0

بخش گیاهان

 
mamiran
mamiran
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آذر 1389 
تعداد پست ها : 466
محل سکونت : زنجان

گیاهان دما را حس می‌کنند

گروهی از دانشمندان انگلیسی در تحقیقات خود نشان دادند که گیاهان به شدت نسبت به تغییرات دما حساس هستند و این تغییرات را از طریق ژن‌ها حس می‌کنند.
 

به گزارش مهر، محققان مرکز جان اینز در انگلیس دریافتند که گیاهان به طور شگفت‌انگیزی به دما حساس هستند و می‌توانند تغییرات بسیار جزئی دما حتی به اندازه یک درجه سانتیگراد را درک کنند.

نتایج این کشف می‌تواند توضیح دهد که گیاهان چگونه می‌توانند به تغییرات آب و هوایی واکنش نشان دهند. همچنین با کمک این تحقیقات می‌توان گیاهانی برای کشاورزی ایجاد کرد که بیشترین تحمل گرمایی را در دمای بالا داشته باشند.

این محققان با بررسی گیاه Arabidopsis thaliana نشان دادند یک عنصر کلیدی در حساسیت گیاهان به دما وجود دارد.

این عنصر کلیدی یک پروتئین تخصصی به نام H2A.Z است که به شدت به دور ساختار نوکلئوزوم DNA پیچیده می شود. زمانی که دما بالا می‌رود H2A.Z به DNA اجازه می‌دهد که به طور گسترده‌ای خود را باز کرده و نوکلئوزوم را ذوب کند. به این ترتیب این ساختار تغییر یافته نوکلئوزوم می‌تواند وارد سایت‌های فعال کننده‌های مختلف DNA شود.

این محققان در این خصوص توضیح دادند: نتایج بررسی‌های ما حاکی از آن است که سطح فعالیت این پروتئین به دما پاسخ می‌دهد. این نتایج، مکانیزمی را نشان می‌دهند که از طریق آن می‌توان بر روی بیان ژنتیکی گیاه اثر گذاشت و اجازه نداد که این پروتئین در نوکلئوزومها نفوذ کند. به این ترتیب ژن‌ها می‌توانند دمای بیشتری را تحمل کنند.

براساس گزارش ساینس دیلی، کشف این مکانیزم‌ها می‌تواند کاربردهای بسیاری برای توسعه یک سیاست امنیت غذایی داشته باشد. با کمک این سیاست‌ها می‌توان گیاهان خوراکی را کشت داد که نسبت به دماهای بالاتر نیز مقاوم باشند.

چهارشنبه 24 آذر 1389  3:30 AM
تشکرات از این پست
mamiran
mamiran
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آذر 1389 
تعداد پست ها : 466
محل سکونت : زنجان

بزرگترین گل جهان شکفت

همشهری‌آنلاین
بزرگترین گل جهان به نام تایتاناوم (titanum) که ارتفاع آن به یک و نیم متر می‌رسد در باغی در توکیو؛ پایتخت ژاپن شکفت.

 

 

 

هزاران نفر در پارک گل و گیاه توکیو با وجود گرمای شدید هوا برای دیدن این گل که نام علمی آن Amorphophallus titanum  است در باغ گل و گیاه Koishikawa در توکیو در صف ایستادند.

در بیست سال گذشته این نخستین بار است که این گل در ژاپن باز می شود.

البته این گل که محل اصلی رویش آن در اندونزی است، بوی بسیار بدی دارد.

چهارشنبه 24 آذر 1389  3:32 AM
تشکرات از این پست
mamiran
mamiran
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آذر 1389 
تعداد پست ها : 466
محل سکونت : زنجان

عشق خواهر و برادری گیاهان

همشهری آنلاین:
پژوهشگران آمریکایی می‌گویند، گیاهان خواهر و برادرشان را می‌شناسند و زمانی که کنار یکدیگر رشد می‌کنند، رفتار دوستانه‌تری دارند.
 

گروه تحقیقاتی دانشگاه دلاور در نوارک، چندین هفته متوالی رشد ۳ هزار گیاه آرابیدوبسیس را در آزمایشگاه زیر نظر گرفته است. آرابیدوبسیس یکی از معروف‌تر‌ین گیاهانی است که در تحقیقات علمی از آن استفاده می‌شود. پژوهشگران آمریکایی تایید می‌کنند که گیاهان، خواهر و برادر خود را از گیاهان غریبه تشخیص می‌دهند.

گیاهان مواد و ترکیبات گیاهان مجاور را بررسی می‌کنند. گیرنده‌های ریشه گیاه با بررسی این مواد تشخیص می‌دهد که آیا گیاهی که در مجاورت او رشد می‌کند، غریبه است یا از مادر مشترکی پدید آمده است! اگر گیاه همسایه غربیه باشد، رقابت تا جایی که ممکن باشد بالا می‌گیرد. هر گیاه تلاش می‌کند با دواندن ریشه، تا آخرین ذره آب را به خود جذب کند و فرصتی برای رقیب نمی‌گذارد. پژوهشگران آمریکایی می‌گویند، در این حالت، گیاه با تغییر سیستم رشد خود انرژی زیادی صرف گسترش ریشه‌هایش می‌کند، در حالی که اگر دا‌نه‌های هر دو گیاه از یک مادر باشند این رقابت به نحو محسوسی کاهش پیدا می‌کند.

علاقه‌مندی به نزدیکی میان خواهر و برادرها

گیاهانی که مادر مشترک دارند رفتار دوستانه‌تری از خود نشان می‌دهند و ذخایر موجود را عادلانه ‌تقسیم می‌کنند. جالب اینجاست که در سطح خاک هم داستان تغییر می‌کند. در حالی که در شرایط معمولی، گیاهان از تماس با گیاه مجاور پرهیز می‌کنند، خواهر و برادر از نزدیک‌شدن به هم ابایی ندارند.

نتیجه این پژوهش نه تنها برای علاقه‌مندان به گل و گیاه کاری جالب است، که می‌تواند در موارد دیگری هم کاربرد داشته باشد. مثلا این پژوهش تا حدی روشن می‌کند که چه زمانی دو گیاه در کنار یکدیگر رشد بهتری دارند. البته سوال‌های زیادی هم هنوز بی‌پاسخ‌اند.
مثلأ اینکه: در شرایطی که تمامی دانه‌ها از یک مادرند، با توجه به احترام فامیلی، فرآیند رشد چطور تنظیم می‌شود؟ یا اینکه: آیا به دلیل عشق خواهر و برادری و علاقه‌مندی به نزدیکی است که چنین کشتزارهایی در برابر عوامل بیماری‌زا آسیب‌پذیرترند؟

دویچه‌وله

چهارشنبه 24 آذر 1389  3:35 AM
تشکرات از این پست
cosama
cosama
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 413
محل سکونت : تهران

کاکتوس و پرورش آن

کاکتوس و پرورش آن

يکي از گل هاي زيبا و هميشه سبز که نگهداري آن براي همه گل دوست ها آسان است، کاکتوس است. اين گياه کوچک خاردار، علاوه بر گل هاي قشنگ و زيبايي که دارد، از خواص ديگري هم برخوردار است از جمله استفاده از ميوه آن براي خوردن يا مصرف آن در داروهاي شيميايي يا تاثير آن در تصفيه هوا. کاکتوس خود يک طبيعت کوچک و گوياست. خيلي ها زيبايي گياه کاکتوس را چندان منطبق با معيارهاي زيباشناسي معمول نمي دانند، اما در مقابل، عده ديگري هم هستند که با عشق و علاقه اي عجيب به گردآوري و تربيت اين گياه صبور، مقاوم و زيبا مي پردازند و پرورش کاکتوس را سرگرمي دلپذيري مي دانند. پس از جنگ جهاني دوم، شمار دوستداران و پرورش دهندگان کاکتوس افزايش يافت تا آن جا که حتي انجمن هاي بزرگي در بعضي کشورها پا گرفت که به طور تخصصي به کار پرورش و نگهداري کاکتوس پرداختند. در ايران هم بخصوص در سه دهه گذشته کاکتوس طرفداران زيادي پيدا کرده است و عده زيادي به کشت، بازپروري و نگاهداري کاکتوس پرداخته اند. کاکتوس ها انواع بسيار متنوع و مختلفي دارند و هر يک از گونه هاي آن ها نيز ارزش خاص خود را دارد.

بعضي انواع کاکتوس به اسم هاي طنزآميز عاميانه اي نظير گل مار، زبان مادرشوهر، صندلي مادرزن و ... مشهورند و از همين رهگذر جذابيت هاي ديگري هم براي اين گياه به وجود آمده است. کاکتوس ها از گياهان کم توقع هستند و اگر در شرايط مطلوب قرار بگيرند و حداقل نيازهاي آن ها تامين شود گل مي دهند. اين گياه پس از رده ارکيده ها، بزرگ ترين تيره گياهان را پديد آورده اند و زادگاه اصلي آن ها قاره آمريکاست. کاکتوس ها گياهاني داراي خارهاي بزرگ هستند که در حقيقت خار آن ها برگ شان است. اين گياهان از گروه گياهان گوشتي و از رده دولپه اي هاي جدا گلبرگ هستند. ساقه اين گياهان بسيار ضخيم و گاه از حالت استوانه خارج شده و شکل اصلي خود را از دست مي دهد. در دشت هاي بزرگ و جنگل هاي آفريقاي جنوبي، استراليا، مکزيک و پاراگوئه که در بيشتر ايام سال، آب و هوا خشک است کاکتوس ها به وفور رشد مي کنند. علاوه بر اين کاکتوس بومي کناره هاي اقيانوس اطلس و پهنه هاي مديترانه اي به ويژه جزاير قناري بين اسپانيا و شمال آفريقا نيز هستند. تنها در بيابان هاي قاره آمريکا بيش از يک هزار گونه کاکتوس با شکل ها، اندازه ها و رنگ هاي گوناگون زيست مي کنند. آرژانتين، شيلي، پرو و بوليوي نيز از جمله کشورهاي شناخته شده در پرورش کاکتوس هستند و گاه گونه هاي بسيار غول پيکري از کاکتوس ها در اين مناطق رشد مي کنند. بلندي اين درخت ها گاهي به 15 الي 20 متر مي رسد. در جنگل هاي برزيل بعضي از کاکتوس ها به صورت اپي فيت هستند (در تنه هاي درختان زندگي مي کنند) و ظاهر بسيار شگفت انگيزي دارند. مهم ترين ويژگي اين گياه تحمل و صبوري آن هاست و خود را با همه شرايط نامساعد محيطي سازگار مي کند و مصداق بارز بيشترين استفاده از حداقل امکانات است. حتي از اندک رطوبتي، بيشترين استفاده را مي کنند و با کمترين مقدار آب و مواد غذايي زنده مي مانند بي آن که زيبايي و طراوت خود را از دست بدهند.

 


 

..................................
يار هميشه همراه راسخون  
 

http://vba.ir/

http://rasekhoon.net/weblog/irani/index.aspx

یک شنبه 28 آذر 1389  6:51 PM
تشکرات از این پست
cosama
cosama
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 413
محل سکونت : تهران

جينکو بيلوباSalisburia adiantifolia

جينکو بيلوباSalisburia adiantifolia

اکثريت وسيعي از افرادي که مبتلا به عارضه طنين صدا در گوش هستند در طول تلاش هاي خود براي رهايي يافتن از اين عارضه ممتد با درخت پر سياوش مويي يا همان Ginkgi biloba برخورد داشته‌اند. بعضي از اين افراد به استفاده از آن ادامه مي ‌دهند، بعضي با تأمل و درنگ در مورد مصرف آن تصميم مي ‌گيرند و بعضي از ترشحات برگ هاي خشک آن سود مي برند.

