باشند . ولي در بن ساي با سيم پيچي ، شاخه ها را به گونه اي تربيت مي كنند ، كه گياه زيبا جلوه كند . معمولاً شاخه ها از نظر قطر و طول تفاوت دارند . شاخه هاي پايين تر ضخيم تر و بلندتر هستند و بخوبي در همه جهات گسترده مي شوند . شكل هر شاخه به تنهايي نيز مد نظر است . در هنر بن ساي بسياري از شاخه هاي گياه مطلوب به نظر نمي رسد . از اين رو اين شاخه ها را قطع مي كنند . 

برگها

در يك بن ساي خوب برگ ها سبز ، متراكم و كوچك است . گياهاني كه برگهاي بزرگ دارند يا تعداد برگ آنها كم است ،براي بن ساي مناسب نيستند . گياهاني كه برگ هاي كمي دارند ،درختي خزان كرده را تداعي مي كنند . برگ هاي بزرگ نيز نسبت به اندازه كلي درخت بن ساي شده، نامتناسب به نظر مي رسند، براي آن كه اندازه برگها كوچك شود ، از روش بيبرگي يا هرس برگ استفاده مي كنند. اين روش در كاهش اندازه برگ موثر است ولي در تغيير اندازه گلها و ميوه ها زياد مورد توجه نيست.

 راس ساقه

تنه به تدريج باريك مي شود ، تا در انتها به راس منتهي شود. هرگاه به ارتفا‎ع كمتري نياز باشد، مي توان راس آن را قطع كرد و شاخه پايينتر از راس را كه در راستاي تنه است يا زاويه كمي با راستاي تنه دارد ،به عنوان راس انتخاب و باپيچيدن سيم آن را تربيت كرد. در هر حال درخت بنساي شده بايد داراي راس باشد.

پشت و روي يك بنساي

بنساي را نبايد به صورت يك گياه طبيعي در گلدان رها كرد. بلكه بايد آن را طبق طرح مورد نظر كاشت و تربيت كرد. بنساي بايد در نظر يك ناظر به خوبي جلوه گري كرده و قسمت جلو و پشت آن با هم فرق كند. كاملترين قسمت، قسمت جلو است . برآمدگي تنه نبايد در جلو قرار گيرد.انتهاي تنه بايد قابل رويت بوده و تنه در يك طرف انحنا داشته باشد. نوك ساقه يا راس در قسمت جلو بايد به طرف ناظر باشد.در قسمت جلو نبايد شاخهها درهم پيچيده باشند. همچنين نبايد به طرف جلو رشد كنند و بايد تمام شاخه ها به وضوح قابل ديد باشند. قسمت پشت ، عمق مشخص و ديدگاه سه بعدي به گياه مي دهد، لذا يك يا دو شاخه در اين قسمت تعبيه مي گردد.
 
سه شنبه 3 اسفند 1389  5:01 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

گل جاوید
 
گل جاوید از انواع گیاهان زیبا با قابلیت کاشت آسان در فضای آپارتمان است.بهترین فصل برای کاشت این گیاه تابستان یا بهار است.

گل جاوید

این گیاه نسبت به سرما حساس است. در صورت کاشت در فصل زمستان دمای اتاق را طوری تنظیم کنید که از ۱۸ درجه سانتیگراد کمتر نباشد.قبل از کاشت، گلدانی را در اندازه متوسط انتخاب کرده و آن را از خاک غنی از هوموس، ماسه و بارورکننده های آلی پرکرده و سپس بذرها را در عمق ۱۵ سانتیمتری خاک کاشته و آن را آبیاری کنید.آبیاری گیاه باید بطور منظم و حداقل دو بار در هفته انجام شود. برای زهکشی بهتر می توان در کف گلدان دو یا سه سوراخ ایجاد یا از یک زیرگلدانی بزرگ استفاده کرد.گلدان ها را در مکانی نورگیر قرار دهید. این گیاه مکان نیم سایه را تحمل می کند. مناسب ترین PH خاک برای رشد گیاه شش و نیم است.تکثیر گل جاوید از طریق کاشت بذر و قلمه امکان پذیر است.

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:29 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

گیاه برگ بیدی
 
این گیاه از گروه تراوسکانتیا و دارای ۶گونه است و بیشتر برای تزئین طاقچه، پشت پنجره و بالکن های سرپوشیده نگهداری می شود و احتیاج به خاک مرغوب و تقویت شده دارد. این گیاه به سرمای زمستان بسیار حساسیت دارد و در کمتر از ۸ درجه از بین می رود.

گیاه برگ بیدی

نور مستقیم خورشید در رشد این گیاه بسیار موثر است و باید آن را در محل پرنور ساختمان قرار داد. برگ بیدی در بهار و تابستان احتیاج به آبیاری روزانه دارد، اما در فصل زمستان هفته ای یک بار آبیاری کافی است. برای تکثیر آن در فصل بهار قلمه های آن را در ماسه شسته بکارید و سال بعد به گلدان منتقل کنید. یک گونه از این گیاه تیره کالیسیا دارای شاخه ای ترد و شکننده با رنگ ارغوانی روشن است و برگ های آن دارای رگه های طویلی به رنگ کرم با پشت برگ های ارغوانی است.

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:29 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

بهار، فصل گل و گلكارى

 

  

در هفته هاى پایانى سال، باغبان ها نیز مانند بقیه افراد با فشار كارى زیادى مواجهند و بیش از پیش مشغول كاشت گل ها و گیاهان مربوط به فصل هستند. شما هم به طور قطع این روزها این صحنه را بارها و بارها در فضاى سبز كنار خیابان ها، بزرگراه ها و پارك ها دیده اید. علاوه بر آنها باغچه هاى خانه ها نیز از این تحول بهارى بى نصیب نمانده اند. به حیاط هر خانه اى كه باغچه هر چند كوچكى در آنجا وجود دارد سرى بزنید یا با فضاى سبزى مملو از گل هاى رنگارنگ مواجه مى شوید یا شاهد انبوهى از جعبه هاى چوبى حاوى گل هایى همچون بنفشه، پامچال، همیشه بهار و ... در كنار باغچه خواهید بود كه براى كاشت در روزهاى پایانى هفته آماده گذاشته شده اند.

 

  

اگر حیاط خانه شما نیز باغچه دارد و هنوز اقدامى براى خرید گل هاى آن نكرده اید یا گل هاى تهیه شده كماكان در جعبه هاى مخصوص خود در كنارى باقى مانده اند پیش از كاشت، به پیشنهادات زیر نیز توجه كنید:

1 - پیش از انجام هر اقدامى ابتدا نقشه باغچه را از لحاظ شكل قرارگیرى درختان، گل ها و گیاهان موجود و همچنین فضاى خالى آماده كاشت بر روى كاغذ طراحى كنید. اکنون با توجه به شرایط حاضر و موقعیت آن فضا و همچنین با در نظر گرفتن خصوصیات و نیازهاى درختان و گیاهان موجود و همچنین مورد نظر براى كاشت، مرحله تهیه فرا مى رسد ولى پیش از آن ابتدا طرحى از نحوه كاشت گل ها و گیاهان بهارى انتخابى نیز بر روى همان نقشه اصلى طراحى كنید و پس از دستیابى به نتیجه نهایى اقدام نمایید.

2 - سعى كنید از گل ها و گیاهان متنوع (از نظر نوع و رنگ) جهت كاشت استفاده كنید.

3 - كوزه ها و گلدان هاى سفالى گلى و به طور كلى هر ظرفى كه داراى ظاهرى زیبا و مناسب براى كاشت گل و گیاه است را حتى اگر شكسته باشد بیرون نریزید. با قرار دادن آنها در باغچه به فرم ها و حالت هاى مختلف و كاشت گل و گیاه در داخل آنها، براى باغچه نمایى متفاوت و زیبا ایجاد كنید.

 4 - تخته سنگ هاى كوچك و بزرگ، كنده درخت ها و عناصر طبیعى از این قبیل مى توانند جلوه اى خاص به باغچه شما ببخشند، پس در كنار كاشت گل ها و گیاهان، فضایى هم به قرار دادن این گونه عناصر اختصاص دهید.

 5 - اگر شرایط باغچه شما از نظر وسعت و تعدد گیاهان موجود به گونه اى است كه امكان كاشت گل هاى بهارى وجود ندارد، مى توانید با توجه به محیط حیاط و فضاى موجود، گلدان هاى متنوع و متعددى (از نظر نوع كاربرد، ابعاد، شكل و حتى جنس) تهیه كنید و گل ها را در آنها بكارید. حال با توجه به نوع گلدان ها مى توانید آنها را بر روى زمین قرار دهید یا در صورت دیواركوب بودن به دیوار نصب كنید یا از میله هاى نرده بیاویزید.

6 - مجسمه هاى تزئینى گلى، سفالى، زرین و حتى سنگى، عناصر مناسبى براى هرچه زیباتر كردن باغچه در كنار گل ها و گیاهان محسوب مى شوند.

7 - با نصب جاگلدانى هاى جعبه اى شكل پلاستیكى، چوبى یا آهنى به حفاظ و یا سكوى پشت پنجره ها، بستر مناسبى براى كاشت گل هاى رنگارنگ بهارى و نماى زیبایى براى ساختمان محل زندگى تان فراهم كنید.

8 - از نرده هاى دور دیوار حیاط خانه تان به جاى داربست براى رشد گیاهان رونده درون باغچه و یا گلدان استفاده كنید

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:29 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

رموزی برای باغچه داران

گاهی در روزهای گرم تابستان افزایش دما و کاهش بیش از حد آب اتفاق می‌افتد؛ بنابراین علاوه بر استفاده‌های شخصی از آب ممكن است برای آبیاری باغچه یا گلدان‌هایتان دچار مشكل شوید. اما نگران نباشید راه‌های آسانی وجود دارد تا از اثرات ناخوشایند گرمای خورشید بر گل‌ها جلوگیری کنید. با ما همراه شوید:

نکات و رموز باغچه داری

 

 

1.    نگهداری مواد معدنی خاک: مقدار کود لازم برای گیاه در خاک مهم است؛ زیاد بودن آن باعث تشنگی بیش از حد گیاه شده و گیاه در طول روز بیشتر به آب نیاز پیدا می‌كند. بهتر است در تابستان کنترل دقیقی بر روی کود گیاهان داشته باشید یا حتی کوددهی را قطع کنید.

 

معمولا پنج سانتیمتری بالای زمین، حالت مطلوب هوا را برای گیاه ایجاد می‌کند.

 

3.    گذاشتن تعدادی سنگ: فرو کردن چند سنگ در باغ به کاهش مصرف آب كمك می‌كند. با یک تکه سنگ می‌توان آب را به آرامی به سمت ریشه‌های گیاه هدایت کرد. در مدت زمان طولانی سنگ‌ها مانند کوه‌های کوچکی عمل کرده و از تبخیر سریع آب جلوگیری می‌کنند. در زمان بارندگی نیز آب به طرف سنگ‌ها هدایت می‌شود و آب بین سنگ‌ها جلوه‌ای از رود كوچك در باغچه ایجاد می‌كند.            

4.    زمان آب‌دهی به گل‌ها را مشخص کنید: بهترین موقع آبیاری زمانی است که خورشید غروب کرده یا هنوز طلوع نکرده است ولی هوا رو به روشنی می‌زند. آبیاری بی‌موقع هنگام ظهر که خورشید وسط آسمان است، موجب تبخیر آب و هدر دادن آن می‌شود.

5.   صرفه جویی:  ما روزانه آب‌ تمیز و سالم را هدر می‌دهیم و وارد فاضلاب می‌کنیم اما اغلب آن‌ها از آب‌های فاضلاب نیستند؛ مثلا آب آبکشی ظروف یا لباس‌ها، آب ته لیوان یا پارچ، ظرف آب حیوانات خانگی مانند پرنده‌ها، آب آکواریوم، یخ یا برفک‌های زائد یخچال و فریزر و... را می‌توان با طرح و برنامه درستی برای باغچه و گلدان استفاده كرد كه هم در مصرف آب صرفه‌جویی شود و هم از ایجاد فاضلاب بیشتر جلوگیری كنیم.

 

در مناطق خنک، معتدل و مرطوب بهتر است گیاهان را در فواصل طولانی آبیاری کنید. زیرا خاک این مناطق آب را در خود نگه می‌دارند و بادهای موسمی موجب خنک نگه داشتن گیاهان می‌شود. البته نباید گیاه حساس به آب در باغچه نگه دارید زیرا زود صدمه می‌بیند. این آبیاری برای درختان و بوته‌های مقاوم، اغلب خانواده‌های کاکتوس‌ها و... مناسب است و بوته‌هایی مثل خیار و گوجه‌فرنگی، قلمه‌های تازه و درختچه‌های جوان آسیب می‌بینند.

 

7.    آبیاری قطره‌ای: در مناطق گرم و خشک بهتر است فواصل آب‌دهی کوتاه و مقدار آب برای آبیاری کم باشد. در باغ‌هایی با این نوع آب و هوا بهتر است از سیستم آبیاری قطره‌ای استفاده کنید.

8.    آبیاری نقطه‌ای: گاهی اوقات پیش می‌آید که گیاهی را قلمه زده باشید یا نهالی تازه کاشته‌ شده باشد، پس آبیاری بیشتری نسبت به نقاط دیگر باغچه نیاز دارد. می‌توانید بطری نوشابه‌ای را پر از آب كنید اما در آن را کامل نبندید. بعد آن را سر و ته کرده و اطراف این گیاه تازه، در خاک فرو کنید.            

 

(مثل خزه و جلبک) موجب دیرتر از بین رفتن گیاه می‌شوند. زیرا در مواقع خشکی آب را به بیرون پس داده و محیط اطراف را مرطوب و خنک نگه می‌دارند.  

 

10.    جمع‌آوری آب: می‌توانید باغچه را طوری طراحی کنید که آب حاصل از آبیاری یا باران کمتر به هدر رود. به این ترتیب كه ابتدا باغچه را 1 تا 2 متر بكنید، در زیر باغچه خاک نسبتا سخت بریزید و بعد سنگریزه و شن و خاک. می‌توانید محدوده‌ای خاص را با خاک‌های سخت و غیرقابل نفوذ پر کنید تا دریاچه‌ای کوچک ایجاد شود. اطراف باغچه را خوب تعمیر کرده و با سنگ و موزائیک از هدر رفتن آب جلوگیری کنید.        

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:29 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

گل سرخ پاکوتاه
 
گل سرخ پاکوتاه از خانواده گل سرخیان و از انواع گیاهان زینتی زیبا برای کاشت در فضای آپارتمان است.برای کاشت، گلدان هایی را در اندازه متوسط انتخاب کرده و آن را از خاک گلدان به همراه خاک برگ، سنگ ریزه و ماسه پر کنید. 
 

گل سرخ پاکوتاه

بذرها را در عمق ۲۵ سانتیمتری خاک قرار داده و دقت کنید حداقل فاصله میان بذرها پنج سانتیمتر باشد. گلدان ها را در نورگیرترین قسمت آپارتمان و در معرض نور غیرمستقیم خورشید بگذارید.سه ماه پس از کاشت اولیه، بوته گیاه را به گلدانی بزرگتر انتقال داده و آن را در مکانی نیم سایه قرار دهید.آبیاری گیاه باید بطور منظم و هر دو روز یک بار انجام شود. دقت کنید قبل از آبیاری مجدد، خاک گلدان مرطوب باشد.تکثیر این گیاه از طریق بذر و قلمه زدن امکان پذیر است.

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:30 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

پرورش گل زنبق

زنبق در نيمكره شمالى از اروپا تا خاورميانه انتشار دارد. اما بدون شك زيباترين زنبق‏هاى وحشى در خاورميانه پيدا مى‏شود.

پرورش گل زنبق

اسم علمى: ايريس Iris 
خانواده: ايريداسه Iridacea

تاريخچه
قدمت اين گل زيبا با تاريخ گره خورده است، تا به آنجا كه يونانيان باستان، زنبق را در كنار مزار مردگان مى‏كاشتند و نقش‏هايى از آن را روى سنگ قبر تازه گذشتگان خود ترسيم مى‏كردند. پادشاهان يونانى با اشكالى از گل‏هاى زيباى زنبق تاج خود را زينت بخشيده و شاخه‏هاى بريده آن را به يكديگر هديه مى‏دادند. در اشعار شعراى پارسى صحبت از زنبق بسيار است و اين نشان مى‏دهد كه اين گياه در ميان ايرانيان چه منزلتى داشته است. ساليان سال است كه همزمان با فرا رسيدن بهار، زنبق‏هاى وحشى در دامنه‏هاى مناطق كوهستانى شكفته مى‏شوند و طبيعت ايران را به صفاى خود مى‏آرايند.

مناطق انتشار

زنبق در نيمكره شمالى از اروپا تا خاورميانه انتشار دارد. اما بدون شك زيباترين زنبق‏هاى وحشى در خاورميانه پيدا مى‏شود. بعضى از آنها در صحراهاى لم‏يزرع و زمين‏هاى آهكى مى‏رويند. برخى از زنبق‏ها در كنار چشمه‏سارها و جويبارها سبز مى‏شوند و گونه‏هايى نيز خاص صخره‏ها و سنگلاخ‏ها هستند. در ميان گياهان اين خانواده تعدادى به وادى فراموشى سپرده شده و جزو گياهان كمياب به حساب مى‏آيند.

مشخصات گياه‏شناسى
رنگ گل‏ها نامحدود است. از بنفش تا سفيد، آبى كمرنگ، نارنجى و يا مخلوطى از همه گل‏ها. برگ‏ها در زنبق‏هاى امروزى بلندند و ساقه‏هاى گل‏دهنده (گل‏آذين) از ميان آنها خارج مى‏شود. در زنبق‏هاى وحشى برگ‏ها و ساقه‏ها بسيار كوتاهند.

داشتن ساقه‏هاى زيرزمينى غده‏مانند مهم‏ترين خصوصيت خانواده زنبقيان است. ازدياد زنبق نيز به وسيله جدا نمودن همين غده‏ها و كاشت مجدد آنها صورت مى‏گيرد.

خاك
زنبق علاقه وافرى به خاك‏هاى خنثى يا قليايى و سبك و قابل نفوذ دارد. اضافه نمودن قدرى آهك به خاك‏هاى اسيدى كيفيت خاك را بهبود مى‏بخشد.

براى كاشت زنبق در گلدان دو قسمت شن و ماسه، يك قسمت خاك باغچه و يك قسمت خاكبرگ را مخلوط نموده و بستر كاشت را آماده كنيد.

كاشت باغچه‏اى
براى كاشت زنبق قبل از هر چيز علف‏هاى هرز را از زمين خارج كنيد. قدرى كود پوسيده حيوانى يا خاكبرگ را در زمين ريخته و به وسيله بيل يا بيلچه خاك را زير و رو نموده و بعد از تميز نمودن زمين از سنگ‏ها و كلوخه‏ها آن را به صورت صاف يكنواخت در آوريد.

ازدياد زنبق
ابتدا زمين را آبيارى كنيد تا ساقه‏هاى زيرزمينى به آسانى از خاك خارج شوند. سپس غده‏ها را از خاك بيرون آورده به چند قسمت تقسيم كنيد. هر يك از اين غده‏ها را در گودالى به عمق هشت سانتى‏متر و به فاصله ده سانتى‏متر از يكديگر بكاريد.

روى غده‏ها را با خاك نرم و برگ‏هاى خشك بپوشانيد. بعد از كاشت غده‏ها باغچه را آبيارى كنيد.

مراقبتهای لازم
اگر زنبق را در گلدان كاشته‏ايد آن را در فضاى باز نگهدارى كنيد. در باغچه نيز به مراقبت خاصى احتياج ندارد. علف‏هاى هرز را وجين كنيد و آبيارى را از اوايل بهار شروع نماييد. فقط زمانى به زنبق آب بدهيد كه خاك خشك باشد.

چيدن گل‏ها
هر بهار شاهد گل‏هاى زيبايش خواهيد بود. ساقه‏هاى گلدار زنبق را بريده و به دوستان و عزيزان خود هديه بدهيد. در مورد چيدن گل‏ها بايد دقت شود كه اين كار موجب از بين رفتن غنچه‏ها نشود.

روى گل‏آذين زنبق معمولاً چند غنچه گل وجود دارد كه به تدريج باز مى‏شوند. موقعى شاخه‏هاى گل‏دهنده را جدا كنيد كه غنچه‏ها شكفته شده باشند.

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:30 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

ژیمنوكالیسیوم
Gymnocalycium

gymnocalycium


این كاكتوس های كوچك قرمز و زرد رنگ اخیرأ به تعداد زیادی به فروش میرسند .
دلیل این امر شكل ظریف و زیبای آنها است .
خریدار معمولا تصور میكند گیاهی گلدار را خریداری كرده است كه به آسانی میتواند آنرا نگهداری كند حال آنكه چنین نیست .
قسمت كروی شكل فوقانی در حقیقت گل نیست بلكه نوعی كاكتوس است كه بر ساقه نوعی دیگر از كاكتوس بنام تریكو سرئوس اسپاچیانوس كه قدرت جذب زیادی

دارد پیوند زده شده است .
درتابستان لازم است در محل پر نور وگرمی دور از آفتاب نگهداری شود در زمستان یك دوره استراحت را باید در 10 درجه سانتیگراد و آب بسیار كم بگذراند .
چنانچه خوب از آن نگهداری شود تعدادی جوانه كروی خواهد داد كه به نوبه خود آنها را میتوان بر ساقه های دیگر پیوند زد .
بهر حال اغلب خریداران نمیتوانند این كاكتوس ها را بخوبی نگهدارند و معمولا خشك می شوند

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:30 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

مکانیزه کردن کشاورزی دارای دو منظور اساسی است.

    _بالا بردن بهره وری کارگران کشاورزی

    _تغییر شکل دادن خصوصیات مزرعه به طوری که کارهای کشاورزی آسان تر و جالبتر شود. انسان به عنوان واحد تولید قدرت دارای توانایی بسیار نامؤثر و کم بازده است. این توان برای کار دائم 0.1وات است، بنابراین نمی توان به عنوان یک منبع اولیه قدرت از آن نام برد.

     کارگران کشاورزی برای رسیدن به بازه کافی باید کنترل کننده قدرت باشند نه مبنع قدرت. اگرچه بیش از قرن از پیدایش تراکتور گذشته است ولی می توان گفت که در خلال جنگ جهانی اول بود که برای نخستین بار نیروی حرکتی خود را بدست آورد و در طی جنگ جهانی دوم به عرصه کشاورزی معرفی شد، دلیل آن در هر دو دوره عبارت بود از نیاز روز افزون به مواد غذایی که با تعداد کمتری کارگر کشاورزی به دست می آمد.



mechanization

مقدمه ای بر پیدایش و تحول تراکتور

   1-1مقدمه

    مکانیزه کردن کشاورزی دارای دو منظور اساسی است.

    _بالا بردن بهره وری کارگران کشاورزی

    _تغییر شکل دادن خصوصیات مزرعه به طوری که کارهای کشاورزی آسان تر و جالبتر شود. انسان به عنوان واحد تولید قدرت دارای توانایی بسیار نامؤثر و کم بازده است. این توان برای کار دائم 0.1وات است، بنابراین نمی توان به عنوان یک منبع اولیه قدرت از آن نام برد.

     کارگران کشاورزی برای رسیدن به بازه کافی باید کنترل کننده قدرت باشند نه مبنع قدرت. اگرچه بیش از قرن از پیدایش تراکتور گذشته است ولی می توان گفت که در خلال جنگ جهانی اول بود که برای نخستین بار نیروی حرکتی خود را بدست آورد و در طی جنگ جهانی دوم به عرصه کشاورزی معرفی شد، دلیل آن در هر دو دوره عبارت بود از نیاز روز افزون به مواد غذایی که با تعداد کمتری کارگر کشاورزی به دست می آمد.

   2-1 تعریف تراکتور

می باشد ،معنی کلمه اخیر  (Traction) و به معنی کشنده است که اسم فاعل  (Tractor)     واژه تراکتور یک کلمه انگلیسی  

کشیدن (کشش) است .گاو آهن ها و سایر ادوات قدیمی که قبل از اختراع تراکتور با دام کار می کردند همگی از نوع کشیدنی بودند یعنی به وسیله یوغ بع دام وصل و به وسیله آن ها کشیده می شدند، تراکتورهای اولیه نیز دقیقا همین کار را می کردند.

    واژه تراکتور بنابر لغت نامه آکسفورد در سال 1856 در انگلستان برای موتورهای کششی به کار رفته است. واژه تراکتور در یک ورقه حق امتیاز در سال 1890در آمریکا برای ماشین های کششی بخاری دیده می شود ،اما امروزه تراکتور به ماشین خودرویی اطلاق می شود که از قدرت آن نه تنها برای کشیدن ادوات و ماشین های قابل حرکت استفاده می شود بلکه برای به کار انداختن ماشین های ساکن یا قابل حرکت پولی و تسمه و هم چنین محور پی تی اُ نیز کاربرد دارد.

