آزادگان، گنجینهای ارزشمندی هستند که در درون آن،فرهنگ انسانساز دوران اسارت نهفته است. ثبت وقایع اسارت، پلی برای انتقال فرهنگ آزادگی است.
26 مرداد سال 1369 ، آزادگان دوران مقاومت و ازخودگذشتگی پای در خاک پاک میهن نهادند و آزادگان سرافرازی شدند که امروز پس از گذشته 24 سال، لحظه لحظه زندگی آنان الگوی نسل جوان کشور است.
روز 26 مرداد سال 1369 ستاد رسیدگی به امور آزادگان به تبادل اسرا پرداخت و با مساعدت و همراهی دیگر دستگاهها، تبادل حدود چهل هزار آزاده را با همین تعداد اسیر عراقی انجام داد.
آزادگان در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، پیامآوران انقلاب بودند و غریبانه و مظلومانه در میان کینهتوزی دشمنان و تلخکامی دوران اسارت، صدای آزادی و استقلال وطن را سر دادند و در راه استقرار و تداوم نظام جمهوری اسلامی ایران تا پای جان ایستادند. این غیورمردان همانطور که در عرصه میدان جنگ دلیرانه از کیان خود دفاع کردند، در هنگامه اسارت نیز صبورانه مقاومت ورزیدند. آنچه در اردوگاههای رژیم بعث عراق بر اسیران سرفراز ایران گذشت و صبر و استقامت مظلومانه که مبتنی بر آموزههای اسلامی بود، جلوه عظیمی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در تثبیت ارزشهای متعالی دینی و ملی در میان جوانان است.
سخن گفتن از انسانهایی که شخصیتی با ابعاد گسترده دارند، مشکل است. بهویژه افرادیکه بر اثر اخلاص در نیت و عمل، بخش پنهان زندگیشان بسیار گستردهتر از ظاهر آن است.
فراموش نکنیم با اخلاصترین و ارزشمندترین فرزندان یک ملت، کسانی هستند که در مواقع سختی، ایثار کرده و از آبروی کشور، استقلال و هویت ملی خویش دفاع میکنند و اینها در ایران اسلامی، همان جوانان فداکاری هستند که با ایستادگی در مقابل دشمن، برای ملت خود افتخار و سربلندی به ارمغان آوردند.
هر کشور و ملتی که چنین جوانانی داشته باشد، کشور و ملتی سرافراز خواهد بود؛ زیرا هیچ قدرت جهانی نمیتواند به او زور بگوید و یا سرنوشت او را به دست گیرد.
26 مرداد 1369، برگی دیگر از تقویم انقلاب ورق خورد و یوماللّه دیگری متولّد شد. ثانیههای انتظار به کندی میگذشت. شهر به استقبال پرندههای مهاجر آمده بود که در سالهای سخت هجران از وطن، بال و پر خود را در زیر شکنجههای کفر شکسته بودند. البته هرچند جسم آنان دربند بود، ولی هیچگاه روح و اندیشه بلندشان تسخیر نشد و قلبشان به یاد دین و ایمان و آسمان وطن میتپید.
این روز، روز شادمانی شهر و مردم، روز شادباش و تبریک، روز وصل و دیدار بود. آغوش وطن گشوده شده بود و فوجفوج مردانگی در آنجای میگرفت بهراستی کدامین ساعت میتواند شکوه آن لحظات را در خود بگنجاند و کدامین تقویم میتواند شوق آن لحظه دیدار را در خود ثبت کند.
آزادگان آمدند همانطور که رفته بودند؛ دلیر و مقاوم، نستوه و استوار، امیدوار و دلاور. آمدند با همان صلابت همیشگی، همانطور که دیروز رفته بودند. امروز که آمدند، بوی اسپند و دود، بوی عطر خاطرات، و بوی مهربانی و انتظار فضای دلها را سرشار از شور و شعف کرد. آن روز عشق طلوع کرد.چشمهای همگان اشک بار بود، نه به خاطر غم و اندوه، بلکه این بار از شوق وصال؛ چرا که وعده خدا محقق شده بود «اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرا؛ بهدرستی که پس از هر سختی آسانی است».