درخت ژينکوبيلوبا

اين درخت از کهن ‌ترين گونه هاي باقي مانده در روي زمين است که قدمت آن به حدود 200 ميليون سال پيش در عصر دايناسورها باز مي ‌گردد. زماني بر اين باور بودند که درخت پرسياوش مويي داراي قدرت هاي جادويي است و امروزه اين مطلب پذيرفته شده است که جينکو داراي نقش و اثر دارويي بر حقي است.

مکانيسم عمل ترشحات ژينکو براي بهبود بعضي بيماري ها

ترشحات جينکو که به صورت قرص، مايع يا تزريق درون رگي تهيه مي ‌شوند به دلايل بسياري براي نارسايي مغزي مصرف مي ‌شوند. مکانيسم عمل آن به اين صورت است که با افزايش دادن جريان خون به سمت مغز و توسعه و بهبود ارسال پيام هاي عصبي موجب کاهش نارسايي مغز مي ‌شود. هم چنين اين محصول يک تنظيف کننده بدون راديکال آزاد است. نارسايي مغزي مي ‌تواند باعث ايجاد مشکلاتي در مهارت ها و قابليت هاي معمولي فردي، کاهش انرژي و توانايي فيزيکي، افسردگي، پرخاشگري، سرگيجه، سردرد و صداي زنگ در گوش شود. با آن که بعضي از افراد مبتلا به طنين صدا در گوش به مفيد بودن جينکو ايمان دارند افراد ديگري اعتقاد دارند که جينکو روي هم رفته در اين مورد بي ‌اثر است. در مورد مکانيسم اين عمل بايد گفت مهم ترين اجزاي جينکو شامل فلاونوئيدها و ترپنوئيدها مي‌ شوند. جينکوليدB، ترپنوئيدي که تا کنون وجود آن در هيچ گونه ديگري گزارش نشده است. در شرايط آزمايشگاهي از عمل عامل هاي فعال کننده پلاکت هاي خوني جلوگيري مي‌ کند. اين عامل ها براي شروع تجمع يافتن پلاکت هاي خوني ضروري هستند و اين مرحله در حقيقت مرحله آغازين انعقاد خون است. پس بنابراين ممکن است جينکو بتواند در شرايط طبيعي بر روند لخته شدن خون تأثير منفي بگذارد و اين مي ‌تواند دليلي باشد براي آن که چرا روز به روز بر تعداد خونريزش بيني در ميان افرادي که از جينکو استفاده مي‌ کنند افزوده مي ‌شود.

اسامي ژينکو بيلوبا

نام قديمي جينکو بيلوبا Salisburia adiantifolia بوده است و نيز داراي نام هاي رايج درخت پر سياوش مويي و درخت چهل تاج مي ‌باشد و هم چنين نام هاي چيني زيادي براي آن وجود دارد. در ژاپن نيز به آن Icho و به ميوه آن Ginnan مي ‌گويند. اين درخت وقتي که جوان است داراي شکل هرمي با شاخه‌ هاي بلند قائم و قلمي است و هنگامي که مسن‌ تر شد تاج آن پراکنده و نامنظم مي‌ شود. اين درخت مي‌ تواند تا 35 متر طول و 10 متر قطر ساقه داشته باشد. اين درخت برگ ريز است و برگ هاي آن بر روي شاخه ‌هاي بلند پراکنده هستند در حالي که در رأس شاخه‌ هاي کوتاه تراکم يافته‌اند. شاخه ‌هاي کوتاه اين درخت نمود بسيار جالبي از گياه جينکو هستند که هر ساله تاجي از برگ هاي جديد درست مي ‌کنند و هم چنين توليد ميکرو سپورانژيوم و تخمک توسط اين شاخه هاي کوتاه صورت مي‌ گيرد. شاخه ‌هاي کوتاه پس از چند سال که زمان آن در واريته هاي مختلف فرق مي ‌کند بلند شده و توليد برگ هاي پراکنده و غير مجتمع مي ‌نمايند. شاخه‌ هاي بلند معمولا يک شاخه کوتاه انتهايي براي چند سال بعد ايجاد مي‌ نمايند. اين قابليت توليد شاخه ‌هاي کوتاه مي ‌تواند دليل آن باشد که چرا مدت زمان رشد درخت در مقايسه با ساير نهاندانگان طولاني است. و هم چنين مي ‌تواند روشن سازد که چگونه درخت مي ‌تواند از اين قابليت خوب براي بقا برخوردار باشد. برگ هاي جينکو داراي دمبرگ بلند بوده و در شکل و اندازه ‌هاي متنوع هستند. در کل برگ هاي جينکو داراي دو لوب، فاقد رگبرگ مياني و بطور غير عادي کنگره ‌دار هستند. رگبرگ ها مکررا منشعب مي‌ شوند و بعضي از آن ها در هم ادغام مي‌ گردند. اين گياه دو پايه بوده و اسپورانژيوم هاي آن روي شاخه ‌هاي کوتاه تشکيل مي ‌شوند. ميکرواسپورانژيوم ها با آرايش نگيني يا تسمه‌اي به تعداد 3 تا 6 عدد بر روي شاخه قرار گرفته‌اند و هر يک مانند يک محور نوساني پرچم هاي زيادي را که نزديک بهم مرتب شده‌اند، در بر مي ‌گيرند. پرچم در حقيقت يک برآمدگي با پايه کوتاه با 2 تا 4 کيسه گرده است که به صورت طولي شکاف مي ‌خورند. مگاسپورانژيوم ها معمولا به تعداد 1تا 3 عدد به صورت افراشته بر روي شاخه قرار مي‌ گيرند و هر يک شامل يک شاخه بلند هستند که يک تخمک را در هر سمت خود نگه مي ‌دارد. تخمک بدون پايه و صاف بوده و در پايه داراي يقه مي باشد و برهنه است. ميوه ي جينکو شفت مانند با گوشت نارنجي است که يک درون بر چوبي را مي پوشاند. ميوه‌ هاي جينکو در پاييز در هنگام افتادن مقادير زيادي بوتيريک اسيد توليد مي ‌کنند که سبب ايجاد بوي نامطبوع و زننده‌اي مي ‌شود. .

..................................
يار هميشه همراه راسخون  
 

http://vba.ir/

http://rasekhoon.net/weblog/irani/index.aspx

یک شنبه 28 آذر 1389  6:52 PM
تشکرات از این پست
cosama
cosama
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 413
محل سکونت : تهران

نقش جنگلها

نقش جنگلها

تعاریف جنگل
تعریف اول
جنگل ناحیه‌ای که از درختهای انبوه پوشیده باشد را جنگل می‌نامند. در جنگل طبیعی معمولاً درختان کوچک و بزرگ وتنومند بطور نامنظم وهمچنین علفهای خودرو فراوانند.
تعریف دوم
جنگل مجموعه ای است از درختان، درختچه ها، پوشش گیاهی، جانوران و میکروارگانیسم ها (قارچها، باکتریها و ویروسها) که به همراه عوامل طبیعی غیر حیاتی مانند خاک، آب، دما، باد و ... محیط و رویشگاه (Habit) مشخص و معلومی را به وجود آورده اند.
مقدمه کلی
جنگلها در تمام نواحی زمین که قابلیت رشد درخت در آنها وجود دارد و از نظر ارتفاع در زیر خط درخت قرار دارند یافت می‌‌شوند، مگر اینکه بارش باران در آنجا کم بوده، یا تناوب آتش سوزیهای طبیعی زیاد باشد. جنگلها عمدتاً شامل تعداد زیادی از گونه‌های درختان با ارتفاع مختلف می‌‌باشند، و در کنار اینها درختچه‌ها و درختان جوان رشد می‌‌کنند، که سبب استفاده بهینه از نور آفتاب می‌شود. یک جنگل به شکل طبیعی اش، محل زندگی بسیاری از جانوران و گونه‌های گیاهی می‌‌باشد، و زیست توده آن در هر واحد سطح، در مقایسه با بیشتر زیست بومها زیادتر می‌‌باشد. از دیدگاه بوم‌شناختی، ممکن است یک جنگل از یک درختزار متمایز باشد. جنگل کم و بیش، سایبانی متراکم دارد، و شاخ و برگ درختان به هم می‌‌رسند یا این که در هم تنیده می‌‌شوند؛ یک درختزار عمدتاً سایبان بازی دارد، که مقداری نور خورشید از بین درختان نفوذ می‌‌کند.
بیشتر از تمام مناطق دنیا جنگلهای برگ ریز معتدل بر اثر فعالیتهای انسان تحت تأثیر قرار گرفته‌اند. در اکثر مناطق معتدل، نواحی وسیعی از جنگلها برای احداث راههای کشاورزی از بین رفته‌اند. این فرآیند چندین قرن پیش در اروپا آغاز شد و منجر به باقی ماندن تعداد کمی از جنگلهای خالی از سکنه شد. در شرق آمریکای شمالی، جنگل زدایی با ورود مهاجران اروپایی آغاز شد اما هنوزبه وسعت آنچه در اروپا رخ داده، نرسیده است.
بوم شناسی
عوامل زیستی و غیر زیستی رویشگاه‌های جنگلی با تأثیرات متقابلی که بر هم می گذراند، سبب برقراری و تداوم سیکل حیاتی در جنگل می شوند به عبارتی دیگر این تأثیرات دینامیک سبب ایجاد مراحل و فازهای تحولی در جنگل می شود. جوامع جنگلی گوناگون در نتیجه تأثیرات متقابل عوامل حیاتی و غیر حیاتی بر هم در طی دوران بسیار طولانی که به میلیونها سال قبل بر می گردد؛ توانسته‌اند بر مبنای ویژگیهای اکولوژیکی و نیازهای زیستی خود، مناطق مختلفی را تحت پوشش خود قرار دهند. به عبارتی دیگر هر گونه گیاهی شرایط اکولوژیکی خاصی را می تواند؛ تحمل کند و بر همین اساس در مناطق مختلف دنیا پوشش گیاهی متفاوتی را شاهد هستیم. به طوری که در عرض های جغرافیایی پایین جنگلهای تروپیکال (مناطق حاره ای) را شاهدیم و با افزایش عرض جغرافیایی به ترتیب گونه های مناطق مدیترانه‌ای، معتدله خزان کننده و در نهایت گونه های سوزنی برگ همیشه سبز (مناطق بوره آل) را می توانیم مشاهده کنیم. اما این وضعیت در برخی مناطق به دلیل تفاوتهایی که در شرایط اکولوژیکی به وجود می آید از جمله شرایط توپوگرافیک (پستی و بلندی)، ادافیک (خاک)، بیوتیک (زیستی)، کلیماتیک (آب و هوا)، ممکن است مغایر با اصول کلی عنوان شده در بالا باشد. به طور مثال در ارتفاعات مناطق تروپیکال (حاره ای) چه بسا گونه های مناطق معتدله و... را شاهد هستیم. اما آنچه را که باید به آن اشاره نمود این است که اجزا اصلی تشکیل دهنده رویشگاههای جنگلی نیز مانند تمام جوامع زیستی در طول حیات خود همواره متأثر از عوامل طبیعی و غیر طبیعی، تحولات گوناگونی را سپری می نمایند.
 تخریب جنگل
در جنگلهای طبیعی شروع سیکل تمامی و تحملی در جنگل و به تبع آن روند توسعه و پایداری در اکوسیستم‌های جنگلی همراه با مرحله تحولی «تخریب» همراه است. بنابراین یک درخت جنگلی پس از رسیدن به سن دیر زیستی فیزیولوژیک، یعنی زمانی که اندامهای مختلف یک درخت جنگلی در نتیجه کهولت سن و پیری، دچار نارسایی شدند، در نتیجه اختلالاتی که در فعالیتهای بیولوژیکی گیاه حادث می شود، که نماد ظاهری آن خشک شدن شاخه ها و اندامهای قسمت‌های هوایی درخت (تاج)، کوچک شدن سطح تاج پوشش درخت، پوسیده و توخالی شدن تنه در اثر حمله آفات و بیماریها خواهد بود. در چنین شرایطی با حدوث یک باد سنگین و با بارش سنگین نزولات جوی (بخصوص برف)، ایجاد زلزله، صاعقه، زمین لغزش و سایر عوامل تخریب طبیعی، درختان مزبور افتاده و در نتیجه حرفه هایی در تاج پوشش جنگل ایجاد می شود که در واقع روندهای تحولی در جنگلهای دست نخورده (جنگل بکر) از همین نقطه آغاز می شود. (دلفان اباذری ۱۳۸۱). این مرحله تحول می تواند به طور نسبی طولانی (در یک سیکل طبیعی) و یا کوتاه مدت (در نتیجه حدوث عوامل غیر مترقبه طبیعی) باشد (Emborg و همکاران ۲۰۰۰). به دنبال ایجاد حفره در توده های جنگلی و تابش نور بر عرصه رویشگاه با مساعد بودن شرایط رویشگاهی و وجود بذر مناسب (به لحاظ کمی و کیفی)، گروههای زادآوری به تدریج حفره های موجود را پوشش می دهند که این مرحله از تحول را تحت عنوان «مرحله تحولی تجدید حیات» نامیده می شود. گروههای زادآوری به مرور زمان و در نتیجه رقابت بین آنان بر میزان رشد قطری و ارتفاعی خود می افزاید و در این مرحله تعداد قابل توجهی از نهالها مغلوب واقع شده و به تدریج حذف می شوند. ولی پایه های موجود بر میزان رشد خود همچنان خواهند افزود، این مرحله را در اصطلاح«مرحله تحولی صعود و افزایش رشد» یا «مرحله تحولی تشکیل توده» نامیده می شود. توده های جوان تشکیل شده در حفره ها، در مراحل اولیه به صورت یک جنگل جوان نسبتاً همسال به نظر می رسند که در اصطلاح تحت عنوان «فاز جنگل جوان» نامیده می شوند. در این توده ها به تدریج برخی از پایه ها که از شرایط رویشگاهی مطلوب تری مانند نور، رطوبت، خاک، جهت و ... بهره مند هستند از نظر رشد قطری و ارتفاعی از سایر پایه ها پیشی گرفته و ضمن ایجاد تفاوت آشکوب، تفاوتهایی نیز از نظر قطر نمایان می سازند. در این مرحله جنگل دارای ساختار پلکانی خواهد بود و به عبارت دیگر درختان با قطر و ارتفاع متفاوتی در عرصه جنگل دیده می شوند که در اصطلاح این وضعیت را تحت عنوان «فاز تک گزیده» می توان نامگذاری نمود. با عبور از این مرحله و به تدریج درختان موجود در توده جنگلی به یک ساختار مشخصی می رسند که در آن درختان موجود دارای ارتفاع نسبی برابر (یک آشکوبه) و از نظر قطری نیز نزدیک به هم هستند. در این وضعیت جنگل به ظاهر به توده جنگلی همسال نزدیک است که از آن تحت عنوان «جنگل همسال دروغین» نیز اسم برده می شود، که این مرحله تحت عنوان «مرحله تحولی اپتیمال» نامگذاری می شود. تحولات در جنگل چنانچه تحت مداخلات شدید انسانی قرار نگیرد در جنگلهای طبیعی شمال ایران در یک سیکل طبیعی حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ سال به درازا می کشد (دلفان اباذری ۱۳۸۱ و Korpel 1995). اما در جنگلهایی که تحت مدیریت قرار می گیرند، دخالتهای علمی سبب آن می شود که طول هر یک از این مراحل تحولی را کوتاهتر نموده و در ضمن ارزش های تولیدی درختان جنگلی را نیز افزایش می دهند.] نمونه‌ها
جنگلهای بارانی کاج آمریکای شمالی
در طول ساحل غربی آمریکای شمالی، آب و هوای مرطوب و معتدل، جنگلهای کاج بارانی را که از آلاسکا تا شمال کالیفرنیا امتداد یافته‌اند بوجود آورده است. این جنگل منحصر به فرد، مدتهای مدید در معرض تهدید بوده است زیرا می‌‌توان از درختانش برای سوخت و کاغذ سازی استفاده کرد. حدود ۹۰ درصد ازجنگلهای اولیه اکنون کاملاًَ از بین رفته‌اند. گرچه جنگلهایی که درختانشان قطع شده‌اند معمولاَ دوباره کاری می‌‌شوند، اما رستنی های جدید، حیات وحش کمتری را نسبت به جنگلهای اولیه در خود پناه می‌‌دهند.
جنگلهای شمالی بارش برف در جنگل و اندازه گیری آن
جنگل ها می توانند با ایجاد سایه باعث تاخیر در ذوب شدن برف ها شود و یا با ایجاد مانع در انباشتگی برف ، رد تداوم آب شدن برف ها تاثیر گذار باشد. مدیران جنگل می توانند از یان خصوصیت در کنترل رواناب بهاره متناسب با نیازهای آبی کشتزارهای مجاور جنگل بهره بگیرند. بعضی از جنگل های مناطق شمالی امریکا طوری مدیریت می شوند تا بتواند تجمع مقدار برف را افزایش دهند بدین معنی که درختان را با توجه به وضعیت پستی و بلندی منطقه و جهت وزش بادهای غالب ، برش می زنند.
اندازه گیری مقدار برف کاری است مشکل ، اما در آبخیز های مناطقی که میزان بارش در آن زیاد است لازم است مقدار برف روی زمین با عمق برف پشته و مقدار آب تولید شده از آن را بدانیم . در این مناطق ریزش برف 70-80% مقدار بارش سالیانه را تشکیل می دهد. این وضعیت سبب ابداع روش های ویژه ای برای اندازه گیری و اداره ی برف پشته شده است. جنگل بانان در امر اندازه گیری و مدیریت برف پشته وظیفه ی مهمی به عهده دارند زیرا مناطق برف گیر اغلب جنگلی است و گفته می شود که تقریبا 75% آب مورد نیاز مناطق امریکای شمالی از این اراضی جنگلی برف گیر تامین می کند.
 

منابع آبی –جنگلی در ایران و جهان
بر اساس آمارهای ارائه شده از طرف سازمان هواشناسی جهان , حجم کل آب دنیا 1.4 میلیارد متر مکعب است. از این مقدار 2.5 درصد را آب شیرین تشکیل می دهد که تقریبا معادل 35 متر مکعب می باشد. بخش عظیمی از این آب شرب در سیستم چرخه ی آب به صورت تبخیر به هوا بر می گردد و فقط 41000 کیلومتر مکعب آب باقی می ماند که معادل 35 متر مکعب است. بیشترین قسمت این آب به صورت آب هرز هدر می رود و چیزی حدود 1000کیلو متر مکعب به صورت آب شیرین مصرفی دنیا در کشاورزی ،صنعت و مصارف شهری مورد استفاده قرار می گیرد.این آمار گویای این مطلب که اگر کل آب موجود دنیا به اندازه یک بشکه 200 لیتری فرض شود . آ ب قابل استفاده ساکنین زمین از آن فقط CC20خواهد بود. به طوری که 275میلیارد متر مکعب آب موجود در کشور ناشی از نزولات جوی و ورود آبهای خارج از کشور ، سهم آب شیرین مصرفی بخش های صنعت ، کشاورزی و شهری حدود 40 میلیارد متر مکعب است. آمارهای فوق بیانگر میزان هدر رفتن آب شیرین و مصرفی در سطح این کره ی خاکی است. به طوری که اکثر کشورهای دنیا از جمله کشور خودمان با مسئله ی بحران آب به صورت جدی مواجه هستند. لازم به ذکر است که منظور از بحران آب کمبود آب نیست بلکه مسئله تنش آبی مطرح است. متوسط نیاز سرانه هر نفر در سال 800 متر مکعب است که تا سال 2050 میلادی به 1150 متر مکعب خواهد رسید. بر اساس نوعی تقسیم بندی که در سال 1933 توسط خانم فالکن مارک صورت گرفت و مورد تائید سازمان کشاورزی و خوار بار جهانی (FAO) وابسته به سازمان ملل متحد نیز واقع شد، کشور های دنیا بر اساس تنش آبی به سه دسته تقسیم بندی می شوند:
1- کشورهای بدون تنش ( با سرانه ی بیش از 1000 متر مکعب در سال)
2- کشورهای با تنش آبی مزمن ( با سرانه ی بیش از 500 تا 1000متر مکعب در سال)
3- کشورهای با تنش آبی مطلق (با سرانهی زیر 500 متر مکعب در سال)
بر اساس این تقسیم بندی ، ایران در حال حاضر در دسته ی (ب) قرار داردو در سال 2050 میلادی به دسته ی (ج) ملحق خواهد شد.
جنگل ها با توجه به اثرات و نقش های انکار ناپذیری که در نظام هیدرولوژیکی زمین دارند می توانند نقش ارزنده ای در جلوگیری از هرز رفتگی منابع آبی داشته باشند. جنگل های دنیا با سطحی معادل 3.5 میلیارد هکتار که 26% از سطح خشکی ها را در بر می گیرند، به سهم خود در جهت حفظ منابع آبی دنیا موثر بوده و بهینه نمودن این اثر می تواند مورد توجه جدی باشد ، چناچه در کشورهایی نظیر امریکا و استرلیا سالهاست بر روی این مسئله کار شده است و هیدرولوژیست های جنگل با استفاده از تکنیک های مهندسی گام های موثری در این زمینه برداشته اند. درایران نیز جنگل ها با سطحی حدود 12.4 هکتار که حدود 7.4% از خاک کشورمان را تشکیل می دهند.
هیدرولوژی جنگل
کلیه ی اثراتی که جنگل ها و بوته زارها بر روی آب و هوا ، گردش آب ، فرسایش خاک، سیلابها ، حاصلخیزی خاک، فیزیک دمای ماده و شدت اندازه ی حرکت آنها در بیوسفر جنگلی می گذارند( ا زنوک تاج درختان تا انتهای ریشه) را هیدرولوژی جنگل گویند.
بارش در جنگل و اندازه گیری آن
دو مشکل عمده در اندازه گیری بارندگی وجود دارد که هیچ کدام از آنها به طور کامل برطرف نشده است. اولین مشکل نبود دستگاه اندازه گیری دقیق و دومین مشکل نصب و به کارگیری دستگاه مورد نظر است. اولین مشکل را اشتباه دستگاه اندازه گیری و دومین مشکل را اشتباه در نمونه برداری می گویند.
این اشتباهات در اثر وجود موانع ، صعود هوا برای دامنه ها و بالاخره وجود بادهای ویژه در مناطق باز و کم وسعت جنگلی حادث می شود. طبق مطالعات آماری توده های هوایی که ایجاد بارندگی می نمایند به طور متوسط 26 کیلو متر مربع وسعت دارند لذا اگر از نظر اقتصادی امکان پذیر باشد رد هر 26 کیلومتر مربع حداقل می بایست یک دستگاه اندازه گیری نصب شود. اندازه گیری بارش در مناطق جنگلی و اطراف آن مشکلات عمده ای در بردارد. معمولا دستگاه ها در مناطقی نصب می گردد که به قدر کافی باز شده اند به طوری که هیچ گونه تاج پوششی بین زاویه ی45 درجه حادث از محل محور دهانه دستگاه وجود نداشته باشد و نیاز به باز کردن اطراف دستگاه ها در مناطق پر شیب کوهستانی بقدری وسیع است که عملا این کار غیر محتمل می گردد. بعضی ا زکارشناسان هیدرولوژی جنگل پیشنهاد کرده اند که دستگاها را روی میله های بالاتر ا زتاج پوشش درختان قرار دهند اما این وضعیت اثر جریان های باد را به طور شدیدی در دهانه باران گیر دستگاه افزایش می دهد . باز کردن جنگل در اطراف دستگاه تا اندازه ای عنوان یک حفاظ را دارد و معمولا برآورد قابل قبولی را از کل باران به دست می دهد.
اثرات جنگل در توزیع مجدد بارش
پوشش گیاهی به ویژه در جنگل ها اثرات مهمی در توزیع و پراکنش در طی ریزش دارد. کل بارش به سه طریق پراکنده می گردد:
1- قطراتی از باران که به وسیله ی شاخ و برگ درختان دریافت می شود برگاب نام دارد.
2- قطراتی را که بدون برخورد به اندام درختان می گذرند و یا از تاج پوشش آنها به زمین می ریزند میان گذر نام دارند.
3- آن قسمت از باران را که به وسیله ی شاخ و برگ درختان و ساقه ی آنها جمع آوری می شود و به زمین می رسند ساقاب نام دارند.
میان گذر و ساقاب مقدار خالص باران را نشان می دهند که بستگی به مقدار باران ، گونه ی گیاهی و فصل سال دارد. در مناطق جنگلی خالص بارش ممکن است از صفر درصد در باران های خفیف تا بیش از 95% مقدار بارش ناخالص ، در باران های شدید تغییر کند.
 