    از نظر فنی تراکتور یک ماشین خود گردان است، برای توضیح این کلمه ، موتور و ماشین تعریف می شوند. موتور وسیله ای است که قدرت تولید می کند ولی به تنهایی قادر به تولید کار نمی باشد، خواه این موتور از نوع احتراق داخلی ،برقی، گازی و... باشد. اما ماشین وسیله ای است که کار انجام می دهد ولی قدرت تولید نمی کند. این وسیله نیز به تنهایی قادر به انجام کار نیست مگر این که از یک موتور قدرت بگیرد.

   ساده ترین کاربرد یک تراکتور استفاده از آن به عنوان یک وسیله حمل و نقل است که لااقل راننده را می تواند از یک نقطه به نقطه دیگر ببرد ،یعنی کار انجام دهد. بنابراین باید شامل موتور و ماشین باشد و این چنین است.

   هر تراکتور شامل یک موتور و ماشین است .قسمتی از تراکتور شامل کلاچ، جعبه دنده، دیفرانسیل، چرخ ها و... به استثنای موتور آن ماشین می باشد.از آن جا که این ماشین دارای موتوری است که مستقیمأ به ان وصل است بنابر این تراکتور را یک ماشین خودگردان می نامیم. بذر کار فقط یک ماشین است زیرا فاقد موتور می باشد و به تنهایی نیز قادر به انجام کار نیست ، مگر اینکه از یک تراکتور نیرو بگیرد ، در این مورد تراکتور در حکم موتور بذرکار می باشد ولی از یکدیگر جدا هستند لذا بذر کار یک ماشین خودگردان نیست.

   تراکتور مهمترین وسیله کمکی در زراعت مکانیزه محسوب می شود که از لحاظ سرعت و از حیث تحرک ،قدرت و حمل ادوات و ماشین های مختلف بر حیوانات کشنده ارجحیت دارد و شرایط اولیه تقلیل و تسهیل کار بدنی است. این دستگاه به عنوان یک ماشین کار چند جانبه قلمداد می شود که علاوه بر تولید قدرت ،اتصلات آن به ترتیبی است که وسایل کار به آسانی قابل نصب و تعویض می باشند. تراکتور برخلاف ماشین های ابزار صنعتی ، ماشین کار متحرکی است که به وسیله انسان هدایت می شود و هنگام حرکت نیز کار انجام می دهد و به این ترتیب موجب ازدیاد قدرت تولید شده در واحد سطح می گردد.

 3-1 تاریخچه و سیر تکاملی تراکتور

  معمول ترین انواع تراکتور عبارتنداز: تراکتور بخار که در آن یک موتور احتراق خارجی (موتور بخار) تولید قدرت می کند و تراکتور بنزینی که در آن یک موتور احتراق داخلی (موتور بنزینی یا دیزلی) منبع تولید قدرت است.

 1-3-1 تراکتور بخار

  اختراع و توسعه تراکتور موتور بخار یکصد سال قبل از اختراع موتور احتراق داخلی صورت گرفت. در نتیجه قدیمی ترین نوع شناخته شده تراکتور ها از نوع بخار بوده اند این تراکتور ها برای اولین بار جهت به کار انداختن خرمن کوب ها در گندم زارهای آمریکا و در دهه های آخر قرن 19 مورد استفاده قرار می گرفتند. از خصوصیت خودرو بودن آنها عمدتأ برای رفتن از یک خرمن به خرمن دیگر استفاده می گردید، بعدها با به وجود آمدن مزارع بزرگ گندم در غرب و شمال غربی آمریکا ،تراکتور های بخار تا حدودی جایگزین قدرت حیوان ، جهت آماده کردن زمین ،کشت بذر و برداشت محصول گردید. تراکتور بخار برای انجام کار در مزرعه دارای محدودیت های مخصوص به خود بودف بدین ترتیب که خیلی سنگین بود و به کندی حرکت می کرد. سوخت آن پر حجم بود و با اشکال مورد استفاده قرار می گرفت و اشکال تأمین آب دیگ بخار و سوخت مورد نیاز باعث می شد تا به مواظبت و توجه مداوی احتیاج داشته باشد، به طوری که یک نفر مراقب تأمین سوخت و آب را به عهده می گرفت و نفر دوم متوجه طرز کار تراکتور بود و هدایت آن را به عهده داشت.

 2-3-1 تراکتورهای بنزینی اولیه

  بعضی از صاحبان کارخانجات که پیش بینی می کردند در آینده تقاضای بیشتری برای قدرت مکانیکی مناسب کار در مزرعه به خصوص در بخش های گندم خیز آمریکا وجود خواهد داشت ، ساخت تراکتورهای بنزینی را قبل از قرن 19 آغاز کردند. تراکتور های اولیه جلودار صنعت تراکتورهای امروزی بوده اند که بلافاصله بعد از آغاز قرن20 شروع گردیدند و از سال1905 حرکت سریع خود را آغاز نمودند.در بهار سال1908 ،سازندگان اولین تراکتور موفقیت آمیز ،تقریبأ 300دستگاه تراکتور در حال کار در مزارع داشتند و فروش همان سال ایشان برابر با فروش 5سال گذشته آنها بود. سال بعد تعداد تراکتور های موجود به دو برابر افزایش یافت و تا اواخر سال 1910 بیش از 2000دستگاه از این تراکتورها در حال انجام کار بودند. در سال 1907 یک شرکت سازنده شروع به ساخت تراکتور کوچکی نمود بطوریکه با پایان گرفتن آن دهه چندین هزار دستگاه تراکتور را به فروش رساند. تعداد زیادی از کارخانجات سازنده تراکتورهای بنزینی به وجود آمدند و عملأ همه تولید کنندگان ماشین های کششی مجهز به موتور بخار ، یا از این حرفه خارج شدند یا به خط تولیدشان ، ساخت موتورهای بنزینی را اضافه نمودند.

   تراکتورهای بنزینی اولیه شامل یک موتور تک سیلندر بزرگ بنزینی بودند که روی یک شاسی سنگین سوار می شدند و شاسی به نوبه خود روی چهار چرخ قرار می گرفت. دو چرخ عقب به وسیله یک سری چرخ دنده سنگین و بی حفاظ چدنی به میل لنگ موتور وصل شده و ماشین را خودرو می ساختند، این تراکتورها مانند تراکتورهای بخار سنگین،پرزحمت و قوی بودند ودر حقیقت به نظر می رسید که صرفأ به منظور جایگزینی تراکتورهای قبلی طراحی شده باشند، اما آنها دارای مزایایی نیز بودند . برای مثال جابجا کردن سوخت در آنها آسانتر بود ،آب کمتری را حمل می کردند و نیاز به توجه و صرف وقت کمتری در هنگام کار داشتند . معمولأ یک نفر به تنهایی قادر به کنترل بزرگترین نوع آنه بود.

  3-3-1 تراکتورهای سبک   

   در حدود سال 1910 طراحان توجه خود را به سمت امکان تولید تراکتور بنزینی کوچکتر که بتواند تقاضای زارعین غلات و دامداران را در تأمین قدرت مکانیکی برآورده کند معطوف داشتند، در نتیجه در حدود سال 1913 تعدادی تراکتور در بازار دیده شد که نسبتأ سبک وزن بوده ولی از لحاظ  ساختمان و شکل ظاهری بسیار متفاوت بودند و در بیشتر مواردف این تراکتورها به موتورهای  2و 4  سیلندر مجهز بودند.

  تا سال 1915 زارعین با تعداد گوناگونی از انواع مدل ها و اندازه های حیرت انگیز تراکتور مواجه شدند. از تراکتورهای غول پیکر تک سیلند و دو سیلندر چهار چرخ گرفته تا یک اتصال تراکتوری برای اتومبیل های کوچک ،حتی دو ماشین شبیه یکدیگر نبودند . بعضی از آنها دو چرخ ،بعضی سه چرخ و بعضی چهار چرخ داشتند. برخی از جلو رانده می شد و برخی از عقب. در برخی گاو آهن به زیر شاسی متصل می شد ،در حالی که تراکتورهای دیگر آنها را به طریقی دنبال خود می کشیدند.رقابت بسیار داغ شده بود و مبالغ زیادی در راه نمایش عمومی آنها صرف می شد. بسیاری از ماشین های عجیب و غریب فروخته شدند ،برخی از آنها کم وبیش با موفقیت همراه بودند و بعضی دیگر با عدم موفقیت روبه رو شدند و این باعث شد امید صاحبانشان نسبت به ارزش تراکتوردرآینده بر باد برود.در حقیقت تعدادی کمی از این تراکتورهای سبک وزن اولیه غیر معقول طراحی شده و از لحاظ ساختمانی ضعیف بودند، در حالی که بسیاری از آنها این طور نبودند . خراب شدن واز کار افتادن آنها در دست زارعین می توانست عمدتأ به علت عدم اطلاع از طرز کار و نگهداری آنها باشد. دوره تراکتورهای عجیب و غریب کوتاه بود، به طوری که تا سال1917 بسیاری از آنها از بازار ناپدید شده و طراحان دوراندیش  دریافتند که در طراحی تراکتور اصول مشخصی وجود دراد که باید به آنها توجه کرد.

  موتوراکثر تراکتورهای امروزی از نوع گازئیلی است که سوخت آن ارزانتر و گشتاور یا توان پیچشی ناشی از آن بیشتر می باشد. اخیرأ نیز موتورهای احتراق داخلی گازی که از کپسول های گاز مایع بهره می گیرند روی تراکتورها سوار شده اند.

  _تراکتورهای اولیه فاقد اتصال سه نقطه  بودند و همان طور که اشاره شد ادوات کشاورزی به دنبال تراکتور کشیده می شدند ، با اختراع سیستم هیدرولیک و اتصال سه نقطه اکثر ادوات دنباله بند به صورت سوار(بدون چرخ حامل) یا نیمه سوار (با یک یا دو چرخ حامل) ساخته شدند. تراکتورهایی که ادوات برآنها سوار باشند ،قابلیت مانور و دور زدن بیشتری داشت . طول کل تراکتور و وسیله کمتر است بنابراین فضای کمتری را اشغال می کند. به خاک انداختن و در آوردن ادوات  توسط سیستم هیدرولیک صورت می گرفت. با پایین بردن اهرم هیدرولیک ،وسیله ای مانند گاو آهن به خاک می افتاد و در صورت تنظیم بودن تمایل تیغه نسبت به خاک با حرکت تراکتور به جلو وارد خاک می شد. اگر هنگام شخم زدن به خاک نرم می رسید گاو اهن پایین تر می رفت که با برخورد دوباره به خاک سخت فشار زیادی به تراکتور وارد می ساخت ،این فشار و مقاومت ناشی از تراکتور در مقابل آن ، اغلب سبب در جا چرخیدن (بکسوات) چرخ های تراکتور و گاهی شکستن خیش ها می شد. برای رفع این مشکل راننده باید اهرم هیدرولیک را کمی بالا می آورد ، گاو اهن بالا آمده و سپس اهرم کمی پایین برده می شد تا به عمق اولیه برسد. بدین ترتیب راننده باید مرتبد با اهرم هیدرولیک به اصطلاح بازی می کرد، اما سیستم هیدرولیک تراکتورهای امروزی اتوماتیک و مجهز به سیستم کنترل با کشش و کنترل با موقعیت می باشند.

  سیستم کنترل با کشش ، مقدار مقاومت روی اتصال سه نقطه تراکتور را به طور خود کار ثابت نگه می دارد. اگر مشکلی پیش بیاید که در فوق اشاره شد یعنی گاو اهن یا سایر ادوات به مانع یا زمین سختی برسند که مقاومتی بیش از حد کششی تراکتور وارد نماید "سیستم کنترل با کشش" به طور خودکار ،گاو اهن را کمی بالا می آورد ،آن قدر که تراکتور بدون سر خوردن یا    بکسوات چرخها به حرکت خود ادامه دهدو پس از رفع مانع یا مقاومت نیز وسیله را به طور خودکار به عمق تنظیم شده فرو می برد.

   _تراکتورهای قدیمی فاقد موتور تواندهی یا شافت خرمن کوب بودند. این شافت مولد حرکت دورانی است. تراکتورهای امروزی عمومأ  مجهز به این محور می باشند که به راحتی می توانند قسمتهایی از ماشین های کشاورزی که احتیاج به حرکت دورانی دارند مانند شانه برش دروگرها، پره کودپاش های سانتریفوز ،موزع بذر کارها و... را به کار اندازند. سرعت دوران این محور 540 دور در دقیقه بود ولی امروزه با 1000دور در دقیقه نیز وجود دارد . اکثر تراکتورها دارای شافت 540دور، تعدادی دارای دو شافت 540دور و 1000دور یا یک شافت قابل تعویض و تعداد کمی نیز دارای فقط شافت 1000دور می باشند. اخیرأ شافت هایی به کار برده شده اند که سرعتهای متفاوتی می توانند داشته باشند.

