نويسنده: دکتر سارا احساني
آنفلوآنزاي خوکي سوژه روز شده است. همه جا مي توانيد خبري از آن بگيرد. از ميان گفته هاي سياستمداران، لابه لاي صفحات روزنامه ها و حتي در صحبت هاي روزمره مردم در تاکسي و اتوبوس. اينترنت هم که از مدت ها پيش به تسخير اين بيماري نوظهور درآمده است. آغاز فصل مدارس نگراني هاي جديد را به ويژه براي والدين ايجاد مي کند. نگراني اين والدين چندان هم بي پايه نيست زيرا همه مي دانند اماکن عمومي مانند مدارس و سرباز خانه ها، محل مناسبي براي انتقال بيماري هاي مسري به ويژه بيماري هاي تنفسي است. بررسي عملکرد کشورهاي مختلف در زمينه مبارزه با اين بيماري در فصل تحصيلي دانش آموزان، مي تواند پاسخي به اين پرسش باشد.
آمريکا:
گرچه مرکز کنترل بيماري هاي ايالات متحده در ابتدا و با توجه به ميزان بالاي مرگ ومير در مکزيک، وجود حتي يک مورد مشکوک از بيماري را دليل قابل قبول براي تعطيلي مدارس مي دانست. در حال حاضر ضمن اينکه تعطيلي مدارس را ضروري نمي داند، اين اقدام را به مسوولان محلي هر منطقه واگذار کرده است و در عين حال تأکيد کرده که بروز يک مورد آنفلوآنزاي خوکي در يک مدرسه، دليلي براي تعطيل کردن آن نيست و فقط افزايش تعداد بيماران، به شکلي که انتقال بيماري در درون مدرسه را اثبات کند مي تواند توجيهي براي اين کار باشد. به علاوه کودکان مبتلا تنها 24 ساعت پس از قطع علايم، مي توانند به کلاس هاي خود برگردند. در مقابل، CDCبه مدارس توصيه کرده است که با پررنگ کردن نقش مسوولان بهداشتي مدرسه، سفارش کودکان به شستن مکرر دست هاي خود و استفاده از ماسک يا دستمال هاي بهداشتي براي پوشاندن دهان خود در زمان سرفه کردن، به جنگ اين بيماري بروند.
امارات متحده عربي:
در امارات متحده عربي مدارس به طور طبيعي در روز اول، بازگشايي شد اما تعداد بسيار کمي از دانش آموزان به مدرسه مراجعه کردند. در بعضي مدارس، اين تعداد به تنها 30 درصد کل دانش آموزان مي رسيد و در مدرسه امام مسلم، از ميان 300 دانش آموز تنها 10 نفر به مدرسه آمدند. هنوز مشخص نيست که آيا اين عدم حضور دانش آموزان به واسطه ترس از بيماري آنفلوآنزاي خوکي بوده است يا نه. زيرا اولين روز بازگشايي مدارس، در انتهاي هفته و بين دو روز تعطيل قرار گرفته بود و طبيعتاً انتظار نمي رود دانش آموزان چنين روزي را از دست بدهند. دولت امارات هنوز دستورالعملي براي تعطيلي مدارس ندارد.
انگلستان
با باز شدن مدارس پس از تعطيلات تابستاني، موج دوم بيماري در بريتانيا آغاز شده است. طي هفته گذشته، تعداد مبتلايان در يک صعود ناگهاني از 5000 نفر به 9000 نفر رسيد. تا به حال در 66 مدرسه موارد آنفلوآنزاي خوکي ديده شده است. با وجود اين ليام دونالدسون، وزير بهداشت انگلستان ضمن توصيه به دانش آموزان و والدين آنها به رعايت موارد بهداشتي، اعلام کرده است که با توجه به اين که ويروس در سطح جامعه وجود دارد، تعطيلي مدارس بي فايده خواهد بود.
فرانسه
به دنبال مشاهده موارد آنفلوآنزاي خوکي در ماه جاري مدارس فرانسه موقتاً به حالت نيمه تعطيل درآمده اند. طبق دستورالعمل ابلاغ شده، در صورت بيماري حداقل سه دانش آموز، متوليان مدرسه مي توانند کلاس ها را به حالت تعليق درآورند. شبکه 5 فرانسه و همچنين راديوي اين کشور چهار روز هفته برنامه هاي درسي دانش آموزان را از تلويزيون و راديو پخش خواهند کرد.
آلمان
مدارس در آلمان طبق برنامه قبلي بازگشايي مي شوند اما تغييراتي در برنامه اين مدارس صورت گرفته است. شايد مهم ترين تغيير بازگشت صابون به مدارس باشد. در سال هاي اخير به علت کمبود بودجه، صابون از سرويس هاي بهداشتي مدارس حذف شده بود اما اکنون در جهت مبارزه با آنفلوآنزاي خوکي، علاوه بر تجهيز مدارس به صابون و دستمال کاغذي، دانش آموزان وظيفه دارند در ساعات تفريح دست هاي خود را حداقل به مدت بيست ثانيه با صابون بشويند. همچنين در روز اول مدرسه، معلمان در مورد بيماري هاي تنفسي و آنفلوآنزاي خوکي براي دانش آموزان صحبت خواهند کرد و نکات بهداشتي لازم را توضيح خواهند داد.
مکزيک
موج دوم آنفلوآنزاي خوکي در اين کشور زودتر از آنچه انتظار مي رفت آغاز شده است و احتمال مي رود اين مرتبه ميزان ابتلا به اين بيماري از ابتداي بروز آن در بهار امسال بيشتر باشد. تشخيص 483 بيمار تنها در يک روز در ماه سپتامبر، شاهد اين مدعاست. اين ميزان ابتلا حتي در زمان حداکثر ابتلاي بيماري در ماه آوريل نيز بيشتر است. با وجود اين وزير بهداشت اين کشور مي گويد با توجه به اين که اين بيماري در صورت درمان به موقع، خطرناک نيست و آگاهي از آن نيز بيشتر شده است، تعطيلي مدارس در دستور کار قرار نگرفته است. در حال حاضر تنها درهاي 128 مدرسه همچنان بسته نگاه داشته شده است. و کارشناسان بهداشتي مکزيک مشغول تهيه دستورالعملي هستند که شرايط تعطيلي مدارس در آن به تفصيل مشخص شده باشد.
بحرين
جالب ترين واکنش در ميان والدين دانش آموزان بحريني مشاهده شد. پس از اين که دولتمردان اين کشور کوچک تصميم گرفتند بازگشايي مدارس را به تأخير بيندازند، والدين بحريني با ايجاد يک صفحه در شبکه اجتماعي فيس بوک، به اعتراض به اين تصميم پرداختند. يک مادر بحريني با شعر «فرزندانمان را اکنون به کلاس ها برگردانيد!» اين صفحه را ايجاد کرده است. وي معتقد است که مسوولان دولتي با اين اقدام تنها يک ترس بيهوده را در جامعه گسترش مي دهند. حال آنکه حتي در صورت وجود ريسک بيماري، اين کودکان نبايد از تحصيل محروم شوند و به علاوه، امکان تحت نظر گرفتن آنها در مدارس، بيش ار کوچه و بازار است.
هنگ کنگ
با افزايش تعداد بيماران فوت شده ناشي از آنفلوآنزاي خوکي به عدد 18، دولت هنگ کنگ آن دسته ار مدارسي را که در آن موارد تأييد شده اين بيماري مشاهده شده بود تعطيل کردو به اين ترتيب طي سه روز، تعداد مدارس تعطيل در سطح کشور به 25 عدد رسيد. تا به حال 24 هزار نفر در هنگ کنگ به اين بيماري مبتلا شده اند که حال 97 نفر از آنها وخيم بوده است.