آزادگان، گنجینههای ارزشمندی هستند که در درون آن، فرهنگ انسانساز دوران اسارت نهفته است. ثبت وقایع اسارت، پلی است برای انتقال فرهنگ اسارت از درون اردوگاهها به شهرهای میهن اسلامیمان، ایران
آزادگان ما، وارثان شهیداناند و ماندند تا نامشان را گرامی و راهشان را ادامه دهند. این از معراج برگشتگان، اینک با حضور خود در جامعه، آمدهاند تا در صحنههای سازندگی حماسهای دیگر بیافرینند و هم دوش همسنگران دیروزشان، روح بزرگی و اینک رسالت ما، بهویژه نسل جوان این است که با دنبالهروی از سیره این سرافرازان، کشور خود را در برابر دشمنان به کمین نشسته بیمه کنیم. باید قدر این گنجینههای ارزشمند انقلاب را دانست؛ آزادمردانی که در اوج عزت و پایداری به وطن بازگشتند و با صلابت و ایستادگی، برای خدمت در سنگر سازندگی ایران آزاد و آباد در صحنههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی آماده و مقاوماند.
این یادگاران دفاع مقدس و روزهای آتش و خون، با گامهای مطمئن و دلهای سرشار از عشق و ایمان به خدا و وطن، برای رسیدن به قلههای فتح و ظفر ایستادهاند؛ پس ما نیز باید صبوریشان را ارج نهیم و پای غفلت بر آن نگذاریم.
آزادگان، گنجینههای ارزشمندی هستند که در درون آن، فرهنگ انسانساز دوران اسارت نهفته است. ثبت وقایع اسارت، پلی است برای انتقال فرهنگ اسارت از درون اردوگاهها به شهرهای میهن اسلامیمان، ایران.
بر حاملان این فرهنگ است که ضمن حفظ آن، چارهای نیز برای ترویج آن بیندیشند. در زمینه بیان این فرهنگ، از سه ابزار خط، تصویر و انتقال بهصورت سینه به سینه میتوان بهره گرفت، اما مهم این است که بیان فرهنگ اسارت، امری حیاتی و کاری بس سترگ برای جامعه جوان ماست.
بنابراین، نظام اسلامی باید از همه امکانات موجود در این حرکت ارزشی فرهنگی بهرهبرداری کند، تا اثر مجاهدت و مقاومت وصفناپذیر این رسولان انقلاب، بهصورت فرهنگ مصور و مکتوب و به مثابه کلید راه هدایت برای نسل آینده و همه بیداردلان
ضرورت دیگر، چاره اندیشی در ترویج این فرهنگ در جامعه است و تأثیرپذیری فرهنگ شهر از فرهنگ جبهه و جنگ مقاومت در اسارت.
حجتالاسلام والمسلمین سید احمد میرعمادی، نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه خرمآباد با اشاره به 26 مرداد سالروز بازگشت اولین گروه از آزادگان هشت سال دفاع مقدس به میهن اسلامی میگوید: این روز، روز افتخارآفرینی دلاورمردانی است که تا پای جان ایستادگی کردند و امتحان خود را پس دادند.آزادگان هشت سال دفاع مقدس چندسال در سختترین شرایط روحی و جسمی به سر بردهاند و سختترین شکنجههای جسمی و روحی را متحمل شدند. آنها گنجینههای به جای مانده از دوران دفاع مقدس هستند.آزادگان هشت سال دفاع مقدس اسطورههای صبر و مقاومت و سربلند انقلاب بوده و هستند و در شکنجهگاه صدام، انقلاب را حفظ و پایبندی و وفاداری خود را به انقلاب، نظام و امام (ره) اعلام کردند.آنها گنجینههای به جای مانده از دوران دفاع مقدس هستند. آنها تا پای جان در راه ولایت و انقلاب ایستادگی کردند و امروز نیز در دفاع از نظام و ولایت همواره ایستادهاند و بر پیمان خود ثابت قدم هستند.
مراد روشنی، مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران لرستان با گرامیداشت 26 مرداد سالروز ورود آزادگان سرافراز به میهن اسلامی گفت: آزادگان کسانی هستند که با تحمل شکنجههای سخت و بردباری فراوان صبر را شرمنده خود کردند و استقامت را برای همه مردم کشور به گونهای ارزشمند تعریف کردند.آنها راه را برای ما ترسیم کردند و افق روشنی در حوزه ایثار و شهادت گشودند.
سید سعید شاهرخی، معاون سیاسی امنیتی استاندار لرستان در رابطه با جایگاه آزادگان گفت: آزادگان نماد ایثارگری، مقاومت در سختترین شرایط و نمایندگان مردم دلیر کشور در طول جنگ تحمیلی هستند.