..................................
يار هميشه همراه راسخون  
 

http://vba.ir/

http://rasekhoon.net/weblog/irani/index.aspx

یک شنبه 28 آذر 1389  6:55 PM
تشکرات از این پست
cosama
cosama
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 413
محل سکونت : تهران

جوانی پوست با مصرف آلوئه ورا

جوانی پوست با مصرف آلوئه ورا

 

 

 

آلوئه ورا با تحریك سلول های فیبروبلاست پوستی موجب افزایش خاصیت ارتجاعی پوست می شود.

دكتر آمنه عامری با اشاره به این كه در حال حاضر عصاره گیاه آلوئه ورا به دلیل داشتن خاصیت جوان كنندگی، التیام بخشی و نرم كنندگی در فرآورده های آرایشی بهداشتی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: این گیاه دارای اثرات مرطوب كنندگی و ضد پیری است كه موكو پلی ساكاریدهای موجود در آن به حفظ رطوبت پوست كمك می كنند.

آلوئه ورا با تحریك فیبروبلاست ها موجب سنتز الیاف كلاژن و الاستین می شود كه این الیاف سبب می شود پوست خاصیت الاستیك (ارتجاعی) داشته و كمتر چروك بخورد.

 

همچنین وجود اسیدهای آمینه در این گیاه سلول های سخت را نرم می كند و عنصر روی موجود در آن به عنوان یك ماده قابض برای سخت كردن منافذ موجود در پوست عمل می كند.

اثر مرطوب كننده گیاه در درمان خشكی پوست مورد استفاده قرار می گیرد و باعث كاهش خشكی و قرمزی پوست می شود.

دكتر عامری در خصوص عوارض جانبی كه با مصرف موضعی آلوئه ورا ممكن است ایجاد شود، گفت: این عوارض ممكن است به صورت قرمزی، سوزش، گزگز و درماتیت در افراد حساس بروز كند كه این واكنش های آلرژیك ناشی از آنتراكینون ها نظیر آلویین و باربالویین می باشد كه بهتر است ابتدا روی یك منطقه كوچك از پوست امتحان شود تا شخص مطمئن شود به آن حساسیت ندارد.

خبرگزارى ايسنا 

..................................
يار هميشه همراه راسخون  
 

http://vba.ir/

http://rasekhoon.net/weblog/irani/index.aspx

یک شنبه 28 آذر 1389  8:09 PM
تشکرات از این پست
cosama
cosama
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 413
محل سکونت : تهران

خواص دارويي عناب

خواص دارويي عناب

درخت عناب در مناطق گرمسير رشد مي كند. برگهاي آن كوچك و دندانه دار است. اين گياه گل هاي كوچك و به رنگ سبز مايل به زرد دارد. اما خود عناب قرمز رنگ و شبيه تخم مرغ است. يك هسته شيرين دارد. اين ميوه كمي سرد است و خواص دارويي زيادي دارد. عناب به دليل داشتن لعاب زياد نرم كننده سينه است . ملين بوده و ادرار را زياد مي كند و آرام كننده اعصاب است. خون را تميز مي كند و ضد سرفه است، بي خوابي را برطرف مي كند.
جوشانده پوست اين درخت به عنوان داروي ضد اسهال مصرف مي شود.
عناب براي آسم و تنگي نفس مفيد است و زخم هاي كهنه را التيام مي بخشد. اين ميوه خستگي شديد را برطرف، رشد موي سر را زياد مي كند و براي ورم چشم مفيد است. عناب دستگاه هاضمه را تقويت و همچنين كم اشتهايي را برطرف مي كند.
آب عناب با كاهو در درمان سرطان مؤثر است.
هرگاه احساس غمگيني به شما دست داد بهتر است يك فنجان دم كرده عناب را ميل كنيد اين نوشيدني لبخند به لبهاي شما مي آورد.

طرز استفاده:

مي توانيد 50 گرم عناب را در يك ليتر آب بجوشانيد و ميل كنيد.
همچنين 14 دانه عناب را با 25 گرم جو پوست كنده در 2 ليتر آب بجوشانيد و بگذاريد محلول ته نشين شود و آب زلال آن را بنوشيد.

طريقه ديگر مصرف:

اين است كه 20 دانه عناب را با 30 دانه مويز دانه گرفته و 30 دانه سپستان و 17 گرم شاخه گلدار بنفشه در نيم ليتر آب خيس كنيد و 24 ساعت بگذاريد بماند، سپس آن را صاف كنيد و با 50 گرم شير خشت و 50 گرم ترنجبين مخلوط كنيد تا كاملاً حل شود و قدري گلاب به آن اضافه كنيد و بنوشيد.

ـ البته توجه داشته باشيد عناب در افراد سرد مزاج باعث گاز و نفخ معده مي شود. اين افراد بايد عناب را با شكر و مويز بخورند. بهتر است اين ميوه با غذاهاي محرك مانند عسل ميل شود.

 

..................................
يار هميشه همراه راسخون  
 

http://vba.ir/

http://rasekhoon.net/weblog/irani/index.aspx

یک شنبه 28 آذر 1389  8:11 PM
تشکرات از این پست
cosama
cosama
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 413
محل سکونت : تهران

عدس

عدس

عدس از خانواده حبوبات است. حبوبات دانه هايي هستند كه درون پوسته اي محافظ رشد مي كنند.

مواد مغذي عدس:

اسيد فوليك ـ يكي از مواد مغذي بسيار مهم و موجود در عدس است. اداره بهداشت و سلامت امريكا توصيه مي كند خانم هايي كه زايمانشان نزديك است بايد روزانه 400 ميلي گرم اسيد فوليك دريافت كنند. يك ليوان عدس پخته 90 درصد اسيد فوليك مورد نياز را تأمين مي كند.

آهن ـ عدس منبع خوبي از آهن است؛ به ويژه براي خانم هايي كه بدنشان نياز بيشتري به آهن دارد، مصرف عدس به همراه غذاهاي حاوي ويتامين «ث» سبب جذب بهتر و مؤثرتر آهن در بدن مي شود.
منابع ويتامين «ث» عبارتند از: گوجه فرنگي، فلفل سبز، كلم بروكلي، مركبات، آبميوه ها.

پروتئين ـ عدس سرشار از پروتئين است. فقط اسيد آمينه «ميتونين» آن كم است . مصرف غلات، تخم مرغ، آجيل و دانه هاي خوراكي ديگر، گوشت، لبنيات، به همراه عدس منبع پروتئيني غني و كاملي را تشكيل مي دهد.

فيبرهاي محلول ـ عدس فيبرهاي محلولي دارد كه مانند جارويي زبر، دستگاه گوارش را تميز مي كنند. اين نوع فيبر، گلوكز ( قند) و كلسترول سرم را كاهش مي دهد و نياز به انسولين را در افراد ديابتي كم مي كند.

مواد غذايي حاوي فيبر محلول: سبزيجات، جوي دو سر، جو، سبوس جو، ميوه ها، انواع لوبيا.

گردآوری : پایگاه اینترنتی پرشین وی

 

..................................
يار هميشه همراه راسخون  
 

http://vba.ir/

http://rasekhoon.net/weblog/irani/index.aspx

یک شنبه 28 آذر 1389  8:13 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بخش گیاهان

کنف چیست

 نحوه استفاده : در ذیل به آن اشاره خواهد گردید :
خواص : گیاهی بوته مانند و دارای ساقه های پوشیده از خار است منشأ اصلی آن نواحی مختلف آفریقا ذکر شده است از دانه آن روغن خوراکی استخراج و از الیاف آن محصولات مختلف منجله کاغذ گونی و چتائی و ... تهیه می شود.

کنف گیاهی است دو لپه و گلدار یکساله با ریشه های متراکم و عمیق و سفید رنگ ، ساقه این گیاه نسبتاً علفی و اکثراً بدون انشعاب و ارتفاع آن از یک تا 4 متر تغییر می کند. ارتفاع متوسط ساقه کنف بین 4/2 تا 6/3 متر است. برگهای کنف متناوب بادمبرگی نسبتاً بلند، رگبرگهای پنجه ای و برگها ساده یا پنجه ای است که هر دو نوع برگ ممکن است روی یک بوته وجود داشته باشد. برگها دارای لبه های دندانه دار بوده و در سطح برگ و ساقه کرکهای ریزی وجود دارد. گل بصورت منفرد نسبتاً بزرگ در روی ساقه در نقطه بین برگ و ساقه قرار دارد. گل کنف کامل و منظم میباشد. کاسه گل از 5 کاسبرگ که در قاعده کم و بیش به یکدیگر چسبیده اند و جام گل از 5 گلبرگ غالباً متقارن که در قاعده پیوسته هستند تشکیل یافته است. کاسه گل دارای کاسچه (کاسه فرعی) که باریک و معمولاً دارای 8 لوب میباشند. جام گل زرد ولی در وسط بنفش رنگ است و گلبرگهاسه تاچهار برابر بلندتر از کاسبرگها می باشد. نافه که از تعداد بسیاری پرچم تشکیل یافته است. مادگی فوقانی از 5 برچه پیوسته تشکیل یافته و تمکن آن محوری است. تخمدان 5 خانه ای مجزا و در هر خانه دو ردیف تخمک واژگون (آناتروپ) قرار دارد. میوه کنف کپسول لوکولیسید، تخم مرغی شکل، نوک تیز کرک دار و اندازه آنها تقریباً برابر نصف کاسبرگ است. هر کپسول دارای 5 برچه است. که در داخل هر برچه حداقل یک دانه وجود دارد. دانه ها به رنگ سیاه و خاکستری و در داخل هرکپسول حدود 18 تا 20 دانه وجود دارد.این گونه دارای چهار واریته به قرار زیر می باشد :
(1) Hici var. Viridis (2) H.c.var.vulgaris
(3) H.c. var purpurea (4) H.c. var sinplox
از ارقام مهم کنف می توان از کوبا 108 و کوبا 2032 ، کوبانو ، مصری ، اورگلاید ، فلوریدا ، رودزین و سودان تر ادیف نام برد.


نیاز اکولوژیکی

آب و هوا : گیاه برای رشد و نمو و تولید الیاف بذر کافی باید در مناطق گرم و نیمه گرمسیری کشت گردد. کنف در برابر سرما حساس بوده و یخبندان عامل مهم محدود کننده کاشت ، تولید جوانه و رشد آن است. حداقل درجه حرارت برای تولید جوانه کنف حدود 12 درجه سانتی گراد است مناسبترین درجه حرارت برای کنف در طول دوره رشد 25 تا 30 درجه سانتی گراد می باشد در فصل تابستان می تواند گرمای 35 تا 40 درجه را تحمل کرده به رشد خود ادامه دهد.هر گاه کنف در مناطق مرطوب و در زمین هایی که در نزدیکی دریا کاشته شود، رطوبت نسبی 68 تا 82 درصد را تحمل می کند.
کنف گیاهی روز بلند و در مناطقی که روزانه کمتر از 5/12 ساعت روشنایی وجود دارد، بخوبی رشد نکرده با رور نشده و کشت آن موفقیت آمیز نمی باشد. مناطق با ورزش باد شدید برای رشد کنف مناسب نیست زیرا باد شدید علاوه بر تبخیر سریع باعث خوابیدگی (و رس) ساقه ها میشود. کشت کتف بخصوص انواع وحشی آن در زمین های هم سطح دریا تا ارتفاع 1250 متری امکان پذیر است لکن مناسب ترین ارتفاع برای انواع اصلاح شده کنف از سطح دریا حدود 600 متر می باشد.
خاک : خاک محل کشت کنف باید دارای عمق کافی و کاملاً قابل نفوذ و حاصلخیز باشد برای همین زمین های رسی برای کاشت این گیاه مناسب نمی باشند.بهترین خاک برای کاشت کنف زمین های رسی شنی ، شنی رسی لمونی شنی و یا لمونی با مواد ارگانیکی کافی میباشند.
زمین هایی که سفره آب زیرزمینی آنها بالا و بخوبی زه کشی نشده باشند و همچنین زمین های باتلاقی برای کاشت و رشد و نمو کنف مناسب نیستند. کنف نسبت به شوری کم و بیش مقاوم است.
pH مناسب برای رشد کامل کنف بین 7/4 تا 8/7 است لیکن در خاکهائی که pH آنها بین 6 تا 8/6 و حداکثر 7 باشد بهتر رشد می نماید.
تناوب : کنف گیاهی است که در دوره رشد مواد غذائی زیادی را جذب و زمین را از وجود مواد غذایی بویژه ماده ازته و فسفره نسبتاً ضعیف می نماید. کاشت مداوم یا چند ساله آن در یک زمین سبب بروز بیماریهای گیاهی بخصوص بوته میری شده و موجب نقصان محصول می شود. علاوه بر اینها در مناطقی که کاشت کنف و پنبه رواج دارد چون این دو گیاه از یک تیره هستند و دارای آفات و بیماریهای مشترک می باشند نباید آنها را در تناوب بدنبال هم قرار داد و حتی در یک مزرعه حتی المقدور باید این دو را با فاصله نسبتاً زیاد و دور از یکدیگر کاشت در صورتی که در گردش زراعی کنف بعد از گیاهان تیره حبوبات کاشته شود،تولید الیاف و بذر رضایت بخش خواهد بود.
کنف را می توان در تناوب همراه با گیاهانی مانند حبوبات ، بادام زمینی ، گندم ، ذرت و حتی برنج قرار داده، تناوب دو یا سه ساله بر قرار نمود. در شمال ایران برای تولید کنف اغلب تناوب سه ساله شرح زیر برقرار می گردد:
سال اول: ذرت
سال دوم: حبوبات
سال سوم: کنف.

آماده سازی خاک

زمین کشت کنف باید از لحاظ موادآلی غنی باشد. لذا اگر برای تقویت و اصلاح زمین در سال قبل کود سبز داشته شده باشد باید در اواسط پائیز زمین را شخم زد تا در اثر زیر خاک رفتن کود سبز و پوسیدن آن مواد آلی زمین (هوموس) افزایش یابد یا با اضافه کردن کود دامی پوسیده در پائیز به مقدار 20 تا 30 تن در هکتار آنها با شخم عمیق به زیر خاک برد. عمق این شخم بستگی به عمق خاک زراعتی دارد و حد متوسط آن 20 سانتی متر است در بهار پس از یخبندان و سرما باید زمین را شخم سطحی و یا دیسک زد تا کلوخ ها کاملاً خرد شوند شخم و یا دیسک بهاره باید عمود بر شخم پائیزه باشد در صورت وجود بقایای محصول سال قبل از قبیل ریشه و ساقه یا علف های هرز در سطح زمین بایستی آنها را جمع آوری و از زمین خارج کرده و سپس به تسطیح زمین اقدام نمود.
مواد غذایی مورد نیاز کنف.
برای آنکه کنف محصول کافی تولید نماید با توجه به شرایط آب و هوایی و نوعی که کاشته می شود لازم است از کود های شیمیائی بویژه ازت و فسفر و پتاس به مقدار مورد نیاز استفاده شود.برای استفاده بیشتر گیاه از مواد فسفره و پتاس بهتر است این دوماده را قبل کاشت و به وسیله دیسک در عمق 4 یا 5 سانتی متری خاک قرارداد.لیکن اگر کود ازته (اوره) دردو مرحله و به صورت سرک به زمین اضافه شود نتیجه بهتر خواهد بود. مرحله اول پخش کود ازته همزمان با تنک کردن بوته های اضافی و مرحله دوم 30 روز بعد از مرحله اول است. هر گاه کنف به منظور تولید بذر کاشته شود مصرف بیش از حد مورد نیاز ماده ازته سبب دیرسی گیاه و علفی شدن آن گردیده و به ورس ساقه کمک می کند.در شمال میزان کود شیمیائی به قرار زیر است ازت 100 کیلوگرم در هکتار ، فسفر 60 کیلوگرم در هکتار و پتاس 30 کیلوگرم در هکتار.

کاشت

زمان کاشت باید طوری انتخاب شود که شرایط جوی و خاک از هر نظر برای کاشت و رویش بذر مناسب باشد و برای رسیدن به این هدف تعیین مقدار بذر در هکتار نیز عامل مهمی برای تولید محصول خواهد بود. لذا پس از رفع سرما و افزایش درجه حرارت خاک در بهار هر چه زودتر اقدام به کشت شود زیرا کاشت به موقع دارای مزایای زیر است :
(1) کشت به موقع سبب می گردد که در موقع بارش باران های بهاری جوانه به سرعت از بذر خارج و رشد اولیه آن بهتر انجام می شود.
(2) رشد گیاه تا زمان برداشت کامل شده و مقدار محصول نیز افزایش یابد در مورد ارقامی که نسبت به نور حساسیت کمتری دارند زمان کاشت آنها هر چه زودتر انجام گیرد مرحله تولید گل و رسیدن و در نتیجه برداشت محصول نیز زودتر انجام خواهد شد.
اگر موقع کاشت بذر رطوبت و حرارت خاک کافی و شرایط مناسب باشد بذر کاشته شده پس از 5 تا 6 و حداکثر 8 روز جوانه تولید می نماید از تولید جوانه تا ظهور اولین گل حدود 90 تا 105 روز و از گل دادن تا رسیدن کامل حدود 45 تا 50 روز طول می کشد. زمان کاشت کنف در مازندران از حدود اواخر فروردین تا حدود اواخر اردیبهشت مطابق شرایط جوی تغییر می کند. بهترین زمان کشت کنف در خوزستان ( دزفول) از اوایل اسفند تا اواسط اردیبهشت و در ایرانشهر از اواسط بهمن تا اواخر اسفند ماه است. در ورامین مناسب ترین زمان کاشت از حدود اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد ماه می‌باشد.
مقدار بذر :
مقدار بذر برای هر هکتار تابع عواملی نظیر درجه حرارت محیط در زمان کاشت،نوع زراعت(دیمی یا آبی)،هدف از تولید (تهیه بذر یا الیاف) و همچنین روش کاشت (خطی یا کرتی دستپاش) تغییر می کند.
در کاشت کنف به منظور تهیه الیاف در زراعت های خطی که با ماشین کاشته می‌شود مقدار بذر مورد نیاز حدود 20 تا 25 کیلوگرم در هکتار است و فاصله خطوط کاشت 15 تا20 و گاهی 25 سانتی متر و بین بوته ها 5 سانتی متر می باشد هرگاه منظور از کاشت کنف تولید بذر باشد مقدار بذر مصرفی 10 تا 15 کیلوگرم و فاصله خطوط را باید بین 40 تا 60 سانتی متر و فاصله بوته ها را بین 5 تا 7سانتی متر انتخاب کرد. در زراعت‌های دستپاش مقدار بذر مورد نیاز بیشتر از زراعتهای خطی و حدود 35 تا 40 کیلوگرم در هکتار است.
در زراعتهای خطی که کاشت بوسیله بذر پاش انجام میشود معمولاً بذر را در وسط و یا کناره های خطوط کاشت میکارند. عمق کاشت بذر کنف در شرایط مختلف بین 1 تا 3 سانتی متر تغییر کرده و مناسب ترین آن حدود 2 تا 3 سانتی متر است.
هنگام کاشت برای پیشگیری و از بین بردن پاره ای از بیماریهای بذر زاد بهتر است قبل از کاشت بذر را با سموم سیستمیک و یا سمومی بر مبنای P.C.N.B ضدعفونی نمود.

داشت

داشت،آبیاری تنک کردن،وجین و مبارزه با آفات و بیماریها از ضروریات داغشت می باشد.
آبیاری :
مقدار آب مورد نیاز کنف از زمان کاشت تا رسیدن کامل بستگی به تراکم بوته ها،جنس خاک ، درجه حرارت و رطوبت نسبی محیط و مقدار ریزش باران دارد در مناطقی که حدود 500 تا 750 میلی متر بارندگی سالیانه داشته باشد می توان زراعت دیم کنف را انجام دهد در غیر این‌صورت آبیاری الزامی است. در جنوب ایران به علت شور بودن زمینها بهتر است از کاشت کنف به صورت کرتی اجتناب کرده و این گیاه را به صورت خطی کشت کرد.
تنک کردن و وجین : پس از آنکه رشد اولیه کنف کامل شد و ارتفاع بوته ها حدود 10 تا 12 سانتی متر گردید. بایستی بوته های اضافی را تنک و از بین خارج نمود عمل تنک کردن یا معمولاً با دست انجام میشود پس از پایان آن باید فاصله بوته ها در روی خطوط بین 5 تا 7 سانتی متر و فواصل خطوط در مورد کنف لیفی 20 تا 30 و در مورد کنف بذری 40 تا 60 سانتی متر باشد.برای جلوگیری از رشد علفهای هرز لازم است در 2 تا 3 و حداکثر 4 مرتبه مزرعه را وجین کرد. مناسب ترین وسیله مبارزه استفاده از کولتیواتور است.
آفات و بیماریها :
مهمترین آفات کنف عبارتند از : آفات کرم خاردار ، کارادرینا ، تریپس ، آگروتیس و شته . که سم مورد مصرف برای تریپس ، شته متاسیستوکس 5/1 در هزار میباشد و برای کرم خاردار وکارادرینا و آگروتیس می توان از سم سوین به نسبت 2 کیلو در هکتار استفاده کرد. از دیگر آفات سر پولک (Padagrica mentriesi) میباشد که با سم تیودان می توان با آن مبارزه نمود. آفت دیگر کرم ریشه یا لارو پروانه (Agrotis segetum) که برای مبارزه با آن باید با علف های هرز مبارزه و با لیندین 25 درصد طعمه پاشی نمود.
آفت دیگر کرم ساقه کنف( pyrausta nubilalis )می باشد که با قطع و سوزاندن علفهای هرز اطراف مزرعه در ماههای تیر و مرداد می توان با آن مبارزه نمود.
از بیماریهای مهم کنف عبار تند از :
(1) بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه کنف (Fusarium bucharicum) که عامل آن قارچ می باشد که برای مبارزه و پیشگیری آن کارهای زیر ضروری است:
(1) تهیه ارقام مقاوم، (2) رعایت اصول آیش و تناوب. (3) خود داری از کشت در زمین های باتلاقی و یازمین هائی که دارای املاح کلسیم زیاد می باشند. (4) مبارزه شیمیائی که تا حدودی مشکل می باشد.
2- بیماری لکه ارغوانی برگ کنف
3- بیماری لکه دودی کنف
4- بیماری پوسیدگی خاکستری کنف می باشد.

برداشت

زمان برداشت کنف در گیلان و مازندران از حدود اوایل مهر تا اواخر مهر و در خوزستان و فارس از اوایل تا اواخر آبان ماه و در ورامین اواسط آبان تا اواسط آذر می باشد.
برداشت کنف زمانی باید انجام شود که ساقه کاملاً خشک نشده باشند در غیر اینصورت به علت چسبیدن الیاف به جدار ساقه جدا کردن آنها مشکل و از کیفیت آنها کاسته می شود. جهت مصرف در کارخانجات کاغذسازی موقعی به برداشت کنف اقدام می شود که مقدار محصول خشک ساقه حداکثر و کپسول ها رسیده باشد. اگر کشت کنف برای تهیه بذر باشد می توان در اواخر مرحله زندگی کنف بتدریج که کپسولها می رسند آنها را از ساقه جدا و در محل مناسبی انبار نمود و یا زمان رسیدن دانه ها که حدود 2 ماه پس از ظهور اولین گل در گیاه می باشد ساقه ها را به وسیله ماشین یا اره موتوری و با داس قطع کرده و در دسته های 20 تا 25 کیلوگرمی دسته بندی و در مزرعه در معرض جریان هوا قرار داده تا خشک شوند پس از 2 تا 3 و حداکثر 7 روز آنها را با وسایل مختلف کوبیده و دانه ها را از سایر مواد جدا کرده و در داخل گونی های کنفی ریخته و انبار می کنند. عدم وجود رطوبت و جریان داشتن مناسب هوا در انبار باید رعایت شود.
اگر هدف از کاشت کنف تهیه الیاف باشد معمولاً قبل از آنکه ساقه ها بطور کامل برسند و قبل از چسبیدن الیاف به جدار ساقه برداشت باید انجام گیرد. هنگام برداشت ساقه ها را از ریشه از زمین خارج می کنند در صورتیکه ساقه ها را از نزدیک سطح زمین کف بر نمایند.کیفیت الیاف بهتر می باشد و ریشه ها و گل و لای اطراف ریشه داخل ساقه ها نمی شوند. پس از برداشت برای کاهش رطوبت ساقه و افزایش سرعت تبخیر،ساقه ها را در دسته های کوچک به شکل خاصی در مزرعه به حالت ایستاده قرار می دهند که به آن چاتمه کردن می گویند. پس از چند روز دسته های ساقه را درون حوضچه هائی که در آن ها آب جریان دارد قرار می‌دهند و درجه حرارت آب داخل حوضچه ها باید حدود 30 تا 32 درجه سانتی گراد باشد. عمل تخمیر پوست ساقه توسط میکروارگانیسم های موجود در آب صورت می گیرد.
مدت زمان تخمیر بستگی به درجه حرارت آب داشته و در شرایط مساعد بین 10 تا 20 روز است و در صورت نامساعد بودن شرایط ممکن است تا دو ماه به تعویق بیفتند. پس از پایان عمل تخمیر و جدا کردن الیاف و شستشو دادن و تمیز کردن آنها الیاف را آویزان کرده تا خشک شوند. حدود یک بیستم وزن ساقه ها را الیاف خشک تشکیل می دهد. رنگ معمولی ساقه کنف هیچگونه تاثیری در رنگ الیاف نداشته و در صورتیکه تخمیر و شستشوی آنها دقیق انجام شود الیاف سفید و شفاف حاصل خواهد شد.

دامنه انتشار

مناطق کاشت کنف در گیلان و مازندران : قائم شهر، بابل ، آمل ، محمود آباد ، بندپی ، سرخ رود ،نور ، لنگرود آستانه ، رشت – بندر انزلی
استان فارس : داراب ، کازرون. کرمان : بم، رفسنجان و جیرفت . تهران : ورامین. خوزستان : دزفول ایرانشهر ، بندرعباس ، میناب ، مهران
منبع : کتب طب سنتی

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
دوشنبه 29 آذر 1389  4:17 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بخش گیاهان

 گروه فناوریهای نوین: گیاه شناسان بین المللی به مناسبت بزرگداشت سال تنوع زیستی موفق شدند در سال 2010 صدها گونه جدید از گیاهان و قارچها را در نقاط مختلف دنیا کشف کنند.

گونه های گیاهی کشف شده در سال 2010


 

گیاه شناسان و زیست شناسان که به مناسب سال تنوع زیستی در انجمن باغهای بوتانیک سلطنتی انگلیس گردهم آمده اند گزارشی از گونه های جدید گیاهان و قارچها که در طول سال 2010 کشف کرده اند را ارائه کردند.



این گونه درخت عظیم الجثه بسیار نادر است و تنها چهار نمونه از آن در مناطق دورافتاده این جنگل بارانی در کامرون کشف شد. ارتفاع این درخت به 130 فوت (حدود 40 متر) می رسد و پوشیده از گل و میوه است.
 
 

 
نام علمی: Solanum phoxocarpum

 

محل: کوهستان آبردار، کنیا


زمانی که دانه های این گیاه برای طولانی مدت شروع به خشک شدن می کنند میوه های آن، رایحه تندی ساطع می کنند. محققان معتقدند که میوه های این گیاه سمی هستند به طوری که از دیرباز بومیان کنیا از این گیاه برای درمان بیماریهای عفونی بهره می گرفته اند.
 
 
نام علمی: Helixanthera schizocalyx

 

محل: مانت مابو، موزامبیک


دانشمندان با سفر به موزامبیک در شرق آفریقا این گونه جدید انگلی از گیاه داراوش حاره ای را در جنگلهای متراکم کوهستانی نزدیک به قله "مانت مابو" کشف کردند. پرندگان دانه های این گیاه انگلی را می خورند و گرده های آن را در دامنه های کوه می پراکنند.
 
 
نام علمی: Dendrobium daklakense

 

محل: استان داک لاک در جنوب ویتنام


گونه ای ارکیده زیبا با گلهای نارنجی و سفید صیقلی است. به گفته گیاه شناسان این ارکیده جدید می تواند به عنوان یکی از گونه های ارکیده های بسیار ویژه و زیبا نیز شناخته شود.
 
 
نام علمی: Mastigostyla torotoroensis, Mastigostyla chuquisacensis, Mastigostyla woodii

 

محل: شرق کوههای آند در بولیوی


این سه گونه جدید از زنبق وحشی در کوهستانها و دره های خشک بولیوی کشف شدند. Mastigostyla torotoroensis با گلهای آبی کوچک در پایان فصل بارانی در ماه مارس فرشی آبی بر روی صخره های پارک ملی "توروتور" می سازد.
 
Mastigostyla chuquisacensis در میان شنهای پوک متراکم در میان صخره های کوهستان ماسه سنگی کشف شد. این زنبق دارای گلهای آبی روشن با لکه های آبی تیره تر است.
 
Mastigostyla woodii گونه سوم جدید از خانواده زنبقها است که گلبرگهای ارغوانی مایل به آبی دارد. در بخش انتهایی این گلبرگها ساقه های سفید آشکار می شوند.
 
 
نام علمی: Madagascan palms

 

محل: ماداسکار


گیاه شناسان 14 گونه جدید نخل را در جزیره ماداسکار کشف کردند. یکی از این گونه ها Dypsis dracaenoides نام دارد که برگهایی میخ مانند نیزی دارد و با عنوان "درخت میخ اژدها" نیز شناخته می شود.
 
گونه دیگر Dypsis metallica نامیده می شود و برگهای سخت ضخیمی دارد.
 
گونه سوم Dypsis gronophyllum نام دارد که برگهای آن را حیوانات و حشرات می خورند.
 
گونه های دوباره کشف شده ای که تاکنون تصور می شد منقرض شده اند:
 
نام: Urocystis primulicola (پامچال دوده ای چشم پرنده ای) و Puccinia libanotidis (هویج زنگ زده ماه)

 

محل: انگلیس


پامچال دوده ای چشم پرنده ای از 106 سال قبل ناپدید شده بود اما در سال 2010 دوباره کشف شد.
 
 
نام: Anogramma ascensionis (سرخس جعفری)

 

 
محل: جزیره معراج (Ascension Island) جنوب اقیانوس اطلس


تصور می شد که این سرخس نیز منقرض شده باشد اما امسال مجددا کشف شد و بلافاصله برنامه حفاظتی از آن آغاز شد.
 
 
نام: Alcantarea hatschbachii


محل: میناس گرائیس، برزیل


این گیاه از خانواده آناناس است که اولین بار در سال 1975 کشف در کوهستانهای برزیل کشف شد اما پس از تلاشهای بسیار برای مشاهده دوباره آن اعلام شد که این گیاه منقرض شده است. اما امسال در یک اکتشاف جدید که از سوی گیاه شناسان انجمن باغهای بوتانیک سلطنتی انجام شد این گیاه دوباره پیدا شد.

 

در میان این گونه های گیاهی بیش از همه یک درخت تنومند توجه کارشناسان را به خود جلب کرده است. این درخت که بیش از 130 فوت (حدود 40 متر) ارتفاع دارد در جنگلهای بارانی کامرون کشف شده است. این گیاه مدتها در میان مردم بومی آفریقا به عنوان گیاه دارویی برای درمان عفونتها استفاده می شده است.

همچنین در سال 2010 یک گونه جدید از گیاه "دارواش" در کوهستانهای جنگلی موزامبیک کشف شده است.

برخی دیگر از این گونه ها از بیش از 100 سال قبل به نظر می رسید که منقرض شده بودند اما در سال 2010 این گیاهان دوباره کشف شدند.

براساس گزارش تلگراف، به گفته این دانشمندان، تاکنون بیش از 300 هزار گونه گیاهی شناسایی شده اند اما جامعه علمی در هر سال حدود دو هزار گونه جدید کشف می کند و احتمال می رود که 50 هزار گونه در انتظار کشف شدن باشند.

برخی از گونه های جدید گیاهی که در سال 2010 کشف شده و در اجلاس انجمن باغهای بوتانیک سلطنتی گزارش جامع کشف آنها ارائه شده است به شرح زیرند:

نام علمی: Magnistipula multinervia
محل: پارک ملی کوراپ، کامرون
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
چهارشنبه 1 دی 1389  6:38 PM
تشکرات از این پست
daneshmandan
daneshmandan
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : تیر 1389 
تعداد پست ها : 2202
محل سکونت : بوشهر

پاسخ به:بخش گیاهان

مزيت نگهداري ‌گياهان در مجموعه‌اي به نام تراريوم
اصلي‌ترين عاملي كه در نگهداري گل و گياه در خانه‌ها نقش دارد رطوبت است. بسياري از ما وقتي به شهرهاي شمالي مسافرت مي‌كنيم متوجه شده‌ايم كه در چنين آب و هوايي بدون توجه و دقت بالاي ما، تا چه اندازه گياهاني كه ما به سختي مي‌توانيم در شهر‌هاي با آب و هواي خشك آنها را كشت و پرورش دهيم رشد مطلوب و موثر دارند. گياهان در چنين آب و هوايي به خوبي و بدون هرگونه مراقبتي رشد مي‌كنند. همين مساله نشان مي‌دهد كه رطوبت تا چه حد در پرورش و رشد بهينه گياهان موثر است.

 

 پرورش گياهان در يك محيط كوچك شيشه‌اي و حتي پلاستيكي كه اين روزها همه آن را به تراريوم مي‌شناسند يكي از روش‌هاي ويژه در پرورش و نگهداري گياه است كه اصلي‌ترين عامل موفقيت در نگهداري گياه ـ كه رطوبت مناسب است ـ را فراهم مي‌كند. بايد به اين حباب‌هاي شيشه‌اي كه علاوه بر گياه و خاك گاهي با عروسك‌هاي ريز و درشت هم تزيين مي‌شوند، بيش از پيش اعتماد كرد چرا كه علاوه بر ظاهر فريبنده، روش مفيدي در كشت و پرورش گياهان محسوب مي‌شود. با توجه به اصول مهندسي در طراحي منازل، امروزه ديگر جايي براي داشتن گلخانه (پاسيو) در خانه‌ها نيست. مهندسان ساختمان بيشتر درصددند ساختمان‌هايي را طراحي كنند كه اتاق‌ها در آن حداكثر و بقيه امكانات منزل در حداقل باشد. در اين فضاهاي كوچك هم مطمئنا نمي‌شود در آپارتمان خود به‌طور مجزا يك گلخانه داشته باشيد، اما محققان گلخانه‌هاي كوچكي را به شما نشان مي‌دهند كه ساختن آن چندان هم مشكل نيست و با كمي دقت و حوصله به خوبي عملي مي‌شود.

نوآوري در كشت گياه

تحقيقات بسياري از محققان نشان داده است كه گياهان به توجه و علاقه ما نسبت به خود پاسخ مثبت مي‌دهند. گاهي وقت‌ها نگهداري گلدان‌ها به شيوه سنتي در گلدان‌هاي سفالي به نظر دشوار مي‌رسد و گاهي هم حس مي‌شود كه ما احتياج به نوآوري در اين زمينه داريم. بارها براي همه ما پيش آمده كه با شوق و ذوق تمام، گلدان كوچكي را مي‌خريم و بعد از چند هفته گلدان خشك و خالي با گل‌هاي پژمرده را بايد از خانه خارج كنيم. به خاطر همين است كه نسبت به كاشتن گل‌ها در گلدان و حتي نگهداري و آبدهي به آنها در خانه بي‌رغبت هستيم. تراريوم يكي از روش‌هايي است كه شور و شوق گذشته را در ما بوجود مي‌آورد تا باز هم به پرورش گل و گياه در اقصي نقاط خانه، اميدوار شويم.

گياهان در كنار هم

روش‌هاي جديد باغباني و زراعت، حاكي از آن است كه؛ بهتر است چند گياه مختلف در كنار هم و در يك محيط با هم كاشته شوند تا حضور انواع و اقسام ريشه‌ها و نيازهاي مختلف اين گياهان در كنار هم، به بهبود اوضاع رشد آنها كمك كند. چرا كه هر گياهي نيازهاي مخصوص به خود را دارد و از بخشي از فاكتور‌هاي رشدي كه ما در اختيارش قرار مي‌دهيم استفاده مي‌كند و به اين ترتيب به يك نوع همزيستي مسالمت‌آميز خواهيم رسيد. تحقيقات نشان داده است كه حضور گياهان در كنار هم فضاي مرطوب و دنجي را فراهم مي‌كند و يكي از كارهايي كه گلخانه‌ها انجام مي‌دهند، ايجاد همين محيط است. همين‌طور گلخانه‌ها طول موج‌هاي بلند نور را كه در واقع مسووليت توليد گرما را به عهده دارند جذب مي‌كنند، اما از خود عبور نمي‌دهند.

رشد شيشه‌اي

در مجموع، فضا و شرايط رشد داخل ظروف شيشه‌اي براي گياهان ايده‌آل است و آب و هواي منطقه‌اي كه در آن زندگي مي‌كنيم در رشد گياهان داخل محفظه تراريوم اثري نخواهد داشت؛ گويي گروهي از گل‌ها را در كنار هم و در گلخانه‌هاي كوچك پرورش مي‌دهيم. همين‌طور با توجه به ابعاد تراريوم امكان قرار دادن انواع و اقسام گل‌ها و گياهان، در اندازه‌هاي كوچك و بزرگ در كنار هم فراهم مي‌شود و چون رطوبت آن در يك چرخه حفظ مي‌شود، به توجه بسيار كمتري نسبت به گلدان‌هاي معمولي نياز دارد. در اين صورت پرورش و نگهداري گل‌ها در تراريوم نه تنها به خاطر زيبايي آن انجام مي‌شود ؛ بلكه فوايد بسياري در زمينه‌هاي عملي و علمي دارد.

سبزي در شيشه

تا حالا براي شما هم پيش آمده كه بخواهيد در گلدان‌هاي كوچك سبزي پرورش بدهيد؟ تراريوم اين امكان را هم به شما مي‌دهد. سبز كردن بذر گياهان مختلف مثل سبزيجات در چنين شرايطي بسيار دلنشين است. به اين ترتيب كه در داخل آنها قطعه‌اي كاغذ خشك‌كن يا قسمتي از يك مقواي غيرروغني كه مي‌تواند رطوبت بيشتري را در خود نگه دارد، قرار داده و سپس با افزودن مقداري آب، بذر مورد نظر را روي آن مي‌كاريم و ظرف را در محلي گرم و نسبتا روشن در حالي كه كه در آن بسته است، قرار مي‌دهيم. پس از جوانه زدن بايد گياه به محل اصلي نگهداري انتقال داده شود. از تراريوم مي‌توان براي انواع گياهاني كه هميشه نگهداري از آنها در محيط طبيعي خانه غيرممكن است استفاده كرد. اين شيوه همچنين روشي است كه در كلاس‌هاي درس باغباني براي مشاهده اثر متقابل بين گياه و محيط و همين‌طور رشد گياهان استفاده مي‌شود.

ظروف تراريوم

معمولا براي اين نوع باغباني نيازي به وسايل خاص نيست و بسته به ابتكار و خلاقيت، سازنده مي‌تواند از ظرف‌هاي مختلف استفاده كند. مثلا استفاده از ظروف شيشه‌اي مربا، تنگ ماهي يا ظروف با طرح‌هاي مختلف، آكواريوم و پارچ با دهانه گشاد، موفقيت‌آميز است. معمولا تراريوم را در 3 نوع مختلف تهيه مي‌كنند. در ظروف و محفظه‌هاي چهارگوش، در جام‌ها و محفظه‌هاي دهان گشاد و ظروف گرد و حتي در بطري‌ها و ظرف‌هاي با دهانه تنگ كه البته كشت گياه در آنها به سختي انجام مي‌گيرد. اندازه گياه در تعيين نوع ظرف، موثر است. ظرفي كه انتخاب مي‌شود، بايد اجازه نفوذ نور كافي به داخل جهت استفاده گياه در فرآيند فتوسنتز را بدهد. به همين دليل معمولا از شيشه‌هاي مات و رنگي استفاده نمي‌شود؛ البته در صورتي كه از شيشه و ظروف رنگي استفاده مي‌شود بايد از گياهان سايه دوست استفاده شود.

روش كاشت

قبل از انتقال گياه و خاك به داخل ظرف بايد ظروف را ضدعفوني كرد، كه با آب داغ يا مايع شوينده مقدور است، استفاده از ظروف چهارگوش به خاطر سهولت در كاشت بسيار معمول است. گياهاني كه رشد غيرسريع دارند انتخاب‌هاي بهتري هستند. براي موفقيت بيشتر بهتر است از سازگاري گياهان مختلف با هم اطمينان حاصل شود.

انواع گياهان

در انتخاب نوع گياهان در اين مجموعه بايد دقت زيادي صورت گيرد چرا كه گياهان بومي جنگل‌هاي مرطوب جنوب و مركز آمريكا و جنوب شرقي آسيا و آفريقا عملا سازگاري بهتري با اين شرايط نگهداري دارند. از جمله گياهاني كه در روش تراريوم جواب بهتري مي‌دهند از انواع بنفشه‌هاي آفريقايي، برگ بيدي، پرسياووش، ديفن‌باخيا، دراسنا، مارانتا، فيلودندرون، سرخس، فيكوس و بگونيا مي‌توان نام برد.

تراريوم چيست؟

اين واژه در لغت به معناي باغ شيشه‌اي است و اين روش نگهداري از گل و گياه براي اولين بار به‌طور اتفاقي و توسط يك پزشك جراح انگليسي در سال 1829به نام ناتانيالا وارد ابداع شد. وارد تصميم داشت تغيير و تحول پروانه‌اي را در پيله بررسي كند، اما متوجه شد كه آلودگي هواي حاصل از كارخانه‌هاي لندن كه نزديك منزلش بود مانع از رشد آنها مي‌شود. او براي اين بررسي شفيره پروانه‌اي را درون يك ظرف مربا قرار داد و مقداري خاك در آن ريخت بعد از چند هفته يك گياه درون آن مشاهده كرد، كه از بذري كه در داخل خاك بود حاصل شده بود. او فهميد وقتي گياه رطوبت را از طريق سطح برگ‌هايش از دست مي‌دهد اين رطوبت روي ديواره شيشه تجمع پيدا كرده و دوباره به كف ظرف بر مي‌گردد. اين چرخه پايدار، شرايط ايده‌آلي را براي رشد و پرورش گياهان فراهم مي‌كند. بيش از 150 سال پيش اين ظروف براي رشد و جابجايي گياهان از قاره‌اي به قاره ديگر استفاده شدند و امروزه بيشتر روي جنبه تزئيني آن تمركز شده است. دكتر وارد همچنين 2 باغ شيشه‌اي (تراريوم) كوچك ساخت كه در آن سرخس و نوعي گياه از خانواده غلات كاشته بود و آنها را با كشتي به سيدني فرستاد. در طول مدت سفر كه 8 ماه به درازا كشيد و با توجه به تفاوت فاحش درجه حرارت در طول مدت سفر، گياهان بخوبي رشد كردند و صحيح و سالم به استراليا رسيدند. وي توانست در همين شرايط گياهان را از استراليا به لندن بازگرداند.

عاصفه الله‌وردي

پنج شنبه 2 دی 1389  7:56 PM
تشکرات از این پست
karevane69
karevane69
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 1355
محل سکونت : البرز

پرورش درختان به صورت "بونسای"


پرورش درختان به صورت "بونسای"

 

یکی از هنرهای خیلی زیبایی ژاپنی پرورش درختان به صورت "بونسای" است. بعضی از این گیاهان واقعا زیبا بوده و ارزش زیادی هم دارند. این هنر برای هزاران سال در چین رواج داشته و پس از ارتباط فرهنگی بین چین و ژاپن، به ژاپن منتقل شده.

 

بونسای از دو کلمه ژاپنی "بون=سینی" و "سای= کاشتن" تشکیل شده و در اصل به معنی کاشت درختان توی سینی (ظروف کشیده و کم عمق) است. در این هنر سعی میشود درختان را به صورت فرم پاکوتاه به اشکال گوناگون دربیارند. شکل بونسای خیلی مهم و مفهوم آن را می رساند.

 

بعضی از هنرمندان این هنر، بونساهای خیلی کوچک که حتی گاهی اوقات کوچکتر از کف دست هستند را پرورش می دهند که به اسم "مینی بونسای" شناخته میشود.

 

بونسای حاصل تلفیق هنر با علم باغبانی است. یک هنرمند خلاق با حس زیبا شناسی و مهارت ، با خلق یک بونسای در گلدان ظریف می کوشد تا درختی کهن بر فراز یک کوه و یا درختی کهنسال و با وقار روییده بر دشتی را تصویر کند. پس بونسای هم یک سرگرمی در زمینه ی باغبانی زینتی است و هم باعث نزدیکی و شناخت انسان از شگفتی های طبیعت می شود.

 

برای پرورش یک بونسای دانستن علوم باغبانی، نوردهی، تغذیه، نیاز آبی و همچنین هرس شاخه، برگ و ریشه لازم است. در واقع با استفاده از روشهای خاص رشد گیاه را کم می کنند به طوری که به سلامت آن لطمه ای وارد نشود و هرس ریشه و برگ در فصل رشد باعث کاهش رشد شود . همچنین برای شکل دادن به گیاه با مرور زمان شکل دلخواه را به گیاه انتقال میدهند. تناسب درست بین اجزاء گیاه و همچنین تامین نیاز گیاه به پرورش یک بونسای سالم و زیبا کمک فراوانی میكند.

 

برای تهیه یک بونسای می توان دو مرحله ی اصلی را در نظر گرفت.

 

تغییر شکل درختی طبیعی که از نواحی کوهستانی یا دشت آورده ایم به درختچه های کوتاه

 

تربیت بونسای که منظور تکامل بخشیدن به شکل ظاهری است.

 

۱ )مرحله ی اول:

 

نهال مورد انتخاب باید در عین کامل بودن باید کوچک ، کوتاه ، دارای ریشه های قوی و طول عمر دراز باشد . باید در نظر داشت که تفاوت اساسی یک بونسای و یک درخت در یک باغ کوچکی و بزرگی آنهاست وگرنه بونسای از نظر شکل ظاهری فرق دیگری با درخت طبیعی ندارد.

 

قبل از شروع بهار گیاهی با شرایط ذکر شده انتخاب و آن را طوری از خاک بیرون می آوریم که مقداری از ریشه های فرعی وصل به ریشه ی عمودی(اصلی) گیاه باشد و گیاه را همراه خاک اطراف ریشه با ملایمت بیرون آورده تا خاک اطراف ریشه نریزد. گیاه را در ظرف مورد نظر می کاریم. بعد از ۲۰ روز جوانه های کوچکی خواهد داشت . هنگامی که جوانه های تازه به ارتفاعی نزدیک ۵/۲ میلی متر رسید آن را فشار می دهیم یا کلا قطع می کنیم. حدود ۲ الی ۳ هفته بعد یک یا سه جوانه تازه در کنار جوانه ی قطع شده شروع به رشد می کنند. این بار جوانه های تازه هرگز خیلی بلند نخواهند شد. پس فاصله ی بین شاخه کوتاه شده و برگ هایی رشد می کنند که از حد طبیعی کوچک تر است.

 

با نزدیکی فصل پاییز باید احتیاط های لازم را انجام داد که گیاه خشک نشود ، یخ نزند و مرتب در معرض دید خورشید قرار گیرد. درخت را در ماه فروردین بعدی باید دوباره به همان طریق اولی نشا کرد. دفعات نشاندن گیاه در ظرف دیگر بستگی به نوع درخت و سن آن دارد.

 

قرار دادن گیاه در ظرف دیگر دو فایده دارد.

 

درون ظرف پر از ریشه شده است و جای خالی برای رشد ریشه های تازه نیست . در هر انتقال حذف مقداری از ریشه ها و رویش ریشه های جدید باعث خواهد شد که مواد به مقدار لازم ( نه بیش از حد ) جذب کند و رشد نموده و از اندازه هایی که مورد نظر ماست بزرگتر نشود.

 

شاخ و برگ های زیادی را قطع می کنیم و این عمل موجب تعادل بین مواد جذب شده به وسیله ی ریشه ی گیاه و مقدار هوایی که توسط شاخ و برگ پس داده( فتوسنتز ) می شود ، می گردد.

 

۲ الی ۳ هفته طول می کشد که گیاه در محل جدید ریشه های محکمی بگیرد. هنگامی که ریشه ها محکم شد ، جوانه ها شروع به رشد می کنند. بعد از دو ماه که درخت به ظرفش منتقل شد تمام برگ های آن در مرکز ساقه باید با قیچی قطع گردد. باقیمانده ی برگ های ساقه به زودی پژمرده شده و می افتند این حالت برگ ریزان مصنوعی پاییزی است. دو یا سه هفته بعد شاخه ها و برگ های جدید از جوانه های تازه بیرون خواهند آمد. این شاخه و برگ ها کوچک می شوند و نتیجتا به بونسای شکل باشکوهی می دهند.

 

۲  )مرحله ی دوم ، تربیت بونسای:

 

به سه طریق می توان عمل کرد:

 

 هرس کردن شاخه و برگ ها که قبلا به آن اشاره شد.

 

 سیم بستن

 

 . آویزان کردن شاخه

 

ـ سیم بستن:

 

برای این که شکل دلخواه خود را به درخت بدهیم از سیم مسی استفاده می کنیم به این ترتیب که شاخه یا تنه را با دست و انگشتان به حالتی که مورد نظر است نگه می داریم. سیم را در جهت عقربه های ساعت به دور آن می پیچیم . شاخه های کوچک را برای ۲ تا ۳ ماه و شاخه های بزرگتر را برای ۳ الی ۴ ماه می توان سیم بست.

 

ـ آویزان کردن شاخه:

 

به سادگی یک طناب یا نخ را به شاخه ی مورد نظر متصل و انتهای آن رابه جایی متصل می کنیم تا شاخه خمیدگی مورد نظر را پیدا کند.

 

ـ شرایط خاک:

 

تمیز باشد ، کود طبیعی نداشته باشد ، قابلیت نگهداری رطوبت را داشته باشد و پوک باشد.

 

ـ محل نگهداری:

 

در تمام سال آفتابی باشد ، در معرض هوا بوده ولی از بادهای شدید در امان باشد ، تمیز و دور از گرد و غبار باشد.

 


http://www.agricultureir.blogfa.com

 

پنج شنبه 23 دی 1389  10:06 PM
تشکرات از این پست
karevane69
karevane69
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 1355
محل سکونت : البرز

پاسخ به:بخش گیاهان

ساقه های ریشه دار زنجبیل عبارت از دكمه ای به هم پیچیده، ضخیم و قهوه ای روشن است كه می توانید از بازار محلی نیز آنرا تهیه كنید. از آنجا كه زنجبیل نوعی گیاه زیرزمینی است لذا ساقة ریشه دار این گیاه بخشی از ساقه اصلی است كه برحسب انفاق در زیرزمین رشد و نمو پیدا می كند. ریشه اصلی این گیاه از گره های موجود روی ساقه های ریشه دار آن نمو می كند. بالای سطح زمین ساقه های 12 اینچی دارای برگهای طولانی، باریك، كج و معوج و سبز با گلهای سفید و سبز مایل به زرد قرار دارد.


http://www.agricultureir.blogfa.com

دوشنبه 27 دی 1389  11:26 PM
تشکرات از این پست
karevane69
karevane69
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 1355
محل سکونت : البرز

پاسخ به:بخش گیاهان

 
سيكاس
 
سیکاس
 سیکاس که یک گیـاه آپارتمانی بسیار زیبا مخصوص مناطق گرم و مرطوب است، اولین بار در چین و ژاپن پیدا شده، برگهایش کشیده و شبیه به نخل هستند. ساقه آن حجیم و متورماست.
 
نام علمی آن سیکاس CYCAS و از خانواده سیکاداسه CYCADACEAEمی باشد. در فارسی به همان سیکاس شهرت دارد. به طور کلی دو نوع سیکاس وجود دارد. نر و ماده.
 
در انواع نر در وسط برگها، مخروطی عمودی شکل قرار دارد که پوشیده از برگهای کوچک است. سیکاس در شرایط ایده آل در اثر وزش باد و انتقال گرده از روی انواع نر به اندام ماده تولید بذر می کند. بذرها را باید بلافاصله بعد از جمع آوری کاشت. اگر بذر را جمع آوری کرده و برای مدت طولانی نگهداری کنیم سبز نمی گردد. از آنجایی که رشد سیکاس به کندی انجام می گیرد و شرایط خاصی را برای رشد خود نیاز دارد، همین سبب شده که جزو گیاهان آپارتمانی گران قیمت به حساب بیاید.
 
در هر صورت شرایط آب و هوایی شمال کشور برای سیکاس کاملاً مناسب است. حتی در چنین مناطقی که هوای مرطوب دارند می توان آن را در خارج از گلخانه پرورش داد.
تکثیر:
بهترین و آسانترین روش تکثیر سیکاس، کاشت قلمه هایی است که از جوانه های روی تنه ظاهر می شوند. سیکاسهای مسن و قدیمی پاجوش می دهند. پاجوشها را از پایه مادری جدا ساخته، تعدادی از برگهای آنها را حذف کرده و در ماسه بکارید
خاک:
برای تکثیر سیکاس و کاشت قلمه از ماسه استفاده می کنیم اما برای سیکاسهای ریشه دار باید از مقدار زیادی خاک جنگلی یا خاک برگ استفاده کرد.
کود:
از فروردین ماه تا اواسط پاییز هر هفته یک بار کود شیمیایی در اختیارش بگذارید.
نور:
به محیط سایه روشن علاقه مند است.
رطوبت نسبی:
همان طور که گفته شد دوستدار رطوبت زیاد محیط می باشد. در مناطق خشک باید آن را در پاسیوهای مرطوب قرار داده و در فصل تابستان همه روزه مقداری آب در فضا اسپری کرد.
حرارت:
هوا باید معتدل باشد. از ده تا هجده درجه سانتی گراد ایده آل است.
آب:
نیاز سیکاس به آب هم متوسط است. همواره خاک گلدان را مرطوب نگهدارید.

 
دوشنبه 27 دی 1389  11:28 PM
تشکرات از این پست
shirdel2 rasekhoon_m omiddeymi1368 mhzahraee kuoroshss
دسترسی سریع به انجمن ها