   چرخ های تراکتورهای اولیه برای درگیری بیشتر با خاک از نوع آهنی بود. روی آن ها برآمدگی هایی وجود داشت،پس از اختراع اتصال سه نقطه و توجه به این موضوع که ادوات سوار شونده سبب انتقال مقداری از وزن جلو تراکتور روی چرخ های عقب خواهد شد و نیز با افزودن وزنه های سنگین کننده روی چرخ های عقب و جلو و روی قسمت جلو تراکتور ، از چرخ های لاستیکی استفاده شد. با استفاده از چرخ های لاستیکی ، عبور و مرور تراکتور روی جاده های آسفالته به راحتی صورت می گیرد و سرعت حرکت تراکتورها نیز به همین دلیل افزوده گشت. تراکتورهای امروزی اغلب می توانند تا سرعت40 کیلومتر در ساعت حرکت کنند.

  _قدرت تراکتورها نیز به تدریج افزایش یافت ،تراکتورهای 65تا80 اسب بخار بسیار متفاوت است ولی اخیرأ تراکتور با قدرت 420 اسب بخار نیز ساخته شده است.

  _تعداد چرخ ها نیز به جای دو چرخ عقب و دو چرخ جلو ، به چهار چرخ عقب و دو چرخ جلو و در تراکتورهای پر قدرت به چهار چرخ عقب و چهار چرخ جلو افزایش یافته است. اندازه چرخ های عقب اکثر تراکتورها  بزرگتر از چرخ های جلو می باشد ولی تراکتورهایی وجود دارند که چرخ های جلو نیز بزرگ هستند(تراکتورهای پر قدرت).

  _تجهیز تراکتورها به قفل دیفرانسیل ،ترمزهای مستقل، فرمان های کمر شکن، کلاج دو مرحله ای و اتاق و... نیز جزء مراحل تکاملی تراکتورها محسوب می شوند.کاربرد جعبه دنده های هیدرودینامیک و هیدرواستاتیک در تراکتورهای جدید نیز یکی دیگر از این مراحل است.

   استفاده از تراکتورهای چرخ آهنی اگر چه مدتها منسوخ گشته است ولی در مواردی هنوز از تراکتورهای چرخ زنجیری برای کشیدن گاو آهن های بیش از 5خیش، خاک شکن ها(ساب سویلر) و... ویا در خاک های نرم یا زمین های باتلاقی استفاده می شود. در بعضی از تراکتورهای چرخ لاستیکی می توان از زنجیرهای مخصوصی که روی چرخ می اندازند استفاده کرد.

   تراکتورهای آینده به احتمال زیاد دارای اطاق های کولر دار با بخاری و رادیو ،ضبط حتی قهوه جوش و مجهز به وسایل کنترل الکترونیکی خواهند بود. تراکتورهای بدون راننده و هدایت شونده ،تراکتورهایی که از انرژی خورشیدی و یا نیروی برق استفاده خواهند کرد و نیز قدرت های تا700اسب بخار و بیشتر دارند ،دیدگاه آینده این ماشین خودگردان می باشد.

   4-3-1نکات مهم در خصوص تکامل تراکتور

 اختراع شده گاو آهن 8خیشه ای را با سرعت 4.8 کیلومتردر ساعت     (Fawkes)سال1858:ماشین بخار شخم زنی

در زمین هایی با پوشش چمن طبیعی می کشید

 

  (Paruins)سال1873: ماشین بخار پروینز

  احتمالأاولین کوشش آمریکایی ها برای ساختن یک ماشین کشنده زنجیری بود،گرچه دفتر ثبت اختراعات آمریکا پیدایش تراکتور چرخ زنجیری را در سال1850ثبت کرده است.

  سال1876: اختراع اتو در مورد موتور احتراق داخلی به چاپ رسید.

  سال1889: حداقل یک شرکت، تراکتور با موتور احتراق داخلی ساخت.

  سال1908: اولین آزمایش تراکتور با موتور احتراق داخلی در آمریکا انجام شد.

  1910تا1914: اولین نمایشگاه تراکتور در شهر اوماها ،ایالت نبراسکا برگزار شد.

  _تراکتورهای سبک وزن و کوچکتر عرضه شدند.

  _تراکتورهای بدون شاسی عرضه شدند.

  1915تا1919: محور تواندهی ابداع شد. 

  _ارائه قانون آزمایش تراکتور و مقررات استاندارد مربوط دانشگاه نبراسکا ارائه شد.

                                                 (Asae)1925تا1929: مورد پذیرش واقع شدن و استاندارد شدن محور تواندهی توسط   _جابه جا کردن ادوات کشاورزی با استفاده از نیروی موتور وبه صورت مکانیکی با استفاده از سیستم هیدرولیکی.

  1930تا1937: موتور دیزل روی تراکتورهای بزرگتر نصب شد.

  _تراکتورهای چرخ لاستیکی با سرعت بیشتر ارائه شد.

  _ادوات الکتریکی روی تراکتورها نصب شد.

  _تمایل برای نصب موتور با تراکم بالا ،روی تراکتورها افزایش یافت.

  _تراکتور چند منظوره مورد قبول قرار گرفت.

 مورد پذیرش قرار گرفت.   ASAEو SAE1937 تا1941: استاندارد محور تواندهی و مالبند تراکتور از طرف                                                      _سیستم خنک کننده تحت فشار برای تراکتور عرضه شد.                                                                _پر کردن تراکتورها از آب برای سنگین کردن تراکتور به منظور کشش بهتر آن به کار گرفته شد.

   _نصب ادوات کشاورزی با استفاده از اتصال سه نقطه به تراکتور عرضه شد.

   _دستگاه هیدرولیک تراکتور برای تنظیم عمق شخم عرضه شد.

   1941 تا1949: محور تواندهی به طور مستقل مورد استفاده قرار گرفت.

  _کنترل های هیدرولیکی برای ادوات کشاورزی که به وسیله تراکتور کشیده می شوند مورد قبول قرار گرفت.

  _تراکتورهای گاز سوز عرضه شد.

  _تعداد تراکتورهای چمن زنی و باغی به سرعت افزایش یافت.

  1950 تا1960: قدرت تراکتورها به سرعت بالا رفت.

  _درصد تراکتورهای دیزلی افزایش یافت.

  _تراکتورها به فرمان هیدرولیکی ،جعبع دنده اتوماتیک و جعبه دنده های چند سرعته مجهز شدند.

  1961 تا1970: قدرت تراکتورها همچنان افزایش یافت.

  _در آمریکا بجز تراکتورهای کوچک، کلیه تراکتورها به موتور دیزل مجهز شدند.

  _برای راحتی و ایمنی راننده تراکتور ، تأکید فراوان شد.

  _جعبه دنده های تمام اتوماتیک (هیدرواستاتیک) در دسترس قرار گرفت.

  _لاستیک رادیال برای چرخ های تراکتور رواج یافت.

  1970 تا1978: تراکتورهای دیزلی به توربو شارژر اینتر کولر مجهز شدند.

  _ساختمان اتاق راننده برای حفاظت سرنشین آن در هنگام واژگون شدن برای کلیه تراکتورهای جدیدی که در آمریکا به فروش می رسید الزامی شد.

  _بیشتر تراکتورهای بزرگ به اتاق کامل راننده مجهز شدند.

  _به آزمایش های تراکتور نبراسکا ،اندازه گیری شدت صدا اضافه شد.

  _تراکتورهای چهار چرخ محرک (دو دیفرانسیل) شهرت فراوان یافت.

  _درصد تراکتورهای با قدرت بیش از 75کیلووات افزایش یافت.

  2) کاربردهای تراکتور

  1) وسیله کشنده: ادواتی چون ماله ،غلطک ها ،دیسکهای سنگین و... به مال بند ثابت تراکتور قلاب شده و به وسیله آن کشیده می شود.

  2) تأمین حرکت دورانی: گاردان ماشین هایی چون دروگرها و چاپرها به محور تواندهی متصل می شوند تا حرکت دورانی قطعات آنها تأمین گردد. در حالی که خود ماشین ها به اتصال سه نقطه یا قلاب تراکتور متصل می شوند.

  3) وسیله کشنده ونیرو دهنده: وسایلی چون بیلرها و مور کاندیشنرها ضمن نیاز به حرکت دورانی که از محور تواندهی تأمین می گردد، به مالبند ثابت تراکتور قلاب شده توسط آن کشیده می شوند. 

 4) راه اندازی ماشین های ثابت: مانند آسیاب ها، پمپ های آبیاری ،ژنراتور برق، خرمنکوب ها و... به وسیله تسمه فلکه یا محور تواندهی.

 5) راه اندازی وسایل: چون بذر کارها ،کودپاش سانتریفوژ و بعضی ریک ها به وسیله محور چرخ گرد .سرعت دورانی بعضی از قطعات این ماشین ها مثلأ موزع بذر کارها ،صفحه دوار کود پاش ها و انگشتی های ریک باید متناسب با سرعت حرکت تراکتور باشد.

 6) تنظیم خودکار: کشش ادوات در خاک و ارتفاع ماشین ها از سطح زمین به وسیله سیستم های کنترل با کشش و موقعیت سیستم هیدرولیک.

 7) وجین و تنک کردن: با تنظیم فاصله مرکز به مرکز چرخ های عقب و جلو تراکتور به منظور متناسب ساختن آنها با فاصله خطوط کشت برای کولتیواتور زدن و... صورت می گیرد.

 8) به عنوان بیل مکانیکی یا تیغه: با نصب این ادوات در جلو و یا جرثقیل به عقب تراکتور ،برای خاک برداری ،خاکریزی و جابه جا کردن سایر مواد.

 9) حمل ادوات سوار شونده: برای انجام کارهای مربوطه

  3) تفاوت تراکتور و اتومبیل

  _یکی از تفاوت های تراکتور و اتومبیل ، تورک یا قدرت پیچشی زیادتر آن است. اتومبیل برای سرعت زیاد طراحی شده است لذا تورک آن کم است.دردنده سبک،یک اتوموبیل با برخورد با مانع به راحتی متوقف و موتورآن خاموش می شود ولی تراکتورها در اکثر مواقع چنین نیستند چه بسیار اتفاق افتاده که تراکتور در برخورد با یک دیوار ، به حرکت خود ادامه داده و راننده زیر آوار مانده است یا جان افرادی در آن طرف دیوار را به خطر انداخته است.

 _ارتفاع مرکز ثقل تراکتور به دلیل ضرورت،بالاتر از آن در اتومبیل می باشد.لذا اگر مقاومت ادوات پشت تراکتور بیش از حد معین شود، به راحتی ممکن است تراکتور به عقب واژگون شود. حتی محل اتصال ساق وسط (از اتصال سه نقطه) به تراکتور نیز در این اتفاق مؤثر است.

 _از طرفی کاربرد تراکتور نه برای حمل و نقل مسافر که برای اتصال ادوات و انجام کارهای کشاورزی است.

 _از نظر ظاهری در اتومبیل رادیاتور،روغن،شیر باک،پره جلو رادیاتور،دنده کمک(اکثراتومبیلها) وجود ندارد. اتومبیل ها فاقد پمپ باد، کلاج دو مرحله ای ،ترمزهای مستقل،قفل دیفرانسیل،کاهنده نهایی،محور تواندهی،سیستم هیدرولیک(اکثر اتومبیلها)، اتصال سه نقطه، مالبند،چرخ های عقب بزرگ، چرخ های جلو کوچک، سنگین کننده هاو گاز دستی هستند. پمپ هیدرولیک،جعبه دنده، صندلی ، چراغ ها، درجه های نشانگر در تراکتور نیز تا حدودی با آنچه دراتومبیل است تفاوت دارد.

 _ و بالاخره این که در حالی که موتور اکثر اتومبیل ها بنزینی است ، در تراکتورها بیشتر دیزلی هستند.

    4) طبقه بندی تراکتورها

    1-4)چرخ لاستیکی                                    2-4)چرخ زنجیری                                                                    1-1-4)دو چرخ متحرک

   الف) عرض ثابت: 1. مزرعه ای   2. باغی

   ب)قابل تنظیم : 1.سه چرخ ؛ ((1- جفت چرخ جلو:‹‹ 1.1 ثابت اکسل ثابت، 1.2 قابل انعطاف اکسل قابل انعطاف ››)) ،

2- تک چرخ جلو:(( ‹‹ 2.1 چهار چرخ :1_شاسی معمولی ‹چرخ بزرگ- چرخ کوچک› 2_ شاسی بلند ))

  2-1-4) چهار چرخ محرک

  الف) معمولی (کمکی): 1.چهار چرخ محرک مکانیکی 2. چهار چرخ محرک هیدرولیکی

  ب) چهار چرخ محرک واقعی : 1. کمر شکن مفصل دار 2. تک شاسی (( 2.1 فرمان جلو، 2.2 فرمان عقب ،2.3 فرمان چهار چرخ‹‹ خرچنگی››

   تراکتور چرخ لاستیکی:

  تراکتورهای چرخ لاستیکی متمایزترین و پیشرفته ترین نوع تراکتور بخصوص جهت مقاصد کشاورزی می باشند. براساس قدرت موتور ،محل استقرار چرخ های محرک و چرخ های فرمان(راهنما) به دو دسته دو چرخ محرک و چهار چرخ محرک طبقه- بندی می شوند.

   تراکتور دو چرخ محرک

  این تراکتورها عمومأ تراکتورهای چهار چرخی می باشند که دو چرخ عقب و در موراد استثنایی دو چرخ جلو آنها محرک می باشند.

   تراکتور عرض ثابت (استاندارد)

  دارای فاصله چرخ های مساوی از هم می باشد و قابل تنظیم نیست به این خاطر نمی توان متناسب با عرض ردیف های کاشت یک محصول بخصوص فاصله چرخ های تراکتور را تنظیم نمود.

   تراکتور مزرعه ای

  این تراکتورها اساسأ برای استفاده درعملیات خاک ورزی مزارع وسیع که فاصله چرخ ها اهمیت ندارد کاربرد دارند.

   تراکتور کوتاه(باغی)

   تراکتورهای کوچکی می باشند که جهت استفاده در محوطه های وسیع کوچک، اسطبلها،باغات و... به کار می روند. برای اینکه اگزوز به شاخ و برگ درختان برخورد نکند، اگزوز درزیر تراکتور به صورت افقی نصب می شود. برای این تراکتورها اتاق راننده در نظر گرفته نمی شود. قدرت این تراکتورها بین 15 تا60 کیلووات می باشد. هم چنین شاسی تراکتور به زمین نزدیک می باشد.

   تراکتور قابل تنظیم(چند منظوره)

     این تراکتورها به منظور عملیات کشاورزی مخصوصأ عملیات کاشت و داشت محصولات مختلف زراعی، به ویژه محصولات ردیفی مانند ذرت، چغندر قند و آفتاب گردان مورد استفاده واقع می شود. فاصله چرخ های جلو وعقب این تراکتورها قابل تنظیم می باشد.همچنین فاصله تراکتور تا سطح مزرعه دارای ارتفاع مناسبی است که مخصوصأ در عملیات داشت ،گیاه را مورد تصادم یا صدمه زدن قرار ندهد.

  تراکتورهای چند منظوره یا تراکتور ردیفکار ، تراکتوری است که عملأ برای انجام تمام کارهای مزرعه به انضمام عملیات  کاشت ،وجین و سله شکنی در مزارعی که اندازه آنها متوسط است طراحی شده است.

  مهمترین مشخصات این نوع تراکتور عبارتست از :

  -ارتفاع مناسب شاسی (محور چرخ ها) برای عبور از موانع (محصول)

  -قابلیت تنظیم عرض چرخ ها برای استفاده در ردیف های مختلف

  -قابلیت مانور خوب

  -راحتی و آسانی در جابجایی و کاربرد آن

  -سهولت و آسانی و سرعت در متصل کردن و جدا کردن ادوات دنباله بند

  -دارا بودن متعلقات مورد نیاز از قبیل سیستم هیدرولیکی و محور تواندهی

   تراکتور سه چرخ

  تراکتورهای قابل تنظیم قدیمی ،از این نوع تراکتور بوده اند.که امروزه هنوز نمونه هایی از آن پیدا می شود.فرمان روی یک یا دو چرخ جلو که به محور کوتاهی متصلند،اعمال می گردد.این چرخ ها   به طور مستقیم در زیرقسمت جلو تراکتور و بین دو ردیف محصول قرار می گیرد. تراکتورهای سه چرخ دارای دو عیب زیر می باشند.                                                           (راحتی کمتر راننده و ثبات کمتر تراکتور)

  راحتی راننده به این علت کاسته می شود که چون در بعضی از انواع این تراکتور ، چرخ ها به طور محکم و بدون هیچ گونه انعطاف پذیری به یک محور کوتاه و ضخیم متصل می باشند به همین خاطر هنگامی که به یک مانع مواجه می شود. تمام قسمت جلوی تراکتور بالا و پایین رفته و تکان های شدیدی به کل تراکتور وارد می کند وبه این علت دارای عدم ثبات و تعادل می باشد.  و همچنین هنگامی که تراکتور با سرعت بالا در حال گردش باشد خطر واژگونی تراکتور بسیار زیاد می گردد.

  راحتی راننده با طرح بخصوصی از چرخ های جلو در این نوع تراکتورها ،می تواند تأمین گردد. این طرح بخصوص ،بالا و پایین رفتن قسمت جلو تراکتور را کاهش می دهد. در این طرح دو چرخ جلو توسط دنده هایی با هم در ارتباطند که اجازه می دهد هنگام برخورد با یک مانع و ضمن عبور از آن ،یکی از چرخ ها به سمت بالا و چرخ دیگر به همان اندازه به سمت پایین حرکت کند.

  تراکتور جفت چرخ جلو

  از انواع تراکتور های سه چرخ می باشد که دو چرخ جلو کاملأنزدیک به هم می باشند.

  تراکتور اکسل ثابت

 یک نوع تراکتور جفت چرخ جلو می باشد که دو چرخ نزدیک به هم پیوسته هستند، در این حالت اگر یکی از دو چرخ جلو از مانع بالا رود ضمن این که تمام وزن جلو تراکتور از این طریق و با ضربه به لاستیک اعمال می شود،چرخ دیگر نیز از زمین آزاد می شود وقسمت جلو تراکتور به اندازه ارتفاع مانع تغییر موضع داده و لرزش های شدیدی را برای این قسمت ایجاد می نماید که اثرات آن بر کل تراکتور نیز اعمال می شود.

   تراکتور با اکسل قابل انعطاف

  در این نوع تراکتور اکسل مجهز به یک سیستم "تقسیم بار" می باشد. به این صورت که اگر یکی از چرخ ها بر روی مانعی با ارتفاع مشخص واقع شود. چرخ دیگر همچنان تماس خود را با زمین حفظ می کند .چنانچه وزن تراکتور بر فرض 400 کیلوگرم باشد ،در جمیع شرایط متعادل مزرعه هر چرخ همچنان نصف وزن را تحمل می کند .ضمنأ قسمت جلو تراکتور به اندازه نصف ارتفاع مانع از زمین فاصله می گیرد، به این ترتیب تا حدودی نوسانات ناشی از عدم تسطیح مزرعه و جاده به نصف کاهش می یابد،دوام تراکتور زیادتر و خستگی راننده کمتر خواهد شد.

  تراکتور تک چرخ جلو

 در این نوع تراکتور سه چرخ ،چرخ جلو تنها یک عدد می باشد. خصوصیات این تراکتور تقریبأ مشابه نوع تراکتور اکسل ثابت است.

   تراکتور چهار چرخ

  از انواع تراکتورهای قابل تنظیم (ردیفکار) می باشند که اکسل جلو آنها عریض و قابل تنظیم می باشد.پایداری این تراکتورها در مزرعه و مخصوصأ در سر پیچ بیشتر بوده و در نتیجه در سطح مزرعه استقرار بهتری خواهند داشت. ضمنأ با توجه به عریض بودن اکسل جلو در برخورد با موانع ،تراکتور انعطاف بیشتری از خود نشان خواهد داد. این تراکتورها به خاطر این که اکسل جلو آنها به گیاه برخورد نکند دارای ارتفاع اکسل بیشتری نسبت به تراکتورهای عرض ثابت (استاندارد) می باشند.این تراکتورها عمدتأ به منظور کشش ادوات دنباله بند ساخته شده اند و حرکت خود را از طریق دو چرخ محرک عقب کسب می نمایند. بعضی از انواع تراکتورها دارای جفت چرخ عقب می باشند.

  تراکتور شاسی معمولی

  از انواع تراکتور دو چرخ محرک می باشند که ارتفاع شاسی و اکسل آنها از نوع تراکتور عرض ثابت بیشتر است ، تا مانع از برخورد با محصول شود.این تراکتور ها برای انجام کارهایی از قبیل شخم زدن،کلوخ شکنی(هرس زدن)، تسطیح زمین، جاده کشی ،جمع آوری محصول،بسته بندی علوفه و...کاربرد دارند.

  تراکتور چرخ بزرگ

در این نوع محور چرخ های عقب یا در امتداد اکسل و در سطح افق به موازات اکسل می باشند.

    تراکتور چرخ کوچک

   در این نوع تراکتور محور چرخ های عقب در سطح عمودی به موازات اکسل عقب در ارتفاعی پایینتر از ان قرار دارد.

   تراکتور شاسی بلند

  این تراکتورها برای عملیات داشت محصولات مرتفعی مانند ذرت،آفتابگردان،نیشکر و... مورد استفاده واقع می شوند.فاصله اکسل های جلو و عقب تراکتور تا سطح زمین با بهره گیری از مکانیزمهای مخصوص زیادتر انتخاب شده است.سیستم کاهنده نهایی در چرخ های عقب این تراکتورها با ترتیب خاصی طراحی شده و با کمک زنجیر و چرخ زنجیر ارتفاع مطلوبی را بین محور چرخ تا دیفرانسیل (شاسی تراکتور تا کف زمین) ایجاد کرده اند. این فاصله بین 60تا150 سانتی متر قابل تنظیم (ردیفکار) است که برای محصولاتی که ارتفاع زیاد دارند طرح ریزی شده است .در ضمن تمام ادوات دنباله بند به این نوع تراکتور قابل اتصال می باشد.

   تراکتور چهار چرخ محرک

  این تراکتورها برای تولید توان مالبندی بیشتر ساخته شده اند و در شرایط  نامساعد زمین نسبت به تراکتورهای چهار چرخ معمولی مزیت دارند. در این تراکتورها علاوه بر دو چرخ محرک عقب ،دو چرخ محرک جلو نیز به کار رفته است.دو چرخ جلو به وسیله قدرت مکانیکی یا قدرت هیدرولیکی به حرکت در می آیند و اندازه آنها ممکن است کوچکتر از چرخ های عقب یا برابر با چرخهای عقب باشد.این تراکتورها دارای قدرت زیاد و معمولأ از 130تا400 قوه اسب بخار عرضه می شوند.تراکتورهای چهار چرخ محرک که گاهی به تراکتور دو دیفرانسیل نیز معروفند می توانند با فرمان مفصلی روی شاسی یا گردش چرخ های جلو،یا گردش چرخ های عقب و یا گردش هر چهار چرخ به هر طرف هدایت شوند.

  ویژگیهای این تراکتورها عبارت انداز:فرمان مفصلی روی شاسی،فرمان هیدرولیکی،سیستم کاهنده نهایی خورشیدی (سیاره ای) ،ترمزهای دیسکی روغنی،جعبه دنده 12سرعته و ساختمان اتاقک راننده می باشد.

   تراکتور چهار چرخ محرک معمولی(کمکی)

  این نوع تراکتور ،تراکتور دو چرخ محرک معمولی می باشند که در صورت نیاز می توان نیرو را به چرخ های جلو نیز انتقال داد و آنها را محرک نمود.این انتقال نیرو توسط سیستمهای مکانیکی ویا هیدرولیکی انجام می گیرد.چرخ های جلو این تراکتورها مجهز به فرمان هیدرولیکی می باشد. قطر چرخ های جلویی این تراکتورها از قطر چرخهای جلویی تراکتورهای معمولی بیشتر و از قطر چرخ های جلویی تراکتورهای چهار چرخ محرک واقعی کمتر است.

   تراکتورهای چهار چرخ محرک مکانیکی

  دراین نوع نیرو از یک جعبه دنده کمکی متصل به جعبه دنده کمکی (متصل به جعبه دنده اصلی) مجهز به اهرم خلاص و درگیری به قفل گاردان و میل گاردان منتقل می گردد.سپس از طریق دیفرانسیل جلو و یا اکسل جلو نیرو به چرخ ها منتقل می شود. در دو انتهای اکسل جلو و متصل به چرخ ها نیز برای کنترل حرکت تراکتور به سمت چپ و راست از چهار شاخ گاردان استفاده شده است.

   تراکتور چهار چرخ محرک هیدرولیکی

  این تراکتورها مجهز به یک پمپ هیدرولیکی می باشند که روغن هیدرولیک را از طریق لوله های فشار قوی به موتورهای هیدرولیکی در داخل هر یک از چرخ های جلو ارسال می کند ،این موتورهای هیدرولیکی در صورت لزوم و توسط اهرمهای کنترل هیدرولیکی به کار انداخته شده و محور جلو تراکتور را محرک می نماید.

  این نوع نسبت به نوع مکانیکی دارای مزایای زیر می باشد:

  -جعبه دنده کمکی ،قفل گاردان ،میل گاردان،دیفرانسیل جلو در این سیستم حذف شده اند.

  -به طور خودکار سرعت خطی چرخ های جلو و عقب توسط سوپاپ های هیدرولیکی بخصوص تنظیم می شود.

  تراکتور چهار چرخ محرک واقعی

  به تراکتورهایی اطلاق می شود که قطر چرخهای جلو و عقب با هم برابر بوده و از نظر طراحی سیستم فرمان به دو دسته کمر شکن و تک شاسی تقسیم می شوند.

  تراکتور مفصل دار ،کمرشکن

  یک جفت اکسل صلب (فاقد مکانیزم فرمان) در این نوع تراکتورها متصل به دو شاسی فرعی می باشد.دو شاسی فرعی توسط یک لولای مرکزی با هم در ارتباط می باشند،از قدرت هیدرولیکی برای فرمان دادن تراکتور از طریق لولای مرکزی استفاده می شود ، گاهی اوقات نیز به منظور کنترل جهت چرخش از سیستم مکانیکی استفاده می شود.

  تراکتور تک شاسی

 این تراکتورها تنها دارای یک شاسی اصلی بوده که اکسل ها بر روی آنها سوارند و تراکتور فاقد شاسی فرعی است. محور چرخها در دو انتهای اکسل قرار دارند .انتقال قدرت توسط چهار شاخ گاردان صورت می گیرد.در این نوع تراکتورها ممکن است فرمان فقط بر روی چرخ های جلو یا روی چرخ های عقب  ویا بر روی هر چهار چرخ اعمال شود.

    تراکتور فرمان جلو

   در این نوع تراکتور تک شاسی ،کنترل تراکتور از طریق چرخ های جلو صورت می گیرد

    تراکتور فرمان عقب

   در این تراکتور عمل فرمان بر روی چرخ های عقب اعمال می شود.

    تراکتور فرمان چهار چرخ

   کنترل و هدایت تراکتور ،در اینجا از طریق هر چهار چرخ انجام می پذیرد.

     تراکتور 

    فرمان پذیری چرخهای جلو وعقب در این تراکتورعکس هم می باشد.دراین حالت هرچهار چرخ تراکتوردر تغییر مسیر تراکتور دخالت دارند.

    تراکتور خرچنگی

    در این تراکتور فرمان روی هر چهار چرخ اعمال می شود منتهی با این تفاوت که هر چهار چرخ به طور هماهنگ و در جهات مختلف گردش می نمایند و به لحاظ اینکه این تراکتور از پهلو نیز می تواند حرکت کند به نام خرچنگی معروف است.

    تراکتور چرخ زنجیری

  در حال حاضرازاین تراکتورها جهت امورکشاورزی تقریبأ استفاده نمی شود زیرا به علت پیشرفت تکنولوژی وساخت تراکتورهای چرخ لاستیکی،عملأ احتیاجی به این تراکتورها نمی باشد،مخصوصأ به این علت که قدرت مانور تراکتورهای چرخ لاستیکی به نحو مطلوب تأمین شده است ، از تراکتورهای زنجیری در زمین های خیلی نرم ،مزارع باتلاقی و یا مزارعی که در هر صورت استقرار تراکتورهای چرخ لاستیکی مسئله باشد استفاده می شود.

    مکانیزم تحرک و کشش در تراکتورهای نوع زنجیری شامل دو زنجیر پهن می باشد که هر کدام بر روی دو چرخ آهنی حرکت می کنند. یکی از این دو چرخ آهنی دندانه دار است و به عنوان چرخ محرک عمل می کند و دیگری به طور آزاد می چرخد.عمل فرمان دادن  به وسیله خود زنجیرها و از طریق کاهش سرعت یکی از زنجیرها نسبت به زنجیر دیگر انجام می گیرد.

   استفاده از تراکتور چرخ زنجیری تا قبل از ایام جنگ جهانی اول محدود بود. تانکهایی که درآن زمان تکامل یافته وعبوراز مناطق جنگی ناهموار را با موفقیت کامل به اثبات رساندند نشان دادند که برای استفاده به عنوان یک دستگاه کششی مناسبند. در نتیجه در طول سالهای بعد تکامل موفقیت آمیز تراکتورهای چرخ زنجیری در اندازه های کوچک و بزرگ برای استفاده های گوناگون به طور نسبی افزایش یافت. استفاده از تراکتورهای چرخ زنجیری همان طور که گفته شد در کشاورزی محدود است اما از این تراکتورها به خوبی می توان در موارد زیر استفاده کرد:

  -عملیات وجین،سله شکنی و ترمیم باغهای میوه بزرگ

  -عملیات زراعی مورد نیاز در تولید غلات و سایر محصولات کشاورزی در بعضی از مناطق شیبدار

  -برای تراس بندی ،جاده سازی،عملیات خاکبرداری و تسطیح اراضی

   طبقه بندی تراکتورها از نظر کاربردی

  تراکتورهای عمومی

  تراکتور عمومی یک تراکتور چهار چرخ معمولی است که معمولأ فاصله شاسی آنها از زمین نسبت به تراکتورهای ردیف کار کمتر است این تراکتور برای اکثر عملیات مزرعه یا مرتع مناسب است ،از این تراکتور برای کار کردن در اصطبل دام ها نیز می توان استفاده کرد.

   تراکتور همه کاره(ردیف کار)

  تراکتوری است برای انجام تمام عملیات زراعی شامل کاشت ، داشت و برداشت در مزارع استفاده می شود. در زراعت مکانیزه محصولات ردیفی استفاده می شود ، فاصله آنها از سطح زمین قابل توجه است و با سرعت های مختلف کار می کنند.همچنین فاصله چرخ های آنها با توجه به فاصله ردیف های محصول قابل تغییر می باشد.

   تراکتور های باغی

  این تراکتورها از جمله تراکتورهای عمومی کوچک هستند و به ترتیبی ساخته و تجهیز شده اند که بتوانند به راحتی در اطراف درختان کار کنند. تراکتور های باغی معمولأ با شاسی کوتاه ساخته می شوند و دارای کمترین تجهیزات متعلقه می باشند.

   تراکتورهای باغچه ای

  این تراکتورها به تراکتور چمن زنی نیز معروفند و قدرتی در حدود 15 کیلو وات داشته واساسأ برای نگهداری چمن زارهای وسیع طرح ریزی شده است .این تراکتور برای کشیدن یا حمل ماشین هایی از قبیل چمن زنی ،جارو کشی ،برف روبی و وسایلی مانند تیغه بولدوزر به کار می رود به علت ارتفاع کم شاسی از زمین و طراحی خاص این تراکتور برای کارهای سبک ،معمولأ برای عملیات زراعی به کار نمی رود.  

  تراکتورهای صنعتی

  در اندازه و انواع مختلف برای کارهای مخصوص صنعتی و حمل وسایل سنگین در کارخانجات،فرودگاهها و...ساختخ می شوند. این تراکتورها را می توان به دستگاههای بالابر ،حفاری،بارکن و ضمائم مشابه مجهز نمود.

   تراکتورهای خاص

  مخصوص کار در تپه ها ،باتلاق،جنگل و... می باشند .این تراکتورها متقاضی کمتری دارند .تراکتورهای تپه برازمین های ناهموار و شیبهای زیادتر از20درجه طراحی شده اند ،برای این منظور سیستم فرمان و بعضی از مکانیزمهای دیگر بر طبق کار آنها تغییر داده شده اند.تراکتورهای حمل درخت یک تراکتور دو دیفرانسیل می باشد که برای خارج کردن تنه درختان بزرگ از جنگل و بارگیری آنها به وسایل حمل و نقل ساخته شده است و ترکیبی از یک تراکتور کشاورزی و صنعتی است.

   تراکتور دستی (تیلر)

  یک تراکتور دو چرخ است که با دست نگهداری و هدایت می شود. دارای یک موتور کوچک یک سیلندر می باشد که با هوا خنک می شود .در بعضی از انواع آن موتور عامل حرکت ادوات متصل به آن می باشد ،مثلأ در عملیات چمن زنی که موتور تیلر ،یک تیغه افقی دوار یا رفت و برگشتی را به حرکت در می آورد ،گاهی اوقات نیز موتور عامل حرکت تیلر می باشد که در این حالت بر عکس قبل که راننده وظیفه جلو راندن و هدایت تیلر را بر عهده داشت ،راننده فقط وظیفه هدایت تیلر را انجام می دهد. به تیلر می توان ادوات دنباله بندی نظیر رتیواتور،گاو آهن یک خیش و... نیز وصل نمود. همچنین با بستن یک تریلی کوچک می توان از آن جهت باربری و حمل و نقل در مسافت های کوتاه استفاده نمود.

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:31 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

پتریس یا سرخس
 
یکی از مقاوم ترین و ارزشمندترین گیاهان آپارتمانی پتریس یا سرخس معمولی است. زادگاه این گیاه چین و ژاپن است و گیاهی است محکم که دارای برگ های قوی و برافراشته که به صورت دسته گلی دور هم جمع شده است که این برگ ها به تدریج به اطراف متمایل می شوند و رشته های دراز و باریکی را تشکیل می دهند. این گیاه به سبب مزایای تزئینی و سازگاریش با محیط متداول ترین فوژر آپارتمانی است.

گیاه پتریس یا سرخس

پتریس کرتیکا یک نوع از این گیاه است که دارای خط سفیدی در میان برگچه هاست. پتریس ها در گلدان ها نسبتا تنگ ولی کاملا زهکشی شده می کارند و خاک آنها را مخلوطی از خاک چوب و خاک برگ انتخاب می کنند. هنگام تعویض گلدان این گیاه اسفندماه است و تمام آنها به جز نوع ابلق را در جایی کاملا روشنی قرار می دهند. حرارت لازم برای این گیاه حرارتی معتدل بوده و به آب مرتب نیاز دارد و در تابستان می توان هر هفته تغذیه آنها را با مقداری کود محلول در آب تکمیل کرد. این گیاه برای آپارتمان ها بسیار مناسب است به طوری که مدت ها می توان آنها را در آنجا نگهداری کرد.

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:31 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

درخت اقاقیا

درخت سريع‌الرشد و خزان پذير با تاج گسترده و برگهايي مركب از 23ـ11 برگچة بيضوي به رنگ سبز تيره كه خوشه‌هاي آويخته گلهاي معطر ...

درخت اقاقیا

نام علمي : Robinia pseudoacacia
خانواده : Leguminosae
نام انگليسي : Fales Acacia

مورفولوژي
درخت سريع‌الرشد و خزان پذير با تاج گسترده و برگهايي مركب از 23ـ11 برگچة بيضوي به رنگ سبز تيره كه خوشه‌هاي آويخته گلهاي معطر و سفيد رنگ آن در اواسط بهار و اول تابستان ظاهر مي‌شوند. گلها شبيه گل نخود بوده و عطر آنها در فضا مي‌پيچد. حداكثر بلندي 25 متر و گستردگي درخت به 15 متر مي‌رسد.

نيازها
مكان آفتابي، در هر نوع خاك حتي خشك و فقير به شرط آنكه غرقاب نباشد رشد مي‌كند. شاخه‌هاي درخت شكننده هستند و ممكن است در اثر بادهاي شديد آسيب ببينند. حداقل دماي قابل تحمل ان 15ـ درجه سانتيگراد است.

كاربرد
جهت كاشت در پاركهاي جنگلي و شهري، جنگلكاريها و باغچه‌هاي بزرگ مناسب است.

ازدياد
از طريق كاشت بذر و يا جدا كردن و كاشت ريشه جوشها در فصل پاييز و يا قلمه‌هاي ريشه در فصل زمستان امكان‌پذير است.

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:32 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

پیش رس کردن سبزیجات یا کشت گلخانه ای

 

مقدمه
سبزی یکی از مواد غذایی مهمی است که مصرف آن برای تغذیه سالم و بهداشت بدن ضروری است. با توجه به اینکه سبزیکاری معمولی در مزرعه و یا با انبار کردن و کنسرو نمودن سبزیها نمی‌توان نیازهای جامعه را در مواقع معینی از سال یعنی در زمستان و بهار برطرف نمود و اغلب در زمستان و بهار کمبودی از نظر تولید و عرضه سبزی تازه بوجود می‌آید لازم است با استفاده از امکاناتی که تکنولوژی امروز در اختیار ما قرار داده اقدام به پیش رس کردن و تولید سبزی خارج از فصل نمود.

مزارع سبزی

روشهای پیش رس کردن سبزیها
پیش رس کردن سبزی در گلخانه و شاسی
مطمئن‌ترین وسیله برای پیش رس کردن و حتی تولید دائمی سبزی استفاده از گلخانه است. گلخانه محیطی قابل کنترل بوده و می‌توان درتمام سال و در هر نوع آب و هوایی تولید سبزی را ادامه داد. مشکل استفاده از گلخانه یکی هزینه سنگین ساختمان آن است و دیگر اینکه تولید سبزی در گلخانه احتیاج به تخصص دارد تا بتوان از آن استفاده اقتصادی کرد.

پیش رس کردن سبزی با پوشش‌های پلاستیکی
یکی از روشهای ساده و ارزان پیشرس کردن سبزی استفاده از پوشش‌های پلاستیکی می‌باشد. پوشاندن و محافظت گیاه پس از کاشت و یا نشاء با پوشش‌های پلاستیکی نه تنها باعث رشد و نمو سریعتر گیاه می‌شود بلکه مقدار و کیفیت محصول سبزی نیز افزایش می‌یابد. نایلونهایی که برای پوشش بکار می‌روند شامل دو نوع PE (پلی اتیلن) و PVC (پلی وینیل کلرید) می‌باشد که نوع PE مناسبتر بوده و بیشتر برای پوشش بکار می‌رود و دارای دوام خوبی است بطوری که 3-1 سال می‌توان آن را مورد استفاده قرار داد.

نایلون PE می‌تواند 80 درصد نور را از خود عبور دهد و ضمنا غیر قابل نفوذ به آب و مقاوم به گرما و سرما است. نایلون PVC قابل چسباندن و جوش دادن بوده و غیرقابل نفوذ به آب و گاز است و مقاوم به درجه حرارت از 20- تا 50 + درجه سانتیگراد می‌باشد. طرز استفاده از نایلون و روشهای معمول پیش رس کردن سبزی با پوشش‌های پلاستیکی به شرح زیر می‌باشد:

پوشش‌های سطحی
برای این منظور از نایلون PE بطول 12 متر استفاده می‌شود. پس از کاشت بذر و یا نشاءکاری نایلون را توسط دست و یا ماشین‌هایی که به همین منظور ساخته شده‌اند روی سطح کشت شده پهن کرده و اطراف آن را جهت استحکام با خاک می‌پوشانند. در صورت نیاز به تهویه نایلون را به فواصل معینی سوراخ می‌کنند. بدین ترتیب خاک زیر پوشش زودتر گرم شده و باعث می‌شود که بذرها زودتر سبز شده و رشد نمایند.

تونل‌های پلاستیکی
توسط تونل‌های پلاستیکی می‌توان سبزیها را 5-2 هفته پیش رس کرده و کیفیت آنها را نیز افزایش داد. ساده‌ترین تونل‌ها ، تونل بسیار کوتاه یا مینی‌تونل می‌باشد که ارتفاع آن در حدود 50 سانتیمتر بوده و برای پوشش آن از نایلون PE استفاده می‌شود. برپا کردن مینی‌تونل به این صورت است که به فاصله 6-3 متر درطول تونل پایه‌های چوبی کوتاه قرار داده و توسط یک رشته سیم کلفت آنها را بهم متصل می‌کنند. برای نگهداری پوشش به فاصله هر 3 متر یک مفتول آهنی را به شکل کمان در خاک فرو برده و روی این اسکلت ساخته شده نایلون کشیده می‌شود.

برای استحکام بیشتر تونل را در جهت باد می‌سازند. علاوه بر مینی‌تونل از تونل‌های پلاستیکی کوتاه تا ارتفاع یک متر و تونل‌های بلند تا ارتفاع 2 متر برای پیش رس کردن سبزی استفاده می‌کنند. برای برپا کردن تونل بفاصله هر 3 متر 2 عدد مفتول آهنی یکی در زیر و دیگری در روی پوشش نایلون در زمین فرو می‌برند و پوشش نایلونی در بین این دو کمان آهنی کشیده و محکم قرار می‌گیرد و در انتهای تونل نیز بسته می‌شود.

سبزیهایی که می‌توان پیش رس کرد؟
در برنامه پیشرس کردن باید نیازهای بازار را مورد توجه قرار داد و سبزیهایی را پیشرس نمود که بعنوان سبزی تازه و خارج از فصل مورد تقاضا می‌باشند. گوجه فرنگی ، خیار ، کاهو ، لوبیاسبز ، فلفل دلمه‌ای ، تربچه ، کرفس و مارچوبه سبزیهایی هستند که بعنوان سبزیهای تازه و نوبرانه اهمیت زیادی دارند.

برداشتن پوشش
برداشتن پوشش‌های نایلونی باید به تدریج و با احتیاط انجام گیرد یعنی گیاهان زیر پوشش را باید تدریجا به هوای بیرون عادت داد و این کار در شرایط ابری بودن هوا و درجه حرارت متوسط بخوبی امکان‌پذیر است.

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:34 PM
تشکرات از این پست
svh2005
svh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 18447
محل سکونت : مازندران

پاسخ به:بخش گیاهان

گیاهان گوشتخوار

 

مقدمه
اما چرا یک گیاه حشره می خورد؟ مگر نه اینکه گیاهان مواد غذایی را از خاک دریافت می کنند؟ پاسخ این است که گیاهان حشره خوار در زمینهایی مانند مردابها یا لجنزارها رشد می کنند که خاک آن از نظر مواد مغذی بسیار فقیر است. این گیاهان برای دریافت نیتروژن و مواد مغذی دیگر، به شکار حشرات و استفاده از مواد موجود در آنها پرداخته و برای این منظور تکامل یافته اند.

 بسیاری از افراد هنگام صحبت از گیاه حشره خوار به یاد ونوس مگس خوار (Venus flytrap) می افتند. این گیاه در مردابها می روید و از جمله گیاهانی است که می توان در گلخانه نیز پرورش داد. تله این گیاه از دو برگ تشکیل شده که مانند کفه های صدف باز و بسته می شوند. به محض اینکه حشره ای محرکهای درخشان این برگها را لمس کند، تله بسته می شود و تا زمان هضم حشره، بسته باقی می ماند. در اینجا به معرفی چهار نوع دیگر از مشهورترین انواع گیاهان حشره خوار می پردازم

گیاه کوزه ای:

گیاه کوزه ای (pitcher-plant) دارای گونه های بسیار متنوع و از بزرگترین انواع گیاهان حشره خوار محسوب می شود. و ارتفاع بعضی از گونه های آن گاهی به ۶۰ سانتیمتر می رسد. این گیاه بیشتر در مردابها و لجنزارها می روید و هر گیاه دارای یک ساقه بلند و صاف و یک گل بزرگ با گلبرگهای سرخ و مادگی چتر مانند است که در تابستان می شکفد.

 کوزه های این گیاه، در واقع برگهای آن هستند که دورتا دور این ساقه و نزدیک به زمین قرار دارند. این برگها لوله ای و به شکل کوزه ای دهان گشاد هستند. هر گیاه در اواسط بهار ۵ یا ۶ برگ جدید می دهد که هر ۱۵ روز یکی از آنها باز می شود. در پایان تابستان تمام برگها رشد کرده و کامل می شوند و در طول زمستان و حتی تا تابستان بعدی، باقی می مانند.

 این برگها آب را در خود نگه می دارند. شهد گیاه در اطراف کلاهک و دهانه کوزه ترشح می شود و حشرات را به سوی خود جلب می کند، حشره با رسیدن بر روی برگ به درون کوزه حرکت می کند، تارهای مو مانند که به سمت پایین متمایل هستند و سطح لغزنده کوزه، حشره را به پایین هدایت می کند و این شکار نگون بخت که نمی تواند از کوزه خارج شود، در آب موجود آن غرق می شود.

 برگ کوزه ای منزلگاه موجودات بسیار ریز مانند تک یاخته ها، کرمهای بسیار کوچک و سخت پوستان ذره بینی آبزی است. لارو سه نوع حشره هم در این کوزه ها زندگی می کنند که همه اینها همزیستان گیاه هستند و همراه با باکتریها، کار هضم حشره شکار شده را بر عهده دارند. در اوایل تابستان، حشرات بالغ از برگهای کهنه خارج شده و در برگهای تازه تخم گذاری می کنند. برگ کهنه که هضم کننده هایش را از دست داده، می میرد و برگهای تازه جایگزین آن می شوند

 

کوزه ای

۲ – دروزرا (Drosera) یا شبنم خورشید :(sundew)

این گیاه در بسترهای خزه خشک شده می روید. دروزرا از بالا شبیه یک قطره درشت سرخرنگ و براق به عرض ۵ تا ۱۰ سانتیمتر است. برگهای گرد و پهن آن که هر یک بر روی ساقه ای جداگانه قرار گرفته، سرخ و کرک دار هستند و قسمت پایین آنها و ساقه سبز رنگ است. گل این گیاه سفید رنگ است و بر روی ساقه ۱۰ سانتیمتری که از میان رستنگاه ساقه های برگها خارج می شود، می شکفد.

 این گیاه نیز برای شکار حشرات از برگهای خود استفاده می کند. تارهای متعدد سوزنی شکل بر روی برگ وجود دارند که نوک هر یک از آنها یک قطره ماده چسبناک وجود دارد که شبیه قطره شبنم یا شهدی شیرین به نظر می رسد. این قطره ها، حشراتی چون پشه، مگس و انواع حشرات دوبال را به سوی خود جذب می کند. فرود حشره بر روی یک قطره، موجب چسبیدن او بر آن شده و حشره با تقلا برای آزاد شدن، بیش از پیش خود را به دام می اندازد.

 پس از اینکه حشره تسلیم شد، تارها به ترشح شیره ای پر از آنزیم می پردازند که حشره را هضم و جذب می کند. گاهی تمام برگ به آهستگی به دور شکار می پیچد و کار هضم حدود ۲ روز طول می کشد. سپس برگ گشوده شده و باقیمانده حشره همراه با باد از برگ جدا می شود

 

-۳باترورت (Butterwort) یا گیاه کره ای:

باترورت یکی از نامتعارف ترین گیاهان حشره خوار است. این گیاه بر روی شکاف سنگها و صخره ها می روید. باترورت گلهایی ظریف و زیبا - معمولا به رنگ بنفش و آبی- دارد که در ماههای آخر بهار می شکفند. باترورت نام خود را به خاطر برگهایی که به نظر چرب و "کره ای" شده اند به دست آورده است. برگهای این گیاه به صورت مجموعه ۳ تا ۶ تایی و در گونه هایی بسیار بیشتر- بر سطح زمین می روید. با بررسی دقیق متوجه خواهید شد که برگها دارای دو نوع غده ترشحی هستند. غدد برآمده ای که کار ترشح ماده چسبناک و کره ای را بر عهده دارند و غدد کوتاهی که مواد هضم و جذب کننده را ترشح می کنند.

این دو غده بویی ایجاد می کنند که مگها، شته ها و شش پایان را به تله چسبناک جذب می کند. حشره ای که به دام بیافتد، با تقلا برای رهایی، موجب ترشح شیره هضم کننده می شود. برگها به آهستگی لوله می شوند و حشره را هضم و جذب می کنند.

 

-۴ بلدرورت :(bladderwort)

بلدرورت یا گیاه مثانه دار در برکه ها، دریاچه ها و نهرهایی با جریان آب آهسته و در کل در آبهایی با عمق کمتر از ۶۰ سانتیمتر یافته می شود. این گیاه بدون ریشه در نزدیکی سطح آب شناور می شود و شاخه های آن تا ۹۰ سانتیمتر و بلندتر رشد می کند و ساقه های آن پر برگ هستند. این ساقه ها تا ۲۰ سانتیمتر بالای سطح آب رشد می کنند و خوشه هایی از گلهای زرد رنگ که شبیه گل میمون هستند، بر آنها می شکفد. ساقه های زیرآبی منشعب شده و برگهای نخ مانند بسیار از آنها جوانه می زند. این برگها دارای کیسه های کوچک و سبکی هستند که مثانه یا bladder نام دارند. مثانه های جوان شفاف هستند و به تدریج تیره می شوند. هر مثانه در واقع تله ریز و تو خالی است که ورودی آن یک طرفه است.

 اگر یک حشره آبزی کوچک یکی از چهار تار محرک این مثانه را لمس کند، در تله باز میشود و مانند یک جارو برقی، حشره به داخل این کیسه مکیده شده و درب تله در یک چشم برهم زدن حدود یک ۱۵ هزارم ثانیه - بسته می شود.

 ساقه ها که دارای غدد ترشح آنزیم هستند، کار هضم و جذب طعمه را بر عهده دارند. مثانه پس از یک یا دو ساعت آماده شکار طعمه جدید خواهد بود

 

نکاتی دیگر :

در بعضی مناطق جهان گیا هانی می رویند که به گیاهان گوشتخوار مشهورند و به محض این که حیوان یا پرنده کوچک یا حشره ای روی برگ های آن گیاهان بنشیند , برگها به طور ناگهانی بسته می شوند و آن درخت یا بوته , تیغهای خود رادر بدن این جاندار گرفتار فرو می برد و شیره جان وی را که از خون یا نوعی لنف تشکیل شده است , توسط خارهای خود می مکد . گیاهان گوشتخوار دیگری وجود دارند که اگر پرنده باب میلشان بر سر شاخه و برگ آنها بنشیند , با بستن برگ های خود آن را گرفتار می کنند و اگر حشرات و یا پرندگان باب میل و سلیقه آنها نباشد هیچ واکنشی از خود نشان نمی دهند و اگر سنگ یا جسم دیگری به اندازه و وزن پرنده و یا حشره دلخواه گیاه بر سر شاخه و برگ آن بگذاری , هیچگونه واکنشی از سوی گیاه دیده نمی شود

به طور حتم تصاویرى از گیاهان گوشتخوار را دیده اید؛ تصاویرى که در آنها برگ هاى آرواره مانند براى شکار حشره اى نگونبخت به انتظار نشسته و یا طعمه لذیذى را نصیب خود ساخته اند. اسرار فیزیکی گیاهان گوشتخوار این گیاهان با آرواره هاى قوی خود که همان برگ هاى تغییر شکل یافته اند، قادرند در یک چشم بر هم زدن و در یک دهم ثانیه، حشرات نشسته در دام را اسیر خویش سازند و از آنها به عنوان منبع غذایى استفاده کنند. برخى از گیاهان نیز جنبش ها و تحرکات برق آسایى را براى اهداف غیر تغذیه اى به کار مى گیرند؛ به طورى که در این قبیل گونه هاى گیاهى از حرکات سریع براى انتشار دانه، گرده و یا دور کردن شکارچیان استفاده مى شود. ساختار بافت ها و اندام هاى گیاهى در برخى موارد، داراى تفاوت هاى بسیار بارز و عمیقى با گونه هاى جانورى است. براى مثال، همانطور که مى دانیم ماهیچه و بافت هاى عضلانى در گیاهان وجود ندارد، پس گیاهان یاد شده چگونه مى توانند چنین حرکات سریع و برق آسایى از خود نشان دهند؟
دو دانشمند به تازگى با بهره گیرى از قوانین فیزیک، به تشریح و توصیف اصول مکانیکى ساختار این قبیل گیاهان پرداخته و نشان داده اند که این سرعت و حرکت چگونه در پیکره آنها ظهور مى یابد.
ماهادوان، پروفسور ریاضیات کاربردى و مکانیک در دانشگاه هاروارد واقع در کمبریج ایالت ماساچوست آمریکا مى گوید: براى درک زیست شناسی، همواره بهتر است ابتدا قوانین اساسى و بنیادى موجود در این حوزه را فرا گیریم؛ قوانین فیزیکى و شیمیایى و نیز اصول ریاضیاتى که جهان زنده بر پایه آن بنا شده است.
وى و یکى از شاگردانش به نام اسکوتیم، با انتشار یافته هاى خود در شماره اخیر مجله ساینس پرده از اسرار این گیاهان چابک برگرفته اند.
آنها گیاهان سریع را به دو گروه عمده تقسیم کرده اند: گیاهانى که سلول هاى خود را براى ایجاد حرکت هاى سریع، متورم و چروکیده مى کنند و نیز گروه دیگر، گیاهانى که از تکنیک تورم و چروکیدگى براى رها سازى ناگهانى انرى ذخیره شده استفاده مى کنند و این عمل را در قالب یک حرکت به اصطلاح قاپ زدن و در چنگ گرفتن براى به دست آوردن طعمه یا یک حرکت انفجارى براى انتشار دانه ها و گرده ها انجام مى دهند.
گیاه Aldrovanda یا به اصطلاح گیاه چرخ آبگرد که عموزاده هاى گیاه مگس گیر ونوس است، به گروه نخست تعلق دارد. این موجودات گوشتخوار بسیار کوچک و نازک هستند؛ به طورى که سلول هاى آنان مى توانند به سرعت به وسیله جذب آب متورم شوند و کناره برگ ها را به یکدیگر نزدیک کنند و این عمل را با چنان سرعت بالایى انجام دهند که بى مهرگان آبزى موجود در اطراف گیاه، فرصت و مجالى براى گریختن نیابند و به عنوان غذایى لذیذ در دام گیاه گرفتار آیند.
پروفسور ماهادوان تصریح مى کند: گیاهان بزرگ تر نمى توانند این عمل را با چابکى و با چنین سرعت بالایى انجام دهند و از خواص فیزیکى ویه آب و قابلیت کشسانى آن بهره کافى را ببرند.
به گفته وی، مگس گیر ونوس در گروه دوم از این گیاهان چابک و شکارچیان سریع جاى مى گیرد. این گیاهان داراى برگ هایى به شکل عدسى هستند که به طرف داخل خمیدگى یافته اند و به هنگام قرارگیرى به روى یکدیگر، محفظه بسته اى را به مانند یک قفس و تله براى طعمه خویش پدید مى آورند.
هنگامى که یک مگس، عنکبوت یا هر حشره کوچک دیگرى روى برگ هاى این گیاه گوشتخوار گام مى نهد، ماشه برگ را تحریک مى کند و سرانجام آنها را مى چکاند و به این ترتیب، برگ ها به سرعت با جذب آب فراوان به درون سلول هاى خود، متورم مى شوند و نیروهاى وارده از این جریان به برگ، موجب قرارگیرى دو برگ روى یکدیگر و بسته شدن محفظه خواهد شد. همانطور که روشن است، در پایان این عملیات گیاه مى تواند از طعمه به دام افتاده، براى تغذیه استفاده کند.
کارل نیکلاس، زیست شناس گیاهى دانشگاه کورنل در نیویورک تاکید مى کند: سیستم هاى طبقه بندى جدید، روش هاى ریاضیاتى مطلوبى براى توصیف پدیده اى که انسان ها سال هاى متمادى شاهد آن بوده اند را در اختیارمان قرار مى دهد و به کمک این ابزار مى توان بیش از پیش پرده از اسرار این موجودات شگفت انگیز برگرفت.
ماهادوان و همکارانش چندى پیش نتایج تحقیقات خود را در زمینه رفتار تغذیه اى گیاه مگس گیر، در ورنال نیچر منتشر کرده بودند و اینک انتشار نتایج تحقیقات جدید آنان مى تواند با تکمیل یافته هاى پیشین، پنجره جدیدى را به دنیاى گیاهان و اسرار نهفته در آن بگشاید و جنبه هاى تاریک رفتار این گونه هاى زنده را روشن سازد.
بر اساس یافته هاى این دانشمندان، حرکت آب در درون سلول ها با ویگى هاى فیزیکى منحصربه فرد آن، سیگنال هاى الکتریکى و نیز رهاسازى انرى ذخیره شده و نهفته در سلول ها، سه پایه فیزیکى کلیدى و مهم براى ظهور گیاهان چابک و شکارچیان سریع در جهان گیاهى است

نحوه شکار در این گیاهان
1- تله های سطحی چسبناک که شکار خود را با نوکهای چسبناک وحساس برگ به قید میکشد
گیاه حشیش الدهن که دارای برگهای سبز مایل به زرد میباشدو پنگویکولا نیز نامیده میشود از این نوع است و در نیم کره شمالی یافت میشود این گیاه میتواند جانوران را به خود جلب کند زیرا برگ صاف سبز باز وبراق بوده ودارای بوی عجیبی است این گیاه به سادگی حشرات را میگیرد ولی برای هضم ان باید یک یا دو روز وقت صرف کند وقتی جانوری نظیر مورچه یا عنکبوت بروی برگی میخزد صمغ چسبناک به پاها واندامش میچسبد این امر سبب میشود تا جانور را به تقلا وامیدارد و تقلا وکشمکش جانور باعث میشود که غده های زیر سطح برگ به تولید صمغ بیشتر و شیره گوارشی بپردازد. لبه پیچ دار برگ به ارامی رو به سمت بالا چرخیده لذا عصاره بیشتری بدرون تله ریخته میشود
و جانور را به پایین تله میکشاند و ان را در وسط برگ هضم میکند واین عمل تا دو یا سه روز ادامه دارد پس از اتمام گوارش سوپ مایع جانور درون پوسته برگ برده میشود و سطح برگ را کاملا خشک نگه میدارد و اسکلت هضم نشده به بیرون رانده میشود ودوباره به حالت اولیه بر میگردد
عمل تله چسبناک سطحی با شاخه های حساس در: دروزرا
تله کوزه مرگبار نابنط گرمسیری تله ساده بسیار موثری است که انواع ان یافت شده است بسیاری از این تله ها کوچک میباشند وفقط میتوانند حشرات را به دام بیندازند اما پاره ای از انها دارای کیسه های بزرگی اند که میتوانند موشها-مارمولک-قورباغه وحتی پرندگان را در خود جای دهند
گیاه نابنط استرالیائی به نام سفالوتوس کیسه های کوچکی دارد که در دایره نزدیک بهم در روی زمین میرویند گیاه مشتمل بر این دایره کیسه ها و دایره دیگری،از برگ های معمولی سبز میباشد این گیاه فقط در ناحیه کم وسعت خلنگزار ها ی جنوب استرالیا یافت میشود کیسه ها به رنگ سبز میباشند وخطوط سرخ وسفید در اطراف لبه سر پوش کیسه ها دیده میشود سر پوش نیمه باز روی کیسه ها حرکت نمی کنند و در یک حالت ثابت مانده وکیسه را شبیه به یک گل معمولی جلوه میدهند کیسه از ماده ابکی وسیالی که برای خود ساخته نیمه پر است
گیاه نابنط امریکایی سه نوع گیاه نابنط امریکایی وجود دارد که همه از یک خانواده ودارای ویژگی های مشابه هستند نوع کمیاب این گیاه فقط در باتلاق میروید وبنام هلیا مفورا معروف است


لازم به ذکر است این سه گیاه(نابنط امریکایی واسترالیائی و گرمسیری) در هیچ جای دنیا در کنار هم نم رویند
تله های گیرنده
ابن گیاهان تنها در باتلاق ها ولجنزارهای امریکای شمالی میرویند وبه مع الوصف معروف هستند
عمل این تله ها بسیار سریع میباشد تله قفس رو بازی است که اماده است در ان حشره ای را صید کند اگر حشره ای در این قسمت قرار گیرد تله بسته خواهد شد ودندانه های سفت لبه برگ به میله های در بر گیرنده وبهوجود اورنده قفس تبدیل میشود جانور بسیار کوچکی مثل مورچه قادر به فرار خواهد بود ممکنست که حیوانات بزرگتر نطیر ملخ بدام بیفتند ولی ملخ انقدر قوی هست که برگها را با پاهای اره مانندش بریده و خود را نجات دهد در غیر این صورت با ان که قسمتی از بدنش خارج از قفس قرار دارد اسیر و گرفتار خواهد ماند
نکته مهم در مورد این گیاه این است که سه تاژک سخت ومستقیم بشکل مثلث روی هر نیم برگ قرار دارد که اگر با سوزن به ارامی این تاژک را خم کنید فورا تله بسته میشود اگر از حساس ترین قسمت برگ ،لبه سبز رنگ عبور کرده و شهدی که در انجا ساخته میشود را بچشند در این حالت هیچ خطری حشرات را تهدید نمیکند بجز این که انها به نقطه سرخ کمرنگ پا نهاده وبا لغزشی تاژک را لمس کنند

اگر من و شما خودمان را  اصلاح کنیم ، جامعه درست می شود

پنج شنبه 19 اسفند 1389  1:34 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها