0

جاذبه های گردشگری سیستان و بلوچستان

 
pasargad54
pasargad54
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 2135
محل سکونت : اصفهان

جاذبه های گردشگری سیستان و بلوچستان

استان سیستان و بلوچستان 

موقعیت جغرافیایی

استان سیستان و بلوچستان با وسعتی حدود صد و هشتاد و هفت هزار و پانصدو دو کیلومتر مربع، در جنوب شرقی ایران و در مختصات جغرافیایی بیست و پنج درجه و سه دقیقه تا سی و یک درجه و بیست و هشت دقیقه عرض شمالی و پنجاه و هشت درجه و چهل و هفت دقیقه تا شصت و سه درجه و نوزده دقیقه طول شرقی……….

استان سیستان و بلوچستان 

موقعیت جغرافیایی

استان سیستان و بلوچستان با وسعتی حدود صد و هشتاد و هفت هزار و پانصدو دو کیلومتر مربع، در جنوب شرقی ایران و در مختصات جغرافیایی بیست و پنج درجه و سه دقیقه تا سی و یک درجه و بیست و هشت دقیقه عرض شمالی و پنجاه و هشت درجه و چهل و هفت دقیقه تا شصت و سه درجه و نوزده دقیقه طول شرقی واقع شده است.

این استان پهناور در سمت شرق با کشور پاکستان نهصد کیلومتر و با کشور افغانستان سیصد کیلومتر مرز مشترک دارد؛ در قسمت جنوب با دریای عمان به طول تقریبی دویست و هفتاد کیلومتر مرز آبی دارد و از قسمت شمال و شمال غرب با استان خراسان  به طول صد و نود کیلومتر و در قسمت غرب با استان کرمان به طول پانصد و هشتاد کیلومتر و با استان هرمزگان به طول صد و شصت و پنج کیلومتر همجوار است.

استان سیستان و بلوچستان به لحاظ وسعت از بزرگترین استان‌های کشور است و پس از استان خراسان در رتبه دوم قرار دارد. این استان از دو ناحیه سیستان و بلوچستان تشکیل یافته است که از لحاظ طبیعی با یکدیگر کاملاً متفاوتند.ناحیه سیستان هشت هزار و صد و هفده کیلومتر مربع، در قسمت شمالی این استان قرار دارد و حوزه مسطح و مسدودی است که از آبرفت‌های دلتای قدیمی و فعلی رود هیرمند تشکیل شده است.

ناحیه بلوچستان به مساحت صدو هفتاد و نه هزار و سی‌صد و هشتاد و پنج کیلومتر مربع منطقه وسیع کوهستانی است که حد شمالی آن کویر لوت و حد جنوبی آن دریای عمان است.مرزهای طولانی آبی و خشکی استان با کشورهای افغانستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس، موقعیت ویژه‌ای را به آن بخشیده و سبب ایجاد شرایطی خاص شده است. چندگانگی و تنوع مذهبی، گویش‌های مختلف و نمود تعلقات قومی و قبیله‌ای از دیگر ویژگی‌های اجتماعی این استان است.

بر اساس آخرین تقسیمات کشوری استان سیستان و بلوچستان دارای هشت شهرستان است. شهرستان‌های آن عبارتند از: ایرانشهر، چابهار، خاش، زابل، زاهدان، سراوان،سرباز و نیک شهر.

آب و هوا

آب و هوای استان از نوع آب و هوای بیابانی است .درکلیه شهرهای استان حداکثر دمای سالانه بالای 040 درجه سانتیگراد است. این مقدار در تیرماه در ایرانشهر به 051 درجه سانتیگراد می‌رسد حداقل دمای استان در آذر و دی ماه است. سردترین شهرستان این استان زاهدان و گرمترین آن ایرانشهر است.  

رودخانه‌ها  

1- رودخانه باهوکلات: این رودخانه پرآب‌ترین رود این شهرستان می‌‌باشد.

2- رود بمپور: از ارتفاعات شرقی ایرانشهر سرچشمه می‌گیرد و عامل اساسی فعالیتهای کشاورزی در ناحیه ایرانشهر بمپور است.

3- رود کاجو: این رودخانه دائمی است و از شمال قصرقند جریان می‌یابد.

4- رودخانه کارواندر: از شعبات اصلی رودخانه بمپور است که تاروستای کارواندر دارای آب جاری دائم است مازاد آب آن در این محل در بستر رودخانه فرو می‌رود و در پائین دست رودخانه مخصوصاً درمحل دامن در آغاز دشت ایرانشهر مجدداً از زیرزمین خارج می‌شود و همراه با چند شاخه کوچک به رود بمپور می‌پیوندد.

پوشش گیاهی:

جنگلهای طبیعی این استان مانند جنگلهای ناحیه شمالی و یا غرب ایران به صورت انبوه و متراکم نیست و اغلب به طور پراکنده و به اصطلاح لکه‌ای در مناطقی از چابهار به طرف کنارک در مسیر جاده و در مسیر روستاهای حوتک و کهیری به طرف ناحیه زر‌آباد نشانه‌هایی از جنگلهای کهور و گز دیده می‌شود.

از مجموع 18 میلیون هکتار وسعت کل استان حدود 8/11 میلیون هکتار آنرا مراتع و جنگلهای پراکنده تشکیل داده است از این مراتع حدود 4 میلیون واحد دامی است حدود 5/1 میلیون هکتار از مراتع استان از نظر کیفی و کمی در وضعیت نسبتاً مناسبی قرار دارند.

تنوع گونه‌های مرتعی نسبتاً زیاد بوده و تاکنون 250 گونه مهم مرتعی مورد شناسایی قرار گرفته که نشان دهنده غنی بودن مراتع از نظر گونه می‌باشد. گونه‌های مهم عبارتند از: گون،درمنه ، گراسها،جگن،نی،قیچ،شور، اسفناج، وحش، یونجه  

آثار و بناهاى تاریخى  

مهم‏ترین آثار باستانى و بناهاى تاریخى سیستان عبارتند از: رام شهرستان، زاهدان کهنه، شهر باستانى زرنج، شهر سابورى شاه، کندرک، شهر سوخته و ….

منطقه بلوچستان:

شهرستان ایرانشهر

قلعه قدیمى ایرانشهر، قلعه بمپور، تپه‏هاى قدیمى و باستانى (دامن، محترم آباد، پیپ، فیروزآباد، راسک، مسکوتان).

شهرستان چابهار 

آثار شهر تیس، مقبره سید غلام رسول، چاه باستانى پلان، قلعه نوشیروان، قصر قند، تپه جادختران.

شهرستان سراوان

تپه ‏هاى باستانى، قلاع، (دزک، کوهک، سیب، گشت، زابلى) – درخت کهن‏سال سرو سرجو. 

جاذبه های توریستی چابهار 

درجنوب شهرچابهار به دلیل موقعیت منحصر به فرد آن که تنها بندر اقیانوسی کشوراست منطقه ای وجود دارد که به ساحل صخره ای (دریای بزرگ) معروف است منظره برخورد موج و صخره و ارتفاع آب که گاه تا پنج مترمی رسد پس از برخورد با صخره های بلند اوج می گیرد انواع خرچنگها و لاک پشتهایی که در روی صخره ها همبازی موج اقیانوس و جدال موج وصخره اند و نسیم روح بخشی که در موج می پیچید و همه وهمه جلوه های نابی از طبیعت شاعرانه را به تصویر می کشند که هر بیننده ای را با شعر و ترانه پیوند می دهد. با پیشروی آب دریا فرسایش رسوبی سواحل دریای عمان به ویژه قسمتهای جنوبی شهرستان چابهار از چشم انداز بدیعی برخورداراست که به عنوان یکی از دیدنی ترین سواحل جنوبی ایران مانند آکواریوم طبیعی با انواع ماهی است این چشم اندازخارق العاده از چابهار تا گواتر امتداد دارد.

1- تالاب لیپار

در 15 کیلومتری شهر چابهار و در مسیر جاده ساحلی چابهار – گواترودر تنگه ای صخره ای مشرف به دره های  سبز و زیبا، آبگیری به طول 13 کیلومتر ایجاد شده که آبهای سرگردان اطراف را در خود جمع کرده است در این ابگیر گونه های مختلف بوته ها و درختچه های گز و چش با چشم اندازهای زیبا دیده می شود. وجود پرندگانی چون لک لک طاووسک ،تیهو ،حواصیل سفید و خاکستری،زیبایی آن را دوچندان کرده است.

2-  ارتفاعات فرسایش یافته

اشکال زیبا و طبیعی در برخی ارتفاعات که عوامل طبیعی آنها را به اشکال مختلف مبدل ساخته بسیار جالب و تماشایی است این رشته ارتفاعات بیشتر در مسیر جاده ساحلی چابهار- گواتر و چابهار – کهیر و چابهار – ایرانشهر به صورت پراکنده به چشم می خورد. 

3- گل فشان  

 درشمال غرب چابهار و در 20 کیلومتری روستای کهیر در مسیر تنگ گالک یک پدیده منحصر بفرد بنام گل فشان وجود دارد که نظیر آن فقط در 3 نقطه دیگر جهان دیده شده است و همواره از دهانه آن گل سرد طوسی رنگی تراوش می کنداین پدیده که به مرورزمان به یک تپه بلند تبدیل شده باپرتاب گل و متصاعد شدن گاز ازژرفای زمین نظر هر بیننده را به خود جلب می کند در اطراف آن هیچ گلی هیچ گیاهی رشد و نمو نمی کند.

4- روستای قدیمی تیس  

روستای تیس در 9 کیلومتری شمال بندر چابهار و در دهانه خلیج چابهار قرار گرفته است در آثار مورخین سده های نخستین اسلامی از جمله مقدسی مورخ سده چهارم هجری از بندرتزیا تسی به عنوان بندر کوچک اما پر رونق و آباد یاد شده است که در مسیر راه دریایی کرانه های جنوبی ایران قرار گرفته و همچنین مرکز تجارت شکر ایالت مکران و گندم سیستان به شمار می رفته است.مناره سفید مسجد جامع تیس نیز نظرهربیننده ای راازدور به آن مکان می کشاند.    

5- قلعه پرتغالیها  

این قلعه در فراز تپهای مشرف بر جاده چابهار – تیس و در 6 کیلومتری شهر چابهار واقع شده است قلعه به ابعاد 59×34متر ساخته شده و مصالح به کار گرفته در ان آجر ، سنگ، گچ وساروج است.در ورودی در

قسمت شرق واقع شده است .قلعه دارای هشتی بزرگ با اتاقهای بسیار و ایوان اختصاصی ، آب انبار ،برج دیدبانی، چاه آب و..می باشد.آثار 2 برج دیدبانی بر بالای قسمت شاه نشین دیده می شود که 2 برج بصورت یک اتاق ایوان دار بر روی حجمی مکعب شکل پی سازی شده است . این برج احتمالا علاوه بر دیدبانی به صورت چراغ دریایی مورد استفاده بوده است.قدمت این قلعه به دوره اسلامی می رسد.  

6- آرامگاه سید غلام رسول 

این اثر فرهنگی ،تاریخی و مذهبی،در حاشیه ضلع  غربی چابهار و با ارتفاع و گنبد بلند قرار گرفته است که در حدود 800 سال از قدمت آن می گذرد نمای بیرونی گنبد درروی بام 6 مناره کوتاه دارد که با گچ بریهای ساده به به شکل نیم دایره پی درپی قرار گرفته است.محراب و طاق نماهای آرامگاه دارای تزیینات جالبی است که با گچ اندود شده است همچنین نقاشیهایی از گل درروی دیوارهای محراب به صورت نقش برجسته جلب توجه می کند . برروی دیوارهای جانبی آرامگاه تزئینات هندسی و نقاشی های جالبی و جود دارد فرم نقاشیها وآثار داخلی آرامگاه مربوط به معماری دوره صفوی است.  

7- تمساح پوز کوتاه

تمساح پوز کوتاه بر جسته ترین موجود حیات وحش چابهار محسوب می شود که درطبیعت این منطقه زندگی می کند . بخشی از زیستگاه اصلی این تمساح که محلی ها ان را گاندو می نامند در شهرستان چابهار و بخش دیگری درمحدوده شهرستان سربازقرار دارد.این تمساح که نادرترین انواع تمساح در جهان است در رودخانه  سرباز زندگی می کند.

چهارشنبه 27 آبان 1388  2:31 PM
تشکرات از این پست
samsam tala2207 ravabet_rasekhoon
gps0064
gps0064
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : تیر 1388 
تعداد پست ها : 1751
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:جاذبه های گردشگری سیستان و بلوچستان

شهر سوخته

                                    جام شهر سوخته    

            شهر سوخته، نام تازه ای است که بر یکی از شهرهای باستانی گمشده ایران، نهاده شده. کشف و پیدایی این شهر با شوق کم نظیر باستان شناسان و غرور تاریخی ایران دوستان همراه بوده است. از نام اصلی و باستانی این شهر اطلاعی در دست نیست اما به خاطر علایم نابودی این شهر در آتش، به آن شهر سوخته گفته می شود. نشانه های کشف شده در این شهر باستانی شگفت انگیز است. این که شهری در جهان باستان از سیستم  آبرسانی و دفع آب های زاید بهرمند بوده، جراحی مغز انسان در آن شهر صورت می گرفته و خط کش در ارزیابی امور معماری و ریاضی وجود داشته و دانش پزشکی آن، چنان رشد یافته بوده که برای زنی جوان چشم مصنوعی می ساخته... همگی جز شگفتی و عجایب کشف شده از ایران باستان، و از شهر سوخته است. 

شهر سوخته در ۵۶ کیلومتری زابل در استان سیستان و بلوچستان و در حاشیه جاده زابل - زاهدان واقع شده است. این شهر در ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد پایه گذاری شده است. «کلنل بیت» یکی از ماموران نظامی بریتانیا از نخستین کسانی است که در دوره قاجار و پس از بازدید از سیستان به این محوطه اشاره کرده و نخستین کسی است که در خاطراتش این محوطه را شهر سوخته نامیده و آثار باقیمانده از آتش سوزی را دیده است.

شهر سوخته دارای نظام مرتب و منظم آب‌رسانی و تخلیه‌ی فاضلاب بوده است اولین جراحی بروی مغز در این شهر و بروی سر یک دختر بچه انجام گردیده است.بر مبنای یافته‌های باستان شناسان شهر سوخته ۱۵۱ هکتار وسعت دارد

  براي نخستين بار در شهر سوخته يك چشم مصنوعي متعلق به 4800 سال پيش كشف شد. این چشم مصنوعی متعلق به زنی 25 تا 30 ساله بوده که در یکی از گور های شهر سوخته مدفون شده بوده است.  

چشم مصنوعی شهر سوخته

   کشف اولین خط کش جهان با قدمت بیش از پنج هزار سال

  این خط کش به طول 10 سانتیمتر با دقت نیم میلیمتری و از جنس چوب آبنوس است. کشف خط کش در شهر سوخته زابل نشانگر این است که ساکنان این شهر باستانی دارای پیشرفت های زیادی در زمینه علم ریاضیات بوده اند

   قدیمی ترین تخته نرد جهان

  از گور باستانی موسوم به شماره 761 کهن ترین تخته نرد جهان به همراه 60 مهره ی آن در شهر سوخته پیدا شد. این تخته نرد بسیار قدیمی تر از تخته نردی است که در گورستان سلطنتی «اور» در بین النهرین پیدا شده بود.

    نخستین انیمیشن جهان

  باستان شناسان هنگام کاوش در گوری 5 هزار ساله جامی را پیدا کردند که نقش یک بز همراه با یک درخت روی آن دیده می شود. آن ها پس از بررسي اين شي دريافتند نقش موجود بر آن برخلاف ديگر آثار به دست آمده از محوطه‌هاي تاريخي شهر سوخته، تکراري هدفمند دارد، به گونه‌اي که حرکت بز به سوي درخت را نشان مي دهد. هنرمندی که جام سفالين را بوم نقاشي خود قرار داده، توانسته‌ است در 5 حرکت، بزي را طراحي كند كه به سمت درخت حركت و از برگ آن تغذيه مي کند.  

جام شهر سوخته 

   حاصل انیمیشن و باز سازی آن بروی کامپیوتر

  ه گفته اين باستان‌شناس، بز از جمله حيواناتي است كه در رسيدن به ارتفاعات تبحر داشته و مي‌تواند با يك حركت جهشي به سمت بالا حركت كند. هنرمند نقاش شهر سوخته‌اي، با دقت و زبردستي موفق به تصوير كردن جهش اين بز شده است.  

انیمیشن شهر سوخته  

  از دیگر اشیای مهم از میان هزاران شی یافت شده، می‌توان از سفال با امضای سفال‌گر بر روی آن، چکش، سوزن، شهرک‌های مسکونی و ساختمان‌های همه‌گانی هم‌چون آپارتمان، بذر خربزه، حبوبات، ماهی خشک کرده، برنج، زیره، کوره‌های سفالگری، کوره‌های ذوب فلزات، دکمه، تبر، بندکفش، قلاب، شانه سر، طناب، سبد، گل مو، قاب‌های چوبی، کفش، کمربند و ... نام برد.


 قدیمی ترین تاس جهان :  


جمعه 29 آبان 1388  3:14 AM
تشکرات از این پست
pasargad54
pasargad54
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 2135
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:جاذبه های گردشگری سیستان و بلوچستان

  ایران كشوری است بزرگ ، با تمدن و فرهنگ غنی و دیرینه ای زیاد ، كه اقوام مختلف با فرهنگ و باورهای مخصوص به خود در آن زندگی می كنند .

بلوچ ها یكی از اقوام اصیل و شناحته شدة ایرانی هستند ، كه به زبان بلوچی ( كه از نزدیكترین خویشاوندان زبان فارسی است ) تكلم می كند و بیشترین جمعیت آنان در سه كشور ایران ، پاكستان و افغانستان بسر می برند .بیشترین جمعیت استان سیستان و بلوچستان را بلوچها تشكیل می دهند و بافت اجتماعی آن قبیله ای و طایفه ای است .همه اقوام ایرانی با توجه به اشتراكات فرهنگی دارای خصلت های اجتماعی مشابهی هستند . اما در عین حال بخاطر تأثیر پذیری از شرایط خاص محیطی و قومی خود تفاوتهایی نیز در خصلتها، باورها و آداب و رسوم آنها مشاهده می شود كه ویژگی های خاص هر قومی را تشكیل می‌دهد .

 

Ž  بنابراین بلوچها نیز كه از اقوام با سابقه و شاخص ایرانی هستند دارای نوعی فرهنگ و باورهای خاص و متفاوت می باشند و ممكن است در ذهن كسی این پرسش مطرح شود كه ویژگیهای قومی اجتماعی مردم بلوچ كدام است ؟

 

Ž   برای روشن شدن این سئوال سعی شده است ابتدا كلیاتی از ویژگی های خاص قوم بلوچ بر شمرده شود و سپس چند ویژگی شاخص كه این قوم را از دیگر اقوام متمایز می سازد بیان شود و برای این كار به روش كتابخانه ای عمل شده است .

 

  « بلوچ انسانی آزاده ، مهمان نواز ، راستگو ، ناموس پرست ، دلیر و شجاع ، سخت كوش و جنگجوست . مردمش به تاثیر از شرایط خاص محیط خویش ، پردوام و بردبار هستند كه با حداقل امكانات زندگی می كند . و تحمل آنها در برابر مشكلات و سختیها ، شاید در هیچ یك از طوایف ایران وجود نداشته باشد . در دوستی ثابت قدم و وفادارند و در دشمنی سر سخت و انتقام جو هستند .

   بلوچ در شتر سواری ، تیر اندازی ، شكار كردن ، كوهپیمایی ، صحرانوردی و پیاده روی بی‌نظیر است بلوچ ها برای اسلحه و مركب سواری خود ، اهمیتی به سزا قایلند و از این رهگذر در نگهداری و مراقبت آن سخت می كوشند ، از قیود زاید و تعارفات اضافی بركنارند و سادگی و بی‌آلایشی در پندار كردار و گفتار آنها هویداست و به قول و قرار خود اهمیت بسیار می دهند .

  مردم بلوچستان سخت پایبند به اعتقادات مذهبی و دینی خویشند ، نماز را به موقع و با‌جماعت به جای می آورند و در سخت ترین شرایط روزه می گیرند و شكستن روزه را گناهی بزرگ می شمارند . اعیاد آنان منحصر به اعیاد مذهبی است و در میان اعیاد مذهبی بیشتر از همه برای دو عید فطر و قربان اهمیت قایل هستند و با توجه معتقدات مذهبی خود ، تشریفات ویژه ای برای این دو عید مقرر می دارند  » (2) .

 

  تمام افراد خانواده لباس نو می پوشند و برای ادای نماز عید به عیدگاه یا مصلی می روند و پس از اتمام نماز آنهائیكه با یكدیگر كدورتی داشتند همدیگر را در آغوش كشیده و حلالیت می‌طلبند و سپس به دیدار بستگان و خویشاوندان می روند و تا سه روز را ایام عید می دانند .

 

چند ویژگی شاخص كه قوم بلوچ را متمایز می سازند عبارتند از :

 

1ـ میارجلی (پناهنده پذیری)

 2ـ قول و قرار

 3ـ مهمان نوازی

 4ـ حشر و مدد

 5ـ بجار

 6ـ چَنَدء

 7ـ بیر یا انتقام

 8ـ جن طلاق ( زن طلاق )

 9ـ دیوّان

 10 ـ پتّر

 11ـ پوشاك .

 

1ـ میار جَلّی  mayārjalli   ( با هوت ) (3)

میار و باهوت به معنای پناهنده شدن به كسی و میار جلّی به معنای پناهنده پذیری است . اگر شخصی گناهكار یا مظلومی به علت ترس از جان ، محل سكونت خود را ترك گفته و به سردار یا طایفه ای قوی تر پناه ببرد و از او طلب پناهندگی و حمایت بكند و او نیز با سنجیدن جوانب قبول پناهندگی نماید ، ابتدا پناه دهنده سعی می كند با وساطت مشكل پناهنده خود را با طرف مقابلش حل و فصل نماید ، چنانچه این روش مؤثر نیفتاد . پناه دهنده تا پای جان از پناهنده‌ی خود در مقابل دشمنانش دفاع خواهد كرد(4).

ضرب المثل بلوچی مؤید این موضوع است كه می گوید :

« میار چه تیلگان عزیز ترانت »           mayār ča telagan azizterent  

یعنی پناهنده از دو چشم انسان عزیزتر است .

در فرهنگ بلوچ كسی كه به پناهنده خودش خیانت كند یا او را تحویل دشمن دهد ، جزء بدترین افراد است .

 

2ـ قول

چنانچه بلوچ به كسی قول بدهد ، نباید هیچگاه به قول خود بی تعهد باشد و از این رو به قول خود وفادار است و این وفاداری و تعهد آنقدر زیاد است كه به صورت ضرب المثل در آمده است (5):

« سرن بروت بله قولن مروت »         Saron brot bala kowlon marot

یعنی حاضرم كه سرم از تن جدا شود ، اما بدقولی نكنم .

در اشعار بلوچی موجود است « شیخ مرید » یكی از عشاق معروف حماسی  بلوچستان در جلسه بزرگان ( كه هر كدام قولی می دهند)  قول می دهد كه هر كس صبح پنجشنبه به درب منزل من بیاید و هر چه بخواهد به او می بخشم ، رقیب عشق او به نام « چاكر » از این قول سوء استفاده  می كند و « سائلی » را اجیر می كند و به او می گوید آنقدر سیم و زر به تو می دهم كه برای همیشه از گدایی دست بكشی ، ولی در مقابل از تو می خواهم یك مأموریتی بزرگ برایم انجام دهی ، و آن اینكه صبح روز پنج شنبه به درب منزل شیخ مرید برو و بجای هر گونه طلب مادی ، از او

« خان بی بی » ( هانی ) نامزدش را طلب كن و به او یاد آوری كن كه در مجلس بزرگان قول داده ای ، بدین ترتیب شیخ مرید تسلیم می شود . حاضر می شود آوارگی و دیوانگی را قبول كند و از نامزدش صرف نظر كند اما برای خود عیب می دانست كه قولی را در مجلس بزرگان داده بود نقض كند.(7)

 

3ـ مهمان دوستی

مهمان نوازی مردم بلوچستان ریشه در فرهنگ اسلامی آنها دارد و از این نظر شهره خاص و عام وضرب المثل هستند . مهمان دوستی مردم بلوچ خصلتی پسندیده است كه در بین همه اقشار غنی و فقیر بلوچ وجود دارد . مهمان نوازی و پذیرایی از مهمان با صمیمیت و احساس خاصی همراه است ؛ این خصلت از دیر باز در میان مردم بلوچ وجود داشته است . همیشه بهترین امكانات خود را نگه می دارد و آنرا از زن و فرزند دریغ داشته كه شاید مهمانی بیاید . (8)

بوده اند افرادی كه هیچگاه به تنهایی غذا نمی خورند و به انتظار می نشستند تا مهمانی از راه برسد . در همه منازل بلوچستان مهمانخانه و در همه روستاهایش مسافرخانه وجو دارد تا مهمان را پذیرایی كنند .

 

4ـ حَشَر و مَدَد   hasar – o – madad

حشر و مدد به معنی همیاری و تعاون گروهی افراد در كارهاست . تنها زیستن برای فرد بلوچ مفهوم ندارد ، و تنهایی به منزله نابودی است ، از این روی در مسیر زندگی و مقابله های نا برابر با طبیعت خشن آموخته است كه همواره در كنار قوم و همكیشان خود زندگی كند تا از هر گونه گزند و آسیبی در امان بماند ، بنابراین وجود اصطلاح حَشَر و مدد كه یكی از انگیخته های حیاتی و اجتماعی قوم بلوچ است خود گواه این مدعا است . حشر و مدد نوعی تعاون و همیاری است كه افراد از روی خلوص نیت و مهربانی بدون دریافت مزدی برای یكدیگر انجام می دهند . ما حصل این كار ممكن است متوجه فرد یا یك جامعه گردد . اموری از قبیل : ساختن مدرسه ، خانه ، برنج كاری درو محصول ، ساخت و لای روبی قنوات ، سد آبی ، دفاع ، در حشر و مدد بلوچی كه از افتخارات قومی است نهفته می باشد (9).

 

5ـ بجّار  bejār  ( كمك در امر ازدواج )

یكی از پسندیده ترین و مفید ترین سنت های قوم بلوچ كه در میان شرفی ترین اقوام و ملل كمتر می توان نظیر آنرا یافت ، موضوع « بجّار » است ، بجّار یعنی كمك و همراهی مادی با جوان و داماد كه می خواهد ازدواج نموده تشكیل خانواده دهد . هر چند بجار شامل حال جوان غنی و فقیر هر دو می شود ، ولی مسلم است عقلا و دانشمندان بلوچ برای كمك و همراهی با جوان كم بضاعت رسم بجار را عمومیت داده اند تا موجب خجلت و انفعال جوان محتاج نشود . از طرف دیگر جوانی كه ازدواج می كند و جامعه هزینه آنرا می پردازد ، مكلف است به نوبت خود در « بجّار » جوانان آینده كه قصد ازدواج دارند شركت كند و دین خویش را به اجتماع بپردازد . مبلغ بجّاری بستگی به میزان و توانایی و همت فرد دارد و بیشتر از جانب خویشاوندان است و می تواند نقدی یا غیر نقدی مثل فرش و قالی و بز و گوسفند و … باشد(10) .

پنج شنبه 1 بهمن 1388  10:45 AM
تشکرات از این پست
pasargad54
pasargad54
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 2135
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:جاذبه های گردشگری سیستان و بلوچستان


6ـ چَندَء  čanda   ( كمك به امورات دینی )

مردم مسلمان بلوچ در كنار شركت در مراسم بجار ( كه برای ازدواج است ) و حشر و مدد (كه تعاون در امور اجتماعی است ) ، برای ساخت و بنای مساجد ، حوزه های علمیه ، مخارج طلاب، حقوق مدرسین و دیگر امورات دینی ، با پرداخت وجوه نقدی و غیر نقدی (مثل مصالح ساختمانی) در مراسم چندء شركت می كنند . علمای دین ، متصدیان مساجد و حوزه های علمیه كه قصد تعمیرات یا ساخت و ساز بناهای دینی را دارند ، در نمازهای عید فطر واضحی یا نمازهای جمعه از مردم طلب كمك می كنند . آنهائیكه كمك های عمده ای می كنند ، اسامی شان یادداشت می شود، سپس برای جمع آوری كمك های نقدی بقیه نمازگزاران ، افرادی مشخص شده كه با در دست داشتن لنگی بین تمام صفوف نمازگزاران دور می زنند و كمكهای نقدی مردم را جمع آوری می‌كنند. در این منطقه ساخت مكانهای دینی از مراسم چندء و پرداخت زكات تامین می شود و مردم كمكهای فراوانی می نمایند و در این موارد از دولت كمتر كمكی دریافت می كنند (11) .

 

7ـ بیر  beyr   به معنای انتقام است

اگر به شخصی یا طایفه‌ای صدمه و خسارتی وارده شده و یا كسی كشته شود و شخص خاطی از عمل خود اظهار ندامت نكند و عذر خواهی ننماید ، باید منتظر انتقام طرف انتقام طرف مقابل باشد و تا هر زمانی كه شرایط و موقعیت برایش فراهم شد انتقام خود را می گیرد . در شعر یكی از شعرای محلی كینه بلوچ چنین وصف شده است :

سنگ اگان چاتانی بُن ء ریزانت                       seng aga čatani bonā reyzant

كینگ چه ء مردانی دِلء كنزانت                   keynag ča mardāni delā kenzant  

بیر بلوچانی تا دو صد سالا                                   beyr baločāni tā dosad sālā

لسئین اهوگ انت دو دنتانین                         lasaeyn āhoogant do dantānin

هر گاه سنگهای بزرگ ته چاه فرسوده و تجزیه شود

آنگاه ممكن است كینه نیز از دل مرد جابجا شود

انتقام بلوچ بعد از گذشت دویست سال

همانند آهویی جوان دو دندان تازه است (12)

  

8ـ قسم جن طلاق ( زن طلاق )  j antalāk

بلوچهای برای اعلام تعهد ، وفای به عهد ، پیمان ، اعلام برائت از اتهامات وارده و همچنین برای عملی نمودن سخنان و حتمی ساختن انتقام خود از شخصی یا طایفه ای ، قسم زن طلاق یاد می كنند و از آنجائیكه در ناموس پرستی تعصبی خاص دارند اغلب قسم جن طلاق یاد می‌كنند كه راه برگشت ندارد و با كفاره هم جبران نمی شود و بعد از ادای این قسم تا آخرین توان بر عملی كردن عهد و پیمان و گفتة خود اقدام می كند در غیر این صورت زنش مطلقه می شود .

می توان گفت زن طلاق مهمترین قسم بلوچهاست چنانچه در حالت عصبانیت گفته شود بسیاری از حوادث و درگیری ها را به دنبال خواهد داشت(13) .

 

9ـ دیوّان  diwān

دیوّان در ادبیات دری، در معنی وزارتخانه ، اداره ، دفترخانه ، دفتر محاسبه بكار رفته است . اما در جامعه بلوچی به معنای مجلس و همایش است . بزرگان و ریش سفیدان قوم یا اقوام در یك محل معین گرد هم می آیند و به رتق و فتق كارهای مهم مردمی می پردازند ، كه به این تجمع «دیوّان » می گویند .

دیوّان برای حل اختلاف دو شخص یا دو طایفه ، مشخص كردن میزان مال و مهریه عروس و … تشكیل می شود .

همچنین به مجلس میهمانی عروسی كه میهمانان دور هم جمع می شوند و یا مكانی كه شعراء و خوانندگان موسیقی اجرا می كنند ، همایش های شعر و ادب و بزرگداشت دانشمندان را هم دیوّان می گویند(14).

 

10ـ پَتّر  pattar

پتّر را می توان به معنی پذیرش قصور و اشتباه تلقی كرد ، بدینصورت كه اگر بین دو شخص یا دو قوم اختلافات شخصی ، خانوادگی و فامیلی وجود آمده باشد ، یا در اثر درگیری و برخورد كسی زخمی یا كشته شود ، در این موارد جهت جلوگیری از گسترش دامنه‌ی اختلاف و انتقام گیری ، بزرگان طایفه ، بهمراه شخص خطا كار برای اظهار ندامت و پیشمانی و پذیرفتن اشتباه خود و ارزش و احترام دادن به مظلوم زیان دیده به خانه او رفته و ضمن قبولی تقصیر از او معذرت خواهی می كنند و حاضر به پرداخت خسارت می شوند كه در اكثر موارد متهم و خطاكار بخشیده می شود . و خسارت های پرداخت شده او بعد از مدتی به او برگردانده می شود(15).

 

11ـ پوشاك

از شاخص های ظاهری مرد و زن بلوچ كه وی را از اقوام دیگر متمایز می سازد پوشاك بلوچ است كه بخاطر موقعیت جغرافیایی و گرمای زیاد منطقه و كار و تلاش مردم و دلایل دیگر شكل خاصی به خود گرفته است . سوزن دوزی زن بلوچ بر لباس خود در دهها طرح و نقشه جزو صنایع دستی مهم كشور به شمار می رود و شهرت جهانی پیدا كرده است .

 

 

نتیجه

 خصلتهای موجود در جامعه قبیله ای و عشیره ای بلوچ در هر نقطه ای از بلوچستان كه باشد به معیارهای خاص خود استوار است ، شرایط زیست محیطی در كنار عوامل دیگر كه بر اثر گذشت زمان رنگ و معیار و ارزش به خود گرفته است و فرهنگی را بوجود آورده است كه تحت هیچ عنوان حاضر نیست ازآن دست بر دارد . هر چند كه بعضی از این خصلتها امروز از دیدگاه دیگران رنگ ضد ارزش به خود گرفته باشد . اصرار این قوم بر حفظ ویژگی‌هایش او را از دیگر اقوام متمایز ساخته است .

پنج شنبه 1 بهمن 1388  10:46 AM
تشکرات از این پست
man_62_dana
man_62_dana
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : تیر 1388 
تعداد پست ها : 32
محل سکونت : گلستان
سه شنبه 13 بهمن 1388  8:49 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها